SACCSIV – blog ortodox

MARTIRIUL LEGIONAREI NICOLETA NICOLESCU – torturata, violata si apoi arsa de vie la crematoriul din Bucuresti

Posted in ORTODOXIE by saccsiv on iulie 16, 2011

Citez din articolul 10 iulie – Martiriul Nicoletei Nicolescu – torturată şi arsă de vie la crematoriul din Bucureşti:

Cum a fost asasinată comandanta Cetăţuilor de Fete Legionare  (cf. „Martirii ne veghează din ceruri” de Nicolae Niţă ) Torturată, violată şi apoi trezită din nesimţire şi conştientă, Nicoleta a fost aruncată în flăcările crematoriului…

Arestată împreună cu multe alte camarade din Cetăţui în 1938, fusese schingiuită în beciurile Prefecturii Poliţiei Capitalei luni de-a rândul, în chipul cel mai crud. Roata morţii se învârtea sârguincios; veşti tragice soseau din ţara întreagă despre cei cuminecaţi în credinţa lor pe drumul cu Arhangheli.

Şi, într-una din zilele lunii Iulie, vestea uciderii Nicoletei şi cruzimile la care a fost supusă în ultimele clipe de viaţă ale ei, străbătu ca fulgerul toată suflarea românească. Secretul acestei tragedii, n-a putut fi păstrat. Până şi brutele asasine s-au cutremurat de zelul de neînvins al credinţei Nicoletei. Într-o celulă de la subsolul Prefecturii, cu oasele zdrelite, cu pieptul tăiat măcelăreşte ca să i se ia viaţa grabnic, eroina îi înfruntase aprig pe temnicerii şi schingiuitorii ei, refuzând să moară repede, aşa cum sperau ei. Încă mai respira şi cuţitele negre banditeşti, cu lame groase, îi sfârtecau trupul încăpăţânat să rămână pe viaţa asta, încăpăţânat să mai respire încă, până la ultimul strop de viaţă. Imagine dantescă de care gâzii cei fioroşi s-au îngrozit… Aruncată apoi pe podeaua unei camionete-dube, între lopeţi şi târnacoape îngropătoare de alte vieţi tinere în pădurea Pantelimon, fusese transportată la Crematoriu.

– Nu moare mă! Nu moare!… Nu vrea să moară!…

În spatele Crematoriului, maşina se opri. Undeva mai pe dreapta, o uşă dosnică ce duce în incintă. Mecanicul de serviciu Ion Cerchez o deschise:

– Actele de…

– Care acte? – îi tăie repezit întrebarea unul din agenţi. N-are nevoie dă ele un’ să duce… Cară-te…

– Da, dar ştiţi, corpul trebuie înregistrat…

– S-a făcut de delegaţii Prefecturii: Siguranţa Statului.  Ştim noi ce trebuie… Cară-te de-aici…

Pus în faţa autorităţilor „statului”, mecanicul deschise larg uşa şi se dă într-o parte, lăsându-i să intre – vrând-nevrând – pe cei doi asasini: Pavel Patriciu, Comisarul Prefecturii de Poliţie din Bucureşti şi agentul Iuliu Horvath.

Sacul atârna greu… Roşit de sângele pierdut al victimei, l-au apucat cu grijă de colţuri, să nu se murdărească, şi au intrat în Crematoriu, cotind la stânga, pe  culoarul palid luminat.

– Stai aşa!… Las-o jos că m-am pătat. Să schimb mâna…

Sacul fu trântit pe podeaua de beton, ca o povară apăsătoare şi, în cădere, gura legată i se deschise. Capul Nicoletei se revărsă înafară, la viaţă parcă. Horcăia în sânge încercând să respire şi ochii priveau straniu la cele trei personagii, înmărmurite la vederea ei încă în viaţă… Era aproape de ora 23…

Puţin mai apoi, în cuptorul cu nr. 1, rezervat permanent victimelor legionare, focul o cuprinse, în gemete apocaliptice de durere. Refuza, refuza să moară, parcă în ciuda călăilor…

Dintr-odată, nu se mai auzi nimic. Se făcu linişte, o linişte mormântală şi apăsătoare… Pe obrazul mecanicului de la Crematoriu, Ion Cerchez, se prelinse pe nesimţite o lacrimă şi încercă iute să şi-o ascundă cu mâna.

– A murit!… Ai văzut?!… Ţi-am spus eu…

Din coşul cuptorului cu nr. 1, fumul albăstrui se răspândeşte ca o perdea subţire deasupra oraşului cufundat în noapte, vestind mişelia cea mare… O viaţă de cruciată se stinsese în flăcări, pe rug… Din cer, stropi de ploaie încep să se reverse deasupra pământului ca la o comandă şi trăsnetele lui Dumnezeu încep să  biciuie văzduhul cu fulgerări mânioase; dar focul iudelor, ascuns, pâlpâie neatins corpul martirei…

Sfatul mişelnic, uneltit şi hotărât de putere împotriva tineretului creştin legionar, osândea hoţeşte la moarte. Rodul de aur al Ţării, păşea pe drumul spinos al calvarului şi mântuirii Neamului…

Notă: se pare că cenuşa ei s-a recuperat şi a fost adusă la mănăstirea Predeal în 1940. Se pare că regimul comunist de mai târziu va fi înspăimântat de mormintele martirilor, căci Securitatea se informa că la Predeal stareţul Dionisie Velea (mutat de patriarhul Justinian ca prim-slujitor la catedrala patriarhală) „a permis călugărului Nicandru Prodan să aducă legionari pentru şedinţe clandestine şi să adăpostească osemintele lui Nicoleta Nicolescu, ţinând slujbe speciale pentru ea[1].

 sursa: Martiri şi mărturisitori români din secolul XX – Fabian Seiche


[1] La Adrian Gabor, Biserica Ortodoxă Română şi regimul comunist, curs.

Fragment din  Acatistul Sfintilor Romani din inchisori:

Condacul al 11-lea:

Cumplita prigoana cea cu manie pornita asupra voastra n-a crutat nici firea femeiasca cea slaba, si intocmai mucenitelor de demult, multime de femei cu indrazneala au marturisit dragostea lor pentru Hristos si neam, si chinurile au rabdat cu bucurie, cantand lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul al 11-lea:

Ingrozitu-s-au credinciosii vazand adus spre ardere un trup de femeie schingiuit, iar calaii cei cu inima de piatra, nicicum luand seama ca acela viata mai avea intr-insul, cu grabire l-au aruncat in cuptor si vaiete surde din flacari au rasunat, iar noi cutremurandu-ne de unele ca acestea cu frica graim:

Bucurati-va, trupuri firave cu suflet calit.

Bucurati-va, ca pe Hristos cu indrazneala ati marturisit.

Bucurati-va, ca mucenitelor din vechime v-ati asemanat.

Bucurati-va, ca multe feluri de chinuri ati rabdat.

Bucurati-va, ca batjocuri si loviri ati primit.

Bucurati-va, ca spanzurandu-va cumplit v-au strujit.

Bucurati-va, ca spre impuscare pieptul vostru l-au dat.

Bucurati-va, ca mainile soldatilor pe arme au tremurat.

Bucurati-va, ca trupurile v-au batut pana la sange.

Bucurati-va, ca de suflete nu s-au putut atinge.

Bucurati-va, cu Sfintii acestui neam prigonit.

Bucurati-va, toti care in credinta ati murit.

Bucurati-va, Sfintilor Marturisitori, care in temnita Golgota neamului romanesc ati suit!

11 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. saccsiv said, on iulie 16, 2011 at 5:27 pm

  Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

  https://saccsiv.wordpress.com/about/

  Apreciază

 2. oroles said, on iulie 16, 2011 at 5:51 pm

  Deosebita postare. Cei interesati pot citi mai mult:

  http://miscarea.net/nu-vor-dusmanii3.htm

  Si un omagiu Legionarelor noastre:

  http://www.miscarea.net/legionarele-noastre.htm
  http://www.miscarea.net/legionarele-noastre-a.htm

  Doamne ajuta!

  Apreciază

 3. nea Anderthal said, on iulie 16, 2011 at 6:19 pm

  Uite ce vor sa fac „ale$$ii” :

  http://blog-crestin-ortodox.blogspot.com/2011/07/robert-baer-fost-sef-al-cia-israelul-va.html

  Apreciază

 4. george said, on iulie 16, 2011 at 7:14 pm

  Da! Materialul a picat foarte bine pentru ca intotdeauna m-am intrebat despre cine era vorba in Icosul al 11 al Acatistului Martirilor Romani. A fost unul care mi-a atras atentia in mode deosebit de cite ori citeam pentru ca de fiecare data ma ingrozeam de incredibilelel chinuri prin care a trebuit sa treaca acea martira. Acum stim despre cine este vorba.

  Apropo de aceasta relatare, fantastica cruzime a celor doi tortionari care se indemnau unul pe altul: – Nu mai moare ma odata?!”- mi se pare de ordinul posedarii demonice- ce-i drept o posedare voluntara….adica prin alegere constienta (intre bine si rau).

  Apreciază

 5. stef said, on iulie 16, 2011 at 10:17 pm

  Un rezumat edificator asupra crimei organizate jidanesti:

  Apreciază

 6. Sergiu said, on iulie 17, 2011 at 10:26 am

  Acum sper că s-a înţeles de ce a fost executat Armand Călinescu.

  Apreciază

  • o constantin said, on iulie 18, 2011 at 7:19 am

   Nu te supara ,cred ca faci o confuzie, A Calinescu a fost ucis pentru a se decapita aproape toata conducerea legiunii. Elita ML a fost scoasa din lagare si inchisori si pusa la zid, a fost ordin ca in fiecare localitate din tara si atunci aveam si nordul Bucovinei, Basarabia si Cadrilaterul in piata centrala sa fie atarnate in spanzuratori intre 3 si 6 cadavre de legionari. Uciderea lui A Calinescu a declansat o prigoana fara precedent impotriva a tot ce erea verde. Masacrul de la Jilava (in celula 17 a fost si Iuliu Horvath iar in 18 Pavel Patriciu) a fost pentri H Sima stergerea urmelor pe care le avea cu Moruzov (celula 1), el fiind pe statele de plata ale acestuia. Sa nu uiti ca nici nu se uscase sangele catorva mii de martiri, cand domnul Sima erea ministru in 40 al lui Carol II, asa ca in 40 cand a luat puterea, se debarasase de tot ce i-ar fi fost lui incomod, iar legiunea a fost asa de slabita la nivel de conducere incat lui Antonescu nu i-a fost de loc greu sa-i mature de la conducerea statului. Dupa 23 aug 44 le mai iertam din pacate la ambii, te salut cu respect sa auzim numai de bine Constantin O.

   Apreciază

   • oroles said, on iulie 18, 2011 at 2:45 pm

    Ba eu cred ca tu faci o mare confuzie. Crezi in toate mizeriile lansate de securitate pentru a dezbina legiunea. Daca promovezi astfel de minciuni si mizerii, esti de partea celor care de la inceput au lovit si continua sa loveasca in legiune si legionari. Asta este valabil desigur doar in cazul in care esti numai un naiv care crede orice varianta securista fara sa puna mana sa se documenteze, sa discute cu legionarii adevarati si sa vada cum stau treburile. Pentru ca mai este o posibilitate, aceea ca esti chiar rau intentionat si cu buna stiinta lovesti in legiune…In ambele cazuri esti in mare eroare daca iti inchipui ca cineva cat de cat documentat pune botul la astfel de mizerii.

    Apreciază

 7. un ortodox said, on iulie 18, 2011 at 8:00 am

  pai in 1938 conduceau asa zisii regi ?? asa zisii democratici ?? nu erau ei dati de occident ?? asa ne a iubit mereu occidentul

  Apreciază

 8. Anitulesei Sorina Sorina said, on iulie 19, 2011 at 2:28 pm

  vreau sa va trimi o carte prin internet, scrisa de Nicoleta Codrin in care se face o comparatie intre Capitan si Horia Sima. Pe ce adresa o pot trimite?

  Apreciază

 9. Mos Ioan said, on septembrie 22, 2011 at 3:47 pm

  Vesnica Pomenire Sfintei Mucenite Legionare Nicoleta!
  Roaga-te Sfânta Mucenita pentru noi preamult pacatosii si pentru Neamul Românesc!

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: