SACCSIV – blog ortodox

17 iulie: Praznuirea Tarului Nicolae al II-lea si a familiei sale

Posted in Calendar Ortodox, RUSIA by saccsiv on iulie 16, 2011

Foto: http://img3.photographersdirect.com/img/262/wm/pd2547944.jpg

Tarul Nicolae al II-lea a fost canonizat de Biserica Rusa din Afara Granitelor in octombrie 1981 la New York.

Mai apoi, pe 4 august 2000, Tarul Nicolae impreuna cu membrii familiei sale au fost canonizati de Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse.

Iata ce putem citi in articolul Familia de martiri a ultimului Ţar Romanov – Nicolae al II-lea (arhiva foto):

În apropiere de Sankt Petersburg, la 19 mai 1868, s-a născut ţarul Nicolae al II-lea, în ziua de prăznuire a Sfântului şi Dreptului Iov. Din acest motiv, ţarul obişnuia să spună: „M-am născut în ziua de prăznuire a Sfântului Iov, mult pătimitorul, şi sunt sortit să sufăr“. După 23 de ani de domnie, în ziua de 17 iulie 1918, bolşevicii l-au executat pe ultimul ţar al Rusiei, împreună cu ţarina şi cei cinci copii ai săi.

Era nepotul favorit al lui Alexandru al II-lea, care îl numea „raza lui de soare“. Când era mic, era trimis zilnic să-şi viziteze bunicul.

„Părinţii mei lipseau, iar eu, împreună cu bunicul, eram la slujba Miezonopticii. În timpul slujbei, se dezlănţui o furtună puternică, fulgerele luminau unul după altul, bubuiturile ca de tun zguduiau biserica şi parcă întreaga lume, până la temelii. Deodată, o răbufnire de vânt intrată pe uşă stinse flacăra lumânărilor aprinse în faţa iconostasului. Se făcu întuneric beznă. Se auzi o bubuitură prelungă de tunet, mai puternică decât cele precedente, şi deodată, am văzut o minge de foc, zburând de la geam chiar spre capul Împăratului. Mingea (n.r. un fulger globular) se roti pe podea, apoi ocoli candelabrul şi ieşi pe uşă în zbor, spre parc. Inima mea înmărmurise, i-am aruncat o privire bunicului: faţa îi era complet liniştită. Îşi făcu cruce cu acelaşi calm ca şi atunci când mingea de foc zburase în jurul nostru şi am simţit că nu este bărbăteşte, nici demn să mă sperii aşa de tare, cum mă speriasem. Am simţit că trebuie numai să priveşti înainte la ceea ce se va întâmpla şi să te încrezi în milostivirea lui Dumnezeu, la fel cum făcuse bunicul meu. După ce mingea înconjură întreaga biserică şi ieşi brusc pe uşă, l-am privit din nou pe bunicul. Un uşor zâmbet trona pe faţa lui şi îmi făcu semn cu capul. Frica îmi dispăru şi, din acest moment, nu mi-a mai fost niciodată frică de furtună“, îşi amintea, mai târziu, ţarul Nicolae extraordinara întâmplare din copilărie.

Petrecea multă vreme studiind, remarcându-se printr-o memorie ieşită din comun şi capacităţi intelectuale deosebite. A făcut studii în domeniul ştiinţelor economice, al dreptului, şi studii cu caracter militar. Şi-a făcut serviciul militar la infanterie, cavalerie, artilerie şi în cadrul marinei militare.

În toamna anului 1891, perioadă greu încercată de foametea abătută asupra Rusiei, a condus, la cererea tatălui său, comitetul ce trebuia să uşureze greutăţile celor aflaţi în nevoi. Cu un suflet arzând de o dragoste fierbinte pentru fiecare om, viitorul ţar, părtaş fiind la durerea semenilor, a trudit neobosit pentru a uşura suferinţele poporului său.

   „Te vei îndrăgosti de dumnezeieştile noastre slujbe“

Dorind să se căsătorească cu prinţesa Alix de Hesse-Darmstadt, nepoata reginei Victoria a Marii Britanii, a stăruit îndelung pentru a primi binecuvântarea perechii împărăteşti, ce nu vedea cu ochi buni această alianţă. La căsătorie, ţareviciul a convins-o pe prinţesă să primească credinţa ortodoxă. „Atunci când vei vedea cât de frumoasă, cât de plină de har şi de smerită este religia noastră ortodoxă, cât de minunate sunt bisericile şi mănăstirile noastre şi cât de măreţe sunt dumnezeieştile noastre slujbe, vei ajunge să le îndrăgeşti şi atunci, nimic nu ne va mai despărţi“, îi spunea viitorul ţar consoartei sale. Slujba prin care ea a devenit fiică a Bisericii Ortodoxe, primind numele de Alexandra, a fost săvârşită de părintele Ioan de Kronstadt. Iată ce mărturisea Alexandra Feodorovna soţului ei, cu prilejul îmbrăţişării Ortodoxiei: „Unde vei trăi tu, voi trăi şi eu, poporul tău va fi poporul meu şi Dumnezeul tău va fi Dumnezeul meu.“

   Ţar al Rusiei

La moartea tatălui său, ţarul Alexandru al III-lea, Nicolae al II-lea a acceptat slujirea împărătească, punându-şi toată nădejdea în Domnul, şi având drept grijă de căpetenie binele poporului.

A luptat neobosit pentru menţinerea păcii. Era un om generos, permanent preocupat de ajutorarea celor aflaţi în nevoi. S-a ocupat de sprijinirea spitalelor şi a aşezămintelor de binefacere, cu bani dintr-un cont personal. „El a cheltuit în scopuri de binefacere aproape tot ce avea“, afirma preşedintele Consiliului administrativ al Majestăţii Sale; iar unul dintre servitori spunea: „Hainele sale erau adesea reparate. Costumele sale, de pe vremea când fusese mire, încă le mai purta“.

Avea o mare putere de a răbda şi un deosebit curaj. Ceea ce îl caracteriza îndeosebi era deplina supunere faţă de voia lui Dumnezeu. Credinţa în înţelepciunea divină îi dădea un calm care nu-l părăsea niciodată. „Am trăit atâţia ani în apropierea sa, spunea unul dintre servitorii săi, şi nu l-am văzut niciodată supărat sau mânios. Era întotdeauna echilibrat şi calm.“

Cu prilejul războiului cu Japonia, din 1904, ţarul a făcut dovada unei mari tării de caracter, neacceptând semnarea unui tratat de pace ruşinos.

   „Copiii trebuie să înveţe jertfa de sine“

Familia imperială era o pildă de adevărată viaţă creştină. Domnul a binecuvântat căsătoria lor cu patru fiice: Olga, Tatiana, Maria şi Anastasia şi un fiu, Alexei.

Copiii au fost crescuţi în dragostea faţă de poporul rus. „Copiii trebuie să înveţe jertfa de sine, renunţând la propriile lor dorinţe de dragul altora, spunea ţarina.“ „Cu cât mai mare este statutul unui om, cu atât mai mult trebuie să-i ajute pe alţii şi, adresându-se acestora, nu trebuie să pomenească niciodată de poziţia sa socială“, spunea ţarul Nicolae, „iar propriii mei copii trebuie să fie tot astfel.“

Cei doi se considerau datori să-i pregătească pentru încercările venite de la Dumnezeu. Dormeau cu toţii pe paturi fără perne şi se îmbrăcau cu simplitate. Hrana le era, de asemenea, simplă. „Duceau o viaţă simplă şi modestă, scria un prieten apropiat familiei, li se adresau celorlalţi oameni cu simplitate şi nu dădeau nici o importanţă statutului lor imperial.“

Având o viaţă retrasă, considerau o adevărată povară protocolul de la curte. Cântau adesea în biserică, în timpul Sfintei Liturghii, iar arhiepiscopul Teofan de Poltava, duhovnicul lor, îşi amintea „cu ce cutremur şi cu câte lacrimi de pocăinţă se apropiau ei de Sfântul Potir“. Seara, când întreaga familie era reunită, ţarul citea cu glas tare, iar ţarina şi fiicele lor se ocupau cu croşetatul şi cusutul. Le plăcea să vorbească de Dumnezeu şi să se roage împreună.

   Canonizarea Sfântului Serafim de Sarov

Alexandra Feodorovna le slujea cu toată dragostea semenilor: îi vizita adesea pe cei bolnavi, îi îngrijea, îi mângâia. A organizat în toată ţara şcoli profesionale pentru cei săraci, a deschis o şcoală de asistente medicale; a înfiinţat o casă pentru soldaţii inapţi de muncă, de pe urma războiului ruso-japonez, în care aceştia deprindeau meserii potrivite situaţiei lor.

În timpul domniei, ţarul Nicolae s-a ocupat îndeaproape de educaţia spirituală a poporului rus. S-au construit sute de mănăstiri şi mii de biserici. Au fost înfiinţate şcoli parohiale. S-a sprijinit dezvoltarea artelor: arhitectura bisericească, iconografia, muzica psaltică bizantină. S-au canonizat noi sfinţi. În vara anului 1903, a avut loc canonizarea marelui stareţ Serafim de Sarov, eveniment la care a participat şi ţarul, purtând pe umeri racla cu sfintele moaşte ale Sfântului Serafim.

A sprijinit popoarele aflate în perioade de grele încercări: a reacţionat ferm, când turcii i-au masacrat pe armeni, a oferit ajutor sârbilor, atunci când Serbia a fost atacată de Austro-Ungaria.

După izbucnirea Primului Război Mondial, ţarul s-a ocupat în mod deosebit de cei aflaţi pe front: vizita soldaţii, binecuvânta trupele şi îi încuraja pe oameni, se preocupa de cei răniţi, vizitând spitalele şi infirmeriile. A luat el însuşi comanda oştirii, iar sosirea ţareviciului Alexei pe liniile frontului a ridicat moralul tuturor. Ţarina transforma palatele în spitale militare şi, din zori şi până în noapte, îi îngrijea împreună cu fiicele sale pe soldaţii răniţi. „M-am îngrijit de oameni atinşi de răni cumplite“, scria Alexandra Feodorovna. „Inima mea este plină de compasiune şi durere faţă de ei, aşa precum o soţie faţă de soţul ei ori o mamă faţă de copiii ei.“

   Pe Drumul Crucii

Silit să abdice, „pentru salvarea Rusiei şi victoria împotriva inamicului străin“, ţarul şi familia sa aveau să pornească pe drumul crucii, încredinţându-şi viaţa în mâinile Domnului. Au fost arestaţi şi sleiţi prin interogatorii nesfârşite. Ţarul a fost acuzat de înaltă trădare, deşi nu existau dovezi. Şi-au aşteptat sfârşitul în pace, conştienţi de faptul că moartea era aproape.

Din temniţa în care se afla, Olga, cea mai mare dintre fiice scria: „Tatăl meu cere să li se spună tuturor celor care i-au rămas credincioşi şi tuturor celor ce pot fi influenţaţi de către aceştia să nu caute să se răzbune din pricina sa. El i-a iertat pe toţi şi se roagă pentru toţi. E necesar să fim cu toţii conştienţi de faptul că răul care se află acum în lume va deveni şi mai puternic şi că nu cu răul se biruie răul, ci numai cu iubirea.“

Familia imperială a fost ucisă de bolşevici în ziua de 17 iulie 1918, devenită ziua lor de prăznuire, după canonizarea lor de către Biserica Ortodoxă a Rusiei, în august 2000.

 

15 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. saccsiv said, on iulie 16, 2011 at 7:29 pm

    Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

    https://saccsiv.wordpress.com/about/

    Apreciază

  2. supraveghetorul said, on iulie 16, 2011 at 7:42 pm

    Israel expands its borders into Europe
    http://english.aljazeera.net/indepth/features/2011/07/2011712891421784.html

    Apreciază

  3. Mos Ioan said, on iulie 17, 2011 at 8:19 am

    RUGACIUNE

    O, sfinte multpatimitorule mucenice împarate Nicolae, Domnul te-a ales ca pe Unsul Sau, ca sa judeci cu mila si cu dreptate oamenii tai si sa fii aparatorul împaratiei pravoslavnice : aceasta slujire împarateasca si grija pentru suflete cu frica de Dumnezeu o savarseai. Însa ca aurul în foc, cu grele suferinte Domnul te-a încercat, ca pe mult patimitorul Iov, dupa lipsirea tronului împaratesc ti-a trimis si moarte muceniceasca. Toate acestea rabdându-le cu blândete, ca un adevarat rob al lui Hristos, te desfatezi acum de înalta slava lânga prestolul Împaratului tuturor împreuna cu sfintii mucenici : sfânta împarateasa Alexandra, sfântul tarevici Alexie, cu sfintele tale fiice Olga, Tatiana, Maria si Anastasia si cu credincioasele slugi. Dar având mare îndrazneala catre Hristos Împaratul, pentru care ai si patimit, roaga-te împreuna cu ei ca Domnul sa ierte pacatul poporului care nu s-a împotrivit omorârii tale, a împaratului si Unsului lui Dumnezeu, ca sa izbaveasca Domnul suferinda tara a Rusiei de cruntii împotrivitori care au fost sloboziti de El pentru pacatele noastre si sa ridice prestolul pravoslavnicilor împarati, iar noua sa ne daruiasca iertare pacatelor si sa ne povatuiasca la orice virtute, ca sa câstigam smerenia, blândetea si dragostea pe care le-au aratat acesti mucenici ca, învrednicindu-ne de împaratia cereasca, unde împreuna cu tine si cu toti sfintii noii mucenici si marturisitori sa preaslavim pre Tatal si pre Fiul si pre Sfântul Duh. Amin.

    Apreciază

  4. iustin said, on iulie 17, 2011 at 10:49 am

    familia romanov mai are vreun supravietuitor in ziua de azi? vreun frate,nepot deal tarului ceva? citisem undeva ca inainte de sfarsitul lumii ,rusia va avea din nou un tar

    Apreciază

  5. Veaceslav said, on iulie 17, 2011 at 11:26 am

    Va fi Tar daca va fi pocainta in Rusia.

    „Daca nu va fi pocainta la poporul rus – sfarsitul lumii este aproape” – Sfantul Ioan de Kronstadt.

    Apreciază

  6. iustin said, on iulie 17, 2011 at 4:28 pm

    valabil pentru toate popoarele:-j

    Apreciază

  7. Ioan Pelasgul said, on iulie 17, 2011 at 5:34 pm

    Dar Tarul Alexandru al II-lea a trimis armata rusa sa invadeze Bucurestiul dupa Razboiul de Indepenta… Poate gresesc ca spun asta… dar acesta este adevarul.

    Apreciază

  8. Aurora said, on iulie 17, 2011 at 7:35 pm

    Este greu sa fii conducator de tara si sa nu faci greseli. Nici Brancoveanu nu a fost perfect , dar cand a fost vremea sa marturiseasca, a stat nclintit in fata calaului. Asa si tarul dimpreuna cu familia sa. Sunt sfinti cu totii si daca ne vom ruga lor, ne vor ajuta in vremurile de prigoana. Dumnezeu si sfintii Lui sa aiba mila de noi !

    Apreciază

  9. un ortodox said, on iulie 18, 2011 at 7:51 am

    Ioane Pelasgul :da frate unii oameni mai fac gresli,unele foarte mari,dar se pot mantui si chiar dobindi sfintenia prin alte fapte mari de exemplu moatea martirica..asa a fost si Sfantul Stefan cel Mare…majoritatea sfintilor au gresit dar pentru moartea lor martirica pentru dreapta credinta….sa punem in cantar si cele bune nu numai relele,adica noi ii vedem pe rusi ca ne ataca dar nu vedem ca ne ataca pentru pactele noastre care nu s putine

    Apreciază

  10. un ortodox said, on iulie 18, 2011 at 7:54 am

    frate saccsiv,la intrebarea ta daca bosv are comuniune cu moscova ..iti spun ceva mai general :si sefi boav sant ca si cei din bor ,de aceea eu nu mai merg la biserica de vreo 2 ani(iti raspund eu daca stiu la orice intrebare..sant multe biserici bosv care au luat fotografia m vlasie de pe scaunul arhieresc pentru ca asta a fugit din manastiri de cativa ani si traieste in un apartament la oras cu o vagaboanda )

    Apreciază

  11. Oleg said, on iulie 18, 2011 at 10:09 am

    colaps imi pare rau sa spun aceasta dar nu s-a facut cu frica de Dumnezeu introducerea calendarului nou…
    Sunt din Mitropolia Moldovei Patriarhia Rusa.

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.