SACCSIV – blog ortodox

FOTO: Cu ce masini se plimba ierarhii …

Posted in ierarhi by saccsiv on iunie 5, 2011

Citez din articolul Cu ce maşini au venit înaltele feţe bisericeşti la întronizarea noului Arhiepiscop Ortodox de Alba Iulia (GALERIE FOTO):

Întronizarea noului Arhiepiscopului Ortodox, Irineu Pop, a adus la Alba Iulia un număr de 21 de arhierei, episcopi, arhiepiscopi şi mitropoliţi, la Catedrala Ortodoxă unde a avut loc ceremonia. Majoritatea a venit la Alba Iulia cu autoturisme de lux, ce aparţin instituţiilor religioase pe care le conduc.

Unul dintre cele mai „tari“ autoturism parcat în apropierea Catedralei a fost un Mercedes, aparţinând Protopopiatului Ortodox din Târgu-Mureş. Aproape toţi înalţii prelaţi preferă, dacă ar fi să ne luăm după fotografiile de mai jos, autoturismele marca Volkswagen.

Comentariu saccsiv:

   Daca-i real si autoturismele chiar sunt ale episcopiilor, este evident ca nu merge oricine cu ele, ci doar ierarhii si apropiatii lor. Oriunde si oricand au ei nevoie. Cu asa lux, ce sa-i mai doara pe ei in glezna de sodomie si de glasul poporului credincios …

Cititi va rog si:

IERARHII MORMANT …

Reclame

76 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. saccsiv said, on iunie 5, 2011 at 6:30 pm

  Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

  https://saccsiv.wordpress.com/about/

  Apreciază

 2. STOP RFID 666 said, on iunie 5, 2011 at 6:49 pm

  Normal ca este real. Noul idol este banul si multi se inchina la el. Eu am un preot in oras care are fabrica de lumanari. Si ca el sunt multi si cu afaceri mult mai mari. Ce treaba mai au ei de altii cand afacerile merg struna. Daca misca in front le ia stapanul toate ,,jucariile,,.

  Apreciază

 3. vasile said, on iunie 5, 2011 at 6:53 pm

  Sf. Ioan Gură de Aur când a fost numit Patriarh în Constantinopol în primul rând împotriva luxului clericilor a luptat, și a întărit credința în popor prin predici și scrieri și … prin propriul martiriu. Slavă Domnului!

  Patriarhul PAvle al Serbiei a fost mirat la o întâlnire de ce sunt așa multe mașini de lux în parcarea patriarhiei și când a aflat că sunt ale ierarhilor din patriarhia condusă de dânsul a spus – O, vedea-i-ar Dumnezeu, cu ce ar fi mers dacă nu ar fi depus votul sărăciei?!

  http://laurentiudumitru.ro/blog/2009/11/15/minunate-apoftegme-despre-patriarhul-serbiei-pavle/

  Trebuie să ne întărim noi în credință și să îi ajutăm și pe cei din jurul nostru, dacă putem.

  Apreciază

 4. BLOG CREŞTIN ORTODOX said, on iunie 5, 2011 at 6:54 pm

  ….maşinile de LUX sunt din păcate un fapt real…
  …peste tot IERARHII impun ordinea in preotime…orice abatere este aspru pedepsită…aşa că majoritatea preoţilor se limitează în parametrii impuşi…iar totul porneşte de la BANI…
  …în zilele noastre se dau sute de milioane pentru o PREOŢIE…
  …CUNOSC SISTEMUL DIN INTERIOR DESTUL DE BINE….AŞA CĂ POT SĂ VĂ SPUN CĂ E PUTRED DE TOT.. PREOŢII CARE SUNT ADEVĂRAŢI ÎI NUMERI PE DEGETE…

  Apreciază

  • Popescu Aurel said, on septembrie 26, 2012 at 2:29 pm

   Tot acest lux al ierarhilor si apropiatilor se face pe banii preotilor si ai enoriasilor,luati prin subventii si alte biruri!

   Apreciază

 5. MARESALUL said, on iunie 5, 2011 at 6:58 pm

  Si poate asta e nimic.Pai ii vezi tu pe astia sa tina post sa se roage cu patima in ungherul lor pt neamul Romanesc ,sa fie pastorii cu adevarat ai ,,turmei ,, Ortodoxe.
  Adevarat este ca .,,cu ceva trebuie sa calatoreasca.Dar ce sa zic.

  Apreciază

 6. Ioan C. said, on iunie 5, 2011 at 7:49 pm

  Ce frumos zice Scriptura:
  ” 1. Pe preoţii cei dintre voi îi rog ca unul ce sunt împreună-preot şi martor al patimilor lui Hristos şi părtaş al slavei celei ce va să se descopere:
  2. Păstoriţi turma lui Dumnezeu, dată în paza voastră, cercetând-o, nu cu silnicie, ci cu voie bună, după Dumnezeu, nu pentru câştig urât, ci din dragoste;
  3. Nu ca şi cum aţi fi stăpâni peste Biserici, ci pilde făcându-vă turmei.” ( I Petru 5, 1-3).

  Apreciază

 7. Preoteasa Alexandra said, on iunie 5, 2011 at 7:49 pm

  Argumentul cu masinile scumpe este folosit foarte frecvent de atei, eretici si masoni ca sa loveasca in ortodoxie. Poate ar fi bine sa nu propulsam si noi la fileul clevetirii si smintelii aceste informatii. Pana la urma masinile epicopiilor nu sunt ale ierarhilor, ci ale unitatii bisericesti. Si chiar de va cadea cineva in vreo greseala, haideti sa nu scriem pe toate gardurile asta. Nu poate avea un efect mantuitor. Eu asa cred. Eu personal consider ca un preot trebuie sa fie modest, nu stiu despre altii ce trebuie sa faca, dar ma gandesc la ce ar trebui noi sa facem.

  Apreciază

  • Ioan C. said, on iunie 6, 2011 at 2:54 am

   Dar faptul ca noi, simplii credinciosi, ne smintim nu conteaza?

   Apreciază

  • Varvara said, on iunie 6, 2011 at 9:44 am

   Si preotii tot asa fac.Preotul nostru isi schimba masina la 2-3 ani.Dar de la amvon predica sa nu umblam dupa averi, sa traim smeriti.
   Uneori imi vine sa nu mai ascult ce zice, si poate ar fi mai bine macar sa nu mai zica ceea ce dansul nu face.
   Stiu ca este pacat dar …..Dumnezeu sa ma ierte.
   Vad bine cata atentie da celor cu bani si oile sale …mai slabe, sunt lasate in voia soartei.

   Apreciază

  • fanu said, on octombrie 13, 2011 at 10:57 am

   LAS CĂ acum cu aşa maşini are cine să le facă concurenţă la sectari care le primesc din sua… nu ne mai îngrijim de aşa ceva… exsită deja planul concurenţial…

   Apreciază

 8. Ion de la Chiuiesti said, on iunie 5, 2011 at 7:55 pm

  Imi amintesc cum inainte de ’89 aveau Volga. Avand in vedere vesmintele arhieresti cred ca este nevoie de o masina mai incapatoare. Nu-mi imaginez un mitropolit mergand cu Dacia 1300.

  Apreciază

 9. MARESALUL said, on iunie 5, 2011 at 8:10 pm

  Dar macar cu Dacia Sandero.Si mai ieftina si macar facuta in Romania.Si cu o Dacia .Hainele nu ar putea sa si le faca mai putin voluminoase.Mai comode si nu asa impopotante.?Simple.

  Apreciază

 10. Stefan_D said, on iunie 5, 2011 at 8:28 pm

  Chiar daca este un atac la Ortodoxie, nu cred ca trebuie apărați preoții care se îmbuibă și sunt foarte bine ancorați în cele lumești, pretinzându-le in schimb credincioșilor sa fie smeriți si modești. Asa și-au câștigat sectanții mulțimi de adepți, oameni rătăciți care au confundat Biserica lui Hristos cu vremelnicii si nevrednicii (în din ce în ce mai multe cazuri) ei slujitori, fără sa gândească ca sunt si ei oameni si vor da socoteala înzecita pentru rătăcirea lor si a turmei păstorite. Cred ca si asta e un semn ca vremurile din urma sunt aproape. Trist, foarte trist!

  Apreciază

 11. Marcel said, on iunie 5, 2011 at 8:33 pm

  Citind acest articol, si uitandu-ma la pozele cu masini, am realizat ca principiile civilizatiei actuale au la baza banii. Ce vreau sa spun este faptul ca s-au construit multe biserici in tara noastra (si din punctul meu de vedere este laudator acest lucru), pentru aceasta fiind nevoie de fonduri mari de bani, dar si de preoti care sa se zbata pentru acest lucru. Dar ca sa fii in stare sa aduni banii necesari pentru o biserica, trebuie sa apelezi la multe surse, sa faci apel in primul rand la credinciosi, la diferite firme, la stat etc., pe scurt sa te zbati.
  Cunosc un preot care a reusit sa construiasca o biserica foarte mare intr-o comuna, care pentru a obtine banii a umblat foarte mult. Pentru asta trebuie sa ai firea, energia dar si relatii.
  Un alt exemplu care il am in minte este cel al unui alt preot care este vazut de catre credinciosi ca un preot foarte bun, duhovnicesc, care abia reuseste sa construiasca o mica bisericuta, si aceea de lemn.
  Cei considerat bogati material reusesc sa construiasca biserici, prin relatiile pe care le au, iar cei mai saraci si mai bogati duhovniceste, dar mai putin cunoscuti masei largi, cu greu reusesc construirea unei biserici.
  Primii dau forma iar cei din urma dau continutul.
  Chiar daca cei din prima categorie slujesc in bisericile construite de ei, raspandesc totusi credinta, cel putin prin forma. Omul vine la biserica, aude de Dumnezeu, unii mai judeca pe preot, altii apuca pe drumul cel bun si devin mai interesati de Dumnezeu, si astfel ii cauta pe preotii din cea de a doua categorie, adica mai bogati duhovniceste. Acestia din urma, pentru credinciosii cu evlavie, devin adevarate faruri de raspandire a luminii dumnezeiesti, de mangaiere sufleteasca.
  Asa ca Harul lui Dumnezeu lucreaza prin toti preotii, fie ei mai bogati sau mai saraci economic, fie mai evlaviosi sau mai putin evlaviosi.
  Din cate am citit pe net, din cate am auzit emisiuni la radio sau am vizionat la TV si din cate cunosc din jurul meu, se poate trage concluzia ca multi preoti nu au o imagine prea buna in ochii credinciosilor, fiind criticati pentru diferite motive, si cel mai invocat motiv fiind acela ca fac afaceri in cadrul bisericii.
  Dar tot asa de usor se poate deduce ca ne meritam preotii pe care ii avem, deoarece sunt foarte multi credinciosi care inclina usor catre a vedea numai ce este rau la preoti, nu mai conteaza ce poate fi folositor.
  Adevaratii preoti cu greu razbat in sistemul actual. Cei cu bani reusesc sa patrunda in sistemul acesta ticalosit, mai usor, nu dau o imagina prea buna bisericii, dar vrand nevrand duc mai departe credinta, pentru ca Harul lucreaza chiar si prin ei.
  Insa, trebuie sa tinem seama ca daca vor dispare preotii cu multa credinta, vor dispare si cei cu mai putina credinta, caci cei duhovnicesti ofera seva credintei, ei sunt cu adevarat preoti cautati de catre popor, numai ei pot aduce pace in suflete. Cu cat sistemul din tara devine mai opresiv cu atat suferinta oamenilor este mai mare, alinarea acestei suferinte nemaifiind posibila decat prin credinta.
  Numai Dumnezeu stie de ce sunt ingaduite aceste lucruri.

  Apreciază

 12. supraveghetorul said, on iunie 5, 2011 at 8:46 pm

  Articol tare – direct la subiect

  Probabil articolul acesta este dedicat pentru toti acei care tin parte preotilor si ierarhilor …

  Apreciază

 13. acadennis said, on iunie 5, 2011 at 8:49 pm

  Hackers attack French nuclear group

  The French nuclear company EDF is targeting hackers come from: According to SPIEGEL information was the site of the current giants over temporarily unavailable. Die großen deutschen Stromversorger haben jetzt die Schutzmaßnahmen für ihre Computersysteme und Webserver noch einmal verschärft. The big German power company now have the means for protecting their computer systems and Web servers even worse.

  http://translate.googleusercontent.com/translate_c?hl=en&ie=UTF8&prev=_t&rurl=translate.google.com&sl=auto&tl=en&twu=1&u=http://www.spiegel.de/netzwelt/web/0,1518,766703,00.html&usg=ALkJrhjsKHiRp69ifzCCnwD6Ffo7HsxZDg

  Apreciază

 14. codin said, on iunie 5, 2011 at 11:39 pm

  Nu va mirati. Faceti cunostinta cu sistemul religios organizat (de stat). Cum credeti ca se conduce o tara? E cel mai eficient instrument. Normal ca nu are nici o legatura cu Dumnezeu.

  Apreciază

 15. ROmanul said, on iunie 6, 2011 at 2:14 am

  Parintele Arsenie Papacioc a spus: „Bogatia nu este un pacat. Dar nici saracia o virtute.”
  Apropo: volkswagen inseamna masina poporului daca-mi aduc bine aminte.

  Apreciază

  • Ioan C. said, on iunie 6, 2011 at 2:58 am

   Volkswagen o fi masina poporului, dar a poporului german, nu a amaratului de popor roman, care are oricum o masina nationala: Dacia ( Logan, Sandero, Duster).
   Dar, probabil ca Dacia nu e destul de comoda pentru ” sfintiile” lor.

   Apreciază

 16. Romeo2110 said, on iunie 6, 2011 at 4:28 am

  Volkswagen e o masina ieftina. Mai ieftina decat 2 Dacii.
  Un Mercedes a fos donat PF Teoctist.

  Sa nu ne luam dupa fotografii. S-ar putea ca unele sa fie second hand.

  Apreciază

 17. ojog dragos said, on iunie 6, 2011 at 5:45 am

  Oameni buni, Volkswagen nu este o masina de lux. Ierarhii nu calatoresc singuri deci nu poti sa le pretinzi sa stea inghesuiti intr-un Sandero. Daca ai mult de calatorit nu arunci banii pe o Dacie care te poate lasa in camp la 3 noaptea. Daca vrei sa nu risipesti banii iti iei un VW, raportul calitate pret e optim pentru ce au ei nevoie, nu cred ca se duc la cumparaturi cu el si fac 1000 km pe an. Ori lumea nu se pricepe ori ii place sa carteasca. Daca o sa vad fotografii cu Lexus-uri, Infiniti sau alte Ferrari-uri o sa va inteleg. Nici macar BMW-uri atat de normale la noi nu am vazut. Faceti cum credeti!

  Apreciază

 18. MIhaela said, on iunie 6, 2011 at 6:04 am

  ojog dragos,
  Un Volkswagen este mult mai scump ca Dacia, este cam cat o Skoda Octavia.
  Eu am calatorit cu Dacia Logan, care este si foarte spatioasa, si NU SE STRICA. Si consider ca NU am irosit banii cumparand-o.
  Am vazut in Germania o multime de Logan-uri,iar nemntilor nu le-au „cazut galoanele” pentru ca au cumparat o masina mai ieftina.
  Ierarhii ar trebui sa aleaga o Dacia din mai multe motive:
  -din modestie
  -din patriotism
  -din dorinta de a da exemplu enoriasilor , ca nu fac lux
  Parintele Iustin a spus odata (parafrazez ) ca , banii de care dispune BOR , ar trebui sa fie folositi pentru a hrani populatia saraca si in nevoi, pentru a-i ajuta pe sarmani.Prea putine se fac in acest sens. Mai se face cate o reclama pe la tv, cu inaugurari de sedii si de camine, dar gestul este minor fata de nevoi.

  Apreciază

  • ojog dragos said, on iunie 6, 2011 at 12:13 pm

   Surioara, ce inseamna dupa tine NU SE STRICA ? Prea multa polemica nu isi are rostul, dar sa stii ca eu nu imi dau cu parerea despre retetele de sarmale. Cine are de inteles o sa inteleaga ca este foarte important in ce scop cumperi si folosesti o masina. Un Logan, care nu este masina ci masina ieftina (low cost), este perfecta pentru a merge la cumparaturi, a duce copii la scoala, cate un week end la munte si o data pe an la mare (in Romania, nu mai departe pentru ca o sa plangeti cu copii noaptea pe autostrada). Pentru alte scopuri iti cumperi macar un VW. Iertati-ma, va rog.

   Apreciază

   • MIhaela said, on iunie 7, 2011 at 2:32 pm

    Dupa mine, a nu se trica , inseamna sa nu ai probleme cu o masina cel putin 5 ani.
    Nu ma lua asa , ca sotul meu este specialist in mecanica.
    Sa nu-mi spui ca masina din imagine este folosita la urcarea drumurilor forestiere, spre schituri.

    Apreciază

 19. MIhaela said, on iunie 6, 2011 at 6:21 am

  E valabil si pentru Romeo 2110, care sustine ca , Un Volkswagen, de acea capacitate cilindrica ca a masinii din imagine, este „mai ieftin ca doua Dacii”.EXCLUS!

  Apreciază

 20. agerstress said, on iunie 6, 2011 at 8:35 am

  Oare cum ar arata Iisus Hristos calare pe magarus pe langa acesti „ingrijitori ai viei”? Ar trece acestia pe langa El in mare viteza stropindu-L cu noroi. Oare credeti voi ca acum 2000 de ani Fiul Lui Dumnezeu nu ar fi gasit un mijloc de transport de lux conform cu posibilitatile vremii? Si nu s-ar fi gasit si atunci destui sa aduca scuze si justificari „rationale” pentru acel lux??? Pe cine urmeaza ei si pe cine trebuie sa urmam noi?
  Sunetul „argintilor” este se pare mai imbietor decat Cuvantul Lui Dumnezeu pentru acestia asa cum a fost si pentru Iuda dar spre deosebire de ei, cel putin, Iuda a avut remuscari in cele din urma.
  S-au suparat unii cand am spus ca nu se cuvine sa-si spuna (sau sa i se spuna) unul sau altul „preasfintitul cutare” si au venit respectivii cu tot felul de scuze si justificari bazate pe conventionalisme fabricate „la mica intelegere”. Eu stiu un lucru simplu care nu poate fi contestat nici macar „la mica intelegere”: in primul rand contravine smereniei care a fost vazuta clar pana si la Hristos Insusi si in al doilea rand acolo unde este sfintenia se vad negresit roadele sfinteniei iar daca se vad cu totul si cu totul altfel de roade atunci cu totul altceva salasluieste acolo. „Veti cunoaste pomul dupa rodul sau” ni s-a spus clar si raspicat.
  Eu nu ma apuc sa-i judec ca are cine sa-i judece insa nu trebuie sa ne aruncam toti gramada dupa ei in prapastie si pentru asta trebuiesc pusi in lumina fie ca ne place sau nu fie ca le place sau nu.
  Apoi, trebuia sa ne asteptam la incercarea de a se distruge biserica de la varful administrativ (ca adevaratul Varf, „piatra din capul unghiului” nu poate fi corupt) numai ca varful administrativ poate fi lepadat la o adica.

  Apreciază

 21. sol said, on iunie 6, 2011 at 9:26 am

  Loganul e o masina foarte buna, plus ca e facuta pentru strazile noastre. iar cine vrea una mai mare din diferite motive, exista Duster-ul, care e si estetic, zic eu. mi se pare ca fiind o datorie de roman, in primul rand, sa-ti iei masina romaneasca dar poate patriotismul nu e la indemana tuturor sau nu mai e la moda. si astfel multe incep sa se explice, inclusiv importul manifestatiilor gay.

  Apreciază

  • SorinC said, on iunie 6, 2011 at 12:07 pm

   CUM ADICA LOGANUL E FACUT PENTRU STRAZILE NOASTRE????? Asta este unul dintre miile de clisee pe care le aud la tot pasul. Sa-mi fie cu iertare…

   Apreciază

   • sol said, on iunie 6, 2011 at 12:23 pm

    pai nu-i cliseu, e adevar. si acesta-i motivul pentru care-l auzi. eu iti spun punctul meu de vedere, al unui locuitor dintr-un oras hartanit la modul extrem. ca sa ajung de la locuinta la serviciu, adica multi kilometri, aveam cu vreo doi ani in urma mai multe optiuni: tramvai, maxi-taxi , autobuz si masina personala. le foloseam in functie de orele de deplasare, caci in miez de noapte nu aveam mijloace de transport in comun. acum, santierele de pe strazi nesfarsite m-au pus in situatia urmatoare: tramvaiul a disparut, autobuzele si microbuzele si-au deviat traseul, iar ca sa-mi folosesc masina personala sunt nevoita s-o rup in doua. cu loganul mai merge, e inalta si mai pot traversa borduri si gropi. cu opelul ( de ex, chiar daca e o masina superfiabila ) risc sa ajung mai degraba in service decat la munca. deci cam asta am vrut sa spun. iertati-mi off-topicul.

    Apreciază

 22. Ion de la Chiuiesti said, on iunie 6, 2011 at 12:47 pm

  Ei acum sa va spun cum Manastirea Casiel din Chiuiesti are vreo 7 masini straine, toate donate de oameni instariti. Putem condamna monahiile ca circula cu masinile alea?

  Apreciază

  • Iulli said, on aprilie 1, 2016 at 1:20 am

   Nu, nu trebuie condamnate. Si poate ca aceste masini ale ierarhilor au fost si ele donate. Cei care au plamadit articolu’ nu cred ca s-au metamorfozat in musculite sa vada actele masinilor. si nici crestini nu cred ca sunt, adica practicanti. Apoi nu prea ne foloseste la nimic cui apartin aceste masini. Poate dupa ce ne vedem mai intai de sufletele noastre.

   Apreciază

 23. iustin said, on iunie 6, 2011 at 12:52 pm

  acuma au ierarhii masini,dar vad ca si pe la manastiri,Sihastria,Secu orice calugar viseaza sa-si ia o masinuta,multi calugari isi iau carnetul asta nou,ce inseamna asta?

  Apreciază

 24. Pr. Vasile said, on iunie 6, 2011 at 2:53 pm

  Din Sf. Ioan Gura de Aur:

  „Pot fi oare oameni mai fericiti ca aceia? Pot fi oare oameni mai ticalosi ca noi? Ei si-au varsat si sângele si si-au dat si viata pentru dascalii lor, iar noi nu îndraznim sa spunem nici un cuvânt macar întru apararea parintilor nostri obstesti, ci auzim cum sunt huliti, cum sunt vorbiti de rau, si de ai nostri si de straini, si nu închidem gura celor care graiesc asa, nu-i oprim, nu-i tinem de rau.

  Sa dea Dumnezeu sa nu fim noi cei care sa începem sa-i hulim. Dar asa, nu sunt batjocoriti si terfeliti parintii nostri sufletesti atât de catre necredinciosi, cât de cei care par a fi credinciosi, de cei care fac parte din rândurile noastre. si ne mai întrebam de unde a venit trândavia aceasta si dispretul acesta al credintei, când ne purtam cu atâta dusmanie fata de parintii nostri! Nu poate, nu poate nimic altceva surpa si strica Biserica, dar, mai bine spus, nu poate veni aceasta atât de usor din alta parte decât de acolo ca nu sunt strâns uniti ucenicii cu dascalii, copiii cu parintii, supusii cu conducatorii.

  Scriptura porunceste ca daca un om vorbeste de rau pe fratele sau, acelui om sa i se interzica citirea dumnezeiestilor Scripturi: „Pentru ce iei legamântul Meu în gura ta?” , întreaba Dumnezeu. si dupa ce arata motivul acestei întrebari, adauga: „Stateai si cleveteai împotriva fratelui tau” . Si tu crezi ca esti vrednic sa pasesti în sfânta Biserica daca vorbesti de rau pe parintele tau duhovnicesc? E cu cale aceasta? Daca cei care vorbesc de rau pe tatal lor sau pe mama lor cu moarte trebuie sa moara , ce pedeapsa nu merita acela care îndrazneste sa vorbeasca de rau pe cel care-i mai de trebuinta si mai de pret decât parintii? si nu se teme ca nu cumva sa se deschida pamântul si sa-l în¬ghita sau sa se pogoare trasnet de sus si sa arda limba cea hulitoare! ”

  Sf. Ioan Gura de Aur, Omilii. Cuvântul II la Priscila si Acvila; si ca nu se cuvine sa vorbim de rau pe preotii lui Dumnezeu, 5, (P.G. 51, 196-208), EIBMBOR, Bucuresti, 2006.

  Apreciază

 25. Pr. Vasile said, on iunie 6, 2011 at 3:08 pm

  Din Sf. Ioan Gura de Aur:
  (continuare)

  „Dar ca sa cunosti bine si aceea ca nu ne este îngaduit sa judecam viata preotilor, chiar daca ei sunt plini de pacate, asculta ce spune Hristos despre conducatorii iudeilor: „Pe scaunul lui Moise au sezut carturarii si fariseii. Deci, toate câte va vor zice sa faceti, faceti-le. Dar faptele lor sa nu le faceti” . Pot fi oare oameni mai rai decât cei care cu viata lor îi vatama pe ucenicii lor? Cu toate acestea Hristos nu i-a dat jos din dregatoria lor, nici nu i-a facut de dis¬pretuit înaintea supusilor lor. si pe buna dreptate. Ca daca supusii si-ar lua aceasta putere, am vedea ca ar da jos din dregatorie pe toti si i-ar coborî din treapta. De aceea si Pavel, dupa ce l-a ocarât pe arhiereul iudeilor si dupa ce a spus: „Are sa te bata Dumnezeu, perete varuit! si tu sezi si ma judeci?” , si dupa ce a auzit pe unii tinându-l de rau si spunându-i: „Pe arhiereul lui Dumnezeu ocarasti?” , zice: „N-am stiut ca este arhiereul lui Dumnezeu” , vrând sa arate cinstea si respectul ce se cuvine sa-l dam conducatorilor. De aceea si David, când a pus mâna pe Saul, care pacatuise, care raspândea în jur ucidere, care era vrednic de mii de pedepse, nu numai ca i-a crutat viata, dar nici n-a vrut sa rosteasca despre el vreun cuvânt rau. Arata si motivul, spunând: „Este unsul Domnului” .”

  Sf. Ioan Gura de Aur, Omilii. Cuvântul II la Priscila si Acvila; si ca nu se cuvine sa vorbim de rau pe preotii lui Dumnezeu, 6, (P.G. 51, 196-208), EIBMBOR, Bucuresti, 2006.

  Apreciază

  • agerstress said, on iunie 6, 2011 at 8:31 pm

   Cuvintele Sfantului Ioan Gura De Aur sunt drepte si justificate in contextul lor insa eu am astazi in anul „de gratie…” 2011 o singura intrebare: Pot fi folosite aceste cuvinte si in favoarea lui antihrist, ca si el se va declara mare ierarh??? Ce ar spune Sfantul Ioan despre asta? Ce ar spune daca ne-ar vedea snintindu-ne in propriile lui cuvinte mai ales ca nu se poate gasi nimic rau in cuvintele acelea?

   Pe mine nu ma deranjeaza ce fel de masina conduce preotul atata timp cat isi face datoria fata de biserica si fata de credinciosi, prin asta facandu-si datoria fata de Dumnezeu.
   Luxul nu este tocmai un mod de traire crestina autentica si pentru asta nu trebuie sa cautam argumente la sfintii parinti ca le gasim direct la Hristos insusi.

   In acest articol nu cred ca s-a dorit prezentarea si criticarea luxului in sine ca mod de viata al unor ierarhi ci s-a dorit prezentarea luxului care corupe, a luxului care poate fi vazut ca pret al tacerii unor ierarhi fata de probleme de mare gravitate cu care se confrunta societatea romaneasca si implicit biserica in zilele acestea, probleme cum ar fi sodomia, probleme cum ar fi ecumenismul si inchinarea la idoli sau problema insemnarii cu semnul fiarei si etapele ei imediat premergatoare.
   Macar de ar reactiona unul singur la toata aceasta discutie, fie smerindu-se (nu inaintea noastra ca cine suntem noi?) fie dandu-si arama pe fata si atunci n-ar fi in zadar, macar am sti cu cine avem deaface si ce e de facut. Tacerea insa nu poate ascunde adevarul indiferent care este acesta. Poate fi aflat si indirect. Poate fi vazut si dupa „roade”.
   Asadar, iata un moment de rascruce.

   Apreciază

   • Pr. Vasile said, on iunie 7, 2011 at 6:18 am

    @agerstress

    Am renuntat la carnetul de conducere si evident ca si la masina, insa astazi masina nu mai este un lux. Or fi si preoti care isi cumpara masini scumpe la prima mana, insa majoritatea au masini la mana a doua.
    Apoi cine este sofer stie ca mai bine cumperi o masina mai scumpa care consuma putin, decat una ieftina care consuma mult. Si nu este greu de inteles in conditiile in care carburantii se scumpesc mereu total nejustificat.

    Sf. Ioan Gura de Aur a luptat foarte mult impotriva luxului, insa tot el ne invata sa nu judecam preotii lui Dumnezeu pentru pacatele lor personale, indiferent care ar fi ele. Are cine sa-i judece.

    Mie imi pare rau ca de multe ori aratandu-va cum stau lucrurile in administratia bisericeasca ajung sa judec si sa pomenesc pacate straine, in loc sa-mi vad de pacatele mele. de aceea imi cer iertare tuturor pentru greselile acestea.

    Pr. Vasile

    Apreciază

   • agerstress said, on iunie 7, 2011 at 9:39 am

    ceea ce incerc sa spun este ca nu omul trebuie sa ia forma hainei ci haina trebuie sa ia forma omului, omul trebuie sa ramana om in interiorul hainei. Luxul nu este ceva rau daca nu transforma omul in ceva rau, daca nu-l corupe, daca nu-l perverteste dar renuntarea la lux este o virtute si mai mare.
    Este adevarat ca „standardele de viata” sunt mult mai ridicate in ziua de azi si ceea ce parea odinioara lux este astazi (doar pentru unii ca altii pot doar visa) banalitati dar toate astea nu trebuie sa puna stapanire asupra omului in general si mai cu seama asupra iararhilor bisericii, nu trebuie sa fie pretul vanzarii sufletului.

    Si mergand mai departe cu generalizarea, prntru a se intelege mecanismul…:
    Aceleasi „standarde de viata” prezentate ca etalon de civilizatie sunt mentinute in mod artificial la un nivel ridicat (cu mult peste posibilitatile majoritatii oamenilor) tocmai pentru a intretine sclavia asta moderna fara lanturi la picioarele sclavilor dar la fel de eficienta si odioasa ca sclavia din asazisa „epoca sclavagista”.
    Este posibil sa muncesti peste 12 ore pe zi si sa te alegi doar cu cateva procente (de regula sub 10) din rezultatul muncii tale? Ei… iata ca este! Mecanismul functioneaza si la acest nivel! Dar nu este de ajuns. Iti vor si sufletul. E cumva o bagatela? Nu e inca suficient de grav?

    Apreciază

 26. Iones said, on iunie 6, 2011 at 3:14 pm

  Am un unchi care locuieste in Germania (tara unde se fabrica VW), si mi-a spus ca in Germania, masina marca Volkswagen este considerata masina saracului.

  In Germania pe langa Volkswagen se mai fabrica (Audi, Mercedes, Bmw, Opel, Porsche M.a.n. si alte cateva marci ) se fabrica si Ford (marca americana).

  Apreciază

  • Iones said, on iunie 6, 2011 at 3:18 pm

   Masinile frantuzesti comparate cu cele nemtesti se spune ca sunt mai slabe.
   Cele mai cunoscute marci de masini frantuzesti sunt : Renault, Peugeot si Citroen…

   Apreciază

 27. danutza said, on iunie 6, 2011 at 3:53 pm

  http://luptapentruortodoxie.blogspot.com/2011/05/idealul-preotului-ortodox-sf-ioan-de.html
  Sf. Lavrentie de la Cernigov:

  Vor auri si acoperisurile atat ale bisericilor, cat si ale clopotnitelor, dar preotimea nu va mai lucra la sufletul credinciosilor, ci numai la caramizile lui Faraon. Preotul nu va mai face si misiune”

  Sf. Serafim de Virita:

  „Va veni vremea cand nu prigoana, ci banii si inselaciunile lumii acesteia ii vor indeparta pe oameni de Dumnezeu si vor pieri mai multe suflete ca in vremea prigoanei ateiste. Pe de o parte vor inalta cruci si vor auri cupole, iar pe de alta parte se va instaura imparatia minciunii si a raului”

  Sf. Ioan Iacob Hozevitul:

  „Pericolul vine de la fratii cei mincinosi, care sunt dusmani ascunsi cu atat mai periculosi, cu cat cred ca ei sunt frati curati. Predica si ei ortodoxia, dar oarecum schimbata si prefacuta dupa placul lumii acesteia si al stapanitorului acestei lumi. Predica lor e ca o hrana prielnica care a inceput sa se strice si in loc sa hraneasca, otraveste pe cei care o mananca. ”

  Profetia Sfantului Nil Atonitul

  „Pastorii crestinilor, arhierei si preoti vor fi oameni cu slava desarta, afara de prea putini, cu totul nerecunoscand calea din dreapta de cea din stanga.

  Atunci se vor schimba obiceiurile si traditiile crestinilor si ale Bisericii. Curatia va pieri de la oameni si va stapani faradelegea. Minciuna si iubirea de argint vor ajunge la cel mai inalt grad si va fi vai de cei care vor aduna bani”
  „Bisericile lui Dumnezeu vor fi lipsite de preoti credinciosi si evlaviosi si va fi vai de crestinii care se vor afla in lume, caci isi vor pierde cu totul credinta, nevazand la nimeni lumina cunostintei. ”

  „Orasele vor fi lipsite de pastori si de povatuitori credinciosi. Bisericile lui Dumnezeu vor fi lipsite de episcopi, de duhovnici si de preoti evlaviosi, asa cum au inceput inca de pe acum a lipsi. ”

  Sfântul Mucenic Cosma Etolul († 4 august 1779), „Apostolul Săracilor“:

  Vor veni vremuri când va dispărea orice înţelegere între preoţime şi turmă. Preoţii vor deveni mai răi şi mai nelegiuiţi decât alţii

  Avva Pamvo, cel ce a cautat slava lui Dumnezeu si nu a oamenilor :

  „Desfatarea preotilor, lenevirea calugarilor. Vor fi egumeni nebagand seama de mantuirea lor si a turmei, osardnici toti si silitori la mese si galcevitori, lenesi la rugaciuni si la clevetiri osardnici, gata spre a osandi vietile batranilor si cuvintele lor, nici urmandu-le nici auzindu-le, ci mai vartos ocarandu-le si zicand: de am fi fost si noi in zilele lor, ne-am fi nevoit si noi. Iar episcopii in zilele acelea se vor sfii de fetele celor puternici, judecand judecati cu daruri, nepartinind pe cel sarac la judecati, necajind pe vaduve si pe sarmani chinuindu-i. Va intra inca si in norod necredinta, curvie, uraciune, vrajba, zavistie, intaratari, furtisaguri si betie. ”

  Profetia Sfântului Moise Arapul despre călugării din neamul cel de pe urmă (din vol. „Hrană Duhovnicească”)

  Sf. Moise Arapul a profeţit zicând: „În zilele cele de pe urmă ale veacului al şaptelea şi jumătate, viaţa monahicească se va defăima cu totul şi monahii nu vor mai ţine socoteală de mântuirea sufletului. Ei vor umbla prin mijlocul tulburărilor şi gâlcevilor, întunecaţi, fără nici un folos şi leneşi, neîngrijindu-se nicidecum de fapta bună, robiţi de patimile păcatului, pentru că de acolo de unde l-au ars pe satana nevoitorii cei dintâi, tot de acolo şi el are să ardă şi să pârjolească. Şi de unde s-a biruit, va birui şi el pe monahii cei leneşi şi defăimători. Unde a sporit dreptatea, acolo va prisosi mai mult păcatul şi fărădelegea, pentru că se va răci dragostea multora şi monahii vor petrece prin mijlocul lumii şi a mirenilor, fără frică, cu mâncări şi băuturi amăgindu-se de poftele trupului, prin deşertăciuni, în necurăţii şi fapte ruşinoase. În acele zile va fi urâciune, zavistie, sfezi şi bătăi în mănăsirile de obşte până la sânge, tot aşa şi în lavre, unde nu e viaţă de obşte, din răutatea unuia asupra celuilalt şi pentru că s-au defăimat sfintele canoane şi nevoinţa cea duhovnicească, se vor pune egumeni şi stareţi oameni neîncercaţi în fapta bună, fără credinţă, nepricepuţi, de nici un folos şi simpli, nedeosebind binele de rău, leneşi, fără fapte bune, îngrijindu-se numai de cele pământeşti, purtându-se cu neruşinare în slujbe. Răpind cu sila egumeniile, cu daruri, şi neştiind să înveţe şi să povăţuiască turma şi frăţimea, neştiind că ei sunt chip şi pildă de folos pentru cei care urmează fapta bună şi neînţelengând că ei au să dea seamă lui Dumnezeu în ziua judecăţii pentru turma lor. Şi din pricina nepăsării egumenilor ce nu poartă grijă de turmă, se vor pirde, se vor osândi nu numai cei leneşi şi trândavi, ci şi fraţii cei cu viaţă bună şi înfrânaţi. „

  Apreciază

 28. bog said, on iunie 6, 2011 at 5:26 pm

  Sa vezi cand se intruneste sinodul la patriarhie. Sa vezi acolo expozitie de masini.
  Unde e saracia de bunavoie, ca doar episcopii vin din randurile calugarilor?

  Apreciază

 29. timisorean1 said, on iunie 6, 2011 at 5:28 pm

  este acolo si un audi a8, mult mai scump chiar decat mercedesul ala E

  Apreciază

 30. bog said, on iunie 6, 2011 at 5:29 pm

  Eu am lucrat in libia aprox. 5 ani de zile si abia mi-am permis o masina chevrolet aveo de 9000euro/luna. De ce nu-si doneaza ei masinile pentru catedrala mantuirii neamului?

  Apreciază

 31. un_alt_petru said, on iunie 6, 2011 at 6:52 pm

  parintele D Staniloae spunea prin 1992 (un dialog cu Sorin Dumitrescu) ca bine ar fi ca toti ierarhii sa circule cu trenul si nu cu masina. Pentru a se pre-intampina situatiile extrem de nefericite in care o masina condusa de un cleric ar putea sa produca un accident mortal. Lumea se poate smintii, fie din cauza accidentului, fie din cauza luxului masinii.

  Apreciază

 32. un_alt_petru said, on iunie 6, 2011 at 7:25 pm

  pentru cei care incearca sa explice marimea masinilor cu marimea hainelor preotest sau cu numarul mare de insotitori, exista cativa ierahi romani (IPS Pimen, arhiep Sucevei de ex) care circula cu Dacia 1300 si are ca insotitor un singur sofer. Cand l-am vazut iesind din masina am crezut ca este un simplu calugar, apoi mi s-a parut ca are o fata cunoscuta.. apoi m-am uitat la numar.. era ceva cu ARH. Deci se poate si cu Dacia..

  Apreciază

 33. MARESALUL said, on iunie 6, 2011 at 9:48 pm

  Nu cred ca are rost sa va certati.Problema si intrebarea pusa de Saccsiv e normala si pe drept.Cineva mai sus zicea ca nu stiu care mare fata bisericeasca calatorea cu Dacia 1300.Si oare a patit ceva s-a sufocat fara aer conditionat?Nu.Si nu atat masiniile astea de lux ar fi si sant problema cea mai mare ci .,CE SE INTAMPLA ACOLO SUS.La nivelul capului bisericii Ortodocse?Este o institutie.Pestele de la cap se impute.Ce carte joaca ei.A ortodocsiei a lui Iisus sau a politicieniilor.Ceva de genul tacem ca daca cascam gurita ne taie creditul statul.Sant sau nu partasi la starea actuala a Romaniei a bisericii?

  Apreciază

 34. kosk said, on iunie 6, 2011 at 10:00 pm

  pai io am zis ca nu-i bine sa ne intalnim inainte de vreme. pe firul cu „schimburile de mail”. iaca s-au fript.

  Apreciază

  • saccsiv said, on iunie 7, 2011 at 5:15 am

   kosk

   Nu putem generaliza exceptiile.

   Apreciază

   • saccsiv said, on iunie 7, 2011 at 5:43 am

    Ispita curviei poate lovi oricand, oriunde si pe aproape oricine.

    Deci consider ca e gresit sa spunem ca nu trebuie sa ne cunoastem, ca nu cumva sa curvim. Dupa cum stii si din sinaxar, daca e sa te atace diavolul curviei, iti aduce femeia si in pustiu …

    Apreciază

 35. un fir de praf said, on iunie 7, 2011 at 8:31 am

  eu zic ca sunt si ierarhi smeriti precum PS Galaction pe acesta il stiu eu dar cred ca mai sunt ca el

  Apreciază

 36. niroc said, on iunie 8, 2011 at 10:44 pm

  Acuma, sa nu exageram, dar trebuie sa circule si episcopii nostri cu ceva, si, fiindca sunt totusi episcopi cred ca daca circula mult au nevoie de o masina in primul rand sigura. In ultimii 20 de ani de cand sunt cat de cat in apropierea bisericii nu-mi aduc aminte de vre-un accident auto cu ierarhi. Deci, daca Domnul i-a pazit, inseamna ca asa trebuie sa fie. Este adevarat ca in anii 90 episcopiile aveau niste Dacii 1300 negre, tin minte ca venea episcopul cu asa ceva la noi in parohie, dar astea erau varful tehnicii atunci..
  In alta ordine de idei sa stiti ca ierarhii chiar circula mult, am informatii corecte de la o persoana apropiata unui episcop cu care slujeste (este diacon) , care este mai tot timpul plecat ba la manastiri, ba la hramurile diferitelor biserici, ba la evenimente bisericesti (hirotoniri de alti ierarhi, liturghii arhieresti si altele). Pentru deplasarile scurte flolosesc o Dacie Logan doar cand au de mers drumuri mai lungi de 300 -400 de Km iau Pasat-ul. Dupa stiiinta mea si alti ierarhi se ingrijesc sa aiba cat mai putine costuri cu deplasare, unii reusesc, altii poate ca nu, dar de ex. Mitropolitul Andrei al Clujului are ca sofer pe pr. diacon Claudiu (sper sa nu fi gresit) inca de pe vremea cand pastorea in Alba Iulia, nu stiu cu ce masina circula dar cred ca daca circula cu alta masina de cat Dacia Logan o face din ratiuni de timp si securitate (PS Andrei printre altele, preda si la Facultatea de Teologie de la Alba Iulia si rar ca mai lipseste de la cursuri..).

  Ar fi frumos oricum ca ierarhii nostri sa circule si cu mijlocele de transport public. Ar da o mai mare posibilitate poporului de a-si arata evlavia, sa de ce nu ar putea fi fata in fata cu oameni care nu stiu ce este biserica si sa ia contact direct cu realitatile lumii de azi.

  La Oarba de Mures s-au purtat in al doilea razboi mondial niste sangeroase pentru Armata Romana, lupte in care un general rus a sacrificat nu mai putin de 11.000 de romani pentru a trece Muresul si a ataca dealurile impozante care erau un adapost perfect pentru opozanti (vezi la http://www.memoria.ro/?location=view_article&from_name=Interviuri+din+presa%2C+carti%2C+colectii+personale&from=bG9jYXRpb249YXJ0aWNsZXM%3D&cid=114&id=880). Raul Mures a fost rosu in acele zile.

  Dupa razboi , Mitroplitul Ardealului, PS Nicolae Colan a „poroncit” (a anuntat probabil printr-o scrisoare) ca va veni intr-o anumita data spre a face slujba de pomenire erolior cazuti in lupte si pentru a pune piatra de temelie la Monumentul Eroilor de la Oarba de Mures, monument care in prima faza s-a organizat chiar chiar la cota 495, reduta care trebuia cucerita. (Mai tarziu monumentul s-a mutat, la initiativa comunistilor mai aproape de raul mures in satul Sf. Gheorghe).

  Astfel in ziua cu pricina toti locuitorii satului il asteptau pe Mitropolitul Nicolae Colan care a sosit de la Sibiu cu .. autobuzul .. pana la Iernut, iar de acolo inca vre-o 4-5 km l-a dus bunicul meu cu carul cu boi pana la cota 495. Este adevarat ca poate nu aveau alte posibilitati, dar vizita unui ierarh intr-un car cu boi trebuie sa-i fi cucerit pe enoriasi, pentru ca in anul urmator, cu aceeasi pereche de boi si cu acelasi car bunicul meu impreuna cu alti consateni a stramutat o biserica de lemn din satul Mureseni (care a fost inlocuita cu o alta de piatra), biserica fiind functionala si astazi in satul Sf. Gheorghe, langa Iernut, jud. Mures.

  Acestea sunt marturii de la persoane care au trait acele vremuri, eu le stiu de la bunici si de la parinti, fii ai satului Oarba de Mures.

  Dumnezeu sa ne aiba in paza, pe noi si pe ierarhii nostri!

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: