SACCSIV – blog ortodox

PATERIC: Batranul si dracii. Pana n-a strigat “Iisuse, ajuta-mi!”, dracii l-au tot necajit …

Posted in ORTODOXIE, PATERIC by saccsiv on februarie 8, 2011

Un batran a ramas intr-o capiste si au venit dracii, zicandu-i lui: du-te din locul nostru! Iar batranul a zis: voi nu aveti loc. Si au inceput dracii sa-i risipeasca cu totul smicelele lui de finic. Iar batranul sta adunandu-le pe ele. Mai pe urma dracul apucandu-l de mana, il tragea afara. Dar ajungand batranul la usa, cu cealalta mana tinea usa strigand: Iisuse, ajuta-mi! Si indata a fugit dracul. Si batranul a inceput a plange. Iar Domnul a zis lui: de ce plangi? Si a raspuns batranul: fiindca dracii indraznesc sa apuce pe om si sa-l necajeasca. Si i-a zis lui: tu te-ai lenevit; caci cand M-ai cautat, ai vazut cum M-am aratat tie! Acestea le zic, caci este trebuinta de multa osteneala si de nu se va osteni cineva, nu poate sa aiba pe Dumnezeu cu sine, caci El pentru noi S-a rastignit.

Comentariu saccsiv:

Capiste, adica un templu unde bietii necrestini se inchinau in vechime zeilor, deci idolilor, adica dracilor. Batranul crestin, dupa obiceiul vremii, a ramas in acea capiste, gandind insa ca el fiind crestin, automat dracii vor fugi de acolo … Dar n-a fost asa.

Ce putem invata din aceasta istorioara? De exemplu, sa nu stam de vorba cu diavolii. Dar si mai important, sa nu uitam sa ne rugam. Sa nu uitam sa cerem ajutorul. Neincetat.

Bunul Dumnezeu a ingaduit sa-l necajeasca dracii, tocmai pentru a-l invata pe batran sa nu mai uite vreodata sa ceara ajutorul. Si abia ce l-a cerut, ca Domnul i l-a si dat.

Istoria face vorbire despre un lucru totusi mare: o capiste plina de diavoli. Dar nici in lucruri mici sa nu uitam sa ne rugam. Sa nu ne ingamfam ca pe cele neinsemnate le facem si singuri si ca cerem ajutorul doar atunci cand nu le putem face cu propriile puteri pe cele mari. Sa fim smeriti si cuminti, caci suntem doar aburi de o clipa pe acest pamant.

Sa nu zicem vreodata, cand ne sculam, ca mare lucru nu facem in acea zi, ca sa ne mai rugam, ca sa ne mai inchinam. Ca nu stim cand i-a foc o priza sau cum travesam o strada. Trebuie sa intelegem ca fara ocrotirea lui Dumnezeu, oricand pot avea loc nenorociri. Chiar si de am sta pe loc.

Din pacate insa, sunt destui care nici macar in fata marilor primejdii nu se intorc la Dumnezeu. Vad ei limpede ca nu razbesc, dar se comporta precum lemnele natange. Si chiar daca ii inveti sa se roage, parca vorbesti la pereti.

Noi crestinii insa, sa ne rugam neincetat. Desigur, nu doar ca sa cerem, ci si sa multumim, ci si sa slavim, ci si sa cerem iertare.

Cititi va rog si:

Rugaciune pentru izbavirea de vrajmasi

Doamne ajuta!

 

15 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. saccsiv said, on februarie 8, 2011 at 5:59 pm

  Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

  https://saccsiv.wordpress.com/about/

  Apreciază

 2. kore said, on februarie 8, 2011 at 6:22 pm

  asa e. mergem dimineata pe strada,in drum spre serviciu,pe trecerea de pietoni, si a trecut razant,in viteza pe langa mine o masina.la nici 5 centimetri de mine.si mi-am adus aminte,mai tarziu,ca in dimineata aceea uitasem sa spun”Tatal nostru”.din fericire,El n-a uitat de mine.:)

  Apreciază

 3. Un pacatos said, on februarie 8, 2011 at 7:04 pm

  21. Dar acest neam de demoni nu iese decât numai cu rugăciune şi cu post.
  Matei, cap.17

  7. Supuneţi-vă deci lui Dumnezeu. Staţi împotriva diavolului şi el va fugi de la voi.
  Iacov, cap. 4

  Apreciază

  • Un pacatos said, on februarie 8, 2011 at 7:13 pm

   Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine, păcătosul!

   Apreciază

 4. Fulger said, on februarie 8, 2011 at 7:57 pm

  Cand eram mai mic mergeam cu mama mea prin parc,era primavara, si ne opriseram chiar pe mijlocul alei sa privim copaci infloriti cand de odata dupa nici 5 secune in fata noastra cazuse o ditamai creanga de copac,daca nu ne-am fi oprit sa admiram copacul ne cadea in cap , ne-am uitat in sus sa vedem daca cineva a taiato dar nimic, acum vad ca fiecare nimic pentru omul de zi cu zi este o minune data de Dumnezeu pentru noi.

  Apreciază

 5. Colaps said, on februarie 8, 2011 at 8:14 pm

  Cuvinte de înțelepciune ale Sfântului Cleopa Ilie:

  „… si de aceea, vai de acela care uita de moarte, ca acela moare cu trupul la vremea lui, dar cu sufletul moare cand face pacatul. Daca am fi avut totdeauna pe moarte inaintea ochilor, n-am face pacatul nu numai cu lucrul, nici cu cuvantul, nici cu gandul. Pentru ca Dumnezeu judeca pacatul si cu gandul ca pacat desavarsit. Ce spune dumnezeiescul parinte Efrem Sirul ? „Nu mai aruncati in negrija, fratii mei, pentru pacatele cu gandul, ca ar fi usoare. Daca pacatele cu gandul ar fi usoare, nu socotea Insusi Hristos, Intelepciunea lui Dumnezeu, preacurvie intru pofta de muiere si ucidere intru ura de frate. Numai ai cugetat cu patima la muiere si te-ai facut preacurvar! Numai ai cugetat cu ura asupra fratelui tau, si-l urasti, esti ucigas! ”

  Ai auzit ?! Preacurvie din gandire, precurvie din a gandi, din a ura pe fratele, ucidere. Vezi ? Iar moartea nici aici nu te lasa. Moartea te opreste nu numai sa nu te iei la pacatul cu lucrul, nici la acel cu gandul. Pentru ca Dumnezeu osandeste gadurile ca pe fapte in Legea Darului. El n-a venit sa strice Legea, si sa o desavarseasca. In Legea Veche era „sa nu furi”, iar in Legea Darului, nici sa nu poftesti lucrul altuia. Deci, te opreste nici sa nu gandesti cu patima asupra lucrului altuia.

  Fratii mei, fericit, de trei ori fericit, este omul acela care si-a luat semen pe moarte, si totdeauna cand il lupta lenevia sa nu faca canonul, sa nu-si faca canonul dat de duhovnic, cand il lupta dracul sa nu pazeasca posturile sa dezlege la mancare de orisicand nu trebuie, sau cand il lupta dracul sa fure, sau sa adune avere, sau sa razbune pe altul, sau sa curveasca, sau sa fure, sau sa injure, sau sa se imbete, sau sa fumeze, el intreaba pe moarte: „Ce zici moarte: sa fac lucrul acesta ?”. Si moartea ii spune: „Nu, nu fa! Ca plata pacatului este moartea. Si eu vin indata dupa pacat, si te iau si te duc in Gheena.” Si iata cum moartea de care noi ne temem, ea ne este cel mai mare prieten si cel mai mare sfetnic in viata, spre viata vesnica. Nu, filosofia noastra a crestinilor nu este sa fugim de moarte! Dar ce ? Sa ne pregatim de moarte. Sa o asteptam sa vie la noi. Si cum ? Sa ne marturisim curat pacatele, sa ne facem canonul, sa ne impacam cu toti, sa incetam de la pacate, sa facem fapte bune. Si atunci asteptam moartea ca pe o mare parada, ca pe o mare sarbatoare. Auzi ce spune Sfantul Efrem: „barbatul mustrat de stiinta sa pentru pacat, foarte se teme de moarte. Iar omul drept asteapta moartea ca pe o mare sarbatoare: sa vie sa trecem din moarte la viata, ca viata de acum este moartea sufletului, pentru cei ce se lovesc de dansul.”

  Vezi moartea, nu ne temem, vai de mine, mor! Ne temem ? Sa nu ne temem de ea. Sa ne temem de pacat, ca pacatul ne duce la moarte, ca plata pacatului este moarte. Si adevarata moartea a sufletului este pacatul. Si acestea am zis pe scurt despre moarte, dar sa vorbim ceva si despre judecata de apoi in aceasta predica …”

  Apreciază

 6. Anda said, on februarie 8, 2011 at 8:22 pm

  Incerc cu sfiala sa deslusesc invatatura de credinta care se desprinde din aceasta minunata perla de intelepciune din Pateric…
  Asadar, la vreme de grea incercare pune toata puterea sufletului tau in rugaciune. Striga la Domnul ca si cananianca din strafundul inimii tale: „Doamne, ajuta-mi!”
  Si aminteste-ti de femeia care de 12 ani avea o scurgere de sange…Cu cata indrazneala s-a apropiat de Domnul. Caci, iata, multi ne rugam, dar poate putini IL ATINGEM in rugaciunea noastra. Fa ca rugaciunea ta sa-L uimeasca pe Domnul, asa cum vedem in Evanghelia dupa Luca: „Cine s-a atins de Mine?” „S-a atins de Mine cineva. Caci am simtit o putere care a iesit din Mine.” (Luca VIII, 42-48)
  Si, fie ca rodul ostenelii tale sa primeasca raspunsul Dragostei eterne: „Indrazneste fiica(fiule), credinta ta te-a mantuit!” . Amin.

  Apreciază

 7. mircea said, on februarie 8, 2011 at 9:57 pm

  Pt cei ce citesc si nu cred astfel de lucruri, sa stiti ca nu sant povesti.
  Diavolul exista si ne ataca sub diverse forme, cand mai tare cand mai incet, cand grosolan, cand subtil.
  Am trecut printr-o „intimplare” de genul asta cand aveam 17 ani. Eram ateu (scoala comunista) dar in acelasi timp il provocam pe Dumnezeu (urat de tot). Cine credeti ca a raspuns si speculat situatia (indusa de mine) ? Diavolul. Iar raspunsul diavolului a fost pe masura provocarii mele. Si atunci, ateul (sau ingerul ateului prin gura ateului) s-a rugat scurt, si Dumnezeu l-a salvat. Pe loc.
  De asta sant de 1000 de ori mai pacatos decit un pacatos „obisnuit”. Eu am avut dovada. Sac si cenusa din belsug trebuie.
  Cred ca fiecare poate descoperi in viata lui „caile Domnului”. ” Recunoaste-L in toate caile tale, si El iti va netezi cararile”.
  Dumnezeu sa ne ajute!

  Apreciază

 8. andrei said, on februarie 9, 2011 at 9:15 am

  Oare are ceva daca fiind ortodox ascult cateva melodii de-ale penticostalilor(sau alte secte) cum ar fi „Dumnzeu e taria mea” ?

  Apreciază

  • varul de la tara said, on februarie 9, 2011 at 9:41 am

   Da, are. De ce sa nu intri si in „bisericile” lor, daca tot mergi pe ideea asta?

   Apreciază

   • Un pacatos said, on februarie 9, 2011 at 12:46 pm

    Nu sunt bune astfel de cantece, ca promoveaza un concept teologic fara fundament, adica ” siguranta mantuirii”, adica un credincios e gata mantuit, el nu mai poate gresi de moarte, face pacat de moarte. Ceea ce e fals, noi luptam si TREBUIE sa luptam cu pacatul pana in ultima clipa:
    ” 20. Căci dacă, după ce au scăpat de întinăciunile lumii, prin cunoaşterea Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos, iarăşi se încurcă în acestea, ei sunt învinşi; li s-au făcut cele de pe urmă mai rele decât cele dintâi.” ( II Petru 2, 20).

    Apreciază

  • Un pacatos said, on februarie 9, 2011 at 12:49 pm

   Frate Saccsiv, corecteaza, te rog, ” lutam” in luptam,

   Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: