SACCSIV – blog ortodox

Editorial MUGUR VASILIU (Revista AXA): “Sa mai aprindem si noi o lumanare”

Posted in AXA, MUGUR VASILIU by saccsiv on martie 17, 2011

Citez din articolul “Să mai aprindem și noi o lumânare”:

Fără să fie neapărat drumul spre Damasc, străzile ne duc în preajma bisericilor. Suntem acolo, în intersecție, chiar în fața Bisericii. Ne oprim și dăm impresia că gândim la ceva important și profund. În fața Bisericii, ne facem socoteala: să intrăm și atunci… sau să schițăm un semnul crucii și să mergem mai departe, unde ne așteaptă niște treburi care nu mai pot suferi amânare. Dacă intrăm suntem oarecum stânjeniți: ne dăm seama, deodată, că “nu suntem pregătiți” și nici măcar “nu avem haine potrivite”, “nu e duminică” și – iar “revelație” – “suntem foarte păcătoși”, iar “Dumnezeu, știe El ce e în sufletele noastre”. Dar nici să plecăm pur și simplu, “nu prea e bine”, că tot suntem aici – ne încearcă un fel de sentiment de superstiție rău prevestitoare. Atunci alegem – de fiecare dată ca și cum ar fi prima dată – “să mai aprindem și noi o lumânare”. Ajungem până în pragul Bisericii, ne oprim la pangar, cumpărăm câteva lumânări, și cu un fel de evlavie vinovată – și tocmai prin aceasta suficientă – le aprindem în grabă, schițăm o cruce, două… poate trei, apoi facem stânga – sau dreapta – împrejur și intrăm înapoi în oceanul lumii. “Am fost azi pe la Biserică”, spunem celor pe care îi întâlnim; “era lume” sau “nu era lume”, “m-am simțit bine” și neapărat, “am mai aprins și eu o lumânare”.

Aprinsul lumânării devine, firesc pentru noi, gestul total, dovada că noi suntem credincioși – e ca un fel de participare prescurtată – shortcut la liturghie; în închipuirea noastră, nu, noi nu suntem niște credincioși obișnuiți, nu de oricare, ci dintre “cei care merg la biserică”.

Fenomenul e foarte trist, fiindcă arată cât de creștini suntem noi, și mai departe, justifică – fără rest – locul în care ne aflăm ca popor: în slujba unor străini urâtori de Hristos.

Tot mai des auzim că Biserica s-a depărtat de noi, s-a înstrăinat, preoții sunt lacomi și răi, liturghia e prea lungă și postul prea fără carne. Evident, e stupid – suntem ca într-un tren care pleacă din gară și pe noi ne îneacă indignarea că gara a luat-o la goană. Nu Biserica, ci noi! De la noi, problema nu ar trebui să fie Biserica și noi, ci noi și Biserica – aceasta este perspectiva corectă asupra raportului dintre noi și Biserică.

Problema noastră suntem noi, chiar dacă în ierarhie sau cler nu stau toate lucrurile cum ar trebui. Despre ortodocșii de noi am mai vorbit – la fel și despre datele statistice, cele cu 89% ortodoxie. E tot o prostie. Un popor nu poate fi 89% sau 99% ortodox, el poate fi ortodox sau nu. Tot așa, fiecare dintre noi nu poate fi n% ortodox, ci pur și simplu, ortodox sau nu. Nu există un aparat de măsurat cantitatea sau greutatea credinței. Unii dintre noi se zbat mai mult, alții sunt mai îmbunătățiți – fiecare cu crucea pe care i-a dat-o Dumnezeu; dar toți sunt înlăuntrul Bisericii, își mărturisesc păcatele și – chiar dacă unii mai greu – se împărtășesc cu Trupul și Sângele lui Hristos. Asta există!

Ne-am obișnuit să gândim că întâmplarea, reflexul și natura (mediul, evoluții, specii, milioane de ani, glaciațiuni, șcl) ne determină viața. Aceasta nu este decât o consecință a unui proces de secularizare, la desfășurarea căruia participăm de mai bine de două secole. Consecință care, în sine, nu are justificare: fiindcă noi am avut în tot acest timp, la fel cum avem și acum, calea de a nu ne lăsa înșelați și de a viețui firesc. Noi nu am vrut-o, noi am ales “varianta oficială”. Bisericile au străjuit drumurile atunci, la fel cum o fac și acum. Chiar dacă mai asfaltate, sunt aceleași drumuri. Fiecare Biserică are un “în față”, fiecare un pridvor, un pronaos, un naos, și pe iconostas sunt aceiași sfinți și părinți ca întotdeauna. Relația cu drumul Damascului este aceeași ca pentru Saul din Tars. Numai că noi nu mai suntem aceiași.

Noi ne-am lăsat duși, ne-am depărtat de Biserica lui Hristos, de credința adevarată.

E-adevărat că iudeofrancmasoneria a despărțit Biserica de Stat; e-adevărat că aceeași iudeofrancmasonerie a organizat un stat, pe măsura țelurilor ei, fundamental anticreștin; la fel e-adevărat că toate regimurile care au condus acest stat au avut aceeași poziție, cel mult îngăduitoare politico-strategic față de Biserică și de Hristos. Acestea și multe alte lucruri de acest fel sunt adevărate.

Dar la fel de adevărat este că toate s-au petrecut cu concursul nostru. De mai bine de două secole, generație după generație, ne succedem, observăm, ne plângem și ne resemnăm. Din nou, cu aceeași evlavie peripatetică ne îndemnăm între noi, iar mulți părinți ne îndeamnă pe toți, să ne rugăm. Firește că ne rugăm, doar suntem trupul Bisericii lui Hristos. Numai că îndemnul se referă la părăsirea oricărei opoziții față de agresiunea sistemului de care vorbeam mai sus. Noi nu ne rugăm în loc să mărturisim prin faptele noastre în societate că suntem creștini, fiindcă noi nu suntem creștini doar în Biserică sau doar în fața icoanei, și pentru că facem parte dintr-un neam care va veni la Judecată. Ar trebui să înțelegem, să acceptăm și să îndreptăm lucrurile.

Iată cum nu Biserica s-a depărtat, ci noi am “cam” ieșit din Biserică. Stăm cu un pas afară și ne întrebăm științific.

În fața noastră stau cuvintele Mântuitorului și ale sfinților și dumnezeieștilor părinți care par a ridica un zid, la adăpostul căruia mulți se apără de lume, fără să înțeleagă ca acest cuvinte sunt vii și că ele niciodată nu au făcut și nu vor face un zid. Cuvintele lor sunt zboruri vii, dureroase, mângâietoare, modelatoare. Ele sună Mântuitor și ridică Biserica vie.

Cititi va rog si:

Editorial Mugur Vasiliu: CU FRUNTEA-N PAMANT

Editorial MUGUR VASILIU (Revista AXA): „A avea pentru a fi” vs. „a fi pentru a avea”

Editorial MUGUR VASILIU (revista AXA): Cui i-e frică de iubire?

Editorial MUGUR VASILIU (revista AXA): Sefu’

7 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. saccsiv said, on martie 17, 2011 at 10:20 am

  Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

  https://saccsiv.wordpress.com/about/

  Apreciază

 2. urcam pe cararea ortodoxa said, on martie 17, 2011 at 10:50 am

  Safety Reasons : logistica informatiei

  Un instrument tare util din 3 motive:

  1. Pt. a asigura accesul rapid la DATA/informatie mare (cum este acest blog)
  2. Pt. a salva rapid multa DATA
  3. In caz de cadere a unei surse/blog/DATA ortodox sa fie DATA rapid reincarcata in sistem

  ar fi sa fie creata in partea dreapta pe acest blog/alte bloguri o arie unde toata DATA din aceasta sursa/blog si fie comprimata in WinZip/alt program in 2 fisiere. Fisier-1 principal cu DATA pana azi si Fisier-2 cu DATA salvata de pilda pe proximele 2/3 luni care dupa termen (aviz previu) sa fie transferata in Fisieru-1 principal si Fisier-2 sa fie reumplut in urmatoarele luni. Asa vor exista multiple surse/ortodoxi cu multiple Backup la zi pe tot Pamantul. Este mai greu sa distrugi un sistem dinamic cu multiple surse. In caz ca cade una vor interveni celelate in sprijin.

  Structurarea informatiei pe blogurile ortodoxe este CLASA 1 dar lipseste un mecanism rapid cum cel anterior pt protejarea informatiei ce are valoare.

  Cu respect,

  Pt. saccsiv

  Apreciază

  • saccsiv said, on martie 17, 2011 at 11:10 am

   urcam pe cararea ortodoxa

   Iertare, ai cam vorbit in chineza pentru mine. Asa ca te rog si ii rog si pe ceilalti frati care se pricep, sa-mi traduca oleaca.

   Apreciază

   • urcam pe cararea ortodoxa said, on martie 17, 2011 at 11:57 am

    Resum – Se pot crea:

    Folder-1-principal unde sa fie pusa toata informatia de pe blog pana in acest moment in documente in format Word/PDF/altul. La inceput nu conteaza clasificarea documentelor in Folder ci sa fie toate, dupa cine are timp poate face o clasificare buna si so dea administratorului – blog. Dupa se comprima Folder cu WinZip/alt program pt a putea fi descarcat usor si rapid de pe blog.

    Folder-2-update unde sa fie pusa toata informatia pe viitoarele pe 2/3 luni de pe blog in documente in format Word/PDF/altul. La sfarsitul celor 2/3 luni se muta toata informatia de pe Folder-2-update pe Folder-1-principal si iarasi acelasi procediment. Aceasta este pt a evita duplicitatea/confusia si mentinerea ordini in Foldere. Dupa se comprima Folder cu WinZip/alt program pt a putea fi descarcat usor si rapid de pe blog.

    In dreapta undeva vizibil pe blog sa fie creat un acces pt Download:

    de la pana la
    Folder-1-principal-01/12/2008-17/03/2011

    Folder-2-update-17/03/2011-17/06/2011

    Multi ortodoxi vor avea acestea doua Foldere salvate si in caz de necesitate vin in ajutor.

    Cu respect,

    Pt. saccsiv

    Apreciază

 3. WORLDLINES - June 28, 2009 said, on martie 17, 2011 at 10:50 am

  […] View full article on Saccsiv’s Weblog […]

  Apreciază

 4. urcam pe cararea ortodoxa said, on martie 17, 2011 at 11:11 am

  +

  Evident, Fisier-1 principal si Fisier-2 update comprimate, vor trebuie sa fie disponible pt Download.

  Cu respect,

  Pt. saccsiv

  Apreciază

 5. itechnews said, on martie 17, 2011 at 11:26 pm

  WikiLeaks: Internetul este cea mai mare masinarie de spionaj creata vreodata http://www.servicii-it.info/2011/03/wikileaks-internetul-este-cea-mai-mare.html

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: