SACCSIV – blog ortodox

Hal de argumente in EVZ impotriva predarii religiei in scoli

Posted in EVENIMENTUL ZILEI by saccsiv on septembrie 19, 2011

Citez din articolul Ora de religie în şcoli. Umilit în faţa colegilor pentru că e ateu:

„Nu putrezesc, miros foarte frumos şi fac minuni”, sună ghicitoarea cu care profesorul de religie îşi stimulează elevul de clasa a III-a. Cei care răspund corect, adică „moaştele”, vor primi probabil un zece.
Copiii, învăţaţi să se ferească de atei şi neoprotestanţi
Mai târziu, în clasa a IV-a, elevul va învăţa să se ferească de atei sau neoprotestanţi. Se porneşte de la prima dintre poruncile din Biblie: „Eu sunt Domnul Dumnezeul tău, să nu ai alţi Dumnezei în afară de Mine”.
După care profesorul le explică elevilor: „Împotriva acestei porunci greşesc mai întâi ateii, adică cei care cred că nu există Dumnezeu, apoi cei care se închină la zei mincinoşi (la idoli); cei care cred altfel decât ne învaţă Biserica Ortodoxă; cei care iubesc altceva mai mult decât Dumnezeu”.
Scene horror: dinţii de fier care ucid un sfânt

Dacă sunteţi dintre cei care consideră că povestirea „Puiul”, de Ion Alexandru Brătescu-Voineşti, este prea dură pentru copilul dumneavoastră, iată ce învaţă el la ora de religie. Doar în cele mai dure jocuri pe calculator mai vezi aşa ceva. E prezentată scena uciderii Sfântului Mamant, care sfârşeste după ce criminalii „au înfipt în el o ţepuşă cu trei dinţi de fier”.
Când păşeşte în clasa a VI-a, profesorul îl învaţă pe şcolar păcatele „strigătoare la cer”, printre care se regăsesc crima, răpirea şi necinstirea aproapelui, dar şi „sodomia”.
Anul următor, învăţăcelul este sfătuit să îşi facă „numai prieteni credincioşi”. Asta învaţă copiii români la ora de religie. Părinţii care au decis să îşi retragă copiii de la ora de religie spun că este un exemplu clar de îndoctrinare religioasă în şcoli. Asta în condiţiile în care trăim într-un stat laic.

„Evenimentul Zilei” vă prezintă mai jos povestea unui tânăr licean ateu, înjosit în faţa colegilor de profesorul de religie. Este un caz grav, mai ales că profesorul încalcă cel puţin o lege: 489/2006, cea care garantează libertatea religioasă.
PROFESORUL DE RELIGIE CĂTRE ELEV:
„Eşti purtătorul celui mai mare păcat: ateismul! Mă voi ruga pentru tine”

George are 17 ani şi este elev în clasa a XI-a la un colegiu naţional din Piteşti. Este tot ce ne poate spune, îi este teamă să nu aibă de suferit în urma dezvăluirilor sale.
La sfârşitul anului şcolar trecut, băiatul a fost aspru criticat pentru că este ateu şi „îndrăzneşte” să participe la ora de religie.
Înjosit în faţa clasei

„Mi s-a atras atenţia că sunt purtător al celui mai grav păcat pentru o persoană, ateismul. Profesorul mi-a spus chiar că se va ruga pentru mine, în speranţa că îmi va veni mintea la cap şi mă voi îndrepta”, ne spune el.
Primea atenţionarea chiar în faţa clasei, de faţă cu ceilalţi colegi. Deşi, spune el, „nu am deranjat ora în vreun fel, aşa cum fac alţi colegi”.
Stătea în picioare, dar nu se ruga

Pentru George a fost un şoc, mai ales că profesorul de religie era un „tip calm”. Însă în ora care a aflat că unul dintre elevii săi este ateu, s-a dezlănţuit pur şi simplu. Cadrul didactic şi-a dat seama că ceva nu e în regulă la sfârşitul unui curs, la momentul rugăciunii. Andrei s-a ridicat în picioare alături de colegii săi, dar nu şi-a împreunat mâinile pentru rugăciune. „Fiind ateu, eu nu mă rog şi nu mă închin, dar am bunul simţ să stau în picioare alături de colegi”, ne explică el.
În acest an, a ales să meargă în continuare la ora de religie, în speranţa că profesorul nu va răbufni din nou. Elevii se pot retrage de la ora de religie, printr-o simplă cerere pe care o înaintează directorului şcolii, însă mulţi ezită să o facă deoarece media de la religie o „saltă” pe cea generală. Aceasta din urmă poate face diferenţa între un candidat admis sau respins la facultate.
George crede că, într-un sistem şcolar normal, religia ar trebui să fie materie opţională şi să nu se acorde note. El spune că ora de religie e un monolog, un discurs al profesorului, care nu trebuie întrerupt de elevi.
Ora de religie: un monolog. Profesorul zice, elevul crede

„Problema este că nu putem aborda aproape niciun subiect despre care am dori să ştim mai multe opinii, profesorii de religie (cel puţin cei pe care i-am întâlnit) au o gândire fixă, un orizont extrem de restrâns. Să ceri argumente la ora de religie devine chiar un păcat”, atrage atenţia elevul.
Andrei era în clasa a IX-a la Liceul Ion Luca Caragiale din Bucureşti, actual colegiu naţional. Nu făcuse deloc religie în anii de şcoală de până atunci, dar s-a trezit practic obligat să urmeze acest curs.
„De 200 de ani, familia noastră e una de atei. Ştiu sigur de străbunici, de bunici şi de părinţi, dar am aflat că tradiţia e chiar mai veche”, spune Igor, tatăl băiatului, care a preferat să nu îşi dezvăluie întregul nume.
„Nu mă gândeam că li se predă aşa ceva la şcoală”

Când fiul său a venit acasă şi i-a spus că la oră a venit un profesor care l-a pus să se închine, părintele a rămas uimit: „Andrei mi-a zis că nu mai vrea să meargă, eu am fost de acord. Nu-mi puteam lăsa copilul să asiste la aşa ceva. Nici nu mă gândeam că aşa ceva se putea face la şcoală. Cred că religia, credinţa e o chestie privată, individuală”.
FILE DE CARTE

PĂCATE. Exemplul unei fetiţe care doarme atunci când trebuia să fie la slujbă este oferit elevilor, pentru a căpăta frică de Dumnezeu

SADIC. Într-un manual de religie, elevii sunt avertizaţi că o faptă rea nu scapă niciodată nepedepsită. Dar exemplul este unul foarte dur

Comentariu saccsiv:

   Articolul e cu mult mai lung. Am ales doar cateva fragmente.

Nu doar ca-i arde rau, dar dovedesc ca sunt si nauci. Ce-o fi atat de sadic in ultimele imagini?

Turbeaza acesti activisti anti crestini, caci afla copii despre Sfintele Moaste, despre Sfintii Mucenici, despre pacatul sodomiei si ca sunt indemnati sa mearga Duminica la biserica.

Cica acel elev ateu a fost injosit … Pentru ca i-a explicat profesorul ca este un pacat si ca se va ruga pentru el. Incredibil …

Cititi va rog si:

SOROS si satanistii de la ASUR ataca furibund predarea religiei in scoli

Slugoii diavolului de la ASUR turbeaza deoarece copiii invata la scoala despre pacat, draci, iad, odanda vesnica …

Sfinti si mari duhovnici despre EDUCATIA ORTODOXA A COPIILOR. Ce face insa SISTEMUL?

44 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. saccsiv said, on septembrie 19, 2011 at 2:34 pm

  Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

  https://saccsiv.wordpress.com/about/

  Apreciază

 2. Costin said, on septembrie 19, 2011 at 3:15 pm

  Am si eu o intrebare pentru cei care nu au alta grija… ce promozeaza crestinismul daca nu IUBIREA! De ce sfintii maritrizati au facut minuni… pentru jertfa si credinta lor. NIMENI NU RIDICA SABIA… impotriva nimanui.

  Sa fim seriosi, desenele animate sunt atat de horor incat e trist sa nu avem parte de o viata in Noul Testament. Imi pare rau sa spun dar, pentru cine a scris a cel articol, (legea iubirii este legea Lui Hristos…) nu o face din iubire si ma intreb in ce testament traieste, oare in vechiul? E mai bine cu ura?

  Vrem sa fim crestini sa invatatm religia noastra in scoala, de la cine trebuie sa cerem voie? Pe cine supara Hristos? Acel ziar ar trebui dat in judecata de societatea civila, pentru batjocura… dar noi intoarcem si obrazul celalat… nu ar trebui sa comentam… sa ignoram.

  NU TREBUIE SA INTRAM IN POLEMICA CU ASTFEL DE IDEI… Mare atentie!!! E O GRESEALA, O CAPCANA!

  PENTRU CINE VREA SA SCAPE DE VARTEJUL ZILE:

  http://costinapetrei.blogspot.com/2011/06/vartejul-zilei-cine-ma-salveaza.html

  Apreciază

 3. Pr.Gabriel said, on septembrie 19, 2011 at 3:35 pm

  Modul in care i-a fost predata „teologia” in facultatile romanesti isi spune cuvantul. Primul psihoterapeut in scoala, pana la venirea duhovnicului, trebuie sa fie profesorul de religie. Tocmai de aceea le recomand, in mod obligatoriu urmatoarele cerinte:
  1. Sa citeasca toata colectia psihoterapeutica ortodoxa, ce tine, in parte, si de misiunea lui.(el trebuie sa fie in scoala primul psiho-terapeut, cunoscand foarte bine principiile psihologice crestine)
  2. Sa preia toate atributiile asa zisului „consilier psihologic”.(trebuie eliminata urgent vrajitoria psihologica atee din scoli, si asta poate s ao faca in mod subtil profesorul de religie)
  3.Sa initieze proecte extrascolare care vizeaza excursii la manastiri, pelerinaje in vacante, proiecte de asistenta sociala.
  4.Sa faca asistenta sociala in cadrul parohiei, la indemnul preotului
  5.Sa faca cateheze, tot cu binecuvantarea preotului.

  Insa, a fi un psiho-terapeut , necesita nu numai studiu dar si curatire personala de pacate, ceea ce-l pozitioneaza intr-o treapta superioara elevilor.(din pacate, nu prea este asa). Trebuie sa se implice in viata pers. a elevilor, sa le stie pasurile, necazurile, sa dea sfaturi evanghelice, sa ii indrume spre lecturare biblica si patristica acolo unde nu stapaneste notiunile, sa ajute cazuriile nevoiase. Intr-un cuvant, trebuie sa se faca INDISPENSABIL la locul de munca.
  A fi profesor de religie e f. greu. Saracii de ei, nici nu stiu la ce sunt expusi in scoli..
  Nu e vina acelui profesor de religie ci a lipsei de educatie crestineasca adevarata in facultati.

  Ce sa primeasca, saracii de ei, profesorii de religie, daca la gradele didactice din invatamant, se dau examenele la comun cu baptistii si penticostalii, la fac. de teologie ortodoxa, se face rugaciunea in comun „Tatal nostru” apoi se da binecuvantarea ortodoxa „CU noi este Dumnezeu..”?, cum a fost si anul aceasta la Bucuresti..
  :))
  :))

  Apreciază

 4. Antonia said, on septembrie 19, 2011 at 3:45 pm

  Povestea lui Andrei a aparut cu un scop in Evenimentul zilei. Dusmanii credintei noastre pozeaza in postura de victime pentru a-si atinge scopul. Acum trebuie sa aiba oarece motive pentru ca nici parintii si nici bunicii sa nu agreeze Ortodoxia…

  Apoi Andrei s-a retras de la ora de religie, dar nu oricum. Cu pompa, cu ziare dispuse sa mediatizeze ,,stirea”! Mai mult, parintii lui, atei fiind, fac propuneri in numele parintilor ortodocsi! Aici e problema. Ortodocsii deocamdata sunt majoritari, platesc impozite si au dreptul la o educatie corespunzatoare. Asa cum neortodocsii au dreptul sa nu participe la ora de religie.

  Apreciază

 5. Olivia said, on septembrie 19, 2011 at 3:56 pm

  Daca acelea sunt exemple „dure” pentru copii, ce sa mai zic de reclame?Sunt pur si simplu oripilata de reclama Kinder bueno- a prajituricii de ciocolata si a…vampirului infricosator-nu vad care e legatura.. un produs pentru copii..Eu nu prea o las pe fetita mea de 3 ani si jumatate sa se uite la televizor, nici chiar la desene animate;o mai lasa bunicii. In schimb, imi era teama de cand aparuse aceasta reclama, speram sa nu o vada fetita. ieri, in timpul unei pauze publicitare pe sport.ro-se uitau sotul si socrul- pe la ora 18, observ fata fetitei mele schitand o grimasa…era tocmai reclama cu pricina!!Nici nu am mai apucat sa schimb canalul!De ce m-am temut…Si noaptea trecuta a si avut cosmaruri!!!E revoltator!!!Doresc sa scriu la CNA, nu se mai poate!!! E prea mult pentru psihicul unui copil!!!

  Apreciază

 6. Dannyx said, on septembrie 19, 2011 at 4:58 pm

  Record de OZN-uri în această vară: urmează o invazie extraterestră?

  Numărul oamenilor care cred că văd obiecte ciudate este din ce în ce mai mare, potrivit organizaţiei care monitorizează aceste rapoarte

  Citeste mai mult pe REALITATEA.NET: http://www.realitatea.net/record-de-ozn-uri-in-aceasta-vara-ne-asteapta-o-invazie-extraterestra_871942.html#ixzz1YQ0QR8pw

  Apreciază

  • Cipi-Cix said, on septembrie 19, 2011 at 9:58 pm

   Avand in vedere ca este toamna …nu mai vad ozn-uri in vara asta…..poate la anul!

   Apreciază

  • tataia said, on septembrie 20, 2011 at 5:42 am

   Prostii. Eu nu am vazut nici un OZN. Totul e manipulare media. Nu va lasati inselati. Bunul Dumnezeu sa ne aiba in paza si sa ne fereasca de astfel de naluciri dracesti!

   Apreciază

   • un ortodox said, on septembrie 20, 2011 at 8:27 am

    tataie pai ce nu ai vazut tu inseamna ca nu exista,esti cel mai tare

    Apreciază

 7. Kolonki said, on septembrie 19, 2011 at 5:00 pm

  Urmaresc presa si blogul acesta de ceva vreme si pot sa spun EVZ-ul este unul din ziarele cele mai inversunate impotriva credintei crestin-ortodoxe. Au transformat atacarea ortodoxiei in sport national pe principiul nicio zi fara aruncat cu laturi in crestinii ortodocsi. Problema e ca sunt foarte multi conationali de-ai nostri care le canta in struna cu o incrancenare mai mare decat a lor. A se vedea in acest sens potopul de invective si agresivitatea manifestata pe forumuul evz. Si asta din nefericire e cel mai grav aspect. O cetate nu cade daca zidurile sunt pline de soldati gata de lupta care sa o apere. Dar cand armata e divizata…….
  Ma gandesc pe de alta parte ca genul acesta de articole provocatoare au si rolul de a sonda, masura cat de adanc a patruns intunecimea in randurile noastre ca sa se stie ce e de facut in continuare, ca si cum s-ar urmari ceva mult mai sinistru.
  Cu voia Domnului om trai si om vedea.

  Apreciază

 8. Ioan C. said, on septembrie 19, 2011 at 5:12 pm

  ” Cel ce nu iubeşte pe Domnul să fie ANATEMA!” ( I Corinteni 16: 22),

  Valabil si pentru preotii care iubesc mai mult banii decat pe Dumnezeu si pe aproapele.

  Apreciază

 9. Ioan C. said, on septembrie 19, 2011 at 5:34 pm

  Fraţilor, România are trei mari probleme:
  1. Corupţia;
  2. Avortul;
  3. Lipsa solidarităţii sociale.
  Cu acestea dacă ar lupta Biserica ar fi foarte bine.

  Apreciază

  • studentperole said, on septembrie 19, 2011 at 5:59 pm

   Biserica lupta cu ea insasi, prin cele doua tabere: masoni+ecumenisti VS credinciosi anticip, antiecumenism

   Nu cred ca mai are timp sa lupte si cu primele 2 puncte

   Apreciază

   • Ioan C. said, on septembrie 19, 2011 at 6:11 pm

    Sunt de acord, cu un mic amendament:
    masoni+ecumenisti+corupti VS credinciosi anticip, antiecumenism

    Apreciază

 10. fanu said, on septembrie 19, 2011 at 6:08 pm

  la ce vă miraţi fraţilor de parcă nu vedem în ce hal de lume am ajuns să fim întru ortodoxie şi românism… şi ăsta este doar începutul… priviţi la vremea de afară, Dumnezeu are dreaptă măsură şi drepată socoteală pentru neamul românesc care lasă Bisericile goale…

  Apreciază

 11. Elena C. said, on septembrie 19, 2011 at 6:24 pm

  Nu degeaba a zis un parinte in viziunea sa ca diavolul la sfarsitul lumii va ataca prin sugestie. Asta inseamna ca nu va fi o lupta directa care ii va face pe oameni sa isi dea seama ca asta e o capcana a ispititorului ci ii va SUGERA omului….ce? va pune inteligenta umana pe primul loc, ca de ex ce am citit in articolul acesta , faptul ca si psihologii (banuiesc) sau oamenii ‘intelugenti’ , ‘responsabili’ nu isi lasa odraslele sa vada, sa invete dupa aceste modele absolut „infioratoare’ pt un scolar pt a nah…religiosii, numiti ‘fanatici’ afecteaza psihicul necopt al copilului si asemenea orgii il va face pe copil un om cu simt al indumnezeirii, al responsabilitatii spirituale si fizice , o CONSTIINTA in care legea lui Dzeu e pe primul loc…ceea ce e un lucru teribil pentru naucii acestia care se scalda ca porcii in nesimtire si dau altora lectii de morala si psihologie!

  Apreciază

 12. andrei said, on septembrie 19, 2011 at 6:43 pm

  mda…se revolta ca vezi doamne ni se spune cate ceva despre sodomie [si asa pe ocolite,profesorii evitand discutarea acestui subiect],dar cand vine vorba de predarea orelor de educatie sexuala toti sunt entuziasmati..pacat,mare pacat!SI-n plus spuneti-mi si mie ce-i asa sadic in acele imagini?pe langa ca nu au credinta,n-au nici pic de inteligenta.

  Apreciază

  • fanu said, on septembrie 19, 2011 at 6:55 pm

   si si au cumparat proprietati multe de aia scade populatia romaneasca special ca sa aibe ei loc jidanii aici să ne ocupe ţara

   Apreciază

 13. tudor said, on septembrie 19, 2011 at 6:54 pm

  Este trist cat de usor putem fi atacati, dar uneori suntem si noi de vina ca nu stim sa dam o replica civilizata.
  Problema cu articolele astea este ca reusesc sa ii prosteasca pe cei mai slabi din turma….si sa ii indeparteze.
  Exista si o problema reala cu modul in care sunt facute acele manuale…
  Pentru ca din pacate, decenii la randul, la teologie s-a intrat prin metoda selectiei inverse….prin politica statului de a avea acolo oameni slabi si usor controlabili.

  Apreciază

 14. STOP RFID 666 said, on septembrie 19, 2011 at 8:23 pm

  Acasa Stiri Anunturi Audio S.O.S. Slujbe Abonare Despre noi Linkuri
  Cuviosul Paisie Aghioritul: “LUMEA ARDE. PRICEPETI ASTA,,?

  “N-am constientizat ca diavolul a hotarat sa distruga fapturile lui Dumnezeu. Este hotarat sa lucreze astfel ca sa distruga lumea. A turbat, pentru ca a inceput sa intre in lume nelinistea cea buna. Este foarte salbaticit, pentru ca stie ca timpul lui e scurt (Apoc. 12,12).

  Lumea arde. Pricepeti asta? Au cuprins-o multe ispite. O astfel de vapaie a aprins diavolul incat de s-ar aduna toti pompierii, n-o pot stinge. Vapaie duhovnicesca. N-a ramas nimic. Numai de rugaciune e nevoie, ca sa se milostiveasca Dumnezeu spre noi. Vezi, atunci cand se aprinde un foc mare nici pompierii nu mai pot face nimic, ci oamenii sunt nevoiti sa se intoarca la Dumnezeu si sa-L roage sa trimita o ploaie puternica, ca sa se stinga. Asa si pentru vapaia duhovniceasca pe care a aprins-o diavolul e nevoie numai de rugaciune ca Dumnezeu sa ajute.

  Toata lumea se indreapta spre a ajunge un singur caz. O incurcatura generala. Nu poti spune: “Intr-o casa s-a stricat putin fereastra, sau altceva, sa o repar”. Toata casa este in dezordine. S-a stricat tot satul. Situatia a scapat de sub control, numai de sus mai e nadejde, la ceea ce face Dumnezeu. Acum e vremea ca Dumnezeu sa lucreze cu surubelnita, cu mangaierea mainii Sale ca sa repare. Lumea are o rana care s-a ingalbenit si trebuie sparta, dar inca nu s-a copt bine. Se coace raul, ca atunci in Ierihon (Isus Navi 6,24) cand a fost gata pentru dezinfectie.

  Suferintele lumii sunt fara sfarsit. O descompunere generala, pe familii, si mici si mari. In fiecare zi inima mea mi se toaca. Cele mai multe case sunt pline de suparari, de neliniste, de stres. Numai in casele care traiesc dupa Dumnezeu oamenii sunt bine. In celelalte, divorturi, unii falimentari, altii bolnavi, unii accidentati, altii cu psiho-medicamente, cu droguri! Mai mult sau mai putin cu totii, sarmanii, au o durere. Mai ales acum, nu au de lucru; datorii de aici, suferinte de dincolo, ii trag bancile, ii scot din case, cu gramada si nu pentru o zi sau pentru doua. Sau daca un copil sau doi dintr-o astfel de familie sunt sanatosi, se imbolnavesc din pricina acestei situatii. Multe familii de acestea daca ar avea lipsa de grija a monahilor, ar petrece cel mai bun Paste!

  Cata nefericire exista in lume! Cand pe cineva il doare si se intereseza de ceilalti si nu de sine, atunci el vede intreaga lume ca la radiografie, cu raze duhovnicesti… De multe ori, atunci cand rostesc rugaciunea: “Doamne Iisuse” – vad copilasi mici, sarmanii, cum trec pe dinaintea mea mahniti si se roaga lui Dumnezeu. Mamele lor ii pun sa faca rugaciune, pentru ca au probleme, greutati in familie si cer ajutor de la Dumnezeu. Intorc butonul pe aceeasi frecventa, si astfel comunicam.

  Linistea care stapaneste ma nelinisteste. Se pregateste ceva. N-am inteles bine in ce ani traim, nici nu ne gandim ca vom muri. (…) Este trebuinta sa facem multa rugaciune cu durere, ca Dumnezeu sa intervina. S-o luam in serios si sa traim duhovniceste. Anii sunt foarte grei. A cazut multa cenusa, zgura, nepasare. E nevoie de mult suflet, ca ele sa dispara. (…) Intra unele boli europene si inainteaza spre mai rau. (…) Iar noi dormim in opinci. Nu spun sa luam pancarte, ci sa intoarcem rugaciunea noastra, preintampinand marele pericol ce il asteptam si sa ne inaltam mainile catre Dumnezeu. (…) Ceea ce va ajuta foarte mult este sa intre inlauntrul vostru nelinistea cea buna: unde ne aflam, ce ne va astepta, ca sa luam masurile necesare si sa ne pregatim. Viata noastra sa fie mai calculata. Sa traim mai duhovniceste. Sa fim mai iubitori. Sa ajutam pe cei indurerati si pe saraci cu dragoste, cu durere si cu bunatate…

  Trec anii si ce ani grei! Nu s-au terminat subiectele. Cazanul fierbe. Daca cineva nu este putin intarit, cum va putea oare infrunta o situatie grea? Dumnezeu nu i-a facut pe oameni nepricopsiti. Trebuie sa cultivam marimea de suflet. Intr-adevar, daca se va face o zguduitura, Doamne fereste, cati vor sta in picioare? (…) Cautati sa va imbarbatati. Strangeti-va putin. Vad ce ne asteapta si de aceea ma doare. Nu va lasati slobozi. Stiti ce trag alti crestini in alte parti? (…) Acest duh slobod care exista … este o mare lipsa de recunostinta.

  Astazi vezi o lume fiarta (…) Pe crestini trebuie sa-i caracterizeze agerimea duhovniceasca si nobletea, jertfa. (…) Insa acesti ani sunt ca o oala care fierbe si suiera. E nevoie de o obisnuinta cu viata grea, de vioiciune, de barbatie (…) Sa va pregatiti de acum, ca sa puteti infrunta o greutate. Hristos ce a spus? Nu a spus: “Fiti gata”? Astazi, cand traim in niste ani atat de grei, cu atat mai mult trebuie sa fim de trei ori mai pregatiti. Nu este numai moartea napraznica cea pe care va trebui sa o infruntam, ci sunt si alte primejdii. Sa alungam asadar aranjarea noastra. Sa lucreze marimea de suflet. Sa existe duh de jertfa. Acum vad ceva care este aproape sa se intample, dar se amana mereu. Numai amanari mici. Cine le face? Oare Dumnezeu imbranceste? Hai, inca o luna, doua… Situatia asa merge. Dar deoarece nu stim ce ne asteapta, pe cat puteti, sa cultivati dragostea. Acesta este lucrul cel mai important decat toate: sa aveti intre voi dragoste adevarata, frateasca, nu mincinoasa. (…)

  Sa ne pregatim. Daca nu seamana omul, cum va da Dumnezeu sa creasca graul sau? Omul trebuie sa semene si potrivit cu ce va semana, Dumnezeu va da. Si in armata se spune: ‘Fii gata!‘. Cand este cineva gata? Atunci cand armata este in asteptare, si militarii sunt mereu gata, cu incaltamintele lor, cu armele lor, cu corturile, asteptand ordinul.(…)

  Astazi traim in anii Apocalipsei. Nu este nevoie ca cineva sa fie prooroc pentru ca sa inteleaga asta. Lucrurile inainteaza tac-tac. Ce ne asteapta nu stim. Toata aceasta situatie ce s-a instapanit ne vorbeste in acest sens. De aceea cu atat mai mult acum trebuie sa ne sprijinim pe rugaciune si sa luptam impotriva raului prin rugaciune. (…)

  Trebuie sa ne doara. Oare poate persista o ispita sau o stare grea daca se roaga calugarii cu inima? Cu toate ca trecem prin ani grei vad ca in manastiri domneste un duh… de veselie! Lumea arde. (…) Noi ne trecem vremea cu placere si celalalt intre timp moare. (…) Toata temelia este calitatea rugaciunii. Rugaciunea trebuie sa fie din inima, sa se faca din durere. (…) Cheia reusitei este ca pe om sa-l doara. Daca nu-l doare, poate sta ore intregi cu metania in mana si rugaciunea lui sa nu aduca nici un rezultat. Daca exista durere pentru problema pentru care te rogi, chiar si cu un suspin faci rugaciune din inima. (…)

  Din pacate, unii „cunoscatori” înfasa pe fiii lor duhovnicesti ca pe niste prunci, chipurile, ca sa nu-i mâhneasca. „Nu vatama asta; nu-i nimic. E suficient sa credeti launtric”. Sau spun: „Nu vorbiti despre subiectul acesta – despre buletine si pecetluire – ca sa nu se mâhneasca oamenii”. În timp ce de le-ar spune: „Sa încercam sa traim mai duhovniceste, sa fim mai aproape de Hristos si sa nu va temeti de nimic, si de va trebui vom si marturisi” – îi vor pregati oarecum. Daca cineva cunoaste adevarul, îsi face probleme si se trezeste. Îl doare pentru situatia de astazi, se roaga si ia aminte sa nu cada în cursa.”

  Apreciază

 15. Fabian said, on septembrie 19, 2011 at 8:42 pm

  @Pr.Gabriel
  Aveti mare dreptate, cauzele interne ale degradarii invatamantului teologic sunt foarte grave, o spun din experienta. Profesorii universitari de la teologie sunt alesi intentionat pt a submina credinta ortodoxa, curajul crestin al marturisirii. Astfel, vor iesi profesori nepregatiti profesional, psihologic si chiar moral.
  A fi prof de religie azi e un martiriu continuu! asta daca vrei sa-ti faci datoria…

  Apreciază

  • un ortodox said, on septembrie 20, 2011 at 8:31 am

   fabiane daca tu ai conduce securitatea comunista ce fel de profesori ai pune la teologie?nu i ai pune pe cei mei imorali,necredinciosi,parsivi,vicleni..?si astfel s au format cadrele de mare incredere care tac ca pestele cand e strambata ortodoxia

   Apreciază

   • romulus said, on septembrie 20, 2011 at 8:54 am

    Adevar graiesti! Si sa nu uitam cine erau capii Securitatii si ai Partidului dupa ’45 – si mai ales SA -I VEDEM PE COPIII LOR INSTALATI IN FUNCTII INALTE – AZI – Baconschi, Patapievici, Tismaneanu, Iliescu, Roman -Neulander, Bogdan Olteanu! SI TOTI ASTIA AU CIRACII LOR!

    Apreciază

 16. Ioan C. said, on septembrie 20, 2011 at 5:24 am

  CELE ZECE PORUNCI

  I. ” Eu sunt Domnul Dumnezeul tău (…). Să nu ai alţi dumnezei afară de Mine!” ( Ieşirea 20: 2- 3);
  II. ” Să nu-ţi faci chip cioplit” ( Ieşirea 20: 4);
  III. ” Să nu iei numele Domnului Dumnezeului tău în deşert” ( Ieşirea 20: 7);
  IV. ” Adu-ţi aminte de ziua odihnei, ca să o sfinţeşti.” ( Ieşirea 20: 8);
  V. ” Cinsteşte pe tatăl tău şi pe mama ta, ca să-ţi fie bine şi să trăieşti ani mulţi pe pământul pe care Domnul Dumnezeul tău ţi-l va da ţie.” ( Ieşirea 20: 12);
  VI. ” Să nu ucizi!” ( Ieşirea 20: 13);
  VII. ” Să nu fii desfrânat!” ( Ieşirea 20: 14);
  VIII. ” Să nu furi!” ( Ieşirea 20: 15);
  IX. ” Să nu mărturiseşti strâmb împotriva aproapelui tău!” ( Ieşirea 20: 16);
  X. ” Să nu doreşti (…) nimic din câte are aproapele tău!” ( Ieşirea 20: 17).

  Apreciază

 17. nea Anderthal said, on septembrie 20, 2011 at 6:30 am

  ..sa nu va mire nimic! Aceasta fitzuica murdara (evz) pe care Vadim o numea „ecrementul silei” este proprietatea unor $idani din West si este 100% anti-romaneasca si anti-ortodoxa! Ucigasii lui Hristos sunt infiltrati peste tot si cu ajutorul I$cariotenilor locali merg inainte nestingheriti !
  ps:in acest ziar (on line) am scris mult si mi-am bautut joc de niste parveniti(exemple; Cornel Rosca care se semna „Saddan husein”, „Flory-texas” o parasuta ajunsa in SUA,”Abraham” un $idan de pe al noi,”Catalinn”,etc) care apareau zilnic pe paginile de comentarii ale articolelor si ne insultau cu sau fara motiv fara ca sa-si vada „barna din ochii lor”..

  Apreciază

 18. ayannis said, on septembrie 20, 2011 at 7:30 am

  Un off. Tehnologia inlocuieste creierul uman ? Fata neagra a monedei

  http://www.descopera.ro/stiinta/8483465-tehnologia-ne-schimba-radical-memoria

  Apreciază

 19. ayannis said, on septembrie 20, 2011 at 8:07 am

  Din ciclul ” hal de …religie ” gandita de americani . Ma doare capu`

  http://www.descopera.ro/dnews/7959572-crestislamul-noua-religie-gandita-de-americani

  Apreciază

 20. bucuresti said, on septembrie 20, 2011 at 8:52 am

  http://stirileprotv.ro/stiri/international/interzis-celor-care-se-tem-de-fulgere-cea-mai-inalta-cladire-din-emisfera-vestica-trasnita-video.html Sf IOAN MAXIMOVICI spunea ca nu se pun paratraznete pe biserici ..caci nu se intampla nimic fara DUMNEZEU..

  Apreciază

 21. bucuresti said, on septembrie 20, 2011 at 8:56 am

  http://www.youtube.com/watch?v=8K9dgqKmJ50 Sf Serafim Rose a profetit ca in sua va fi mai rau ca in revolutia sovietica

  Apreciază

 22. Dannyx said, on septembrie 20, 2011 at 8:59 am

  Academia Română schimbă cuvintele ţigan şi jidan

  Controversa acestor denumiri, purtată prin Parlament, în stradă, chiar şi în presa internaţională, a ajuns la o rezolvare. Un nou tiraj DEX va ieşi în curând şi va cuprinde toate modificările în legătură cu „ţigan” şi „jidan”, cuvinte pe care o serie de organizaţii le consideră jignitoare la adresa etniei rome şi evreilor.

  Citeste mai mult pe REALITATEA.NET: http://www.realitatea.net/academia-romana-schimba-cuvintele-tigan-si-jidan_872177.html#ixzz1YTuU19xt

  Apreciază

 23. danutza said, on septembrie 20, 2011 at 9:53 am

  de ce nu postam si noi comentarii la articolul din evz prin care sa le combatem pozitia? sa incercam sa marturisim, chiar daca vom fi batjocoriti. altfel se va intelege ca toata lumea e de acord cu aberatiile din articol.

  Apreciază

 24. VIO 333 said, on septembrie 20, 2011 at 2:49 pm

  Cei de la ” oficiosul ” au un bun sfatuitor ( fie la ei acolo ) , care are multe coarne si pe care-l consulta frecvent , dupa cum se vede , ca altfel cine le-ar da astfel de sfaturi , ca doar nu este prima data ?
  Poate ca ar trebui sa facem o rugaciune ptr. ei ? In polemica , nu are rost sa intram cu ei , ca am vorbi in limbi diferite si nu ne-am putea intelege . Lumineaza-i si pe ei DOAMNE , din mare mila TA si dupa faptele , gandurile sau vorbele lor , ratacite ( ca sa fiu nitel mai bland ) ! Amin !
  DOAMNE ajuta-ne , ca mare este gradina TA , iar tu ne tii mereu poarta deschisa si multi din noi incercam sa sarim gardul ( ca atat ne duce „materia cenusie „) !

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: