SACCSIV – blog ortodox

CASATORIA MIXTA – o insotire nelegiuita

Posted in CASATORIA MIXTA by saccsiv on ianuarie 16, 2011

Iata ce putem citi pe site-ul BISERICA ORTODOXA ROMANA DIN IRLANDA – Parohia “Inaltarea Sfintei Cruci” Dublin la http://www.romanianorthodox.ie/Cununie.html

III. Îndeplinirea condiţiilor ca mirii:

– să nu aibă nici un grad de rudenie până la al patrulea grad, inclusiv rudenia prin năşit;

– să nu fie implicaţi într-o altă căsătorie civilă sau religioasă;

–        să fie botezaţi ortodox (unul poate fi şi de altă confesiune: catolică sau protestantă – exclus sectele); Botezul Catolic şi Botezul Protestant sunt recunoscute în Biserica Ortodoxă ca fiind adevărate, dar aşa-zisul botez practicat de secte este o gravă erezie.

Comentariu saccsiv:

Nu-i de mirare, caci asta e moda:

AUDIO – IPS SERAFIM JOANTA: elogiu penticostalilor …

As vrea sa stiu unde scrie ca Botezul Catolic şi Botezul Protestant sunt recunoscute în Biserica Ortodoxă ca fiind adevărate? In ce articol si din care regulament sau in ce canon si al carui Sinod?

Pana atunci, iata ce trebuie sa stim despre casatoriile mixte:

Articolul 47 din Regulamentul de procedura al instantelor disciplinare si de judecata ale Bisericii Ortodoxe Romane:

clericii sunt obligati sa nu oficieze Taina Cununiei, decat intre ortodocsi, asistati de nuni ortodocsi. Cei de alt cult sunt obligati, inaintea casatoriei, sa indeplineasca formalitatile de trecere la Ortodoxie„.

Canonul 72 al Sinodului Trulan, de la Constantinopol (692):

Sa nu ingadui ca barbatul ortodox sa se lege prin casatorie cu femeia eretica, nici femeia ortodoxa sa se unesca prin casatorie cu un barbat eretic, ci, de s-ar vadi ca s-a facut un lucru ca acesta de catre vreunul dintre toti, casatoria (insotirea nelegitima) sa se dezlege (…) iar daca va calca cineva cele hotarate de noi sa se afuriseasca„.

Canonul 10 Laodiceea:

nu se cuvine ca cei ce sunt ai Bisericii – adica crestinii ortodocsi, sa impreune, din indiferenta, pe fiii lor cu ereticii prin legatura casatoriei„.

Prin urmare, casatoria cu un eterodox a fost cu desavarsire interzisa. Urmand aceasta randuiala apostolica, „Regulamentul pentru cazuri de afurisenii si anateme”, din anul 1910, in vigoare si astazi, prevede ca:

„…in cazuri de abatere a vreunuia dintre credinciosii crestini ortodocsi sau clerici…, dupa ce se va fi in­trebuintat mijloacele descrise si raul ar fi tot neindreptat, Sfantul Sinod va fi sesizat, prin Chiriarhul Eparhiot, spre a decide. Sfantul Sinod, deliberand asupra cazului adus la cunostinta sa si neafland alt mijloc de in­toarcere si indreptare, va putea da autorizare de anatema si afurisanie, cu rezerva de a se putea primi in adunarea credinciosilor cel blestemat, daca se va pocai deplin” (Art. II-III).

Prin urmare, potrivit invataturii Bisericii, o casatorie mixta – incheiata intre un cres­tin ortodox si o persoana de alta credinta este o insotire nelegiuita, care nu transmite harul Tainei cununiei. In consecinta, in temeiul hotararii luate de Parintii Sinodului trulan – prin canonul 72 – cei care incalca „cele hotarate” sunt afurisiti.

Canonul 31 Laodiceea prevede ca o casatorie mixta intre un crestin ortodox si o persoana eterodoxa se poate tolera numai in cazul in care persoana de alta credinta ar fagadui, solemn, ca va primi si marturisi credinta ortodoxa.

Ar­ticolului 47 din Regulamentul de procedura al instantelor disciplinare si de judecata ale Bisericii Ortodoxe Romane:

clericii sunt obligati sa nu oficieze Taina Cununiei, decat intre ortodocsi, asistati de nuni ortodocsi. Cei de alt cult sunt obligati, inaintea casatoriei, sa inde­plineasca formalitatile de trecere la Ortodoxie.

Mai mult, intr-o casatorie mixta, daca cei doi vor deveni „un singur trup” intru Hristos, cum vor participa impreuna la impartasirea cu Trupul si Sangele Sau? Sau casatoria mixta e doar primul pas? Apoi ecumenismul venind si cu gaselnita impartasirii la gramada?

 

121 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] CASATORIA MIXTA – o insotire nelegiuita […]

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: