SACCSIV – blog ortodox

Cum si cand a fost inlocuit termenul de „tigan” cu cel de „rom”? Ce s-a urmarit?

Posted in Romania, TIGANI by saccsiv on octombrie 3, 2011

Iata un articol din martie 2009:

Propunere Jurnalul Naţional: „Ţigan” în loc de „rom”

Recrudescenţa infracţiunilor comise de ţigani în Italia şi nu numai, precum şi asocierea acestor fapte cu poporul român prezentat ca un popor de violatori, hoţi are efecte negative nu numai asupra ţării noastre ca imagine, ci şi asupra românilor de bună-credinţă care merg în străinătate să câştige un ban cinstit. S-a ajuns la situaţii paradoxale, în care România nu mai înseamnă pentru presa şi opinia publică din străinătate ţara Nadiei Comăneci, a lui Constantin Brâncuşi sau a lui George Enescu, nu mai este ţara cu tradiţii şi frumuseţi tulburătoare, ci o ţară de barbari care fură, violează, dau în cap. Şi totul porneşte de la o nefericită confuzie de termeni: rom/români, termeni care în alte limbi, cum ar fi italiana – rom-rumeno, se aseamănă foarte mult, iar diferenţele dispar în mentalul colectiv, astfel că aceste cuvinte devin sinonime şi nimeni nu mai ştie dacă acela care a furat sau a violat este român sau rom. Ca urmare, Jurnalul Naţional propune printr-un proiect de lege revenirea la folosirea cuvântului „ţigan” în loc de „rom”, atât în plan intern, cât şi internaţional pentru a evita confuzia. În plan intern, folosirea cuvântului „rom” este reglementată printr-un memorandum emis în anul 2000 în urma unor presiuni interne asupra autorităţilor române de a schimba un alt memorandum din 1995 care instituise folosirea termenului de ţigan.

Dar cum s-a ajuns ca în loc de „ţigan” să fie folosit termenul „rom”? S-a întâmplat după decembrie ’89. Într-o postare pe site-ul perso­nal, senatorul de Ilfov Iulian Urban povesteşte că 1993 a fost anul când în Consiliul Europei s-a votat pentru folosirea termenului de „romi” în loc de „ţigani”, România având atunci doar statutul de ţară invitată. „Pentru că de acolo s-a pornit cu toată această schimbare, nemaifiind folosită denumirea de «ţigan». Era delegaţia noastră acolo, ministru de Externe era domnul Meleşcanu şi în preşedintele de atunci al Adunării Parlamentare Europene, spaniolul Martinez, am avut un foarte mare prieten al României, care ne-a ajutat foarte mult să fim acceptaţi ca membri deplini. (…) Domnul Meleşcanu faţă de domnul Martinez a ridicat problema şi a spus că pentru noi este o situaţie foarte neplăcută, este un disconfort: rom – România. Ţineţi cont de faptul că în 1993 romii nu deveniseră sperietoarea Europei şi nu erau asociaţi cu naţiunea română! Reprezentanţii noştri la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei au spus că, prin modificarea denumirii din «ţigan» în «rom» se va înţelege că România este de fapt ţara ţiganilor. La care Martinez s-a uitat la el şi a spus: «Care este problema? Abordarea dumneavoastră este intolerantă, xenofobă şi împotriva normelor europene. Romii sunt – ca şi românii, ca şi ungurii, ca şi spanio­lii, ca şi francezii – o naţie din cele multe care formează Europa de azi. A vorbi peiorativ la adresa romilor este la fel de urât ca şi cum ai vorbi peiorativ la adresa propriei tale naţii». Acelaşi domn Martinez a declarat recent în presa spaniolă că este îngrozit de infracţiunile… românilor din Italia, şi întrebat de ce vorbeşte de români când este vorba de romi, a comentat «romi, români tot una este….»”, spune Urban. Într-o petiţie adresată Parlamentului României, se face o trecere în revistă a denumirii pe care ţiganii o au în diverse limbi. „Gypsy”, în engleză, „zigeuner” şi „sinti” sunt cele mai folosite în germană în limba franceză s-a impus numele de „gitanes”, iar în spaniolă „gitano”. În Danemarca, Suedia şi Finlanda apar sub numele de „tattan” (tătari).
PRESIUNI ASUPRA AUTORITĂŢILOR
Între timp, în ţară, autorităţile române erau supuse unor presiuni continue pentru folosirea termenului de rom în loc de ţigan. Organizaţii, politicieni, personalităţi de frunte cu ascendenţă romă au exercitat o presiune constantă pentru folosirea în documentele oficiale a etnonimului „rom”. Ca un răspuns la aceste presiuni, prin Memorandumul H03/169 si 5/390/NV din 31 ianuarie 1995 adresat primului-ministru de atunci, Nicolae Văcăroiu, ministrul de Externe Teodor Meleşcanu recomanda folosirea în continuare în documente a cuvântului „ţigan”, în concordanţă cu cuvintele folosite în celelalte limbi europene: zigeuner, gitanes, zingaro etc., pentru evitarea unor confuzii cu numele poporului român. Presiunile au continuat însă şi în 2000, Petre Roman, ministru de Externe la aceea vreme, semnează un nou Memorandum cu numărul D2/1094/29.02.2000 către prim-ministrul Mugur Isărescu, în care, propune folosirea, cu precădere, a termenului rom în corespondenţa MAE, în paralel cu formulele alternative – Roma/Gypsies, Roms/Tsiganes, Roma and Sinti – în corespondenţă cu organizaţiile internaţionale care le utilizează.
TERMENI FOLOSIŢI ÎN PARALEL
În memorandumul cu nr. D2/ 1094 29.02.2000 adresat de Petre Roman premierului Isărescu se arată că arată că „în ultima pe­ri­oadă, Ministerul Afacerilor Externe a fost confruntat cu o veritabilă campanie declanşată de unele asociaţii de romi pentru reconsiderarea oficială a poziţiei sale în privinţa recomandării pe care a făcut-o prin Memorandumul MAE nr. H03/169 din 31 ianuarie 1995 către primul-mi­nistru, pentru utilizarea, în documentele oficiale, a termenului de «ţigan», în detrimentul celui de «rom», care de-abia începuse să se im­pună. Preocuparea pentru acest memorandum a fost manifestată şi de mediile internaţionale. Reprezentanţi ai Consiliului Europei, ai Înaltului Comisar al OSCE pentru Minorităţi Naţio­nale, precum şi ai organizaţiilor neguvernamentale internaţionale militante pentru drepturile omului au făcut referire, în discuţiile lor cu autorităţile române, la acest document. (…) Având în vedere cele de mai sus, propunem folosirea, cu precădere, a termenului «rom» în corespondenţa MAE, în paralel cu formulele alternative menţionate mai sus (Roma/Gypsies, Roms/Tsiganes, Roma and Sinti) în corespondenţa cu organizaţiile internaţionale care le utilizează. Această propunere răspunde presiunii exercitate de majoritatea asociaţiilor romilor din România pentru anularea Memorandum-ului – H(03) 169/ 1995, contribuind la stingerea unui conflict artificial şi, mai mult, la construirea unor relaţii, pe baze parteneriale, cu ONG-urile care reprezintă această comunitate etnică; este rezultatul consultărilor dintre MAE şi o serie de specialişti în domeniu, organizaţii internaţionale (Consiliul Europei şi OSCE), instituţii naţionale (Departamentul pentru Protecţia Minorităţilor Naţionale, Ministerul Educaţiei Naţionale, Avocatul Poporului) şi asociaţii ale rromilor”.
TĂRICEANU A SPUS NU
Cum problemele ridicate de romi în Peninsulă s-au agravat în ultimii ani de mandat ai premierului Tăriceanu, automat s-a readus în atenţie una dintre cauzele pentru care românii şi România au de suferit pe plan extern: confuzia rom/român. Numai că, potrivit unui do­cument oficial al Guvernului României, ex-premierul Tăriceanu nu a fost de acord cu revenirea la folosirea termenului de „ţigan” pe motiv că „este de natură a sugera intenţia unei discriminări, fie şi aparentă, pe criteriul apartanenţei etnice”. Ca argumente pentru menţinerea folosirii cuvântului „rom”, Tăriceanu aminteşte memorandumul lui Petre Roman din 2000, dar şi alte documente emise de organisme internaţionale. În acest context sunt citate Rezoluţia 44/1997 a Consiliului Europei privind contribuţia romilor construcţia unei Europe tolerante în care se stabileşte „să se utilizeze termenul de rom/i pentru a se alinia practicii generale a Consiliului Europei şi OSCE, precum şi reunirea sub apelativul rom/i (rom/s în franceză; rom/a în engleză, respectiv „aven ametza”), ansamblul de grupuri cum sunt romii, ţiganii, sintii, manusii, gitanii pentru a simplifica lectura şi înţelegerea documentelor”. Un alt document invocat este Convenţia cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale ratificată de România prin Legea 33/1995 care reglementează că „orice persoană aparţinând unei minorităţi naţionale are dreptul să aleagă liber dacă să fie tratată sau nu ca atare şi nici un dezavantaj nu poate rezulta dintr-o asemenea alegere din exerciţiul drepturilor legate de aceasta”, Guvernul Tăriceanu comentând că astfel ” persoanele aparţinând etniei în cauză au dreptul la autodeterminare şi de a se autodeclara romi. De asemenea, Tăriceanu afirmă că România a ratificat prin Legea 282/2007 Carta europeană a limbilor regionale sau minoritare adoptată la Strassbourg, la 5 noiembrie 1992, lege care stabileşte că «prevederile Cartei se aplică următoarelor limbi minoritare folosite pe teritoriul României: lit. m) limba romani»”.

Comentariu saccsiv:

   Ce s-a intamplat de la inceputul lui 2009 si pana acum? Am ramas cu termenul de rom. Iar tiganii au ajuns sa faca mari probleme si in Franta. Dar francezii o rezolva politic corect.

Iata ce aflam din articolul Ministrul francez de Interne atacă dur românii:

Ministrul francez de Interne, Claude Gueant, a criticat duminică „delincvenţa comisă de români” în Franţa, „deosebit de crudă deoarece utilizează mult copiii”, dar a negat că el ar stigmatiza romii, potrivit Mediafax.

„La Paris, şi nu numai la Paris din păcate, avem de câţiva ani, şi chiar şi anul acesta, o recrudescenţă foarte importantă a delincvenţei comise de români. E o delincvenţă care este de altfel deosebit de crudă deoarece utilizează mult copiii”, a declarat Claude Gueant pentru postul BFMTV.

Ministrul a şi explicat atitudinea lui: „Mă aflam la Strasbourg săptămâna trecută, am aflat ceva ce nu ştiam: familiile vând fete tinere cu 120.000 de euro pentru un an, pentru a se consacra furtului. Ele trebuie să ramburseze cei 120.000 de euro în cursul anului”.

Interesantă este atitudinea lui, pentru că deşi nu se teme să critice românii, are mare grijă în a nu fi acuzat de discriminare de către romi. „Nu am pronunţat niciodată cuvântul rom. Vorbesc despre români pentru că există un număr de subiecte care trebuie explicate”, s-a apărat Gueant.

Claude Gueant încearcă să lupte împotriva „delicvenţei române”, precizând că românii reprezintă o persoană din zece deferite justiţiei la Paris, iar una dintre măsurile pe care vrea să le adopte ar fi trimiterea în ţara de origine a delicvenţilor.

Comentariu saccsiv:

   Asadar, este incorect politic sa declari ca tiganii fac un lucru rau, dar este extrem de corect politic sa declari ca tiganii sunt romani, de care romani poti spune mai apoi orice. Si e si la indemana: rom – romani …

Ce se doreste pana la urma? Sunt scenarii care simplificat suna cam asa: Transilvania alipita la Ungaria, Moldova alipita la Republica Moldova, Dobrogea la Bulgari, Oltenia extinsa sa fie un soi de regat sau republica tiganeasca. Iar Romania sa ramana cel mult un teritoriu in jurul Bucurestiului, dar probabil cu alta denumire. Deja multi militanti tigani ii numesc pe romani: vlahi … Iar in privinta asta chiar unii dintre romani le dau apa la moara, indirect, atunci cand promoveaza ideea de a nu ne mai numi romani. Asadar, nu doar ca vom ramane fara teritoriu, ci si fara denumire.

Si atunci are o noima indarjirea cu care dusmanii neamului romanesc au impus termenul de rom. Pe de alta parte, de ce nu se impune legea in tarile vestice in care tiganii fac probleme? Ca pana la urma asta este de fapt problema. Ii lasa sa-si faca cartiere de carton si apoi striga: vai, orasele de carton. Ii lasa sa zburde la furat pe bulevarde si apoi urla: vai, delicventii. Apoi le darama sandramaua … pe care o vor ridica in alta parte. Sau vizionam filmulete cu panacotari si … atat. De ce nu-i integreaza? Sau se pricep doar la dat lectii Romaniei? Oare nu pot sau nu cumva mai degraba nu doresc sa-i integreze? Caci integrati nu mai pot fi ulterior folositi. Caci integrati nu mai pot fi apoi deportati intr-o tara a lor, sa zicem Oltenia …

38 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. saccsiv said, on octombrie 3, 2011 at 4:18 pm

    Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

    https://saccsiv.wordpress.com/about/

    Apreciază

  2. Gheorghita said, on octombrie 3, 2011 at 4:49 pm

    Sa votam cu totii sa ne pastram numele noi ROMÂNII si sa-i numim pe toti cei ce sunt ŢIGANI asa cum le este numele adica ŢIGANI !!!
    Sa fii orb de tot si batut in cap sa nu vezi cat de usor se vrea desfiintarea natiei noastre de catre masonerie !!!
    Haideti fratilor ROMÂNI sa faptuim si noi ceva normal pentru neam si tara !

    am obosit in toata nevralgia aceasta …si asa locuiesc intr-o suburbie plina de …ŢIGANI …care intradevar, fura, sunt violenti, lovesc, dau in cap, improasca in dreapta in stanga cu minciuni si uratenii ce nu-si au locul aici , din respect si din afara de topic
    Doamne iarta-ma !

    Apreciază

    • prodanovici said, on august 7, 2013 at 5:44 pm

      Termenul de ”valah” a fost inlocuit cu cel de ”roman” in anul 1862. Termenul de ”roman” este o inventie ”nascocita” a corifeilor de la scoala ardeleana. Din cauza infractiunilor comise pe parcursul secolelor,si-au schimbat denumirea din”valahi” in ”romani”. Inventia denumita ”roman”,a fost posibila cu ajutorul corifeilor
      de la scoala ardeleana care erau verisori cu Alexandru Ioan Cuza! Termenul de ”valah” echivala in toate limbile europene si occidentale 😦 Walachen (germ.), valaques (fr.), vlachs sau wallachians (engl.), velascos (sp.), velaci sau valacchi (ital.), volohi sau vlohi (rus., pol.), vlasi (serb., bulg.), oláhok sau vlachok (magh.), vlahoi (neogr.),(turc.), și variante (moshovlahi, kuțovlahi, mavrovlahi sau morlahi… Mihail Kogalniceanu avea sa scrie istoria numita ” Histoire de la Valachia”.

      Recrudescenta infractionilor comise de acest proaspeti numiti romani din anul 1862 (inrobirea tiganilor pentru jumatate de mileniu,exploatarea lor economica fara remuneratie,alianta si sprijinirea politiclor rasiale ale Germaniei hitleriste,deportarea si genocudul romilor si evreilor,hotia minoritatilor prin asa zisa ”romanizare”,
      violurile,pedofiilile,incesturile,hackeritul,devalizarire,datul si primitul mitei, – afecteaza imaginea cetatenilor romani cu capitala la Roma (Italia). Numele ”români”/ ”romani creaza confuzie cu cetatenii italieni cu capitala la Roma,romani.

      Apreciază

      • Nikolaus Rudolf Pilly said, on aprilie 26, 2014 at 11:42 am

        Primul document in care apare denumirea de <ROMANIA in loc de PRINCIPATELE ROMANE apare in Pactul de pace, intocmit intre Kossuth si reprezentantii emigrantilor N.Balcescu si C. Boliac in 4 iulie 1849 la Szeged. Deci denumirea de ROMANIA ca tara a romanilor nu a valahilor Deci romanul nu apare ca "inventie" in 1862.. N.R.P
        .

        Apreciază

      • Clau said, on decembrie 7, 2022 at 8:05 pm

        Ce aberatii spui ma pe aici ?! Probabil esti ungur , oricum pari strain de patrie dupa comentarii. Termenul de roman este folosit si apare cel putin din secolul XVI , toti locuitorii medievali ai Moldovei ( vezi scrierile lui Miron Costin, Grigore Ureche, Dimitrie Cantemir), Munteniei sau Transilvaniei se autodenumeau ,,romani” sau ,,rumuni” in varianta veche. Valahi este denumirea cu care i-au numit strainii pe romani, este la fel ca in cazul germanilor de exemplu care se autodenumesc ,,deutsch” dar strainii le spun germani, nemti , etc. Chiar Muntenia se numea popular Tara Romaneasca ( vezi Scrisoarea lui Neacsu din Campulung, secol XVI) nu Valahia , deci exista inca de atunci denumirea de roman, Romania, nu au inventat-o cei din Scoala Ardeleana cum aberezi !!! Nu se creeaza nici o confuzie cu cetatenii italieni din Roma , confuzie se creaza cu tiganii denumiti romi care nu au avut absolut nici o legatura cu Imperiul Roman … Iar in trecut chiar Imperiului Bizantin i se spunea Romania pentru ca era Imperiul Roman de Est.

        Apreciază

      • Claus Iocan said, on mai 29, 2023 at 3:18 am

        Mars ma. Se vede de la o posta ca esti un xenofob extremist , anti roman. Termenul de roman este foarte vechi , nu de la 1862 cum aberezi pe aici. Termenul de roman exista dinainte de secolul X , toti locuitorii tarilor romane isi spuneau romani sau rumani nu valahi. Valah este denumire data de straini romanilor asa cum li s-a zis maghiarilor unguri sau la deutch li s-au zis nemti. Deci in teoria ta , numele de roman creeaza confuzie cu locuitorii Romei ( desi romanii au fost cetateni ai Imperiului Roman) dar numele de ,,romi” sau ,,roma” dat de curand tiganilor nu creeaza…

        Apreciază

      • Nadia Pop said, on decembrie 4, 2023 at 10:31 pm

        Vorbesti prostii nascocite, incerci sa asimilezi ceva.uri care chiar nu sunt asa.

        Apreciază

  3. Mihai said, on octombrie 3, 2011 at 5:38 pm

    se trag sforile…:
    http://www.jurnalul.ro/stiri/externe/vezi-mesajul-celor-care-cheama-la-revolutie-mondiala-pe-15-octombrie-2011-video-592252.html
    se pare ca planul le merge bine baietilor cu sortulet. Doamne apara-ne!

    Apreciază

  4. Împotriva Ecumenismului Papalităţii said, on octombrie 3, 2011 at 6:18 pm

    Trebuie facut referendum nu se cade sa lasam treburile asa ei sa acceada la numeloe nostru de roman,asda ceva nu se poate,eu sunt roman ei sunt tigani

    Apreciază

    • Tele Ormanean said, on noiembrie 20, 2016 at 9:15 pm

      Tiganii pot sa-si spuna cum vor ei, sa-si zica rom, crom, vitarom, rongo-pongo, cum vor ei, dar ei vor ramane tot tigani, asa cum ii cunoaste omenirea de secole si cum se numesc acolo de unde au plecat. Le ramane doar sa se cultive, sa invete carte, sa-si schimbe modul de viata si comportamentul specific, sa se incadreze in viata unui popor pe care il prefera si sa lase tigania in urma, ca acolo masa de tigani tot va ramane, nu va putea dispare. Asa cum a spus mare;e artist roman, de origine tiganeasca, Ion Voicu, catre fiul sau Madalin Voicu „Mai, baiete, mai lasa-i incolo de tzigani si nu te mai baga pe ei, ca iti vor manca capul!” Si, n-a ascultat Madalin si uite unde a ajuns.

      Apreciază

  5. acelas said, on octombrie 3, 2011 at 6:41 pm

    dar se stie ca guvernul Roman a introdus acel termen atunci la presiunea lui Soros si a fundatiilor lui si a parghiilor pe care le are in Romania. Ca sa detina o „petarda” in mana si sa o foloseasca cand va vrea …

    Apreciază

  6. abc Marin said, on octombrie 3, 2011 at 6:46 pm

    pătarea denumirii de ţigan şi-au făcuto singuri şi peste 20 de ani l-e va fi ruşine şi cu rrom şi sunt curios dacă noi ne-am schimba denumirea în Daci cu ce minciună mai vine soroş hunul că se numeau ţiganii şi draci ca să se asemene denumirile . Doamne iartă-Mă.

    Apreciază

  7. Alexandru(Fulger) said, on octombrie 3, 2011 at 6:58 pm

    Chiar daca nu era termenul de rom in locul termenului de tigan ,,smecheri” de francezi tot nu ne scoteau din ecuatia de prosti, scarbosi , inapoiati.

    Apreciază

  8. Petre said, on octombrie 3, 2011 at 7:06 pm

    Ar mai fi o varianta: sa schimbam denumirea tarii in „Dacia”. 🙂

    Apreciază

    • nea Anderthal said, on octombrie 3, 2011 at 8:46 pm

      ..Dacia a fost doar in vestul tarii.Banatul,Voivodina,Timocul,Oltenia si o parte din Ardeal au fost parte a Daciei.Noi suntem TRACI (latinizati sau invers..vezi teoriile d-lui.Savescu)

      Apreciază

  9. STOP RFID 666 said, on octombrie 3, 2011 at 7:22 pm

    Manipularea cuvintelor si termenilor face parte din noua dictatura. In acest moment nu mai poti sa zici nimic deoarece esti catalogat ba comunist, ba nationalist, homofob etc. Expresia atat de indragita celor politic corect este……….sa nu discriminezi pe motiv de nationalitate, etnie, sex, religie, apartenenta politica. Sau cum spunea Ceausescu………nu exista oameni prosti si destepti ci oameni mai mult sau putin pregatiti. Invelind rahatul in staniol credem ca am scapat de problema. O sa ne puna botnita cu politica lor corecta cu tot.

    Va fi ceva asemanator cu profetia

    „ba şi fiecare cuvânt, fiecare mişcare a facultăţilor mintale va fi sub supraveghere neîncetată, astfel încât ea [persoana] nu va mai avea obiceiul de a cugeta la sine, de teamă ca nu cumva înfăţişarea feţei să reflecte fără voia sa ceva nepotrivit cu autoritatea conducătorului lumii, adică a antihristului. Toată lumea va purta „măşti de piatră”.”

    Apreciază

  10. sol said, on octombrie 3, 2011 at 7:32 pm

    off si… iertare!
    http://www.gandul.info/magazin/au-schimbat-semaforul-pentru-ca-evreii-ortodocsi-sa-nu-incalce-o-lege-a-sabatului-8831377
    dupa cum spunea bancul cu evreul si portofelul…. ( sa mai si radem )
    🙂
    despre tigani…. sa zicem asa: cu cat e omul mai nestiutor, cu atat e mai usor de manipulat. mai ales ca asta se vrea.

    Apreciază

  11. nea Anderthal said, on octombrie 3, 2011 at 10:11 pm

    ..de la mine ,fara numar!

    Apreciază

  12. Dana said, on octombrie 4, 2011 at 3:35 am

    Eu chiar m-am confruntat cu aceasta problema in America, tara incultilor. Cand am spus ca sunt din Romania cineva a zis: A, din tara tiganilor. Am crezut ca era o insulta la adresa mea dar persoana in cauza fiind foarte draguta mi-a aratat un articol in care fracezii vorbeau despre romi, a trebuit sa ii explic acelei persoane si celor de fata ca romii nu sunt romani la origine si ca alte tari au romi samd.

    Apreciază

  13. balkanschi said, on octombrie 4, 2011 at 4:08 am

    Sunt de acord sa se schimbe numele tarii in DACIA iar poporul nostru sa poarte denumirea de daci.Merita sa ne redescoperim trecutul si sa ne re-scriem istoria chiar daca nu convine papalitatii sau occidentului sau altor „dutch” rataciti.
    Doamne ajuta!

    http://www.nytimes.com/2009/12/01/science/01arch.html?adxnnl=1&adxnnlx=1317701094-ezXn7MlwjxAGDWKoeUGg6w

    Apreciază

    • George said, on mai 21, 2015 at 8:10 pm

      Numele tarii este ROMANIA si asa va fi.Etnonimul nostru este ROMANI si asa va fi,chiar daca tie nu iti convine.

      Apreciază

  14. naayram said, on octombrie 5, 2011 at 9:44 am

    saccsive fii drept, da-mi dreptul la replica! fiti culti:nu ne denumiti cu nume grecesc-athinganoi-caci noi avem nume indian:roma(pluralul)

    Apreciază

    • saccsiv said, on octombrie 5, 2011 at 10:00 am

      naayram

      Dati cuvantul ca nu esti aceeasi persoana cu Marian ex Norvegia si atunci iti las comentariile.

      Apreciază

      • natalia said, on octombrie 6, 2011 at 1:21 pm

        Ai ajuns sa-l cenzurezi pe Marian ex Norvegia ?Nu l-am mai vazut postand de mult si a spus ca vrea sa faca un blog despre tiganii crestini.Oricum el spunea ca este tigan si nu rom.

        Apreciază

  15. naayram said, on octombrie 6, 2011 at 6:17 pm

    Saccsiv nu sunt Marian ex Norvegia..sunt tiganu` ala simpatic.Daca imi permiti sa demonstrez ca numele Rom era cunoscut din secolul trecut in Romania:

    In lucrarea „Esquisse sur l’histoire, les mœurs et la langue des cigains, connus en France sous le nom de Bohémiens, suivie d’un recueil de sept cents mots cigains”
    scrisa de Mihail Kogalniceanu apare la pagina 29 in editia originala numele ROM.
    Dau mai jos fragmentul:

    Rom^ homme, ace. roma^ pl« romen.
    Romni^ femme, ace. romnia^ pl. romniên.
    Link:cu poza paginii
    http://romani-india.blogspot.com/2010/07/prima-atestare-numelui-istoric-rom-la.html

    Linkul de unde poate fi downloadata cartea:

    Dă clic pentru a accesa esquissesurlhis00koggoog.pdf

    Apreciază

  16. naayram said, on octombrie 6, 2011 at 6:44 pm

    Mai este academicianul George Potra cu lucrarea Contributiuni la istoricul tiganilor din Romania-in care autorul noteaza ca tiganii in limba lor se numesc roma si ca ar trebui facute cercetari in limbile indiei despre acest nume.Nu imi aduc aminte acum pagina ,dar promit solemn ca o sa va comunic, imi aduc aminte ca este pe la inceputul lucrarii mai sus amintite.
    In Anglia a fost stiut de mult ca „the gypsies„ in limba lor isi spun „roma„.Sa stiti ca sunt multe neamuri pe pamant care au numele acesta si nu se refera doar la romani sau roma , de pilda in limba copta barbat se spune„ romi„.In Romani(sufixul „-ani „(sufix feminin)denota originea in romani si sanskrita si este foarte folosit in limba mea:jukli-catea:jukli+ani=cateleasca,bakri-oaie:bakriani=de oaie.Deci Rom+ani este limba romilor.
    Numele poporului:Roma-uneori in „daily speech„ se foloseste „le rom„-in care articolul plural „le„ exclude pronuntarea pluralului „roma„
    Numele limbii:Rom+ani…in romaneste inseamna tiganeasca.De notat ca apar romani angrusti-inel tiganesc, romani buki-lucru tiganesc,romani cib/shib/jib(limba)-limba tiganeasca(asa este corect :Romani Shib).
    Cand doi tigani se intalnesc(necunoscandu-se) se intreba:
    „Jeanes (te des duma) romanes?„-Stii (sa vorbesti )in modul rom.Desi „jeanes romani„ ar fi corect , interlocutorul va intreba obligatoriu adaugand specificatia:„jeanes romani shib ?„ cunosti limba roma?.

    Cat despre numele „rom„ care are dublul inteles de „tigan„ si „sot„ are ca origine sanskrita .Chiar in hindusa moderna cuvantul „romni„ (sufixul „ni„ semnifica femininul) inseamna femeie foarte frumoasa,sotie.Aceasta descoperire am facut-o eu,Carpaci Marian Nutu.

    Cu speranta ca nu v-am plictisit cu „tiganismele„ mele, va doresc Pacea care covarseste toata mintea.

    Apreciază

    • Tele Ormanean said, on noiembrie 20, 2016 at 9:37 pm

      Am cercetat in India si Sumatra, nici urma de roma. Acolo se chiama in sanscrita „ti ang anna” (tu nu atinge, intangibil) iar indienii le zic „baida” cred ca este cuvant peiorativ, ca nu le zic in fatza. Tiganii sustin ca „tigan” inseamna om rau, iar rom inseamna om bun. Om bun , adica domn, gentleman in hindu se zice rhumi, rhami. Dar tiganii au capatat acest nume in deradere caci veneau din fostul Imperiu Roman de Rasarit ai carui cetateni se numeau romeion, romeu, iar ei nu au fost nicodata cetatenii acestui imperiu. Am intalnit intr-o manastire straveche mentiunea ca romeonii le ziceau dromanes, oameni de pe drumuri, fara case (asta inseamna in hindu „baida”), dromo=drum, asta ar putea fi obsesia lor cu roma, romanes. In academicienii nostri nu mai am incredere, sunt inactivi, nu ies in evidenta prin nimic, au lasat cultura romanilor de izbeliste, DEX-ul i-a umplut de dispret pe multi romani.

      Apreciază

  17. titi said, on iulie 24, 2012 at 12:31 pm

    Fara rromi ;TIGANI si atat.

    Apreciază

  18. Alexandru said, on martie 2, 2013 at 4:45 am

    Pentru titi:
    Valahi,nu romani! Termenul de „roman” a fost oficializat dupa anul 1861,inlocuindu-l pe cel de ”valah” care data de cca 5 secole. Mai exact,din anul 1330 pana la marea unire din anul 1859 cand s-a format Romania Moderna.
    Faptul ca astazi va numiti „romani” si nu valahi,asta inseamna ca ati avut dreptul la autodefinire,ceea ce rromilor le este refuzat acest drept. Ceea ce inseamna discriminare!!! In plus,este imoral,nedemocratic,neconstitutional sa-i impui abuziv unui popor o denumire impotriva vointei ei. Romania este o tara demoratica,nu comunista. Fiecare minoritate are dreptul la autodefinire. …Exclus tiganii! Penibilul rasist).

    Pentru naayram:
    Nu ne plictisesti,dar tin sa precizez ca termenul de „rrom” nu este o facatura ai anilor 1971 precum cred neinformatii,ci este o denumire care dateaza din anul 1857. Pe atunci,locuitorii acestei tari se numeau oficial ”valahi” si nu romani! Prima atestare a termenului de ”rom”,este in anul 1857 in cartea lui Jean Alexandre Valliant „Les Romes”. A doua atestare a termenul de ”romi,dateaza din perioada interbelica cu prima publicatie a ziarului „Glasul Romilor”. Deci,nu este o facatura din anii ”70 precum cred neinformatii,ce este o denumire care dateaza din secolul XVIII. Pentru a va demonstra ca nu vb dupa ureche precum o fac neinformatii,aici aveti dovada clara : http://books.google.ro/books/about/Les_Romes_histoire_vraie_des_vrais_Boh%C3%A9.html?id=O5oBAAAAQAAJ&redir_esc=y Aici aveti a doua dovada a ziarului „Glasul Romilor” :

    Tin sa precizez ca eu sunt un roman de etnie rroma. Unul care vorbeste limba (romani -chib),nu tiganeasca.
    „Tigan sau limba tiganeasca „,este autonim pentru majoritari. Mai exact,termenul de „tigan si limba tiganeasca” exista in toate limbile,dar nu si in limba romani. Nu trebuie neaparat sa explici neinformatilor ca denumirea de „rom” este corecta din punct de vedere lingvistic,pentru ca limba nu sustine etnicitatea unui popor.
    Insa,am sa le dau un exemplu ca sa-i fac sa priceapa :”Asa cum nu le convine lor sa se spuna „limba moldoveneasca” in locul limbii romanesti,asa nici rromilor nu le convine sa se spuna „limba tiganeasca” in locul limbii (romani-chib). Charta europeana a limbilor regionale ratifica limba romani si nu cea tiganeasca!
    Asa cum se autoidentifica romanii cu clasicul „sunt roman!” in limba romaneasca,asa se autoidentifica si romii cu clasicul „me sem rom!” in limba (romani – chib). „Me sem rom” (eu sunt rom!).Ceea ce nu inteleg majoritarii,este ca termenul de „tigan” este un exonim). Un exonim precum termenul de ”valah”. ”Rom,,este un cuvant vechi al limbii romanii folosit dintotdeuna pentru a desemnarea apartenentei etnice. Adica,este un endonim. Din pacate,multi romi si-au asumat exonimul de tigan. Asta pentru ca il percep ca pe un nume dat etniei.

    Tin sa precizez neinformatilor ca termenul „zigeuner” nu inseamna tigan,ci inseamna escroc. „Zigeuner”(vine la de gauner – escroc). Nazistii foloseau denumirile „juden” si „zigeuner” pentru a departaja oamenii buni de cei rai.
    Germanii culti care stiau ceva istorie,foloseau termenul „sinti”,nu zigeuner. Deci,termenul de „zigeuner” este gresit si peiorativ (precum este definit cu conotatii peiorative si rasiste in DEX-ul romanesc – tigan,epitet dat unei persoane cu apucaturi rele,urate). Adica,infractor. Aceeasi marie cu palarie dar de tip german.
    Acadamia Romana asociaza infractionalitatea cu etnia rroma. Asta este rasism pur 100%! Ce am face daca am denumi oamenii dupa apucaturile UNORA? Asta ar insemna sa nu ne mai deumim romani,ci ar ar trebui sa ne denumim lasi,tradatori,exploatatori economici,genocidari,xenfofobi,gay,pedofili,violatori,infractori,infractori economici,hackeri,etc,etc. Parca este imoral sa denumin oamenii dupa apucaturile unora,nu? Atata timp cand vor exista oameni precum „gheorghita”,Romania nu v-a prospera.
    Ma indoesc ca omu’ a domesticit cainele

    Apreciază

  19. […] Cum si cand a fost inlocuit termenul de „tigan” cu cel de „rom”? Ce s-a urmarit? […]

    Apreciază

  20. […] Cum si cand a fost inlocuit termenul de „tigan” cu cel de „rom”? Ce s-a urmarit? […]

    Apreciază

  21. […] Cum si cand a fost inlocuit termenul de „tigan” cu cel de „rom”? Ce s-a urmarit? […]

    Apreciază

  22. hora dusmaniei said, on iulie 28, 2016 at 2:10 pm

    ce spune poporul va dainui pt eternitate : Tiganul tot tigan ramane!

    Apreciază

  23. Nadia Pop said, on decembrie 4, 2023 at 10:36 pm

    Europa..spania, Italia, franta si toti ceilalti nu ar trebui sa mai aiba dreptul a ne influenta mersul treburilor in tara noastra.
    Pentru asta, nici in vacante nu merg la ei, si refuz cat pot comertul strain…din partea mea, le fac un descant in apa si un scuipat peste tarile lor pline de satanisti.

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.