SACCSIV – blog ortodox

Foto: PLACILE (tablitele) DE LA SINAIA …

Posted in ISTORIE by saccsiv on octombrie 26, 2011

Plăcile de la Sinaia

Gabriel Boholţ

Despre Plăcile de la Sinaia se cunosc foarte puţine lucruri. Mai întâi au fost numite „plăcile de la Sinaia”, fiindcă se spune că au fost descoperite la Sinaia – la Mânăstirea Sinaia, cea care a dat numele localităţii – dar fără să se cunoască data. De altfel, la muzeul mânăstirii Sinaia se păstrează încă o astfel de placă din plumb. Este vorba despre nişte plăci de aproximativ 20 cm pe 20 cm, care conţin desene foarte apropiate de cele descoperite pe vestigii din perioada dacilor; imaginile ne transmit informaţii despre războaie, personalităţi, aşezări ale unei lumi despre care nu ştim nimic, şi sunt însoţite de text, într-o limbă necunoscută, care seamănă cumva cu elena. Apoi, plăcile din plumb au ajuns în subsolul Muzeului de Antichităţi din Bucureşti, fără să fie înregistrate într-o fişă – deci din nou nu se cunoaşte nici donatorul, nici data, iar obiectele nu au nici un fel de descriere, pentru că nu au fost nici măcar inventariate. La prima vedere este vorba despre nişte obiecte din plumb care nu prezintă şi nici nu ar trebui să prezinte nici un fel de interes, atâta vreme cât nimeni nu le-a luat în seamă, nu se ştie pentru cât timp. Prin anii 70, un angajat al muzeului „a descoperit” şase astfel de plăci în subsolul muzeului. De aceste plăci s-au ocupat, în timp, mai multe persoane – care, rând pe rând, au fost luate în râs.

Dar care este problema acestor plăci din plumb? În primul rând faptul că ele nu sunt „originalele” – plăcile din plumb datează cel mai probabil din a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Este greu de închipuit că cineva a făcut aceste plăci – adică le-a „creat” – la sfărşitul secolului al XIX-lea, doar ca să se amuze – fiindcă dacă ar fi vrut să demonstreze ceva cu ele, mai precis dacă ar fi vrut să facă un fals, nu le-ar fi făcut din plumb şi, mai ales, nu le-ar fi ţinut ascunse. Trebuie să spunem în treacăt că, în folclorul din zona Sinaia, umblă o povestioară cu o comoară descoperită de regele Carol I, comoară care conţinea plăci de aur, din vremea dacilor. Lăsând folclorul puţin deoparte, la Vatican (!) există o scrisoare semnată de acelaşi rege Carol I, în care acesta îşi cere scuze pentru faptul că a distrus plăcile din aur pe care era trecută istoria dacilor. Este de presupus că, înainte de a le topi, a dispus să se facă aceste copii care au ajuns pînă la noi. Dacă ne uităm în calendarul acelei perioade din istoria românească, putem presupune că aceste lucruri s-au petrecut înainte de începerea construcţiei castelului Peleş – hotărârea de a construi acest castel a fost luată pripit, pentru cei din perioadă chiar inexplicabil, atâta timp cât bugetul ţării era la pământ, iar pe de altă parte Casa Regală stătea foarte prost cu banii. Şi iată că regele Carol I ia decizia de a construi, pe proprie cheltuială, un castel catolic medieval occidental, în inima unei ţării ortodoxe, cu scopul mărturisit ca o parte din acest castel să fie destinat muzeului – în care şi-a expus diferite colecţii de arme şi obiecte personale.

Aşadar, spuse foarte sumar şi pe fugă, acestea sunt câteva vorbe despre aceste plăci pe care vi le prezentăm în paginile care urmează. O analiză a acestor copii după plăcile de aur care conţineau istoria dacilor, vom face în numărul următor al Axei. În acest număr, ne rezumăm să vă oferim imaginile a 76 de plăci, dintre care 32 de plăci au fost fortografiate de către noi, în Muzeu de arheologie din Bucureşti, iar restul imaginilor au fost preluate din lucrarea Cronică getică apocrifă, pe plăci de plumb? a domnului Dan Romalo. Vă rugăm să le priviţi cu atenţie.

Comentariu saccsiv:

   Textul de mai sus a aparut in numarul 51 al revistei AXA:

A aparut revista AXA nr. 51 – o noua serie, intr-un nou format

Pe blog am postat doar imaginile a patru placi. Restul le gasiti in revista pe care o puteti comanda la nr. de telefon 0721094447– Ionut Ruse
sau la adresa de email: ionut@axa.info.ro
si prin posta la adresa: Ionut Ruse, loc. Chirnogi, Jud. Calarasi, cod 917025

59 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. saccsiv said, on octombrie 26, 2011 at 11:58 am

    Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

    https://saccsiv.wordpress.com/about/

    Apreciază

  2. rr said, on octombrie 26, 2011 at 12:37 pm

    off topic

    http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=11780

    Daca intradevar o fi fost asa, nu iezuitii au pus la cale asta ci ei doar au fost folositi in treaba asta. Ce nu se specifica acolo este cum de nici unul din acei trei oameni pentru care s-ar fi si construit titanicul nu a ajuns la putinele barci de salvare… Nu au mai avut loc ca barcile au fost umplute in mare parte cu femei si copii care aveau prioritate sa urce si in felu asta ei sa fi ramas pe afara ? Din pricina asta sa fi fost puse asa putine barci pe vapor ?

    Comportamentu ciudat al capitanului se poate vedea si in filmul masonului de grad 33 James Cameron din 1997, comportament care incepe sa se accentueze chiar cu ceva timp inaintea zaririi icebergului.

    Apreciază

    • @Daniel-George said, on octombrie 26, 2011 at 5:04 pm

      Ce vrei tu sa spui prietene, ca nu iezuitii ci altcineva a pus iceberg-ul in mijlocul oceanului pentru a intra nava pe nume Titanic in el ?

      Apreciază

      • rr said, on octombrie 26, 2011 at 6:52 pm

        Vreau sa spun doar ca secta iezuitilor nu a planificat asta din proprie initiativa, de capu ei, ci doar a executat ordine de mai sus, nu ca nu a fost prezenta in treaba asta.

        Apreciază

  3. nea Anderthal said, on octombrie 26, 2011 at 12:58 pm

    …cine are interesul ca ,noi romanii, sa nu ne cunoastem istoria adevarata?Tot urechiatii si nasosii?

    Apreciază

  4. sorin said, on octombrie 26, 2011 at 2:34 pm

    chemtrails ….in Cluj ieri seara si azi pa amiaza

    Apreciază

    • codin said, on octombrie 26, 2011 at 4:07 pm

      In tot N-V tarii, deasupra oraselor in special,se pulverizeaza masiv. Oamenii stranuta, simptome de raceala, ameteli, stari de greata. Dar nu conteaza, important e sa ii uram pompos „regelui” Mihai un calduros „La Multi Ani” in timp ce copiii romani umplu cabinetele medicale cu afectiuni ciudate ale cailor respiratorii carora medicii nu le mai dau de cap.

      Apreciază

    • Ioan Pelasgul said, on octombrie 26, 2011 at 4:26 pm

      Ai vazut si avioanele care pulverizau?
      Cum aratau?
      Cum ti-ai dat seama ca sunt chiar chemtrails?
      Gazele au ramas pe cer mai mult de 15 minute(sa zicem ca erau vizibile chiar dupa o ora?)?

      Apreciază

      • codin said, on octombrie 26, 2011 at 10:37 pm

        Avioanele aratau bine, albe, frumoase si de linii comerciale si mi-am dat seama ca erau chemtrails pentru ca le studiez de peste 5 ani; si dupa aprox. cateva ore de la imprastiere organismul le simte insa mintea si ochii nu le sesizeaza; si am mai aflat – (asta ramane intre noi) – ca izotopii radioactivi in combinatie cu pulberile de bariu si aluminiu ( care sunt exact formula de baza a chemtrails ) reprezinta mediul perfect pentru proiectiile holografice tridimensionale. Informatia asta am aflato de la niste super-indoctrinati cu fizica si chimie de pe alt continent; si am mai aflat ca acea vedenie din Egipt cu acel calaret a fost doar o proba Blue Beam.

        Apreciază

      • Ioan Pelasgul said, on octombrie 26, 2011 at 11:05 pm

        Cum le simte, te simti rau?

        Apreciază

      • Ciprian said, on octombrie 28, 2011 at 11:01 am

        Legat de chemtrails, ce pot face ei peste Dumnezeu, nimic… Rugaciunea Lui Iisus, viata duhovniceasca si Dumnezeu nu ne va lasa. Am fost o luna sub un culoar aerian (ce trece si pe la Prislop) si tot ce dadeau ziua pana seara se disipa… iar pentru problemele de sanatate Sfantul Maslu si alimentatie naturala, fara E-uri (ex. E110 sunset yelow colorant galben ce provoaca afectiuni pulmonare) plus sunt niste aparate pe baza de sare numite salin lasate peste noapte sa mearga sunt fix ce trebuie. Toate sunt lasate de la Dumnezeu. De ce de exemplu cand e sarbatoare aceste chemtrails nu raman in aer (cand e multa lume la Sfanta Liturghie), studiez de aproape 2 ani si intotdeauna este senin, de abia dupa masa incep sa se prinda chemtrails-urile…

        Apreciază

      • Ciprian said, on octombrie 28, 2011 at 11:03 am

        Avioanele sunt de linie cele mai frecvente si identificabile sunt cele de la Emirates si Quatar, scrie pe burta lor, am poze.

        Apreciază

  5. kosk said, on octombrie 26, 2011 at 3:51 pm

    pff, articol cu tenta ironica”trombon.rol scris de atei ptr atei, nu ti-ai dat seama? congregatia pentru doctrina credintei/inchizitia in romano-catolicism, a supravietuit pana in „postmodernism” nu a fost „reabilitata”.

    Apreciază

  6. Cosmin S. said, on octombrie 26, 2011 at 4:06 pm

    Dupa cum arata literele gravate pe aceste tablite, grecii au invatat sa scrie de la noi, adica de la stramosii nostri traco-geto-daci (mai multe denumiri pentru acelasi popor).

    Nu degeaba e plin de „vlahi” (aromani-machidoni) prin Grecia.

    De fapt tot Balcaniul e plin de români vechi (vlahi, istro-români, romanşi…etc.)

    Apreciază

  7. Stefan said, on octombrie 26, 2011 at 4:48 pm

    Dificil de zis cine a invatat pe cine a scrie.Cert este ca Herodot numea limba vorbita de traci „greaca barbara” lucru care gandit logic poate sa insemne ca neamurile de greci si traci se puteau intelege intre ele in mare masura.

    Multi pana acum si multi de acum in colo vor venii cu diferite interpretari referitor la tablitele astea. Oare cine ar putea stii ce sunt ele,cine le-a facut, de ce au fost facute etc ?
    Mare mi-ar fii mirarea si ca acestea sa fie lucru autentic, iar daca este autentic – la fel de posibil, ca agentii/slujbasii incornoratului sa nu se fi implicat in vreun fel (sau in mai multe) spre a contribui la continua subminare ,erodare si in sfarsit distrugerea esentei neamului nostru in general iar in particular, a omului – care isi spune insusi „roman”.

    Totusi sa nu uitam ,oricum am incerca sa judecam asta, ca suntem in anul 7519 de la Facere iar impartit in segmente arata asa:

    Întâia vârstă a lumii: de la facerea lui Adam până la potop, (după Septuaginta),
    ani.…………………………..2262
    A doua vârstă: de la potop până ieşirea fiilor lui Israel,
    ani………………………..1632
    A treia vârstă: de la ieşire până la zidirea Templului în anul al 4-lea al domniei lui Solomon,
    ani………..………….….…601
    A patra vârstă: de la zidirea Templului până la risipirea lui, robia Ierusalimului
    ani……………………………..424
    A cincea vârstă: de la risipire până la întâia venire a Domnului nostru Iisus Hristos.
    ani…………………………589
    Total………………………..5508

    „Sfântul şi lumescul Soborul întâi făcutu-s-a în al 20 an al împărăţiei marelui Constantin şi întocmai cu Apostolii împărat, în cursul anilor de la Adam 5825 de ani,…” (Cronograf)

    http://www.hexaimeron.ro/IntrebariFrecvente/Diverse.html

    Apreciază

  8. abc Marin said, on octombrie 26, 2011 at 5:31 pm

    Ștefan , nu e dificil și să-ți dau un exemplu simplu , astăzi sunt în Italia de exemplu cam 2 mil Români oficiali și neoficiali , 90% au învățat italiana , cîți italieni au învățat româna ? 0,0001% din ei deci cel ce este găzduit învață limba poporului unde s-a stabilit temporar sau definitiv ,concluzie !! romanii cît au stat la noi au învățat limba dacă căci dacă ar fi fost invers atunci de unda au învățat ceilalți daci din nord care nu au fost cotropți ,limba latina de se vorbețte aceiași limbă pe teritoriul vechii dacii.

    Apreciază

    • Stefan said, on octombrie 26, 2011 at 6:20 pm

      Pricep analogia, dar nu sunt de acord dat fiind contextul.

      Romanii din Italia,Spania,Anglia sau plecati oriunde invata limba autohtona(in caz ca nu o stiau deja) din nevoie.Din nevoie strict financiara mai exact. Asta-i o circumstanta. Un cu totul diferit „manunchi” de circumstante se gaseste cand vine vorba de radacinile poporului.

      totusi nu inteleg ce vrei sa zici, ca dacii nu au invatat romana ? zii asa mai direct, scuze.

      Apreciază

    • Marius said, on octombrie 26, 2011 at 8:07 pm

      Rationamentul este incorect, pentru ca romanii au venit in Dacia ca niste cuceritori, nu in cautare de munca. Si-au impus administratia, limba, religia, legile, etc. Se stie din dovezi arheologice ca dacii deja din a doua generatie adoptasera nume romane banale (Julius, Aurelius, etc). Nu exista absolut nici o dovada ca romanii au invatat vreodata limba daca, desi in mod normal lucrul asta s-a intamplat in cazul unor indivizi sau poate in familii mixte. Din limba daca practic nu a supravietuit nimic in ziua de azi. Chiar si cuvintele din romana care sunt presupuse a proveni din daca nu e deloc clar ca au aceasta origine, este doar o ipoteza.

      Apreciază

      • Florin Croitoru said, on noiembrie 19, 2023 at 3:32 pm

        Nu și-au impus romanii nici o limbă nicăieri! Asta presupuneți voi latinomanii.
        Și ce dacă au adoptat nume romane. Acum unii au adoptat nume italiene, franceze, engleze. Întîlnești Jimmy, Dany, Marie, Jasmen, Ivone, Lucian, Traian, Ovidiu, Sabin….Limba nu s-a schimbat din această cauză.
        Limba dacă a supraviețuit și o vorbim noi azi! Textele de pe plăcile de la Sinaia sint scrise în românește, graiul antic bănățean.

        Apreciază

  9. abc Marin said, on octombrie 26, 2011 at 7:19 pm

    pentru același lucru au venit șie ei cu război aici tot din nevoi , din nevoia de a ne exploata aurul și grînele pentru aputea întreține o armată imperială , ,, dacii nu au învățat latina , cred , părerea mea după puțina mea logică., cine ar învăța limba celui cel osîndește și-l pradă după care î-și uită și limba lui de dragul dușmanului.

    Apreciază

    • Stefan said, on octombrie 26, 2011 at 8:04 pm

      Da aveau nevoie de aur si de grane, amandoua erau in abundenta; mai era si ca dacii erau puternici ca neam si le stateau in coasta.

      Dupa ce au cucerit Dacia si au facut-o provincie romana, pe langa soldatii ce sau asezat au fost un intreg aparat administartiv care trebuie sa fi fost compus integral din romani ori in orice caz nu din daci.
      Pe langa astia au mai venit si negutatori si mestesugari „hitech” de genul constructori de drumuri si poduri , arhitecti etc. Toti astia au adus cu ei pe langa limba latina si un port diferit si este foarte posibil ca in relativ scurt timp sa fi devenit oarecum „la moda” portul si vorba latina, plus ca din necesitate (scoli,spitale etc) poporul trebuie sa fii invatat din ce in ce.

      Dar,
      Nu a avut loc o inlocuire, nici a graiului si nici a portului – ci o amestecare.
      Asta-i parerea mea, mi se pare inevitabil un scenariu oarecum in felul asta.

      Si apoi daca ei (dacii) nu au invatat latina, cum de limba noastra este 50% influentata de latina ?

      Apreciază

  10. Cornu said, on octombrie 26, 2011 at 7:42 pm

    Stefan, cred ca link-ul corect ar fi:

    http://www.hexaimeron.ro/Calendar/Cronologia.html

    Doktoru, ai dreptate, de la 1 septembrie suntem in anul 7520 de la facerea lumii.

    Apreciază

  11. nea Anderthal said, on octombrie 26, 2011 at 8:00 pm

    …sa fim mai atenti cu „dacologia asta” deoarece in spatele ei sta necuratul !Sunt peste tot site’uri romanesti cu ba cu daci ,cu geti,etc.Sunt site’uri pagane care il glorifica pe Zamolxe,etc.Sa nu ajungem bolunzi ca boanghenele care spun ca ei au fost din totdeauna in Ardeal(Decebal a fost oagar, spun ei) sau megalocefalii(bulgaroii cu ceafa Burebista a fost bulgar) sau ‘fratii sarbi” care sustin ca slavii au fost in Balcani din totdeauna(si Alexandru macedon a fost sarb si sf.constantin cel mare a fost tot sarb) si vlahii sunt ba sarbi,ba bulgari,ba greci,etc.NISTE MINTI BOLNAVE FARA PIC DE CULTURA SI ADEVAR ISTORIC! POATE CA DE AIA S-A INTIMPLAT ACOLO ASA O NENOROCIRE ESTE POATE SI FAPTUL CA SLAVII CRED ASA BALIVERNE!
    PS;cautati pe youtube si vedeti ce tampenii sustin unii care posteaza acolo..

    Apreciază

  12. GabiM. said, on octombrie 26, 2011 at 8:02 pm

    Exista pe net acest blog: http://www.ariminia.ro/ unde am descoperit acum cativa ani istoria „tablitelor de plumb de la Sinaia”,istorie de altfel,inedita. Listez aici cateva site-uri,unde veti gasi lucruri deosebit de interesante despre aceste placute,dar nu numai: 1.) http://enciclopedia-dacica.ro/inedite/placute.htm , http://enciclopediagetodacilor.blogspot.com/2010/11/placutele-de-plumb-de-la-sinaia.html si aici o librarie online,unde cei interesati pot achizitiona cartea „Tezaurul dacic de la Sinaia” : http://www.jovis.ro/Cartea-Tezaurul-dacic-de-la-Sinaia-Dumitru-Manolache-154.htm Sper ca cele de mai sus sa va fie de folos! Doamne ajuta!

    Apreciază

  13. GabiM. said, on octombrie 27, 2011 at 12:43 am

    Iertare frate saccsiv ca indraznesc sa postez acest mail pe care l-am primit astazi,insa m-am gandit ca poate fi de folos unora dintre fratii nostri! Iata mailul: „Va rog sa trimiteti si prietenilor vostrii aceste oferte de pelerinaje,

    La cel din grecia sunt si monahii si as vrea sa putem pleca sa le ducem si pe dansele acolo, mai am nevoie de 10-15 persoane. Va rog sa ma ajutati.

    Este cel mai mic pret, eu am vrut sa ma unesc cu altii si nu am gasit un pret apropiat si atatea obiective. Sper sa ma intelegeti.

    Cu respect maria petrov ionita

    PELERINAJ IN GRECIA DE HRAMUL SF NECTARIE

    Perioada 4 nov – 10 nov ( plecarea seara)

    Vizitam: Sf Ioan de Rila in Bulgaria, Sf Dimitrie Izv de Mir in Salonic, ne inchinam la mormantul Pr. Paisie Agioritul, Sf Anastasia Farmacolitria

    izbavitoare de boli si otrava, (alcool) Man Dionisos, Man Sf Efrem Sirul, Orasul Kalambaka, Meteorele, Atelierul de Icoane, Man Kato Xenia unde se afla o parte din Braul Maicii Domnului, Insula Evia – Cuv David, Sf Ioan Rusul, Orasul Athena – tur de oras, Insula Eghina unde se afla Sf Moaste ale Sf Nectarie Taumaturgul, Sf Efrem cel Nou si altele.

    Pret 170 euro + vapoarele

    Informaţii şi înscrieri:

    MARIA PETROV – IONITA

    tel. 021-772 68 12;

    0723-917.197 sau

    0765-274.274;

    e-mail: pelerinaje@clicknet.ro

    http://www.pelerinajeortodoxe.wordpress.com

    PELERINAJE 2011 – 2012

    PELERINAJ LA Cuv Paraschiva pentru hram 13-14 octombrie.

    PELERINAJ 7-8-9 OCTOMBRIE plecarea vineri seara, la Cuvioasa Paraschiva la Iasi apoi continuam in Moldova, vizitam manastirile, Neamt, Secu, Sihastria, Sihla, Petru Voda. Pret 195 lei pentru grup de 19 pers.

    Acest pelerinaj se repeta pe 14-15-16 octombrie cu plecare vineri seara.

    PELERINAJ in UCRAINA 9 zile, 220 euro, din data de 13 octombrie 2011.

    PELERINAJ in GRECIA, pentru Hramul Sf. NECTARIE, in EGHINA.

    Plecarea in 4 noiembrie 2011, pentru 6 zile. Pret 170 euro + vapoarele.

    PELERINAJ odata pe luna, la Sfintele Mănăstiri din Moldova, întâlniri cu mari duhovnici,

    ptr. spovedit, cuvinte de folos, etc. Se vizitează: Man. Brazi, Măn.Sihăstria,

    Schitul SIHLA si pestera Sf Teodora, Măn. Secu, Măn. Neamt,

    Seminarul de la Neamţ, Man. Bistrita si Măn. Petru Vodă. Plecari din BUCURESTI,

    PLOIESTI, BUZAU, FOCSANI, ETC. PRET 180 lei

    PELERINAJ lunar, în TARA SFANTA ISRAEL SAU ISRAEL CU EGIPT.

    PELERINAJ, odata pe luna la PRISLOP, la mormântul Pr. ARSENIE BOCA , plecarea VINEREA SEARA . Se mai viziteaza Man. Lainici, Man. Bistrita, Man. Dintr-un Lemn, Man. Surpatele, Man. Govora, Man. Arnota, Man. Hurezi. Pret 195 lei

    PELERINAJ in UCRAINA 4 zile, 350 lei,

    PELERINAJ pentru barbati, LA MUNTELE ATHOS. Amanunte telefonic, Pret 200-250 euro.

    PELERINAJ E / INFORMATIV LUNAR plecam in pelerinaj in tara in MOLDOVA si la

    Pr. Arsenie Boca, In fiecare an plecam in pelerinaj la manastiri de Sf. PASTI, de REVELION, de ziua Cuv Paraschiva la IASI, de ziua Sf Andrei la Dervent, in Moldova la parastasul pr. Cleopa, pr. Ioanichie Balan, pr. Calciu. In mai si nov. la Prislop de parastasul pr Arsenie Boca, in GRECIA in mai la Sf Ioan Rusul, in Octombrie la Sf Dimitrie Izv. de Mir, in nov la Sf Nectarie si in dec la Sf Spiridon

    Informaţii şi înscrieri: MARIA (PETROV) – IONITA

    tel. 021-772 68 12; 0723-917.197 sau 0765-274.274;

    e-mail:pelerinaje@clicknet.ro ” Daca vrei crede de cuviinta ca am gresit,poti,desigur sa nu il publici! Cu sanatate,frate si Doamne ajuta!

    Apreciază

  14. codin said, on octombrie 27, 2011 at 2:46 am

    Faptul ca toate triburile de tracice vorbeau latina e ilogic. Spatiul tracic nu a fost cucerit de romani nici jumatate, cu atat mai mult pare ilogic ca triburile nesupuse sa fi adoptat limba cuceritorului. Logica singura ne spune ca un lucru adevarat nu poate fi combatut de nimic deoarece se bazeaza pe evidenta. Pe de alta parte, romanii sunt cei mai recunoscuti poligloti de pe planeta, ei vorbesc 2-3 limbi abia dupa ce pasesc peste granite. Avem abilitatea extraordinara de a asimila, dilema e alta: cine asimileaza, trunchiul sau roadele? Limba este un pilon de baza al unui popor, liantul lui, limba si credinta ne definesc ca si popor. Daca trunchiul ar fi sa fie limba latina iar roadele ar fi popoarele roman, francez, spaniol, italian, pe care la-m alege, onest, sa fie baza de raspandire. Care are caracteristicile cele mai apropiate de trunchi prin definitie. E logic, astea sunt legile universale pe care nu le poate surmonta nimeni nici prin razboi si nici prin pace. Dar subiectul ramane deschis, si inca va ramane ceva vreme deschis deoarece nu detinem toate necunoscutele din ecuatie iar cei care detin informatiile nici in ruptul capului nu le vor face publice, asta insemnand pur si simplu rescrierea integrala a istoriei pe ultimii 3000 de ani.

    Apreciază

  15. patrascu voda said, on octombrie 27, 2011 at 12:10 pm

    Nu mai am nici cel mai mic dubiu ca asa-zisa ” latina vulgara” este limba nativa a dacilor.Limba noastra romana actuala are atatea „chei”care ne demonstreaza ca ea e temelia limbilor latine.Aplicarea teoriei morfemelor ma fascineaza zi de zi. Conform acestei teorii, dacii utilizau o ” radacina”, in jurul careia construiau familiile de cuvinte.Un exemplu : grupul de litere ” st ” are semnificatia de stabil, puternic, de neclintit. Si acum:stana, stanca, staroste,a sta, staul, stalp, stapan, strajer.Gr:gradiste, gradina, gard, a ingradi.In dictionarul explicativ veti gasi ca astfel de cuvinte, care este evident ca au aceleasi radacini, au date etiologii diferite, unul din latina, unul din germana si desigur, marea gaselnita a lingvistilor alogeni-bulgara. M-au „rupt” astia cu limba bulgara.Cuvinte care denumesc unelte stravechi, pe care dacii le utilizau cand bulgarii erau prin stepele asiatice, nomazi, sunt explicate ca avand etiologie…bulgara. Adica dacii i-au asteptat pe bulgari ca sa ii intrebe cum sa zica la unealta aia…aha, sa-i zicem PLUG!Spasiba.Cititi lucrarile lingvistului Lucian Iosif Cuesdean, veti avea o revelatie
    Cat despre familia Hohenzolern, mi-e greata de slugarnicia cu care sunt proslaviti Ce demnitate?Demnitate pe care o afiseaza, avand vistieria plina cu banii luati cu japca de la poporul roman.Furat opere de arta, furat obiecte de cult valoroase, furat antichitati, furat documente de pret, furat paduri, furat placute de aur….furat scrie pe blazonul acestor straini.
    Sa vina urmasii Musatinilor, ai Basarabestilor!!!!!!!!!!!

    Apreciază

    • Marius said, on octombrie 27, 2011 at 1:17 pm

      Ai si niste surse, dovezi pentru afirmatiile tale?
      Din ce stiu, din limba daca nu a supravietuit nici un cuvant. Exista denumiri de ape, munti, plante, etc, dar ele exista numai transcrise in limba greaca, nu in forma lor originala daca. In limba romana sunt cateva zeci de cuvinte a caror origine nu a fost gasita si se presupune ca provin din daca, dar nu exista dovezi clare in acest sens.
      Este, dupa mine, absurd sa spui ca dacii vorbeau latina vulgara ca limba materna.

      Apreciază

      • patrascu voda said, on octombrie 27, 2011 at 3:44 pm

        Marius, afirmatiile tale sunt acele ” locuri comune” cu care suntem indoctrinati de mici, noi si neam de neamul nostru: dacii nu aveau scriere, singurele cuvinte sunt barza, branza viezure etc.”Latina vulgara” era limba dacilor, careia ei normal ca nu ii ziceau asa.Scrierile istorice din vremea razboaielor daco-romane lasa de inteles ca dacii si romanii se intelegeau fara…talmaci.Pentru ca romanii erau traci care migrasera din teritoriul Balcanilor.Ce dovezi?Citeste despre Codex Rochonzy care sta la Budapesta si te mai edifici. Si cartea acestui Romalo, si lucrarile lui Lucian Iosif Cuesdean.Doar ca CINEVA are interesul sa nu ne cunoastem originile. De aceea suntem atat de deplorabili.Pentru ca suntem ca orfanii, care nu stiu nimic concret despre parintii lor.

        Apreciază

      • Marius said, on octombrie 27, 2011 at 4:01 pm

        Patrascu,
        Codex Rohonczy nu a fost descifrat si nu se stie exact ce reprezinta. Mai mult, se pare ca dateaza din secolul XVI, deci nu prea vad ce lagatura poate avea cu dacii. Fiind un document nedescifrat, de provenienta necunoscuta si dintr-o epoca atat de tarzie, nu poate constitui in nici un fel vreo dovada pentru ceea ce afirmi tu.
        Ceea ce sustin Romalo si Cuesdean sunt doar niste ipoteze, sustinute aproape in totalitate pe fantezia autorilor si interpretari tendentioase.
        Din ce se stie pana acum, limba daca nu avea nici o asemanare cu latina, in afara faptului ca erau ambele limbi indo-europene. Pentru a spune ca romanii erau „traci care au migrat in Italia”, trebuie sa aduci si niste dovezi. O astfel de poveste nu apare niciunde, este o pura speculatie a catorva indivizi obsedati sa-i faca pe daci/traci mai civilizati decat au fost in realitate.

        Apreciază

      • GabiM. said, on octombrie 27, 2011 at 10:47 pm

        @Marius:draguta,nu te supara asa de tare pe fratele nostru „patrascu voda”,ia mataluta de citeste putinel,ca asta nu face rau nimanui: http://enciclopedia-dacica.ro/acasa/exe/nnsl.exe si http://enciclopedia-dacica.ro/acasa/exe/dpld.exe …Iar daca vei fi interesat sa cunosti mai multe despre NEAMUL tau,vezi aici: http://enciclopedia-dacica.ro/ Poate ca nu chiar totul este stiintific documentat,dar vei cunoaste din interior,sufletele unor mari iubitori ai PATRIEI MUMA.Asa sa ne ajute Dumnezeu!

        Apreciază

  16. codin said, on octombrie 27, 2011 at 4:31 pm

    Eu as fi curios sa stiu cum a aparut limba latina, unde a aparut, sub ce forma. Cand a aparut, cand sunt aparute primele semne lingvistice ale limbii latine? De cine era folosita? Nimic nu apare din nimic. Acolo e cheia. Si se merge pe fir, dar asta presupune si cunoasterea temeinica a istoriei neprelucrate oficial.

    Apreciază

    • Stefan said, on octombrie 27, 2011 at 4:51 pm

      „asta presupune si cunoasterea temeinica a istoriei neprelucrate”

      Din pacate lucru imposibil data fiind starea atat de avansata de boala a omenirii.

      Apreciază

  17. Stefan said, on octombrie 27, 2011 at 4:38 pm

    Interesanta treaba asta.

    Stiut fiind ca toate lucrurile (in special cele cu o importanta mai mare) au fost si continua sa fie ori sterse , ori alterate ori pur si simplu expuse in forme unde adevarul este impletit cu minciuna nu as fii surprins ca (si) lucrul asta sa fii fost intr-un fel sau altul alterat.

    Logic ar fii (si logica asta este relativa binenteles) ca cel ce cucereste sa isi impuna diferite aspecte ale propriei natii…

    Oricum,are cineva idee cam care ar fii implicatile si ramificatile in situatia in care lucrurile stau de exemplu cum zice ‘patrascu voda’ ?

    Apreciază

  18. codin said, on octombrie 27, 2011 at 8:16 pm

    Da, realitatea e mai stranie decat fictiunea. In orice caz, istoricii romani onesti si alti savanti din domeniu, chiar si din strainatate, afirma ca a existat pe tot parcursul istoriei o tendinta vadita de a suprima acest neam. Altii, de exemplu, evita mereu sa abordeze acest subiect, si asta nu pentru ca e lipsit de importanta, ci dimpotriva, e de maxima importanta, nu atat datorita tracilor care au detinut acest teritoriu, ci pur si simplu datorita acestui loc care se pare ca atrage ca un magnet. Orice mister care nu se poate clarifica prin obisnuitele metode conventionale de investigare istorica (in speta) cu siguranta ascunde un raspuns care isi are radacinile intrun plan mai inalt de observatie spirituala si stiintifica. De-a lungul anilor am auzit multe, foarte multe despre acest subiect, lucruri soptite, si ca o sinteza, pot sa spun ca exista un plan foarte bine pus la punct de a ne distruge complet ca si neam, ca si istorie. Planul e in desfasurare chiar si acum. Motivul nu e aurul, nici petrolul, nici ardelenii, ci simplul fapt ca stam in calea cuiva. Tinem in loc planul cuiva, un plan mare, un plan care are legatura cu teritoriul asta. Si pentru ca nu au reusit atata amar de vreme sa ne asimileze, sa ne risipeasca, acum au hotarat sa ne decimeze prin boli, saracie, alimente toxice, depresie permanenta, pribegie si razboi concentrat. Cineva are un plan maret cu teritoriul asta, datorita pozitiei. Un plan pe care noi l-am zadarnicit nu pentru ca am fost mereu ma viteji ci pentru ca am fost mai umili. Acum si-au adunat fortele toti si vor incerca sa ne dea lovitura de gratie, asteapta doar „timing” – ul pentru a-si corela actiunile cu dinamica altor evenimente planetare astfel incat totul sa para un proces natural, firesc si unanim acceptat. De aceea nu trebuie raspuns la absolut nici o provocare. Isi vor prinde ei picioarele in latul pe care ni l-au intins noua.

    Apreciază

    • codin said, on octombrie 28, 2011 at 12:10 am

      De remarcat lipsa cu desavarsire a istoriei tracilor in prezentarile canalelor de televiziune sau altor lecturi televizate. Se prezinta pana si istoriile insipide ale diferitelor triburi amazoniene insa nici un cuvant despre milenara istorie tracica, comparabila eventual doar cu Sumerul sau Egiptul. Ceva a fost aici, si inca este. Aici este „cartoful fierbinte” care o data ridicat va sari din mainile unora in bratele altora caci nimeni nu il va suporta. De aceea se intampla ceea se intampla.

      Apreciază

  19. gherasim said, on octombrie 27, 2011 at 9:10 pm

    Majoritatea inghite minoritatea sau minoritatea e cea care se integreaza in majoritate. Putzinul se dilueaza in mult si nu invers. Cat de multi sa fi fost romanii cand au venit in Dacia incat sa-si impuna limba lor? mai multi decat Dacii? Ce institutii le-ar fi trebuit romanilor ptr a invata un popor intreg limba lor incat sa „dispara” limba daca? Cum poti controla intr-un timp cat mai scurt masele „cucerite”, invatandu-le limba ta sau invatand tu limba lor? Cum de cei din nordul Dacei vorbesc aceeasi limba cu cei din mai din sud, cei cueriti? Sa fie din nevoia de negustorie? Herodot ii caracteriza pe daci ca fiind un popor mandru; pai, sa nu fi ramas nicio bruma de mandrie in dacii ramasi in viata incat sa nu-si mai fi predat limba materna pruncilor? Sa nu cadem in ridicol. Nu stiu daca chiar trebuie sa citim biblioteci ptr a invata bunul simt si logica elementara.

    Apreciază

  20. patrascu voda said, on octombrie 28, 2011 at 5:46 am

    Draga Marius, vad ca ai o gandire structurata pe rigurozitatea dovezii stiintifice.E buna, dar atunci cand se joaca cu ” cartile pe fatza”. Cand ti se pun in eprubete substante contrafacute, incearca sa gandesti neconventional.Eu nu spun ca teoria acelor oameni e cea reala.Doar ca EU cred cu tarie in ea.Si adesea gasesc cu uimire cuvinte cu radacini comune, le traduc in engleza , franceza sau rusa si vad ca numai in ro. au aceease ” baza”.Din nou despre codex Rochozy : Dna Viorica Enachiuc, doctor in lingvistica a studiat profund, aproape 30 de ani acest codex si are propuneri credibile de interpretare.
    Daca esti atat de sceptic, „ataca-l” si pe Champollion.De unde stim ca a descifrat corect hieroglifele?
    Era o parere.

    Apreciază

  21. Marius said, on octombrie 28, 2011 at 11:48 am

    Patrascu,
    Daca nu stii daca acea teorie este reala, da-mi voie sa te intreb pe ce baza crezi in ea si o promovezi? Poate ca tie iti place cum suna, dar asta nu este decat o parere subiectiva.
    Care sunt „substantele contrafacute” de care vorbesti in acest caz?
    Stiu despre interpretarea facuta de Viorica Enachiuc, dar este o interpretare fantezista, cu foarte multe greseli lingvistice si istorice. Ceea ce spune ea nu are nici o legatura cu realitatea.

    Apreciază

  22. patrascu voda said, on octombrie 29, 2011 at 11:38 am

    Hopa-usor, Marius !
    De unde pana unde sustii ca „promovez” teoria originii limbii romane?Mi se parea ca suntem pe un forum de opinii.Am spus ce surse de info am si ce cred eu.Daca ai o genealogie pur-romaneasca, daca in casa ai crescut in compania cartilor romanesti si a cuvantului romanesc frumos rostit, incepi sa simti ca limba este vie si ca nu incape in sabloanele false construite de”Marius Sala”-generic vorbind.Construite de allogenii Graur et co, de hungarofili etc.
    Nu te teme de abordari neconventionale.Daca nu ai o predispozitie spre fanatism ,nu ai decat de castigat : o noua perspectiva.

    Apreciază

  23. discoverdacia said, on martie 21, 2013 at 4:23 pm

    Sunt mult mai multe informatii certe referitoare la Placile de Sinaia de cat cele amintite aici !!!

    Apreciază

  24. Plăcile de la Sinaia said, on august 7, 2013 at 3:32 pm

    […] Sursa: Gabriel Boholţ – https://saccsiv.wordpress.com/2011/10/26/foto-placile-tablitele-de-la-sinaia/ […]

    Apreciază

  25. […] Foto: PLACILE (tablitele) DE LA SINAIA … […]

    Apreciază

  26. Daniela Todescu said, on noiembrie 15, 2013 at 12:51 am

    SA FIE OARE ACESTEA MATRITELE DE PLUM IN CARE AU FOST TURNATE CELE DE AUR?
    CE REGE NEMERNIC SI BLESTEMAT! SA DISTRUGA TABLITELE.. NU CRED! DAR LE TIN SECRETE MAI ADUC CEVA SCHELETE AFRICANE SI SPUN CA NE TRAGEM DIN MAIMUTE NU CA SUNTEM LEAGANUL CRESTINISMULUI!

    Proverbe 14:34
    Dreptatea înalţă o naţiune, dar păcatul este un lucru ruşinos pentru popoare.

    sau ca lucrarea celui drept duce la pace! Este pace? de ce nu?
    Ce mostenire lasam copiilor nostrii? doar dreptul de a fi carne de tun la un razboi atat de josnic?

    apa daci zalmoxis

    Isus Cristos spunea sa /l servim pe Dumnezeu cu toata mintea si inima noastra!
    Dar Biblia este o carte scrisa:

    2Timotei 3:14/17
    Tu însă rămâi în lucrurile pe care le-ai învăţat şi pe care ai fost convins să le crezi, ştiind de la cine le-ai învăţat15şi că din pruncie cunoşti scrierile sfinte, care te pot face înţelept pentru salvare prin credinţa în Cristos Isus.16Toată Scriptura este inspirată de Dumnezeu şi de folos ca să înveţe, să mustre, să îndrepte lucrurile, să disciplineze în dreptate,17pentru ca omul lui Dumnezeu să fie pe deplin competent, complet pregătit pentru orice lucrare bună.

    Ce lucrare suntem rugati sa facem in toate cartile sfinte? TEMPLUL LUI DUMNEZEU!
    IAR KOGAION ESTE DOAR O COPIE A CAPULUI DE CARE LA FEL, ISUS CRISTOS NE SPUNEM SA RAMANEM ATASATI!
    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/5b/Greater_London_in_England.svg
    DAR FORMA DE CAP A HARTII sCOTIEI iRLANDEI SI aNGLIEI POATE FI CEA CE STRAMOSII NOSTRII AU EVIDENTIAT IN SFINX IAR EGYPTUL PRIN REGINA CURIOASA..

    Dar Scotia este pe harta ca si sectiunea Alpha Neuron! Sediul vorbirii si al cititului!
    si de acolo vine si Cristos! Ca si David care a coborat sa ucida uriasul cu piatra, apoi s/a casatorit cu fata
    regelui Saul! Tablitele de aur de la Sinaia arata aceasta odisee despre cine suntem si de unde venim?
    iar Piatra Lidia folosita in antichitatea ptr a studia prin urma lasata de zgarietura obiectelor din aur, provenienta si calitatea aurului! Nu m/as mira ca urma acestor tablite sa fie de fapt de provenienta Red Sands of Scotland!
    iar Regele de drept , The last Pretender sa fie dat la o parte iar coroana acre conduce lumea asa cum vedeti nu este legala! De la Mary of Scots incoace istoria sangeroasa a White Tower este aceeiasi, uniune fortata Darien Treaty Scotia ruinata cu Anglia ca si Unirea sub Regele Carol…o dezvoltare temporara, o femeie ptr care pierde coroana …e fapt Hohenzollern au fost cei care l/au invins pe Napoleon si de atunci Republica e simbolizata de femei cam desucheate! si razboaie.. pana si cancerul feminin e mai vorace!
    http://en.wikipedia.org/wiki/Mother_Russia

    revelatia 16:13/16 descrie aceste razboaie si Armaghedon inspiratii demonice norocel swastica indiana si sediul e tot londra comunista budhista si de toate numai bani sa iasa! dar prostitutia este emblema THE CITY centrul financiar masonic in Londra, stat in stat!

    Jan van Helsing the secret Societies and they”re power

    http://www.docstoc.com/?doc_id=95321933&download=1
    si legea razboaielor :
    iroqui Constitution.. si Islam e creatie de dominatie barbarica!de cand cu Baron Headley Sheikh apoi, au apucat literatura , modificata spun eu..

    A Century of Leadership Alpha Phi Alpha pride since Roosevelt BLACK BRAIN TRUST Mary Mc Leod Bethune

    cursing name hunting people and no one stand up to stop it even when it is part of the 3 world wars already predicted by the Fatimah of Portugal, a too easy forgotten huge casualty*s history!

    http://lesia.com/2006/12/alpha_phi_alpha_fraternity_inc_100_years_and_counting/

    http://en.wikipedia.org/wiki/World_War_I_casualties

    http://en.wikipedia.org/wiki/World_War_II_casualties

    The Ton make the music and just wonder

    WHY THE PEOPLE ARE CHOOSING LIKE THAT?

    http://goatfucker.wordpress.com/2010/01/20/gods-of-armageddon-sammy-davis-jr/

    Rights, Duties and Qualifications of Lords.
    http://www.indigenouspeople.net/iroqcon.htm

    If any Confederate Lord neglects or refuses to attend the.
    Confederate Council, the other Lords of the Nation of which he is a member shall require their War Chief to request the FEMALE SPONSORS OF THE LORD so guilty of defection to demand his attendance of the Council. If he refuses, the women holding the title shall immediately select another candidate for the title.

    Dă clic pentru a accesa zayed.pdf

    LORD IN IROQUI LANGUAGE AND ARABSCH PRETTY HARD, ISN”T? AS NEOLOGISM!

    NOW THE DISCRIMINATION: CRA POWER OF OBAMA BACKED BY CLINTON CARTER STEAL HOMES IN DOMINO REAL ESTATE EFFECT TO GIFT IT ..http://www.makepeacetotalpackage.com/archives/a-conspiracy-of-imbeciles/
    Muslim Demographics

    rabdare de canibal sa ai si gata Commonwealth of teh nations?!

    PRINCE CHARLES PROCLAIMED „SAVIOR OF THE WORLD” AND A STATUE IS PLANNED FOR HIM!http://www.cuttingedge.org/News/n1678.cfm

    HE LOST GOD FOR A CRIMINAL CROWN AT ALL!Follow the Islamic way to save the world,’ Prince Charles urges environmentalists http://www.dailymail.co.uk/news/article-1285332/Follow-Islamic-way-save-world-Charles-urges-environmentalists.html#ixzz0qV7s3Jsk
    Gay Liberation a la LONDON 1971 politics at all?
    http://news.sky.com/story/1111016/adopted-boy-sexually-abused-by-gay-fathers

    Izvorul vietii si punctul de echilibru al pamantului este Scotia! Isle of Skye! de acolo trebuie sa inceapa lucrarea Casei lui Dumnezeu pe 3 nivele…vechile harti maritime aratau planul de sus al continentelor format din America de Nord, Europa Asia la mijloc iar dedesubt, Arabia India Australia…?
    Oricum lucrarea celui bun duc la pace, de aceea cred ca nu oricine are acceptul de a construi Templul!
    Dar mi/a atras atentia acest mic detaliu:

    vechile drumuri regale din piatra! cam asa!
    Mendelssohn’s Overture Fingal’s Cave – Staffa Inner Hebrides

    iar vechea ruta a matasei a avut o dezvoltare neegalata pana in prezent!

    Regele David a ucis pe Goliath cu o piatra si s/a casatorit cu Micah fata regelui saul! una dintre tablitele de la Sinaia reprezinta printesa in palat si David calare!

    cred ca datorita REGELUI DE DREPT SI A LEGII LUI DUMNEZEU CARE ESTE DATA LA O PARTE!
    ARTA VECHILOR CONSTRUCTORI OGLINDITA IN CASTELE SI ARCUL CORBEL ASCUTIT LA VARF, ASA!
    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/96/Sweetheart_Abbey1.jpg PANA IN INDIA!
    INLOCUITA DE ARCUL PALMIREI SI ARCUL TITUS ROTUNJIT
    CURATA BABILONIE ADICA!

    http://www.tripadvisor.co.uk/Attraction_Review-g186585-d1426039-Reviews-Kilt_Rock-Isle_of_Skye_The_Hebrides_Scotland.html

    De aceea spun cu toata convingerea :

    MAY GOD SAVE THE KING!
    TRAIASCA REGELE NOSTRU DE DREPT!
    DL TRUMP CHRIST MCLEOD!
    Revelatia 2:17 ne spune despre piatra alba pe care e scris noul nume…
    iar numele Mc Leod este parte din tribul Levi al preotilor iar Edinburg este Muntele Templului lui Dumnezeu, apa care vindeca si Marea Moarta din Israel curge de la est Skye Nistru si Arava …

    tatalmeu isi facea singur fluierele si a aruncat odata o fluiera in Taul fara Fund din muntii Sebesului.. la 3 luni fluiera scrijelita cu nume a ajuns inapoi din stana in stana cu specificatia ca a fost gasita la varsarea in Dunare.. si Biblia spune ca sub pamant este Raul Vietii si legatura apelor care inving forta de gravitatie ptr a izvora din varf de munte este teribila..iar conul dublu cu vf in Skye Kiltman Marea Moarta si Lake Erie in NY este dimensiunea sfanta a vindecarii apelor , Geneza de Da Vinci in Capela Sixtina unirea degetelor Dumnezeu si Cristos, inceputul si sfarsitul!

    cred ca Marele Canion este o dovada vie a Potopului Noe si a inceputului cand Pamantul era un intreg iar „capul” Scotia Irlanda An glia a „cazut” probabil din vremea Pangeea si Babylon cand Dumnezeu a despartit continentele!

    Apreciază

  27. […] Foto: PLACILE (tablitele) DE LA SINAIA … […]

    Apreciază

  28. […] Foto: PLACILE (tablitele) DE LA SINAIA … […]

    Apreciază

  29. […] Foto: PLACILE (tablitele) DE LA SINAIA … […]

    Apreciază

  30. […] Foto: PLACILE (tablitele) DE LA SINAIA … […]

    Apreciază

  31. […] Foto: PLACILE (tablitele) DE LA SINAIA …. […]

    Apreciază

  32. Radu Marian said, on decembrie 11, 2017 at 7:05 pm

    Minciuna (hoția) are picioare scurte. Iese la iveală. Pe când o fotocopie a certificatului de naștere al lui Mihai I? În 1935, în provincie, se știa că Mihai nu este copilul lui Carol al II-a.

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.