SACCSIV – blog ortodox

Sfinti si mari duhovnici despre EDUCATIA ORTODOXA A COPIILOR. Ce face insa SISTEMUL?

Posted in copii, ORTODOXIE by saccsiv on august 20, 2011

Citez din articolul Sfinti si mari duhovnici: Ganduri despre educatia ortodoxa a copiilor:

Nasterea unui copil este un dar haric al Domnului, dar este totodata si o chemare noua, si o osteneala noua, si o cruce noua pentru soti. Dumnezeu le incredinteaza parintilor pamantesti un prunc, o fiinta inca lipsita de aparare trupeste si sufleteste. Aceasta nu este o bucurie oarecare, nu este o joaca si nu este o distractie: este o mare responsabilitate, caci la Infricosatoarea Judecata parintii vor da socoteala in fata Domnului pentru sufletele vii ale copiilor lor. (Mitropolitul Vladimir al Asiei Centrale)

Potrivit marturiei unora dintre scriitorii bisericesti, starea sufleteasca a copilului este in mare masura determinata de starea inimilor parintilor in sfintita clipa a zamislirii. Sotul si sotia, a caror dragoste este sacra, al caror asternut este curat si neprihanit, trebuie sa se ingrijeasca de curatia inimii. (Protoiereul Artemie Vladimirov)

Cu ce te vei indreptati la urma urmei? ”Oare nu i-am dat copilului, iti va grai Dumnezeu, sa vietuiasca impreuna cu tine de la inceput? Te-am pus peste el ca invatator, povatuitor, purtator de grija si capetenie: nu am dat oare in mainile tale toata stapanirea asupra lui? Si atunci, cum te vei dezvinovati daca te-ai uitat cu nepasare la nebuniile lui? Ce vei spune? Ca este neinfranat si destrabalat? Dar trebuia sa vezi toate astea de la inceput, sa-l infranezi cand era tanar si puteai sa-i pui frau, trebuia sa-l inveti cu ravna, sa-l indreptezi spre cele cuvenite, sa imblanzesti pornirile lui sufletesti atunci cand putea sa fie inraurit; trebuia sa smulgi buruienile atunci cand varsta era mai frageda si puteau fi smulse cu usurinta: atunci, patimile nu ar fi prins putere fiind trecute cu vederea si nu ar fi devenit de neindreptat.” (Sfantul Ioan Gura de Aur)

Singuri ne complicam viata mult alergand dupa bunuri materiale. Nu ne gandim ca cu cat avem mai multe bunuri ale civilizatiei, cu atat mai multe probleme ne adaugam noua insine si familiei noastre.  Ne agitam peste masura, pierzandu-ne pretioasa liniste. Ne imprastiem. Femeia este silita sa lucreze pentru ca, chipurile, nu ajung banii, iar ca rezultat copiii raman lipsiti de mama. Pentru niste lucruri neinsemnate pierdem sensul  si scopul familiei. … Ne inghite desertaciunea si nu ne putem opri deloc, vrem tot mai mult, si ca urmare copiii raman lispiti de atentie. Aceasta este o greseala uriasa, iata ce trebuie sa pricepem. Atunci problema va inceta sa existe. (Staretul Paisie Aghioritul)

Vrednica de dispret este femeia care se poate plictisi cand are copii, si ferice de cea care, mandrindu-se cu titlul sau de mama, isi priveste copiii ca pe cea mai mare podoaba a sa. (Sfantul Filaret al Moscovei)

Suntem parinti rai,nepasatori. Si femeile nu folosesc vremea sarcinii pentru a incepe educatia nu numai duhovniceasca, ci pur si simplu morala. Iar dupa aceea ne miram cum se face ca avem asemenea copii. Or, purtarea acestora , tendintele lor sunt, pe langa toate celelalte, si urmare a educatiei primite de la noi. Pentru ca nu facand morala se educa copiii. Daca in familie este pace si intelegere, liniste si dragoste, copilul deja capata o experienta duhovniceasca normala. Daca in casa sunt neintelegeri, certuri, rivalitate intre parinti, pe scurt, orice manifestare a neiubirii, copilul capata rani sufletesti care apoi vor trebui tratate toata viata, si vindecarea lor sta sub semnul intrebarii. In felul acesta, cu nechibzuinta, ne putem mutila propriii copii. (Protoiereul Vladislav Svesnikov)

Atunci cand cunun, le spun sotului si sotiei: “Relatiile voastre conjugale- respectul, dragostea, tandretea si caldura sufleteasca- sunt 90% din educatia copiilor. Restul trebuie doar subliniat, si nici nu trebuie sa vorbiti mult.” (Protoiereul Valerian Krecetov)

Acum, cand copiii vostri sunt inca mici, trebuie sa-i ajutati sa inteleaga ce este binele. Acesta este sensul cel mai profund al vietii. (Staretul Paisie Aghioritul)

Nu putini sunt parintii  care nu se ingrijesc deloc sa inabuse in copiii lor anumite neajunsuri si insusiri rele, care uneori chiar se bucura si se amuza atunci cand copilul e capricios, cand da dovada de orgoliu, de indaratnicie, cand isi ingaduie sa minta, sa insele si asa mai departe. Ei cred ca toti copiii sunt asa, ca de la ei nu avem ce sa cerem, intrucat sunt prostuti, si ca de-abia cu anii, cand vor creste si inteligenta lor se va maturiza, fata de ei se va putea manifesta mai multa severitate si exigenta. Mare greseala, ratacire de neindreptat! Nu, problemele acestea nu trec niciodata singure. Dimpotriva, ele cresc odata cu copilul si prind radacini tot mai adanc daca nu sunt combatute de la inceput, la fel ca buruienile pe camp atunci cand nu sunt plivite de la inceput. (Sfantul Sfintit Mucenic Vladimir al Kievului)

Copilul trebuie educat in asa fel incat el, simtindu-se puternic si viteaz, sa invete sa-si iubeasca parintii si sa manifeste, pe cat se poate, atentie si grija pentru toti cei din jurul sau…copilul sa se deprinda cu ideea ca el nu este membrul principal al familiei. Ajungand la varsta adolescentei, el trebuie sa vada in sine insusi un ajutor al mamei sale, si va indeplini cu mare satisfactie treburile ce-i sunt incredintate, simtindu-se deja adult. Fie ca este vorba de curatenia din casa, de gatitul mancarii, de spalat, de calcat, in orice ocupatie casnica vom gasi pentru odrasla noastra o munca intru totul accesibila puterilor si mintii sale copilaresti…

Indata ce copilul incepe sa manifeste, parintii intelepti si iubitori ii raspund cu asprime: “Lui Dumnezeu nu Ii place asta! Ia mai bine fa tu cum ti s-a zis, si o sa fie bine.” (Protoiereul Artemie Vladimirov)

Inainte de a creste pana la masura de crestin, omul trebuie sa fie pur si simplu om. Daca veti citi in capitolul 25 al Evangheliei dupa Matei parabola caprelor si a oilor, acolo problema e pusa limpede: oare am fost omenosi, oare am crescut pana la masura impartasirii cu Dumnezeu…? De aceea, trebuie sa-l invatam pe copil sa fie drept, credincios, viteaz, sa-i cultivam insusirile care fac din el om adevarat-si, bineinteles, trebuie sa-l invatam compasiunea si dragostea. (Mitropolitul Antonie al Surojului)

Majoritatea greselilor din educatia religioasa privesc cel de-al treilea aspect al vietii religioase, si anume sfera “expresiilor”. Parintii si dascalii se grabesc sa le imprime o serie de deprinderi exterioare, fara sa le lege cu lumea launtrica a copilului si, mai mult, adesea ignorand de-a dreptul aceasta lume. Sa luam, de pilda, rugaciunea. La o varsta frageda, copiii sunt gata sa repete dupa cei mari cuvintele rugaciunii, sa-si faca cruce, sa sarute iconitele. In urma acestor actiuni exterioare, in sufletul de copil, care este curat si neincetosat duhovniceste, apar cu usurinta miscarile launtrice corespunzatoare. Trebuie insa sa deschidem pentru rugaciune si sufletul copilului, nu doar gura. Cel mai bun mijloc de a imprima in sufletul copilului ceea ce corespunde cuvintelor rugaciunii, sensului semnului crucii, este de a nu asista pur si simplu la rugaciunea copilului, ci a te ruga tu insuti impreuna cu copilul, punand in aceasta rugaciune toata puterea, tot focul sufletului tau. Rugaciunea parintilor se intipareste atat de adanc in sufletul de copil, incat devine pentru el un vector real al experientei duhovnicesti. (Protoiereul Vasilie Zenkovskii)

Cand parintii incearca sa-si induplece copiii sa se indeletniceasca cu stiintele, le spun mereu: “Cutare om de neam prost, desavarsindu-se in retorica, a primit o dregatorie foarte inalta, a dobandit bogatie mare, si-a luat nevasta bogata, si-a facut o casa grozava, a devenit vestit si temut”, pe cand de cele ceresti nimeni nu aminteste macar o data… cantandu-le cantecul acesta chiar de la inceput copiilor vostri, nu-i invatati altceva decat temelia tuturor patimilor, facand sa se salasluiasca in ei doua patimi, cele mai puternice dintre toate: iubirea de castig si slava desarta, care este si mai pacatoasa…. trupul nu poate trai prea mult daca se hraneste cu hrana vatamatoare: nici sufletul, primind asemenea indemnuri, nu se poate gandi vreodata la ceva barbatesc si maret cu adevarat. (Sfantul Ioan Gura de Aur)

Nu putem educa un copil mic fara sa-l pedepsim deloc. Trebuie sa va amintiti ca fac o  foarte mare greseala parintii care sunt indragostiti de copiii lor mici, se extaziaza de ei, le iarta totul, nu ii pedepsesc niciodata. Despre acestia, Inteleptul Sirah a zis: “rasfata-l pe copil, si te va infricosa” (Sir.30,9).

In pedeapsa este nevoie de masura. Copiii nu trebuie pedepsiti cu iritare, cu rautate, cu ura: trebuie pedepsiti cu liniste si cu dragoste. Atunci, ei vor simti aceasta dragoste, vor simti ca merita pedeapsa, si atunci pedeapsa va fi cu folos si-i va indrepta. Multi dintre voi nu se gandesc la un asemenea fel de pedeapsa, si lasa nepedepsite nu numai greselile mici, ci si pe cele grave- chiar si hotia, huliganismul, chiar si viata desfranata a tinerelor. (Sfantul Luca al Crimeii)

Foarte multi parinti, care isi iubesc mult copiii, ii strica intr-un fel, fara sa inteleaga, din pacate, ce mult se vatama acestia atunci cand mama, de pilda, dintr-o iubire trupeasca exagerata, ii zice copilului, imbratisandu-l si sarutandu-l: ce copil bun am, cel mai bun copil din lume!” si asa mai departe. De la o varsta foarte frageda (cand inca nici nu poate sa constientizeze aceasta), copilul dobandeste, fara voia sa, o parere inalta despre sine-  si, bineinteles, inceteaza sa mai simta nevoia puterii  bune a lui Dumnezeu si nu se pricepe sa-I ceara ajutorul. Asa se formeaza in sufletul lui ingamfarea, si foarte multi o iau cu ei in mormant, fiindca nu se pot desparti de ea. (Staretul Paisie Aghioritul)

Casa, oricat ar fi ea de modesta, de mica, pentru un membru iubitor al familiei, trebuie sa fie locul cel mai drag de pe pamant. Ea trebuie sa fie plina de o asemenea dragoste, de o asemenea fericire, ca pe orice meleaguri ar umbla apoi omul, oricati ani ar trece, inima tot acasa il va trage. In toate incercarile si necazurile, casa este limanul sufletului.

Inca un element important al vietii de familie consta in relatiile de dragoste reciproca, si nu de dragoste oarecare, ci de dragoste cultivata in viata de zi cu zi a familiei, exprimarea dragostei prin vorbe si prin fapte, bunavointa nu de forma ci sincera si fireasca, bucuria si fericirea le sunt necesare copiilor nu mai putin decat le sunt necesare plantelor aerul si lumina soarelui.

Cea  mai bogata mostenire pe care parintii pot sa o lase copiilor este copilaria fericita, plina de amintiri tandre despre tatal si mama lor. Aceasta va lumina zilele care vin, ii va pazi de ispite si-i va ajuta in incercarile vietii de zi cu zi dupa ce vor parasi casa parinteasca.

Parintii trebuie sa fie asa cum vor sa-i vada pe copiii lor, ci nu cu vorba, ci cu fapta. Ei trebuie sa-si invete copiii prin exemplul vietii lor. (Sfanta Mucenita Alexandra, Imparateasa Rusiei)

(extrase din cartea “Cum sa educam ortodox copilul”)

   Comentariu saccsiv:

   Papusarii SISTEMULUI cunosc toate acestea, asa ca fac exact pe dos.

Copii trebuie educati corect acasa? Atunci se face totul pentru ca copii sa stea cat mai putin timp cu parintii lor.

Educatie ortodoxa? Atunci sunt invatati in scoli cat mai multe rataciri si sunt promovate pacate cat mai cumplite, de la evolutionism si pana la „normalitatea” homosexualitatii.

Copii trebuie mustrati cand gresesc? Sistemul invata taman pe dos.

Apoi acesti copii ajung maturi si ce credeti ca-i vor invata pe copiilor?

Cititi va rog si:

EDUCAREA voit gresita a copiilor, componenta esentiala in formarea OMULUI DE TIP NOU, cetateanul cimentat in material, fara idealuri, consumatorul-unealta pefect

Florin Stuparu: SPIRU HARET – masonul fanatic ce a pus bazele invatamantului anti crestin in Romania

16 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. saccsiv said, on august 20, 2011 at 4:58 pm

  Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

  https://saccsiv.wordpress.com/about/

  Apreciază

 2. sol said, on august 20, 2011 at 5:59 pm

  singura educatie ce nu da gres este cea prin exemplul personal. si singura forta necesara.

  Apreciază

 3. oroles said, on august 20, 2011 at 6:07 pm

  Da, frate saccsiv. Iti multumesc.

  Apreciază

 4. paul said, on august 20, 2011 at 8:39 pm

  Paul Krugman, laureat al Premiului Nobel pentru economie: O invazie extraterestră ar salva lumea.
  Oare se pregateste proiectul Blue Beam?
  http://www.ziare.com/magazin/nasa/nasa-avertizeaza-vin-extraterestrii-nu-mai-poluati-1115020

  Apreciază

 5. paul said, on august 20, 2011 at 8:55 pm

  Guvernul slovac vrea sa sterilizeze tigancile
  http://www.adevarul.ro/international/tigani-slovacia-sterilizare_0_538746514.html

  Apreciază

 6. Raluca said, on august 21, 2011 at 4:55 am

  Sora sol, din pacate e absolut necesar, dar nici pe departe suficient !
  Deoarece zeci de alte persoane in jurul copilului, adolescentului, ii dau exemplu si vorbesc despre altceva+ massmedia. In primul rand ce model ii dai tu daca nu esti ortodox marturisitor? Vei avea curajul sa-ti musti limba in gura de sute de ori ca sa nu vada certa in familie.+ mii de jertfe care le presupune o familie? Daca nu traisti, cunosti jertfa Domnului?
  Tu vrei sa fie harnic (sa nu insele ) , in plus si nedesfranat.
  Drept model trebaluiesti ca parinte pana in noapte(i-ai dat exemplu) si daca esti singur esti si cast cu voia Domnului ani de zile(e doar un exemplu).. Media, si prietenii care te vor inlocui vor vb. si exemplifica exact opusul.
  Nu-ti vb din teorie, ci din enorma experienta. As putea sa-ti vb. ore in sir exemplificand cazuri concrete!
  Nici model examplar+ educatie ortodoxa nu ajuge azi!!!. Genele desfranate ale parintilor conteaza enorm!!!…Tot ce a spus Parintele Arsenie Boca este adevarat. Eu am vazut exemplificandu-se in zeci de cazuri.
  Am o prietena din Biserica amandoi soti crestini bunicei acum.(Ea s-a marit si a avut copilul abea la 42 ani , despartind 2 soti) . Fetita ei prinsa pe net de la 11 ani vb. despre sex cu un baiat.(nu au tv in casa). Pana la 14 ani a furat-o din portmoneu de vreo 5 ori, cu sume frumusele.La 13 ani fuma, o barfitoare de ne statea mintea in loc (chiar si mamei ei) , aprope corigenta in permaneta. Mintea mult referitor la note, bani, plimbari… Acum e f posibil sa traga si ceva drog usor (dupa cum arata). Are 15 ani si e la al 3-lea iubit.Familia ei nu mai stie ce sa faca!
  Alte fetite din fam cu 4 copii, o familie e in Oaste ,alta merge la Parintele Ascorului, (sunt prietena la catarama cu mamele lor),niste femei si familii deosebite e putin spus (una nu are tv alta nu are net). Fetele la 13si 14 ani din ambele familii, puturoase la scoala si oricum scoli slabute,+ chicotesc cam in peranenta despre baieti.
  Ti-as putea da pana maine exemple!(In una dintre fostele scoli de copii instariti au murit 3 adolescenti de spradoza, in doar 4 ani)
  Nu tine fara educatie ortodoxa de la inceput pana la 18 ani. E ca si cum ai pune caramizi fara mortar. Azi nu mai sunt tineri 14-18 ani viciati mediu, sa zic asa. Ori le au pe aprope toate, ori cam nici unul.
  Nu ai decta 2 optiuni azi in educatie. Iar dintre adolescentii cei fara Hristos (desfranati + altele) putini isi vor reveni vreodata!
  Pot sa-ti spun ca Dracul iti scote, te terorizeaza in fata cu ORICE OCAZIE cu desfranarea, mai ales timpurie, si cand esti de ani buni pe calea buna.
  Si ca sa inchei si cu ceva extraordinar.!
  Avem o prietena de 23 de ani, din Biserica de o frumusete inimaginabila, care n-a desfranat niciodata,( nu-i este usor acest aspect). Un Parinte calugar din moldova la care am dus-o i-a spus in fata mea :”Imi plec capul in fata ta…”
  Harul DOMUNLUI e cu ea in permaneta, toate ii merg bine, desi a avut o copilarie extrem de saraca+ alte probleme(nefiind din Cluj). Famila ei e plina de Parinti calugari si Preoti (veri si unchi).
  Scuze ca am povestit verzi si uscate, dar teoria educatiei nu are valoare daca nu esti putin atent in jur.
  EDUCATIA ((pe langa instruire si de-ale gurii) E O PIATRA DE MOARA !!! FARA HRISTOS N-AI NICI O SANSA!!!

  Apreciază

 7. Raluca said, on august 21, 2011 at 5:11 am

  Multumesc pt articol!
  Sunt multe carti despre educatia ortodoxa! Nu ne descurcam de capul nostru fara cuvantul Sfintilor Parinti, oricat ne-am imagina !
  “Dati-mi o generatie de mame bune crestine si voi schimba fata lumii“ (Sf. Ioan Gura de Aur)

  Apreciază

 8. sol said, on august 21, 2011 at 12:01 pm

  @Raluca
  exemple sunt…. cate familii pe pamant. iar cele pe care mi le-ai dat nu fac decat sa-mi intareasca teoria. copilul nu se educa prin cuvinte ( sau nu doar prin cuvinte ) si nici cu constrangere. e ca si cum ai avea in mana o bucata de plastilina… pe care, odata modelata, n-o mai poti modifica decat foarte greu. copilul este un dar de la Dumnezeu pe care putini parinti stiu sa-l aprecieze si sa -l pretuiasca. ( poate mai mult cei ce nu il au ). indiferent cat ai spune copilului ca n-are voie aia sau ailalta…. dar tu vei face acel lucru doar pentru derogarea ca esti adult…. o va face si el, cand nu va fi supravegheat. nu trebuie sa minti niciodata in fata lui, nu trebuie sa incalci norme de convietuire sociala, nu trebuie sa vorbesti urat, sa te manii, sa te lasi prada lacomiei, desfraului. si, cu timpul, daca te vei obisnui sa te abtii in fata copilului, iti vei forma reflexul conditionat de a respecta acestea si in restul timpului. el, copilul, trebuie sa stie ca a fi adult nu e a-ti permite sa faci orice, ca acest statul implica mai multe responsabilitati decat drepturi si sa te aiba pe tine, parinte, exemplu absolut in fata. ai sa spui din nou de anturaj, de restul membrilor familiei. pai anturajul si-l va alege, cu timpul, dupa chipul si asemanarea anturajului parintilor… deci…. din nou, atentie! vei spune ca exista familii cumsecade care au ca odrasle niste copii degenerati. pai … inseamna ca nu sunt atat de cumsecade cum par, ca in interiorul acelor familii exista niste secrete si niste trairi urate, deviante… si uite cum ies acestea la iveala. copiii sunt mimetici. ei reinnoada viata sociala a parintilor si scot la suprafata cele mai ascunse si urate pacate ale acestora. de aceea pacatele nu trebuie ascunse, ci invinse si eliminate din viata noastra privata. la fel e si cu a fi crestin. degeaba il duci la biserica, il tii la slujba, faci din Dumnezeu un fel de bau-bau in fata lor… iar tu, parinte, injuri, barfesti, si in general faci cam tot ce ii spui lui ca nu are voie, ca e oprit de la Cel de Sus si va fi pedepsit. el va sesiza ipocrizia si o va sanctiona ca atare…. caci, odata pierduta credibilitatea in fata copilului… e infinit mai greu de recucerit, plus ca va exista mereu intre voi acel precedent periculos ca o amenintare a armoniei.

  Apreciază

 9. sol said, on august 21, 2011 at 12:11 pm

  si foarte important….. si cuvintele isi au rostul lor. dar nu tot timpul, ci doar in momente cheie, cand copilul se afla la rascruce de drumuri, la luarea unor decizii importante. atunci dialogul e absolut necesar. hotararile se iau impreuna, mai ales in ceea ce priveste viitorul lui, dupa convingerea parintelui ca e ceea ce-si doreste si el si e cel mai bine. poate toti adultii ar trebui sa dea un examen inainte de a deveni parinti… si s-ar rezolva multe nereguli ale societatii umane. dar raul spre care se indreapta acum omenirea ar deturna aceasta intentie initial buna si ar transforma-o intr-un alt instrument de control, asa ca… putem doar visa la o astfel de varianta.

  Apreciază

 10. Raluca said, on august 23, 2011 at 7:29 pm

  Paisie Aghioratul din” Parintele Paisie mi-a spus” pag 90
  „Daca omul il iubeste pe Dumnezeu, apoi isi iubeste si casa sa, si pe vecinul sau, si pe vecinul de dincolo de frontiera, si pe vecinul mai indepartat. Daca nu-L iubeste pe Dumnezeu, nu iubeste nici pe vecin, nu iubeste pe nimeni. Apoi omul incepe sa se miste din interes si isi spune: Voi face legatura cu acesta ca sa ma ajute in cutare situatie. Voi face lagatura cu cutare, pt a profita in aceasta sau cealalta”
  As face niste sublinieri sora sol: „sa nu minti in fata copilului”El te simte cel mai usor ca propovaduiesti apa si tu bei vin.
  Nu din obisnuina de a poza in neprihanitul vei deveni un neprihanit, ci din dragoste curata pt Hristos. Deci procesul e invers.
  Sunt zeci de cazuri cu parinti ortodocsi ai caror copii scartaie (si sunt cei mai cuminti), ceilati ,ai parintilor din lume sunt deja acaparati rau de tehnologie si restul. Ce spui tu mai mergea acum 20-50 ani cand nu era era spalarii creierelor in masa prin tehnologie…Acum nu mai merge.
  Paintele Duhovnic a fost chemat la cazul uni baietel de 3 ani vilolent, se uraca pe pereti si spargea tot + altele, fara sa aiba contac cu tv. Medicii nu stiau ce sa-i mai faca. Parinti sunt oameni linistiti si erau disperati.
  Medicii au spus parintilor ca in ultimii ani extrem de multi copii f .mici sunt vilolenti si cei care n-au apucat sa fie intoxicati de media , si pur si simplu nu au explicatii pt acest fenomen…
  Cum va fi adolescentul si tanarul depinde extrem de mult si de ereditatea neprihanita sau nu, a parintilor dinainte de conceptie! Parintele Arsenie si alti Parinti au demonstrat aceasta!
  Eduacatie ortodoxa a copilului insemna pe langa Liturghie,sa aiba in viata de zi cu zi preocuparile unui crestin marturisitor( joaca cu alti copii crestini, nu pe net, cluburi ortodoxe peste an, tabere ortodoxe, carti religiose pt copii si adolescenti+ mici activitati caritabile etc)
  Am citit si EXPERIMENTAT enorm pe acesta tema : si psihologia copilului, didactica si Sfinti Parinti.
  Ti-as expune mai multe insa am mute pe cap.
  „FARA MINE NU PUTETI FACE NIMIC!”
  Eu n-am reusit .
  Iti recomand cu caldura:

  si
  inca 3 carti mai deosebite, mai stiintifice :
  http://www.okazii.ro/catalog/54177814/hierotheos-vlachos-psihoterapia-ortodoxa-continuare-si-dezbateri.html

  apoi K V. Zorin 3 exceptionale : „De ce sufera copiii” „Genele si cele 7 pacate capitale”” Faptele parintilor si sanatatea copiilor”. Au o expunere facila, usor de parcurs de catre oricine.
  Zorin e un mare medic internist, cercetator rus .
  daca de cuvintele Parintilor sau Scriptura te indoiesti putin.

  Apreciază

 11. Raluca said, on august 23, 2011 at 7:42 pm

  Noi spunem acelasi lucru de fapt insa inceputul bun in orice este Hristos! Doar atat vroiam sa punctez. si ca eu personal sunt mai putin permisiva in luarea deciziilor de catre copii .Totul este prea acaparant pt ei…Iar libertatea in decizii vine usor usor spre maturitate 18 ani. Copilul meu n-a luat decizii, eu am luat pt el, si a inceput sa iubeasca acel mod de viata. Eu personal nu consider ca copiii iau decizii azi, pana in 14 ani cel putin!
  Poate ma insel vom vedea!

  Apreciază

 12. pongogonzo said, on martie 11, 2012 at 3:20 pm

  Reblogged this on pongogonzo.

  Apreciază

 13. lenalina said, on martie 12, 2012 at 11:44 am

  Reblogged this on lenalina.

  Apreciază

 14. […] Sfinti si mari duhovnici despre EDUCATIA ORTODOXA A COPIILOR. Ce face insa SISTEMUL? […]

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: