SACCSIV – blog ortodox

Tribunalul Cluj s-a pronuntat in favoarea ROSIA MONTANA GOLD CORPORATION

Posted in aur, ROSIA MONTANA by saccsiv on mai 29, 2011

Citez din articolul Tribunalul Cluj s-a pronunțat în favoarea RMGC:

Tribunalul Cluj a respins, vineri, cererea înaintată de Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu și Asociația Alburnus Maior privind suspendarea a planul de urbanism general al comunei.

Totodată, judecătorii au respins și cererea de suspendare a celor două ONG-uri legată de planul de urbanism zonal pentru Zona de dezvoltare industrială Roşia Montană.

Totodată  RMGC și Consiliul Local Roșia Montană au atacat cu recurs sentința din 24 mai 2011 a Tribunalului Alba de anulare a HCL 1/2009 privind PUG și PUZ. Conform legii, de la data declarării recursului până la soluționarea definitivă și irevocabilă a acestuia, sentința Tribunalului Alba este suspendată.

În consecință, în acest moment documentația PUG și PUZ este în vigoare, perfect valabilă și aplicabilă, au explicat reprezentanții companiei Roșia Montană Gold Corporation (RMCG) .

“Ca urmare a câștigării proceselor din ultimele luni şi a reînceperii analizei raportului de evaluare a impactului asupra mediului, ne exprimăm încrederea că vom dovedi, dincolo de orice îndoială, faptul că Proiectul Roşia Montană este viabil și solid, și a fost elaborat la cele mai înalte standarde internaţionale, astfel încât să devină un model de operaţiune minieră. Atât din punct de vedere tehnic, cât şi din perspectiva dezvoltării comunităţii locale, ne propunem ca mina de la Roşia Montană să fie un model pe care orice proiect minier ulterior îl va urma”, declară Dragoş Tănase, director general al companiei RMGC.

Proiectul minier de la Roșia Montană aduce peste 4 miliarde de dolari în economia României, în mod nemijlocit, ceea ce va duce la o contribuţie totală potenţială la PIB de 19 miliarde de dolari, incluzând efectele de multiplicare, conform estimărilor din 2010 ale specialiştilor britanici de la Oxford Policy Management.

   Comentariu saccsiv:

Valoarea rezervelor de aur de la Roşia Montană, la cotaţia din 18 decembrie 2009 de la bursa londoneză, este cuprinsă între 9,88- 11,85 miliarde de dolari.

Compania Roşia Montana Gold Corporation (RMGC) deţine licenţa de exploatare în acest perimetru şi îşi propune un proiect minier menit să scoată aurul de la Roşia Montană. Cantitatea de aur de la Roşia Montană care va fi extrasă este estimată între 250 şi 300 de tone.

Companie a fost înfiinţată în anul 1997, în judeţul Alba, în care acţionari sunt statul român, prin compania minieră Minvest Deva – cu 19,3 %, Gabriel Resources – cu 80% şi alţi acţionari minoritari – cu 0,7%. Gabriel Resources este o companie minieră cu sediul în Canada şi listată la bursa din Toronto, până în prezent investind în România peste 350 de milioane de dolari prin Roşia Montană Gold Corporation pentru dezvoltarea proiectului minier Roşia Montană.
Traian Băsescu declara in 2009 că este „un adept al extragerii acestor resurse”, adăugând că România are nevoie de ele. Ca atare nu trebuie sa ne mire decizia Tribunalului Cluj.

Proiectul exploatării auro-argintifere de la Roşia Montană este unul extrem de controversat, în primul rând din cauza implicaţiilor pe care le-ar putea avea asupra mediului utilizarea cianurii.

Totuşi, cât va câştiga statul din afacere? Preţul aurului a urcat puternic în ultimii ani, ajungând de la circa 280 de dolari pe uncie în 2000 la peste 1.100 de dolari in 2009.
Asadar, zăcământul de la Roşia Montană ar valora circa 9,5 miliarde de dolari. Pe de altă parte, cotaţiile sunt speculative şi nimeni nu poate garanta, de pildă, care va fi valoarea aurului peste 10 ani.
La o cotaţie medie de 900 de dolari pe uncie luată în calcul de Gabriel Resources, statul va câştiga din proiect circa 4 miliarde de dolari, direct sau indirect, potrivit firmei canadiene. Din această sumă, la bugetul de stat ar urma să intre – sub formă de dividende, redevenţe, taxe şi impozite – 1,8 miliarde de dolari. Diferenţa de 2,2 miliarde dolari o reprezintă banii daţi pe salariile muncitorilor, cheltuielile cu furnizorii etc.
Exploatarea se va întinde pe 16 ani, aşadar beneficiile totale se ridică la 250 de milioane de dolari anual. Dacă valoarea dividendelor ce urmează să le încaseze statul este incertă, redevenţele promise pentru cei 16 ani de exploatare ar fi de 299 de milioane de dolari.

Potrivit datelor de la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM), licenţa de exploatare a minereurilor auro-argintifere pentru perimetrul Roşia Montană, considerat a fi cel mai mare din Europa, a fost acordată în 1999, prin negociere directă, Companiei Naţionale a Cuprului, Aurului şi Fierului Minvest SA (fostă Regia Autonomă a Cuprului Deva).
În 2000, licenţa este transferată firmei Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), în care 80% din acţiuni sunt deţinute de compania canadiană Gabriel Resources, înfiinţată de controversatul om de afaceri Frank Timiş.
Licenţa a fost acordată pentru 20 de ani, cu dreptul de prelungire pentru perioade succesive de câte cinci ani. Aşadar, dacă statul controla iniţial afacerea, acum mai are doar 19,3% din proiect, acesta fiind pachetul de acţiuni deţinut de Minvest Deva la RMGC.

   Conform articolului Taceri de aur. NO COMMENT despre Rosia Montana si secretul concentratiei de metal din zacamant:

   Metoda de procesare  a minereului de aur propusa de RMGC este prin folosirea cianurilor -peste 200,000 de tone, pe timpul exploatarii. Desi exista si alte metode, mai putin daunatoare mediului inconjurator, acestea sunt mult mai costisitoare si compania ar pierde din profit.
Suprafata acoperita de proiect este  de 1.600 de hectare de teren, dintre care carierele de extractie ocupa peste 700 de hectare. Pe alte 700 de ha ar urma sa fie amenajate iazuri de decantare, in care ar fi depozitate sterilele incarcate cu cianuri si metale grele rezultate din putina de procesare.
   Realizarea exploatarii presupune stramutarea a 1000 de familii, 10 biserici si 12 cimitire, a centrului istoric, ca si descarcarea de sarcina arheologica -zona continand numeroase galerii romane si dacice, un mausoleu din  secolul al II-lea e.n. si alte vestigii nepretuite ale formarii si existentei poporului roman pe aceste meleaguri.
In aprilie 2009, RMGC initiaza o campanie publicitara mamut, sperand in reluarea proiectului sub noua guvernare si dobandirea de simpatii in randul opiniei publice romanesti. Momeala „celor 4 miliarde de dolari” investiti in Romania intra sub acuzatia de publicitate mincinoasa.
In vara lui 2009, CNA ia decizia de reintrare in legalitate a reclamelor lui Gabriel, respectiv ca spoturile publicitare sa isi continue difuzarea, cu conditia introducerii unei explicatii privind beneficiile reale care revin Romaniei, de pe urma proiectului de la Rosia Montana.
Multi spun ca la Rosia Montana are un interes de afaceri George Soros.
   In articolul George Soros despre Rosia Montana (statement 11 Februarie 2009), postat pe site-ul FUNDATIA SOROS ROMANIA, influentul evreu ne spune ca:

Numele meu a fost mentionat recent in legatura cu proiectul minier din Rosia Montana, Romania. Pentru a clarifica lucrurile, doresc sa declar urmatoarele:
Nu am niciun interes financiar in proiectul minier de exploatare a aurului de la Rosia Montana, nici prin firma Gabriel Resources si nici prin intermediul companiei Newmont, si nici nu intentionez sa am vreun asemenea interes in viitor.
Precizez ca am purtat o conversatie cu Joel Bell, un reprezentant al companiei Gabriel Resources, in cursul careia l-am incurajat sa caute o solutie contructiva pentru Rosia Montana care sa vina in intampinarea solicitarilor legitime ale oponentilor proiectului minier.
Pe de alta parte nu am nicio opinie ferma asupra a ceea ce ar fi o solutie corecta si in niciun caz nu imi impun parerile personale asupra Fundatiei Soros Romania, care are propriul consiliu director si actioneaza autonom. Respect activitatea fundatiei de promovare a transparentei, bunei guvernari si sustinere a statului de drept
.”

Dar din articolul Cotidianul: Rosia Montana: speculatorii mondiali adulmeca prada, romanii arunca nada aflam ca:

Doi dintre cei mai iuti oameni de afaceri din SUA, George Soros si John Paulson, au interese majore in dezvoltarea proiectului minei de aur de la Rosia Montana. Noile autoritati de la Bucuresti le dau motive de optimism.
John Paulson a intrat in gratiile lui Soros

John Paulson a castigat, in 2007, trei miliarde de dolari pentru ca a fost printre putinii care au prevazut prabusirea pietei imobiliare din SUA si au pariat pe asta. Intr-o zi din ianuarie 2008, potrivit ,,Wall Street Journal’’, a luat masa cu un alt mare „rechin financiar” al lumii, George Soros, pentru a discuta despre sofisticatele instrumente financiare folosite de Paulson in obtinerea titlului de cel mai bine platit broker din lume. Pe cei doi ii mai lega insa ceva: detineau actiuni la compania canadiana Gabriel Resources, principalul investitor in proiectul Rosia Montana Gold Corporation din Romania. Paulson detinea direct, prin fondul sau de investitii „Paulson&Co”, iar Soros prin firma Newmont Mining, la care este actionar.

Intr-adevar, din articolul Newmont devine cel mai mare actionar la Gabriel Resources aflam ca:

Cea mai mare companie aurifera din lume, grupul american Newmont Mining Corporation(NMC), si-a marit de la 10,8% pana la 18,5% participatia detinuta la firma canadiana Gabriel Resources, in urma unei tranzactii in valoare de 26 milioane dolari. Newmont Mining Corporation devine, astfel, cel mai mare actionar la compania canadiana, ceilalti actionari fiind diferite fonduri mutuale canadiene si americane.

   Comentariu saccsiv:

   Sa presupunem ca George Soros si-a vandut intre timp actiunile. Conteaza prea putin. Trebuie sa intelegem ca lumea afacerilor cu aur este strans legata de cea financiar bancara, iar acestea nu sunt deschise pentru toti. Le stapanesc cu mana de fier un grupuscul de ELITE. La sfarsitul secolului 19 Rothschild controlau peste jumatate din intreaga bogatie a planetei. Dupa aceea a inceput sa bata prea tare la ochi si au inceput sa lucreze prin locotenenti: Rockefeller, Andrew Carnegie, Harriman, J. P. Morgan etc. Intre timp acei locotenenti au avut la randul lor sergenti, astfel incat numele ELITELOR nu mai apar mereu direct ca propietari. Cine are insa rabdare sa scormoneasca in istoricul oricarei companii importante ii descopera …

In concluzie, actuala guvernare nu face altceva decat sa continue ceea ce au facut si celelalte:

PARLAMENTUL si GUVERNUL Romaniei, marionete ale PAPUSARILOR planetari

Cititi va rog si:

O parte a pretului fotoliului prezidential? ROSIA MONTANA …

Inchei amintind de articolul Mitropolitul Bartolomeu Anania apără Roşia Montană (din 2007):

Într-o scrisoare deschisă adresată ministrului mediului, Attila Korodi, Mitropolitul Clujului Bartolomeu Anania ia apărarea Roşiei Montane.

Înaltul ierarh precizează: „<> Roşia Montană se află acum într-o fază fierbinte, de maximă tensiune între cei care cred că în România totul poate fi cumpărat cu bani (inclusiv conştiinţele) şi cei care se luptă din răsputeri pentru apărarea unui foarte preţios patrimoniu istoric, cultural şi economic, precum şi a demnităţii noastre naţionale.

(…) Îmi fac o datorie de conştiinţă în a vă ruga, domnule ministru, să depuneţi toate eforturile şi să folosiţi toate pârghiile legale pe care vi le conferă funcţia pe care o deţineţi pentru salvarea Roşiei Montane, a Transilvaniei şi a zonelor învecinate de la un dezastru ecologic sigur.

Ştim că Roşia Montană e ameninţată de sărăcie, dar acum are de ales între a fi săracă sau a nu fi deloc.
Împotriva sărăciei pot exista soluţii, dar nu şi împotriva crimei ecologice pentru înfăptuirea căreia se cheltuiesc sume enorme, se consumă intrigi de culise, se falsifică expertize şi se sustrag documente întocmite de specialişti”.

41 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. saccsiv said, on mai 29, 2011 at 10:48 am

  Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

  https://saccsiv.wordpress.com/about/

  Apreciază

 2. sol said, on mai 29, 2011 at 10:56 am

  s-a vazut clar in Ungaria ce se poate intampla cu acumularea si deversarea cianurilor,… iar ticalositii de la putere n-au invatat nimic si n-au luat aminte… sau, cel mai probabil, nici macar nu le pasa… caci singura preocupare este sa acumuleze bani, cat mai multi bani. incercand sa ia mintile romanului de rand cu stipularea, in reclame, a unor sume fabuloase si a „numeroaselor avantaje” pentru Romania, dovedesc inca o data ca singurul succes pe care l-au avut vreodata in conducerea acestei tari a fost manipularea…. si pana nu vor fi judecati toti iar averile lor vor fi confiscate, nici nu se vor opri….

  Apreciază

 3. clement said, on mai 29, 2011 at 11:37 am

  Si cu zacamintele minerale de calcar, magneziu si uraniu din muntii Bihorului (Buduleasa), date spre exploatare pentru 20 de ani, renuvelabil, lui Sorin Ovidiu Vantu in 2008, cum ramane?
  Dar cu resursele de apa minerala?
  Lemnul pleaca, pe nimic (si) la IKEA care a introdus publicitatile pentru cuplurile homosexuale.
  Cred ca mai rau decat la noi este doar in Africa.

  Apreciază

 4. daniel said, on mai 29, 2011 at 11:38 am

  Pana cand toate bogatiile poporului roman o sa incapa pe maini straine??? Oare suntem blestemati ca nimic din ce are acest pamant sa nu fie al nostru? Pana cand o sa mai rabdam sa fim jefuiti cu obraznicie de toti profitorii lumii acesteia? Vai de noi! Poate ca meritam toate astea….

  Apreciază

  • Corrida@ daniel said, on mai 30, 2011 at 7:14 am

   Nu suntem blestemaţi de alţii, căci n-am făcut răutăţi care să ne aducă aşa ceva.
   În schimb, în fiecare secol, ne-am vândut conducătorii şi ne-am denigrat la maxim ţara.
   Ne-am vândut copiii sau i-am ucis în avorturi, ne-am vândut femeile la prostituţie şi am fost mândri că frumuseţea lor e aducătoare de bani.
   Ne-am crescut fiii în iubire de arginţi indiferent de preţul plătit, spunând că aşa sunt oameni de succes.
   Am fost întotdeauna cozi de topor pentru cei care ne-au exploatat.
   De acestea toate şi multe altele, am ajuns batjocură între neamurile păgâne(vest europene), căci am lepădat învăţătura lui Hristos şi am îmbrăţişat-o pe cea a opresorilor.
   Singuri ne-am atras blestemul lui Dumnezeu….Citiţi Biblia şi vedeţi cum ne asemănăm comportamental evreilor necredincioşi, care au pendulat mereu între idolatrie şi revenirea la credinţa în Dumnezeu.
   Tot acolo e menţionat şi remediul : întoarcerea la Dumnezeu cu pocăinţă.
   oare suntem în stare s-o facem ????

   Apreciază

 5. MIhaela said, on mai 29, 2011 at 11:40 am

  Trebuie protestat, dar fara iesit in strada.

  Apreciază

  • daniel said, on mai 29, 2011 at 11:48 am

   Sa protestam din fata calculatorului??! Ei nu dau doi bani pe protestele noastre. Cainii latra, ursul merge. Eu sunt de parere ca uneori e bine sa se mai simta si ei amenintati. Nu neaparat violenta, dar presiune puternica!

   Apreciază

 6. fanu said, on mai 29, 2011 at 12:50 pm

  acum înţeleg de ce arpad din grupa patronul cfr este sponsorizat de golzii lu peşte împuţit cu cianură, acum înţeleg de ce atâta invazie de reclamă pentru exploatare… nime nu se întreabă despre galeriile romane de la Roşia Montană, nime nu se întreabă ce alte resurse mai sunt afară de aur acolo, nime nu se întreabă de ce statul român nu este cel care exploatează şi este nevoie de străini…

  Apreciază

 7. infiniteladder said, on mai 29, 2011 at 1:01 pm

  Uitati-va aici cum au influentat opinia publica pe baza marturiilor unor localnici din Rosia Montana,care la randul lor au adus o mica contibutie la vanzarea tarii:
  http://www.scrisoarecatreromania.ro/

  Apreciază

 8. Fulger said, on mai 29, 2011 at 1:05 pm

  Uitati ce am primit pe mail :

  Sfartecarea trupului tarii :urmeaza pasii marunti ai Germaniei+Ungaria pe de-o parte si Israelului pe alta parte,care si-a indeplinit misiunea: ne-a cumparat deja. Prim-ministrul Israelului a raportat in kneset ca misiunea de a cumpara Romania a fost indeplinita.

  Subject: Reactie la Rosia Montana – trimiteti mai departe

  Pentru ca urmasii nostri sa mai afle vreodata cine au fost stramosii al caror sange le curge in vene , Trimiteti mai departe !
  Doina Cociorvei

  >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
  Mai jos este un material care TREBUIE SA CIRCULE. E singura forma de protest deocamdata. Sunt informatii despre Rosia Montana si despre valoarea ei fizica, despre valoarea spirituala a zonei si mai ales despre valoarea romanului si a Romaniei, aici si in lume. Am decis sa anexez citeva fotografii facute de subsemnatul in zona acum circa 3 ani. AM VAZUT GALERIILE DACO-ROMANE DE PESTE 2000 DE ANI! EXISTA! NU SUNT O MINCIUNA!
  Acolo se ascunde un tezaur urias ce nu va putea fi masurat nicicind in bani! Am gasit ghidul local recom anda t (clandestin, in soapta, la ureche! – dureros!) care stie foarte multe (nu din presa!) si care ne-a dus in adi ncurile pamintului. Si mai ales ale istoriei. Si cind am iesit la suprafata ne-am dat seama in ce hau fara fund de fapt suntem pe cale sa fim aruncati.
  Cezar Aanicai
  Iasi , mai 2010
  ” …Rosia Montana este cea mai veche localitate din Romania , atestata de la anul 131 dupa Hristos.
  ..De-a lungul istoriei, ispita aurului a atras aici toate neamurile Europei, facand din Rosia un orasel cosmopolit.
  ..Din Rosia s-au ridicat, de-a lungul timpului, multi luptatori ardeleni, cum au fost Simion Balint, George Gritta, luptator in revolutia de la 1848, alaturi de Avram Iancu..
  ..In Rosia, stradutele inguste si pietruite, casele de patrimoniu, construite in stil baroc de arhitecti italieni (Strada siciliana), in urma cu aproape doua sute de ani, te transporta in alt timp..
  …Ultimele 330 de tone de aur si 1680 de argint vor sa fie exploatate, pana la ultima roca de minereu, de compania Gold Corporation, careia i-a fost concesionata exploatarea.

  ..Doar douazeci de mii de dolari pe an plateste statului roman compania Gold Corporation, chiria pentru concesiunea a 520 de kilometri patrati, inima de aur a Apusenilor.
  Concesiunea s-a facut pe 20 de ani, din 1997, deci ar mai fi inca sapte ani de-acum incolo.
  ..Vedem zilnic cum angajatii companiei intra in galerii, sub pretextul ca iau probe si fac masuratori, pana ce vor incepe oficial exploatarea, dar nimeni nu-i controleaza daca iau sau nu iau aur de-acolo…
  ..Uraniul ni l-au exploatat rusii in totalitate, iar acum vom ramane si fara aur, daca romanii nu se trezesc la timp.

  De la Bucuresti sau din alta parte a lumii nu-si dau seama de dimensiunile reale ale tragediei de la Rosia Montana , iar cand vin aici si afla adevarul, sunt izbiti de anormalitatea acestei situatii, de lipsa de reactie a Guvernului si a administratiei locale, fata de aceasta stare de lucruri.
  Toti scriu acolo ca nu-si pot inchipui ca vestigiile istorice, galeriile romane, bisericile si cimitirele istorice, bucati intregi de munte s-ar narui intr-un iaz de cianura.

  Toti ne incurajeaza sa rezistam! Toti vor sa fie de folos cu ceva, un lucru cat de marunt. Solidaritatea aceasta de la om la om face mai mult decat orice gest politic din departare, si acesta indelung asteptat.

  „Rezistati! Rezistati!” ne indeamna toata lumea, dar nu e usor, sa stiti, sa-ti traiesti viata ca in vitrina, observat, filmat si fotografiat tot timpul, pandit din fata casei, spionat obstructionat in orice faci sau ai intentia sa incepi. E o tensiune continua care slabeste numai de vineri dupa amiaza pana luni dimineata, atunci cand „observatorii” Gold-ului se aduna de pe ulite, unde se plimba in costumele lor spilcuite si cu ochelari negri la ochi,
  plini de emfaza (vezi Doamne, au cumparat aproape tot si ei sunt stapanii Rosiei), si pleaca cu masinile lor scumpe in week-end. Abia atunci, noi putem sa lasam garda jos si sa traim, sa ne strigam bucuriile sau sa ne plangem necazurile, pe un ton de normalitate.

  Si cum sa nu ravneasca la aurul Apusenilor, cand in el sunt, in procente mai mari decat oriunde in lume, si metalele rare atat de cautate de industria constructoare de nave spatiale: titan, van adi u, wolfram, molibden.

  Daca macar un singur om va ramane aici si nu-si va vinde proprietatea, compania nu va putea sa treaca peste el. Cred cu tarie ca nu ne luptam cu morile de vant si ca lupta noastra nu e in zadar.Nu se poate sa scoti o localitate in afara existentei, pentru ca vrea o companie straina sa le ia acest drept in numele lacomiei. Daca litigiul cu Gold ar mai tine o suta de ani, rezistenta Rosiei s-ar stinge, treptat. Probabil, asta urmareste compania. Poate daca romanii si-ar lua un petic de pamant pe dealurile acestea si nu l-ar ceda in ruptul capului, atunci ei nu vor avea sorti de izb anda , in vecii vecilor. Iata, membri ai organizatiei mondiale „Green Peace” si-au cumparat loturi fie si de cativa metri patrati in Rosia Montana, pe care nu le vor vinde companiei cu nici un pret, ba chiar au confectionat tablite pe care scrie: „Aceasta proprietate nu este de vanzare”, pe care le-au impartit rosienilor, ca sa descurajeze orice tentativa a companiei de a-i ispiti sa ii v anda casele. Acum, Gold Corporation (Gabriel Resources si alte companii subsidiare dupa care se ascunde) si-a angajat cea mai mare companie de publicitate din Bucuresti, a regizorului Bogdan Naumovici, ca sa le faca propag anda proiectului minier de la Rosia Montana. Chiar daca mult prea tarziu, reclama a fost oprita,
  in cele din urma, pentru minciunile continute in ea. O lovitura dura pentru companie.

  Avem nevoie de exprimarea solidaritatii cu lupta noastra. Sa vina aici cei care cunosc drama noastra, sa ne sprijine moral, sa aratam Gold-ului ca nu suntem asa putini, ca avem si pe altii de partea noastra. Sa facem si noi actiuni de intimidare, asa cum fac ei, nu doar sa tacem si sa inghitim. Noi suntem vreo 20 de familii, ultimii luptatori impotriva Gold-ului, care nu vom pleca nici in ruptul capului. Oricati bani ne-ar da, cu orice ne-ar tenta, noi nu plecam. Mie sa-mi dea America toata sa fie a mea, si eu nu plec din Rosia Montana .”
  Eugen Cornea, capetenia rezistentei antigoldiste de la Rosia Montana

  am fost astazi la o intalnire cu profesori universitari si alti oameni pregatiti in diferite domenii care-si bat capul cum sa salveze muntii Apuseni de explatare si de distrugere totata. Sincer, nu pot sa stau nepasatoare la ce se intampla si simt ca daca eu nu ma ridic,tu nu te ridici, ala nu se ridica, nu ne ridicam cu totii, tragedia se va intampla si nepasarea de acum ne va costa enorm. Oamenii sunt constienti de amploarea situatiei de faptul ca astia care ne conduc stau sluj in fata banilor,ca au vandut tara pe nimic

  in principiu, s-a recunonsut ca sunt multi Romani care vor bine, dar care nu il pot realiza, pentru ca, urmare a manipularii, au reusit astia sa ne demoralizeze si sa ne dezbine
  fiecare invitat, specialist pe felia lui a vorbit despre efectele, numai negative , ale explaotarii miniere pe care vor sa o inceapa la Rosia Montana
  prof. univ. dr. Ion Brad – membru al Academiei Oamenilor de Stiinta, biochimist a explicat clar care sunt efectele cianurilor rezultate din exploatare asupra organismelor vii: moarte sigura pentru mediu plante, animale si oameni pe o raza de sute de km (inclusiv in tarile vecine)
  din cauza vaporilor de cianura care se ridica in aer

  prof. dr. Vasile Boroneant, istoric, a povestit despre valoarea siturilor dacice, a galeriilor romane vechi de peste 2000 de ani si despre pierderea identitatii Poporului Roman si a intregului sau certificat de nastere Dacic

  s-a vorbit despre faptul cgea asta este rezarva strategica de aur a Romaniei, de care se stie de mii de ani, pe care dacii au exploatat-o cu masura
  si pe care au lasat-o mostenire urmasilor pt gestionaterea independenta a Poporului Roman si despre faptul ca in Muntii Apuseni pe langa cea mai mare rezerva de aur si argint din europa, aur de o calitate ridicata, mult superioara, ar fi si o rezerva uriasa de wolfram metal mai scump decat aurul si mult mai pretios, greu de gasit, foarte necesar, in industria militara si spatiala si in economie in general

  sunt multe care se invart in jurul regiunii Apuseni pe care vor sa ii distruga e plin de zacaminte, si pe toate vor sa le exploateze, statul roman primeste nimic, adi ca 1 miliard de dolari in 20 de ani de exploatare, adi ca 15 % iar explatatorii iau restul de 85 %, si lasa in urma distrugeri istorice, ecologice, umane, NATIONALE , economice inestimabile

  pentru pamantul asta au murit Dacii, au murit marii Domnitori Romani, milioane de Romani de-a lungul secolelor ca sa il apere de asupritori
  si ca sa il dam noi degeaba astazi.

  pasivitatea o sa ne coste scump

  eu cred ca nu putem sta indiferenti fata de mostenirea pe care o avem, care e a noastra.,nu a can adi enilor sau a altora. E ca si cum vine unu sa iti ia casa cu tot ce ti-au lasat parintii, pamantul, hainele, amintirile, si tu te uiti la el cum o face si il lasi in pace.

  ce e de facut ? cum putem incepe sa ajutam ?

  cred ca trebuie, in primul rand, ca toata lumea sa afle despre asta sa afle adevarul. oamenii nu stiu ce se intampla. apoi impreuna oamenii trebuie sa spuna NU !!

  pentru asta rebuie sa ne gandim repede, pentru ca nu e timp, la ce anume putem sa facem, cum putem sa contibuim cu resursele pe care le avem,
  si aici ma gandesc sa punem in aplicare totul pentru scopul asta care ne priveste direct. sa punem in miscare pe toata lumea
  pe care o cunoastem, care, la randul ei va angrena mai departe alte roti.

  Doamne ajuta!

  Apreciază

 9. infiniteladder said, on mai 29, 2011 at 1:07 pm

  Niste jeguri ordinare,cu atat mai mult politicienii,care oricum nu servesc intereselor nationale.Absolut diabolic felul in care ne-au vandut pe toti,daca asta e democratie inseamna ca am innebunit cu totii.Nu protestele spontane sunt solutia ci o organziatie de extrema dreapta sa le arate scorpiilor astea ca nu totul e de vanzare in lumea asta.

  Apreciază

  • saccsiv said, on mai 29, 2011 at 2:27 pm

   infiniteladder

   Nu sunt de acord cu „o organziatie de extrema dreapta”, adica neo nazisti sau neo fascisti, adica organizatii anti ortodoxe.

   Apreciază

   • supraveghetorul said, on mai 29, 2011 at 5:28 pm

    Sa ne intereseze lumea spirituala si sa ne facem comori in ceruri, si nu crime pe pamant din causa comorilor, sa-i lasam sa aiba comorile ca cu atat vor ramane pana ce-or muri, ei vor fi pradati, comorile se vor pierde, etc. Dar niciodata nu vor avea ce noi avem – sufletul in rai … ca multe nedreptati s-au facut si se vor mai face …
    Domnul va avea grija si de noi …

    Apreciază

 10. Iones said, on mai 29, 2011 at 1:17 pm

  In justitia romana judecatorii si avocatii crestini sunt insesizabili.

  Dreptate nici atat. Legea se aplica doar pentru anumite persoane, iar cumpararea deciziilor si fratia de loja au prioritatea inaintea oricarei legi.

  Apreciază

 11. Kerkyra said, on mai 29, 2011 at 2:12 pm

  Inginer geolog vorbeste despre Rosia Montana. In prealabil, nu s-a lasat cumparat de pradatorii si de vanzatorii de tara:
  http://www.eugeniavoda.ro/ro/emisiuni/diverse/aurel-santimbrean

  Apreciază

  • supraveghetorul said, on mai 29, 2011 at 5:35 pm

   Astia-s toti acei care au fost dintotdeauna , acei care si-au vandut sufletul, mintesc, fac crime, legea e de partea lor, … cine-i mai crede.
   Noi nu putem face nimic, doar sa traim cu putinul pe care-l avem, si sa ne rugam Domnului, caci intr-o buna zi Iisus Hristos se va intoarce si Ii va distruge fara ca domniile lor sa poata face ceva, caci cu adevarat noi nimic nu putem face.

   Apreciază

 12. ana said, on mai 29, 2011 at 7:39 pm

  Apreciază

 13. Adrian.I said, on mai 29, 2011 at 8:44 pm

  „Valoarea rezervelor de aur de la Roşia Montană, la cotaţia din 18 decembrie 2009 de la bursa londoneză, este cuprinsă între 9,88- 11,85 miliarde de dolari.”
  E vrajeala asta, e lansata pe piata ca sa nu se scandalizeze si mai mult lumea.
  Valoarea reala a rezervelor de aur depaseste 100 miliarde de dolari + ca sunt si rezerve imense de argint si uraniu.

  Apreciază

 14. tot aproximări said, on mai 29, 2011 at 11:03 pm

  54 miliarde $. plus wolfram și uraniu

  Apreciază

  • Mihai said, on mai 30, 2011 at 10:03 am

   Nu exista nici un wolfram si nici un uraniu. Cititi si voi parerile specialistilor,la Rosia Montana este numai aur si argint. Toate dezinformarile astea evident ca vin de mai de sus, la oameni care au interese ca Romania sa ramana in situatia economica in care este, sa nu accepte si sa nu atraga investitii straine care ar putea sa-i fie de folos.

   Apreciază

   • Adrian.I said, on mai 30, 2011 at 12:35 pm

    @Mihai.
    Care specialisti ? Aia care estimau petromul la cateva sute de milioane de euro si profitul numai pe un an era de peste un miliard? Sau aia care declarau inutilitatea sidexului ?
    Manevra este simpla, se arunca pe piata niste cifre false mult mai mici ca privatizarile sa se faca la pret de nimic, + ca este un culuar ideal pentru ca profitul real sa nu va fie declarat in adevarata lui scara.
    Era o estimare mai veche facuta de unesco care se apropia de realitate insa acum brusc a disparut, nu mai apare nicaieri odata cu incercarea de cumparare a drepturilor de exploatare.
    Asta este culmea idioteniei sa primesti investitorii straini care sa-ti exploateze aurul, cea mai importanta resursa care stabilizeaza intreaga economie a unui stat, nici macar Burkina Faso nu face lucrul asta.
    Practic vinzi aurul tarii pe niste hartii care nu au acoperire…. si alea foarte putine.

    Apreciază

 15. suveranul said, on mai 30, 2011 at 8:47 am

  Rosia Montana nu are valoare monetara. Chiar si 1 leu de-ar valora, nu putem sa-i lasam sa distruga peisajul.

  Apreciază

 16. Sorinache said, on mai 30, 2011 at 8:51 am

  Sunt multe interese la mijloc si multi care vor sa se opreasca proiectul asta, dar nu inteleg de ce nimeni nu propune nici o solutie alternativa pentru zona aia. Pana cand nu va veni cineva cu o solutie viabila, eu tot cred ca proiectul asta e cea mai buna varianta

  Apreciază

 17. Vlad said, on mai 30, 2011 at 9:38 am

  De cat timp se vorbeste despre proiectul asta si tot nu se rezolva nimic. Mi se pare o rusine faptul ca intr-o tara ca romania, care sta cu economia asa cum sta, se pot pune atatea piedici unor investitori straini, care vor, si pana acum au facut-o, sa bage bani in economia noastra. Dupa ce ca statul inchide mine care ar fi inca profitabile, de ce nu sa nu acepte investitiile din afara?

  Apreciază

 18. Pr. Adrian said, on mai 30, 2011 at 9:39 am

  Am primit si eu pe email aceste informatii:

  De la KHANDAHAR la ROSIA MONTANA, intre SUA si RUSIA

  Intre CRIZA SI TERORISM, ROMANIA si AFGANISTAN sunt singurele puteri ale lumii in domeniul materialelor strategice !

  AMERICA nu are zacaminte de URANIU.

  Tot asa cum RUSIA nu detine zacaminte de WOLFRAM.

  Fara aceste doua elemente, SUA si RUSIA sunt ZERO ! Sunt niste neica-nimeni in materie de suprematie MILITARA.

  Wolframul, un metal mai scump decat aurul si mult mai pretios, greu de gasit, este foarte necesar in industria militara si spatiala, iar uraniul in industria nucleara.

  Primul se afla, in cantitati INEPUIZABILE si in starea cea mai pura (nemaifiind necesare procedee industriale costisitoare de decantare a lui) doar in ROMANIA. La ROSIA MONTANA !

  Zbaterea de a pune gheara pe minele de aur de la Rosia Montana are acum o miza periculoasa, cu atat mai mult cu cat Exploziv-News si GIS-SSR o dezvaluie in premiera:
  http://www.exploziv-news.ro/ancheta/686-de-la-khandahar-la-rosia-montana-intre-sua-israelinizata-si-rusia-mafiotizata-intre-criza-si-terorism-romania-si-afganistan-sunt-singurele-puteri-ale-lumii-.html

  Zacaminte de wolfram, neexplorate niciodata, se gasesc insa, in cantitati uriase, si in muntii Retezat (zona Gugu-Sureanu, axa care le uneste trecand prin Varful Peleaga, ca punct de reper. Exact zona in care a cazut, in urma cu cateva luni, avionul militar israelian; posibil neintimplator in misiune in acea zona !) si, inainte de 1989, au fost pazite cu strasnicie, de catre DEPARTAMENTUL ZERO…

  Cel care le-a detectat, extrasenzorial, era sa plateasca cu viata, in urma unui atentat psihotronic al rusilor, curajul de a dezvalui adevarul, in cadrul unor cursuri speciale, destinate profesionistilor din serviciile secrete militare ale Romaniei. Numele lui este Vasile RUDAN, cel care, dealtminteri, este si parintele legendarului Departament.

  In aceeasi zi in care profesorul RUDAN era gasit aproape mort in apartamentul sau din Bucuresti (cu cateva zile inainte, el dezvaluise unor apropiati din SRI si DGIA ca fusese de doua ori amenintat cu moartea de un anume rus FONAREFF, fost ofiter KGB), generalul David H. Petraeus, comandantul fortelor americane din Afganistan, avea aproape aceeasi soarta cu a profesorului roman.

  Generalului american i se intimpla asta deoarece, intr-o conferinta de presa, scapase un alt adevar: motivul prezentei NATO in AFGANISTAN nu erau teroristii ?!!! ci uriasele zacaminte de URANIU pur !
  In Muntii Khwaja Rawash, situati la nord de Kabul, dar si in Koh Mir Daoud, langa Herat si Kharkiz, in provincia Khandahar, exista cele mai mari zacaminte de uraniu din lume, la fel cum, in materie de wolfram, Romania detine suprematia mondiala.

  Va urma !
  Tineti aproape !

  Apreciază

  • clement said, on mai 30, 2011 at 10:57 pm

   Si Franta are zacaminte de uraniu, in sud-vest. A inchis minele de peste zece ani din cauza poluarii si in acest moment incep sa apara cazurile de cancer si malformatii.

   Apreciază

 19. dan said, on mai 30, 2011 at 10:12 am

  Era de asteptat, PUZ-ul si PUG-ul nu se fac peste noapte. Le-au luat pana la 3 ani sa-l faca, impreuna cu autoritatile locale. Dezvoltarea zonei este un punct important in planul proiectului minier, deci trebuie facut ca la carte

  Apreciază

 20. fanu said, on mai 30, 2011 at 12:38 pm

  http://www.stiridecluj.ro/politic/ambasadorul-ungariei-sustine-ca-placuta-lui-nicolae-iorga-ii-umileste-pe-maghiari-

  ui slugile ce grijă au să nu i umilească pe sărmanii bozgori

  Apreciază

 21. mihai said, on mai 30, 2011 at 7:13 pm

  Rosia Montana – Ce nu vor autoritatile sa stiti

  Apreciază

 22. alex said, on mai 30, 2011 at 9:14 pm

  asa se salveaza rosia montana http://www.youtube.com/watch?v=h0Tfinoyov0 , toti au in capnumai vorbe, nimic concret, nimic care sa dezvolte zona sau sa faca ceva, mii de discuti pe net, in presa etc , da rceva concret nu am vazut la nimeni, o solutie etc

  Apreciază

 23. fanu said, on mai 31, 2011 at 4:38 pm

  mă tem că este cam târziu să se mai facă ceva…

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: