SACCSIV – blog ortodox

ANTI CRESTINISM: „Gandul” si „Descopera” se straduie sa demonstreze ca Lumina Sfanta de la Ierusalim ar fi o frauda. De ce „demonstratia” lor este habauca?

Posted in Sfintele Pasti by saccsiv on aprilie 25, 2011

Citez din articolul Controversa SFINTEI LUMINI de la Ierusalim: MIRACOL creştinesc sau TRUC chimic:

Punctul culminant al ritualul la care iau parte feţe bisericeşti de pretitundeni îl reprezintă momentul în care Patriarhul Ierusalimului intră în Capela Îngerului cu patru mănunchiuri a câte 33 de lumânări neaprinse. El este închis în încăperea în care se află mormântul lui Iisus după ce aceasta este inspectată pentru a se asigura că nu există în interior nicio sursă de foc. Potrivit ritualului, Patriarhul înconjoară de trei ori mormântul şi îngenunchează în faţa dalei de marmură care îl acoperă. Apoi, el se roagă pentru pogorârea Sfintei Lumini. După ce lumânările sunt aprinse miraculos, precum susţin înalţii bisericii, Focul Sfânt este împărţit miilor de credincioşi care se înghesuie în centrul vechi al oraşului. Lumina de la Ierusalim ajunge în 13 ţări ortodoxe, printre care şi România.

Cu toate acestea, miracolul de la Ierusalim a stârnit de-a lungul anilor mai multe controverse. Scepticii pun la îndoială proprietăţile Sfintei Lumini despre care se spune că nu provoacă arsuri. De asemenea, Biserica Catolică şi cea Protestantă nu recunosc autenticitatea ritualului. În 1238, Papa Grigore al IX-lea a denunţat Lumina Sfânta ca fiind o fraudă.

În 2001, Soukias Tchilingirian, un armean apropiat bisercii a declarat că Sfânta Lumină „nu este un miracol. Preoţii greci aduc o lampă care arde de peste 1500 de ani. Ea este folosită pentru a aprinde Focul Sfânt. Pentru pelerinii credincioşi care vin din toată lumea este un miracol, o lumină din Ceruri, însă nu şi pentru noi. Desigur, sursa focului este simbolică”, a povestit bărbatul.

Fenomenul a mai fost explicat prin proprietatea unor substanţe de a se autoaprinde la o anumită temperatură. Spre exemplu, fosforul alb începe să ardă la 34 de grade. În 2005, Michael Kalopoulos, un scriitor şi istoric grec a demonstrat în cadrul unei emisiuni televizate cum pot fi aprinse „miraculos” lumânările cu ajutorul fosforului alb.

Iata si ce mai putem citi in articolul Lumina Sfântă de la Ierusalim – minune sau înşelătorie?:

Evenimentul este considerat de către adepţii creştinismului ca fiind cel mai vechi miracol atestat anual. Deşi a fost descrisă în mai multe scrieri începând cu secolul 4 e.n., minunea a început să fie documentată sistematic începând cu 1106, când a fost menţionată în scrierile călugărului rus Daniel.

Controverse de-a lungul istoriei

Încă de pe vremea când Ierusalimul se afla sub conducerea musulmanilor a existat o doză serioasă de scepticism asupra acestui fenomen, însă acesta era tolerat pentru că pelerinii ce călătoreau special pentru a fi martori la moment aduceau venituri consistente. Când Ierusalimul a fost cucerit de cruciaţi, aceştia au izgonit preoţimea ortodoxă şi au descoperit că miracolul a încetat să mai se producă. Absenţa pelerinilor şi a taxelor plătite de aceştia l-au convins pe regele Baudouin să le permită preoţilor ortodocşi să revină în Biserica Sfântului Mormânt, însă întâmplarea a amplificat scepticismul.

Fenomenul este descris de celebrul istoric Edward Gibbon în opera sa de căpătâi, Istoria declinului şi prăbuşirii Imperiului Roman, în volumul IV, publicat în 1788: „Musulmanii zâmbeau cu condescenţă la menţiunea flacării miraculoase ce se aprindea în ajunul Paştelui. Această fraudă pioasă, concepută în secolul al IX-lea, era apreciată de cruciaţii latini şi este repetată anual de către preoţimea sectelor greceşti, armene şi copte, impunând-o asupra spectatorilor creduli pentru beneficiul propriu şi pentru cel al tiranilor ce îi conduc. Cu timpul, toleranţa asupra acestui fenomen a fost sporită şi de interes, veniturile prinţului şi ale emirului crescând în fiecare an datorită miilor de străini ce veneau să observe fenomenul”.

O altă sursă istorică la care apelează scepticii este arhimandritul rus Porfirie, ce a fost trimis în secolul al XVII-lea la Ierusalim de către Biserica Ortodoxă Rusă pentru a fonda misiunea rusească. În jurnalul pe care l-a ţinut, acesta menţionează că preoţimea din Ierusalim ştia că «miracolul» este de fapt o fraudă. „Un ierodiacon care a intrat în altarul Mormântului atunci când, după cum crede toată lumea, focul sfânt coboară, a văzut oripilat că focul este aprins de la o simplă lampă de icoană care nu se stinge niciodată, şi astfel focul sfânt nu este o minune. El însuşi mi-a spus despre asta azi”, a scris Porfirie în jurnalele ce au fost publicate între 1894-1901.

Fosforul, cheia Luminii Sfinte?

Pentru că Patriarhul nu poate pătrunde cu surse de foc în biserică, fiind controlat de autorităţile israeliene, scepticii au explicat că secretul Luminii Sfinte este ascuns în lumânările pe care acesta le ia cu el în Biserică. Dacă acestea sunt impregnate cu fosfor alb, nu este nevoie de o sursă de foc pentru a le aprinde, deoarece fosforul, în contact cu aerul umed, tinde să ia foc spontan.

Un istoric grec, Michael Kalopoulos, a făcut o demonstraţie în direct la o televiziune din Grecia, arătând cum lumânările folosite de Patriarh se pot aprinde fără a avea nevoie de o sursă de foc.

În imaginile video de mai jos se poate observa cum cercetătorul grec înmoaie vârful lumânărilor în fosfor, iar acestea se aprind apoi de la sine:

Pentru a amâna aprinderea flăcărilor, lumânările pot fi apoi înmuiate într-un solvent organic, fosforul urmând să ia contact cu aerul abia după ce acesta se evaporă.

Calităţile fosforului erau cunoscute încă din antichitate, spune Kalopoulos, fiind folosit de magicienii din Caldeea în secolul V î.e.n. De asemenea, Strabon descrie folosirea sa de către babilonieni în Geographica, lucrare publicată în anul 23 e.n.

Lumina Sfântă în viitorul apropiat

Chiar dacă a rezistat timp secole, în ciuda scepticilor care au acuzat fenomenul de fraudă, Lumina Sfântă ar putea fi afectată de o constrângere practică: necesitatea asigurării ieşirilor de incendiu.

Autorităţile israeliene sunt îngrijorate de faptul că Biserica Sfântului Mormânt are doar o singură intrare, nerespectând astfel regulile de siguranţă ce impun prezenţa unei ieşiri de urgenţă care să poată fi folosită în cazul unui incendiu.

În timpul procesiunilor de Paşte peste 10.000 de credincioşi se înghesuiesc în biserică, alte câteva mii aflându-se în exteriorul clădirii. Autorităţile israeliene se tem că un foc sau o îmbulzeală necontrolată în timpul ceremoniilor de Paşte ar putea duce la o adevărată tragedie. Temerile sunt susţinute de precedentul din 1834, când sute de persoane au murit călcate în picioare şi sufocate atunci când mulţimea s-a speriat şi a încercat să iasă din biserică.

Principala problemă este că Biserica este precis împărţită între ortodocşii greci, romano-catolici şi armeni, alte culte (precum cele ale etiopienilor, copţilor şi asirienilor) având de asemenea drepturi. Fiecare centimetru al clădirii este repartizat uneia din cele 6 Biserici conform unei înţelegeri ce datează de 155 de ani. Construcţia unei ieşiri de incendiu s-ar face doar pe teritoriul aparţinând unuia dintre aceste culte, însă niciuna nu este dispusă să cedeze.

De asemenea, autorităţile israeliene nu pot impune construirea ieşirii de incendiu, pentru că suveranitatea Israelului în Oraşul Sfânt nu este recunoscută la nivel internaţional, iar fiecare dintre 6 Biserici are susţinerea unui guvern, cel puţin.

Patriarhul Ierusalimului a avertizat autorităţile israeliene că este extrem de dificil să intervii în echilibrul agreat de cele 6 culte: „Biserica este precum o casă în ruine – dacă scoţi o piatră, rişti să se prăbuşească cu totul”. Astfel, problema nu pare a avea o soluţie pe termen scurt, accentuându-se riscul ca, în viitor, un miracol să se transforme într-o tragedie.

Comentariu saccsiv:

Cica:

De asemenea, Biserica Catolică şi cea Protestantă nu recunosc autenticitatea ritualului. În 1238, Papa Grigore al IX-lea a denunţat Lumina Sfânta ca fiind o fraudă.

Catolicii si protestantii sunt eretici, asa ca lor nu li se vor aprinde vreodata lumanarile, deci ce altceva ar putea spune?

Din articole mai aflam ca:

În 2001, Soukias Tchilingirian, un armean apropiat bisercii a declarat că Sfânta Lumină „nu este un miracol.

Armenii sunt necalcedonieni si recunosc doar primele trei Sinoade Ecumenice ale Bisericii Ortodoxe:

PS SOFRONIE, Episcopul Oradiei, si-a luat DOCTORATUL ca specialist in MONOFIZITI: „în vederea apropierii dintre Biserica Ortodoxă şi Bisericile necalcedoniene” … Sa ne amintim ca tot el a sfintit AGHEASMA MARE impreuna cu un EPISCOP GRECO-CATOLIC

Asa ca nu sunt ortodocsi. In 1326 armenii au luat locul ortodocsilor si sperau sa li se aprinda lor lumanarile. Degeaba insa. Vazand turcii ca Sfanta Lumina a iesit tot la ortodocsi, au pus un ciuber cu murdarie inaintea usii Sfantului Mormant si fiecare armean trebuia sa manance cate o lingura de murdarie si in acest fel i-au spurcat turcii pe armeni.

Cititi va rog si:

 VIDEO: Lumina Sfanta a coborat din nou la Mormantul Sfant – Ierusalim 2011. SFANTA LUMINA COBOARA DOAR LA ORTODOCSI

Asa ca ce sa zica si armeanul ala Soukias Tchilingirian?

Mai zic naucii in articolele lor:

Încă de pe vremea când Ierusalimul se afla sub conducerea musulmanilor a existat o doză serioasă de scepticism asupra acestui fenomen, însă acesta era tolerat pentru că pelerinii ce călătoreau special pentru a fi martori la moment aduceau venituri consistente. Când Ierusalimul a fost cucerit de cruciaţi, aceştia au izgonit preoţimea ortodoxă şi au descoperit că miracolul a încetat să mai se producă. Absenţa pelerinilor şi a taxelor plătite de aceştia l-au convins pe regele Baudouin să le permită preoţilor ortodocşi să revină în Biserica Sfântului Mormânt, însă întâmplarea a amplificat scepticismul.

Aiurea „rationament”. Autorii refuza evidenta: daca nu mai erau ortodocsii, nu se mai cobora lumina, caci doar ortodocsii sunt cu adevarat crestini. Iar faptul ca miracolul a încetat să mai se producă dovedeste ca au incercat si neortodocsii. Dar conform autorilor, cu toate ca stiau ca cica ar fi fost o frauda, cruciatii catolici le-au permis ortodocsilor sa revina, caci treaba era banoasa. Adica acceptau frauda ortodocsilor doar din motive financiare? Pai daca tot acceptau o asa zisa frauda, de ce n-ar fi facut-o chiar ei? De ce sa mai ascunda frauda ortodocsilor? De ce sa le mai permita ortodocsilor sa demonstreze ca doar lor li se aprind lumanarile? De ce sa faca o asemenea concesie catolicii, cei ce se tot straduiau sa distruga ortodoxia?

Autorii il mai citeaza si pe Edward Gibbon. Dar habaucul era … mason. Asa ca ce altceva ar fi putut scrie?

   Autorii recunosc faptul ca Patriarhul nu poate pătrunde cu surse de foc în biserică, fiind controlat de autorităţile israeliene, asa ca au bagat-o pe aia cu fosforul. Chestiunea se poate elucida insa extrem de simplu: sa-i dea evreii sau catolicii lumanarile. Eventual sa i le dea si ude. N-o vor face insa. De frica. Caci daca s-ar aprinde si astfel, ce ar mai latra pe urma? Ar fi un experiment de natura sa zdruncine din temelii Vaticanul.

Al doilea articol se incheie plin de speranta imbeciloida:

Autorităţile israeliene sunt îngrijorate de faptul că Biserica Sfântului Mormânt are doar o singură intrare, nerespectând astfel regulile de siguranţă ce impun prezenţa unei ieşiri de urgenţă care să poată fi folosită în cazul unui incendiu.

Astfel, problema nu pare a avea o soluţie pe termen scurt, accentuându-se riscul ca, în viitor, un miracol să se transforme într-o tragedie.

Tare s-ar mai bucura ei de un incendiu urmat de o calcare in picioare cu victime. Pe de alta parte ce spera ei? Ca daca se mai face o intrare nu mai coboara Lumina Sfanta? Sau ca daca nu se va mai face o intrare, poate va fi interzisa patrunderea Patriarhului si prezenta multimii?

49 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. saccsiv said, on aprilie 25, 2011 at 6:37 am

  Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

  https://saccsiv.wordpress.com/about/

  Apreciază

 2. Juanito said, on aprilie 25, 2011 at 7:37 am

  saccsiv: Catolicii si protestantii sunt eretici

  te rog nu mai acuza fara dovezi si’ti ridica opiniile la nivel de dogme

  Apreciază

  • saccsiv said, on aprilie 25, 2011 at 7:43 am

   Juanito

   Fara dovezi? Tu de cand citesti blogul acesta? Si ce esti? Catolic, protestant sau ecumenist?

   Apreciază

   • sil said, on aprilie 25, 2011 at 9:07 am

    ii vai de viata lui :))

    Apreciază

  • STOP RFID 666 said, on aprilie 25, 2011 at 9:37 am

   Juanito

   Prietene tu nu ai vazur ca papa i-a bagat pe budisti in asa zisa biserica a Sfantului Petru? Despre protestanti ce sa mai zicem ca sunt rataciti rau saracii.

   Apreciază

 3. […] – 25 Aprilie 2011 – 1 accesari var addthis_config = {"data_track_clickback":true}; preluare/ANTI CRESTINISM: „Gandul” si „Descopera” se straduie sa demonstreze ca Lumina Sfanta de la I… Citez din articolul Controversa SFINTEI LUMINI de la Ierusalim: MIRACOL creştinesc sau TRUC […]

  Apreciază

 4. ely said, on aprilie 25, 2011 at 9:41 am

  Citesc de mult acest blog si trebuie sa recunosc,multe lucruri sunt de un deosebit interes dar, observ ca sunt judecati cei ce nu apartin credintei ortodocse. Isus Hristos a fost rastignit pentru pacatele tuturor, iar pentru greselile noastre vom raspundecu totii numai in fata Domnului la judecata de apoi.Noi cei pacatosi nu avem nici un drept sa-i judecam.Facem exact ce au facut evreii cind l-au ales pe Barabas.Cei ce sunt cu adevarat crestini sa se comporte asa cum ia invatat Isus si nu sa arunce cu piatra. Pace voua! Isus este iubirea, viata si adevarul.Amin!

  Apreciază

  • saccsiv said, on aprilie 25, 2011 at 9:46 am

   ely

   Prietene, vino acasa, la ORTODOXIE, caci esti eretic.

   Apreciază

  • mihai-cristian said, on aprilie 27, 2011 at 8:32 am

   „de nu se va naste cineva din apa si din duh”….

   Apreciază

 5. Marius said, on aprilie 25, 2011 at 9:54 am

  Cartea de Edward Gibbon citata in articol nu mai este de mult de actualitate din punct de vedere stiintific. Din ce stiu este plina de greseli si interpreteaza complet tendentios istoria Imperiului Bizantin.

  Apreciază

 6. codin said, on aprilie 25, 2011 at 10:57 am

  Au aparut doi Sori la Cluj in Saptamana Mare.

  Apreciază

 7. daniel said, on aprilie 25, 2011 at 11:51 am

  Acel Juanito cere dovezi pentru ereziile catolice si protestante, dar asta arata ca el nu stie mai nimic despre crestinism. Cu adevarat sunt eretici si cu adevarat tainele lui Hristos din ortodoxie sunt ADEVARATE! Si celalalt, ely, spune ca ii judecam pe catolici si protestanti. Nu ii judecam, ci afirmam adevarul: sunt eretici! Sunt despartiti de Hristos! Veniti inapoi la Ortodoxie, la adevaratul crestinism! Va asteptam cu drag! Habar nu aveti cat este de viu Hristos in Ortodoxie!

  Apreciază

 8. ionut ignat said, on aprilie 25, 2011 at 12:51 pm

  fratii mei, singura cale este ortodoxia! nu va mai amagiti cu catolocizme, protestantizme si alte tampenii!! „dovezile” stiintifice sunt incercari disperate ale dracului ca sa denigreze Calea Spre Mantuire, adica ortodoxia! veniti inapoi la Sfanta Traditie, la Sfintii Parinti, la cele sapte Taine de capatai si veti vedea Lumina Cea Adevarata! Hristos a inviat!

  Apreciază

 9. acadennis said, on aprilie 25, 2011 at 1:28 pm

  Ati vazut acest video cu Lumina Sfanta – pana si tavanul chiliei se umple de Focul Sfant …

  Apreciază

  • CP said, on mai 28, 2011 at 5:13 pm

   acadennis, peretii sunt foarte luciosi si lumina lumanarilor se reflecta pe acestia,mie asa mi se pare

   Apreciază

 10. Fratele Ioan said, on aprilie 25, 2011 at 1:40 pm

  Juanito : oare in ratiunea ta , crezi ca din miliardul de catolici , sa nu se mantuiasca niciunul?

  Apreciază

 11. abc Marin said, on aprilie 25, 2011 at 2:23 pm

  dar cind au fost scosi ortodoxii din biserica si mutati la alta in apropiere dece nu sa aprins la catolici lumina si a fulgerat in stilpul bisericii unde fusese mutati ortodocsii, si dece nu au folosit si catolicii fosforul cum mint acestia ca doar aveau alchimisti girla care cautau sa faca aur din plumb ca sa se laude si ei, vulpea cind cu ajunge la poame spune ca sunt acre , zice o vorba batrineasca. HRISTOS A INVIAT !

  Apreciază

 12. Fratele Ioan said, on aprilie 25, 2011 at 2:50 pm

  Frate, eu ca si catolic recunosc originea Divina a coborari iSfintei Lumini, si cred ca aceasta este adevarata data cand se sarbatoreste PASTELE, . Dar pentru aceasta erezie nu este vinovat amaratul de crestin, ci cei care l-au indrumat gresit. [sefii bisericii] De aceea eu cred ca DUMNEZEU i-l va pune sa raspunda pentru faptele lui personale, si nu pt greselile sefilor bisericesti[care se intampla si la alte culte tot asa de importante] . Deci care ne credem mai credinciosi decat altii, sa arunce piatra.
  P.S Intai sa se uite in oglinda sufletului, si daca nu are niciun pacat , atunci sa arunce cu piatra.

  Apreciază

  • mihai-cristian said, on aprilie 27, 2011 at 8:37 am

   frate…ca un fost eretic catolic ce am fost…strig la tine : daca recunosti evidenta de ce mai stai?Daca stii ca la Judecata intervine constiinta personala de ce mai zabovesti sa accepti .Nu te va mantui faptul ca ai stiut si nu ai facut!

   Apreciază

 13. iustin said, on aprilie 25, 2011 at 3:51 pm

  e incredibil cate comentarii am vazut pe descopera.ro la acest articol care erau pro pt cei care spuneau ca lumina e o facatura,dar intr-o zi vor vedea toti ca e adevarata.dar va fi prea tarziu

  Apreciază

 14. Juanito said, on aprilie 25, 2011 at 4:27 pm

  @saccsiv

  spune mi ereziile protestantilor … spunemi la penticostali de ex spune mi niste ‘pacate’ a lor. daca tot iti place sa acuzi:)

  Apreciază

 15. Juanito said, on aprilie 25, 2011 at 4:28 pm

  si te rog nu ma cenzura doar pentru ca … as fi de alta religie … nu am acuzat pe nimeni cu nimic

  Apreciază

 16. ely said, on aprilie 25, 2011 at 4:42 pm

  Se pare ca unii dintre credinciosi, (indiferent de apartenenta) incurca credinta cu religia. Cititi cu atentie Sfina Scriptura.Dovediti-va credinta in Sfinta Treime prin fapte si prin atitudinea fata de semeni si nu prin a apara o religie care este mai mult preocupata de a aduna averi , a crea banci si „astuparea” mizeriile facute de preoti, dintre care cele mai grave sunte cele in care sunt implicati in sexul cu minori.Apropos, sunt ortodocs!Cineva mai sus spunea cit de viu este Isus, asa e, dar in ortodocsism ne amintim sa-l sarbatorim pe Isus de doua ori pe an Craciun si Paste in rest…… unde e credinta?Avem tendinta de a afirma ca numai ce facem noi e bine ….oare asa e? Mai bine am cerceta fiinta noastra, si apoi sa aruncam cu noroi. Daca suntem corecti nu putem sa acuzam pe oameni care au alte convingeri. Asa cum am spus numai Domnul poate judeca.

  Apreciază

  • infanteristulvoinic said, on aprilie 25, 2011 at 10:18 pm

   ely, religia e una singura; cea Crestin Ortodoxa! Etimologic, religia inseamna legatura omului cu D-zeu, care este Unul. Nu exista mai multe „religii”; alea sunt pseudo-religii!
   Tot la capitolul „religii” se inscrie si ateismul stintific, astia care fac din superstitiile lor „dovezi stintifice” si apoi ni le baga pe gat ca un adevar absolut.
   Ei ca si tine vad doar franturi din Biserica noastra, dar daca ar fi prezenti acolo printre babe proaste si popi mincinosi ar putea sa-l vada chiar pe Hristos care este intr-adevar Viu! Cine ii impiedica?

   „Daca suntem corecti nu putem sa acuzam pe oameni care au alte
   convingeri”
   Tu ne acuzi ca aruncam cu pietre dar iti place sa te iei de preotii ortodocsi si sa generalizezi.
   Omule, nu acuzam pe oameni, acuzam faptele lor, tocmai pentru ca oamenii sa le vada si asa sa se intoarca inapoi la Adevar. Nu aruncam cu piatra, ei singuri isi arunca pietre in cap; daca ii lasi in pace e bai ca nu le-ai spus, daca le spui e bai ca-i „judeci”.

   Apreciază

 17. Fratele Ioan said, on aprilie 25, 2011 at 5:06 pm

  Fratilor, sa nu gresim; Religia este; crestina, musulmana, budista , etc,…
  iar crestinii au culte sau confesiuni; ortodocsi, catolici protestanti, evanghelisti etc…

  Apreciază

 18. gerik64 said, on aprilie 25, 2011 at 5:17 pm

  Nu inteleg cum unii au dubii asupra acestei minuni.Aceasta lumina nu numai patriarhului aprinde luminarile ci si credinciosilor s-au vazut strafulgerarile de lumina aparute si vizibile pe banda de celuloid.Credinciosi plimbau flacara pe fetele lor si nu ii ardea timp de 3 minute.Multa necredinta si rautate au uni care se numesc crestini.Ne pizmuiesc ca suntem ortodocsi si lumina vine la noi.Pai noi credem, credinta cea adevarata cum a fost lasata de Apostoli si sfinti parinti nealterata si fara alte adaugiri, dupa cum socoate unu s-au altul.

  Apreciază

 19. Samir Mihail said, on aprilie 25, 2011 at 5:23 pm

  Cand citesti (chiar si-n diagonala ) acest articol iti dai seama ca Sfarsitul e aproape . Apostazia ne cuprinde ca o ciuma .
  Dumnezeu sa ne intareasca intru Adevarul Sfintelor Scripturi !

  Apreciază

 20. gerik64 said, on aprilie 25, 2011 at 5:32 pm

  T

  Apreciază

 21. gerik64 said, on aprilie 25, 2011 at 5:41 pm

  Catolici se vor intoarce la ortodoxie.Toate neamurile.Ei stiu ca la noi este adevarul si credinta pura nealterata .Exista profetii in sensul a ceea ce spun.Cautati cei ce nu stiti acestea.Ultimul papa Petru se va numi si dupa acesta altul nu va mai fii.Ortodoxia va fii unica si toti o vor imbratisa ca adevar suprem.

  Apreciază

  • mihai-cristian said, on aprilie 27, 2011 at 8:47 am

   Jumatate din familia mea e catolica …sa stii ca ei isi dau seama de faptul ca Tainele sunt vii in Biserica Ortodoxa!In necazurile lor apeleaza la Biserica!!Nu stiu de ce ,dar parca sufletul lor de romani neaosi nascuti cu credinta in suflet trage sa traiasca mult mai profund si mai ortodox decat simulacrul catolic.Dar nu pot sa spun de ce prefera sa traiasca asa intre doua ape…

   Apreciază

 22. alex said, on aprilie 25, 2011 at 7:14 pm

  In Sambata mare au turbat ateii impotriva luminii sfinte pe toate site-urile de stiri.
  Uite ce le-am raspuns:

  Prea multa rautate.

  Cred ca ar fi timpul sa se hotarasca odata ateii inversunati asupra versiunii oficiale a acestui „truc ieftin”: ba ca e vorba de un fitil cu fosfor (element chimic izolat cam dupa atestarea istorica minunii), ba ca era o candela ascunsa dupa o icoana care, dupa atatea cercetari arheologice, chiar nu s-a aflat?

  In definitiv, atata timp cat nu este demonstrata stiintific frauda, fiecare poate crede orice vrea despre minunea de la Ierusalim. Eu de pilda cred in aceasta, insa nu reprezinta motorul sau fundamentul credintei mele crestine.

  Atata virulenta gratuita impotriva crestinilor mai rar intalnesti. Lasati-ne va rog in „prostia” si „ignoranta” noastra sa ne sarbatorim Pastile! Multumesc anticipat pentru injurii! Sarbatori binecuvantate!

  Apreciază

 23. alex said, on aprilie 25, 2011 at 7:17 pm

  deci inca o data: fosforul ca si element chimic a fost izolat la cateva secole DUPA atestarea documentara a minunii.

  Apreciază

  • Mihail said, on martie 14, 2014 at 12:39 pm

   Încă un element – fosforul alb este un element toxic, fiind descoperit în 1669 !

   Apreciază

 24. vichi said, on aprilie 25, 2011 at 8:16 pm

  Lumina sfanta nu aprinde doar vata de pe Sfantul Mormant ci si lumanarile unor credinciosi si candelele care sunt situate foarte sus. Cata indaratnicie poate sa existe si cata necredinta poate sa fie. Ochii sufletesti ai unora sunt atat de acoperiti ca nu pot vedea si simti evidenta pura. Intoarcerea la adevarata credinta ortodoxa este de dorit pentru toate ratacirile care s-au facut de-alungul timpului. Imi pare rau ca o parte din cititori vor fi lezati, dar daca vor cere cu staruinta si credinta la Dumnezeu sa-i lamureasca asupra acestui fenomen cu siguranta vor ajunge la ortodoxie, nu este alta solutie. Este bine ca acest blog este citit si de alte persoane de alte credinte, parerile lor sunt interesante chiar daca sunt contradictorii. Aceste pareri ii vor intari si mai mult pe cei de credinta ortodoxa, caci vor vedea destul de limpede cat sunt de departe de adevar cei de alte credinte chiar daca unii spun ca fac parte din biserici surori. Ortodoxia ramane singura credinta adevarata.

  Apreciază

 25. MARESALUL said, on aprilie 25, 2011 at 9:05 pm

  Nu am asistat la inviere in pastele tinut de ortodocsi la mormantul Sfant.Mi-ar place si poate daca va fi voia lui Dumnezeu il voi sarbatorii in Israelul in care am locuit si drag mie.
  Dar ce pot sa va spu e ca am fost in Ierusalim in Cetatea Sfanta,la zidul plangerii,Via Dollorosa, Sala unde a fost judecat Iisus (Yeshoua) etc etc.
  1.La intraea in biserica exista o placa de marmura de culoare rosiatica plina de mir.Pe care credinciosii o saruta si isi freaca cruciulitiile sau iconiitele sau alte amintiri cumparate din Ierusalim.Inclusiv eu.Deasupra acestei lespezi se afla candele.Dar aici nu este mormantul Sfant.Lespedea asta se spune ca este lespedea pe care A FOST SPALAT TRUPÙL LUI Iisus.Mormantul cica este aceea grota micuta unde intra Patriarhul .Si unde vizitantii sant lasati sa intre.Sa aprinda o lumanare sau sa-l viziteze.Si nu intra mai mult de 4-5 caci este mic.Nou am intrat doar 4.Aici se presupune ca ar fi mormantul Sfant.Dar aici nu dai ture nici sa vrei.Spatiu mic si o roca ,o stanca.

  Apreciază

 26. remy71 said, on aprilie 25, 2011 at 9:18 pm

  De ce se tine secret aprinderea acestor lumanari ?

  Apreciază

  • Daniel Amza said, on aprilie 28, 2011 at 8:20 am

   Dar nu e nici un secret, se aprinde cu lumina trimisa de Dumenzeu, cei care incearca sa demonstreze contrariul nu vor altceva decat sa ne faca sa ne pierdem credinta (constienti sau inconstienti). Au reusit sa aprinda lumanari cu fosfor, si ce? Stiam din clasa a 5-a de la chimie ca fosforul se aprinde in aer, dar arde la fel ca orice alta flacara, cum ramane cu lumina care nu arde o perioada? Ca deobicei se prezinta un „adevar stiintific” dar care omite intentionat restul evenimentelor, minunilor intamplate dea lungul anilor.

   Dumnezeu sa ne ierte!

   Apreciază

 27. danutza said, on aprilie 25, 2011 at 10:12 pm

  cum s-a citit in biserici Prohodul: cenzurat sau varianta originala?

  Apreciază

  • natalia said, on aprilie 26, 2011 at 1:19 pm

   Unde am fost eu a fost eu s-a citit varianta cenzurata…speram sa nu fie asa …oricum am impartit cateva exemplare cu varianta completa inainte sa inceapa slujba.Mie mi s-a parut ca multor oameni le era cam indiferent…Doamne ajuta si Hristos a inviat!

   Apreciază

 28. Romeo2110 said, on aprilie 26, 2011 at 4:32 am

  Cristan Tudor Popescu este evreu, prin urmare nimic nou sub soare !

  Apreciază

  • CP said, on mai 28, 2011 at 6:09 pm

   de unde stii? nu am citit nicaieri pana acum

   Apreciază

   • CP said, on mai 28, 2011 at 6:10 pm

    nu de alta,dar parca toti sunt evrei,tigani,turci

    Apreciază

 29. gherasim said, on aprilie 26, 2011 at 10:27 am

  penibil argument aduce acest ziar al intunericului (dupa dumnezeul lui ctp care a marturisit ca dumnezeul lui se gaseste in intuneric). in primul rand, daca trucul asta cu fosforul ce se autoaprinde este atat de vechi, de banal si de cunoscut de toata lumea cum de nu au luat atitudine israelitii, prietenii crestinismului, si nu le-au interzis prelatilor crestini sa intre cu astfel de lumanari in Sfantul Mormant? sa nu-mi spuna cineva ca vor sa faca bani din asta, ar fi ultimul lucru din care sa faca bani israelitii. in al doilea rand, autoritatile comuniste romane – si nu numai – s-au straduit atata amar de vreme sa tina sub tacere minunea de la mormantul sfant pentru ca era o frauda? sa fim seriosi! n-ar fi pierdut prilejul sa o demonteze public. in al treilea rand, se autoaprind si candelele situate la inaltime, care au doar ulei si fitil din bumbac? si ele sunt inmuiate in fosfor? in al patrulea rand, de ce nu vatama flacara? tot de la fosfor? mai sa fie el de fosfor! in al cincilea rand, cand au fost exclusi ortodocsii si a fost fulgerat unul din stalpii mormantului, a carui fisura adanca este si azi, s-a uns stalpul respectiv cu ceva fosfor inainte sau sa fi fost mania lui Dumnezeu? bine spune Domnul ca si minuni de s-ar arata acestui neam preacurvar si pacatos el tot n-ar crede. in fond, noi crestinii nu credem in flacara ci in Dumnezeu. Lumina este doar o marturie. Daca Dumnezeu o sa ne-o ia si pe asta datorita nevredniciei si necredintei noastre asta nu inseamna ca s-a surpat credinta crestina. vai ce intelectual suna in articol „zambetele pe sub mustata” ale arabilor care stiau chipurile de frauda!! adica, islamismul e o credinta fin-intelectuala bazata pe cunoastere inalta si ratiune luminata nu pe promisiunea unei vieti de curvasarie in tovarasia multor fecioare…Cata ipocrizie. Fie spre cerenere.

  Apreciază

 30. agerstress said, on aprilie 26, 2011 at 11:46 am

  Daca s-ar duce credinciosii acolo sa ia Lumina duhovniceasca in inimi si sa o impartaseasca si altora ar fi cu mult mai castigati decat cu o flacara pe care o poti aprinde si cu chibritul. Prea multi fac atata cale doar sa-si aprinda lumanarile si tot cu inima ferecata pleaca de acolo.
  Asta e problema esentiala.

  In ce priveste autenticitatea miracolului nu stiu ce se intampla in realitate acolo. Cu toate astea cred cu tarie ca Acela care a facut din nimic cerul si pamantul, soarele si stelele poate oricand sa aprinda o lumanare dar numai daca este voia Sa sa faca acest lucru.
  Pe de alta parte, nu prea vad de ce ar apela biserica la niste falsuri pentru a sustine un adevar. Ce nevoie ar avea adevarul sa fie sustinut de minciuna cand se poate sustine si singur? Dupa parerea mea lipseste mobilul „fraudei” sau, in orice caz, e cam „subtire”.

  Apreciază

 31. […] ANTI CRESTINISM: „Gandul” si „Descopera” se straduie sa demonstreze ca Lumina Sfanta de la I… […]

  Apreciază

 32. Alex said, on februarie 3, 2014 at 3:21 pm

  Video: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=S66f87b05oM

  Raspuns:

  Faptul că fosforul alb are calităţi ce imită lumina de la Ierusalim nu dovedeşte cu nimic că lumina nu există ci ar aduce numai la nevoia unei cercetări mai ample pentru a se vedea dacă într-adevăr se demaschează o minciună sau e o simplă coincidenţă. În această privinţă avem următoarele obiecţii împotriva ipotezei prezentate mai sus:

  1. În ceea ce priveşte faptul că lumina nu arde comparaţi momentul din film la 3 min şi 10 sec (atunci când individul îşi trece degetul fugitiv prin raza focului lumânari, lucru care îl poate face oricine, cu orice fel de lumânare) şi la 4 min şi 15 sec (atunci când creştinul ţine mâna deasupra mănunchiului de lumânari fără să o tragă,având în vedere faptul că o flacără mai mare ar trebui să degaje o căldură mare).

  2. Este greu de crezut ca fosforul să se aprindă chiar şi după 24 de ore (folosirea unui solvent în cantitate mai mare nu numai ar întârzia ci ar şi desfiinţa proprietăţile fosforului alb ce îl fac să se aprindă), ştiind faptul că oamenii îşi procură lumânarile chiar cu mai mult timp înainte, întrucât singura posibilitate de a sta în zona din faţă necesită nopţi dormite acolo.

  3. Lumina Sfântă nu se aprinde instantaneu, ci cel putin se arată un fulger deasupra lumânarilor ce urmează să se aprindă(vezi link-ul de mai jos)

  4. Fosforul e toxic! Este imposibil ca in cazul ipotetic in care acesta ar fi fost folosit, ca nimeni sa nu sufere intoxicatie!

  Ultimele cercetări în privinţa minunii au fost efectuate în secret de fizicianul rus Andrei Volkov, în cadrul slujbei de Paşte a Bisericii Ortodoxe din anul 2008. “Aparatele noastre care emiteau un spectru de radiaţie electromagnetică, au detectat un impuls straniu de frecvenţă joasă care inunda Biserica Sfântului Mormânt. Acest impuls inexplicabil nu a mai fost detectat până în prezent de nici o altă echipă de cercetători. Impulsul părea iniţial o formă stranie de descărcare electrică. Nu am reuşit să detectăm locul exact în care Lumina se coboară şi aprinde lumânările ţinute de Patriarh. În acel moment toate aparatele noastre de măsurare şi înregistrare aveau din senin probleme tehnice” declara Andrei Volkov.

  Volkov afirma că acest flux de energie nu are legătură directă cu Lumina Sfântă, dar apare întotdeauna înainte de izbucnirea Focului în altar. Volkov este deasemenea primul savant care a confiramt că în primele minute ale coborârii Luminii şi al aprinderii lumânărilor, acest foc nu arde si poate fi atins cu mâna goală de nenumărate ori, fără a produce arsuri.

  Explicatia este prezenta pe diferite pagini web.

  Apreciază

 33. […] ANTI CRESTINISM: „Gandul” si „Descopera” se straduie sa demonstreze ca Lumina Sfanta de la I… […]

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: