SACCSIV – blog ortodox

MANASTIREA ESPHIGMENOU din Muntele Athos este cumplit prigonita caci se opune Patriarhilor masoni din Constantinopol

Posted in ECUMENISM, MANASTIREA ESPHIGMENOU, Muntele Athos, PATRIARHUL ECUMENIC ATHENAGORAS by saccsiv on octombrie 9, 2011

   Iata ce aflam din articolul Povestea călugărilor răzvrătiţi de la Esphigmenou:

În prima mea călătorie la Muntele Athos,  m-am hazardat să pomenesc, într-o discuţie cu călugării români, ceva despre ecumenism. Reacţia lor a fost tăioasă şi simt, încă, răceala cu care am fost privit: „Că nu-n zadar se luptă Esphigmenou!” – mi-au şuierat în ureche, ţintuindu-mi naivitatea la zidul imaginar al necredincioşilor. Auzeam întâia oară despre călugării nesupuşi de la Mănăstirea Esphigmenou; povestea lor am aflat-o însă peste câteva zile.

Esphigmenou, cea mai nordică mănăstire dintre toate cele douăzeci de la Athos, datează din secolul al X-lea şi, fără a avea stralucirea Vatopedului, a Ivironului sau a Marii Lavre, atrage, în ultimii ani, aproape la fel de mult atenţia asupră-i. Povestea sa mai nouă începe în 1924, când patriarhatul de la Constantinopol a adoptat noul calendar („gregorian”). Revoltată de schimbarea regulilor, comunitatea athonită a încetat, brusc, să-l mai pomenească pe întâistătător la slujbe; schisma a durat până în 1971, când o reuniune extraordinară a Athosului a decis libertatea fiecărei mănăstiri de a-l pomeni sau nu. Aici apare reacţia călugărilor de la Esphigmenou; ei intră în opoziţie directă cu patriarhul şi arborează drapelul negru când acesta acceptă să se roage împreună cu papa. Nesupunerea zeloţilor, pentru care patriarhul emite o cerere de expulzare din Sfântul Munte, duce la blocada asupra mănăstirii: lumina şi telefonul sunt întrerupte, aprovizionarea cu alimente şi medicamente e interzisă. După patru luni, în care câţiva călugări mor din lipsa îngrijirilor medicale, guvernul grec cedează. Nu şi zeloţii; ei desfăşoară pe zidurile mănăstirii inscripţia celebră azi „Ortodoxie sau moarte!”

Situaţia confuză continuă mulţi ani. În 2002, un tribunal aduce călugărilor de la Esphigmenou 88 de capete de acuzare. Li se cere să părăsească mănăstirea şi sunt puşi din nou sub asediu. Blocada e reluată, în 2005, când comunitatea celor 120 de călugări, cea mai numeroasă de pe Sfântul Munte, pierde fondurile băneşti din ţară şi din străinătate. În 2006, un alt tribunal condamnă călugării de la Esphigmenou la doi ani de închisoare pentru ocupare ilegală a mănăstirii şi tulburare a ordinii publice, sentinţă anulată, ulterior. Dar tot în 2005, se întâmplă ceva neaşteptat: de Crăciun, toate cele douăzeci de mănăstiri ale Athosului, inclusiv noua fraternitate creată artificial de patriarh ca alternativă a Esphigmenoului, condamnă, in corpore, ecumenismul, trecând de partea călugărilor răzvrătiţi…

Aceasta e istoria. O poveste simplă, care arată că biserica nu poate fi confundată cu statul (oricât de mult se vor fi străduit grecii s-o facă) şi că omul întors de la rosturile sale împotriva voinţei inimii şi a convingerilor, mai devreme sau mai târziu, revine de unde a plecat.

   Iata si ce mai aflam din articolul SCURT     ISTORIC     AL     PROTESTULUI MANASTIRII     ESPHIGMENOU:

1972: Monahii de la Esphigmenu ridica steaguri negre pentru a protesta împotriva rugaciunilor comune între patriarhul Atenagoras si papa.
1974: Comunitatea Muntelui Athos la instigarea Patriarhiei de Constantinopol îl condamna pe staretul de la Esfigmenu si pe trei dintre monahii de la aceeasi manastire la expulzarea din Muntele Athos. În fata refuzului acestora de a se supune, armata greaca (!) impune o blocada maritima si terestra vreme de patru luni; monahii desfasoara deasupra manastirii lor binecunoscutul steag cu inscriptia „Ortodoxie sau moarte”.
1992: În luna mai patriarhul de Constantinopol îi expulzeaza în forta cu politia înarmata (!) pe monahii Schitului athonit rusesc Sfântul Ilie, pe care îl confisca. Monahii vietuitori ai schitului nu îi pomeneau înca din anii ’50 pe patriarhii constantinopolitani, din pricina ecumenismului lor, iar Schitul Sfântul Ilie era de drept proprietatea Bisericii Ruse din Afara Granitelor.
1993-1994: În luna decembrie a anului 1993 Comunitatea Muntelui Athos scrie o scrisoare patriarhului în care condamna Acordul de la Balamand unde Patriarhia de Constantinopol si unele dintre Bisericile locale (inclusiv B. O. Româna) recunosc papismul a fi „Biserica sora”. Patriarhul Bartolomeu nu doar ca nu îngaduie nici o discutie asupra ereziei ecumenismului, ci reactioneaza în forta depunând câtiva stareti si dând pedepse severe celorlalti. Supusi la presiuni foarte mari acestia dau înapoi, si într-o scrisoare de apel din mai 1994 implora iertarea… Astfel, protestul împotriva Balamandului a fost redus la tacere.
2002: În luna noiembrie, Comunitatea Muntelui Athos convoaca pe monahii de la Esfigmenu în fata unui tribunal pentru a raspunde la 88 „capete de acuzare”. Monahii nu se prezinta însa raspund în scris. Comunitatea Muntelui Athos declara obstea Manastirii Esfigmenu ca ilegala si impune ca termen 8 ianuarie 2003 pentru parasirea manastirii.
2003: Politia greaca asediaza manastirea începând din luna ianuarie. În februarie, un tânar monah moare la volanul unui tractor al manastirii care ramasese afara si pe care încerca sa-l recupereze la adapostul întunericului noptii. În martie, la presiunea miscarilor de protest în sprijinul Manastirii Esfigmenu, Consiliul de Stat al Greciei dispune ridicarea blocadei asupra manastirii.
2005: Patriarhul Constantinopolului Bartolomeu înfiinteaza o obste monahala impostoare, careia îi sunt atribuite toate bunurile Manastirii Esfigmenu (conturile din banca, vaporul…) În octombrie, blocada revine si mai în forta; manastirea nu se mai poate aproviziona cu alimente si medicamente, nici nu mai poate primi vizite ale medicilor. Acestea pricinuiesc moartea a patru monahi.
2006: În octombrie un tribunal (civil!) grec îi condamna pe monahii de la Esfigmenu la doi ani de închisoare pentru „ocupatie ilegala” si „tulburarea linistii publice”… Monahii fac apel în justitie contestând sentinta.
La 20 decembrie, membrii obstii impostoare a patriarhului Bartolomeu îi ataca violent în timpul noptii cu bare de metal si topoare pe monahii din birourile Manastirii Esfigmenu din Careia (capitala peninsulei Athos) pe când acestia dormeau. În urma bataii patru monahi esfigmeniti au multiple rani, unul dintre ei chiar fractura craniana.
La 25 decembrie, sub o puternica presiune mediatica, guvernul grec anuleaza operatiunea expulzarii monahilor Esfigmeniti; cu toate acestea însa, blocada dura impusa manastirii nu este ridicata.
La 30 decembrie cele 20 de manastiri mari [6] (inclusiv noua obste înfiintata de patriarh), ca urmare a recentei vizite a papei la Constantinopol, publica la presiunea credinciosilor un comunicat în care condamna ecumenismul [7] si afirma ca se întorc la hotarârile dublei întâlniri din 1980 a Sfintei Chinotite a Athosului, [la care a luat parte si Manastirea Esfigmenu] [8]. Unele dintre manastiri au chemat la a urma Manastirea Esfigmenu în întreruperea comuniunii cu Patriarhia prin încetarea pomenirii patriarhului, iar Avva Efrem – ucenicul si urmasul lui Gheron Iosif – fostul staret al Manastirii Filotheu, a cerut de asemenea potrivit învataturii Sfintilor Parinti, ca manastirile athonite sa opreasca pomenirea patriarhului eretic.
La 31 decembrie, Patriarhia Moscovei gaseste înca un prilej de a-si „atinge” rivala sa de la Constantinopol, cu care se razboieste pentru întietate ca „principala biserica ortodoxa”: prin mitropolitul Chiril de Smolensk – de altfel tot atât de ecumenist ca si patriarhul Bartolomeu! – „invita Patriarhia Ecumenica sa nu foloseasca forta pentru rezolvarea problemei monahilor de la Esfigmenu”…

Studiati va rog si:

SITE-UL OFICIAL AL MANASTIRII ESPHIGMENOU

Cititi va rog si:

La „Nasul” (B1TV), MASONII se lauda ca PATRIARHUL ECUMENIC ATHENAGORAS (cel ce a ridicat anatema de la 1054) a avut GRADUL 33 … (adica se inchina lui LUCIFER)

Iata si alti Patriarhi masoni

Patriarhul Constantinopolului MELETIE IV (METAXAKIS) (1921-1923). In 1909 Meletie IV (Metaxakis), devine francmason in Loja Marelui Orient al Greciei; in 1910, ajunge la gradul 33.

Patriarhul Constantinopolului VASILE III (1925-1929), tovarăs de lojă cu Kemal Atatürk

Patriarhul Constantinopolului FOTIE II (1929-1935), tovarăs de lojă cu Kemal Atatürk

Patriarhul Constantinopolului DIMITRIE I (1972-1991), grad 33

Cititi va rog si:

VIDEO – ECUMENISM TOTAL: Patriarhul ecumenic BARTOLOMEU de Constantinopol DARUIESTE UN CORAN presedintelui COCA-COLA

VIDEO (si transcriptul): Patriarhul Ecumenic Bartolomeu la Park East Synagogue din New York

Episcopul Sloboziei şi Călărasilor VINCENTIU GRIFONI si Patriarhul BARTOLOMEU de Constantinopol in The Elijah Interfaith Institute (finantare ROCKEFELLER) …

MASONUL Constantin Savoiu (general, membru PD-L) decorat de … Patriarhul Bartolomeu

Reclame

33 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. saccsiv said, on octombrie 9, 2011 at 6:05 pm

  Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

  https://saccsiv.wordpress.com/about/

  Apreciază

 2. rr said, on octombrie 9, 2011 at 6:32 pm

  Apreciază

 3. Altul said, on octombrie 9, 2011 at 9:03 pm

  Draga Remus, imi pare ca ai dat click in momentul nepotrivit pe linkul nepotrivit . . .

  Apreciază

 4. […] Saccsiv si Eresul Catolic Rate this: Transmiteti si altora:PrintEmailLike this:LikeBe the first to like […]

  Apreciază

 5. asd said, on octombrie 10, 2011 at 6:22 am

  Site-ul manastirii:

  ESPHIGMENOU MONASTERY – MOUNT ATHOS

  iera monh esfigmenou – agion oros

  http://www.esphigmenou.com/

  Apreciază

 6. Ioan B. said, on octombrie 10, 2011 at 6:38 am

  Si uite asa citind titlul aflam ca de fapt zelitii se opun patriarhului pt ca este mason… si eu care credeam ca se opun in special pt ecumenism…
  Un exemplu clasic de deturnare a subiectului catre directia dorita.

  Apreciază

  • saccsiv said, on octombrie 10, 2011 at 8:11 am

   Ioan B.

   Orice ierarh mason este ecumenist. Nu inteleg ce nu iti convine.

   Apreciază

 7. abc said, on octombrie 10, 2011 at 7:06 am

  PENTRU ATEI SI SECTANTI FIINDCA AM OBSERVAT CA ZBURDA LINISTITI PE AICI:

  Am avut un tânăr de 22 de ani, student la medicină, care a avut probleme grave de sănătate şi a mu­rit. Alexandru l-a chemat. După ce a murit, s-a întors din morţi. A în­viat. Eram stareţ aici, la Rohia. Şi a trimis vorbă – el era din Târgu Lăpuş – să merg să-l vizitez imediat. M-am dus la el şi, când am ajuns, era pe pat, stând — nu era culcat. Şi zice:

  – „Aţi venit, părinte stareţ?”

  – „Am venit”’

  – „V-am chemat, pentru că vreau să mă spovedesc şi să mă cuminec, şi apoi sa mă întorc înapoi la lumea pe care am văzut-o după ce am murit”.

  Apoi mi-a povestit ce i s-a întîmplat.

  „Atunci când am vă­zut că nu mă pot salva din moarte, am căzut într-o mare deznădejde şi revoltă împotriva lui Dumnezeu şi L-am înjurat pe Dumnezeu şi L-am blestemat pe Dumnezeu: „De ce-mi iei viaţa? De ce nu mă laşi să trăiesc?” Şi după clipa morţii au venit doi şi m-au luat şi m-au dus până la un orizont. De acolo, am văzut lu­mea aceasta care a rămas, iar în faţă am văzut cealaltă lume. Dar când a fost gata să mă trimită dincolo de orizont, am auzit o voce care a zis: «Nu-l putem primi la noi, pentru că ne-a blestemat şi s-a lepădat de noi. Dar nu-l putem arunca în iad, pentru că e tânăr şi e curat, fără păcat. Duceţi-l înapoi, să se spove­dească şi să se împărtăşească, şi apoi va veni la noi!»”

  Aşa mi-a spus acest tânăr, care terminase doi ani de medicină, deci nu era un om fără carte:

  „Şi aşa m-am pomenit din nou aici, pe pat. Şi de aceea am trimis după dumneata să vii, să mă spovedesc, cum auzit porunca. Să mă spove­desc, să mă împărtăşesc, şi apoi mă voi întoarce înapoi la lumea pe care am văzut-o dincolo de orizont”.

  Şi eu, ca oricare om, am încercat să-l mângâi:

  „Lasă, Alexandru, o să te faci sănătos!”

  Şi atunci, m-a refu­zat şi a spus:

  „Nu! Eu nu cer să mă fac sănătos! Nu aceasta o cer! Eu îţi cer dumitale, părinte stareţ, să vii să-mi faci înmormântarea. Şi am o rugăminte, pe care ţi-o fac” — mi-a spus Alexandru — „după ce o să-mi faci înmormântarea, întotdeauna să le spui oamenilor, în toată viaţa ta, şi mai ales la tineret. Întâi, să creadă în Dumnezeu. Doi, să creadă că are suflet nemuritor. Trei, să creadă în viaţa veşnică, în lumea cealaltă.”

  Alexandru mi-a dat această po­runcă si de atunci ascult de această poruncă. Şi, într-adevăr, eu am venit înapoi la mănăstire şi peste câteva zile, am fost chemat la înmormântarea lui Alexandru. Era la începutul lui martie… Dimineaţa. Peste noapte căzuse zăpadă şi tot oraşul Târgu Lăpuş era îmbrăcat în alb… Însă era un cer atit de senin şi de frumos! Şi erau toate şcolile, atunci, pe timpul regimului co­munist, in urmă cu 25 de ani în urmă…, şcolile, colegii lui de la facultate, profesorii de la Facultatea de medicină din Cluj toţi au fost la înmormântarea lui Alexandru.

  http://www.razbointrucuvant.ro/2011/10/08/minunea-invierii-din-morti-a-tanarului-alexandru-marturia-ips-iustinian-chira/#more-35188

  Apreciază

  • abc said, on octombrie 10, 2011 at 7:35 am

   Tot pentru sectari: in toate relatarile persoanelor ortodoxe ce se intorc din morti se vorbeste despre doi ingeri. De aici sti ca relatarea este reala. Un inger este sfantul ingerul dat de Dumnezeu la botez si celalalt sfant inger este ingerul trimis de Dumnezeu sa aduca sufletul omului.

   PS: saccsiv iarta-mi offtopicul insa e bine ca, cat mai multa lume sa stie de intamplarea aceasta.

   Apreciază

 8. nea Anderthal said, on octombrie 10, 2011 at 8:03 am

  ..dar pe satanistul asta(Remus) de ce l-ati lasat sa posteze aici?Dupa cum scrie se vede ca este dus cu capul si ignorant pe deasupra!sunt sigur ca asculta manele sau rock! Uite gunoaiele astea distrug din interior neamul romanesc!
  ps;daca a inteles cineva ce vrea sa spuna oligofrenul asta sa-mi spuna si mie

  Apreciază

  • saccsiv said, on octombrie 10, 2011 at 8:18 am

   nea Anderthal

   Acesta este printre foarte putinele bloguri fara moderare. Adica nu astepti sa-ti elibereze administratorul comentariul, dupa ce-l citeste. Cand am dat de comentariul sau, l-am sters.

   Apreciază

   • cristi marin said, on octombrie 10, 2011 at 2:43 pm

    cam ciudatel situl manastirii esphigmenou in sensul ca poate avea origini necunoscute
    si o alta chestiune, acepta ca donatii plati efectuate cu cardul bancar
    ce parere aveti despre platile cu cardul, sunt sau nu ok (dpdv al lepadarii prin acceptarea cardurilor)

    ma intereseaza mult raspunsul caci am o afacere , si m ar avantaja mult daca ash accepta efectuarea platilor cu cardul

    Apreciază

   • STOP RFID 666 said, on octombrie 10, 2011 at 5:40 pm

    cristi marin

    Cand platesti cu cardu’ platesti cu un numar. Si acest numar nu poate fi decat 666. Restu’ sunt povesti. Avantajele sunt evidente, dar drumul spre iad e pavat cu aur.

    Apreciază

 9. TheSpiritOfCaptain said, on octombrie 10, 2011 at 9:09 am

  Nu stiu despre care calugari romani de la Athos se refera,dar acolo calugarii romani sunt anti ecumnism, ni se si atragea atentia ca e o mare ispita,am primit si materiale informative despre ecumenism de la calugarii romani din Athos !

  Acei zeloti sunt stilistii,o problema veche,o extrema a bisericii,pentru ca avem exreme,ecumenismul si stilismul !
  Au fost intr-adevar prigoniti,cititi cartea ”Ecumenismul si stilismul,cele 2 extreme” ,mi se pare ca e si pe net,e tradusa de Pr Stefan de la man Lakou, unde un teolog grec,doctor in teologie combate cele 2 extreme !
  Spune ca e rau ca s-a schimbat calendarul,dar sa faci din calendar o dogma e si mai rau !
  Da,asa s-a hotarat in Grecia,daca vrei pomenesti pe episcop,daca nu ,nu il pomenesti,si poti alege,dar sa fie sfintit de biserica,nu cum faceau zelotii acestia,citeau pe niste stilisti hirotoniti prin America,nerecunoscuti de nici o biserica !

  E bine sa mergem pe linia bisericii, e pacat ca ravna lor nu e in rand cu a noastra,sa nu facem schisme in biserica,doar a combatut si tu aici pe blog stilismul ! Slujesc si ei in Hristos,dar prea mult zel si judecata fara dragoste !

  Si scria in cartea aceea,ca,pana au fost afurissiti de sinod,desi se stiau eretici,acei patriarhi sau episcopi ce se stia ca erau eretici,au fost pomeniti pana la afurisire,pentru ca erau inca in biserica si era Hristos in ei ! Inseamna ca inca de atunci a cazut biserica cand a continuat sa-i pomeneasca,i-a cazut harul de atunci,daca e sa ne luam dupa ei……
  Intotdeauna a fost prigonita biserica,sa ne asteptam la ce e mai rau,dar sa ne pastram luciditatea si calmul,sa incercam pe cat putem sa pastram ecumenicitatea bisericii noastre !

  Putem a-i cerceta si mangaia si pe acesti zeloti,nu sunt eretici,nu se abat de la dogme,sunt doar razvratiti,ati vazut ca a mai patit-o cu ei parintele Nichita,ajunsesera incat sa-l boteze iarasi….au mai fost in Sf Munte odata bogumili….. trebuiesc cercetati,mangaiati,vorbt cu ei,chiar de nu-i convingem sa revina la unitatea bisericii,sa tina calnedaru si pomenirile cum vor ei,dar sa nu rupem legatura cu ei,asa ar fi normal……

  LA vara imi propun sa stau o luna in Sf Munte,macar 2 sapt,vedem ce se ami intampla pana atunci,vreau sa bat la pas mai multe manastiri,poate ajung si acolo,da nu cred ca e vreu vorbitor de romana,macar de engleza daca ar fi,sa am inteleg cu ei…..

  Doamne ajuta !

  Apreciază

  • Kerkyra said, on octombrie 10, 2011 at 8:13 pm

   @ TheSpiritOfCaptain

   Spui „acei zeloti sunt stilisti”. Dar stim cu totii ca Muntele Athos in intregime tine Calendarul pe stil vechi. Lupta acelor calugari nu e una impotriva calendarului pe stil nou, ci e una indreptata impotriva ecumenismului, panereziei. Asa dupa cum manifestari ecumeniste au aparut si in Biserica Rusa sau Sarba, care tin calendarul Iulian (vechi). In cartea de care spui tu acei calugari sunt numiti razvratiti?
   Corecteaza-ma te rog daca gresesc sau nu am inteles bine cele spuse de tine.

   PS: Cred ca vei gasi cu usurinta vorbitori de engleza, majoritatea calugarilor au studii facute pe vremea cand erau in lume, altii au facut studii in manastire si au invatat de la parintii mai in varsta, stiinte exacte, arte (litere, musica), limbi straine, etc.
   Spui ca iti propui sa stai o luna in Muntele Athos? din cate stiu poti sta cel mult 3 zile intr-o manastire, ceea ce inseamna ca ar trebui sa stai la 10 manastiri/schituri diferite. Pentru un pelerinaj asa de vast, de o luna, e suficient acea viza – Diamonitirion (10 euro)? Esti fericit sa poti obtine permisiunea de la atatea manastiri incat sa stai atatea zile.
   Apoi as vrea sa te mai intreb, in pelerinajele la Sf Munte, la biroul din Ouranopolis, nu ai vazut cumva mai ales printre rusi, dar in genere printre toti pelerinii, persoane care se prezinta cu pasapoarte biometrice? Eu am fost uluit sa vad cum lumea se prezinta aproape numai cu pasapoarte dinastea noi, biometrice, tocmai in pelerinaj la Athos.

   Apreciază

 10. mircea said, on octombrie 10, 2011 at 11:52 am

  Off
  http://www.bbc.co.uk/news/technology-15200386

  Cateva fraze din articolul de mai sus:

  „Turning analogue thoughts into digital information links human beings directly to electronic information networks, such as the internet. The brain becomes becomes yet another sensor to be analysed and interrogated.”

  „Imagine some kind of a wireless computer device in your head that you’ll use for mind control – what if people hacked into that, what could they do to you and your property?,” continues Prof Starkey.

  „And what if you are forced to wear a device and someone controls you with his thoughts, making you do things?…”

  Apreciază

 11. TheSpiritOfCaptain said, on octombrie 10, 2011 at 9:24 pm

  @ Kerkyra

  Din cate stiu eu,tot muntele Athos este impotriva ecumenismului !

  Am vazut rusi la Dionisiu,si m-a amuzat foarte tare un episod,ca din filmele de comedie,sau din momentele cand eram invadati de rusi,si isi puneau la gat ceausri de perete,de radeau de ei si curcile :

  au intrat in manastire,la Dionisiu,un grup de rusi,si toti calugarii au intrat in panica : ”ruski,ruski” ,strigau toti,si ii vedeai cum inchuiau magaaziile,si toate usile :)))

  la coada cand luam bilete nu m-am uitat, si nici nu eram atent ce fel de pasapoarte erau,si ce nationalitate erau….. oricum ,manastirile de acolo rusesti sunt foarte extremiste,ca sa am exprim asa,am incercat sa ma cazez acolo,dar nu primesc decat rusi…si doream doar o noapte,de curiozitate….
  dar la alte amnastiri,cum este cea a Sf.Pavel,unde mergi la ea parcurgand 2 ore,prin pustie,pe u peisaj suberbmde la Dinisiu,unde sunt si basarabeni,foarte prietenosi,si greci,era o mare dragoste fata de toti,si ne aratau particele din darurile de al amgi,pe care le-a primit Hristos cand s-a anscut……

  Eu stiu ca,in Sfantul munte,cu acel permis nu poti sta 3 zile,ci doar 1 !
  Dar sta linistit,te primeste peste tot,numai sa nu fie aglomerat,sa fie in postul Pastelui sau la 1 saptamana dupa post,in rest,mergi pe la toate,inchid si ei ochii !!!! U olandez spunea acolo la Dionisiu ca sta de o luna pe u singur permis…eu am stat 1 sapt pe un permis…..
  pericolul e daca,te prinde paza te coasta,stai si caeva zile al arest si te expulzeaza….mar og,foarte rar se intampla asa ceva….. vorbisem chiar cu Pr.Stefan sa stau la vara 1 luna la el,dar eu nu am de gand sa stau acolo o luna de zile,intr-un loc,am de gand sa merg sa vizitez manastirile !

  La Symonospetra as vrea neaparat sa ajung vara asta,si sa stau macar o naopte,au mare evlavie la Mihai Viteau,il venereaza totii ca ep un sfant,ca pe un protector al lor,si au mare respect fata de romani,ne-au primit cu toata dragostea acolo,ca eram un grup mare ! Dar vreau singur sa merg ,sa sau macar 1 noapte !!!!

  Citesc mult despre Athhos,cei care au stat acoloca pelerini,si cartea ucenicului parintelui Pasisie despre yoga,unde vb despre sederea lui in munte,m-a impresionat mult,as vrea ca el sa stau acolo mult,sa colind si sa meditez !

  Ce-i drept, la Dyonisiu,o manastire mare,celebra,cu multe posibilitati,un singur calugar sta encgleza,padre Pavlos,care imi spunea sa refuz cipurile,ii dam texte in greaca,gasite pe o carte ..Ne vorbeste Pr. Paisie” , cu textul in Rromana si Greaca despre cipuri,profetia PR.Paisie,si el imi spunea ca asa e ,sis a nu iau cipul !!!!Nu toti stiau !

  La noi sunt manastiri cu calugari unde stiu de tineri engleza,foarte studiati,altele unde nu stiu !
  Nu stiu daca toti stiu acolo engleza,am inrebat doar,si ,daca stii exact ca acei calugari stiu engleza,te rog sa imi spui,exact,nu pe presupuse,stiu sau nu ?

  Apreciază

 12. TheSpiritOfCaptain said, on octombrie 10, 2011 at 9:27 pm

  @ker…..

  toti calugarii de acolo lupta contra paneziei,chair si man LAkou,ai nostri calugari,si cei de la Podromu,dar pomenesc pe patriarhul Bartolomeu,ei nu au treaba cu Grecia,ei spun sa ne rugam pt Muntele Athonului si sa pomenim pe patriarhul BArtolomeu,ei stiu ce fac ,stiu de la Sf PArinti,ca,pana nu sunt afuristi,trebuiesc pomeniti !

  Apreciază

  • Kerkyra said, on octombrie 11, 2011 at 1:26 pm

   Da, categoric, toti athonitii sunt impotriva ecumenismului. Situatia de la Esfigmenou cred ca o pot intelege mai bine cei cu studii teologice, de drept canonic, etc. Eu nadajduiam, nadajduiesc ca ei sa nu fie niste razvratiti in sanul Bisericii ci niste razvratiti doar impotriva ecumenismului. Eu nu am fost acolo, nu am vorbit cu nimeni, dar gandeste-te ca au o obste atata de numeroasa si cu siguranta vei gasi vorbitori de engleza. Daca tot ai posibilitatea sa ajungi acolo, nu cred ca mai conteaza asa mult limba, iti va trimite Dumnezeu in fata un vorbitor de engleza daca iti e spre folos. Spui ca la Dyonisio un singur calugar vorbea engleza? Te cred, dar ma gandesc si la posibilitatea ca unii din smerenie sau din dorinta de liniste sa nu recunoasca ca stiu engleza. In tot cazul, tu stii mai bine cum a fost.

   Eu nu am fost cam de multisor la Athos, anul trecut am facut o incercare de a merge dar eram presat de timp si m-am lasat in seama unor colegi bulgari pe care ii pretuiesc foarte mult, dar care nu au reusit sa obtina aprobarea pentru noi, motiv pentru care la Ouranopolis ne-au refuzat. Acolo si atunci am vazut pelerini prezentandu-se cu noile pasapoarte biometrice (inainte vreme cand am fost la Athos nu existau astfel de pasapoarte).
   Dar ce spui tu este imbucurator, si aduce cu gandul la perioada interbelica, cand puteai cutreiera Athosul fara atatea formalitati, nu erau masini si tot confortul care s-a instalat recent. Si mie mi se pare normal sa fii primit pentru o noapte/doua, oriunde, daca au locuri libere.
   Foarte bine faci sa mergi 2 sapt-o luna chiar, sper si eu sa mai ajung macar pentru cateva zile, vara.

   Doamne ajuta!

   Apreciază

 13. Adrian.I said, on octombrie 10, 2011 at 10:27 pm

  Din cate stiu calugarii de la Manastirea Esphigmenou il pomenesc pe ips Kallinikos „al Atenei”, conducatorul unui sinod stilist autointitulat „Sfantul Sinod al adevaratei Biserici Ortodoxe a Greciei”……

  Apreciază

 14. […] MANASTIREA ESPHIGMENOU din Muntele Athos este cumplit prigonita caci se opune Patriarhilor masoni di… […]

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: