SACCSIV – blog ortodox

Copiii timizi risca sa fie diagnosticati cu tulburari mentale. Sute de mii de copii sunt deja indopati cu medicamente psihotropice …

Posted in copii, Marea Britanie, PSIHIATRIE, TULBURARE MENTALA by saccsiv on septembrie 16, 2011

Citez din articolul Shy’ children at risk of being diagnosed with mental disorder:

Copiii care sunt foarte timizi sau supăraţi riscă să fie diagnosticaţi cu tulburări mentale şi li le pot administra medicamente puternice, avertizează experţii.

Psihologii spun că aceste noi principii dezvoltate în America vor face ca mulţi tineri să privească problemele comune drept boli care trebuie tratate, mai degrabă decât să caute ajutor. Si se tem că acei copii care sunt liniştiţi la şcoală pot fi diagnosticaţi cu „tulburare de anxietate socială” (fobie socială)[1], în timp ce acei copii care se simt izolaţi după ce suferă pierderi grele sunt consideraţi drept copii cu „tulburări mentale”.

Copiii care răspund obraznic adulţilor sau îşi pierd cumpătul în mod obişnuit, pot fi diagnosticaţi cu „tulburare de sfidare” (tulburare opoziţională)[2]. Ca rezultat, acelor copii diagnosticaţi cu tulburări mentale li se prescriu medicamente puternice, cum ar fi Prozac[3] sau Ritalin[4] pentru a le controla sau altera comportamentul. Acuma, presiunea crescând este asupra analizei naţionale a folosirii medicamentelor la copiii de şcoală dar şi a mai multor cercetări asupra efectelor pe termen lung, urmând ca propunerea să fie votată de Congresul TUC miercuri.

Kate Fallon, secretar general al Asociaţiei Psihologilor Educaţionali, a spus delegaţilor: „Comportamentele se dezvoltă într-o perioadă mare de timp, deseori cu o gamă de  cauze complexe; noi nu putem „vindeca” comportamentele care nu ne plac cu o doză rapidă de medicament. Comportamentele cer deseori o atenţie deosebită a tuturor adulţilor care se află în preajma copilului.

„În 2013 ne aşteptăm ca noi critetii pentru definiţia bolilor mentale să fie adoptate aici în Marea Britanie. Aceste criterii vor face ca mai mulţi copii să fie diagnosticaţi drept bolnavi mentali, pe baza rapoartelor asupra comportamentelor lor.”

„Un copil timid poate fi diagnosticat cu anxietate socială, un copil supărat sau retras în sine temporar poate fi diagnosticat cu depresie. Acestea sunt condiţiile care, cel mai probabil, vor fi tratate cu medicamentaţie – şi în aceste circumstanţe, Congresul va administra medicamente puternice copiilor, fără a înţelege prea mult efectele acestora asupra copiilor.”

Este foarte tentant ca o societate care doreşte rezultate rapide să folosească medicamente pentru a îmbunătăţi comportamentul. Dar, există şi alte căi prin care se poate îmbunătăţi comportamentul copiilor, care de obicei implică timp şi energie din partea adulţilor.

Cercetătorii care au descoperit că acei copii sub 6 ani cărora le este prescris Ritalin pentru tulburarea deficitului de atenţie, au atras atenţia Departamentului de Sănătate pentru investigarea pe scală largă a problemei şi a pericolului posibil pe termen lung pe care-l poate cauza. Cifrele recente indică 650.000 de copii cu vârste între 8-13 ani care iau medicamente psihotropice[5] faţă de 9.000 de copii care luau astfel de medicamente cu 20 de ani în urmă, în timp ce altora li se administrează Prozac pentru depresie sau anxietate.

Temerile sunt în creştere pentru că numărul copiilor diagnosticaţi cu tulburări mentale şi medicamentele prescrise vor creşte şi ele chiar şi după 2013, când o nouă „biblie” a profesiei psihiatrice va fi publicată. Cunoscută ca DSM-5[6], cartea amplifică criteriile pentru presupusele condiţii ce includ tulburarea de anxietate socială, cunoscută mai bine ca timiditate, şi cu siguranţă va fi adoptată de către autorităţile de sănătate din Marea Britanie după ce va apărea mai întâi în SUA. Noua definiţie propusă pentru tulburarea de anxietate socială afirmă că tulburarea este marcată de „teama sau anxietatea faţă de una sau mai multe situaţii sociale în care o persoană este expusă cercetării atente a celorlalţi. Exemplele includ interacţiuni sociale (de exemplu: purtarea unei conversaţii), observaţiei (de exemplu, faptul de a mânca sau bea) sau interpretării în faţa celorlalţi (de exemplu, ţinerea unui discurs).”

La copii această frică poate fi exprimată prin „plâns, bâţâieli, frisoane, contracţii, prin faptul că se agaţă de părinţi sau prin refuzul de a vorbi în situaţii sociale.”

Persoanele tinere sunt considerate că au tulburare de sfidare dacă arată vreunul dintre simptomele: pierderea cumpătului, disputele cu adulţi, enervarea voită a celorlalţi sau faptul că sunt „răuvoitori sau răzbunători cel puţin în ultimele 6 luni” cu celelalte persoane, altele decât fraţii sau surorile lor.

Societatea Britanică de Psihologie (The British Psychological Society) şi-a arătat îngrijorarea asupra revizurilor propuse pentru DSM. Societatea Britanică de Psihologie nu ia în dezbatere faptul că unii copii pot avea probleme emoţionale sau comportamentale dar, spune că pacienţii şi publicul sunt „afectaţi negativ” de „medicalizarea” continuă a comportamentelor naturale şi publice asupra experienţei lor iar, catalogarea acestor probleme drept „boli” ignoră cauzele reale.

Profesorul Peter Kinderman, preşedintele Diviziei Clinicii de Psihologie (Division of Clinical Psychology), spune: “Nu suntem siguri că un diagnostic şi un răspuns medical sunt cele mai bune căi pentru a-i ajuta pe copii. În mod cert trebuie să înţelegem şi să ajutăm, nu este necesar să diagnosticăm şi să tratăm.”

Cititi va rog si:

MISCARE DE MAESTRI: Conform DSM, toti oamenii vor putea la nevoie sa fie diagnosticati cu un tip de TULBURARE MINTALA. Extrem de necesar SISTEMULUI politic corect in lupta impotriva crestinilor

VIDEO – G. Edward Griffin: Oponentii SISTEMULUI sunt considerati BOLNAVI MINTALI … 


[1] Anxietatea socială, cunoscută şi sub numele de fobie socială, se caracterizează prin frica intensă de a fi privit şi evaluat negativ de către ceilalti in situaţii sociale. Cele mai răspândite manifestări somatice observabile ale fobiei sociale sunt înroşirea feţei, tremorul, ameţeala, bâlbâiala, vocea slabă, înmuierea picioarelor, uscarea gurii, palpitaţiile, transpiraţia rece, micţiunile imperioase, nervozitatea, stângăcia, senzaţia de penibil şi disconfort.

[2] Acest tip de tulburare se observă la copiii de 9-10 ani. Este definită prin prezenta unui comportament sfidător, de nesupunere şi provocator şi prin absenţa unor acte disociale şi agresive severe care încalcă legea sau drepturile celorlalţi.

[3] Prozac – cunoscut sub numele de Fluoxetine, Sarafem, Fontex – puternic anti-depresie prescris în tratementul de depresie severă. Cele mai întâlnite efecte secundare ale consumului de Prozac sunt insomnia, durerile de cap, greaţa, gura uscată şi scăderea aptitului sexual. Alte posibile efecte secundare ar fi erupţiile cutanate şi lipsa de coordonare în mişcări. Unii invocă efectele secundare negative iar alţii impactul asupra stării de spirit. Este îngrijorător numărul celor care se sinucid sau au un comportament violent sau agitat.

[4] Ritalin (methylphenidate) este un stimulent tip amfetamină folosit în mod curent pentru tratarea ADHD (Tulburare hiperkinetică cu deficit de atenţie). Guvernul american a încadrat medicamentul în clasa medicamentelor pshico-active, tip cocaină sau morfină pentru că duce la dependenţă foarte mare. Printre efectele secundare se numără: dependenţă, nervozitate (inclusiv agitaţie, anxietate, iritabilitate), insomnie, dureri de cap şi de stomac, greaţă, ameţeli, palpitaţii, încetarea creşterii la copii, vedere înceţoşată, sentimente de suspiciune şi paranonia, halucinaţii, depresie, dermatite, infecţii urinare, virale.

[5] Medicament psihotropic sau pshiofarmaceutic sau psihoactiv – este un medicament fabricat dintr-o substanţă chimică care ajunge în sânge şi în creier şi acţionează mai întâi asupra sistemului nervos central, afectând funcţiile creierului şi ducând la schimbări de percepţie, comportament, stare.

[6] DSM-5 – Cea de-a cincea ediţie a Manualului de Diagnoză şi Statistică a Tulburărilor Mentale publicat de către APA – Asociaţia Psihiatrilor Americani.

 

24 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. saccsiv said, on septembrie 16, 2011 at 12:20 pm

    Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

    https://saccsiv.wordpress.com/about/

    Apreciază

  2. […] Surse: telegraph.co.uk | saccsiv.wordpress.com […]

    Apreciază

  3. Dan Tanasescu said, on septembrie 16, 2011 at 1:15 pm

    Disease mongering. http://en.wikipedia.org/wiki/Disease_mongering

    Apreciază

  4. rr said, on septembrie 16, 2011 at 2:12 pm

    Pr. Savatie Bastovoi :

    … „Noi toti am mostenit aceasta fire, si cei care cred in Dumnezeu si cei care nu cred. Daca vreti, aceasta este o dovada ca Dumnezeu exista, ca Biblia este adevarata. Urmariti aceasta pe tinerii care vin din provincie la studii in orase. Minunati-va de timiditatea lor de care rad prezentatorii TV. Minunati-va de roseata din obraji atunci cand isi cumpara un pachet de tigari intr-un bar aglomerat. Minunati-va de modestia cu care stau pe tusa in discotecile barbare, asteptand sa vina un blues ca sa-si invite la dans fata de care s-au indragostit.” …

    … „Ceea ce ne calauzeste spre virtute, ca un fir al Ariadnei, este sentimentul rusinii, care, dupa parerea Sf. Parinti, este glasul Duhului Sfant din noi. Rusinea nu este prezenta la copii, atata timp cat acestia se afla in starea de inocenta fericita, care este dincolo de virtute. Ea apare insa o data cu primele miscari spre pacat, cand copilul afla ce este binele si raul.” …

    Articol complet: http://www.razboiulnevazut.org/articol.php?art=34

    Apreciază

  5. codin said, on septembrie 16, 2011 at 2:27 pm

    Ce smecheri sunt. Le e frica de „timizi” si „autisti”, astia au demonstrat de-a lungul timpului ca niciodata nu s-au acomodat cu sistemul, ba mai mult, foarte, foarte multi dintre ei sunt dotati cu capacitati extraordinare de analiza, sinteza si reactie. Imprevizibili si periculosi pentru sistem. Le inventeaza afectiuni ca sa ii „trateze” din timp. Ce oroare a ajuns sistemul asta…

    Apreciază

  6. natalia said, on septembrie 16, 2011 at 2:54 pm

    pai am inteles ca in mod oficial s-a ajuns la concluzia ca Prozac are de fapt efect de placebo…de fapt neoficial nu are efectul scontat ba mai rau te face sa suferi de ceea ce crezi ca poti vindeca cu aceasta pastila.Lucrul e clar ,inventeaza problema si tot ei gasesc solutia si in cazul asta.Copii sunt in formare ei mostenesc anumite tare de la inaintasi iar asta se rezolva prin discutii consiliere si mai ales printr-o activa viata crestina ,spovedanie discutie intre preot si parinti bunici…Eu am avut niste probleme de asa zisa adaptabilitate cand am fost in ciclul primar…aveam o invatatoare formata pe vremea lui ceasca noi eram ultima serie ,astepta atentii de la parinti si eu fiind venita de la tara desi aveam capacitatea sa invat f bine mereu ma sicana si ma dadea de exemplu prost in fata colegilor.La gimnaziu am inceput sa invat f bine ,cu premii mentiune,am mers si la olimpiade lucrurile s-a mai ameliorat insa am ramas cu stigmatul acela mai ales ca prin asta m-am instrainat de colegi si m-am interiorizat .Am avut tulburari sufletesti ,emotionale ,chiar alor mei li s-a sugerat sa merg la consiliere psihologica …insa ei n-au vrut nu stiu probabil au inteles care e de fapt faza cu toate astea ca de fapt e totul o manipulare.Pur si simplu mi-au zis ca nu vor sa ii povestesc la unu viata mea si apoi sa rada de mine.Proabail au auzit si ei cate ceva despre pitesti,despre reeducare,despre hipnoza etc.In 2006 am mai avut o perioada grea in care pur si siplu nu prea mai aveam ce sa mananc si grija zilei de maine ma coplesea si medicul facultatii mi-a recomandat sa merg la un psihiatru.Ajunsa acolo supa o scurta discutie mi-a spus ca nu am nici o problema si ca sa fie sigura sa revin peste 6 luni.Pt ca intr-adevar aveam tulburari de somn mi-a recomandat un rand de pastile si sa le iau 3 luni…insa la sfatul mamei mele care mi-a spus ca dau dependenta nu le-ma mai luat .Incet dar sigur am facut anumite schimbari in stilul de viata,in alimentatie si nutritie si problemele s-au rezolvat si datorita rugaciunii in primul rand.
    Acum in alta ordine de idei cineva apropiat mie dar nu din familie imi spunea ca si Sf Molifte ale Sf Vasile cel Mare au de fapt efect de placebo ca sa ajunga dupa 6 luni de la declaratia respectiva sa mergem impreuna la dezlegari in Biserica.CU spovedanie,rugaciune si pocainta adevarata se rezolva multe fara sa apelezi la punga cu medicamente asa des.
    Acum toti sa grabesc sa puna la bietii copii chiar si celor de gradinita tot felul de diagnostice asa cu japca…daca un copil e mai rasfatat de acasa si nu asculta si e mai zglobiu …gata sufera de HDD sau cum i-o fi zicand.Ba culmea e ca parintii vor sa fie etichetati copii lor ca bolnavi sa ii indoape cu tot felul de pastile si tot felul de terapii ca de e mult mai simplu si mult mai comod decat sa-si faca ei datoria de parinti si sa-i struneasca putin.Asta mi-a povestit o prietena care lucreaza la o gradinita.

    Apreciază

  7. Ortodox said, on septembrie 16, 2011 at 3:12 pm

    Viaţa veşnică !

    Apreciază

  8. sol said, on septembrie 16, 2011 at 3:35 pm

    …. adica aceeasi problema ca si a medicinei in general. medicamentele trateaza efectele si nu cauzele…. care cauze, in psihologie mai mult ca oriunde, isi au radacinile adanc infipte in social. antidepresivele sunt capcane ce pot arunca omul in dependente ( de tot felul ), ajungandu-se pana la consum de stupefiante. fara a mai aminti dereglarile metabolice din efectele secundare. dar sa nu uitam ca in Romania…. nu prea exista psihologi. Facultatea este inca la primii pasi, infiintata dupa foiala din decembrie…. ( iar specialistii si profesorii care predau acolo de unde i-or fi luat? ) caci pe vremuri ceausiste fusese desfiintata.

    Apreciază

    • Elena said, on septembrie 17, 2011 at 4:14 pm

      Tocmai asta este problema la noi. Se pare că unele specializări din domeniu (legate de psihoterapie mai ales) nici nu sunt trecute in nomenclator, deci nu există iar cine se ocupă cu acele activități poate fi dat și în judecată, la o adică… Nici cu tratamentul medicamentos nu stăm prea bine. intr-un oraș relativ mare ești norocos să găsești un specialist care să le prescrie și să urmărească evoluția și răspunsul la tratament.

      Apreciază

  9. Ioan C. said, on septembrie 16, 2011 at 3:59 pm

    Frati ortodocsi,
    Pana cand vom mai ingadui incalcarea poruncii ” Să nu ucizi!” ( Iesirea 20: 13)?
    Ne laudam ca suntem crestini, atunci sa o si aratam.
    Sa facem lobby pe langa parlamentari sa initieze un proiect de lege pentru interzicerea avortului la cerere.
    Romania este cimitir de copii nenascuti, sa nu mai toleram acest lucru.
    Polonia interzice avortul la cerere, deci nu e numai UE de vina, ci si noi ca popor.
    Parinti preoti, de ce nu insistati pe langa parlamentari pentru o lege antiavort?
    Oare numai banii pentru biserici sunt importanti, sufletele celor nenascuti si nebotezati nu?

    Apreciază

  10. radui said, on septembrie 16, 2011 at 4:28 pm

    Poate multi stiti de miscarea provita. As dori sa imi recomandati cum pot sa va transmit o prezentare powerpoint pe care provita o face in licee; are cca 87 de mega cu tot cu filmulete

    Apreciază

    • Valentin said, on septembrie 16, 2011 at 7:50 pm

      incearca sa faci o arhiva cu toate materialele si copiaza arhiva pe transfer.ro

      Apreciază

  11. radui said, on septembrie 16, 2011 at 4:29 pm

    PS: poate unii doriti sa faceti ceva similar.

    Apreciază

  12. Raluca said, on septembrie 16, 2011 at 7:49 pm

    Copiii din ziua de azi au mici probleme emotionale la nivel de masa fata de generatiile vechi, insa cum au zis si fetele mai sus:
    Singura solutie sigura e intemeiata pe multa atentie a intregii familii chiar extinse si activitati sanatoase si crestine a celor mici.
    Psihotropele enumerate mai sus au rectii adverse cu carecter chiar definitiv la copii mult mai puternice decta la adulti. Ii distrug pur si simplu pe termen lung. E o crima, creaza dependente grave!
    Am prietena cu un copil autist si nu i-a dat asa ceva in 8 ani de viata , dar a muncit pe rupte cu el de mic. Nici o chimicala nu i-a dat si copilul merge la scola normala , e drept ca la o scola mai marginasa unde pretentiile sunt mai scazute.
    Daca cu un autist se obtin asemenea progrese fara chimicale, nu mai vb de restul.
    Si eu am avut probleme emotionale cu fiica mea(din cauza unor traume constante familiale si a ruperii sufletului ei in doua ca principii de educatie aplicate asupra ei+ invatat enorm datorita unor sit. anormale in care a fost aruncata ) insa cu multa implicare, munca si rabdare pe toate planurile, s-a rezolvat totul. Totul e mai mult decat minunat Slava Domnului!
    N-am fost la nici un medic, doar am depistat ce e anormal in viata unui copil si am inlaturat compensand si cu multe activitati crestine , si alte activ f. inocente.(Va spun am tras ca un caine pe multe planuri cu ea vreo 5 ani.) La 10 ani era dependenta de rock. Apoi cand am reusit sa o scap de rock , problema nu a desparut complet ci s-a transformat pe rand in alte comportamente compulsive usoare, insa mult mai greu de inlaturat ca parinte unic si fara cam nici un alt membru al familiei.
    A trebuit sa fiu detoate si tata si bunici si prietena caci nu avea prietene datorita sit scolare iresponsabile si atipice in care a fost aruncata de celalat parinte ,invatatura ocupandu-i absolut tot timpul de peste an, cativa ani buni.Cu prietenii am rezolvat apoi dupa ce am luat tauru de coarne si am rezolvat situatia anormala scolara in care a fost aruncata si pe fond de familie schioapa.
    Nu am cuvinte sa-i multumesc Domnului pt tot ce ne-a dat intr-un final, dar nu chiar final.Caci finalul se incheie abia pe la 18-20 ani.
    Se poate fratilor :multa iubire , atentie, credinta(Taine) ,preocupari sanatoase si inocente, crestine ,Rugaciune, munca, un echilibru judicios intre invatat si repaus si acelasi atentie naturii repaosului. Si nu in ultimul rand atentie la alimentatie !!! Azi fiica mea a sarit in lungime de pe loc 1. 68cm, ea avand inaltime de 1.63cm. Au rams cu totii consternati la scola inclusiv eu. Nu pot sa pun dect pe sema alimentatiei(de mica) fara euri , deloc rafinata si f .echilibrata dovedita si de starea generala a sanatatii.
    Mai e si treaba pe care o zice Parintele Arsenie Boca in „Ereditate si Spirit ” si nu numai Sfintia sa, insa preferam sa ignoram ,insa pretul vine sigur in descendentii nostri.

    Apreciază

  13. codin said, on septembrie 16, 2011 at 9:32 pm

    In 1992, la Conferinta Mediului Inconjurator petrecuta la Rio sub egida Natiunilor Unite (United Nations Conference on Environment and Development – UNCED), s-a facut publica Agenda 21 care spune ca 85% din populatia lumii trebuie eliminata in 30 – 50 de ani. Agenda 21, cat si intregul summit-ul de la Rio din 1992 are la baza lucrarea doamnei doctor Gro Harlem Brundtland (fost prim ministru norvegian) – „Viitorul nostru comun”. Ati auzit vorbindu-se de Agenda 21?

    Apreciază

  14. Dorin said, on septembrie 17, 2011 at 5:49 am

    A aparut versiunea in limba romana a patriarhiei ruse
    http://www.patriarchia.ru/md/

    Apreciază

  15. Stefan said, on septembrie 17, 2011 at 9:40 am

    stiu ca e off topic, dar nu ma pot abtine si cum nu se cade sa scriu pe undeva pe la vietile sfintilor, prefer aici…
    In „Obiectiv Vocea Brailei” de azi 17.09.2011 putem citi:
    „Fiul unuia dintre cei mai temuţi interlopi din România, Cosmos Tănase, s-a căsătorit joi cu o minoră de 15 ani, după tradiţia ţigănească.” „…aceştia nu s-au putut căsători la biserica „Sf. Nicolae Domnesc”, unde şi-ar fi dorit, deoarece au fost refuzaţi de preoţii de acolo, pe motiv că fata are doar 15 ani. Tinerii nu au renunţat şi au găsit un alt lăcaş sfânt unde să-şi unească destinele. Petrecerea de nuntă fost organizată seara, la centrul Providenţa, ce aparţine Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.”
    http://www.obiectivbr.ro/local/60623-cosmos-tanase-socru-mare.html
    Deosebit,nu?

    Apreciază

  16. […] Copiii timizi risca sa fie diagnosticati cu tulburari mentale. Sute de mii de copii sunt deja indopa… […]

    Apreciază

  17. […] Copiii timizi risca sa fie diagnosticati cu tulburari mentale. Sute de mii de copii sunt deja indopa… […]

    Apreciază

  18. […] Copiii timizi risca sa fie diagnosticati cu tulburari mentale. Sute de mii de copii sunt deja indopa… […]

    Apreciază

  19. […] Copiii timizi risca sa fie diagnosticati cu tulburari mentale. Sute de mii de copii sunt deja indopa… […]

    Apreciază

  20. […] Copiii timizi risca sa fie diagnosticati cu tulburari mentale. Sute de mii de copii sunt deja indopa… […]

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.