SACCSIV – blog ortodox

FOTO: DETROIT, un oras in paragina, unde o casa e vanduta cu un dolar …

Posted in Detroit by saccsiv on martie 27, 2011

Citez din articolul DETROIT, oraşul american în paragină unde o casă e vândută la un dolar. GALERIE FOTO:

Oraşul Detroit se confruntă în ultimii ani cu una dintre cele mai grave crize de ordin demografic. Conform recensământului din anul 2010, populaţia a scăzut cu 25 la sută numai în ultimul deceniu, scrie The Huffington Post. Cauzele acestui declin: criza economică care a „alungat” din fosta metropolă americană mai mult de 20.000 de locuitori. Falimentul în timp al mai multor fabrici din zonă, precum şi decăderea unor „giganţi auto”, ca General Motors şi Chrysler, au contribuit la transformarea Detroit-ului, denumit în trecut „capitala industriei auto” într-un oraş în paragină. De aceea, plecarea masivă din oraş a mai multor oameni e motivată şi nu mai miră nici măcar autorităţile. Dacă în 2000 populaţia Detroit-ului era estimată la 951.270 de locuitori, anul trecut oraşul număra doar 713.777 de persoane.

Criza industrială a fost urmată în mod firesc şi de alta ipotecară. În 2010, The Guardian relata faptul că o casă din Detroit s-a vândut la uluitorul preţ de un dolar. Asta după ce proprietarii o cumpăraseră cu doi ani înainte cu 65.000 de dolari. Ajunşi şomeri, aceştia nu au mai reuşit să îşi achite ratele. Banca care a internediat tranzacţia imobiliară le-a oferit un comision la vânzare de 2500 de dolari şi alţi 1000, bonus.

Cazul nu este unul singular. Oraşul, devenit un punct de referinţă al idustriei americane în decădere, „ademeneşte” pe viitorii proprietari cu multe astfel de „super oferte”: locuinţe la preţuri modice. Neajunsurile achiziţionării: lipsa vecinilor, starea deplorabilă a caselor şi posibilitatea de a te învecina, chiar şi în oraş, cu o fermă. În plus, acestora nu trebuie să le scape un detaliu: odată ajunşi proprietari, vor avea de plătit taxe de mii de dolari anual într-un oraş unde şansa de a-ţi găsi un loc de muncă e aproape imposibilă.

Una din cinci case acum stau goale în oraşul-mamă a „Motown”-ului, cea mai de succes casă de discuri a tuturor timpurilor, întemeiată în 1959 de Barry Gordy. „Motown”-ul a adus în prim plan „voci de culoare” pe care le-a promovat apoi în toată lumea. Printre „descoperirile” şi „investiţiile” Motownn au fost: Michael Jackson, Stevie Wonder, Diana Ross sau Marvin Gaye.

O carte, numită „Ruinele Detroit-ului”, conţine o colecţie de fotografii cu peisaje urbane cutremurătoare: case ce stau să cadă, hoteluri în pragină, şcoli nefuncţionale.

Fotografiile incluse în carte, capturate de Yves Marchand şi Romain Meffre, sunt descrise de jurnaliştii de la The Huffington Post ca având „o frumuseţe stranie”.

Rick Snyder, guvernatorul statului Michigan, a demarat o campanie pentru a aduce în atenţia publicului oraşul care era odată al patrulea cel mai mare oraş din SUA. „Nu ne putem agaţa de vechile moduri de a face afaceri,” a declarat el, semnalând faptul că e imposibil de a relansa industria în zonă, atâta timp cât tinerii părăsesc oraşul.

„Din punct de vedere istoric, oraşul Detroit a fost considerat a avea cea mai largă concentraţie de români, dar în timp, datorită creşterii numărului de imigranţi români în New York şi sudul Californiei, această poziţie a fost pierdută. Putem afirma că numărul românilor şi al americanilor de origine română în Michigan este de aproximativ 40,000-60,000”, se arăta într-un comunicat oficial postat în 2008 pe site-ul oficial al Consulatului Onorific al României în Statele Unite ale Americii.

16 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. saccsiv said, on martie 27, 2011 at 2:44 am

  Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

  https://saccsiv.wordpress.com/about/

  Apreciază

 2. gerik64 said, on martie 27, 2011 at 4:42 am

  Detroit mai era denumit si orasul crimei datorita procentajului mare de infractionalitate.Trebuie sa ne obisnuim cu astfel de peisaje dezolante pentru ca asta vom vedea in viitorul apropiat.Multe din filmele apocaliptice redau in ele astfel de imagini.Regizori si scenaristi redau uluitor de bine starea lumii in care uni din noi vom trai.Un exemplu este filmul Cartea lui Eli unde sunt redate peisaje apocaliptice.

  Apreciază

 3. Iulian said, on martie 27, 2011 at 6:38 am

  Am fost acolo si am locuit si in zonele bune unde de fapt sunt numai evrei adica la peste 10sau 14 mile terestre de centru, la periferii…..trebuie sa ti zic ca este asa, fiind primul oras cucerit in downtown de negrii saraci de nu au nici c emanca si sunt cu sutele d e mii…estea sa pentru ca Genral motors si Ford au adus mana d elucru ieftina pe timpuri din Sud si ia pus s alucreze pe te miri ce, fara asigurari, pensii etc…..dupa ce acesti colosi au dat faliment…..populatia de culoare a ramas acolo si iata ca langa blocurile inalte gasesti case de acest fel….e o ciudatenie si un dezastru…in downtown sunt birouri si atat restul in jur e cucerit d enegrii care, cum spuneam nu au ce manca si ce face si se dau la crime etc……iamginea seamana izbitor cu ceea ce ne prezenta noua ceasca…pe vremuri despre America….

  Apreciază

 4. Inkorect Politik said, on martie 27, 2011 at 8:03 am

  Am vazut in ultimii ani o multime de filme in care contextul este o lume depopulata. Personajul principal merge prin orase pustii si e unul dintre putinii oameni ramasi sau chiar singurul. Toate aceste filme induc o stranie senzatie cand prezinta acele orase pustii ca fiind ceva norma intrun viitor oarecum apropiat.

  Apreciază

 5. ionut ignat said, on martie 27, 2011 at 10:17 am

  ba chiar pe un post tv (ngc sau discovery ch) este o emisiune „earth afther people” (panantul dupa disparitia oamenilor) sau ceva de genul asta. imagini izbitor de asemanatoare cu cele de mai sus..

  Apreciază

 6. nea Anderthal said, on martie 27, 2011 at 11:03 am

  ..am fost prin oras( mai corect ar fi sa se numeasca „Destroy-it”) acum vreo 10 ani si m-am ingrozit.Acum cred ca-i mai rau!Acesta-i viitorul SUA ! Pacat ca exista multi romani(turma de sclavi fericiti) care nu vad asta.Dehh, pasarea ep limba ei piere..

  Apreciază

 7. Geri said, on martie 27, 2011 at 1:13 pm

  Decebal
  Este mai usor sa zici ca confund eu decit sa cauti pe google.Detroi este pe primul loc in SUA ca criminaltate urmeaza St Louis.

  Apreciază

 8. itechnews said, on martie 27, 2011 at 2:32 pm

  Doneaza pentru Andy http://www.servicii-it.info/

  Apreciază

 9. gerula said, on martie 27, 2011 at 3:45 pm

  dragii mei, sua a fost o fata morgana gândită sa atragă sclavii europeni,dupa ce naparstocii au fugit din Europa vanati de majoritatea tepuitilor. Naparcile au pus-o de marketing şi aşa au uschit-o gramada de naţii subjugate care aveau cât de cât ideea de munca şi gândul ca se vor intoarce cu ceva craitari. Dar naparstocii,aveau nevoie de instabilitate pt. a domina aşa ca s-au pus pe achiziţionare de blackii africani pt.alternativa la mana de lucru euroamericana. Aşa apa re războiul de aşa zisă independenta şi cel de secesiune, tot pt.valmasag in timp ce ei pun de-o aşa zisa FED, care, nu poate fi controlată de nimeni. Tiparesc mustereata aia de dolar când şi unde vor,neavand acoperire dar propaganda MKTG au imbucat-o toţi. A fost o creaţie de trei sute de ani gen frankenstein, pt.a crea sperietoarea mondiala ce zice DAA ori de câte ori naparstocuitic face partzzz. Baiu’ îi ca tot noi randasii o luam in freza !

  Apreciază

 10. gerik64 said, on martie 27, 2011 at 5:32 pm

  US News & World Report de 11 oraşele cele mai periculoase

  1. 1. St. Louis St Louis
  2. 2. Atlanta Atlanta
  3. 3. Birmingham Alabama Birmingham Alabama
  3. 3. Orlando Orlando
  5. 5. Detroit Detroit
  6. 6. Memphis Memphis
  7. 7. Miami Miami
  8. 8. Baltimore Baltimore
  9. 9. Kansas City, Mo. Kansas City, Missouri
  10. 10. Minneapolis Minneapolis
  10. 10. Cleveland Cleveland

  Apreciază

 11. infiniteladder said, on martie 29, 2011 at 7:26 pm

  E mai mult decat o profetie, insa multi nu i-au dat crezare, e timpul sa se implineasca:

  „If we should lose this war, it will mean that we have been defeated by the Jews. Their victory will then be complete. But let me hasten to add that it will only be very temporary.
  It will certainly not be Europe which takes up the struggle again against them, but it certainly will be the United States.”

  Apreciază

 12. […] FOTO: DETROIT, un oras in paragina, unde o casa e vanduta cu un dolar … […]

  Apreciază

 13. […] FOTO: DETROIT, un oras in paragina, unde o casa e vanduta cu un dolar … […]

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: