SACCSIV – blog ortodox

Carantina la Poiana Marului? Motivul ar putea fi incalcarea Testamentului Cuviosului Vasile?

Posted in ORTODOXIE by saccsiv on iulie 1, 2011

Citez din articolul Carantină la Poiana Mărului?:

După incidentele provocate de hotărârea Episcopiei Buzăului şi Vrancei, de acum mai bine de un an, de a schimba obştea Mânăstirii de la Poiana Mărului, transformând-o în mănăstire de maici şi încălcând astfel cuvântul Testamentului Cuviosului Vasile de la Poiana Mărului, când părea că lucrurile s-au încheiat, au apărut semne îngrijorătoare.

Dar, mai întâi, vă reamintim ce prevedea, în această chestiune, Testamentul Cuviosului Vasile:

„Dar dacă va îndrăzni cineva a strica după moartea mea, această legătură şi aşezamânt al smereniei mele, sau va îndrăzni să facă tulburări şi sminteli, unul ca acesta să fie anatema, şi partea lui, şi locul lui să-i fie în tartar împreună cu Iuda vânzătorul”,

Mănăstirea Poiana Mărului se confruntă, în această perioadă, cu o situaţie fără precedent: obştea mănăstirii este suspectă de tuberculoză.

Câteva măicuţe de la Mănăstirea Poiana Mărului sunt internate la Spitalul 23 August din Buzău, fiind diagnosticate cu tuberculoză.

În ultimii 22 de ani, cât a fost stareţ, Părintele Macarie Beşliu, la Mănăstirea Poiana Mărului nu a fost înregistrată nici o boală contagioasă. De fapt, în istoricul mănăstirii de la 1870 până în zilele noastre, nu se pomeneşte nici o situaţie asemănătoare.

La mai puţin de un an de la încălcarea Testamentului Cuviosului Vasile de la Poiana Mărului, Episcopul Epifanie Norocel a plecat la Viena pentru un set de analize.

Maica stareţă a ieşit din Biserică în timpul săvârşirii Sfintei Liturghii, de Sărbătoarea Sfinţilor Apostoli, fiindu-i rău.

Duhovnicul mănăstirii, Pr. Dionisie (care este prezent la mănăstire doar duminica) evită să vorbească despre această situaţie gravă, deşi la hramului mănăstirii, în Duminica Tuturor Sfinţilor, un grup de copii de la campusul din Bisoca acompaniaţi de câţiva enoriaşi au participat la slujbă, intrând în contact cu persoane suspecte de turberculoză.

Şi, dacă in mod cert Testamentul Cuviosului Vasile nu cuprinde vorbe goale, trebuie atrasă atenţia cu toată seriozitatea asupra consecinţelor care pot decurge din faptul că obştea este bolnavă de această boală contagioasă. Cu alte cuvinte, responsabilitatea pentru acest pericol revine tot Episcopului.

Noi ne rugăm pentru sănătatea măicuţelor bolnave de tuberculoză, şi ca acei care vin la mănăstire să nu se îmbolnăvească de această boală contagioasă.

Doamne ajută!

 

17 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. saccsiv said, on iulie 1, 2011 at 3:01 pm

    Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

    https://saccsiv.wordpress.com/about/

    Apreciază

    • nu conteaza said, on iulie 1, 2011 at 5:08 pm

      Probabil si-au imaginat ca pot calca testamentul cuviosului Vasile de la Poiana Marului.Si-au facut-o cu mana lor.Dumnezeu i-a pedepsit..Acum sa se roage ca pedepsa se se opreasca aici sa nu vina un rau si mai mare asupra lor…

      Apreciază

  2. Aurora said, on iulie 1, 2011 at 8:18 pm

    Sfintii nu rabda batjocura ! Isi inchipuie Norocel ca poate sa schimbe randuiala dupa cum il taie capul ? Mult tupeu au acesti episcopi nesatui si obraznici ! Dar lucrurile nu vor ramane asa. Sfantul Vasile va pune ordine.

    Apreciază

  3. cristina nitu said, on iulie 1, 2011 at 8:28 pm

    speram ca pana la urma sa isi de-a seama de greseala facuta si sa randuiasca toate dupa testamentul cuviosului Vasile si sa readuca pacea , linistea si frumusetea la manastirea Poiana Marului, cum era inainte, cand era parintele Macarie.

    Apreciază

  4. Roxana Elena said, on iulie 2, 2011 at 8:58 am

    ne e mila de maicute, ele au facut ascultare de preasfintitul epifanie care a vrut sa incalce cu tot dinadinsul testamentul cuviosului Vasile. mii de credinciosi au vrut sa explice ce mare pacat a putut sa faca, oricum nu la interesat nici manifestatiile, si nici mitingul din fata Episcopiei, din taria lui de credincios ortodox nu a vrut sa dea nici un comentariu sa spuna de ce chinuie suflete nevinovate si muncite. Oricum si pentru maici ne vom ruga noi credinciosii si parintele Macarie, cei care stim ce testament a lasat cuviosul Vasile.

    Apreciază

  5. Roxana Elena said, on iulie 2, 2011 at 9:24 am

    Oricum un loc sfant nu il iei nici un loc de statiune nici cu bani, acolo in M-stire au trait doar suflete credincioase, dar dupa izgonirea lor ne-am dat seama ca ceva rau se intampla. Au plecat si caprioarele de langa M-stire, nici ele nu au vrut sa le prinda carantina.Pentu maicute ne vom ruga, dar pentru epifanie cine se va ruga? Ar trebui sa inceapa sa se intoarca catre D-zeu pt ca credinta ortodoxa este doar una si sfanta.
    {COVASNA,Madalina}

    Apreciază

  6. olteanu liliana said, on iulie 2, 2011 at 12:34 pm

    Inseamna testamentul cuviosului Vasile sau un slujitor al Domnului.Acei calugari care ia.ti pornit va donat sapte biserici si nu ati tinut cont de asta.Ati bagat in mod abuziv maicile in manastire,pe noi nu ne.ati bagat in seama,in schimb Dumnezeu a luat in seama ceea ce ati facut.Lili ,Harghita

    Apreciază

  7. ortodoxa said, on iulie 3, 2011 at 3:28 pm

    Sa va spun ceva dragi credinciosi, am fost anul trecut la manastirea Ciolanu si apoi voiam sa merg la man. Poiana marului si surpriza….. un drag preot mi-a zis „dar ce sa faci la poaiana marului „…iar eu i-am zis la parintele Macarie vreau sa merg… la care el mi-a spus numai este acolo…intradevar asa a fost …manastirea poiana marului era goala fara parintelul nostru drag….dar tot l-am gasit merg dupa el 1000 de KM, ….ca sa intalnim un adevarat preot….si a venit vremea .
    „Asa scrie la carte ca vom merge mii de km sa intalnim un adevarat preot cu har”;

    Apreciază

  8. Marius said, on iulie 3, 2011 at 4:44 pm

    La aproape un an de cand Staretul Macarie si obstea de calugari au fost izgoniti dupa 22 de ani de vietuire in rugaciune,simplitate si smerenie noii vietuitori de la M-REA POIANA MARULUI au primit o palma de la Cuviosul Vasile de la Poiana Marului. SA NU CALCAM TESTAMENTUL SFINTILOR DEOARECE URMARILE POT FI TRAGICE! DUMNEZEU sa-i ierte si sa le puna gand de pocainta la toti care au facut mult rau MANASTIRII POIANA MARULUI!

    Apreciază

  9. Florica said, on iulie 3, 2011 at 6:56 pm

    De ce trebuie sa induram intai consecintele pentru a vedea ca ceva este nefiresc? De ce nu putem crede fara a cerceta cand vine vorba de cuvantul Domnului? S-au facut atatea demersuri, atatea rugaminti din partea noastra sa se pastreze ceea ce Sf. Vasile a lasat scris in testament, dar se pare ca interesele Episcopiei au inlaturat adevarata credinta ce dainuiea la Manastirea Poiana Marului. Daca rugamintile noastre nu au avut nicio valoare, macar aceste semne ar trebui sa va puna pe ganduri.Acum in ultimul ceas intorceti-va fata catre Dumnezeu cu smerenie si nu luati oamenilor ceea ce le-a mai ramas: CREDINTA !!!

    Apreciază

  10. Marius said, on iulie 3, 2011 at 7:10 pm

    Dumnezeu sa le dea gand de pocainta, nimic nu ramane nepedepsit, sa se roage sa isi i-a plata aici pentru raul facut si sa aiba puterea sa indrepte greseala inainte de a fi anatemizati!Asa sa le ajute Dumnezeu!!

    Apreciază

  11. Maria Ciocan said, on iulie 5, 2011 at 10:43 am

    Am avut deseori bucuria
    de a merge la Sf. Manastire Poiana Marului, atunci cand Parintele Macarie slujea acolo. Cata frumusete si simplitate! îti doreai din tot sufletul sa stai cateva ore în acel colt de rai traind ceea ce citeai prin carti: o anume cumintenie a firii, tacerea monahilor care nu ieseau nicicum în evidenta prin mestesugul cuvantului atat de mult dorit de contemporaneitate.Cata durere au simtit adevaratii crestini cand aplecat parintele! Speram sa se mai poata schimba ceva .Le cerem iertare adevaratilor calugari ca nu am stiut sa le fim alaturi pentru a ramane acea frumusete la Poiana Marului! Daca acum suntem atat de slabi, ce vom face în vremurile despre care citim ca vor veni, cand ti se cere daruirea totala?

    Apreciază

  12. Focsani said, on iulie 6, 2011 at 10:04 am

    Lucruri de neinteles se petrec la manastirea Poiana Marului, o manastire veche in care au vietuit de cateva sute de ani preoti si calugari repectati de ierarhi si pretuiti de popor, iar acum, dintr-o data, ierarhii vremurilor noastre nu-i mai accepta pe calugarii de la aceasta manastire si i-au exilat.
    Nu inteleg de ce pentru ca acesti calugari si-au lasat familiile si prietenii ca sa traiasca in liniste si sa se roage lui Dumnezeu pentru ei si pentru noi pacatosii. Ei nu au nici case, nici vile, nici masini scumpe, nu traiesc in lux si nici nu-si doresc acest lucru. Se multumesc cu putin si nu-si doresc decat mantuirea lor si indrumarea noastra pe cat se poate.
    Aceste lucruri ma smintesc. Nu inteleg cum adica in Biserca Ortodoxa Romana se promoveaza mandria, aroganta si orgoliul? Adica numai calugarul trebuie sa asculte de episcop? Oare episcopul nu trebuie sa asculte de poporul pe care ar trebui sa-l pastoreasca cu dragoste si pentru care ar trebui sa se roage pentru mantuirea lui si sa nu-l sminteasca cu masuri ilogice (ca de ex. incalcarea testamentului sfantului Vasile de la Poiana Marului, izgonirea staretului Macarie etc.).
    Acum peste 2000 de ani ierarhii l-au rastignit pe Hristos. De ce trebuie s-o facem acum din nou?
    Va rog preasfiti parinti conducatori ai Bisericii Ortodoxe Romane rezolvati problema de la Poiana Marului cu smerenie si dragoste frateasca si nu mai sfasiati camasa lui Hristos prin lupte interne pentru ca Dumnezeu este mult milostiv si prea indurator dar pana intr-o zi (zi pe care maicutele mutate la Poiana Marului au inceput sa o simta).

    Apreciază

  13. Marius said, on iulie 6, 2011 at 5:21 pm

    CUVIOSUL VASILE DE LA POIANA MARULUI n-a venit in partile acestea cu maici ci cu calugari,toate manastirile lui sunt acum manastiri de maici. Cuviosul Vasile mult a iubit Poiana Marului si nu vrea ca nimeni sa-i calce testamentul si acum palma lui Dumnezeu loveste in cei care se cred mai mari decat sfintii. Se implineste un an de cand s-a abatut durerea si intristarea asupra manastirii ,lacrimile si rugaciunile nu au fost in zadar,nadajduiesc bucuria si pacea se va simtii din nou la POIANA.Dumnezeu sa le puna gand de pocaina celor de la episcopie si celor care vietuiesc aum in manastire. SLAVA LUI DUMNEZEU PENTRU TOATE!

    Apreciază

  14. liliana said, on iulie 6, 2011 at 5:23 pm

    CUVIOSUL VASILE DE LA POIANA MARULUI n-a venit in partile acestea cu maici ci cu calugari,toate manastirile lui sunt acum manastiri de maici. Cuviosul Vasile mult a iubit Poiana Marului si nu vrea ca nimeni sa-i calce testamentul si acum palma lui Dumnezeu loveste in cei care se cred mai mari decat sfintii. Se implineste un an de cand s-a abatut durerea si intristarea asupra manastirii ,lacrimile si rugaciunile nu au fost in zadar,nadajduiesc bucuria si pacea se va simtii din nou la POIANA.Dumnezeu sa le puna gand de pocaina celor de la episcopie si celor care vietuiesc aum in manastire. SLAVA LUI DUMNEZEU PENTRU TOATE!

    Apreciază

  15. […] Carantina la Poiana Marului? Motivul ar putea fi incalcarea Testamentului Cuviosului Vasile? […]

    Apreciază

  16. […] 2011 publicam o ipoteza. aparuta initial in revista […]

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.