SACCSIV – blog ortodox

RUGACIUNEA ” … iar eu, nevrednicul preot si duhovnic, cu puterea ce-mi este data, te iert si te dezleg … ” NU AR TREBUI SA FIE PREZENTA IN CARTILE NOASTRE DE CULT?

Posted in SPOVEDANIA by saccsiv on ianuarie 19, 2011

Citez din articolul Rugaciunea de la Spovedanie:

Ori de cate ori mergem sa ne spovedim, preotul rosteste la finalul marturisirii noastre o rugaciune, in care sunt prezente cuvinte necunoscute multor Biserici Ortodoxe: ” … iar eu, nevrednicul preot si duhovnic, cu puterea ce-mi este data, te iert si te dezleg … „. Putini stiu ca aceaste cuvinte sunt de origine apuseana si ca ele nu ar trebui sa fie prezente in cartile noastre de cult. Potrivit cercetatorilor, ele isi au originea in Trebnicul lui Petru Movila (Kiev, 1646).

Este adevarat ca Mantuitorul a dat puterea iertarii pacatelor ucenicilor Sai si urmasilor acestora (Matei 18, 18). Dar a facut acest lucru pentru ca El nu mai putea acorda iertarea pacatelor in mod vizibil. Asadar, fiind nevazut si dorind sa ne daruiasca iertarea in chip vazut, alege anumite persoane. Fara aceste persoane, daruirea iertarii date de Hristos nu s-ar putea face decat in mod nevazut, iar aceasta ne-ar mentine in nesiguranta. Nu am cunoaste daca ne-a daruit iertarea in mod real, caci am putea ajunge sa fim si robii unor iluzii subiective.

Amintesc ca in Ortodoxie, dreptul de a savarsi Taina Spovedaniei nu se acorda automat prin hirotonie. Taina Spovedaniei este savarsita numai de persoanele care primesc calitatea de duhovnic. Aceasta calitate se da printr-o slujba speciala numita hirotesie. De obicei ea se savarseste imediat dupa hirotonia in preot. E bine sa retinem ca hirotonia in treapta de preot, nu ofera si puterea de a primi pe cineva spre marturisire.
Am facut aceste precizari pentru a arata ca Cel ce daruieste iertarea pacatelor este insusi Hristos si nu preotul, caci el nu tine locul lui Hristos pe pamant. Din acest motiv ar fi mai corect sa se vorbeasca despre „harul de a lega si dezlega” si nu de „puterea ce-mi este data”.

Cand vorbim de rugaciunea de la finalul Spovedaniei, trebuie sa afirmam ca in primele secole, nu erau prezente rugaciuni pentru Spovedanie. Ele apar incepand cu secolul al XI lea. Dar nici in aceasta perioada nu exista o rugaciune sau formula „de dezlegare” la sfarsit. Se crede ca in trecut, preotul rostea dupa fiecare pacat marturisit de credinciosi, cuvintele „Dumnezeu sa te ierte”. Alti cercetatori sustin ca ele erau spuse la finalul marturisirii. Se pare ca de la aceste cuvinte s-a ajuns la formula de dezlegare existenta in cadrul Spovedaniei.

Tinand seama ca preotul este cel ce roaga pe Hristos sa-l ierte de pacate pe cel ce le-a marturisit, consider ca ar trebui sa se ramana la formula: „Domnul si Dumnezeul nostru Iisus Hristos, cu harul si cu indurarile iubirii Sale de oameni, sa te ierte [prin mine], fiule /fiica (N), si sa-ti lase tie toate pacatele, in numele Tatalui si al Fiului, si al Sfantului Duh. Amin”.

Sunt parinti care spun ca mai potrivit ar fi acest text: „Fiul meu duhovnicesc, ce te-ai marturisit [acum] nevrednicie mele! Eu umilitul si pacatosul nu pot sa iert pe pamant pacatele, fara numai Dumnezeu; dar pentru cuvantul acela dumnezeiesc care a fost catre apostoli dupa Invierea Domnului nostru Iisus Hristos zicand: „carora le veti ierta pacatele, vor fi iertate si carora le veti tine, vor fi tinute”, pentru acela si noi, indraznind zicem: Toate cate le-ai spus nevredniciei mele si toate cate nu ai ajuns sa le spui, fie din nestiinta, fie din uitare, sa ti le ierte Dumnezeu in veacul de acum si in cel viitor”.

Inchei spunand ca prin mana si epitrahilul preotului asezate pe capul celui ce s-a spovedit, nu se trimite iertarea pacatelor venite din preot, ci prin ele se impartaseste omului harul lui Hristos, asa cum se impartasea in vechime prin trupul si vesmintele Sale in cei ce Ii cereau ajutorul cu credinta.

Adrian Cocosila

Cititi va rog si:

Rubrica incepatorului: SPOVEDANIA

Rubrica incepatorului: SFANTA IMPARTASANIE

CAT DE PACATOSI SUNTEM … Păcatele care opresc de la Sfânta Împărtăsanie si canonisirea lor după Sfîntele Canoane

RUBRICA INCEPATORULUI: De ce se impartaseste mai intai preotul si apoi credinciosii ?

Istorie foarte folositoare: ce a vazut imparatul pagan Amfilog in timpul SFINTEI LITURGHII

Nu stiu ce sa zic despre articolul lui Adrian Cocosila. L-am postat spre a fi supus dezbaterii. Consider insa ca si folosindu-se aceasta formulare, bunul Dumnezeu tot iarta pacatele celui ce se spovedeste.

8 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. saccsiv said, on ianuarie 19, 2011 at 7:01 pm

  Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

  https://saccsiv.wordpress.com/about/

  Apreciază

 2. Fulger said, on ianuarie 19, 2011 at 8:34 pm

  Sacssiv eu nu cred ca ar trebui sa ne preocupe pe noi aceste lucruri , ar trebui sa ramanem pe drumul nostru care este de atatia ani si sa nu calcam stramb. Nu suntem sfinti nu suntem preoti ca sa schimbam lucruri de genul acesta.

  Apreciază

 3. Doina said, on ianuarie 19, 2011 at 8:56 pm

  „Domnul şi Dumnezeul nostru Iisus Hristos, cu harul şi
  cu îndurările iubirii Sale de oameni, să te ierte pe tine, fiule (N),
  şi să-ţi lase ţie toate păcatele. Iar eu, nevrednicul preot şi
  duhovnic, cu puterea ce-mi este dată, te iert, şi te dezleg de toate
  păcatele tale, în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh.
  Amin”. (Vezi Moliftelnic).

  Apreciază

 4. Aquarius said, on ianuarie 20, 2011 at 12:01 am

  Bine zis Fulger!

  Apreciază

 5. adrian said, on ianuarie 20, 2011 at 7:25 am

  Bravo Doina
  Frate Saccsiv, nu am indoiesc de dorinta ta de a ajuta si de a de aduce in prim plan lucrurile care se intampla.Poate ar fi bine sa ne adancim mai mult in noi, sa cautam adevarul si lumina….sa ascultam de duhovnicii nostrii…si sa nu slujim FORMELE , asa cum multi dintre noi avem tendinta sa facem.
  Esenta este cu adevarat importanta.
  Sa incepem sa ne legam acum de lucruri, care de multe ori ne ”ard ” mintea pt ca nu suntem in capacitatea de a le intelege…..(fiecare dintre noi avem o anumita capacitate de intelegere a lucrurilor.un ex poate nu cel mai bun….calculatoarele au o anumita capacitate de memorie, unele mai performante, altele mai putin performante…fiecare dintre ele servesc la ceea ce noi de dorim, asa si mintea noastra…poate duce sau se poate ”arde” depinde ce dorim sa inmagazinam…nu stiu daca este cel mai bun ex…..dar cred ca s-a inteles ideea. )
  Vrajmasul nu se foloseste de oamenii slabi sau fara importanta, ii ataca pe cei puternci si cu influenta ca prin ei s apiarda pe multi.
  Oare , nu ai smintit pe niciun om cu articolul asta al tau…si au inceput s as e intrebe…hm, da?si sa fie ei atenti la dezlegarile pe care le face duhovnicul…..Domnul cu tine si cu noi cu toti.Amin!

  Apreciază

 6. Simona said, on ianuarie 21, 2011 at 6:52 pm

  De acord cu Adrian!

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: