SACCSIV – blog ortodox

Familia romaneasca în secolul XXI: “Un singur copil, da’ bun!”. SAU CUM DISPAREM CA NEAM …

Posted in Romania by saccsiv on ianuarie 20, 2011

Citez din articolul Familia românească în secolul XXI: “Un singur copil, da’ bun!”:

Natalitatea din România stă de 15 ani în jurul aceluaişi indicator care anunţă o îmbătrânire alarmantă a populaţiei: 1,3. Reprezintă numărul de copii aduşi pe lume de o femeie cu vârsta cuprinsă între 15 şi 49 de ani. În perioada comunistă, acest indicator depăşea pragul de 2 copii pentru fiecare femeie.

Dar ruperea de regimul totalitar a schimbat radical modul în care românii privesc familia şi copilul, după cum spun experţii contactaţi de romanialibera.ro.

„Scăderea natalităţii şi menţinerea acestui fenomen la un nivel redus are în primul rând cauze economice. Tinerii care ar vrea să facă un copil se gândesc înainte la ratele din bancă şi la siguranţa locului de muncă şi, în consecinţă, renunţă. Prin comparaţie, în comunism, tinerii casătoriţi primeau un apartament odată cu repartiţia, iar dacă aşteptau un al doilea copil se puteau muta într-un apartament mai mare”, explică expertul Oficiului de Studii şi Proiecţii Demografice din Institutul Naţional de Statistică, Marcela Postelnicu.

„Femeile amână sarcina”

Reprezentantul INS precizează că rata fertilităţii a atins indicatorul 1,3 în anul 1995, în condiţiile în care imediat după căderea regimului comunist românii au început să planifice numărul de membri pe care voiau să-l aibă familiile lor.

La 10 ani după momentul decembrie 1989, cuplurile tinere ajunseseră deja să nu mai considere procrearea o prioritate.

„Din 2000 încoace constatăm un fenomen de amânare a naşterilor. Femeile îşi doresc să studieze mai mult şi să-şi facă o carieră. Aşa apar şi relaţiile consensuale în locul căsătoriilor”, menţionează Marcela Postelnicu.

România în 2050: locuitori puţini şi vârstnici

În ultimii ani, în România s-au născut între 210 şi 220 de mii de copii anual, adică în jur de 10 nou-născuţi la mia de locuitori. Asta în condiţiie în care mortalitatea este de 12 persoane la mia de locuitori. Iar speranţa de viaţă din ţară se situează la 77 de ani pentru femei şi la 70 de ani pentru bărbaţi. Toate aceste stări de fapt conturează un viitor pe care raportul din 2009 al Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Riscurilor Sociale şi Demografice îl numea „sumbru”: în 2050, populaţia României ar putea să scadă până la 15 milioane de locuitori, dintre care 30 la sută să aibă cel puţin 65 de ani.

„Nu cred că există vreo soluţie”

„Până la urmă, nu ştiu dacă se poate lua vreo măsură care să stimuleze natalitatea. Situaţia din prezent este o reacţie la măsurile de pro-natalitate din perioada comunistă. Acum, când cineva aude de o familie cu 4-5-6 copii, poate avea o reacţie de genul: ‘De ce au aşa de mulţi copii. Sunt ţigani sau sectanţi?’, spune reprezentantul Institutului de Cercetare a Calităţii Vieţii, Raluca Popescu.

Cercetătorul nu crede că scăderea natalităţii din România – 40 de procente în minus comparativ cu 1989 – a fost determinată decisiv de situaţia economică.

„Chiar dacă au fost contexte diferite în perioadele 2000-2004 şi 2004-2008, şi mai ales după 2008, rata fertilităţii a încremenit la acelaşi indicator”, observă Raluca Popescu.

Principala cauză – punctează cercetătorul – este impunerea unui nou model de familie: „În prezent, majoritatea familiilor gândesc aşa despre copiii: ‘Să avem unul, da’ bun’ . Valorizarea unui singur copil a devenit un standard în societate, o opţiune care nu ţine de vreo criză economică”.

Natalitatea scăzută, tipică statelor ex-comuniste

Mai mult, Raluca Popescu arată că modelul familiilor cu un singur copil a devenit o caracteristică a tuturor ţărilor din fostul bloc comunist.

Într-adevăr, statele vecine au rate ale natalităţii similare: Bulgaria -9,43 de nou-născuţi la mia de locuitori, Ungaria -un indicator de 9,7, Ucraina – 9,62, Polonia – cu 10,04, Slovacia – 10,55, Lituania – 9,21 sau Letonia – 9,90. Republica Moldova are o natalitate puţin peste media Europei centrale şi de est, de 11,12 de nou-născuţi la mia de locuitori. Datele au fost colectate din The World Factbook, o estimare pentru anul 2010 aparţinând serviciului american CIA.

„Ne-am modernizat”

„Căsătoria şi naşterea târzii sunt un trend, se întâmplă odată cu modernizarea societăţii”, crede doctorul Rodica Tănăsescu, preşedintele Asociaţiei Medicilor

de Familie.

Rodica Tănăsescu exclude starea sănătăţii românilor din lista potenţialelor cauze ale reducerii natalităţii. Dar atrage atenţia ca fertilitatea femeilor poate fi afectată de anumiţi factori.

„Fumatul, poluarea, stresul şi insecuritatea reduc fertilitatea. De asemenea, căsătoriile târzii pot avea acelaşi efect. Femeile de peste 35 de ani fac mai greu copii”, avertizează doctorul Tănăsescu.

Afirmaţia anterioară lasă locul unei interpretări nu foarte pozitive. Cum cercetătorii din domeniu indică faptul că din ce în ce mai multe femei amână naşterea pentru intervalul 30 – 35 de ani, deviza cuplurilor tinere în ceea ce priveşte natalitatea pare a fi următoarea: „Mai târziu sau poate deloc!”.

CIFRE

Potrivit INS, la nivelul anului 1969, la trei ani după ce conducerea comunistă a interzis prin lege avorturile, fiecare femeie din România năştea, în medie, 3 copii.

Între 1990 şi 2005, numărul avorturilor din România a urcat la 250 de mii pe an. În ultimii ani, s-a constat un număr anual de 125-130 de mii de avorturi.

Conform statisticii The World Factbook, aparţinând CIA, în România anului 2010 s-a înregistrat o rată a natalităţii de 9,58 de nou-născuţi la mia de locuitori. În Europa Occidentală situaţia este şi la acest capitol mai bună: Franţa are un indicator de 12,43, Marea Britanie – 12,34, iar Spania – 10,91.

Pericolele demografice din România, conform raportului întocmit în 2009 de Comisia Prezidenţială pentru Analiza Riscurilor Sociale şi Demografice:

– numărul copiilor născuţi în afara căsătoriilor a crescut de la un procent de 15 la sută în anii ’90, la 30 la sută în ultimii ani;

– în urma recensământului din 2002 a reieşit că 850 de mii de copii, adică 12 la sută din totalul minorilor din gospodăriile româneşti, erau în grija unui singur părinte, în 85 la sută din aceste cazuri fiind vorba de mamă;

– în anul 2007, aproape 600 de tinere sub 15 ani deveneau mame, număr care s-a păstrat constant în ultimii 30 de ani;

Cititi va rog si:

VIDEO SOC – Clasament AVORTURI: Marea Britanie locul 1, Franta 2, Romania 3. FILMARI AVORT (interzis minorilor)

Parintele NICOLAE TANASE: Înotăm în sânge

„IARNA DEMOGRAFICA„ subtitrare in limba romana si completari foarte necesare

12 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. saccsiv said, on ianuarie 20, 2011 at 6:16 pm

  Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

  https://saccsiv.wordpress.com/about/

  Apreciază

 2. Ion de la Chiuiesti said, on ianuarie 20, 2011 at 7:13 pm

  La modul in care trateaza guvernul Boc mamele, la modul in care accesul la sanatate iti este permis doar in functie de marimea contului bancar, nu e de mirare ca nu mai vor femeile copii. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca educatia crestina a tinerilor lasa de dorit. Acum iti trebuie pile si spaga si sa dai copiii la gradinita si in clasa-ntai!

  Apreciază

  • Ioan Pelasgul said, on ianuarie 20, 2011 at 7:36 pm

   Pentru ca o populatie sa creasca are nevoie in primul rand de hrana. Pamanturi in Romania sunt(si in posesia romanilor) dar fie sunt lasate nelucrate fie sunt vandute la straini la pret de nimic.

   Apreciază

  • daniela said, on ianuarie 21, 2011 at 10:23 am

   faptul ca femeile vor doar sa aibe un singur copil nu tine numai de guveru boc care nu prea sustine mamele, ci si de educatia femeilor. daca ai mai mult de 1 copil esti privita cu multa ura de anumite persoane eu am simtit asta pe pielea mea, dar nu am inteles de ce pt ca nu am cerunt nimic nimanui. dar am cunoscut si femei care au recunoscut ca nu vor mai multi copii pt ca vor sa ii ofere unicului copil TOTUL, asa ca imi imaginez cum va ajunge acel copil. iar o „doamna” spunea ca daca nu era sa primeasca indemnizatia de 85% din salariu nu facea copil, pai faci copil pt bani sau pt ce? a si mai spunea o tanti la o discutie ca femeile care fac muti copii sunt iepuroaice si fara facutate, ca domne intai cariera si apoi daca mai vrei faci copil, dar ajungem la cuvintele Pr Arsenie Boca, ca o sa ne conduca tiganii pt ca romancele nu vor copii sau ii omoara prin avorturi. e greu sa cresti copii dar nu imposibil. bunicii si strabunicii nostrii nu aveau bani, masini automate de spalat, pampersi, si alte lucruri care ajuta mult la cresterea unui copil si tot aveau peste 3 copii. sa ne rugam la Maica Domnului sa ne dea copii buni si sanatosi.
   numai bine tuturor! Doamne ajuta!

   Apreciază

   • natalia said, on ianuarie 21, 2011 at 9:51 pm

    Daniela sunt de acord cu tine,mantuirea femeii vine prin nastere de copii.Eu nu sunt mama dar mi-as dori mult,cu mila lui Dumnezeu sa devin intr-o zi.Asa este societatea te priveste acuzativ daca iti doresti ceva firesc…oameni batrani care ar trebui sa aiba intelepcinue dau sfaturile cele mai absurde ///batrani de 70-80 de ani incurajeaza pe tineri sa traisca in curvie ca lumea a evoluat…ce sa mai spun Eu am primit o educatie in care cariera si realizarea pe plan profesional si material primau,acest deziderat tindea la un moment dat spre obsesie ,spre un scop in sine nu e bine…Lume e ancorata in material si isi creaaza tot felul de repere false uitand esentialul si apoi cand isi primeste rasplata nu intelege de unde se trag toate.Avem conducatori ticalosi pt ca mamele si bunicile noastre,exista si exceptii,i-aiu avortat pe cei buni.Vina e si a noastra a generatiei tinere caci si noi tindem sa le calcam pe urma inspre mai rau chiar.

    Apreciază

 3. Radu said, on ianuarie 20, 2011 at 8:21 pm

  In 2050 planeta asta e oale si ulcele.
  Sa nu ne facem griji de asta.

  Uite de ce sa ne facem griji:
  http://www.news.com.au/technology/sci-tech/tatooines-twin-suns-coming-to-a-planet-near-you-just-as-soon-as-betelgeuse-explodes/story-fn5fsgyc-1225991009247

  Cica in 2012 vom avea 2 sori pe cer. O stea a explodat si prin 2012 ar trebui sa ajunga lumina aici. Va fi atat de intensa incat va parea ca avem 2 sori pe cer.
  Se cam leaga cu „semne mari in cer”.

  Pare din ce in ce mai clar ca suntem ultima generatie pe acest pamant.

  Apreciază

  • saccsiv said, on ianuarie 20, 2011 at 9:45 pm

   Radu

   Deci ei stiu ca a explodat inainte de a ajunge lumina la noi?

   Apreciază

   • Radu said, on ianuarie 20, 2011 at 11:09 pm

    In articol se spune ca steaua pierde masa. Cel putin asta se vede acum si e momentul de inceput al exploziei.
    Inchipuie-ti ca filmezi o explozie cu o camera care permite sa vezi explozia cu incetinitorul.
    Prima data vezi cum obiectul incepe sa crape, apoi cum incet incet se imprastie.
    In cosmos e la fel. Fenomenele vazute de la distanta mare par ca se petrec cu incetinitorul, pentru ca spatiul e urias.

    Ei vad acum acea crapatura. Cand o stea pierde masa, e clar ca explodeaza conform explicatiei lor.

    Apreciază

   • saccsiv said, on ianuarie 20, 2011 at 11:17 pm

    Radu

    Sa presupunem ca universul functioneaza dupa cum ne explica ei. Ai zis ca inca nu a ajuns lumina la noi. Atunci ei ce observa?

    Apreciază

 4. Caarol Duhul Capitanului said, on ianuarie 20, 2011 at 10:03 pm

  @ioan de la ciuesti

  cred ca ai fost atacat , cand am intrat la tine pe blog,am primit avertisment ca poate sa dauneze PC meu ocntinutul blogului…..

  Apreciază

 5. […] Familia romaneasca în secolul XXI: “Un singur copil, da’ bun!”. SAU CUM DISPAREM CA NEAM … […]

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: