SACCSIV – blog ortodox

FOTO – Babilonul de la BISERICA DE GHEATA: ortodocsi, romano-catolici, greco-catolici si evanghelici au „sfintit” uraciunea pe 24 ianuarie

Posted in BALEA LAC, BISERICA DE GHEATA, ECUMENISM by saccsiv on ianuarie 25, 2011

Citez din articolul Şapte preoţi au binecuvântat Biserica de Gheaţă:

Cea de-a cincea biserică de gheaţă construită în “ţinutul de cleştar” de la Bâlea Lac, în Masivul Făgăraş, a primit binecuvântarea preoţilor luni, 24 decembrie. Ineditul lăcaş de cult, singurul de acest fel din această parte a Europei, a fost edificat în imediata apropiere a Hotelului de Gheaţă, după aproape trei săptămâni de muncă.
Slujba de sfinţire a Bisericii de Gheaţă a fost oficiată de preoţii ortodocşi Ioan Chidu, Mihaiu Resiga (Parohia Avrig 3), Liviu Mujat (Parohia Oprea- Cârţişoara) şi Constantin Avram (Parohia Glâmboaca), Ştefan Ioan Crişan (Biserica Greco-Catolică, Parohia Bradu), Michael Ştefan Reger (Biserica Evanghelică, Parohia Cârţa) şi Oscar Raicea (Biserica Romano-Catolică, Biserica Romano-Catolică Sibiu), numărul preoţilor prezenţi fiind cel mai mare înregistrat vreodată la evenimentele de aici.

Şi în ceea ce priveşte numărul de turişti participanţi la ceremonie, s-a stabilit un adevărat record (au fost prezenţi peste 50 de turişti), foarte mulţi dintre aceştia sosind la Bâlea Lac în mod special pentru a lua parte la acest eveniment deosebit (un grup de 30 mici şcolari sibieni, alături de învăţătoarele lor). Cei mai mulţi dintre participanţi au asistat pentru prima dată la o slujbă oficiată într-o biserică de gheaţă, şi au fost cu adevărat impresionaţi de acest moment.
La fel ca şi anul trecut, slujba de sfinţire a fost, de fapt, o îmbinare a mai multor slujbe diferite, cei şapte preoţi prezenţi prezentând serviciile religioase potrivite şi permise pentru un asemenea eveniment de rânduielile şi canoanele fiecărei biserici. Slujbele au fost oficiate în limbile română şi germană.
Biserica de Gheaţă de la Bâlea Lac promovează ecumenismul şi este deschisă, în mod gratuit, oricărui doritor, indiferent de religie sau orientare.
Iniţial, inaugurarea obiectivului a fost programată pentru jumătatea lunii ianuarie, dar condiţiile meteorologice nefavorabile au determinat organizatorii să amâne acest moment.
Lăcaşul de cult are ca model o veche biserică din satul sibian Mălâncrav. “Construcţia” a fost realizată în întregime din zăpadă, apă şi calupuri mari de gheaţă de gheaţă (pereţii au o grosime ce depăşeşte un metru), extrase din lacul Bâlea, tehnologia de construire fiind aceeaşi cu cea folosită la Hotelul de Gheaţă. În interior, Biserica de Gheaţă are un mic altar, bănci de gheaţă, icoane în basorelief sculptate în gheaţă iar iluminatul este asigurat de leduri ecologice, ce nu degajă căldură şi un candelabru.
Biserica de Gheaţă poate găzdui diverse evenimente, dar pentru toate acestea este nevoie de programare. În sezoanele trecute, la bisericile de gheaţă construite la Bâlea Lac au fost oficiate două botezuri, o cununie religioasă şi mai multe slujbe sau momente de rugăciuni.
Biserica de Gheaţă şi Hotelul de Gheaţă sunt principalele obiective ale Proiectului de Marketing Turistic “Hotel of Ice- Bâlea Lac”.

Comentariu saccsiv:

Asadar,

preoţii ortodocşi

Ioan Chidu,

Mihaiu Resiga (Parohia Avrig 3),

Liviu Mujat (Parohia Oprea- Cârţişoara)

Constantin Avram (Parohia Glâmboaca)

Biserica Greco-Catolică

Ştefan Ioan Crişan (Parohia Bradu),

Biserica Romano-Catolică

Oscar Raicea (Sibiu),

Biserica Evanghelică

Michael Ştefan Reger (Parohia Cârţa)

Si cica:

La fel ca şi anul trecut, slujba de sfinţire a fost, de fapt, o îmbinare a mai multor slujbe diferite, cei şapte preoţi prezenţi prezentând serviciile religioase potrivite şi permise pentru un asemenea eveniment de rânduielile şi canoanele fiecărei biserici. Slujbele au fost oficiate în limbile română şi germană.

Dupa ce canoane ortodoxe a fost permis acest Babilon? Indubitabil, dupa nici unul. Ci dupa ratacirea din mintile lor, caci Biserica de Gheaţă de la Bâlea Lac promovează ecumenismul”.

Reclame

44 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. saccsiv said, on ianuarie 25, 2011 at 3:44 pm

  Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

  https://saccsiv.wordpress.com/about/

  Apreciază

  • Ioan Pelasgul said, on ianuarie 25, 2011 at 5:34 pm

   Saccsiv, ce parere ai despre faptul ca Nicolae Steinhardt a fost botezat ortodox dar in prezenta unor preoti de alte confesiuni eretice?

   Apreciază

   • Un pacatos said, on ianuarie 25, 2011 at 5:41 pm

    Steinhart a fost botezat in puscarie, deci erau de mai multe confesiuni prezenti.

    Apreciază

   • saccsiv said, on ianuarie 25, 2011 at 5:49 pm

    Ioan Pelasgul

    Trebuiau sa faca o cerere scrisa catre comandantul penitenciarului, sa-i mute pe ceilalti in alte camere.

    Sau macar sa-i fi dat sefului de tura un cartus de tigari Camel, ca sa-i scoata la plimbator pe ceilalti.

    Glumesc amar desigur. Dar pui si tu niste intrebari …

    Apreciază

  • Sergiu said, on ianuarie 26, 2011 at 1:24 am

   Am lucrat o imagine pentru fluturaşul antiecumenism. O puteţi descărca aici http://www.megaupload.com/?d=E93TLKV3 . Aştept păreri, sfaturi etc.

   Apreciază

 2. Rgogu said, on ianuarie 25, 2011 at 3:51 pm

  Sa fie caterisiti toti patru !

  Doamne ajuta!

  Apreciază

  • USA said, on ianuarie 25, 2011 at 4:27 pm

   Si daca n-o sa-i cateriseasca ce-ai sa faci?

   Apreciază

  • USA said, on ianuarie 25, 2011 at 4:57 pm

   Urmaresc de ceva timp blog-ul asta, si, dupa umila mea parere, sunt la curent cu ce se intampla in Romania si in lume. Ce ma surprinde cel mai mult e ca inca nu vine nimeni cu o solutie. Mai ales ca sunt si preoti ortodocsi(?!) care comenteaza pe acest blog. Si, de fapt, si cu cei din cercul meu de apropiati, cu care mai discut din cand pe aceste teme, nu ma laud – niciunul nu e in stare sa „afirme” o solutie. Dar, ma rog, noi suntem niste simplii mireni, dar totusi… Papacioc, Parvu…nici pe acestia nu-i vad ca vin, realmente, cu o solutie. Adica niste stalpi cum ii numim/vedem noi, ar trebui sa aiba totusi niste reactii. Nu mai suntem la anul 1500 cand in combaterea unei erezii dura ani datorita distantei/comunicarii lente – acum avem telefon, internet, email. Acum, reactiile ar trebui sa fie imediate.

   Chiar sunt curios ce raspunsuri o sa primesc – nu aprobari de genu’ „da, e grav”, sau alt gen de lamentari, ci BARBATESTE – SOLUTII!!!

   Apreciază

   • ojog dragos said, on ianuarie 26, 2011 at 9:49 am

    se pare ca esti unul dintre putinii care pun problema in felul asta.din cate am observat eu,atitudinea tuturor celor de pe aici e „nu exista solutii lumesti”.pana la un punct sunt de acord cu afirmatia asta,dar numai pana la un punct.se poate vorbi mult pe tema asta,dar a te ascunde in spatele a „nu exista solutii lumesti ” si a astepta,in loc de a actiona mi se pare lipsit de barbatie.cu siguranta nu sunt eu in masura sa dau solutii si nici nu pretind ca ceea ce sustin eu este bine.
    daca vrei sa vorbim in privat despre lucrul asta astept sa-mi scrii.

    Apreciază

 3. Un pacatos said, on ianuarie 25, 2011 at 3:52 pm

  ” Căci trebuie să fie între voi şi eresuri, ca să se învedereze între voi cei încercaţi.” ( I Corinteni 11, 19);
  ” Fraţilor, va poruncim in numele Domnului nostru Iisus Hristos sa va feriti de orice frate care umbla fara de randuiala, si nu dupa predania pe care ati primit-o de la noi.” ( II Tesaloniceni 3, 6).

  Apreciază

  • Un pacatos said, on ianuarie 25, 2011 at 4:49 pm

   – ” Oricine se abate si nu ramane in invatatura lui Hristos nu are pe Dumnezeu; cel ce ramane in invatatura Lui, acela are si pe Tatal si pe Fiul.” ( II Ioan 1, 9);
   – ” De omul eretic, dupa intaia si a doua mustrare, departeaza-te,
   Stiind ca unul ca acesta s-a abatut si a cazut in pacat, fiind singur de sine osandit.” ( Tit 3, 10-11).

   Apreciază

 4. oarecare said, on ianuarie 25, 2011 at 4:03 pm

  lucrurile se leaga:
  http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/afacerea-de-familie-a-iernii-hotelul-de-gheata-de-la-balea-lac-143356.html

  plus primul comentariu…

  am fost vara pe acolo in urma cu vreo 2 ani am stat o ora sa preia comanda, o ora sa o aduca si o ora sa vina cu nota de plata… niciunde in Romania nu am intalnit asa ceva, in general ma multumesc cu putin dar pe astia i-am tinut minte…

  Apreciază

  • oarecare said, on ianuarie 25, 2011 at 4:08 pm

   vocea poporului la 24 ianuarie, 12:31 a spus:

   peste o locatie plina de energii ancestrale domneste o familie de masoni…asta spune tot.

   Apreciază

 5. Micael Nicolas said, on ianuarie 25, 2011 at 4:08 pm

  http://rugainimii.wordpress.com/

  http://filocalia-audio.blogspot.com/

  Vă mulţumesc că îmi permiteţi să postez aceste două link-uri pe blogul d-voastră pentru trafic !

  Apreciază

 6. Maria said, on ianuarie 25, 2011 at 4:20 pm

  Eu nu cred ca s-a sfintit. Nu, nu cred aici nu mai este vorba de un pacat ci de-o erezie. Nu se coboara Duhul Sfant acolo.

  Apreciază

 7. Iustina said, on ianuarie 25, 2011 at 4:45 pm

  Vai de mama lor! Se duce „sfintirea” precum se va topi gheata.
  Sminteli din acestea o sa mai vedem.
  E timpul lupilor in piei de oaie.

  Apreciază

 8. muttley said, on ianuarie 25, 2011 at 4:48 pm

  Stimate saccsiv sau toti ceilalti,am rugamintea sa ma lamuriti intr-o problema:
  Am o prietena foarte credincioasa,de religie ortodoxa,care merge la biserica,tine toate posturile etc.
  Toata ziua asculta acasa Radio S.O.S.(al penticostalilor).Eu i-am spus ca dupa parerea mea grseste,si daca tot vrea sa asculte posturi religioase,cu siguranta va gasi si posturi ortodoxe.
  Ea mi-a raspuns ca acolo unde se aduna doi oameni in numele lui Iisus,acolo va fi si acesta,astfel ca nu considera ca este o greseala sa-i asculte pe penticolsali.
  Nu am mai stiut ce sa-i raspund.Greseste ea sau am gresit eu?

  Apreciază

  • oarecare said, on ianuarie 25, 2011 at 5:04 pm

   Normal ca nu e bine… exista Reintregirea (in centrul tarii), Trinitas (cu exceptia stirilor si ecumenismelor) si sunt si radiouri ortodoxe online

   Apreciază

  • Un pacatos said, on ianuarie 25, 2011 at 5:21 pm

   Lui Muttley,
   Penticostalii nesocotesc taina preotiei, ca Domnul si Mantuitorul nostru Iisus Hristos a spus apostolilor:
   ” Si Iisus le-a zis iarasi: Pace voua! PRECUM M-A TRIMIS PE MINE TATAL, VA TRIMIT SI EU PE VOI.
   Si zicand acestea, a suflat asupra lor si le-a zis: LUATI DUH SFANT!
   CARORA VETI IERTA PACATELE, LE VOR FI IERTATE, SI CARORA LE VETI TINE, VOR FI TINUTE.” ( Ioan 20, 21- 23);
   Penticostalii nu cinstesc pe Maica Domnului, catre care ingerul Gavriil a zis: ” BUCURA-TE, CEEA CE ESTI PLINA DE HAR, DOMNUL ESTE CU TINE. BINECUVANTATA ESTI TU INTRE FEMEI.” ( Luca 1, 28);
   Si iarasi, Fecioara a zis: ” Ca, iata, DE ACUM MA VOR FERICI TOATE NEAMURILE.” ( Luca 1, 48).

   Apreciază

  • G-man said, on ianuarie 25, 2011 at 6:33 pm

   @muttley.. nu ai gresit . ea spune bine ce spune : „ca acolo unde se aduna doi oameni in numele lui Iisus,acolo va fi si acesta” ….. numai ca poti completa asa
   – daca te aduni cu cei ce nu cred asa : Maica Domnului FECIOARA inainte de nastere, FECIOARA in timpul nasterii , FECIOARA dupa nastere …… sa nu se adune..ca se risipeste.
   atat am putut sa spun si eu din ce am citit si nu de la mine.

   Apreciază

 9. Un pacatos said, on ianuarie 25, 2011 at 4:58 pm

  – ” Iubitilor, punand toata ravna sa va scriu despre mantuirea cea de obste, simtit-am nevoie sa va scriu si sa va indemn SA LUPTATI PENTRU CREDINTA DATA SFINTILOR, ODATA PENTRU TOTDEAUNA.” ( Iuda 1, 3);
  – ” Este un Domn, O CREDINTA, un botez” ( Efeseni 4, 5).

  Apreciază

 10. scorilo said, on ianuarie 25, 2011 at 5:11 pm

  Pai daca astea sunt vremirile sa ne vindem totul si sufletul ca asa ajungem mai repede in iad-dai credinta ta altora nu o mai ai.
  Trebuie sa fim cu totii prieteni cand vecinii imi tot dau in cap de 90 de ani si ma fura intr-una?
  Este o super tampenie cu ecumenismul sa fim frati sa ne furam pe fata.Ce s-a intamplat la Balea e un non sens un rahat

  Apreciază

 11. Fulger said, on ianuarie 25, 2011 at 5:13 pm

  Saccsiv adauga si tu te rog poze din afara biserici sa vad ce stil de biserica este desi inauntru pare a fi biserica catolica.

  Apreciază

  • saccsiv said, on ianuarie 25, 2011 at 5:31 pm

   Fulger

   Asta am gasit.

   Daca altcineva mai gaseste, sa-mi dea un semn.

   Apreciază

 12. Aurora said, on ianuarie 25, 2011 at 5:20 pm

  S-a creat deja o traditie, acolo la Balea cu aceasta pseudo-biserica. Vai de cei ce au participat la asa ceva ! Este tot o treaba ecumenista.

  Apreciază

 13. kosk said, on ianuarie 25, 2011 at 5:45 pm

  la Balea au „aterizat” si dracii, deci evenimentele se leaga. (ptr. cunoscatori)

  Apreciază

 14. kosk said, on ianuarie 25, 2011 at 6:35 pm

  off tank 🙂
  frate, da un refresh la blogroll ,ca unele site-uri au disparut cam de multisor… (deleted this blog), de exemplu blogul „raza de soare printre crengile copacului”. sau asa ceva..

  Apreciază

  • saccsiv said, on ianuarie 25, 2011 at 6:39 pm

   kosk

   Mda. Lista cea lunga … De mult am la „de facut” si treaba asta.

   Apreciază

 15. gerula said, on ianuarie 25, 2011 at 7:57 pm

  picatura chinezeasca !asta vad ca e modul in care pana la urma şi ortodocsii au pus botu….desi acum 2 ani prolificul P.s Laurenţiu striga in gura mare ca preoţii ortodocşi NU au ce cauta acolo! Mă doare undeva de igluul de la Balea;problema este la nivelul ierarhilor,se duc VULTURII şi LEII in fata cărora nici nu îndrăzneau să-şi ridice capul ,da’poi sa zică ceva,ca erau mirosiţi şi daţi in vileag. Ăsta e,am fost vânduţi economic,apoi politic-doctrinar urmează pic cu pic şi credinţa la cern ut. Aşa popor aşa ierarhi şi popi,când ai cel mai mare număr de avorturi !! 20000000 de pruncuti !!?! Vaaaai Măicuţă Sfântă nu ne lasaa ! O TARA data la forceps şi aruncata la canal !!?nu am crezut ca va fi ceea ce zicea p. ArsenieBoca ‘tiganii vor stăpâni şi ORTODOXIA va sla bi atât in Ardeal, ca pana şi Sibiul va cadea! Să NU fie! dar se pare ca asemenea lui athenagoras,cineva s-a mişcat ca o pisica in noapte şi in întunecimi şi in acest mod viclean cu ajutorul cozilor de topor a lovit şi vor lovi pana NE ‘OM trezi ca din NEAMUL care am fost am devenit o populaţie.

  Apreciază

 16. acelas said, on ianuarie 25, 2011 at 8:13 pm

  trebuie stiut ce episcop a incuviintat delegarea (sau poate chiar … fortarea) acolo a acelor preoti. Deci cine apartin acestia? Sau care e episcopul locului respectiv? Prin care din ei s-o fi lucrat? E limpede ca s-a facut „de sus”, preotii aceea par ca nici nu stiu pe ce lume traiesc…, ori au fost fortati „subtil” cu altele, scoatere din parohie (in aceste vemuri..) etc…

  Apreciază

 17. fanu said, on ianuarie 25, 2011 at 8:19 pm

  http://ambasadorul.wordpress.com/2011/01/24/adunarea-generala-inchinare-sau-intinare-2/

  uite tot de divertisment, ăştia fac adunări generale ca la acţionarii din sport 🙂

  Apreciază

 18. natalia said, on ianuarie 25, 2011 at 8:41 pm

  Dar sa-mi fie cu iertare preotii aceia nu ar trebui caterisiti pe modelul lui Daniel Crecan?Preotii respectivi tin de Arhiepiscopia Sibiului si de Laurentiu Streza care simpatizeaza cu ecumenismul din pacate pt cei pe care ne pastoreste….

  Apreciază

 19. Geo said, on ianuarie 26, 2011 at 11:25 am

  Cred ca Dumnezeu Bunul ne mai da un mesaj prin aceste sminteli.Asa cum aceasta biserica se va topi la primele raze de soare,tot asa si credinta unora,se va topi in bataia ereziilor de tot felul.Dar la venirea uraciunii oare cum ne vom comporta daca pe vreme buna vizitam astfel de locuri?Daca ,,,,credinciosii nu ar fi intrat ,ca niste smintiti ,in asa ceva,la anul nu s-ar mai fi construit.Ce spunea Sft.Apostol Pavel?Ca noi sa traim in asa fel,incat vazand ei vietuirea noastra…sa nu mai faca asa ceva.Dar din nefericire,multi crestini se duc acolo,participa la pseudo-slujbele alea si uite asa,sminteala asta se repeta in fiecare an.Ca doar are pentru cine…

  Apreciază

 20. razboiu de tesut said, on ianuarie 26, 2011 at 10:10 pm

  e hilar, ma scuzati dar nu pot deloc sa-mi fac griji despre aceasta parada de… cipilici.
  Ce sa sfinteasca, oameni buni? Pai aceea e biserica? e obiectiv turistic! Un crestin cu capul pe umeri nu se poate lasa smintit de astfel de actiuni.

  Apreciază

 21. G-man said, on ianuarie 26, 2011 at 10:39 pm

  @un alex.. tu il combati pe papa cu leonardo da vinci ?

  Apreciază

  • un alex said, on ianuarie 27, 2011 at 6:37 am

   @G-man

   Il combat pe papa cu ce si cum pot cand am ocazia.

   Despre necuratu am citit ca este cel mai indurerat cand e batut cu propriile sale arme.

   Iertare pentru ca nu am stiut sa formulez o parere fara a lasa loc de divergente, dar incerc sa constientizez pacatosenia mea si in general ma simt stanjenit cand recurg la scutul unor vorbe rostite de Sfinti Parinti ale caror urme pe acest pamant nu sunt demn nici macar sa le sarut.

   Stiu ca nu sunt vrednic sa vorbesc despre respectarea credintei ortodoxe mai ales ca nu doresc decat sa ma caiesc pentru pacatele mele si odata pregatit sa ma apropiu mai mult de Biserica Ortodoxa, dar cata vreme eu stau sa ma plang ca nu am dreptul sa ma amestec in astfel de probleme se poate pierde tocmai acea comunitate din care doresc sa fac parte.

   Apreciază

   • G-man said, on ianuarie 27, 2011 at 7:45 am

    de ce le zicem Sfinti Parinti , pentru ca ii consideram mai mult decat inaintasii nostrii , ii consideram parintii nostrii , atunci trebuie sa ii ascultam , cum ii ascultam ? cititndu-le cuvantul , rugandu-ne la bunul Dumnezeu pentru intelepciune , sa integem ce au scris ei indrumati fiind de Duhul Sfant. Daca citim vorbe din vecini indrumati de diavoli arhiconi iar lor nu le citim cuvintele nu ii consideram si mai mult chiar ii necinstim. Niciunul nu suntem demni de sfintenia data lor de Domnul , dar indraznim ca Mantuitorul a zis sa indraznim . Dar cu frica si cu cutremur.

    Apreciază

   • un alex said, on ianuarie 27, 2011 at 12:28 pm

    @G-man

    Se pare ca o problema tehnica nu-mi permite sa-ti raspund la comentariul tau de la ora blogului 7: 45, asa ca incerc sa comunic cu tine aici.

    Combaterea papei, la fel cum se incearca neutralizarea unei gangani prin diverse metode (DTT, sare, soda etc.) sper sa nu ne duca la la o sfada pe solutile de eradicare a unui daunator si sa ramanem de aceeasi parte a baricadei si sa nu dezbinam.

    Problema mea este ca odata cu venirea papei sunt ranit in constinta mea religioasa cand mai mari nostri se fac pres in fata unui eretic. Fiecare dintre noi suntem unici, dar pe diferite cai prin liberul arbitru putem ajunge la respectarea Sfintelor Canoane si sa facem parte din UNA SFANTA SOBORNICEASCA SI APOSTOLEASCA BISERICA.

    I-mi cer iertare din nou daca am gresit, dar nu am intentionat sa pun semnul egal intre o cugetare a unui om care nu fost ortodox si Sintii Parinti, ci pur si simplu am facut uzanta de de ce am fost in stare si eu pentru a ma impotrivi papei.

    Un preot ortodox spunea ca nu se teme de vesnicie fiind sigur de mantuire, dar eu nu-mi permit luxul suficientei si ma misc si eu mai cu vigilenta dupa ce am luat la cunostinta cuvantul unor Parinti care ne vorbesc de credinciosii care au trait o viata bineplacuta Domnului, dar in momentul mortii indreptatinduse cu cu raiul au ajund in iad.

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: