SACCSIV – blog ortodox

Articolul zilei (17.11.2011): Actiune UDMR. Legea Arhivelor Nationale, ce prevede retrocedarea in natura a documentelor, va duce la disparitia documentelor ce atesta existenta continua a romanilor din Ardeal?

Posted in UDMR by saccsiv on noiembrie 17, 2011

   Iata ce aflam din articolul Catastrofa pe care UDMR a pregătit-o României: ştergerea documentelor istorice:

În timp ce opinia publică era bombardată cu ştiri despre arestarea lui Sorin Ovidiu Vîntu și a lui Liviu Luca, la Camera Deputaţilor, UDMR a avut grijă să-şi pregătească terenul pentru susţinerea propriilor interese, astfel fiind aprobată la foc automat o lege controversată care va aduce deservicii imense românilor și României.

Pe 8 noiembrie, la Camera Deputaților, cu Roberta Anastase la timona ședinței, mașinăria de vot a PDL și UDMR a aprobat, în ciuda protestelor PSD și PNL, proiectul Legii Arhivelor Naţionale, iniţiat de UDMR.

Conform acestui proiect, la propunerea UDMR, documentele din Arhivele Naţionale vor putea fi retrase din administrarea Fondului Arhivistic Naţional al României. Proiectul a fost adoptat cu 127 voturi “pentru”, 117 voturi “împotrivă” şi 4 abţineri.

Trebuie spus că proiectul de act normativ care modifică Legea arhivelor zăcea de multă vreme pe lista legilor care trebuiau să intre la dezbatere și la vot în Camera Deputaților. A intrat de mai multe ori în dezbaterea Camerei Deputaţilor, dar a fost retrimis de fiecare dată la Comisia de Cultură pentru a fi rediscutat. Comisia de Cultură din Cameră, condusă de pedelista Raluca Țurcan, este practic autoarea modificării din Legea Arhivelor care le dă ocazia cultelor să-şi primească înapoi documente de importanţă deosebită, relata Cotidianul într-un articol publicat pe 9 noiembrie 2011.

Pe lângă reglementările privind falimentul sau desfiinţarea unor creatori de arhive, dar şi autorizarea unor deţinători de arhive privaţi, în proiectul de lege adoptat s-a strecurat şi modificarea vizând retrocedarea în natură a documentelor care au aparţinut odată cultelor.

De unde vine acest interes al UDMR pentru retro­cedarea documentelor către cultele bisericeşti? Un motiv ar fi acela că, printre aceste documente, se numără şi registrele de stare civilă din bisericile din Ardeal, unde au fost consemnate de-a lungul timpului persoanele nou născute, persoanele decedate etc, aceste documente atestând existenţa continuă a românilor în această zonă a ţării. Odată dispersate aceste documente (ceea ce va face mult mai uşoară pierderea lor fizică), dispare şi una dintre cele mai puternice dovezi privind românismul din acest teritoriu.

Acest proiect de modificare a Legii arhivelor a stârnit indignarea arhiviştilor și a istoricilor.

Istoricul Zoe Petre susținea în urmă cu ceva vreme că retrocedarea arhivelor este “o barbarie fără seamă, o crimă”, și că “nicăieri în lume nu se întâmplă acest lucru, în toate ţările civilizate există arhive centralizate”. Zoe Petre le cerea atunci parlamentarilor Opoziției, dar și celor de la Putere să se trezească în plen “şi să nu voteze această proiect legislativ, deoarece Arhivele Naţionale sunt o instituţie a statului modern român, iar ele nu pot fi devalizate.”

Istoricul Adrian Cioroianu a tras un alt important semnal de alarmă legat de acest proiect de lege de modificare a Legii arhivelor în sensul dorit de UDMR. Fostul ministru de Externe e convins că această propunere legislativă reprezintă încă un pas spre obţinearea autonomiei mult dorite de către reprezentanţii politici ai maghiarilor din România.

“În măsura în care cultele îşi doresc această arhivă, este dreptul lor să o ceară, dar acest lucru implică alţi factori: să aibă unde să o depoziteze, să aibă oameni care să se ocupe de ea, etc. Acest demers va afecta profund studirea istoriei. Propunerea legislativă fiind iniţiată de parlamentarii UDMR, acest proiect pare să reprezinte intresele stricte ale comunităţii maghiare sau a unor reprezentanţi ai lor“, susține Adrian Cioroianu.

Bogdan-Florin Popovici, preşedintele Federaţiei Arhiviştilor din România, a atras atenţia că “funcţia instituţională a cultelor religioase nu este aceea de a păstra, de arhivare, ci una religioasă”.

Suntem de acord ca documentele să fie restituite în copii, acordându-se acces proprietarilor de drept cu prioritate faţă de alte categorii care au acces la arhive. Dar să le retrocedezi fizic creează o mare ameninţare ca acestea să dispară. Intraţi în orice anticariat şi veţi găsi o dovadă că exercitarea unui control asupra documentelor retrocedate va fi o sarcină foarte dificilă”, a spus el.

Iată de ce aceasta lege care permite retrocedarea documentelor din Arhivele Naţionale contravine intereselor întregului popor român:

 • se restituie in natura bunuri arhivistice care au o valoare patrimoniala deosebita si al caror risc de deteriorare este crescut
 • o astfel de decizie „ar conduce la scoaterea respectivelor bunuri arhivistice de sub regimul juridic stabilit de Legea 16/1996 si la trecerea lor sub un alt regim juridic, neclar, intrucat situatia arhivelor private nu este reglementata inca in Romania”
 • arhivele, in calitate de depozitar al memoriei nationale, au rolul de a asigura conditiile propice conservarii si pastrarii documentelor
 • exista o mare varietate de spete rezultate in urma aplicarii Decretului nr. 472/1971 privind Fondul Arhivistic National. Aceasta varietate de cazuri nu poate fi pur si simplu tratata generic, ca avand caracter „abuziv” (după cum susţine UDMR – n.r.), si nu poate fi rezolvata decat printr-o analiza, de la caz la caz, intr-un cadru legislativ nuantat
 • Fondul Arhivistic National este un important tezaur scris, care face parte din patrimoniul cultural-national al unui popor, o sursa istorica de importanta deosebita
 • documentele care fac parte din fondul arhivistic national au o valoare istorica si, drept urmare, protectia acestora trebuie asigurata in mod unitar si continuu, indiferent de domeniul la care se refera aceste documente sau de interesul pe care il reprezinta la un moment dat

Eu cred ca nu isi dau seama oamenii de catastrofa pe care o pregatesc Romaniei. Daca legea este adoptata, aceasta inseamna stergerea memoriei, odata ce arhivele dispar din centru, din Arhivele Nationale (…) Daca le-as propune in SUA sa intoarca arhivele de la Arhivele Nationale Centrale din Washington DC la diferitii emitenti din SUA, eu cred ca ar spune ca este un act de tradare nationala, de destramare a unitatii Statelor Unite”, a declarat renumitul istoric Dinu C. Giurescu.

Cititi va rog si:

O tradare a intereselor nationale din partea Camerei Deputatilor. Dezmembrarea Arhivelor Nationale. Urmeaza Statul Roman?

   Comentariu saccsiv:

De ce nu se scaneaza documentele? De ce nu li se trimit copii? De ce se retrocedeaza originalele?

Orice vine din partea UDMR trebuie pus sub semnul intrebarii, caci agenda lor de lucru e clara. Cum clara e si agenda de lucru PDL: distrugerea tarii. Ce se urmareste oare cu aceasta miscare? Doar cele expuse in articol? Poate ca da, poate si ceva in plus, ceva ce ne scapa.

Reclame

12 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. saccsiv said, on noiembrie 17, 2011 at 6:18 pm

  Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

  https://saccsiv.wordpress.com/about/

  Apreciază

 2. STOP RFID 666 said, on noiembrie 17, 2011 at 7:05 pm

  CALAUL PADURILOR DIN ROMANIA A AVUT ACCIDENT

  http://www.mediafax.ro/social/senatorul-udmr-verestoy-attila-a-ajuns-la-spital-in-urma-unui-accident-rutier-8985521

  Apreciază

 3. STOP RFID 666 said, on noiembrie 17, 2011 at 7:13 pm

  DEMENTZA IN STARE PURA SAU CUM SA PROSTESTI LUMEA

  http://www.descopera.ro/dnews/8984436-solutii-extreme-impotriva-efectului-de-sera-oi-modificate-genetic

  Apreciază

 4. marcela said, on noiembrie 17, 2011 at 7:34 pm

  stiati de vaca rosie ?:http://ro.netlog.com/groups/apocalipsa_/blog/blogid=1170156

  Apreciază

 5. Hosty INterzy said, on noiembrie 17, 2011 at 7:41 pm

  Salutare,

  Citesc blogul si am observat ca sunt destul de multe articole interesante.
  As dori sa vin cu propunearea de a trece pe un domeniu pe care va puteti face blog , site, magazin online pe platformele

  noastre GRATUITE.detalii la http://www.123-online.ro/site-uri-gratis .

  NU UITA CA ESTE FOARTE IMPORTANTA SA TE PROMOVEZI PE DOMENII SI NU PE SUBDOMENII

  Platformele de WordPress, Joomla, osCommerce s.a. sunt gratuite si va puteti contrui site ul chiar fara ajutorul unui

  designer web.Daca totusi aveti nevoie sa va creem site-ul , echipa de web design a 123-online.ro va sta la dispozitie

  oricand.

  Astept un mail la web@123-online.ro sau lasati-ne un numar de telefon la care sa va contactam pentru a discuta mai multe.

  Succes in continuare!!!

  Top 10 motive – De ce noi?! http://123-online.ro/de-ce-noi/top-10-motive/

  Cu stima ,

  http://www.123-online.ro

  web@123-online.ro 0737 39 39 02 pentru servicii de web design

  suport@123-online.ro 0763 380 132 pentru problem tehnice

  sales@123-online.ro 0758 740 791 pentru departamentul vanzari

  Apreciază

 6. marcela said, on noiembrie 17, 2011 at 7:42 pm

  cine e in spatele unor oameni :http://www.mariuspopa.eu/2009/12/walt-disney-nu-era-ceea-ce-parea-a-fi/

  Apreciază

 7. Danielo said, on noiembrie 19, 2011 at 5:58 pm

  Frate STOP Rfid, ai auzit vreodata de off-topic?!?!? De catva timp, pentru mine cel putin, blogul saccsiv devine mai neplacut de lecturat din cauza postarilor tale insistente si nu intotdeauna interesante. Ba chiar extrem de rar.

  Apreciază

  • saccsiv said, on noiembrie 20, 2011 at 6:43 am

   Danielo

   Rubrica de comentarii este folosita de unii frati si ca un soi de forum. Si e bine asa. Poti trece peste comentariile care nu-ti plac.

   Apreciază

 8. marcela said, on noiembrie 20, 2011 at 3:15 pm

  danielo si eu zic de bine pentru stop riid sau cei ce posteaza adrese interesante !! e mult mai folositoare aceasta trimitere decat sfortzarea unor comentarii tampite generate de lipsa cunostintelor ,experientei varstei…

  Apreciază

 9. marcela said, on noiembrie 20, 2011 at 3:18 pm

  FRATILOR exista Dumnezeu si cititi in cartea ” sfarsitul omului ” si ve ti vedea profetiile legate de ungaria si austria ,atunci o sa intelegeti ce primesc cei ce poftesc pamantul altora (asa o sa primesca si turcii pentru imperiul lor cel puternic : o sa se lupte si cu DUMNEZEU si o sa vedem cine invinge si aici si in cealalta lume)

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: