SACCSIV – blog ortodox

FRUCTELE DE MARE SUNT DE POST? Consider ca nu

Posted in POST by saccsiv on august 11, 2011

Iata un e-mail primit de la un frate:

Doamne ajuta frate saccsiv, am o problema si ma gandeam ca tu ma poti lumina printr-un gand sau postand pe blog subiectul sa putem afla pareri avizate de la fratii preoti.

In linii mari situatia e in felul urmator:

La ultima spovedanie marturisindu-i duhovnicului meu ca in concediu nu am reusit sa tin postulrile de miercuri si vineri pentru ca nu prea am avut ce sa mananc si, el stiind ca am fost in Grecia m-a intrebat de ce nu am mancat fruncte de mare, pentru ca sunt de post. Sepie, calamar caracatita, scoici, creveti, adica nevertebrate care nu au sange. Am marturisit ca nu stiam. Tin sa mentionez ca am un duhovnic de manastire foarte bun, clar indreptat impotriva cipurilor, ecumenismului si altor rataciri. Este admirator al legionarilor si mare patriot. Cu siguranta nu este un duhovnic slab, asa ca am incredere in sfatul si vorba lui.

Ulterior am aflat si ca la Muntele Athos calugarii manaca fructe de mare in post. De fapt in toata Grecia in post se manaca fructe de mare si asta dintotdeauna. Mai mult decat atat am inteles ca si BOR a randuit ca frunctele de mare din cele sus-enumerate sunt de post.

Tu ce parere ai? Poate faci un articol pe blog  sa isi dea cu pararea si fratii ceilalti.

Sanatate multa,

Sorin

Comentariu saccsiv:

   Pe langa sepie, calmar, caracatita, scoici, creveti, tot fructe de mare sunt si homarii, crabii, racii, melcii.

In Romania, unele le gasim in magazine la preturi astronomice. Altele sunt la indemana oricui, gasindu-se din abundenta in raurile si baltile tarii.

Si eu am auzit ca grecii le cam mananca si in post, dar nu stiu exact daca e chiar asa.

Consider ca le putem manca doar atunci cand e dezlegare la peste.

Trebuie sa intelegem ca preparate corespunzator sunt un deliciu. Dar:

“Postul este infranarea de toate mancarurile, sau, la caz de boala, numai de unele, de asemenea si de bauturi si de toate cele lumesti si de toate poftele cele rele, pentru ca sa poata crestinul sa isi faca rugaciunea lui mai cu inlesnire si sa ii fie milostiv Dumnezeu. Inca si pentru a ucide poftele trupului si a primi harul lui Dumnezeu…”.

Postul este o fapta de virtute, un exercitiu de infranare a poftelor trupului si de intarire a vointei, o forma de pocainta, deci mijloc de mantuire. Dar este in acelasi timp si un act de cult, adica o fapta de cinstire a lui Dumnezeu, pentru ca el este o jertfa, adica o renuntare de buna voie la ceva care ne este ingaduit, izvorata din iubirea si respectul pe care il avem fata de Dumnezeu.

Postul este si un mijloc de desavarsire, de omorare a voii trupului, un semn vazut al ravnei si sarguintei noastre, spre asemanarea cu Dumnezeu si cu ingerii, care n-au nevoie de hrana. “Postul este lucrul lui Dumnezeu, caci Lui nu-I trebuie hrana – zice Sf. Simion al Tesalonicului. Este viata si petrecere ingereasca, pentru ca ingerii sunt fara hrana. Este omorarea trupului, ca acesta hranindu-se, ne-a facut morti; si izgonirea patimilor este postul, caci lacomia intarata patimile trupului”.

Noi ortodocsii suntem datori sa ne infranam in post chiar si de la surogate de gen lapte, branza, pate „de post”, adica acele facaturi (in general pe baza de soia) care imita produsele animale:

Postul nu e cura de slabire sau vegetarianism

Cum atunci sa mancam fructe de mare, care chiar daca se numesc fructe, n-au nici o legatura cu plantele? Ele nu doar ca sunt gustoase, dar sunt si extrem de hranitoare. Chiar daca nu sunt vertebrate, tot animale sunt.

De aceea, repet, consider ca trebuie sa ne infranam si la ele, mancandu-le eventual doar atunci cand e dezlegare la peste.

Desigur, pot interveni situatii deosebite, cum ar fi boala sau poate prin ce-a trecut fratele ce mi-a scris (nu cunosc insa detaliile) sau cine stie ce situatie dramatica si atunci, cu dezlegare de la duhovnic, putem manca si fruncte de mare. Dar asta nu inseamna ca am mancat de post …

Insa poate gresesc, asa ca ii rog pe parintii preoti si pe fratii cu pregatire teologica sa-si expuna parerea.

 

75 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. saccsiv said, on august 11, 2011 at 12:16 pm

    Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

    https://saccsiv.wordpress.com/about/

    Apreciază

    • gustermm said, on august 12, 2011 at 12:16 pm

      pe vremea Sf. Atanasie Athonitul a fost foamete mare, si neavand ucenicii ce manca, li s-a aratat Maica Domnului si i-a invatat sa manance fructe de mare.

      Apreciază

      • isihastu said, on ianuarie 21, 2016 at 10:13 pm

        Unde ai citit tu asta? N-am aflat pe nicaieri la cuviosii sfinti parinti sa manance asemenea crocobauri care sunt de fapt un moft de care s-au molipsit grecii de la turci. Tot de la otomani au luat si obiceiul fumatului si al cafelei care nu le lipseste in nici o zi. In Athos, din pacate multi calugari beau de dimineata cafea, calamarele nu lipsesc din meniul zilei si fumatul nu este considerat pacat.

        Apreciază

  2. Ortodox said, on august 11, 2011 at 12:33 pm

    Despre păcatul DESFRÂNĂRII ! http://www.youtube.com/watch?v=HMnY11o2-vs

    Apreciază

  3. IOAN said, on august 11, 2011 at 12:40 pm

    O ALTĂ ÎNŞELARE MARE DE TOT ASTA CU FRUCTELE DE MARE….
    ….dacă în CHINA câinii, şobolanii şi pisicile sunt considerate DELICATESE asta nu înseamnă că şi noi o să le mâncăm….la fel este şi cu AŞA ZISEle „FRUCTE DE MARE” ( în fapt ele sunt CARNE în toată regula )
    …PENTRU MINE FRUCTELE DE MARE SUNT DOAR ANIMALE SPURCATE PENTRU OM…CA ŞI ŞERPII, BROAŞTELE etccccc
    …numai când gândesc la ele îmi vine greaţă…
    …în post noi românii ortodocşi să mâncăm doar mâncare tradiţională românească…
    …îm ce hal a ajuns OMENIREA că dintre toate bunătăţile puse nouă la dispoziţie de DUMNEZEU aleg şi mănâncă animale spurcate…
    …dacă în ITALIA se mănâncă BROAŞTE asta nu înseamnă că o să le mâncăm şi noi…( în ITALIA CA ŞI ÎN MULTE RESTAURANTE DE LA NOI EI LE ZIC LA BROAŞTE PUI….adică au ajuns să înşele LUMEA că ar fi pui când defapt sunt broaşte…câtă ŞMECHERIE la ăştia…)

    Apreciază

    • apelpentruviata said, on august 11, 2011 at 12:58 pm

      Termenul de fructe de mare vin din franceza „fruits de mer”. Traducerea exacta in romana ar fi roadele marii. Nu este nici o inselare la mijloc, noi le-am spus fructe de mare din simplu motiv ca am important neologismul cu totul. Adica ceva gen furculision, alterandu-i sensul in romana.

      Apreciază

      • Mihai said, on august 11, 2011 at 1:33 pm

        pai…in calendar scrie clar: dezlegare la PESTE, nu la fructe de mare. intotdeauna m-am intrebat cum e cu fructele astea in post, dar parerea mea umila este ca in post nu ar trebui sa le mancam. exista peste, slava Domului, cand este dezlegare. ar fi culmea sa ma indop cu o portie de calamari cu cartofi prajiti si sa zic ca am postit… NU???

        Apreciază

    • isihastu said, on ianuarie 21, 2016 at 10:16 pm

      Mai nou au aparut in magazinele noastre gandaci si viermi comestibili din Indonezia.
      Oamenii s-au salbaticit, calugarii s-au emancipat in pofte… N-am citit la vreun sfant sa manance asemenea crocobauri.

      Apreciază

  4. cristina said, on august 11, 2011 at 12:45 pm

    Eu am fost recent in Grecia si confirm ca ei le manaca in post. Oriunde intrebi in Grecia ce au de post iti spun: salata de rosii, calamari, creveti, masline, fructe. Deci ei le considera de post. Noi fiind o tara neconsumatoare de asa ceva si fara traditii in ceea ce priveste fructele de mare avem tendinta sa le consideram egale cu pestele. Nu stiu ce sa cred, avem nevoie de pareri avizate de la preoti.
    Independent de subiectul in discutie: pt cei ce mergeti la Sf Moaste in Grecia pe cont propriu, aveti grija ca ei au manastirile inchise in anumite zile, in special Miercurea si Vinera. (nu toate, dar sunt destule, de ex. la Parintele Paisie Aghioritul nu e acces in manstire decat Martea si Joia, la Meteora de asemena etc).

    Apreciază

  5. sol said, on august 11, 2011 at 1:32 pm

    De ciocolata de post ce parere aveti? dar de prajiturile de post, sau de carnati, salam, hamburgeri? foarte curand vom avea si carne ce nu va mai fi carne, ci un ansamblu de produse de sinteza si atunci va fi numita de post. eu cred ca postul nu se refera strict la anumite substante si alimente, pentru ca acestea pot deveni inselatoare. ci e o restrictie clara in privinta mancatului ca placere. a posti inseamna a te hrani cat sa nu mori, fara excese, fara obsesii culinare. a posti e ceea ce-a facut Mantuitorul in pustiu, adesea post negru daca greselile facute ne-o impun. a posti e a renunta la placere, a fi cu gandul la ce putem face pentru a-l multumi pe Dumnezeu si a deveni mai buni cu ceilalti. iar culmea apropierii de El este sa traim in post toata viata…. si trupul nostru ne va multumi, odata cu sufletul, se va curati de boli, de suferinte, se va echilibra si ne va indeparta de patimi. postul e purificarea trupului, nu descoperirea unor alte placeri culinare. caci la Dumnezeu nu merge cu smecheria…. cu eludarea.

    Apreciază

    • apelpentruviata said, on august 11, 2011 at 2:20 pm

      sol
      Daca la Sfantul Munte se mananca fructe de mare, ti se pare ca acei calugari (multi dintre ei ingeri in trup) eludeaza pe Dumnezeu? sau ca la ei „merge cu smecheria” ?

      Apreciază

      • sol said, on august 11, 2011 at 2:45 pm

        Daca acolo se mananca fructe de mare sunt doua posibilitati. ( eu n-am fost niciodata acolo… deci e posibil ca ceea ce spui sa nu fie adevarat, eu insa presupun ca este ). Prima e cea in care alta hrana nu mai exista. si atunci, e clar ca nu poate fi eludare. caci omul trebuie sa manance ca sa traiasca. a doua varianta e cea in care ai posibilitatea sa te hranesti si altfel, adica doar cu vegetale , dar mananci fructe de mare din placere, din ideea ca „sunt de post, mananca si preotii de la Atos, nu e rau….. si imi satisfac si o dorinta culinara”. pai asta nu mai e post. e eludare, dupa cum am zis. identic cu unii conationali ai nostri care mananca diverse produse de post care imita pe cele interzise. faptul ca ele nu contin sange sau nu provin de la animale vii nu cred sa aiba o relevanta. caci pastrezi aparenta postului cand, in fapt, il eludezi. postul este infrangerea lacomiei . iar cu gandul la mancare, scopul lui nu poate fi atins. ti-L inchipui pe Mantuitor, pe cand postea in pustiu, mancand fructe de mare? sau carnati de post? noi pe El trebuie sa-l urmam in exemplu, nu pe calugarii de la Atos, care sunt tot oameni, deci supusi greselii…..

        Apreciază

      • isihastu said, on ianuarie 21, 2016 at 10:18 pm

        Calugarii au si ei poftele lor… Arata-mi un sfant athonit care a mancat oratanii oceanice !

        Apreciază

  6. Raluca said, on august 11, 2011 at 2:45 pm

    FALS, Mancare sanatoasa!!!!
    Bivolii, caprele , vacile le-a dat Dumnezeu pt lapte si tractiune. Bunicul meu are 95 de ani impliniti de 9 luni ,exista si o poza pe net cu el si carnea lui a fost o viata intreaga laptele de bivol si oul.
    Fiica mea are 15 ani si nici macar o carie de dimensiunea vreunui varf de ac nu are, fiind mare iubitoare de lapte,si mancand sanatos in general. Medicul stomatolog (fost decan al Facultatii de stomatologie) a ramas guracasca 10 minute vazand dantura fiicei mele, pe care aschimbat-o si f timpuriu (de la 3 anijumate la 7 ani).(Am dus-o s-o verific tocmai pt ca era suspect ca nu acuza absolut nimic la dantura)
    Carnea mea lafel este laptele nefiert zilnic, si oul, fisa medicala COMPLET goala de 20 ani.
    Laptele se bea integral, nefiert, nepasteorizat(cu analizele obligatorii regulate).

    Din literatura ortodoxa (destul de vasta)citita am remarcat urmatoarea idee, care m-a uimit. Postul se tine cu ascultare STRICTA de Duhovnic, nu dupa o reteta universala. Chiar am citit undeva nu mai tin minte unde, cred ca la Pr. Paisie Aghioratul, ca cineva tinea un post aspru din mandrie si calugarul i-a spus: „tu in postul acesta manci de dulce”, si acela din mandrie n-a facut ascultare, si era un om destul de deficitar si ranchiunos.
    Postul fara scultare poate creste f. mult mandria.
    Chiar recent am citit la vreun Sfant sau Duhovnic mare:”Mai multi s-au vatamat(sufleteste) din post tinut fara ascultare, decat din netinerea lui deloc.”
    Duhovnicul meu a zis in postul trecut : Daca sunteti maniosi ,si neinfranati in fapte si tineti post, atunci mai bine nu-l tineti…!
    Postul se tine cu ascultare, fara asa te joaca deavolul pe mandrie!
    Asa am citit in carti.

    Apreciază

    • tataia said, on august 11, 2011 at 3:56 pm

      Eu unul nu cred ca Dumnezeu a creat animalele direct domestice. Dumnezeu a creat animalele salbatice, omul le-a domesticit pentru a-i servi intereselor lui. Omul a domesticit vaca pentru a-i bea laptele, lapte care atentie era destinat doar VITELULUI nu OMULUI. Organismul uman nu a fost gindit de Dumnezeu pentru a putea asimila laptele de vaca. In ciuda parerii majoritatii laptele de vaca nu este un aliment atit de sanatos pe cit se crede iar calciul continut in acesta nu este asimilat decit greu de organismul uman sau deloc. CInd este asmiliat este asimilat in mod gresit si se depune unde nu trebuie. Exista LEGUME care contin mai mult calciu decit laptele de vaca si categoric sint mult mai indicate pentru dieta omului…Eu unul nu am avut NICI O CARIE pina la virsta de 25 de ani si nu am consumat lapte. Cariile au inceput sa imi apara cind am inceput sa beau coca-cola…dar asta e alta treaba, cu totii stim cit de daunatoare este coca-cola, dar nu mai insistati cu laptele pentru ca nu a fost lasat de Dumnezeu sa il bea omul, iar daca fiica ta nu are nici o carie nu e din cauza laptelui.

      Apreciază

      • jurnalistu said, on august 13, 2011 at 11:18 am

        tataie tu ai ramas cu evolutia omului?revino pe planeta crestina!! Dumnezeu a creat animalele domestice sa l ajute pe om ,nu stiu de unde scoti unele perle!! scuze nu zic sa te supar !

        Apreciază

      • tataia said, on august 17, 2011 at 6:07 pm

        @ Jurnalistu Nu sint deloc adeptul evolutiei. Nu cred in asa ceva. Pina si exprimari de genul „de atunci si pina acum uleiurile auto au evoluat mult”. Uleiurile auto nu au cum sa evolueze. Orice sistem lasat in voia lui evolueaza…inspre rau, inspre dezordine. Uleiurile auto au fost IMBUNATATITE de catre om…e o mare diferenta, exprimarea cum ca „au evoluat” este gresita. Dar din cite stiu eu in cartea genezei (facerea) nu scrie ca Dumnezeu a creat animale domestice. Eu stiu ca le-a CREAT salbatice…nu ca au evoluat unele din altele. Dar omul le-a domesticit si apoi prin incrusisari selective a creat rasele, una da mai mult lapte, alata da mai multa carne etc.

        Apreciază

    • tataia said, on august 11, 2011 at 4:59 pm

      Si atentie mare! Pofta foarte mare de a bea lapte e de multe ori semn de parazitoza intestinala. Limbricii secreta tot felul de toxine in intestinul omului care, din cauza acestora devine irascibil, nervos, iritat etc si simte o nevoie aproape la fel de puternica ca cea data de o dependenta de a bea lapte. Dupa ce bea lapte se calmeaza deoarece se potolesc si limbricii din intestinul sau dat fiind faptul ca si-au primit portia zilnica de lapte.

      Apreciază

  7. Mihai said, on august 11, 2011 at 2:48 pm

    Medicina alternativă, între UE și Papua-Noua Guinee

    http://www.rudan.ro/content/medicina-alternativ%C4%83-%C3%AEntre-ue-%C8%99i-papua-noua-guinee

    Apreciază

  8. Raluca said, on august 11, 2011 at 2:58 pm

    Si eu dupa jumate de litru de „lapte ” de pravalie (baut din gresala)am niste crampe de nedescris ceea ce cu laptele de la tara pe care-l beau zilnic nici poveste de crampa.
    Lactetele de pravalie nu mai sunt lactate! Gustul extrem de diferit fata de lactatele pe care le-a mancat omenirea mii de ani(cele de la tarani) spune mult!
    In rest e cam suspect, cam multe lactate in magazin produse de un milion de firme si cam putine vaci p-aci prin Romania ,si nu numai.

    Apreciază

    • Catalin Kirk said, on august 11, 2011 at 3:44 pm

      E de la pasteurizare (fierbere la presiune redusa si la 60-70 de grade), caci orice lapte ambalat a fost pasteurizat. Este foarte alcalin si neutralizeaza aciditatea stomacului, care se lupta sa-l digere, nu prea mai poate si asa se ajunge la diaree acuta.
      Dar oamenii de la tara care tin vaci, toti trimit masiv la centrele de colectare si asa laptele romanesc de tara devine lapte pasteurizat si frumos ambalat, cu diverse marci pe el. Am vazut ca taranii fac si branza mai putina, tot din cauza asta, asa ca e din ce in ce mai greu sa gasesc prin sate sa cumpar, si pana cu cativa ani in urma ma saturam de branza de la ei.

      Apreciază

    • Mancare sanatoasa said, on august 11, 2011 at 7:39 pm

      @ Raluca
      Multi inainte si sanatate pentru bunicul dvs.
      Multa sanatate si fetei dvs.

      Eu de cate ori am baut lapte m-am stricat la stomac. Daca beau mai putin, ma balonez si nu e deloc placut ca trebuie sa dai afara acele gaze. Iar daca beau mai mult ma stric la stomac. Daca beau apa plata sau apa minerala ma simt foarte bine.
      Eu nu am vaci sau capre si laptele de care vorbesc e cel din comert.
      Insa cazeina din lapte stiu ca nu e buna deloc. Plus ca laptele direct la de animal, contine grasimi animale care umplu de colesterol arterele, fara sa mai vorbimi de faptul ca se pot transmite niste boli.

      Cat despre dintii sanatosi, e o falsa impresie ca laptele face dinti sanatosi. La noi in tara sa ai dantura perfecta e o raritate. Probabil tine de mostenirea genetica, dar sigur tine si de igiena si alimentatie.
      Daca medicul stomatolog s-a mirat, pai sa mearga in Elvetia sau Germania, sa vada clase intregi de copii care nu au nicio carie.

      Am sa va spun ceva. Exista mamifere cu regim vegetarian, regim omnivor si regim carnivor.
      Intre aceste mamifere exista diferente semnificative ale aparatului digestiv. In ce sens? Carnivorele au traseul digestiv foarte scurt raportat la lungimea corpului, omnivorii putin mai lung si vegetarienii cel mai lung.
      Lungimea corpului este distanta intre crestet si nada fundului. Sa nu confundati asta cu inaltimea.
      Raportul dintre lungimea corpului si lungimea sistemului digestiv, plaseaza omul direct la vegetarieni. Este peste omnivori. Chiar si dantura este asemanatoare animalelor vegetariene.

      Cat despre bunicul dvs. nu este exemplificativ. Unul din bunicii mei a trait 89 de ani si nu era bautor de lapte.
      Mai mult de atat, a fumat 35 de ani. Si nu tigari din astea fine, ci mahoarca grea. A facut si razboiul.
      Ce imi aduc aminte de el, e ca el bea miere. Suna ciudat, dar avea o sticla de 1 kil de miere din care bea in fiecare dimineata pe stomacul gol. Evident asta poate a ajutat.
      Dar ce? Pot sa le spun acum unor tineri, stati ma linistiti, puteti fuma 35 de ani ca oricum traiti 89?
      Sunt cazuri individuale.

      Apreciază

      • tataia said, on august 11, 2011 at 9:51 pm

        Sint de acord cu faptul ca omul a fost creat de Dumnezeu pentru a fi vegetarian. Despre asta auzisem si eu de multe ori din multe surse si sint incredintat 100% ca asa e. Ca regimul alimentar al omului nu mai e de mult cel vegetarian asta este o alta poveste. Dar a vorbi totusi despre lungimea corpului (distanta de la crestetul capului pina la fund) mi se pare o insulta la adresa omului cel creat dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu. Acesta „lungime” a corpului ar plasa omul direct in rindul patrupedelor. Ori chiar daca din punct de vedere fizic omul este un mamifer cu toate acestea omul nu este un animal. Este singura fiinta de pe acesta planeta care a fost creata dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu. Omul nu are lungime a corpului are doar inaltime. Din moment ce omul a fost creat de Dumnezeu pentru a fi vegetarian imi pare foarte clar ca laptele nu ar fi trebuit sa fie printre alimentele cu care se hraneste omul. Dar sa stii ca si faza cu colesterolul e un pic cam trasa de par…S-au facut studii si s-a aratat ca de fapt colesterolul nu este un dusman al organismului uman asa cum se credea..colesterol se depune pe arterele care au probleme…care au pretii prea subtiri. Este o metoda de-a organismului de-a incerca sa repare niste artere cu probleme si de a preveni spargerea acestora. Informatiile acestea le am de la un medic, dar din pacate eu nefiind de specialitate nu am retinut foarte exact totul si nu stiu sa dau mai multe detalii. Cit despre faptul ca se pot lua boli datorita microbilor de pe ugerul vacii…da-mi voie sa spun ca asta este indoctrinare tipica care merge la oamenii nascuti si crescuti la bloc…la oras etc. Microbi sint peste tot, stramosii nostri mai mincau si de pe jos si nu se mai imbolnaveau atita. Organismul uman nu cade rapus de un microb….din contra daca ai incerca sa traiesti intr-un mediu perfect steril (complet imposibil in realitate) ar disparea imunitatea naturala.

        Apreciază

      • Mancare sanatoasa said, on august 11, 2011 at 10:55 pm

        @ tataia said, on august 11, 2011 at 9:51 pm
        In primul rand vreau sa spun ca nu sunt vegetarian. Imi place oaia, mai putin vita, puiul (gaina), imi place tare mult pestele de apa dulce (dar cu solzi)… si mananc din toate acestea.

        Nu am crescut la tara, sunt orasean get-beget si ma simt foarte bine la oras. La tara ma relaxez insa dupa un timp nu ma mai simt bine. Am nevoie de galagia orasului, de prieteni, de vecini si tot asa. E normal pentru ca e mediul din care provin.

        In al doilea rand am remarcat ca anumite alimente chiar imi fac rau. Porcul da. Efectiv mi se face sila cand vad halcile alea la Carrefour, sau mai rau un caltabos.
        La fel nu ma simt bine daca beau lapte. Tot asa daca mananc picant.
        Organismul trasmite niste semnale. Ratiunea imi spune sa ascult de ele, pentru ca altfel am de suferit.

        Cand am vorbit de boli, nu m-am referit la microbi, ci la bacterii. Sunt bacterii foarte periculoase care nu pot fi depistate. Una din ele este Salmonela. Animalul pare sanatos, dar este purtator si cand ajunge in om, sa te tii belele.
        Industria alimentara ar trebui sa respecte standardele. Dar na la noi omul spune, eu sunt rezistent, si suntem cred ca singura tara din Europa in care auzi destul de des de cazuri de trichineloza.

        Sa lasi garda jos este foarte periculos. Infectia cu salmonela sau trichineloza nu trebuie sa o faci anual. E de ajuns o singura data in viata si viata ti se schimba.

        Cat despre stramosii nostri, lasa-i ca aveau o medie de varsta foarte scazuta. Pana la 35-40 mureau foarte multi. ASta e la fel ca mitul ala, uite ce sanatosi sunt ardelenii. Sunt atat de sanatosi ca sunt spitalele lor pline de bolnavi de inima, vase sparte la cap, diabet si ulcere. Si majoritatea au burti.
        Eu nu sunt de acord cu miturile astea.

        Trebuie o igiena a alimentatiei cat si o alimentatie sanatoasa.
        Plus de asta mai gandeste-te la un aspect. Daca mananci carne stricata ai dat de dracu. Toxiinfectia alimentara cu carne stricata este mortala. Daca nu mori zaci pe putin 2 saptamani cu febra si slabesti mult.
        Pe cand daca mananci legume stricate, probabil umpli closetul o noapte dar iti revii rapid. Nu se compara cu carnea stricata.
        Asta spune foarte multe.

        Apreciază

      • tataia said, on august 17, 2011 at 6:14 pm

        @ Mancare sanatoasa desi am fost de acord cu dvs in privinta faptului ca omul nu a fost creat de Dumnezeu sa manince carne si sa bea lapte ci a fost creat sa fie vegetarian, totusi dvs aveti punctul de vedere al unui ateu. Care compara omul cu celalate mamifere, care sustine ca totul trebuie sa fie sterilizat etc pentru a nu ne imbolnavi, care considera ca dusmanul nr.1 al omului este colesterolul, si mai ales sub nici o forma nu pot sa fiu de acord cu dvs ca va place viata la oras. Si eu locuiesc la oras de mai bine de 20 de ani. Am venit la oras pentru a-mi face studiile si dintr-un teribilism pustesc am si ramas la oras…La inceput mi-a placut, dar va spun sincer ca acum nu exista lucru pe lume sa il urasc mai mult decit orasul. As vinde totul si as pleca intr-o clipa la tara si sa nu mai vad oras mai des de o data pe luna. Din pacate ma retin inca multe lucruri aici la oras.

        Apreciază

      • tataia said, on august 17, 2011 at 6:57 pm

        @ Mancare sanatoasa. Si chestia ca speranta de viata a stramosilor nostri era de 34-40 de ani este tot un mit si un punct de vedere ateu. Asa ne invata „stiinta” si medicina moderna ca stramosii nostri traiau in medie 40 de ani, tocmai pentru a ne face pe noi increzatori in progresele „stiintei” si medicinei. Daca citim insa Sfinta Scriptura aflam ca de fapt stra-stramosi nostri aveau o speranta de viata mult mai mare decit avem noi in ziua de azi, unii dintre ei putind trai si cite 900 de ani! Durata vietii omului s-a scurtat datorita inmultirii pacatelor….nicidecum sa fi crescut din cauza „progreselor” medicinei.

        Apreciază

      • tataia said, on august 17, 2011 at 9:22 pm

        A…si inca ceva….Spui ca nu te-ai referit la microbi ci la bacterii. Pai iti spun eu..sint acelasi lucru. MICROB este o denumire populara pentru stiintificul BACTERIE. Cred ca tu confunzi cu VIRUSUL care este altceva. Vezi ca desi informatia ta cum ca Dumnezeu a creat omul pentru un regim de viata vegetarian este CORECTA, cu celelalte informatii nu prea ai nimerit-o. Si confuzia intre MICROB=BACTERIE si VIRUS denota faptul ca vii sa ne inveti niste chestii pe care nici tu nu le cunosti prea bine, si in privinta carora nu tu esti suficient de informat…ci doar INDOCTRINAT. Iar a-ti placea sa stai la oras…imi cer scuze dar consider ca este o boala. Eu unul sint atit de TERORIZAT de galagia orasului incit nu mai suport sa aud nici ciripitul pasarelelor. As vrea sa stau undeva unde sa imi tiuie urechile de liniste.

        Apreciază

  9. Prahovean said, on august 11, 2011 at 5:05 pm

    Eu unul nu mănânc fructe de mare, deși am auzit că la greci, chiar la Sfântul Munte se mănâncă pe post de mâncare de post. Mie personal mi-ar părea contraintuitiv să fie de post, dar, dacă probabil oameni mai înduhvniciți ca mine spun că sunt, atunci probabil că ei au dreptate și eu mă înșel.
    Legat de alimentele care imită pe cele de origine animală, gen „mititei de post”, eu sfătuiesc pe frații care spun că nu ar trebui mâncate în post să le guste când nu este post, când ar avea conștiința împăcată, să vadă că nu au nici pe departe gustul bun și sățios al cărnii, lactatelor sau ouălelor, ci dimpotrivă, pot fi destul de greu de mâncat pentru că sunt grețoase. De fapt, pentru un poftios aș spune că poate fi o veritabilă nevoință să mănânce așa ceva… Majoritatea sunt pe bază de soia.
    @Mâncare Sănătoasă, porcul și celelalte animale necurate din Vechiul Testament erau necurate atunci, pentru noi sunt curate, au fost curățite. Să le consideri încă necurate este reminiscență de mozaism și eu personal cred că o astfel de viziune deschide calea unor rătăcire iudaizante. Spre exemplu, adventiștii sunt iudaizați și refuză consumul de porc. Cred că este o idee proastă să cumperi carne de la musulmani, asupra căreia s-au rostit probabil rugăciuni islamice în timpul sacrificării animalului. Eu unul aș prefera să mănânc ceva mânjit cu fecale de porc, decât ceva asupra căruia s-au rostit rugăciuni iudaice sau islamice.
    Fraților, cu discernământ să ne ferim de alunecările de orice parte.

    Apreciază

    • tataia said, on august 11, 2011 at 5:23 pm

      Oare de ce toate lanturile internationale de fast food folosesc doar carne de vita si de pui? Porc nu. Isi pune oare cineva problema aceasta? La MacDonald’s, nu ca le-as face reclama in vreun fel mai cum citiva ai aveau si un sandwich numit Mac Pork…care evident era cu carne de porc, dar a fost retras din oferta. Oare de ce in SUA nu este foarte populara carnea de porc si se consuma (aproape) numai carne de vita si de pasare? Evident din cauza religiei iudaice. Eu unul prefer sa maninc carne de porc, adica carnea unui animal care si-a mincat si propriile fecale decit carnea unui animal care a fost sacrificat prin ritual iudaic.

      Apreciază

    • tataia said, on august 11, 2011 at 5:24 pm

      P.S. Nu am nimic impotriva islamului…

      Apreciază

      • Catalin Kirk said, on august 11, 2011 at 5:52 pm

        Nu-i bai, ca au musulmanii destui dinti impotriva noastra. Din oficiu.

        Apreciază

      • saccsiv said, on august 11, 2011 at 5:53 pm

        tataia

        Nimic?

        Apreciază

      • tataia said, on august 11, 2011 at 5:55 pm

        Nimic ce? Am mai postat unul sau doua comentarii in care atrageam atentia asupra pericolelor produselor din soia si vad ca nu au aparut. De ce oare?

        Apreciază

      • saccsiv said, on august 11, 2011 at 6:12 pm

        tataia

        Esti comentator vechi, deci stii bine ca daca pui link e posibil ca platforma sa bage postarea la spam. Asadar, pe viitor, te rog nu mai intreba „de ce oare?”, ci atentioneaza: „am pus un comentariu cu link-uri si n-a aparut”.

        Ai zis:

        Nu am nimic impotriva islamului…

        De aceea te-am intrebat: NIMIC?

        Apreciază

      • tataia said, on august 11, 2011 at 9:31 pm

        @saccsiv Imi cer scuze in acest caz pentru formulare. NU am vrut in nici un caz sa sune a acuzatie in vreun fel. Cit despre islam…ma rog am mai inceput eu o discutie…nu cred ca e cazul sa insist in nici un fel ca oricum sintem off topic rau de tot dar ma tot gindesc la un singur lucru…cu toata greseala si erezia in care se afla musulmanii, femeile musulmane umbla imbracate si invelite de nu li se vad decit ochii. Asta pentru a nu produce ispita barbatilor, in timp ce multe tinere de-ale noastra botezate in dreapta credinta crestin ortodoxa umbla in fuste mini, decolteuri, colanti (leggings), tocuri de un metru, sulemeneli, discoteci etc.etc. si ma intreb si eu cum e mai bine. Dar evident ca acele tinere sint ortodoxe doar cu numele. Si inca o data insanatosire grabnica si bunul Dumnezeu sa te aibe in paza.

        Apreciază

      • sol said, on august 11, 2011 at 9:37 pm

        @tataia
        am si eu o intrebare pentru tine, te rog, daca poti sa-mi raspunzi… de fapt doua. tu crezi ca e corect tratata femeia in islam? si a doua: ti-ar placea sa fii femeie in islam? ( asta ca sa evitam orice urma de confuzie…) si fara ipocrizii de genul „sunt barbat si nu-mi pot inchipui ce-as simti ca femeie….”, evident, daca se poate sa raspunzi sincer.

        Apreciază

      • tataia said, on august 11, 2011 at 10:01 pm

        @ sol Ba uite ca imi pot inchipui cum e sa fii femeie..sau cel putin asa cred. S-ar putea sa ma insel. Sincer nu stiu sa iti raspund la prima intrebare. Cit de corect este tratata femeia in islam? Banuiesc ca nu foarte corect. Avind in vedere faptul ca musulmanii sint poligami ( sau nu mai sint) evident ca femeile nu ar avea deloc motive sa fie incintate de acest lucru. Si a doua daca mi-ar place sa fiu femeie in islam. Probabil ca nu daca ar trebui sa impart haremul cu alte 7 neveste, dar nici sa fiu privita ca obiect sexual pe strada nu mi-ar place. Dar din nou….aceste incercari de raspunsuri sint rodul imaginatiei mele. Precis nu am cum sa stiu ce as simti daca as fi femeie, si mai ales femeie musulmana deoarece in primul rind raspunsul emotional al fiecarui individ difera atit in functie de sex (femeile au alte raspunsuri emotionale la anumiti stimuli decit barbatii) si in functie de cultura fiecarei tari, regiuni etc.

        Apreciază

      • sol said, on august 12, 2011 at 3:07 am

        @tataia
        la opresiuni, nedreptati si sclavagizare…. femeile raspund si se simt exact ca barbatii:) de-aia am scris despre ipocrizie. toti aveti impresia ca sunteti altfel si invocati chestia cu raspunsul emotional diferit…. pai probabil diferenta e ca ele sunt mai neputincioase decat barbatii, nu ca ar fi fericite intr-o oranduire opresiva. caci islamul nu e doar o religie, ci o intreaga oranduire sociala. si atunci te intreb…. cum poti spune , daca te referi la islam, ca nu ai nimic impotriva lui, aducand argument imbracamintea femeilor de acolo ( deci un factor de aparenta, nu de esenta ) cand factorul de esenta este ca tovarasele tale de specie sunt aduse la conditia de sclave? sa inteleg ca astfel de caracteristici iti par amanunte nesemnificative? pai tocmai aici se releva caracterul necrestin, caci nicaieri in religia lor nu este vorba despre iubire, despre liberul arbitru pe care Dumnezeu l-a dat omenilor, despre faptul ca ii iubeste pe toti copiii Lui.

        Apreciază

    • tataia said, on august 11, 2011 at 5:35 pm

      A! Si inca ceva…foarte multa vreme soia a fost promovata ca o mincare foarte sanatoasa….proteina vegetala etc etc. Mie nu mi-a sunat deloc bine pentru ca de cite ori SISTEMUL pomoveaza foarte puternic o anumita chestie evident o face cu anumite intentii ascunse. Am cautat ore in sir pe internet dar nu am gasit nimic. Intr- o zi insa am gasit pe un blog american un cetatean care spunea ca soia distruge celeulele nervoase si feminizeaza barbatii..ca a citit el pe net….dar inainte sa salveze acea pagina de web site-ul a disparut. In cele din urma adevarul a iesit la suprafata.
      http://codexalimentarius.info/?p=705
      Soia este un aliment FOARTE daunator. Asa ca sa nu va mai aud cu soia…cu imitatii de carne, lapte si brinza din soia. Si daca cumva credeti ca ar fi buna pentru sanatatea omului CAFEAUA spuneti-mi doar sa va dau linkuri catre articole care afirma contrariul.

      Apreciază

      • Adina said, on august 11, 2011 at 9:36 pm

        vreau un link catre un articol anti-cafea. va rog!

        Apreciază

      • tataia said, on august 17, 2011 at 7:13 pm

        Scuze de intirziere dar asa cum am primis….uite un link catre un articol care imi pare destul de anti-cafea.
        http://www.ehow.com/about_5108421_coffee-trigger-stomach-virus-symptoms.html
        Pe mine unul ma deranjeaza ca desi reclamele la tigari s-au interzis atit in presa, mass-media cit si pe panourile stradale, reclamele la bauturi alcoolice se fac numai in anumite conditii (dupa o anumita ora la TV si impreuna cu avertismentul „beti responsabil”, reclamele la cafea se fac fara nici un fel de restrictii si la orice ora. Pai copiii care se uita la TV nu ar putea trage concluzia ca pot si ei sa bea cafea? Imi aduc aminte chiar de o reclama in care o fetita o intreaba pe mama sa cum l-a cucerit pe tatal ei…si mama ii arata cum duce o ceasca de cafea aburinda pina la usa dormitorului iar aburul parfumat al cafelei ajunge la nasul sotului ei (tatal fetitei) si acesta se trezeste. Mai apoi incerca si fetita ceva similar cu un baiat..NU cumva mesajul acestei reclame poate fi interpretat ca acesta bautura se adreseaza si copiilor? Nu sint de acord cu asa ceva. Cafeaua DAUNEAZA sanatatii. Cafeaua da dependenta. Cafeaua nu este pentru copii.
        Multi spun ca sint ajutati de cafea sa ramina alerti…sa stea treji peste noapte daca este nevoie etc. etc…Dar realitatea este exact invers…ca si la dependentii de tigari, LIPSA cofeinei in singe in face sa fie somnolenti…Imi aduc aminte chiar ca am plecat intr-o noapte catre nordul tarii….era trecut de 10 seara. Si cum nu mincasem mare lucru in ziua respectiva opresc la unul din fast food-urile pe care le gasesti la sosea pe principalele drumuri nationale si iau un meniu la pachet…respectivii ma intreaba daca merg departe…si le zic eu..da vreo 700 Km. La care ei ma intreaba si daca nu cumva servesc o cafea…la care eu raspund ca nu consum asa ceva. Si cica ei de colo…”Vai dar cum puteti rezista atitea ore la volan noaptea fara cafea?”. Evident cei care nu rezista sint cei care sint dependeti de cofeina, si nu rezista deoarece lipsa cofeinei din singe ii face somnolenti.

        Apreciază

    • Mancare sanatoasa said, on august 11, 2011 at 7:54 pm

      Tu spui ca porcul a fost curatit? Cum? Spune-mi cine l-a curatit.
      Si de ce e bun porcul si nu si cainele?

      Sau alt exemplu. Uite mancam miere si alte produse apicole. De ce nu mancam si albine? Am inteles ca insectele au mult mai multe proteine decat carnea de vita, si sunt si proteine de o calitate superioara. Albinele nu sunt deloc murdare, dar tot nu le mancam.

      „Eu unul aș prefera să mănânc ceva mânjit cu fecale de porc, decât ceva asupra căruia s-au rostit rugăciuni iudaice sau islamice.”

      Asta e ca si cum ai spune, mai bine yoghin care isi bea urina decat musulman.
      Pentru mine e ori adevar, ori deloc. Nu sunt adeptul culorii gri.
      Cat despre carnea de care vorbesti, n-are nicio legatura. Turcii cumpara carnea direct de la producatorii romani si o prepara dupa metoda lor. Crezi ca ei taie puii de ii vezi in saorma? 🙂

      Apreciază

      • Prahovean said, on august 11, 2011 at 9:26 pm

        Da, și câinele ca și porcul este curat, îl poți mânca, numai că tradițiile acestui popor nu prea o au cu asta. Același lucru este valabil și pentru albine, viermi sau oricare vietate, în afară de om, care nu avem voie să îl mâncăm. Citește capitolul 15 din sfânta Evanghelie după Matei, precum și capitolul 10 din Faptele Apostolilor. Să nu confundăm determinările culturale cu dogmele ortodoxe sau cu Sfânta Tradiție. Nu, nu aș mânca ceva mânjit cu fecale de porc, dar mai degrabă aș pune gura pe așa ceva decât pe cea asupra căruia s-au rostit rugăciuni iudaice sau islamice. Pe undeva, eu cred că iudaismul și islamul sunt mai periculoase decât yoga. Yoga măcar vine dintr-un politeism idolatru, dar iudaismul și islamul falsifică Scripturile și Revelația Divină. La fel, cred că neoprotestanții sunt mai periculoși decât iudeii sau musulmanii. Apoi, nu știu prin ce trece acea carne înainte să ajungă la mine. Fratele Saccsiv a postat despre aceasta mai demult. Nu cumva ești adventist sau ceva de genul? Dacă ești ortodox, vezi să nu cazi sau să nu fi căzut în rătăciri.

        Apreciază

      • Adina said, on august 11, 2011 at 9:41 pm

        Apilarnilul este facut din larve de trantor (si multi l-au consumat si inca o fac), si larvele de albine s-au consumat si in trecut, dar asa, mai mult ca o specialitate a apicultorilor. Deci poti sa mananci si cainele…:))

        Apreciază

      • Mancare sanatoasa said, on august 11, 2011 at 10:30 pm

        @ Prahovean said, on august 11, 2011 at 9:26 pm
        La chestia cu cainele e curat si il poti manca nu pot decat sa ridic o spranceana. Nu voi comenta aceasta afirmatie.
        Am citit acum capitolul de care ai spus. Dar e vorba de maini nespalate si pilde, insa mancau paine, nu altceva.
        Necuratia ramane necuratie.

        Eu sunt ortodox dar probabil ca stomacul meu este si adventist daca spui tu, si musulman dar si iudeu. Cam greu sa fie toate intr-una, dar este.
        Eu stiu cum am dat la boboci cand am incercat sa mai mananc caltabos. Pur si simplu mi s-a intors stomacul pe dos. Stomacul nu ma minte! Nu ar avea de ce.

        E treaba ta ce mananci, cum e si treaba mea sa judec ce mananc. Daca tu mananci carnea aia si crezi ca ti-e bine, da-i inainte. Mie mi s-a facut sila de ea si nu pot trece peste asta.

        Apreciază

      • marian.c said, on august 12, 2011 at 6:33 am

        @Mancare sanatoasa,

        Dacă eşti ortodox şi nu sectar (mai precis sâmbătar), e simplu, scrie doar atât: „Prea Sfântă Născătoare de Dumnezeu, mântuieşte-mă pe mine păcătosul”.

        Apreciază

      • isihastu said, on ianuarie 21, 2016 at 10:24 pm

        Pentru ca cainele e animal declarat recent sacru de UE 🙂

        Apreciază

  10. tataia said, on august 11, 2011 at 5:38 pm

    Soia este au aliment foarte daunator.
    http://codexalimentarius.info/?p=705

    Apreciază

  11. Catalin Kirk said, on august 11, 2011 at 6:00 pm

    Treaba cu lipsa carnii de porc din fast-food e marketing in functie de tendintele opiniei publice, ei spun ca ne ajuta sa bagam mai putin colesterol in noi si deci sa ne imbolnavim mai putin, o ipocrizie sinistra, imi pare ca ardelenii nostri care mananca slanina tot anul sunt mai sanatosi decat popoarele care obisnuiesc fast-food.

    Si daca banuiti ca ati cumparat carne halal sau kosher? Sa nu va speriati, amintea cineva de sfatul parintelui Arsenie Boca: faceti semnul Crucii asupra mancarii. Rugaciunile noastre au mai mare putere decat cele islamice sau iudaice.

    Apreciază

  12. cristian said, on august 11, 2011 at 6:14 pm

    infrinarea il subjuga pe diavol
    sa traim Ortodoxia dupa rinduiala Bisericii,nu nemteste sau cum ni se pare noua sau sa ne facem dezlegari propii ,sa ne straduim cit mai mult fratilor ca asa vine si cainta ……sa ne straduim sa tinem posturile dupa rinduiala ca sunt vremuri bune de post,caci vor veni si acelea in care vom tine de nevoie dar nu ne vor mai folosi la nimic

    Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu miluieste-ma pe mine pacatosul

    Apreciază

  13. gica said, on august 11, 2011 at 10:06 pm

    Hai sa va lamuresc. Postul in Sf. Munte se tine dupa tipic fara dezlegare la untdelemn si vin.Atunci cand este dezlegare la untdelemn si vin, sambata, duminica, vreo sarbatoare mai importanta, un hram sau un cadru festiv, se mananca si fructe de mare. Sigur ca nu in orice zi de post, ci doar cand cu untdelemn si vin si nici macar atunci mereu. nu are rost sa polemizam , daca nici Sf Munte nu mai e ortodox atunci cine mai e?

    Apreciază

    • saccsiv said, on august 12, 2011 at 6:48 am

      gica

      Nu asa se pune problema, ca daca mananca fructe de mare, nu mai e ortodox.

      Apreciază

  14. marian.c said, on august 12, 2011 at 6:51 am

    De ce nu mănâncă grecii morcovi sau ţelină în post ci fructe de mare? Nu s-a gândit nimeni? Fiindcă la ei nu cresc, nici în Atos. La noi acestea sunt un lux fiindcă nu le avem. Ei sunt în mijlocul mărilor, ce aţi vrea să mănânce? A, mă rog, pot să profite de „binefacerile” civilizaţiei supermarketurilor şi să-şi cumpere ce creşte pe la noi. şi noi să cumpărăm ce găsesc ei în mare la ei. Dar ar fi un lux. Deci un păcat pentru noi. Dar asta nu înseamnă că mâncarea lor nu este de post.

    @toţi
    după cum scrieţi sper că voi nu mâncaţi cu ulei în post, decât când e dezlegare. Fiindcă dezlegare la undelemn este doar în anumite zile.

    Apreciază

    • apelpentruviata said, on august 12, 2011 at 7:32 am

      Chiar daca ei sunt in mijlocul marilor nici acolo nu este ieftin. Dimpotriva. Fructele de mare au un pret prohibitiv oriunde in lume. Deci teoria ta nu sta in picioare. Pentru ca si acolo morcovii si telina sunt muuuult mai ieftine decat fructele de mare. Ca sa iti faci o idee…de 10-20 de ori mai ieftine

      Apreciază

      • marian.c said, on august 12, 2011 at 8:02 am

        Daca ai fost in Grecia ai vazut ca n-au terenuri fertile, e piatra cat cuprinde… Iar la Atos e tot stanca si mare. Preturile prohibitive sunt o chestie mai noua, iar daca morcovii si telina sunt mai ieftine nu stiu, eu auzisem de la cineva care a fost acum vreo 4 luni in Grecia ca sunt scumpe.
        Grecii au fost dintotdeauna pescari si marinari din tata-n fiu, cu asta s-au ocupat. E deci si o chestie de mentalitate specific nationala. Mie unuia mi se pare chiar mai barbar sa tai si sa mananci porc de Craciun cum e la noi, dar ma rog, aici era vorbe de mancare de post. Ce sa mai zic de paganisme gen „pomana porcului”, dar ma rog, o sa ziceti ca cine practica asta nu merge la biserica.

        Apreciază

  15. ADRIAN CL.23 said, on august 12, 2011 at 7:14 am

    Fratilor, multe din conetariile voastre sunt mai mult contra fructelor de mare.Eu, personal in post nu le-am atins…punct, asta nu tine de o mandrie sau altceva.
    Este adevarat si se simte multa habotnicie pe la unii fratii, sa ma ierte si ei si Bunul Dumnezeu.
    Postul este dupa putinta fiecaruia, cu discernamant si cu ascultare de duhovnic, de multe ori ne spurcam si scapama si ceva de dulce, fie ca nu am citit bien eticheta fie ca am uitat, etc, nu conteaza motivul ci conteaza trezvia si slabiciunile noastre care si prin astfel de caderi ne arata cat suntem de mici si slabi, mandri si trufasi.
    Cred ca suntem mau habotnici decat habotnicii unii dintre noi.
    Fiecare dintre noi , avem probleme , ba cu sanatatea si atucni suntem obligati sa mancam, si nu putem tien post, fie psihologice..depinde de la caz la caz.Staduinta noastra conteza si dorinta noasra de a tine postul in masura putintelor noastre.
    Si, ganditi-va ca si sfintii nu sunt toti la fel, unii mucenicii, alti cuviosi, altii stalpnicii…DUPA PUTINTA SI TARIA DARUITA DE DUMNEZEU LOR.
    SA NE SMERIM CEI CE PUTEM TINE UN POST MAI ASPRU SI SA NE RUGAM SI PT CEILALTI, CARE NU POT DIN DIFERITE MOTIVE…NU STIM IN CE MOD EI SUNT MAI PLACUTI LUI DUMNEZEU IN NEPUTINTELE LOR DECAT NOI IN MANDRIA NOASTRA DE POSTITORI.
    sa ma iertati fartilor pe care i-am suparat.

    Apreciază

    • dora said, on august 12, 2011 at 7:58 am

      iata o atitudine sanatoasa. multumim si Slava lui Dumnezeu pentru toate.

      Apreciază

  16. OG said, on august 12, 2011 at 1:37 pm

    De parte de a dori să intru în polemică, doresc să fac câteva precizări.
    Fratele, în comentariul său, zice că nu a putut ține postul în Grecia. În contextul acesta duhovnicul i-a spus de fructele de mare. Apăi, iertare, decât carne ori lactate, mai bine fructele de mare.
    Deși spune că are încredere în părintele său, plecând de la întâmplarea sa propune o dezbatere, ca să spună și alții ce cred. Păi tocmai asta înseamnă a nu avea încredere în cuvântul duhovnicului, când îl supui părerilor publice. Noi credem duhovnicului, ca lui Dumnezeu, când se vădește în el cugetul Bisericii, când dă mărturie bună și nu mărturisește erezii. Altfel, cuvântul lui ne e sfânt și ne e lege. Dacă vedem astfel lucrurile, propunerea de dezbatere e, într-o măsură, o gafă duhovnicească.
    Trebuie să credem duhovnicului, mai ales când, iaca, mărturisim că nu am ținut post și ne dă o soluție, altfel, mâine dezbatem și dacă lăcustele mâncate de Sf. Ioan Botezătorul erau sau nu de post. Postul e înfrânare, e flămânzire înainte de toate („Postind, au flămânzit”).

    Apreciază

  17. Aurora said, on august 12, 2011 at 2:39 pm

    Despre lacustele pe care le manca sf. Ioan Botezatorul, am aflat de la cineva care a fost in pelerinaj la Locurile Sfinte ca in textul din Sfanta Scriptura nu se face referire la nesatulele insecte verzi care pustiesc totul in cale, ci la niste poame asemanatoare cu perele padurete.

    Apreciază

  18. VIO 333 said, on august 12, 2011 at 6:03 pm

    Ma iertati , dar ce multe comentarii se fac la acest subiect si cat de putini au scris despre Paulescu , nu ca nu ar fi un subiect important , dar se pare ca ne domina mai mult mancarea , si a ne indreptati sau nu sa mancam una sau alta .
    Toti care au nelamuriri in aceasta privinta , sa-si consulte duhovnicul , fata de care eu consider ca trebuie facuta ascultare neconditionata ( ma iertati , eu fiind mai in virsta decit multi dintre dv. sunt mai habotnic din acest punct de vedere ) .
    Mancarea trebuie sa fie cat mai „simpluta” , iar fructele ( denumire denaturata dupa parerea mea ) de mare care sunt considerate delicatese ,chiar daca ar fi de post ( eu unul personal sunt convins ca nu este asa cel putin la noi ortodoxi romani ) datorita acestui lucru , ar fi o accelerare ( daca-mi este permis sa zic asa ) si nu o infranare !
    daca v-am suparat pe unii dintre dv. , iertati-ma pe mine N.N.R.M.P..
    DOAMNE ajuta-ne , ca mare trbuinta avem !

    Apreciază

  19. ingrid said, on august 13, 2011 at 3:11 pm

    O problema la mai multi comentatori, care cred ca respecta cuvantul Scripturi: respingerea nejustificata a laptelui la influenta unor cercetatori naturisti.

    Precum a postat si Sacciv alta data, exista oarecare cercetari, care au demonstrat ca hrana complet cruda vindeca un procent extrem de semnificativ de cazuri de cancer si alte boli ale sistemului digestiv, circulator, respirator, etc.
    Unii dintre cercetatorii acestia, adepti ai „hranei vii” recomanda cu deosebita caldura laptele crud (ex. Ernst Günter), altii vin cu argumentul cunoscut intre cititorii site-ului, ca omul este singurul mamifer care bea lapte dupa ce a fost intarcat, ca informatia genetica a laptelui de vaca e atat de diferita, etc si ar fi mai bine sa nu mancam lapte.

    In general cazurile de cancer reactioneaza mai bine la posturile mai aspre, cu sucuri de legume, apa de zarzavat si de plante medicinale (asprime relativa, dupa cum suporta si pacientul) , cu hrana usoara, usor de asimilat, ca organismul sa fie odihnit si sa lupte mai cu avant impotriva dusmanului.

    Medicii naturisti sunt medici cu nimic mai prejos decat ceilalti medici, chiar au rezultate mai bune, si cine are incredere, cu toata inima se poate lasa pe mana unui medic bun care da sfaturi naturiste incercate!

    Dar ca ortodocsi, ne uitam putin si la invatatura Bisericii, care e mai infailibila decat oricare astfel de argumente!

    Pamantul fagaduintei e „pamantul unde curge lapte si miere”. Acestea sunt pentru hrana noastra si ca si crestini nu le putem contesta valoarea exceptionala!

    A nu se intelege ca Dumnezeu obliga pe cei care au intoleranta la lapte sa guste, Dumnezeu stie de ce le-a dat-o.

    Din modul in care Biserica a randuit posturile, intelegem ca laptele, ouale, ca si carnea NU sunt indispensabile omului, ca tot ce are omul nevoie, inclusiv calciu se regaseste si in plante, adesea intr-o forma mult mai adecvata si mai asimilabila de catre organism (ex. smochine, mei, coada calului).

    Pe de o parte nu avem voie sa spunem ca cele pe care le-a curatit Dumnezeu sunt spurcate. Aici intra si carnea de porc, si laptele, si fructele de mare, si racii, etc. Pe de alta parte, carnea, laptele ouale trebuie mancate cu masura, cu pauze lungi, si sa nu fim dependenti de ele, ci hrana de baza sa fie legume, fructe, cereale.

    Asadar daca in caz de cancer, medicul naturist te sfatuieste sa postesti inclusiv fara lapte, cu toate alimentele crude „direct din mana lui Dumnezeu” cu toate ingredientele pe care le are in mod natural, fara interventia omului, nu gresesti sa-l asculti pana te vindeci, dar din acest motiv nu hulim ceea ce Dumnezeu a lasat pentru hrana noastra incepand de la potop, anume toate vietuitoarele ca si iarba verde, fara legi ca nu e voie sa te atingi de cele „necurate”. Abia de la Moise au fost date astfel de legi, iar Sf Parinti ne spun clar ca rolul acestor legi era eminamente pedagogic, nu dieta pt sanatate.

    Laptele de capra are efecte miraculoase recunoscute in TBC si alte boli, daca provine de la o capra scoasa la pascut, nu legata, careia i se aduce la bot. De ce? Capra e o mare cunoscatoare si consumatoare de plante medicinale. Poate fi observata cum daca de ex are indigestie, mananca numai putin musetel, pelin, si de altceva nu se atinge pana se face bine. Ca si mierea de salcam, sau mierea poliflora, etc, calitatea laptelui de capra depinde de plantele la care animalul a avut acces si le-a poftit, laptele nu este gras ca laptele de bivolita, ci procentul de minerale e mult mai mare decat la bovine. Cu efectele benefice exceptionale pe care le are, ar fi pacat sa spunem ca nu e sanatos.

    Calugarii incearca pe cat posibil sa se hraneasca dupa prima lege din rai: iarba care face samanta (radacina, frunze, seminte) si pomul care da roade. Asa motiveaza Sf Vasile cel Mare recomandata renuntare a calugarului la carne: mananca mancarea randuita de Dumnezeu la inceput in rai, si nu are nevoie de unire trupeasca, asa cum era la inceput, inainte de pacat. Dar precum stim, renuntarea la carne nu e obligatorie in orice manastire, ca asa li s-a parut parintilor potrivit sa fie si destule manastiri unde se mananca si carne!

    Nici noi mirenii nu suntem impiedicati de la post, hrana din rai trebuie sa fie la baza, iar cea de frupt cu masura, iar in caz de boala, daca ne mai recomanda si medicul naturist, sa postim cu drag, sa adaugam si rugaciunea fierbinte, dar sa nu uitam o clipa ca nu avem voie sa hulim si sa spunem ca hrana de frupt este spurcata! Si aceea a fost lasata cu pogoramant incepand de dupa potop spre hrana noastra!

    Prelucrarea termica, evitarea sangelui au fost lasate de Dumnezeu ca sa nu se dezvolte in noi apucaturi rele, criminale, inainte de toate ca sa nu mancam carnea cruda, ca celelalte mamifere.

    Un caine hranit cu resturi din hrana noastra, carne fiarta, fripta, afumata, mai rar are apucaturi de vanator, pe cand daca il hranesti cu carne cruda, in sange, se invata de rupe gainile, vaneaza pasarele.
    E drept ca pisicile si cainii hraniti cu mancare gatita fac carii, pe langa cele salbatice sau de la zoo hranite cu hrana lor cruda naturala la care nu s-au inregistrat carii. Dar mai bine asa decat cu apucaturi rele. Apoi cainii daca-i inveti, au obiceiul sa manance multe vegetale crude, de la varza la dude, am vazut unul care manca porumbul pe care-l dadea femeia la gaini, si altul legat sub un nuc care spargea si manca toate nucile carea cadeau in perimetrul lui.

    Lui Dumnezeu nu-i place excesul de preocupare a noastra pt mancare, pacalirea simturilor prin iluzii desarte cu ajutorul conservantilor, colorantilor, etc. De aceea au aparut atatea boli ale civilizatiei, ingaduite de Dumnezeu din cauza pacatelor noastre.

    Dar desi suntem singurii care prelucram termic mancarea, Dumnezeu a dat in Vechiul Testament dispozitii clare, cum trebuie pregatite anumite jertfe si mancate. A inmultit painile si pestii, in forma gatita, prelucrata de om. Pentru ca omul nu putea suporta la vedere carnea cruda, Dumnezeu ne-a dat Trupul si Sangele Sau sub forma vazuta a painii si a vinului, alimente pregatite de mana omului, nu in forma lor naturala in care se gasesc lasate de Dumnezeu. Daca Dumnezeu a cinstit astfel lucrul mainilor omului, noi nu putem spune ca sunt rele!!!

    Asadar sa postim cu toata inima, pentru pacatele noastre si cu hrana uscata (legume, fructe crude), si cu ajunari, dupa sfatul duhovnicului si prescriptia de dieta a medicului, ca nu gresim, dar laptele, carnea, luate cu masura si nu permanent sau cand organismul ne obliga sa postim din cauza starii sanatatii –sunt alimente foarte bune si sanatoase!

    In privinta fructelor de mare, nu trebuia inceputa discutia, ca nu se cuvine sa comentam sfatul duhovnicului. Personal n-am gustat asa ceva, nici nu mi se par vrednice de poftit, cum n-am gustat nici diverse fructe tropicale mai ciudate, cu care n-am fost invatata din copilarie si care apar prin Supermarketuri. Dar cui ii plac si e invatat cu ele, de ce nu? Iar daca Biserica a hotarat ca ele pot fi mancate si in post cand e dezlegare la ulei si vin, intrucat nu au sange ca al nostru, si daca omul doreste sa manance, nu judecam noi pogoramantul Bisericii, ci luam cu multumire, daca duhovnicul sau medicul personal nu ne-a randuit un post mai aspru.

    Apreciază

  20. OG said, on august 13, 2011 at 3:38 pm

    Eu asa am citit, ca lacuste erau.
    http://www.greekbible.com/index.php – mergi la Matei 3, 4 si da click pe ἀκρίδες:

    ἀκρίς,n {ak-rece’}
    a locust, particularly that species which especially infests oriental countries, stripping fields and trees. Numberless swarms of them almost every spring are carried by the wind from Arabia into Palestine, and having devastated that country, migrate to regions farther north, until they perish by falling into the sea. The Orientals accustomed to feed upon locusts, either raw or roasted and seasoned with salt (or prepared in other ways), and the Israelites also were permitted to eat them.

    sau vezi aici:

    http://concordance.biblos.com/akrides.htm
    despre consumul de carne si de cand este el permis, pt ca s-a discutat pe aici : http://laurentiudumitru.ro/blog/2006/10/03/de-cand-este-permis-consumul-de-carne/

    Apreciază

  21. camelia said, on mai 25, 2012 at 9:17 am

    Doi ciobani merg la un restaurant mediteranean. Dupa ce citesc meniul il intreaba pe chelner
    – Dom’le draga, ce is acelea fructe de mare?
    – Caracatita, calamar, rac, creveti, raspunde chelnerul.
    – Apoi bag de seama, zice unul dintre ciobani, dupa cum zici dumneata, vulpea, ursul si lupu’ is fructe de padure!

    Apreciat de 1 persoană

  22. A.N.P.C.P.P.S.Romania -InfoCons said, on noiembrie 8, 2013 at 1:38 pm

    Produse de post
    Prin definiţie, postul presupune un regim alimentar din care lipsesc produsele de origine animală.
    „Postul este înţeles în general ca o practică de abţinere de la anumite mâncăruri, în anumite zile ale săptămânii – miercurea şi vinerea – sau pe perioade mai lungi stabilite de Biserică.

    Produse de post care atrag atentia: produse alimentare constituite din ingrediente de origine vegetala si animala, texturat proteic de soia, faina de soia, mixuri pe baza de soia.
    De aceea, un consumator informat verifica intotdeauna eticheta unui produs!
    Etichetele produselor alimentare ne sunt de mare ajutor în alegerile pe care le facem în calitate de consumatori, oferindu-ne toate informaţiile necesare – de la eventualele pericole majore pentru sănătate, precum alergiile la arahide, până la conţinutul de sare sau tipurile de grăsimi. Etichetarea clară şi lizibilă ne ajută să mâncăm mai sănătos, întrucât ştim exact ce cumpărăm. În schimb, o etichetă vagă, prea încărcată sau înşelătoare, poate reprezenta un obstacol în calea opţiunii pentru o alimentaţie echilibrată.
    Pe eticheta oricărui produs alimentar trebuie să existe lista ingredientelor în ordine descrescătoare, după proporţia fiecărui ingredient (cu excepţia amestecurilor de fructe sau legume), incluzând acele ingrediente care se cunoaşte că pot provoca reacţii alergice (de exemplu: arahide, lapte, ouă, peşte). Trebuie indicată proporţia în procente (%) a ingredientelor evidenţiate în prezentarea produsului, ca de exemplu în numele produsului sau în imaginea de pe ambalaj.
    Este obligatorie specificarea pe etichetă a prezenţei ingredientelor provenite din organisme modificate genetic (OMG), toate aceste ingrediente fiind menţionate cu termenul de „organisme modificate genetic” în lista de ingrediente!
    Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania – A.N.P.C.P.P.S.Romania – o9atitudine ! – InfoCons, unica organizatie din Romania cu drepturi depline in Consumers International, este o asociatie de consumatori neguvernamentala, reprezentativa, de drept privat, fara scop lucrativ, cu patrimoniu distinct si indivizibil, independenta, intemeiata pe principii democratice, ce apara drepturile consumatorilor.

    Apreciază

  23. piciwarelungi said, on iulie 13, 2015 at 2:54 pm

    Tot ce faci pentru Dumnezeu este bine sa faci la maximul puterilor tale, pentru ca altfel nu isi are rostul. Adica sa vrei, sa intelegi , sa crezi . Cred ca este valabil si pentru post.

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.