SACCSIV – blog ortodox

POMENIREA MORTILOR – Mosii de iarna

Posted in ORTODOXIE by saccsiv on februarie 25, 2011

Citez din articolul Pomenirea mortilor – Mosii de iarna:

Sambata, 26 februarie, Biserica Ortodoxa face pomenirea celor trecuti la cele vesnice. Aceasta sambata este cunoscuta in popor sub denumirea „Mosii de iarna”. Exista pomenirea mortilor, pentru ca Biserica nu vede in moarte sfarsitul existentei omului.

Astfel, sambata 26 februarie, in fiecare biserica se oficiaza Sfanta Liturghie, urmata de slujba Parastasului pentru cei adormiti. In ziua in care se savarseste Sfanta Liturghie, preotul scoate miride (particele) din prescura, pentru vii si morti. Ele sunt asezate pe Sfantul Disc, alaturi de Agnet – partea din prescura care reprezinta pe Hristos, ca dragostea Lui sa se reverse si asupra lor. Amintim ca in cadrul Sfintei Liturghii, Agnetul se preface in Trupul si Sangele Domnului. Astfel, miridele (care ii reprezinta pe cei pomeniti), participa la sfintenie prin prezenta lor alaturi de Trupul lui Hristos de pe Sfantul Disc.

Cine poate fi pomenit?

Se pot pomeni toti cei care au murit nedespartiti de Biserica. Nu pot fi pomeniti cei care au murit in dispret cunoscut fata de Dumnezeu. Precizam ca orice slujba a Bisericii se savarseste numai pentru cei care sunt membri ai ei, adica au devenit prin Sfintele Taine, madulare ale Trupului tainic al lui Hristos. De aceea nu pot fi pomeniti nici copiii morti nebotezati, pentru ca ei nu sunt membri ai Bisericii.

Mosii de iarna

In Sambata dinaintea Duminicii lasatului sec de carne facem pomenirea mortilor, pentru ca in duminica urmatoare Biserica a randuit sa se faca pomenire de Infricosata Judecata si A doua venire a Domnului la care ne vom infatisa toti. Pentru ca multi crestini au murit pe neasteptate si fara pregatirea sau fara pocainta necesara, Biserica face mijlocire pentru toti acestia, ca sa se bucure de fericirea vesnica.

Simion Florea Marian mentiona in lucrarea „Trilogia vietii”, „ca pe tot parcursul anului, in spatiul romanesc exista 20 de zile de Mosi”. Cuvantul „mosi” vine de la „stramosi”, si se refera la persoanele trecute la cele vesnice. Cu apelativul „mosi” sunt numiti nu doar mortii, ci si principalele sarbatori ce le sunt consacrate, precum si pomenile facute pentru ei. Din zilele de Mosi amintim: „Mosii de primavara” (de Macinici), „Mosii de vara” (sambata dinaintea Rusaliilor), „Mosii de toamna” (in prima sambata din luna noiembrie), „Mosii de iarna” (sambata dinaintea Duminicii lasatului sec de carne).

Sambata, zi de pomenire a celor adormiti

Sfintii Parinti au randuit ca sambata sa se faca pomenirea celor adormiti, pentru ca este ziua in care Hristos a stat cu trupul in mormant si cu sufletul in iad, ca sa-i elibereze pe dreptii adormiti. Pe de alta parte sambata e deschisa spre duminica, ziua invierii cu trupul. Duminica este numita si ziua a opta, pentru ca este ziua inceputului fara de sfarsit, ea nu va mai fi urmata de alte zile, va fi eterna.

Nu se fac parastase in:
– duminicile de peste an;
– perioada dintre Nasterea si Botezul Domnului;
– de la lasatul secului de carne pana la sambata intai din Postul Mare, sambata Sfantului Teodor;
– din sambata Floriilor pana in Duminica Tomei;
– zilele de luni, marti, miercuri, joi si vineri, din Postul Sfintelor Pasti, pentru ca in aceste zile este savrasita Liturghia Darurilor mai inainte sfintite.

Adrian Cocosila

7 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. saccsiv said, on februarie 25, 2011 at 6:33 pm

    Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

    https://saccsiv.wordpress.com/about/

    Apreciază

  2. ortodoxa din hunedoara said, on februarie 25, 2011 at 7:04 pm

    ,,Amintim ca in cadrul Sfintei Liturghii, Agnetul se preface in Trupul si Sangele Domnului.”
    Vinul se preface in Sfantul Sange al Domnului!

    Apreciază

  3. si eu said, on februarie 25, 2011 at 7:06 pm

    Saccsiv, o lumanare se poate aprinde, in cadrul Biserici, pentru sufletele copiilor morti nebotezati ?
    Putem face noi ceva pentru aceste suflete ?

    Apreciază

  4. moldoveanul said, on februarie 25, 2011 at 7:21 pm

    Stiti macar cine sunt acesti mosi ramasi din memoria ancestrala a poporului nostru minunat, dar acum total indepartat de aceste valori zic eu sacre? E vorba de Zeii Mosi inainte mergatorii acestui neam pe cand era un Imperiu Sacerdotal Civilizator si cuprindea intreaga Europa, Nordul Africii si o buna parte din Asia! Primul „zeu mos” a fost chiar Carai Man, a se citi Crai Mare pe romaneste (de unde avem in unele cuvinte terminatia man) Cerus Manus la Romani, Manu la egiptieni, sau Cerul (si Pamantul) din minunatele noastre colinde Pamantul (Geea) fiind Terra Mater! Urmasul sau a fost „Mos Craciun” (Carnu, Cornel sau pur si simplu Craciun) pe care il sarbatorim cu atata drag pe 25 decembrie si habar nu avem de unde vine sarbatoarea, la Greci el fiind Saturn iar la romani Saturnus Senex. Daca pe primul il gasim in baladele noastre ca Manea (slutul si uratul) al doilea sigur este identificat cu Toma Ali-Mos (voinic din tara de jos). Au mai fost regi sacerdoti (din pacate nu mi-i amintesc acum pe toti) Armis (hermes de la egipteni) adevaratul intemeitor al Sarmisegetusei care in traducere inseamna curtile lui S’Armis, voinicul Valcan (vulcanos sau Hephaistos la greci), Typhon cel invis de Ostrea-Osiris (un bastard al lui Saturn) lucru care a dus la impartirea gloriosului imperiu pelasg si la decaderea partii lui nordice. Nu trebuie uitati aici Iovan Iorgovan (jovis sau hercule), Novac, etc epopeea nostra grandioasa prin istorie incheindu-se cu ultimul Zeu Mos -Zalmoxe Aureliu (Albul), sora sa fiind Aurelia (Rosia) in fapt Gemenii Divin Apollo si Artemis. Ce vreau sa spun sunt ortodox nu contes rolul minunat in devenirea noastra umana a lui Iisus Christos nascut dupa unul din neamul arameilor (adica arimilor – cine stie cunoaste). Dar parca prea luam pe nemestecate traditiile iudee si le amestecam cu amintirile noastre ancestrale, ajungand in final sa sarbatorim nici noi nu stim ce si sustinem ca neghiobii ca stramosii nostri minunati nu l-au cunoscut pe Dumnezeu cand si cuvantul care defineste aceasta fiinta omniversala este de origine tracica (dacica) Dum insemand intunecat, intregul cuvant insemnand „Zeul din intuneric” (inistiatii stiu despre ce e vb) iar cei ce nu stiu ar trebui sa citeasca capitolele din biblie care se refera la Ilie si in care se face referire la acelasi Dumnezeu din intuneric (ceea ce stiinta noastra numeste acum materia intunecata) fiind in fapt vorba de „spirit”. Avand in vedere minunata intelepciune a stramosilor nostri si cunostintele lor despre Dumnezeu si nemurire, pana cand vom plange noi la „morminte straine” neavand curajul si nici inteligenta sa recunoastem cine au fost mosii si stramosii nostrii despre care ne-a ramas in reflex sa-i cinstim atat de minunat!

    Apreciază

    • saccsiv said, on februarie 25, 2011 at 7:36 pm

      moldoveanul

      SUPER TARE. Ce bine prinde paganismul new age la casa omului. Mai iese bietul de el din grota si mai afla cate ceva …

      Prietene, cei ca tine nu doar ca il vor primi bucurosi pe antihrist, dar ii vor face si statuie.

      Apreciază

  5. ortodoxa said, on februarie 25, 2011 at 8:08 pm

    @moldoveanul: ma zgariati pe creier cu asfel de blasfemii!

    Apreciază

  6. Gabriel said, on februarie 25, 2011 at 9:24 pm

    Domine Deus (Domnedeus, Dumnezeu) – Oare ce poate să însemne??? Dumnezeu Dominant, Dumnezeu Unic, latină nu? limba noastră până la urmă???
    În fine, să nu știi de unde vine Crăciunul e grav!
    Normal că, creștinismul venit peste un popor păgân chiar de era monoteist, s-a mulat și nici până azi nu a schimbat la unii anumite moșteniri conștiente și subconștiente! dracul trebuie și el să supraviețuiască cum poate…
    Să tot faci potriveli de nume e ca și când l-ai compara pe Iuda Iscarioteanul cu Iuda Apostolul, (Levi sau Tadeul) fratele lui Iacov, răstignit pe Cruce.

    Ce vreau să vă spun este că am ascultat un cuvânt de învățătură al preotului de la Biserica Rusă care spunea că dacă pe pomelnic treci Cutare și tot neamul cel adormit, acolo intră și aceștia pe care numai Dumnezeu știe care le va fi soarta (nebotezați, avortați, sinucigași, răi)

    Doamne Ajută! Și Dumnezeu să ne ierte cu tot neamul noastru păcătos!

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.