SACCSIV – blog ortodox

Testamentul Mitropolitului Bartolomeu Anania

Posted in IPS BARTOLOMEU ANANIA by saccsiv on februarie 4, 2011

Citez din articolul Testamentul Mitropolitului Bartolomeu Anania:

Subsemnatul ANANIA VALERIU, pe numele de calugar BARTOLOMEU, Arhiepiscop al Vadului, Feleacului si Clujului si Mitropolit al Clujului Albei, Crisanei si Maramuresului, domiciliat in Cluj-Napoca, P-ta Avram Iancu nr. 18, in varsta de 88 de ani, aflandu-ma in deplinatatea facultatilor mintale, nesilit de nimeni, din vointa mea libera si neviciata, dar cu sanatatea trupului din ce in ce mai subreda si cu sentimentul ca nu mai e mult pana cand Domnul ma va chema acolo unde va crede El de cuviinta, pentru cazul incetarii mele din viata, insemnez aici cateva ganduri testamentare, spre cuvenita plinire si fac urmatoarea dispozitie testamentara:

Las toate drepturile mele de autor Fundatiei „Mitropolitul Bartolomeu”, pe care am infiintat-o, din economiile proprii, pentru a oferi burse tinerilor merituosi, dar lipsiti de posibilitati materiale.
Vreau ca drepturile mele de autor de pe urma Bibliei, la diortosirea careia am lucrat 11 ani, sa revina Fundatiei „Mitropolitul Bartolomeu”.
Doresc ca Fundatia „Mitropolitul Bartolomeu”, al carei fondator sunt, sa imi duca mai departe memoria, sa nu fie niciodata desfiintata, sa nu-i fie schimbat scopul principal pentru care a fost infiintata, iar banii si intregul ei patrimoniu sa nu poata fi folosit in alte scopuri de catre nimeni.
Fiind calugar de la varsta de 20 de ani, am renuntat la orice fel de mostenire de la parintii mei, totul revenindu-le copiilor si nepotilor lor. Economiile mele banesti din ultimii ani, depuse in conturile mele de la banca sau in casa de fier pentru eventualele trebuinte medicale si aflate, sub semnatura si cheie, in grija arhidiaconului Gavril Varva, vor fi transferate in contul Fundatiei „Mitropolitul Bartolomeu”.
Singura mea avere sunt biblioteca si manuscrisele personale, precum si colectia de acte, scrisori si fotografii, toate aflate in resedinta mea din Manastirea Nicula, pe rafturi si in doua seifuri metalice, sub auspiciile Fundatiei Mitropolitul Bartolomeu, din al carui colegiu director face parte si staretul acestei manastiri. Daca si cand se va considera ca acestea pot prezenta un oarecare interes pentru cultura romaneasca, prefer ca la ele sa aiba acces profesorul universitar Aurel Sasu, care mi-a dat acordul in acest sens.
Obiectele personale marunte din resedinta de la Cluj vor ramane pe seama institutiei; cele din resedinta niculeana vor ramane pe loc.
Doresc sa fiu inmormantat in groapa de pamant reavan, avand deasupra piatra pe care mi-am pregatit-o din timp.
Sa nu mi se acorde distinctii post mortem, de nici un fel.
La carma Mitropoliei imi doresc un urmas vrednic si demn, credincios Bisericii Ortodoxe, responsabil, integru, adversar al coruptiei de orice fel si sub orice forma, care sa continue si sa desavarseasca ceea ce am inceput eu. Dintre acestea:
Pictarea catedralei in tehnica mozaic.
Radio Renasterea
Revista TABOR
Fundatia „Mitropolitul Bartolomeu”
Policlinica „Sfantul Pantelimon”
Continuarea lucrarilor la mozaicurile din biserica „Schimbarea la Fata” din Cluj-Napoca, sub coordonarea pictorului si teologului italian Marko Ivan Rupnik.
Canonizarea si cultul Sfantului Pahomie de la Gledin
Canonizarea si cultul Sfintilor Martiri Nasaudeni
Gradinita „Sfantul Stelian”
Cer iertare tuturor celor carora le-am gresit, intr-un fel sau altul, asa cum si eu, la randu-mi, ii iert pe toti cei care, cu voie sau fara voie, mi-au gresit.
Declar ca nu am copii, iar parintii imi sunt decedati.
Numesc executor testamentar, in baza art. 910 si urmatoarele din Codul Civil pe preotul Bogdan Ivanov, actualul meu secretar de cabinet caruia ii incredintez spre executare acest testament.
Orice Testament anterior acestuia devine nul si neavenit.

† BARTOLOMEU VALERIU ANANIA

Comentariu saccsiv:

Sa speram ca este publicat integral. Deocamdata observam ca a dorit, dupa cum s-a mai spus, sa fie „inmormantat in groapa de pamant reavan” si dupa cum stim din cartea Parintele Gheorghe Calciu. Marturisitorul prigonit, groapa trebuia sa fie la Nicula:

IPOTEZA: IPS Bartolomeu Anania nu va fi inmormantat la Nicula, pentru a nu-i deveni mormantul loc de pelerinaj?

Iata insa ca deja una din dorinte i-a fost incalcata:

INCREDIBIL dar si EMBLEMATIC: Nu l-au inmormantat pe IPS Bartolomeu in pamant reavan la Nicula, cum si-a dorit … Au adus pamant reavan de la Nicula si … au turnat peste sicriu

Reclame

12 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. saccsiv said, on februarie 4, 2011 at 9:22 am

  Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

  https://saccsiv.wordpress.com/about/

  Apreciază

 2. Calin said, on februarie 4, 2011 at 10:22 am

  eu sunt curios cine va fi succesorul Prea Sfintiei Sale? … si chiar am pierdut unul dintre mari arhierei romani ai tuturor timpurilor, Dumnezeu sa-l odihneasca unde drepti se odihnesc!

  Apreciază

  • el said, on februarie 4, 2011 at 3:35 pm

   @Calin

   se incearca acum supunerea Mitropoliei Clujului puterii dictatorului ciobotea din deal;ca succesor al IPS Bartolomeu va fi preferat un ierarh slugarnic obedient patriarhiei si cine se va arata mai sraguincios zilele acestea cand se trag sforile va capata Mitropolia;ori Streza si scoala ratacita ecumensitofila militanta de la Sibiu(dar va avea nevoie de jumatate +1 din voturi iar in Sinod sunt si episcopi care NU vor face jocurile patriarhiei si ar putea deturna alegerea lui Streza a carui pozitie ca iererh este deja cunoscuta ;impunand astfel patriarhiei si luarea in calcul si pregatirea altei alternative cu un candidat NEUTRU mai dificil de dicernut initail caci inca nemanifest ca atitudine) ori un alt ierarh NEUTRU dar slabanog si usor de manipulat si OBLIGATORIU cu dragoste de ecumenism si ceva exercitiu in acest sens.
   Nu m-ar mira sa auzim despre IPS Iosif de la Paris !!!

   M-au bucurat de cuvintele PS Justinian Chira si il consider demn de scaunul de la Cluj pe PS Ioan de la Covasna.

   Apreciază

 3. MIhaela said, on februarie 4, 2011 at 10:54 am

  Deaja sunt framatari pe acolo:
  04 februarie (din ziarul on line “Stiri de Cluj”)
  Episcopul Iustinian Chira, despre jocurile de culise din Biserica Ortodoxa Romana: “Clujul este capitala Ardealului, nu Sibiul! ”
  PS Iustinian Chira, episcopul Maramuresului si Satmarului, a atacat dur jocurile de culise din cadrul Bisericii Ortodoxe Romane. “Toti nechematii si neincheiatii isi dau cu pararea. Capitala Ardealului este la Cluj”.

  Preasfintia Sa s-a rugat la catafalcul Mitropolitului Bartolomeu si le-a transmis un mesaj dur prelatilor care vor sa mute Mitropolia la Sibiu.

  “Toti nechematii si neincheiatii se afla in treaba sa vorbeasca, dar care nu au niciun corespondent cu Dumnezeu. Isi apara ambitiile individuale, care nu au nicio importanta pentru tara, pentru Dumnezeu, pentru Romania. Mitropolia Clujului nu-i in pericol pentru ca aici exista un popor care isi apara patrimoniul. Nu te poti muta din casa in tinda. Capitala Ardealului care este? Capitala Ardealului este Clujul”, a spus episcopul referitor la afirmatiile mitropolitului Streza, care a declarat ca nu pot fi doua mitropolii in Ardeal.

  Despre episcopul Ioan de la Covasna a spus ca e la fel de bun de mitropolit ca oricare dintre credinciosi. “Ultimul credincios din Romania e bun de mitropolit. Sa va mandriti ca suneti romani si ortodocsi”, a spus PS Iustinian Chira.

  “Bartolomeu este un om care merita sa fie trecut in randul sfintilor. Eu am slujit la Catedrala din Cluj Napoca 17 ani in vremurile alea grele. Imi pare bine ca am ajuns sa ma intalnesc cu Bartolomeu. Duminica dimineata in zori l-am visat, un vis extraordinar”, a mai spus episcopul Iustinian Chira, episcop de Maramures si Satu Mare.

  Apreciază

 4. pavel said, on februarie 4, 2011 at 11:44 am

  off-topic
  poate ar trebui sa scrii si despre fenomenul asta de lepadare  Apreciază

 5. Graiul Ortodox said, on februarie 4, 2011 at 12:46 pm

  22. TESTAMENTUL MITROPOLITULUI BARTOLOMEU VALERIU ANANIA. Plicul a fost desfăcut și citit în cadrul ședinței Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Clujului, în seara zile de 31 ianuarie 2011, la o oră după pelcarea Părintelui Mitropolit spre Imparatia Cerurilor( ora decesului 19,25). (SURSA RADIO RENASTEREA CLUJ)

  http://graiulortodox.wordpress.com/

  Apreciază

 6. sol said, on februarie 4, 2011 at 12:52 pm

  frumos cuvant lasat in urma.
  unde urmeaza sa i se odihneasca trupul… e important…. de ce?

  Apreciază

 7. Mihai said, on februarie 4, 2011 at 3:40 pm

  Dumnezeu sa-l ierte si sa se Odihneasca in Ceruri, un om foarte important pentru Romania s-a pierdut.

  Apreciază

 8. tiberiu1 said, on februarie 4, 2011 at 4:16 pm

  nu va suparati dar din cate vad reiese ca IPS Bartolomeu voia sa fie ingropat in pamant si nu bagat in cripta

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: