SACCSIV – blog ortodox

CAR-ul Mitropoliei nu e pentru sarmani. Ba mai mult, nu e doar camata, ci si inginerie financiara. Primul „client“ a fost chiar IPS Teofan

Posted in CAMATARI, MITROPOLIA MOLDOVEI by saccsiv on martie 18, 2011

Citez din articolul CAR-ul de la Iaşi n-are spor la enoriaşi (FOTO şi VIDEO):

Zeci de credincioşi au venit ieri la Casa de Ajutor Reciproc înfiinţată de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei pentru a obţine un împrumut cu dobândă de 6%. Primul „client“ a fost însuşi mitropolitul Teofan. Enoriaşii au fost dezamăgiţi să afle că trebuie să facă un depozit consistent înainte de a se împrumuta de la „banca“ Mitropoliei.

„Am auzit la televizor că trebuie să returnez banii în maximum doi ani la o dobândă de 6%. Trebuie doar să fiu creştin-ortodoxă, să dau 35 de lei ca să mă înscriu la Casa de Ajutor Reciproc a Clericilor şi Mirenilor (CARCM) şi o cotizaţie de 30 de lei pe lună. Îmi mai trebuie doi giranţi ortodocşi şi rata să nu depăşească jumătate din venitul meu stabil”, a spus Eugenia Pichiu (73 de ani), o pensionară din satul ieşean Şipote.

Ea spune că s-a lecuit să-şi mai facă credite la instituţiile bancare. „Acum patru ani am luat 2.300 de lei de la bancă şi după ce au dublat dobânda am dat înapoi 3.800 de lei. Am însă mare nevoie să-mi fac reparaţii la casă şi când am auzit că de la Biserică pot primi până la 5.000 de lei m-am bucurat foarte tare”, a adăugat femeia.
Drept urmare, la primele ore ale zilei de ieri, Eugenia s-a tocmit cu un şofer să o ducă la Iaşi şi înapoi pentru 100 de lei şi s-a prezentat la sediul CRACM din curtea Mitropoliei, unde şi alţi pensionari aşteptau plini de speranţă să beneficieze de „ajutorul divin”.
Doi giranţi şi garanţie
După puţin timp însă, stupoare! În afară de ce aflaseră de la televizor, enoriaşii s-au pomenit cu o serie de condiţii suplimentare fără de care nu pot primi niciun ban. Cei doi giranţi, pe lângă apartenenţa la religia creştin-ortodoxă, nu au voie să fie pensionari. Mai mult, în funcţie de împrumutul solicitat, viitorii debitori trebuie să depună mai întâi o parte din acea sumă într-un fond de garanţie, bani pe care îi vor retrage după ce vor returna integral împrumutul făcut la CARCM.

Pentru Eugenia Pichiu, care are nevoie de 5.000 de lei, suma de siguranţă care trebuie depusă este de 2.300 de lei. Pensionara din Şipote nici nu vrea să audă de aşa ceva.
„Am o pensie de 920 de lei, din care sunt pregătită să pun lunar câte 500 de lei ca să plătesc împrumutul cât se poate de repede. Aş fi dispusă să girez chiar cu casa mea, dar de unde să iau acum 2.300 de lei? Chiar am ajuns să nu mai avem încredere nici măcar în Biserică”, a spus Eugenia, care a renunţat să se mai împrumute de la „banca” Mitropoliei.

„Împrumut fără garanţie nu se poate”

Principiul funcţionării oricărei Case de Ajutor Reciproc (CAR) stipulează clar că niciun împrumut nu poate fi făcut dacă membrul acelui CAR nu are un capital constituit în avans. „Suma maximă ce poate fi solicitată de un membru este mereu în multiplu de valoarea capitalului pe care l-a depus în avans prin cotizaţiile lunare. Fără acel capital nu se poate acorda niciun împrumut”, a declarat Vasile Cocriş, profesor la Facultatea de Econimie şi Administrare a Afacerilor de la Iaşi.

Cadrul didactic a explicat şi de ce pensionarilor li s-a cerut o sumă de bani în fondul de garanţii pentru a putea împrumuta imediat după înscriere în CARCM.
„Din suma solicitată se opreşte un procent care reprezintă tocmai acel capital constituit. De pildă, dacă se solicită un împrumut de 5.000 de lei, membrul primeşte aproape 3.000 de lei în mână, restul banilor devenind capitalul său la CARCM. Persoana respectivă achită apoi ratele pentru împrumutul de 5.000 de lei. La final depune o cerere de retragere din instituţie şi primeşte înapoi şi capitalul de 2.000 de lei plus dobânda aferentă perioadei în care a achitat ratele”, a explicat Cocriş.
Comentariu saccsiv:

Indubitabil, CAR-ul Mitropoliei nu e pentru sarmani. Ba mai mult, prin faptul ca acestia cotizeaza in prealabil si platesc rate si dobanzi inclusiv pentru banii ce nu i-au incasat, efectiv in loc sa fie ajutati, de fapt ei dau bani Mitropoliei. Care ce va face cu ei? Nu cumva va castiga de pe urma lor? E drept ca la final celor ce s-au imprumutat li se vor returna banii din „capitalul lor la CARCM”. Sper ca se intelege smecheria. Adica o perioada de timp vor plati rate si dobanzi la bani ce nu i-au incasat, timp in care Mitropolia se va folosi de ei.

Cititi va rog si:

IN ATENTIA IPS TEOFAN – “Monahii vor da bani cu dobinda. Ei nu vor voi sa-i dea la saraci ca sa le rasplateasca Dumnezeu cu mult mai mult in Imparatia Cerurilor…”, A PROFETIT SFANTUL NIFON

10 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. saccsiv said, on martie 18, 2011 at 10:26 am

  Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

  https://saccsiv.wordpress.com/about/

  Apreciază

 2. AN said, on martie 18, 2011 at 10:42 am

  Sa inteleg ca este o legatura si intre FEAA si Mitropolie deodata ce Cocris isi da cu parerea. Pacat ca s-ajuns ca Biserica ca institutie s-o mai faca si pe creditorul in timpul liber…pricina de sminteala pt cei slabi in credinta si de intristare pt ceilalti…cat despre FEAA, am absolvit aceasta facultate si ma bucur ca am scapat de ea, unde la lectiile de economie erau elogiati toti masoneii care si-au pus amprenta prin filosofiile lor de 2 lei.

  Apreciază

 3. Ioan C. said, on martie 18, 2011 at 12:25 pm

  Bine ca popii ne predica noua, enoriasilor, milostenia!
  Sa ajutam fiecare in parte pe saraci, cat ne sta in putinta, ca Biserica i-a uitat.

  Apreciază

 4. WORLDLINES - June 28, 2009 said, on martie 18, 2011 at 12:37 pm

  […] View full article on Saccsiv’s Weblog […]

  Apreciază

 5. Ioan C. said, on martie 18, 2011 at 12:45 pm

  FRATE SACCSIV, VEZI, TE ROG, DACA AI TIMP PENTRU ASTA http://www.contributors.ro/fara-categorie/va-doriti-o-maica-tereza-a-crestinismului-ortodox/

  Apreciază

 6. Fulger said, on martie 19, 2011 at 10:40 am

  Pana si biserica a devenit bancher.

  Apreciază

 7. […] CAR-ul Mitropoliei nu e pentru sarmani. Ba mai mult, nu e doar camata, ci si inginerie financiara. P… […]

  Apreciază

 8. […] CAR-ul Mitropoliei nu e pentru sarmani. Ba mai mult, nu e doar camata, ci si inginerie financiara. P… […]

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: