SACCSIV – blog ortodox

Cate ceva despre VALENTINE’S DAY („Sfantul Valentin”)

Posted in VALENTINE’S DAY by saccsiv on februarie 14, 2011

Citesc din articolul Ganduri de Sfantul Valentin:

Cred ca daca ar fi auzit buncii mei ca pe 14 februarie suntem invitati sa ne casatorim pentru a primi certificate de casatorie valabile o zi, sa concuram sarutandu-ne, ar fi spus „Fereasca Dumnezeu”, „Doamne pazeste”, „Doamne apara”, etc. Si asta pentru ca de cand s-au cunoscut nu s-au mai despartit unul de altul, „au au trait fericiti pana la adanci batraneti”.

Au cunoscut ca iubirea adevarata este mai cuprinzatoare decat pasiunea carnala. Nu au vazut unul in celalalt doar trupul. Si de aceea nu au fost pe drumuri in viata, si-au fost unul altuia casa. Si numai aici s-au odihnit.

In prezent, totul e pus spre vanzare. Chiar si dragostea. E o trecere grabita in altceva, in ceva ce functioneaza rau, nefiresc.

Un om care trebuie sa petreaca o zi sau cateva zile la munte cu o persoana pe care nu o cunoaste, drept recompensa pentru felul in care a sarutat sau a declarat dragostea, ar fi trecut in ochii bunicilor mei ca fiind un om „patat”. Iar aceasta „pata” slabeste fiinta din punct de vedere calitativ existential, pentru ca il face pe om sa vada in ceilalti doar trupul. Castigatorii unor astfel de premii nu vor cunoaste decat daruirea trupeasca. Ori ei trebuie sa stie ca au si suflet.

Nu sunt de acord cu cei care declara ziua de 14 februarie ca fiind o zi in care dragostea reinvie. Nu pot sa cred ca doua persoane care au stins focul dragostei dintre ele, il pot reaprinde printr-o astfel de zi. Nu poti ajunge la dragostea adevarata printr-o iubire comerciala, una care dureaza o zi si culmea, poate fi impachetata. Orice om care a cunoscut iubirea, poate vedea ca o astfel de zi e mai mult coborare decat urcare in dragoste.

Daca prin cantitate, cat mai multe inimi de vanzare, se compromite calitatea, trebuie stiut ca niciodata calitatea nu va compromite cantitatea. Luati aminte ca o flacara de lumanare poata aprinde nenumarate lumanari, dar oricate alte lumanari s-ar aprinde din ea, flacara primeia ramane intreaga in toate, nu se micsoreaza.
Adrian Cocosila

Iata si ce putem citi in articolul Intr-o regiune din Rusia a fost interzisa sarbatoarea Valentine’s Day, sarbatoarea desfraului papistas:

Guvernul regiunii Belgorod din vestul Rusiei a anuntat, luni, ca se opune celebrarii in spatii publice a Sfantului Valentin, “o sarbatoare care contravine culturii ruse”. ”Suntem contra implantarii sarbatorilor catolice in regiunea noastra”, unde 97% din populatia locala este ortodoxa, a declarat Nikolai Bezlutski, membru in administratia regiunii Belgorod. “Insa cei care vor dori sa sarbatoreasca Valentine’s Day in intimitate, o vor putea face. Nicio pedeapsa nu a fost instituita”, a adaugat responsabilul rus. Nicio petrecere nu este prevazuta la Universitatea Belgorod, care va celebra pe 15 februarie “ziua tinerilor ortodocsi”, a declarat Alexandre Pyj, purtatorul de cuvant al universitatii. “Daca studentii vor dori sa petreaca intre ei de Valentine’s Day, nu exista nicio obiectie”, a adaugat aceeasi sursa. Printr-un document intitulat “Masuri pentru asigurarea securitatii spirituale a regiunii Belgorod”, autoritatile din aceasta zona au decis “sa nu autorizeze petrecerile de Valentine’s Day si de Holloween in stabilimentele culturale, educative si alte administratii orasenesti si departamentale din aceasta regiune”. Aceeasi directiva vorbeste despre necesitatea organizarii “unei prezentari explicative in mass-media din regiune care sa prezinte particularitatile acestei sarbatori ce contravine culturii ruse”. Acest document a fost aprobat in martie 2010 de catre guvernul regional si de arhiepiscopul Bisericii ortodoxe ruse din Belgorod. Putin cunoscuta pana in urma cu 10 ani, sarbatoarea de Valentine’s Day reprezinta in prezent o adevarata mana cereasca pentru comertul din Rusia. Magazinele vand numeroase carti postale si obiecte in forma de inima, iar restaurantele le propun clientilor meniuri speciale cu ocazia acestei sarbatori. In 2008, Svetlana Medvedeva, sotia presedintelui rus Dmitri Medvedev, a lansat o ofensiva impotriva acestei sarbatori importate din Occident, lansand o versiune alternativa si “100% ruseasca”, denumita “ziua familiei, a dragostei si a fidelitatii”, care este celebrata pe 8 iulie.

15 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. saccsiv said, on februarie 14, 2011 at 12:40 pm

    Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

    https://saccsiv.wordpress.com/about/

    Apreciază

  2. Ciprian said, on februarie 14, 2011 at 1:01 pm

    Apreciază

  3. Rodica said, on februarie 14, 2011 at 1:29 pm

    Pacat si rusine ca numai regiunea Belgorod din Rusia a interzis sarbatorirea acestei zilei comerciale, stupide care nu are nimic de a face cu iubirea adevarata profunda de Dumnezeu si de semeni, de comuniune, de smerenie, rabdare, intelegere, bunatate. Dar este scris sa trecem prin toate acestea ca sa ne desavarsim in duh. Inca nu le intelegem, nu le percepem pe toate si de aceea le traim noi si apropiatii nostrii. Trebuie sa fim mai deschisi si sa intelegem si probabil ca atunci, acestia neluati in seama, vor inceta. Cand nu dai atentie, deci energie, miscare prin gand, cuvant, actiune (fapta) atunci se distruge, dispare potentialul cel negativ, rau. Trebuiesc luate anumite masuri doar atunci cand persista si atunci trebuie multa intelepciune. Sa facem si noi romanii zile turistice apetisante in ziua de 1 Martie, ziua martisorului si de 9 Martie , ziua mucenicilor. Cu bine, Rodica

    Apreciază

  4. Marius said, on februarie 14, 2011 at 4:19 pm

    E o „sarbatoare” penibila. Vor numai sa faca cat mai multi prosti sa cheltuie cat mai mult pe tot felul de nimicuri.
    Foarte nerealista prezentarea trecutului de catre autoare. E adevarat ca pe atunci ni se pare noua ca lucrurile erau mai corecte, dar in trecut casatoriile se faceau in principal din interes, in nici un caz din dragoste.
    Interesant ce au facut in Rusia, si in privinta asta chiar e corect, dar pentru mine e gresit sa ne uitam cu aprobare intr-acolo. Numai rele ne-au venit noua de la rusi.

    Apreciază

  5. Mos Ioan said, on februarie 14, 2011 at 4:59 pm

    @Marius
    „Numai rele ne-au venit noua de la rusi” spui tu……………

    De la rusi ne-au venit Mari Sfinti, precum Sf.Serafim de Sarov, Sf.Ioan de Kronstadt, Sf.Ioan Maximovici, si foarte multi alti Sfinti.
    Poporul rus ortodox sufera ca si poporul român, nu trebuie sa confunzi Guvernul criminal rus cu poporul rus……………

    Apreciază

    • Marius said, on februarie 14, 2011 at 5:23 pm

      Bineinteles, nu la asta ma refeream eu.
      Din pacate, la rusi nu e numai o problema de guvern. In toate epocile si orice regim au avut ei (imperiul tarist, regimul comunist), practic in toate privintele au am avut de suferit de pe urma lor – repetatele anexari ale Basarabiei si atrocitatile comise de ei acolo, tradarile din 1877-1878 si apoi 1917-1918, catastrofa comunismului, etc). Si asta au facut cu toti vecinii lor, asa ca, desi stiu ca astfel comit un pacat, nu pot sa le doresc binele, dimpotriva.
      Oricum, am deviat mult de la subiect, nu despre Rusia e vorba aici, am gresit cand am adus vorba.

      Apreciază

  6. Mos Ioan said, on februarie 14, 2011 at 5:01 pm

    Cititi comentariul meu pe Apologeticum referitor la VALENTINE’S DAY…………

    Traim vremuri apocaliptice…………..

    Apreciază

  7. Fulger said, on februarie 14, 2011 at 5:02 pm

    Un exemplu foarte bun de credinta pentru acea regiune la noi nu cred ca se va intampla nici o data.

    Apreciază

  8. alina said, on februarie 15, 2011 at 9:52 am

    Buna ideea cu ziua familiei si fidelitatii.

    Apreciază

  9. […] Cate ceva despre VALENTINE’S DAY („Sfantul Valentin”) […]

    Apreciază

  10. Evghenie said, on februarie 11, 2014 at 10:40 pm

    Marius, te inseli cand spui ca de la rusi avem numai rele. Sa ne amintim din istorie ca secole la rand, pe timpul marilor nostri domnitori, precum Stefan cel Mare, limba slavona era limba in care se scriau toate documentele oficiale in tarile romane, era limba in care se savarseau slujbele bisericesti. Marii nostri ierarhi au intretinut relatii de prietenie cu Biserica Rusa, aducand din Rusia carti si icoane. Sa ne amintim de sinoadele pan-ortodoxe din sec. XVI – XVII, de Sf. Mitropolit Petru Movila al Kievului cu marturisirea lui de credinta. Dupa caderea Constantinopolului, Rusia a fost piatra de temelie a ortodoxiei, aparand-o in fata catolicismului si a protestantismului, si cred ca asa a ramas pana in ziua de azi.

    Apreciază

  11. Evghenie said, on februarie 11, 2014 at 10:50 pm

    Marius, de ce crezi ca in trecut casatoriile se faceau numai din interes si nu din dragoste? Ce este dragostea? Tinerii se iubeau mai mult atunci pentru ca se casatoreau, in general, curati trupeste. Roamanul Ion, de L. Rebreanu, arata, de exemplu, ca tinerii se puteau cunoaste la horele satesti, se alegeau singuri, cu mintea la cap, cunoscand persoana si familia din care provenea. Sau si daca se casatoreau din interes, nu inseamna ca nu ajungeau sa se iubeasca, pentru ca nu puneau pe primul rand sexul, cum se face adeseori in ziua de azi.

    Apreciază

  12. […] Cate ceva despre VALENTINE’S DAY („Sfantul Valentin”) […]

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.