SACCSIV – blog ortodox

SFINTII 40 DE MUCENICI

Posted in Calendar Ortodox, Sfintii 40 DE MUCENICI, SINAXAR by saccsiv on martie 9, 2011

Citez din articolul Sfintii 40 de Mucenici:

Sfintii 40 de Mucenici sunt praznuiti de Biserica Ortodoxa, in fiecare an, pe data de 9 martie. Acesti mucenici au trait in vremea imparatului Licinius (308-324), prigonitor al crestinilor. Sfintii 40 de Mucenici erau soldati crestini si faceau parte din Legiunea a XII-a Fulminata din Armenia.  Acestia nu erau doar romani de origine, ci si greci, amestecati cu armeni.

Afland despre credinta lor, Agricola, guvernatorul Armeniei, i-a silit sa se inchine idolilor. Deoarece au refuzat, au fost intemnitati timp de opt zile si batuti cu pietre. Prin semne divine au fost insa intariti in dreapta credinta. Dupa aceste chinuri, guvernatorul i-a condamnat la moarte prin inghetare in lacul Sevastiei. La miezul noptii, unul dintre cei 40 de mucenici, a iesit din apa din cauza gerului. Alergand spre baia calda, pusa de cei ce slujeau idolilor, a murit. Cei ramasi sa indure gerul au inceput sa se roage: „Ajuta-ne Dumnezeule, Mantuitorul nostru, usureaza-ne sarcina si alina iutimea vazduhului, ca spre Tine nadajduim, ca sa nu ne rusinam si sa cunoasca toti ca ne-am mantuit strigand catre Tine”. In urma acestei rugaciuni s-au petrecut mari minuni: apa lacului s-a incalzit, gheata s-a topit si 40 de cununi stralucitoare au pogorat asupra mucenicilor. Unul dintre soldatii de paza, uimit ca in miezul noptii o lumina din cer incalzeste apa si ca o cununa din cele 40, pogorate peste mucenici, nu are peste cine sa se aseze, s-a aruncat in apa, marturisind ca si el este crestin.

Pentru ca au fost scosi vii din lac, trupurile lor au fost arse si oasele aruncate in lac. Dupa trei zile, Sfintii s-au aratat episcopului Petre, cerandu-i sa-i scoata din apa. Crestinii le-au scos si le-au ingropat cu mare cinste.

Cei patruzeci de Sfinti Mucenici sunt: Chirion, Candid, Domnos, Isichie, Iraclie, Smaragd, Evnichie, Valent, Vivian, Claudie, Prisc, Teodul, Eutihie, Ion, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aetius, Flavie, Acachie, Ecdit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Gorgonie, Teofil, Domitian, Gaiu, Leonte, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton, Aglaie.

Iata si alte amanunte ce le gasim la http://www.calendar-ortodox.ro/luna/martie/martie09.htm:

Iar când s-a făcut ziuă, sfinţii care erau leşinaţi, de abia se mai vedeau suflând. Atunci li s-au frânt fluierele picioarelor şi au luat cununile muceniciei. Cât de plăcută s-a cunoscut a fi moartea pentru aceştia şi cât de dorită să fie îmbrăţişată se poate vedea şi din următoarea împrejurare. După zdrobirea fluierelor picioarelor, unul dintre ei, care din pricina vârstei mai tinere şi a puterii trupeşti mai sufla încă, a fost lăsat la o parte de tiran, socotind că acesta poate îl va îndupleca să-şi schimbe gândul. Dar mama lui, care în tot timpul cât mucenicii pătimiseră, rămăsese pe lângă el, văzând acum pe fiul ei, care era mai tânăr decât toţi ceilalţi, se temea ca nu cumva tinereţea şi dragostea de viaţă să-i insufle în cele din urmă teamă şi să se arate nevrednic de ceata şi de cinstea celorlalţi.

De aceea aceasta sta încremenită şi cu trupul şi cu privirea, uitându-se la el, în starea în care se găsea, dându-i curaj şi întinzându-şi mâinile, în cele din urmă şi zicând: Fiul meu preadulce, mai rabdă puţin, ca să ajungi cu adevărat şi fiu al Tatălui Celui din ceruri. Nu te înfricoşa de chinuri, căci, iată, Hristos Dumnezeu îţi stă ţie într-ajutor. Nu vei mai întâlni mai departe nici o neplăcere, nici o durere; toate acelea au trecut, pe toate le-ai învins cu vitejia ta; după acestea va fi numai bucurie, desfătare, odihnă şi veselie, din care te vei împărtăşi împărăţind împreună cu Hristos şi vei fi rugător pe lângă Dânsul, pentru mine, mama ta.

După ce sfinţilor li s-au zdrobit fluierele picioarelor, ei şi-au dat sufletele în mâna lui Dumnezeu. Iar slujitorii tiranului aducând nişte căruţe şi încărcând în ele sfintele lor trupuri le-au pornit către ţărmul unui râu, care trecea prin apropiere. Şi văzând că tânărul acela, al cărui nume era Meliton, mai sufla încă, l-au lăsat să trăiască mai departe. Când mama lui a văzut însă că rămâne singur, a socotit cã lucrul acesta înseamnă ceva mai mult decât moartea ei şi a fiului ei. De aceea, neţinând seama că este femeie slabă şi înăbuşindu-şi în suflet toată durerea de mamă, a luat pe fiul ei pe umeri şi a pornit cu el după căruţele cu trupurile sfinţilor, întocmai ca o vitează, socotind că numai atunci fiul ei va trăi cu adevărat, când l-ar vedea şi pe el mort şi părăsit împreună cu ceilalţi.

Dar, în timp ce-l purta astfel pe umere, acesta şi-a dat şi el duhul. Şi atunci mama simţindu-se eliberată de griji, s-a bucurat mult şi sufletul ei a săltat în chip plăcut de sfârşitul fiului ei. Şi ducând trupul neînsufleţit al iubitului ei fiu până la locul unde se găseau trupurile sfinţilor, l-a pus deasupra lor şi l-a numărat cu toate celelalte, pentru ca nici măcar trupul, al cărui suflet pornise să se înnumere laolaltă cu sufletele celorlalţi, să nu se deosebească de trupurile lor. Iar slujitorii aceia ai vrăjmaşului, aprinzând un foc mare, au ars trupurile sfinţilor. Apoi, pentru ca nu cumva creştinii să poată lua moaştele lor, le-au aruncat în râu.

Dar acolo, prin purtarea de grijă a lui Dumnezeu, s-au strâns cu toate laolaltă într-o surpătură, de unde fiind scoase de mâinile creştinilor, ne-au fost dăruite nouă ca o bogăţie de neînstrăinat.

15 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. saccsiv said, on martie 9, 2011 at 9:22 am

  Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

  https://saccsiv.wordpress.com/about/

  Apreciază

 2. Mihai said, on martie 9, 2011 at 9:26 am

  Saccsiv
  Inainte sarbatoarea asta era trecuta in calendar cu cruce rosie. Este o sarbatoare mare, din cate stiu eu. Ei, acum in calendarele de la Neamt e cu cruce neagra.
  Patronul de la firma la care lucrez eu a decis sa lucram astazi (si in toate celelalte sarbatori trecute cu cruce neagra in calendar, de ex. Sf. Haralambie etc.) Tin sa precizez ca in sarbatorile cu cruce rosie la firma noastra nu se lucreaza, si nici la celelalte din zona, axate pe exploatarea si debitarea lemnului. Dar totusi, slujbe se tin in biserica astazi…

  Apreciază

 3. Ionut Ojica said, on martie 9, 2011 at 9:38 am

  …si pe calendarul din Germania sarbatoarea este cu cruce neagra… si da, anul trecut era cu cruce rosie.

  Doamne ajuta!
  Ionut

  Apreciază

 4. Radu said, on martie 9, 2011 at 10:13 am

  http://news.yahoo.com/video/us-15749625/millions-of-dead-fish-puzzle-californians-24454054

  Iarasi milioane de pesti morti. Sunt si imagini.

  Apreciază

 5. MB said, on martie 9, 2011 at 10:17 am

  Eu am un calendar cumparat de la Sihastria si este cruce rosie astazi.
  Doamne ajuta!

  Apreciază

  • Mihai said, on martie 9, 2011 at 11:18 am

   al meu e luat de la biserica din sat. nu mai inteleg…nu pentru toti trebuie sa fie la fel?

   Apreciază

   • MB said, on martie 9, 2011 at 11:28 am

    Asa ar fi normal, sa fie in toate la fel. Nu inteleg de ce apar diferentele astea intre ele.
    Am observat si in anii trecuti, in unele calendare erau foarte multe dezlegari la peste in postul Craciunului si apoi am inceput sa intreb de fiecare data cand aveam nelamuriri.

    Apreciază

   • Mihai said, on martie 9, 2011 at 3:52 pm

    sau, spre exemplu, in calendarele de la SV, fata de cele de la NT, Sf.Ioan cel Nou de la Suceava e cu cruce rosie, la noi e cu negru acum.

    Apreciază

 6. ion adrian said, on martie 9, 2011 at 12:52 pm

  Saccsiv,
  Ce spui de chestia asta?

  Apreciază

 7. el said, on martie 9, 2011 at 4:28 pm

  Particele din sfintele moaste ale Sfintilor 40 Mucenici sarbatoriti astazi se afla in Biserica Manastirii Sf Antim Ivireanul de la Bucuresti.
  Sfintilor 40 Mucenici rugati-va Lui Dumnezeu pentru noi pacatosii si miluiti-ne cu daruri si har!

  Apreciază

 8. […] SFINTII 40 DE MUCENICI […]

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: