SACCSIV – blog ortodox

Evreul NOAM CHOMSKY: Zece strategii de manipulare a poporului

Posted in MANIPULARE, NOAM CHOMSKY by saccsiv on aprilie 6, 2011

Citez din articolul Chronique de la France asservie et……résistante (Cronica a Frantei subjugate si……… intrate în rezistenta, N° 2993 – 1-aprilie 2011  – RIVAROL):

Lingvistul nord-american Noam Chomsky a stabilit lista celor ’’Zece strategii de Manipulare” prin mediile de informare în masa. Evreu si de sensibilitate anarhista, semnase o petitie pentru a apara libertatea de exprimare a lui Robert Faurisson. Pentru Chomsky, ’’libertatea de exprimare este mai importanta decât orice versiune a faptelor sustinuta de ordinea stabilita, oricare ar fi raportul pe care aceasta’l întretine cu adevarul faptelor în sine.” Chomsky evoca diferitele tehnici de manipulare si, în primul rând, strategia diversiunii.

Strategia diversiunii consista în deturnarea atentiei publicului de la problemele importante si de la schimbarile hotarâte de elitele politice si economice, printr’un potop continuu de distractii si de informatii neînsemnate. Chomsky analizeaza diferitele tehnici de spalare a creierului, pe care o îndura poporul nostru.
Zece strategii de manipulare a poporului nostru

1.      ’’A distrage în permanenta atentia publicului, departe de adevaratele probleme sociale, captivata de subiecte fara importanta adevarata. A tine mereu publicul ocupat, ocupat, ocupat, fara nici’un timp pentru gândire” scrie Chomsky.

2.      A cauza probleme si apoi, a oferi solutii.

Aceasta metoda se mai numeste si ’’ problema – reactie – solutie”.  La început, se creeaza problema, sau „situatia”, prevazuta pentru a suscita o anume reactie a publicului, pentru ca tocmai acesta sa ceara masurile mai dinainte stabilite pentru a fi acceptate. De exemplu: dezvoltarea intentionata a violentei urbane sau organizarea de atentate sângeroase, pretinse antisemite, pentru ca publicul sa ceara legi represive, în detrimentrul libertatii.

3. Strategia „în degradeu”.

Pentru ca publicul sa accepte o masura inacceptabila, este de ajuns sa fie aplicata în mod progresiv, în ’’degradeu”, pe o durata de zece ani. În acest fel, au fost impuse conditii sociale si economice absolut noi au fost impuse din 1980 pâna în 1990. Somaj masiv, imigratie – invazie, precaritate, flexibilitate, delocalizari, salarii care nu mai asigura un venit decent, iata schimbarile care ar fi provocat o revolutie daca ar fi fost aplicate în mod brutal.

4.      Strategia actiunii cu date diferite.

O alta maniera de a obliga publicul sa accepte o hotarâre nepopulara este de a o prezenta ca „dureroasa, dar necesara’’, obtinând acordul publicului în prezent, pentru aplicarea în viitor. Este mult mai usoara acceptarea unui sacrificiu viitor decât al unuia apropiat. În primul rând, pentru ca efortul nu trebuie facut imediat, apoi, pentru ca publicul are mereu tendinta de a nadajdui ’’totul va merge mai bine mâine” si ca sacrificiul cerut va putea fi evitat. În fine, aceasta maniera lasa publicului timp pentru a se obisnui cu ideea schimbarii, pe care o va accepta cu resemnare la momentul venit. Exemplu recent: trecerea la Euro si pierderea suveranitatii monetare si economice, acceptate de tarile europene între 1992 – 1995 si aplicate în 2002.

5.      A se adresa publicului ca unor copii mici.

Cea mai mare parte a publicitatilor destinate marelui public folosesc discursuri, argumente, personaje si un ton absolut copilaresti, aproape debile, ca si cum spectatorul ar fi un copil mic sau un handicapat mental. De ce oare ?  ’’de 12 ani.”Daca ne adresam unei persoane ca si cum ar avea 12 ani, atunci aceasta, prin sugestibilitate si cu o oarecare probabilitate, va avea un raspuns sau o reactie tot atât de lipsita de simt critic  ca al unui copil de 12 ani” analizeaza Chomsky.

6.      A face apel la partea emotionala decât la gândire.

Este o tehnica clasica pentru a opri analiza rationala si, deci, simtul critic al oamenilor. Ïn plus, folosirea emotionalului deschide accesul la subconstient, pentru implantarea unor anumite idei, dorinte, spaime, pulsiuni sau comportamente.

7.      Mentinerea poporului în nestiinta si prostie.

A face în asa fel ca poporul sa nu înteleaga tehnologiile si metodele folosite pentru controlarea si robirea lui. Calitatea educatiei data claselor inferioare trebuie sa fie cât mai slaba, încât prapastia de nestiinta, care separa clasele de jos de cele de sus sa fie si sa ramâna de neînteles de cele dintâi.

8.      A încuraja publicul sa se complaca în mediocritate.

A încuraja publicul sa creada ca e ”bine” de a fi prost, vulgar si incult. A-l îndopa cu seriale americane si emisiuni de tele-realitate, niste dobitocenii monstruoase.

9.      A înlocui revolta cu învinovatirea.

A face omul sa creada ca numai el singur este vinovat de propria’i nenorocire, din cauza unei inteligente insuficiente, sau a capacitatilor si eforturilor necorespunzatoare. Astfel, în loc sa se ridice împotriva sistemului, individul se sub-estimeaza si se învinovateste, ceea ce creaza o stare depresiva, având ca efect abtinerea de la actiune. Si, fara actiune, nu exista revolutie !

10.   Si, ultimul punct, a cunoaste oamenii mai bine decât se cunosc ei însisi.

Ïn ultimii 50 de ani, progresele fulgeratoare ale stiintei au sapat o prapastie crescânda între cunostintele publicului si acelea detinute si folosite de elitele conducatoare. Multumita biologiei, neurobiologiei si psihologiei aplicate, ”sistemul” a ajuns la cunoasterea avansata a fapturii omenesti, fizic si psihic. Sistemul cunoaste individul mediu mai bine decât el însusi. Aceasta înseamna ca, în majoritea cazurilor, sistemul detine un control mai mare si o putere mai importanta asupra oamenilor decât ei însisi.

Pe scurt, a cunoaste adversarul, a-i cunoaste tehnicile de manipulare, este indispensabil pentru a ne elibera de robie. Multumim, Comsky.

Comentariu saccsiv:

Avram Noam Chomsky (1928-) este lingvist, filosof si activist politic evreu . Profesor emerit la Massachusetts Institute of Technology. Considerat “tatal“lingvisticii moderne.

Din anii 1960 devine cunoscut ca un anarhist si intelectual libertarian socialist.

Sa ne amintim si de ceea ce spunea Bertrand Russell:

“Cred ca subiectul cel mai important (politic) este psihologia maselor… Vom arata ca familia împiedica dezvoltarea individului… Desi acestea vor fi studiate în sistemul de educatie, ele vor fi aservite obiectivelor clasei guvernante… Populatia nu va cunoaste felul în care i se inoculeaza convingerile. Când tehnica se va fi perfectat, fiecare guvern care a educat generatii de oameni în acest fel va putea sa controleze întreaga populatie în mod eficient si sigur, fara a fi nevoie de armate sau politie… Propaganda educationala, cu ajutorul guvernului, va putea sa obtina rezultate într-o singura generatie.
Exista însa doua puternice forte care se opun unei astfel de politici: una este religia, iar cealalta este patriotismul… O societate stiintifica nu poate fi stabila decât sub conducerea unui guvern mondial.“

În mod gradat, prin reproducere selectivă, diferenţele congenitale dintre conducători şi conduşi vor creşte până când vor deveni specii aproape diferite. O revoltă a plebei ar deveni la fel de negândită ca şi o insurecţie organizată a oilor împotriva practicii de a mânca carne de oaie.

Câştigător al premiului Nobel, Russel a scris pe larg despre cum vaccinările pline de mercur şi alte componente nocive creierului ar induce lobotomii chimice parţiale şi ar dezvolta o populaţie servilă de zombi. In cartea sa „Impactul Ştiinţei În Societate„, acesta scria:

“Dieta, injecţiile şi interdicţiile se vor combina, de la vârstă foarte timpurie să producă acel tip de caracter şi tip de credinţe pe care autorităţile îl consideră dezirabil şi orice critică serioasă a puterii va deveni imposibilă psihologic.”

Avram Noam Chomsky spune bine ce spune, pana la un punct insa. La punctul 9 subliniza:

A înlocui revolta cu învinovatirea.

A face omul sa creada ca numai el singur este vinovat de propria’i nenorocire, din cauza unei inteligente insuficiente, sau a capacitatilor si eforturilor necorespunzatoare. Astfel, în loc sa se ridice împotriva sistemului, individul se sub-estimeaza si se învinovateste, ceea ce creaza o stare depresiva, având ca efect abtinerea de la actiune. Si, fara actiune, nu exista revolutie !

Adica, chiar solutiile lui reprezinta in fapt o „alternativa” la SISTEM:

Evreul NOAM CHOMSKY ofera solutii de STANGA

Cititi va rog si:

VIDEO – Interviu ca parintele IUSTIN PARVU (02.03.2011): CRESTINUL SI REVOLUTIILE


27 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. saccsiv said, on aprilie 6, 2011 at 3:38 pm

    Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

    https://saccsiv.wordpress.com/about/

    Apreciază

  2. nea Anderthal said, on aprilie 6, 2011 at 3:51 pm

    salut,
    ..oare cite dintre aceste tehnici foloseste chiar N.Chomsky insusi?Daca nu stiti atunci aflati ca acest manipulator a scris ca este de acord cu varianta oficiala despre „nain-ileven”

    Apreciază

    • Ayan said, on aprilie 6, 2011 at 4:32 pm

      Sunt multe tehnici de manipulare . Eu am cateva carti pe aceasta tema . Din pacate Chomsky nu e singurul autor. E bine sa le stiti si voi ca sa le recunoasteti si sa va puteti apara. Le voi posta intr-o zi pe forum la Kolaps .

      Apreciază

      • saccsiv said, on aprilie 6, 2011 at 4:55 pm

        Ayan

        N-am intrat de mult acolo, dar daca ati facut un forum nu doar pentru a va inlesni intalnirea fata catre fata, ci sa il folositi tot ca pe un spatiu virtual, mare lucru n-ati facut …

        Apreciază

      • Ayan said, on aprilie 6, 2011 at 5:27 pm

        Stiu , Saccsiv , am vazut . Lucrurile se urnesc greu . Eu intre timp mi-am inmormantat mama si acum parcurg perioada in care ai fac pomenirile importante . Cei din Bucuresti au fixat o data cu care eu am fost de acord . Si pe cat de energic am sustinut ca merg pe atat de dezumflata sunt acum pentru ca in ziua fixata de ei ai fac mamei mele de 40 de zile. In concluzie eu nu ajung la intalnirea din Bucuresti .
        Acum , nu stiu , se fac pomeniri de morti in Saptamana Luminata ? Voi intreba pe parinte.
        Intre timp mi-am propus sa urmez exemplul lui Codrut . Mi-a placut initiativa lui de a impartii fluturasii anticip intr-un mod extrem de civilizat la biserica ,dupa slujba de duminica. Am printat articolul despre protestul celor 100 000 de greci impreuna cu preotii lor si vreau sa-l raspandesc chiar la mine la biserica . Lumea habar nu are ce se petrece.

        Apreciază

      • Ayan said, on aprilie 6, 2011 at 7:49 pm

        Se pare ca in Saptamana Luminata nu se tin slujbe de pomenire a mortilor. Mi-a spus MIhaela mai devreme , ea stie de la un preot . Insa voi intreba si eu pt. mai multa siguranta . Oricum e o usurare , asa voi putea sa fiu prezenta . M-a framantat in fel si chip problema aceasta .

        Apreciază

      • Dana said, on aprilie 7, 2011 at 9:14 am

        Cei adormiti sunt pomeniti in fiecare sambata din postul mare, mai putin ultima saptamana si in ziua de joi a ultimei saptamani din post. Poti alege intre ziua de joi a ultimei saptamani si ziua de luni de dupa Saptamana Luminata, care este de asemenea, prin traditie, zi de pomenire a celor adormiti. Dar se poate si in prima duminca de dupa Sfintele Pasti.

        Apreciază

  3. Dan Tanasescu said, on aprilie 6, 2011 at 5:16 pm

    Din câte ştiu eu Noam Chomsky se pretinde a fi anti-sistem, aşa că ceea ce spune el aici este sub formă de dezvăluire. Dar aceste tehnici nu sunt noutăţi; orice specialist în propagandă sau ziarist cu experienţă le cunoaşte şi au fost prezentate şi în multe din conferinţele şi cărţile lui David Icke.

    Apreciază

    • nea Anderthal said, on aprilie 6, 2011 at 6:49 pm

      ..a scris citeva carti bune (preferata mea este „The manufacturing of the consent”) dar problema este ca SE APROPIE DE ADEVAR DAR NU-L SPUNE CU TOATE CA-L STIE! Cu alte cuvinte cind un „0vreu” spune un adevar in spatele lui se ascunde o minciuna mai mare! A spus citeva lucruri care mi-au ramas in minte: „sistemul de educatie din West/America de Nord este o INDOBITOCIRE INSTITUTIONALIZATA !!!” sau „daca ar fi justitie cu adevarat atunci toti presedintii SUA dupa al 2’lea razboi ar trebui spanzurati ptr. crime de razboi impotriva umanitatii”..etc

      Apreciază

      • Dragoslav said, on aprilie 7, 2011 at 2:25 pm

        Confirm. Este cazul lui Niels Schnecker in emisiunea pe care o co-prezinta dimineata, pe Antena 3. Ieri, joi, 6 aprilie, m’a uimit ca, desi se lansase hotarat si energic sa demonstreze cat de nefasta este inchiderea unor spitate.., ca la un semn s’a lasat „pacalit” de interventia doctorului Arafat…
        Era batator la ochi; atat era de clara diferenta de atitudine.., schimbata’ntr’un minut.
        A fost o emisiune fara finalitate.., fara concluzii/invataminte.

        Apreciază

  4. Dan Tanasescu said, on aprilie 6, 2011 at 5:18 pm

    Astea sunt folosite în propaganda PDL, Vedeţi şi exemplele din clipul video: http://dantanasescu.ro/2011/01/23/tehnici-de-manipulare-folosite-in-propaganda-pdl-ista.html

    Apreciază

  5. stef said, on aprilie 6, 2011 at 5:35 pm

    Ar trebui pastrata o legatura permanenta pe pagina principala(in dreapta) cu acest subiect !

    Apreciază

  6. leo said, on aprilie 6, 2011 at 5:49 pm

    Sionistii sunt asi in manipularea maselor. De duminica pana vineri au manipulat poporul de la: Binecuvantat este cel ce vine intru numele Domnului, la rastigneste-L!

    Apreciază

  7. WORLDLINES - June 28, 2009 said, on aprilie 6, 2011 at 6:58 pm

    […] View full article on Saccsiv’s Weblog […]

    Apreciază

  8. vulturul legionar said, on aprilie 7, 2011 at 5:36 am

    Intr-un razboi se folosesc mijloace de manipulare si de intoxicare a adversarului. Insa acest razboi este unul impotriva sufletului, suntem bombardati cu atatea ,,drepturi,, incat sufletul nu are nici o sansa daca nu sta la adapostul credintei in cel ce este CALEA ADEVARUL SI VIATA.
    Este o lupta dusa cu toate mijloacele, ,,unitate, democratie, drepturi ale omului, etc, impotriva sufletului omenesc si in care trupul se aliaza cu aceste patimi .
    Acum cateva zile am fost sa scot niste bani de la Banca Romana de Dezvoltare, si la pana sa iau banii mi s-a spus sa semnez si electronic-o semnatura electronica, pentru siguranta mea , zicea casiera. Multumita Domnului am replicat casierei ca daca nu pot primi banii fara semnatura electronica , o sa fac reclamatie impotriva bancii la care casiera a renuntat sa fiu obligat sa semnez electronic.
    Dar cat o sa mai putem rezista? Cat o sa renuntam la trup pentru suflet. Ce usor e de spus. DOAMNE AJUTA NECREDINTEI MELE SA AM CREDINTA IN TINE!
    SA STAM BINE SA LUAM AMINTE!

    Apreciază

  9. […] Sursa: Blogul lui Saccsiv […]

    Apreciază

  10. Fulger said, on aprilie 7, 2011 at 12:06 pm

    A trebuit sa citesc doar titlurile si mi-am dat seama de ce se intampla , vedem acest control al maselor la tot pasul.

    Apreciază

  11. daria said, on aprilie 7, 2011 at 7:54 pm

    Nu trebuie sa il citim pe Chomsky.Trebuie sa fim atenti la ce se intampla in societatea noastra „democratica”.La ritmuruile acestei de a se „reforma”! Isi bat joc de poporul acesta.Le face chiar o sadica placere.Unii sunt experti prin etnia in care s-au nascut…:))

    Apreciază

  12. […] din plin a acestui limbaj plastic are la bază două tehnici de manipulare de bază în propaganda politică: apelarea la factorul emoţional şi tratarea auditoriului ca şi […]

    Apreciază

  13. student_ said, on septembrie 6, 2011 at 3:33 pm

    se duce de ripa toata omenirea fara credinta in Dumnezeu…si ceea ce se intimpla azi….nu va rezulta cu nimic bun…

    Apreciază

  14. Ion Roman Popescu said, on noiembrie 3, 2013 at 1:29 pm

    Decalogul Chomsky

    1.Poporul trebuie să aibă mereu mintea ocupată cu altceva decât cu problemele lui adevărate Pentru aceasta: Să distragi permanent atenţia de la problemele sociale reale, îndreptând-o către subiecte minore, dar cu mare impact emoţional.
    2.Poporul trebuie să perceapă conducătorii drept salvatori ai naţiunii Pentru aceasta: Inventează false ameninţări, ori creează probleme grave, care îngrijorează real şi angajează opinia publică, iar apoi oferă soluţiile. Un exemplu: Favorizează insecuritatea cetăţenilor, apoi guvernarea providenţială salvează naţiunea în temeiul legilor represive cerute de popor, cu preţul limitării propriilor libertăţi democratice.
    3.Poporul trebuie permanent pregătit pentru mai rău Pentru aceasta: Mecanismele propagandei “albe” (oficială, integral asumată de guvern), “gri” (parţial asumată) şi “negre” (niciodată asumată) trebuie să promoveze imaginea unui guvern în permamenţă preocupat pentru ameliorarea condiţiilor tot mai sumbre ale viitorului. Politicile antipopulare dure se vor aplica gradual, pentru a se preveni ori atenua protestele sociale. În acest fel, cel mai mare rău devine suportabil dacă e administrat în porţii anuale, conform unui program anunţat.
    4.Poporul trebuie să creadă că şi ceea ce guvernele îi pregătesc spre a trai mai rău este tot pentru binele său Pentru aceasta: Să obţii acordul de moment al poporului pentru măsuri economice dure din viitor. Omul se obişnuieşte cu ideea şi înghite tot, dacă e prevenit şi amânat.
    5.Poporul trebuie să aibă o gândire care să nu-i permită sesizarea legăturii dintre cauze şi efecte Pentru aceasta: Să te adresezi oamenilor ca şi cum ar avea cu toţii o gândire infantilă. În felul acesta, îndrepţi mulţimile spre un tip de gândire superficială, naivă şi cu predispoziţie la intoxicări informaţionale.
    6.Poporul trebuie dezobişnuit să problematizeze realitatea şi să acţioneze sub impulsul emoţiilor Pentru aceasta: Să faci tot timpul apel la sentimente şi la reacţii glandulare, nu la raţiune. Să încurajezi reacţiile emoţionale, pentru că sunt cel mai uşor de manipulat.
    7.Poporul trebuie obişnuit cu satisfacţii ieftine, care să-i ocupe timpul şi să-l demotiveze în atingerea unor idealuri superioare Pentru aceasta: Un sistem de învăţământ corupt şi nefuncţional este instrumentul ideal de a tine cetăţenii în ignoranţă şi a manipula opiniile colective după bunul-plac.
    8. Poporul nu trebuie să aiba acces la mijloace de informare completă, exactă, corectă şi obiectivă Pentru aceasta: Să încurajezi financiar acele mijloace de comunicare în masă care îndobitocesc publicul şi îl ţin legat de emisiuni şi seriale vulgare, ce trag inteligenţa în jos.
    9. Poporului trebuie să-i fie indus spiritul turmei Pentru aceasta: Să stimulezi sentimentul individual de culpă, de fatalitate, de neputinţă. Persoanele care nu mai au impulsul de a se revolta, devin o turmă şi sunt uşor de controlat.
    10. Poporul nu trebuie să creadă în existenţa strategiilor şi mijloacelor oficiale de manipulare Pentru aceasta: Să apelezi la toate cuceririle ştiinţelor pentru a cunoaşte punctele slabe din psihologia individului şi a mulţimilor. În acelaşi timp, să discreditezi aceste cunoştinţe prin mass-media, astfel ca poporul să nu creadă în mijloacele şi strategiile statale de manipulare.

    Apreciază

  15. Gavriil STIHARUL said, on ianuarie 26, 2014 at 9:51 pm

    Dupa ce au fost cunoscute de toata lumea, vine si el si ni le vinde sub forma, chipurile, de dezvaluiri. Ambaleaza aceeasi marfa altfel si spune ca e ceva nou, incercand sa ne-o dea la jumatate de pret. Fiti siguri ca azi manipularea se face altfel. Nu stim cum, dar tot ce spune el aici e perimat.

    Apreciază

  16. […] postmodernismului anticreștin. Despre strategiile de manipulare a maselor puteţi accesa aici https://saccsiv.wordpress.com/2011/04/06/evreul-noam-chomsky-zece-strategii-de-manipulare-a-poporului… Pentru manipularea maselor un exemplu notoriu este filmarea în studiourile televiziunii publice a […]

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.