SACCSIV – blog ortodox

STEVE JOBS a fost BUDIST. Gandirea i-a fost influentata de draceasca „invatatura” indo-tibetana

Posted in NEW AGE, yoga by saccsiv on octombrie 8, 2011

Iata ce aflam din articolul Steve Jobs’ Mantra Rooted in Buddhism: Focus and Simplicity:

Cu mult inainte ca Steve Jobs sa devina directorul executiv al Apple si unul dintre cei mai cunoscuti oameni ai planetei, a urmat o cale neconventionala de a se regasi pe sine insusi – o calatorie spirituala ce i-a influentat fiecare pas dintr-o cariera neconventionala.

Jobs, ce a murit Miercuri la varsta de 56 de ani de cancer pancreatic, era fiul biologic a doi studenti necasatoriti ce au fost doar de acord sa semneze actele daca parintii adoptivi l-ar inscrie la colegiu.

Parintii sai adoptivi l-au trimis pe tanarul Jobs la Reed College, un colegiu de arte liberale scump din Oregon, dar a renuntat si a plecat in India in 1973 in cautarea iluminarii.

Jobs, impreuna cu prietenul sau din colegiu Daniel Kottke, care a lucrat mai tarziu la Apple, l-a vizitat pe Neem Karoli Baba la Ashramul Kainchi. S-a intors acasa in California ca budist, cu capul ras si portul indian traditional si o filozofie ce i-a modelat valorile corporative.

Mai tarziu, putea fi vazut umbland in picioarele goale cu blugii sai de firma la birou si adeseori zicea ca apropiatii sai nu-i inteleg modul de a gandi.

„N-as putea spune ca Steve Jobs a fost un budist practicant,” zice Robert Thurman, un profesor de studii budiste de la Universitatea din Columbia ce l-a intalnit pe Jobs si „prietenii sai tibetani” in anii ’80 in San Francisco.

„Dar era cat se poate de creativ si generos si a preluat disciplina mentala orientala si viziunea Zen.”

„Era un adevarat explorator si merita sa fie plans, a murit prea tanar la 56 de ani,” spune Thurman. „Ne vom aminti simplitatea proiectarii produselor sale. Acea simplitate este un concept Zen.”

Thurman l-a intalnit pe Jobs in San Francisco in anii ’80 cu bateristul trupei Grateful Dead Mickey Hart si actorul Richard Gere. Au discutat despre Tibet.

„A fost inainte de Dalai Lama, si era foarte intelegator si avea sfaturi pentru tibetani,” „Dar era preocupat de propriile lucruri si nu s-a implicat prea mult.”

Jobs a folosit imaginea lui Dalai Lama in una dintre cele mai cunoscute campanii publicitare ale Apple: „Gandeste Diferit.”

Le-a afisat peste tot in Hong Kong,” povesteste Thurman in regatura cu reclamele sale de computere. „Dar comunistii chinezi au reactionat violent si precum spune fiul meu, ‚A trebuit sa regandeasca.’”

Zenbudistul Kobun Chino Otogawa a oficiat slujba de casatorie a lui Jobs cu acum vaduva sa, Laurene Powell, in 1991.

Jobs si-ar fi putut prelua filozofia la fel de usor din miscarea hippie din anii ’60. Catalogul Pamantul Intreg era biblia sa, cu strigatul fondatorului Stewart Brand, „Suntem precum zeii.”

Catalogul oferea o viziune globala integrata si complexa cu o doctrina politica de stanga. Jobs mai tarziu a adoptat mantra catalogului: „Ramai infometat. Ramai naiv.”

Budismul, un apel de trezire pentru Steve Jobs?

De asemenea catalogul aborda spiritualitatea. Intr-un articol din 1974, Rick Fields scria ca budismul este „un instrument, precum un ceas desteptator cu alarma.”

Acesta poate fi cazul pentru Jobs. Spunea in faimosul sau discurs de deschidere de an din 2005 de la Stanford ca si-a trait fiecare zi de parca ar fi fost ultima, prevenind absolventii sa nu „traiasca viata altcuiva.”

„Nu fiti inclestati de dogma – a trai cu rezultatele gandirii altor oameni,” a spus Jobs. „Nu lasati zgomotul opiniilor altora sa va inece propria voce interioara.”

In acel discurs a sfatuit studentii sa fie precauti cu timpul pentru a-si urma pasiunile, relatand despre cum a continuat sa participe la cursuri precum caligrafia dupa ce a renuntat. Fonturile elegante – serif si sans serif – au fost introduse pentru prima data in Macintosh.

„Nu aveam un dormitor, asa ca dormeam pe jos in camerele prietenilor, returnam sticle de Coca Cola pentru 5 centi ca sa cumpar mancare si mergeam cate sapte mile prin oras in fiecare noapte de Sambata pentru a manca la templul Hare Krishna. Imi facea placere.”

Jobs a fost de asemenea influentat de Richard Baker, directorul Centrului Zen din San Francisco din 1971 pana la 1984, cand Baker si-a dat demisia dupa o aventura scandaloasa cu sotia unuia dintre sponsorii centrului. Dar Baker a ajutat centrul sa se extinda ajungand unul dintre cele mai prospere din Statele Unite.

Jobs era receptiv catre mesajul lui Baker de schimbare, „ajutand mediul si imputernicind individul.”

Jobs a recunoscut ca a experimentat cu drogul halucinogen LSD, despre care spune ca a fost „unul dintre ce mai importante doua sau trei lucruri” din viata sa.

Intr-o biografie neautorizata de Alan Deutschman, un prieten din colegiu a afirmat ca Jobs a fost chiar iubitul cantaretei folk Joan Baez, ce avea 41 de ani atunci, atractia bazandu-se in principal datorita faptului ca a fost apropiata de un alt idol al anilor ’60, Bob Dylan.

A fost un fan Beatles, de asemenea imbratisand spiritualitatea si urmand un pelerinaj in India. Jobs a spus in emisiunea „60 de Minute” ca si-a modelat afacerea dupa trupa rock.

„Erau patru tipi ce isi controlau unul altuia tendintele negative; se tineau in balanta. Si intregul era mai valoros decat suma partilor. Realizarile mari in afaceri nu sunt meritul unei singure persoane, ci a unei echipe.”

Jobs afirma ca „concentrarea si simplitatea” sunt fundatia eticii Apple.

„Simplitatea poate fi mai grea decat complexitatea: Trebuie sa muncesti mult ca sa-ti cureti gandirea si sa simplifici,” a declarat pentru Businessweek in 1998. „Dar in sfarsit merita pentru ca o data ce realizezi asta, poti muta munti.”

Chiar si proiectarea minimalista a produselor sale – de la primul Macintosh pana la iPad au o „simplitate estetica si o acuitate de linie”  specifica Zenului Japonez, in parerea lui Thurman.

Fostul presedinte al Pepsico, John Sculley, ce l-a concediat pe Jobs in cele din urma, spune ca intrarea in apartamentul lui Jobs inspira acelasi sentiment.

„Imi amintesc vizita de la casa lui Steve si nu avea mobilier aproape deloc,” declara Sculley intr-un interviu din 2010 pentru Businessweek. „Avea doar un portret al lui Einstein, pentru care avea multa admiratie, o lampa Tiffany, un scaun si un pat. Nu doar credea ca nu trebuie sa detina prea multe lucruri dar era si incredibil de precaut in ceea ce selecta.”

Jobs l-a convins pe Sculley sa lucreze la Apple cand l-a intrebat, „Vrei sa-ti petreci toata viata vanzand apa indulcita, sau vrei o sansa sa schimbi lumea?”

Jobs Le-a Dat Oamenilor Puterea Computerelor

Thurman e de parere ca cel mai mare succes al lui Jobs nu este de natura financiara.

„A fost rolul sau initial in a pune la dispozitie PC-ul pentru indivizi spre a le da puterea computerelor,” spune Thurman. „A democratizat aceasta forta.Era propria sa inspiratie, n-a acceptat situatia curenta scotand la iveala puterea oamenilor.”

Desi poate ca Jobs nu a fost un practicant fervent al budismului, viziunea sa personala si corporatista se manifesta pe acelasi ton – „intelepciune si compasiune.”

„Viziunea Zen este ca fiintele umane pot intelege realitatea daca se concentreaza asupra problemei si capata intelepciune,” spune Thurman. „Atunci ai avea capacitatea sa aranjezi natura lucrurilor in beneficiul oamenilor.”

Dar ironia spiritualitatii lui Jobs este ca desi se reflecta in frumusetea aspectelor produselor sale, aceleasi „masini” oarecum au inrobit o generatie de utilizatori, e de parere John Lardas Modern, un profesor de studii religioase de la Franklin and Marshall College din Pennsylvania.

Jobs a inventat computere si aparate portabile ce au permis oamenilor sa devina „Imateriali” la un anumit nivel – „sa evadeze si sa transceanda realitatea banala,” crede Modern.

Astfel de spiritualitate cere libertate fata de traditie, dar are dezavantaje.

„Aceste masini sunt uimitoare,” spune Modern. „In ultimele 12 ore am fost in contact cu persoane pe Facebook si Twitter fiind multumit de usurinta, inlesnirea si imputernicirea lor.”

„Imi place iPad-ul pentru ca pare o extensie a mintii mele si nu pot trai fara el,” spune Modern. „Ironia este ca aceste produse ne imobilizeaza pe un scaun la birou in fata unui computer si ne face sa ne interiorizam, sa nu avem legaturi fizice cu altii.”

„Este o sabie cu doua taisuri.”

Cititi va rog si materialele din categoriile:

https://saccsiv.wordpress.com/category/new-age/

https://saccsiv.wordpress.com/category/yoga/

25 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. saccsiv said, on octombrie 8, 2011 at 4:16 pm

    Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

    https://saccsiv.wordpress.com/about/

    Apreciază

  2. dunno said, on octombrie 8, 2011 at 5:40 pm

    Daca budismul e o „gandire draceasca”, luciferianismul cum mai e? Ca sa parafrazez pe un baiat foarte destept, orice credincios e 99% ateu, cand vine vorba de alte religii. Oare de ce acel 1% e asa de greu de trecut?

    Apreciază

    • abc said, on octombrie 8, 2011 at 6:26 pm

      Am avut un tânăr de 22 de ani, student la medicină, care a avut probleme grave de sănătate şi a mu­rit. Alexandru l-a chemat. După ce a murit, s-a întors din morţi. A în­viat. Eram stareţ aici, la Rohia. Şi a trimis vorbă – el era din Târgu Lăpuş – să merg să-l vizitez imediat. M-am dus la el şi, când am ajuns, era pe pat, stând — nu era culcat. Şi zice:

      – „Aţi venit, părinte stareţ?”

      – „Am venit”’

      – „V-am chemat, pentru că vreau să mă spovedesc şi să mă cuminec, şi apoi sa mă întorc înapoi la lumea pe care am văzut-o după ce am murit”.

      Apoi mi-a povestit ce i s-a întîmplat.

      „Atunci când am vă­zut că nu mă pot salva din moarte, am căzut într-o mare deznădejde şi revoltă împotriva lui Dumnezeu şi L-am înjurat pe Dumnezeu şi L-am blestemat pe Dumnezeu: „De ce-mi iei viaţa? De ce nu mă laşi să trăiesc?” Şi după clipa morţii au venit doi şi m-au luat şi m-au dus până la un orizont. De acolo, am văzut lu­mea aceasta care a rămas, iar în faţă am văzut cealaltă lume. Dar când a fost gata să mă trimită dincolo de orizont, am auzit o voce care a zis: «Nu-l putem primi la noi, pentru că ne-a blestemat şi s-a lepădat de noi. Dar nu-l putem arunca în iad, pentru că e tânăr şi e curat, fără păcat. Duceţi-l înapoi, să se spove­dească şi să se împărtăşească, şi apoi va veni la noi!»”

      Aşa mi-a spus acest tânăr, care terminase doi ani de medicină, deci nu era un om fără carte:

      „Şi aşa m-am pomenit din nou aici, pe pat. Şi de aceea am trimis după dumneata să vii, să mă spovedesc, cum auzit porunca. Să mă spove­desc, să mă împărtăşesc, şi apoi mă voi întoarce înapoi la lumea pe care am văzut-o dincolo de orizont”.

      Şi eu, ca oricare om, am încercat să-l mângâi:

      „Lasă, Alexandru, o să te faci sănătos!”

      Şi atunci, m-a refu­zat şi a spus:

      „Nu! Eu nu cer să mă fac sănătos! Nu aceasta o cer! Eu îţi cer dumitale, părinte stareţ, să vii să-mi faci înmormântarea. Şi am o rugăminte, pe care ţi-o fac” — mi-a spus Alexandru — „după ce o să-mi faci înmormântarea, întotdeauna să le spui oamenilor, în toată viaţa ta, şi mai ales la tineret. Întâi, să creadă în Dumnezeu. Doi, să creadă că are suflet nemuritor. Trei, să creadă în viaţa veşnică, în lumea cealaltă.”

      Alexandru mi-a dat această po­runcă si de atunci ascult de această poruncă. Şi, într-adevăr, eu am venit înapoi la mănăstire şi peste câteva zile, am fost chemat la înmormântarea lui Alexandru. Era la începutul lui martie… Dimineaţa. Peste noapte căzuse zăpadă şi tot oraşul Târgu Lăpuş era îmbrăcat în alb… Însă era un cer atit de senin şi de frumos! Şi erau toate şcolile, atunci, pe timpul regimului co­munist, in urmă cu 25 de ani în urmă…, şcolile, colegii lui de la facultate, profesorii de la Facultatea de medicină din Cluj toţi au fost la înmormântarea lui Alexandru.

      http://www.razbointrucuvant.ro/2011/10/08/minunea-invierii-din-morti-a-tanarului-alexandru-marturia-ips-iustinian-chira/#more-35188

      Apreciază

      • Simona said, on octombrie 9, 2011 at 7:16 pm

        SUPERB!! MULTUMIM MULT DE TOT!!

        Apreciază

      • Maria said, on octombrie 24, 2011 at 7:58 pm

        Am mai auzit de astfel de cazuri , cand sufletele au fost duse de ingeri pe lumea celalta ,cu ingaduinta lui Dumnezeu ,pt o perioada de timp scurta ca sa vada ,sa povesteasca ce a vazut dincolo .Este ceea ce se cheama ,moarte clinica .Acesti oameni sunt martorii vietii vesnice ,in care multi nu cred ,de aceea Dumnezeu,face asemenea descoperiri ,ca lumea sa-si caute de suflet mai mult decat de trup si de cele materiale din lumea aceasta ,trecatoare.Cei ce se trezesc din aceasta moarte clinica ,povestesc ce au vazut fiind intr-un somn adanc ,vazand Raiul si Iadul .Comentariul de mai sus este credibil

        Apreciază

    • abc said, on octombrie 8, 2011 at 6:52 pm

      e in linkul de la saccsiv si se refera la crestinii eretici (cei de se numesc crestini dar nu sunt). Daca asta se face crestinilor rataciti, atunci cum sunt crestinii de se leapada de credinta lor strabuna ?

      VIATA FRATELUI TEOFAN, MINUNATA LUI VEDENIE SI DESPRE PARTASENIA CU ERETICII
      Un batran cu numele Chiriac traia in lavra Calamon din apropierea sfantului rau Iordan. Si era batranul imbunatatit in fapte dumnezeiesti. La el a venit un frate strain din tinutul Dara, cu numele Teofan, ca sa-l intrebe pe batran despre gandul curviei. Batranul a inceput sa-l sfatuiasca cu felurite cuvinte de intelpciune si viata curata. Folosindu-se mult fratele din cuvintele batranului, i-a spus:
      – Eu, avva, am partasanie in tara mea cu nestorienii. Din aceasta pricina numai pot ramane cu ei si vreu sa locuiesc impreuna cu tine.
      Cand a auzit batranul de numele lui Nestorie s-a intristat de pierderea fratelui si l-a sfatuit si l-a indemnat sa se desparta de aceasta erezie vatamatoare si sa vina la sfanta sobornica si apostolica Biserica. Si i-a spus:
      – Nu este alta mantuire decat numai in a cugeta drept si a crede ca Sfanta Fecioara Maria este cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu.
      – Intr-adevar, avvo, a raspuns fratele, toti ereticii asa spun: daca nu esti cu noi, nu te mantui. Sarmanul de mine nu stiu ce sa fac. Roaga-te deci Domnului ca Domnul sa ma incredinteze, prin fapta, care este credinta cea adevarata.
      Batranul a primit cu bucurie cuvantul fratelui si i-a spus:
      – Sezi in chilia mea si am nadejde in Dumnezeu ca bunatatea lui iti va descoperi adevarul!
      Lasadu-l pe fratele in pestera s-a dus la tarmul Marii Moarte si s-a rugat pentru el. Si iata cam pe la ceasul trei dupa amiaza in ziua urmatoare, vede fratele pe cineva infricosator la vedere, stand in fata lui si-i spune:
      – Vino si vezi adevarul!
      Si luandu-l, la dus intr-un loc intunecos, cu miros urat si cu foc si-i arata in mijlocul focului pe Nestorie si Teodor, pe Eutihie si Apolinarie, pe Evagrie si pe Didim pe Dioscor si pe Sever, pe Arie si pe Origen si pe alti cativa.
      – Iata, ii spune acela ce i s-a aratat, acesta-i locul pregatit ereticilor si celor ce urasc pe Sfanta Nascatoare de Dumnezeu si celor ce urmeaza invataturile lor. Daca iti place locul, ramai in credinta ta! Dar daca nu vrei sa incerci chinul acesta, vino la Biserica cea sfanta si sobornica, asa cum ti-a spus batranul. Caci iti spun: chiar daca ai savarsi toate virtutile, ajungi in locul acesta daca n-ai dreapta credinta.
      La cuvantul acesta fratele si-a venit in sine. Cand a venit batranul, i-a povestit toate cele intamplate asa cum le-a vazut si a trecut la sfanta sobornica si apostolica Biserica. Si a ramas impreuna cu batranul in Calamon. Dupa ce a stat multi ani cu el, a adormit in pace

      http://acvila30.wordpress.com/2011/10/08/primit-pe-mail-de-la-teologul-mm-gabriel-bunge-abatele-catolic-convertit-la-ortodoxie-o-victima-a-balamandului-cazul-bunge-si-teologia-de-tip-balamand/

      Apreciază

    • dunno said, on octombrie 8, 2011 at 7:34 pm

      Presupun ca premiul nu a fost acordat pentru ca banii nu sunt buni…
      http://www.randi.org/site/index.php/1m-challenge/challenge-faq.html

      Apreciază

  3. Alexandru(Fulger) said, on octombrie 8, 2011 at 7:08 pm

    Le-a murit o elita cea ce pentru ei face cat 1000 de crestini , mi-e scarba sa vad cum il lauda pentru sistemul lui de urmarire pe care il vinde pe piata.

    Apreciază

  4. anonimus said, on octombrie 8, 2011 at 8:04 pm

    a murit implinit si fericit…cand o sa faceti si voi asta, atunci sa judecati pe altii!

    Apreciază

    • Sită DeasăSita deasa said, on octombrie 9, 2011 at 7:29 am

      in mod sigur… nu a murit fericit

      ce folos… ce folos… viata fara de Hristos

      Apreciază

      • anonimus said, on octombrie 9, 2011 at 11:07 am

        l-ai cunoscut?ai auzit la tv de el si atat….ne dam cu parerea ,dar citeste pe net ce cuvinte spunea el cand a aflat ca va muri, sau in ultimele clipe..

        Apreciază

      • anonimus said, on octombrie 9, 2011 at 11:08 am

        l-ai cunoscut?ai auzit la tv de el si atat….ne dam cu parerea ,dar citeste pe net ce cuvinte spunea el cand a aflat ca va muri, sau in ultimele clipe…..

        Apreciază

    • Simona said, on octombrie 9, 2011 at 7:28 pm

      a murit infricosat, imi pare rau.. toti stiu asta, prietenii sai spun asta.. neputinta

      Apreciază

    • Maria said, on octombrie 24, 2011 at 8:03 pm

      Faptul ca a murit ,n-ar fi o problema ,problema cea mare e ca unde s-a dus sufletul lui ,daca ce a facut in lumea aceasta a placut lui Dumnezeu .Valabil pt toti .

      Apreciază

  5. Doktoru said, on octombrie 8, 2011 at 8:24 pm

    Cred ca a murit in chinuri si dandu si seama ca banii nu aduc fericirea si nici macar sanatatea nu o imbunatatesc,si cred ca a mai realizat,dar la sfarsit de tot ,ca de fapt nu a implinit nimic pe pamant .Degeaba zicea ca sa traiesti fiecare zi ca si cum ar fi ultima si intr o zi vei avea dreptate daca nu si a imaginat adancimea si intunericul gropii si pe el hranind viermii !!! Nu cred nici ca unde merge el va imbunatatii designul telecomunicatiilor wi fi dintre iad si rai sau orice altceva,asa cum au astia obiceiul la tv sa zica cand mai da coltul vreun artist sau aiurea ca Dumnezeu i a luat in cer sa recite poezii ,sa cante rock,folk,pop sau muzica clasica sau sa picteze ingerasi pe nor sau fiecare ce mesrie avea !Si mi am dat seama ca cancerul nu are leac lumesc si nu exista o conspiratie a cancerului cum ca astia ar avea leacul dar nu l scot ca sa faca bani.Nu,si bogatii mor de cancer si in chinuri, mai ales ei ,a se vedea ce foma de cancer rara a avut,si efectiv ei nu stiu sa trateze si sa vindece cancerul !!! Ca fapt divers ,unui prieten i a murit tatal de cancer de pancreas dar a murit in zece zile de la depistare si fara sa se chinuiasca prea mult,a se vedea fata lui Stevie si ce schelopat ajunsese si mai era si chitros si miliardar…deh tatal prietenului meu avea cancer …dar n avea bani !!!
    PS-Nu am scris cu cratime deoarece nu le folosesc nici cand vorbesc,sper sa nu mi se mai atraga atentia pe aici de cate vreunul care neavand ce comenta la subiect se leaga de gramatica tastaturii mele !!!

    Apreciază

  6. morosanu said, on octombrie 9, 2011 at 12:04 am

    foate frumos spus doktore.

    Apreciază

  7. razvanrinder said, on octombrie 9, 2011 at 7:26 am

    Daca un om a ales sa creada in altceva, asta nu inseamna ca trebuie pus la zid. Steve Jobs a facut lucrul acesta in deplina cunostinta de cauza si merita respectat pentru asta. In plus, care ar fi diferenta intre lumea cealalta vazuta prin ochii unui crestin si lumea cealalta vazuta prin ochii unuia de alta religie? Pana la urma spiritul uman este de natura divina si nu conteaza atat de mult religia cat mai ales ce fel de om esti tu pe parcursul vietii. Asta e parerea mea.

    Apreciază

    • abc said, on octombrie 9, 2011 at 9:00 am

      Iisus i-a zis: Eu sunt Calea, Adevărul şi Viaţa. Nimeni nu vine la Tatăl Meu decât prin Mine. (Ioan.14:6)
      http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?cap=14&id=35
      NIMENI nu vine la Tatal decat prin Mine

      Crezi tu razvanrinder ca Dumnezeu minte ?

      Apreciază

      • razvanrinder said, on octombrie 9, 2011 at 2:24 pm

        Nu, Dumnezeu nu minte, dar tot el a lasat omului liberul arbitru. Steve Jobs a facut ceea ce i-a ingaduit Dumnezeu sa faca – s-a folosit de liberul arbitru – si probabil va fi judecat prin prisma alegerilor sale. Noi nu avem dreptul sa judecam pe nimeni.

        Apreciază

  8. alior said, on octombrie 9, 2011 at 9:28 am

    marul muscat !! hm … eu ma gandesc la faptul ca a fost dovada neascultarii si a izgonirii din rai a lui adam si a evei ! un mar ce pica din pom nu-i muscat !, cel mult poate avea un mic chirias, asta daca vrem sa facem trimitere la newton

    Apreciază

  9. Cosmin said, on octombrie 9, 2011 at 10:57 am

    Personal, vad marul muscat ca simbolizand un lucru sau obiect dorit foarte tare de om (din curiozitate de cele mai multe ori). Omul intra in contact cu acel lucru, fara sa se gandeasca la consecinte. Mai pe scurt, marul muscat reprezinta ispita care de celel mai multe ori este rezultatul inselarii. Doamne ajuta!

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.