SACCSIV – blog ortodox

POSTUL CRACIUNULUI (15 noiembrie – 25 decembrie)

Posted in ORTODOXIE, POST by saccsiv on Noiembrie 15, 2011

Postul Craciunului este postul dinaintea Nasterii Domnului. Tine 40 de zile (15 noiembrie – 25 decembrie). Lasam sec in seara de 14 noiembrie (ziua Sf. Filip); iar daca aceasta zi cade miercuri sau vineri, incepem postul cu o zi mai inainte. E asezat pentru a ne pregati spre cuviincioasa intampinare a Nasterii Domnului si inchipuie noaptea in care traia omenirea dinainte de Mantuitorul, cand Patriarhii si Dreptii Legii vechi asteptau venirea Lui, cu post si rugaciune. Ne aduce aminte indeosebi de postul de 40 de zile al lui Moise in pustie, inainte de primirea Legii (les. 34, 28). Se dezleaga la peste in ziua de 21 noiembrie (Intrarea in Biserica a Maicii Domnului), fiind praznic mare. In ziua cea din urma a acestui post (Ajunul Craciunului) se ajuneaza, adica nu se mananca nimic pana la ivirea luceafarului de seara, care inchipuie steaua Magilor; apoi mancam uscat: seminte, poame, turte sau covrigi. Tot in aceasta seara, pe alocuri, slujitorii Bisericii umbla cu Icoana Nasterii, cantand troparul Craciunului si aducand astfel, in casele crestinilor, vestea cea buna a marii sarbatori din ziua urmatoare. In ziua Craciunului, in orice zi ar cadea, mancam de dulce.

Cum trebuie sa postim?

Respectarea posturilor este o datorie a bunului credincios, care este cuprinsa in porunca a doua a Bisericii. Sfintele Soboare si randuielile date de Sfintii Parinti pedepsesc cu asprime pe cei ce nu pazesc posturile (Can. 69 al Sf. Apostoli). Dar trebuie sa postim nu numai cu trupul, ci si cu sufletul. Adica nu numai mancand de post, ci si infranandu-ne totodata de la patimi, pacate si ispite. Odata cu infranarea de la mancarurile de dulce, sa ne silim a ne curati nu numai trupul, ci si sufletul, petrecand in rugaciune si pocainta. Postul intreg, adevarat si desavarsit este deci nu numai cel trupesc, ci si sufletesc: postul de bucate, impreuna cu cel de fapte, postul de mancare si totodata de purtari. Asa ne indeamna Biserica, prin cantarile ei din slujbele Postului celui Mare: “Sa postim, post primit, bineplacut Domnului; postul cel adevarat este instrainarea de rautati, infranarea limbii, lepadarea maniei, departarea de pofte, de clevetire, de minciuna si de juramantul mincinos. Lipsirea acestora este postul cel adevarat si bine primit”. Iar Sf. Ioan Gura de Aur zice: “Postiti? Aratati-mi-o prin fapte. Cum? De vedeti un sarac, aveti mila de el; un dusman, impacati-va cu el; un prieten inconjurat de un nume bun, nu-l invidiati; o femeie frumoasa, intoarceti capul. Nu numai gura si stomacul vostru sa posteasca, ci si ochiul, si urechile, si picioarele, si mainile voastre, si toate madularele trupului vostru. Mainile voastre sa posteasca ramanand curate si de hrapire si de lacomie. Picioarele, nealergand la privelisti urate si in calea pacatosilor. Ochii, neprivind cu ispitire frumusetile straine… Gura trebuie sa posteasca de sudalme si de alte vorbiri rusinoase”.

Cititi va rog si:

Postul nu e cura de slabire sau vegetarianism

A inceput Postul Nasterii Domnului. Va dorim multe roade duhovnicesti

Reclame

5 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. saccsiv said, on Noiembrie 15, 2011 at 8:24 am

  Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

  https://saccsiv.wordpress.com/about/

  Apreciază

 2. maria said, on Noiembrie 15, 2011 at 9:50 am

  buna ziua, te rog sa mai intrebi pe unul altul daca au mai patit ca mine, si anume: am 2 adrese de email. una generala care o folosesc petru orice si una mai personala sa zic asa care o folosesc petru cei apropiati. evident cu cea generala primesc toate nebuniile de reclame (gen cumpara viagra , etc.) si acum cativa ani am hotarat sa mai fac o adresa sa o folosesc doar petru scopuri strict personale.
  zilele acestea (desi tot verific de cevat timp) mi s-a confirmat urmatoarele : am trimis un email de pe adresa generala si am primit raspunsul pe adresa….personala. la inceput am zis ca nu vad eu bine dar am verificat foarte bine si asa este.
  un alt aspect in dreptul user imi apar datele reale desi eu nu le-am scris cand mi-am facut contul.

  Apreciază

  • tvonlinelive2lucian said, on Noiembrie 15, 2011 at 10:59 am

   depinde unde ai adresa de mail si in ce servicii te-ai logat. De ex daca ai pe gmail si esti logata si in google.com ai toate sansele sa patesti asa, Eu am de ceva ani 3 adrese yahoo asemanatoare si nu am avut nici o problema de acest gen. E posibil ca un site sa adune datele de pe ip-ul tau si sa le foloseasca. Cred ca nu e mail de facebook, unde ar fi 100% posibil. Fa-ti un alt mai pe un alt site.

   Apreciază

   • maria said, on Noiembrie 15, 2011 at 5:32 pm

    sunt adrese de yahoo ce le folosesc de cativa ani buni. ideea este ca au grija ,,specialistii,, sa faca totul ,,cat mai transparent,, sub pretexte de securitate sau excluderea anonimatului. la inceput am crezut ca mi se pare dar am verificat si nu m-am inselat.cineva ne verifica mereu orice miscare pe internet.

    Apreciază


Vă rog să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: