SACCSIV – blog ortodox

VIDEO (subtitrare in limba romana): MUNTELE ATHOS (Emisiunea „60 de minute” CBS)

Posted in Muntele Athos by saccsiv on mai 11, 2011

24 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. saccsiv said, on mai 11, 2011 at 5:33 pm

    Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

    https://saccsiv.wordpress.com/about/

    Apreciază

  2. MIhaela said, on mai 11, 2011 at 5:47 pm

    Pardoseala in patrate albe si negre… in „tabla de sah” … nu se poate ca acesti calugari sa nu stie ca acestea sunt simboluri masonice… Ma infior !…

    Apreciază

    • Alex said, on mai 11, 2011 at 6:31 pm

      am observat si eu podeaua.. e ciudat sa vezi asa ceva in „cel mai apropiat loc de rai”, cel putin asta consider eu, pe de-o parte mie greu de crezut k acesti calugari ar participa la ritualuri oculte, dar, pe de alta parte viatza ma invatzat k absolut orice e posibil.

      Apreciază

      • saccsiv said, on mai 11, 2011 at 6:44 pm

        Alex

        Tu chiar crezi ca se fac ritualuri masonice in Muntele Athos?

        Apreciază

  3. WORLDLINES - June 28, 2009 said, on mai 11, 2011 at 5:51 pm

    […] View full article on Saccsiv’s Weblog […]

    Apreciază

  4. crip 71 said, on mai 11, 2011 at 6:24 pm

    mihaela
    cred ca ai inceput sa o iei razna

    Apreciază

  5. Iones said, on mai 11, 2011 at 6:46 pm

    off topic

    Lukaşenko: globaliștii se pregătesc să sugrume Belarus
    „Ei vor să ne forțeze să fim la fel ca toți ceilalți …. Vom rezista”

    http://foaienationala.ro/lukaenko-globalitii-se-pregtesc-sugrume-belarus.html

    Apreciază

  6. Alex said, on mai 11, 2011 at 7:01 pm

    nu cred k se fac ritualuri si nici nu vreau sa creez controverse pe acest blog pe care il citesc de mai bine de un an jumate ..dar pana la urma de ce e podeaua asa?
    Presupun ca era ceva normal in secolul in care sa construit.

    Apreciază

  7. bogdana said, on mai 11, 2011 at 7:08 pm

    nu am mai vazut de mult un „documentar” atat de slab din toate punctele de vedere!
    de-a dreptul jenat!

    dar …… daca Bunul Dumnezeu face sa rasara soarele lui peste noi toti, Slava Lui!

    Apreciază

  8. Kerkyra said, on mai 11, 2011 at 7:43 pm

    Multumesc pentru postare si pentru traducere!

    Consider ca desi noi ortodocsii cunoastem despre Sf Munte din surse mult mai aproapiate de noi (pelerinaje, multitudine de carti, exista o carte remarcabila Pelerinaj la Sf Munte, scrisa de parintele Ioaniche Balan – in care el impreuna cu Parintele Cleopa si altii fac un pelerinaj la toate cele 20 de manastiri, ), asadar cu toate acestea, reportajul acestor americani mi se pare demn de vazut.

    Doresc sa fac cateva precizari pe seama lui, l-am vazut duminica ce a trecut.

    1. Un posibil raspuns pentru care cei de la cbs au fost acceptati in cele din urma (alte televiziuni inteleg ca nu au fost acceptate desi au insistat si ele) este acela ca producatorul emisiunii este MICHAEL KARZIS, american de origine greaca (ambii parinti greci), deci botezat ORTODOX si vorbitor de greaca (de altfel se citeste pe chipul lui ca e grec). Informatii despre el si ce spune despre emisiune intr-un clip de vreo 7 min (e in engleza, eu l-am parcurs fugitiv): http://www.cbsnews.com/8301-504803_162-20056220-10391709.html?tag=segementExtraScroller;housing

    2. Despre scrisoarea scrisa lui Hitler – eu consider ca a fost o decizie inteleapta si voi incerca sa argumentez istoric. In timpul celui de-al doilea razboi Mondial, Grecia a fost ocupata de Germani, Italieni si Bulgari (paradoxal turcii au lipsit, ma intreb si eu cum de au ratat o asemenea oportunitate pt ei, in fine, ei au fost neutrii in razboi, deci au fost nevoiti sa se abtina). Italienii au inceput cucerirea, si la sfarsit ei au ocupat cea mai mare parte din Grecia. Nemtii si-au pastrat Athena, Salonikul cu vreo 3-4 judete vecine, mare parte din Creta si cateva insule din nordu Egeei. Bulgarii au pastrat tot ce era la est de Salonik si la Nord de Egee, deci tot ce se invecina cu Athosu. Probabil ca la inceput Athosu a fost bagat in aceeasi oala cu toata zona respectiva, in favoarea bulgarilor. De aceea scrisoarea catre Hitler a fost binevenita, caci li se preciza ocupatorilor ca Athosul are alt statut decat restul Greciei, are legile si locuitorii sai proprii, deci trebuie tratat si administrat special. In plus fiind pus sub comandament german si nu bulgar ca restu zonei, Athosu devenea o enclava administrata de nemti intr-o zona a bulgarilor. In felu asta bulgarii nu aveau ce cauta acolo, nu aveau acces, iar nemtii nu prea aveau motive sa plaseze trupe sau logistica acolo, caci era o peninsula destul de departata de comandamentele lor principale (Athena, Salonik, Creta, Lesvos, etc) si era oricum inconjurata de bulgari.

    In felu asta Athosu s-a pus pe cat posibil la adapost si de ocupatorii bulgari si de nazisti, si in plus si-a afirmat identitatea, locuitorii si legile proprii-autonomia.

    3. Probabil ca multa lume stie, ca in vara lui 2008 a izbucnit un scandal imens cu multe dezinformari de presa, prin care se spunea ca M Vatoped a facut afaceri cu statu (vechiul guvern Noua Democratie la acea vreme), terenuri obtinute de manastire de la ministeru navigatiei si altele. Este vorba despre un teren/ un lac – Porto Lagos, unde M Vatoped are un metoc – Sf Nektarie (se vorbea pe acolo de zeci de milioane de euro sau ceva de genu). Pe langa faptul ca in Grecia toti cei care nu practica Ortodoxia au inceput sa identifice Vatopedul in special si Athosul cu coruptia, datorita cutremurului de presa, unii sustin ca aceasta diversiune regizata din exteriorul tarii a vizat tocmai rasturnarea vechiului guvern si in locul lui stim toti ce a venit – Papandreu (evreu dupa mama)-omul FMI, cel care face exact ca si conducatorii Romaniei de acum, face ce dicteaza elitele. Acest atac fara precedent la ortodoxie, nu s-a stins bine nici acum si nu vreau sa par pesimist, dar cred ca 9 din 10 tineri greci cred in diversiunea aceasta si distantarea fata de credinta si traditii nationale e ingrijoratoare si aoclo nu numai la noi in tara.

    Asadar vreau sa mentionez faptu ca in acest reportaj nu s-a cazut deloc in capcana de a se aminti macar de acest scandal sau de a se sugera macar ideea ca manastirea are o relatie speciala cu vreun politician-minister sau mai stiu eu ce. Poate ca aici a avut un rol din nou producatorul de origine greaca – Karzis, sau poate ca aceasta a fost o preconditie a negocierilor si a permisiunii de a face reportaju. In cazu asta, un exemplu demn de urmat – Manastirea si-a negociat perfect termenii in care se poate face acest reportaj. Si nu in ultimu rand, felicitari si celor de la cbs care au preferat sa faca reportaju fara referiri la scandal decat sa nu il faca deloc si sa scrie cine stii ce prapastii prin presa, ca represalii.

    Apreciază

  9. MIhaela said, on mai 11, 2011 at 7:44 pm

    crip 71,
    Ti-as recomanda sa-ti controlezi vocabularul.
    Raman la parerea mea: ca o astfel de podea, informa de „sah” nu se potriveste unei manastiri ortodoxe din Athos.

    Apreciază

    • crip 71 said, on mai 12, 2011 at 9:47 am

      daca te-a suparat vocabularul meu , te rog sa ma ierti , insa imi mentin parerea .
      Cand faci astfel de afirmatii ( foarte grave , de altfel ) , e bine sa ai dovezi foarte clare . Nu te juca cu vorbele , ca nu esti la piata…
      Din tot ce s-a aratat in film , tu numai atat ai vazut ?

      Apreciază

  10. MIhaela said, on mai 11, 2011 at 7:56 pm

    erata; „in forma ” ,in loc de „informa”

    Apreciază

    • comentator said, on mai 12, 2011 at 4:09 am

      Nu ai fost acolo si in consecinta ar fi frumos sa nu-ti spui parerea… Dragostea oamenilor de acolo depaseste imaginatia noastra iar acuze despre podele, arhitectura si altele nu-si au rostul!
      cat despre ceea ce spunea cineva aici despre ritualuri, bisericile primesc la orice slujba. mergeti acolo si convingeti-va! se tine randuiala ortodoxa asa cum o stim din canoane.!

      Apreciază

  11. TheSpiritOfCaptain said, on mai 11, 2011 at 8:16 pm

    Am vazut o o podea incredibil intr-o bisericuta din Ouranopolis,si vulturul Byzantin in centru,extraordinar de bine arata…parca era raiul,si toti de acolo,femei,cand auzeau o slujba,clopotul veneau la biserica cu evlavie,parca era alta lume….. si preotul roman,a cerut sa faca slujba,a venit o femeie cu cheile si a stat la slujba,nu e ca la noi,ca toti zicea la urma ca vine alt preot,facea si aptrairhia gura probabil,se aprau intre ei… la noi se tem preotii sa traga un fas,sa nu spuna ceva necugetat sa nu fie parat…. daca un preot stiu ca spunea,nu a stat sa faca poza cu alt preot,care-l invitase sa-l fotografieze,ca i-a spus intre timp,pana sa aduca paratul,ca a mai facut cu un preot,venit din altaparohie sa stea la slujba,si a trimis la episcopie ca in loc sa duca sa tina slujba a stat acolo….e alta viata acolo,in ce priveste biserica….chiar daca incet incet se paganizeaza si grecii,vezi oameni evlaviosi,dar si politici corecti,si 2 masoni am vazut in Sfantul Munte,i-am recunoscut dupa inel….nu erau preoti sau calugari,ci vizitatori,se si inchinau la icoane,stateau la slujba…. deci traire nu prea au multi,la multi e de fatada,dar totusi,te invaluie si cealalta lume,acea umbra a ortodoxiei byzantine,parca rugaciunile celor din Athos pastreaza credinta in Grecia….ca altfel totul s-ar scufunda

    Apreciază

  12. TheSpiritOfCaptain said, on mai 11, 2011 at 8:18 pm

    Apreciază

  13. TheSpiritOfCaptain said, on mai 11, 2011 at 8:18 pm

    Apreciază

  14. el said, on mai 11, 2011 at 8:57 pm

    Imi amintesc cum ne povestea Staretul Elisei de la Simonos Pstra cum iubesc si cinstesc calugarii athoniti pe Maica Domnului pe care o au foarte aproape considerand-o literalmente MAMA lor ; pe Sfanta Ana mama Maicii Domnului care se bucura de o cinstire deosebita in Athos__parinti o numesc BUNICA (si zicea staretul ca in caz ca au o rugaciune neindeplinita de Maica Domnului ,mama lor, ei apleleaza la Sfanta Ana caci stiu sigur ca-si vor primi darul de la ea zicand chair asa:”lasa ca ma duc la bunica” caci au indrazneala ca un copil la bunica lui buna care-l rasfata; daca mamei uneori nu indraznesc sa-i ceara ceva insistent stiu ca bunica sigur le va acorda darul) si apoi pe Sfanta Maria Magdalena a carei mana(calda si astazi de parca ar fi vie) o au ca odor pretios( sf moaste) si ca patroana a manastirii Simonos Petra dupa incendiul din sec. trecut,pe Sfanta Maria Magdalena o iubesc ca pe o SORA a lor mai mare si care este ft prezenta la Simonos Petras unde parintii o cheama.

    Si mai povestea anul trecut in iulie cum acolo parintii au vie prezenta sfintilor cu ei si printre ei dandu-ne exemplul parintelui ?__minune recenta__(nu-mi mai amintesc exact numele ,calugar traitor si azi la Simonos Petra ) care fiind trimis sa taie lemne in padure si-a taiat adanc piciorul lovindu-se peste el cu securea din greseala ;a pierdut mult sange si n-a avut parte de alte ingrijiri decat spalare cu apa si sapun si un pansament de carpe;evident piciorul s-a infectat rapid,s-a umflat si parintele tragea sa moara in 2 zile in chilia lui cu niste dureri groaznice incat nu putea nici sa mai miste.Atunci noaptea i-a fost ft rau si credea ca va muri pana dimineata ,dar in chilia lui deodata a vazut un parinte batran care venise sa-l cerceteze si care-l ruga sa-i arate putin piciorul sa-l examineze,parintele bolnav de durere si rau nici nu stia cine este dar nici nu s-a mirat pe prezenta lui;s-a straduit sa miste putin piciorul cu greu iar dupa examinare a auzit de la parintele strain incurajarea cu cuvinte parintesti „fiul meu” si ca sa nu se teama ca nu este grav si se va vindeca.Si in mod neasteptat parintele a putut dupa acea vizita misterioasa sa adoarma iar dimineata piciorul peste masura de umflat se dezumflase deja,cursese tot puroiul din plaga si intr-o saptamana i s-a inchis rana cea pana la os de adanca si a putut sa mearga chiar si la biserica la slujba de noaspte.Dupa sfarsitul slujbei la inchinarea la icoane s-a oprit ca traznit inaintea vechii lor icoane cu Sfantul Simon Izvoratotul de Mir(ctitorul de la Simonos Petras ) si a chemat toti parintii sa le spuna plangand cu emotie ca ACELA ERA BATRANUL care-l cercetase noapstea in chilie si ii spusese ca se va vindeca !!

    Apreciază

  15. TheSpiritOfCaptain said, on mai 11, 2011 at 9:02 pm

    @el
    Anul trecut am fost la Simonos Petra,anul asta nu am apucat,sper ca la sfarsitul anului sa ajung iar in Sf Mutne si rezerv lco la Simonos {etra,acolo e un parinte cu mare har, Atanasie,si am auzit ca face minuni,cine l-a rugat sa se roage pentru el,i-a ajutat enorm,chiar e un monah cu har mare !

    Apreciază

    • el said, on mai 11, 2011 at 9:20 pm

      @TheSpiritOfCaptain

      esti un fericit daca ajungi,au multi parinti buni iar Staretul Elisei este un om cu inima calda,trebuie doar sa ai timp sa stai mai mult cu ei si iti va fi de mare folos,parintii te „adopteaza”imediat iar cantarile lor vioaie nu te lasa sa dormi in bocanci la privegheri.Si acela parintele Iacob zice rugaciunea inimii neintrerupt(e ca un copil ).
      Sa mergi insa si la romani ,acum e parintele Atanasie de cand a adormit parintele Petroniu si ei cunosc pustnici si daca le vei placea(inspira incredere) poate te ajuta sa ajungi la vreunul.

      Apreciază

  16. TheSpiritOfCaptain said, on mai 11, 2011 at 9:44 pm

    @el
    La prodromu nu am ajuns frate,ci la Lacu, o singura noapte,eram in graba,dar sper sa ajung,ma gandeam sa stau vara o luna de zile acolo,dar sa vedem cu partea materiala ca e mai greu…daca vrea Dumnezeu am sa fac cum vreau eu,daca nu,mcar o vizita scurta tot am sa fac acolo,merci mult pentru sfat !

    Doamne ajuta !

    Apreciază

  17. Vlad said, on mai 12, 2011 at 6:01 am

    @Mihaela
    Doamne ajuta! Parerea mea e ca e bine sa fim atenti la lucrurile din jurul nostru si la manifestatiile lor. Dar nu trebuie nici sa dam in extreme. Iata, desi nu am in casa podea in tabla de sah, am in schimb tabla de sah. Asta ma face cumva suspect? De cand e teama si neincrederea lucrul de capatai in traiul nostru? N-ar trebui mai bine sa fie bucuria? Iata, cei care i-ai vazut cu „tabla de sah” au votat in unanimitate impotriva cardului acela(articolul urmator pe blo, cred). Sigur, daca au votat in unanimitate, printre ei se afla si staretul de la manastirea care te-a speriat pe tine… Iarta-ma daca ti se pare ca te-am suparat, nu asta e intentia. Intentia e sa stabilim increderea in simbolurile noastre de asta data. E adevarat ca in orice loc e si un tradator… trebuie sa fie. Si intre Apostoli a fost. Dar acela reprezinta exceptia, nu regula.

    Apreciază

  18. Samir Mihail said, on mai 14, 2011 at 11:07 am

    Acea podea in forma „de sah” este un înteles pe care chiar tu il pui acolo . Podeaua nu are nici un inteles intrisec , o proprietate de a fi ” simbol masonic” . Obiectele nu au in ele simboluri . Noi dam inteles obiectului in cercul constiintei noastre . Prin urmare ce e o tabla de sah masonica pentru tine ( chiar daca spui ca il recunosti ca a fi un simbol apartinand masoneriei pe care l-au determinat alte constiinte ) pentru o alta constiinta e o sipla podea , neincarcata de aceasta semnificatie .

    O alta abordare ar fi ca simbolurile isi schimba semnificatia istoric si cultural ( gandeste-te de pilda la simbolul nazizsmului – are o semnificatie inainte de nazizm , o semnificatie in timpul nazismului si o alta semnificatie dupa caderea nazizmului ) .

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.