SACCSIV – blog ortodox

Sa credem in vise? CATEGORIC: NU

Posted in rubrica incepatorului, VISE by saccsiv on ianuarie 10, 2011

Citez din articolul Putem accepta visele?:

Multe persoane se intreaba daca trebuie sa creada in vise. Raspunsul Sfintilor Parinti la acest tip de intrebare a fost simplu: Nu. Este un raspuns care nu intra in contradictie cu cele petrecute cu dreptul Iosif, caruia Dumnezeu ii cere in vis sa ia Pruncul si pe mama Sa si sa fuga in Egipt (Matei 2, 13), pentru ca aici avem parte de o descoperire si nu de un simplu vis.
Potrivit Sfantului Ioan Scararul, visul „este miscarea mintii in somn o data cu nemiscarea trupului”. Dar Iosif ajunge sa afle ca trebuie sa plece in Egipt nu prin miscarea mintii sale, ci prin descoperire dumnezeiasca, prin ceva ce depaseste simturile. Sfantul Nichita Stethatos spune ca pe durata somnului omul poate avea parte de vise, vedenii sau descoperiri. Iar ca sa nu le confundam, spune ca visele sunt cele care nu raman neschimbate in imaginarul mintii, prezinta o imagine confuza si se schimba continuu prin reprezentari si forme, in vreme ce vedeniile raman neincetat neschimbate, iar descoperirile sunt vederi ale sufletului, mai presus de simturi.
Feluri de vise
Pe langa visele obisnuite, care iau fiinta din gandurile cu care ne ocupam mintea zilnic, avem si vise care vin de la demoni. Sfantul Diadoh din Foticeea spune ca visele care provin de la diavol nu raman in aceeasi forma, ci se schimba dintr-o forma in alta, inspaimantand simtirea. Din aceste vise nu ne trezim linistiti, ci tulburati, ametiti si nervosi.
Interesant este ca din visele pe care le avem, putem sa distingem patimile care ne stapanesc. In acest sens, Sfantul Simeon Noul Teolog marturiseste ca atunci cand mania si iutimea nu sunt controlate, cel tulburat de ele viseaza certuri, atacuri, razboaie cu presupusii sai rivali.
Descoperirile pe care le ofera Dumnezeu sau ingerii, ca trimisi ai Lui, „nu trec de la o infatisare la alta, nici nu ingrozesc simtirea, nici nu aduc rasul sau plansul asa deodata”. Aceste revelatii aduc pace si bucurie in suflet.
Respingerea viselor
Din cauza nedesavarsirii noastre, ni se cere sa respingem visele. Cunoscand viclenia diavolului, Sfantul Diadoh din Foticeea recomanda celor ce se nevoiesc sa nu primeasca niciun fel de aratare, fie ca ea este lumina, figura in chip de foc, glas sau chip.
Iar ca sa nu ne intristam ca le-am alungat, pe motiv ca unele ar fi putut fi descoperiri dumnezeiesti, acest sfant ne ofera urmatoarea pilda: „O sluga e chemata de stapan noaptea, la poarta curtii, dupa o lipsa indelungata; dar ea necunoscandu-l precis, nu-i deschide usa, ca se teme ca nu cumva inseland-o asemanarea glasului sa se faca pierzatoare a lucrurilor ce i-au fost incredintate de stapan. Domnul acesteia nu numai ca nu se va mania pe ea cand se va face ziua, ci o va invrednici de multe laude, fiindca a socotit ca si vocea stapanului este inselaciune si n-a voit sa piarda lucrurile lui”.
Inchei prin a spune ca nu trebuie sa credem in vise, iar ca aceasta recomadare sa fie de neuitat, voi aminti de versetul 2 din Cartea Intelepciunii lui Isus fiul lui Sirah, de la capitolul 34: „Precum este cel ce alearga dupa vant si vrea sa prinda umbra sa, asa este omul care crede in vise”.
Adrian Cocosila

 

Reclame

12 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. saccsiv said, on ianuarie 10, 2011 at 4:24 pm

  Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

  https://saccsiv.wordpress.com/about/

  Apreciază

 2. bogdana said, on ianuarie 10, 2011 at 5:05 pm

  FOAAAAAAAAAAAARTE ADEVARAT!!!!!!!
  am citit la Sfintii Parinti ca demonii ne dau unele vise care ulterior „se adeveresc” prinzandu-ne in capcana inselatoriei lor si mai mult. astfel unii sunt incantati de „capacitatile” lor si ajung sa creada in vise in mod absolut. acestia uita insa ca descoperirile prin vis sunt date doar sfintilor datorita curatiei lor si se umfla in pene…. sa ne aducem aminte de batranul care caruia i s-a aratat un inger de lumina spunandu-i ca pentru viata curata pe care o duce i l-a trimis Dumnezeu. acesta bun fiind dar si foarte smerit -„pacatul meu inaintea mea este pururea”- fiind i-a spus ca nu a gresit adresa 🙂 🙂 🙂 ca el este un mare pacatos si nu se poate sa vada ingeri. atunci ingerul s-a prefacut in drac si a zburat in vazduh.
  mai exista un aspect mai subtil si anume dilema daca nu avem de-a face cu un vis trimis chiar de sus pe care ignorandu-l am gresi fata de Bunul Dumnezeu. in acest caz este bine sa ne amintim de parabola cu sluga care stiind ca stapanul sau va veni in zori acasa, desi acesta chiar vine in miezul noptii, nu ii deschide, fapt pentru care este laudat.
  foarte util ar fi si un articol despre „credinta” in zodii ca este o alta inselatorie de doi bani.

  Apreciază

 3. Nea Viktor said, on ianuarie 10, 2011 at 5:19 pm

  Imi aduc aminte acum ceva timp de o femeie care la comentarii scrisese ceva de genul ca un barbat decedat i s-a aratat in vis sotiei cerandu-i sa mearga la preot, sa dea de pomana pentru sufletul lui. iar eu i-am rspuns acelei femei ca acel vis este o minciuna. Ce inversunata mai era acea femeie pe mine. Iar un comentariu ulterior al meu a si fost cenzurat, de altfel. Si iata, a venit confirmarea ca am avut dreptate.

  Apreciază

  • saccsiv said, on ianuarie 10, 2011 at 5:38 pm

   Nea Viktor

   Daca l-am cenzurat, sigur n-am facut-o pentru ca sustineai sa nu credem in vise.

   Apreciază

 4. sCuM said, on ianuarie 10, 2011 at 8:39 pm

  eu unul am avut un deja-vu ca la carte sa zic asa 🙂 in care ii dadeam un pumn unuia .. si cand mi-am dat seama ca am visat situatia cu o seara in urma , m-am oprit exact in momentul culminant oarecum speriat .. acum credeti ce vreti

  Apreciază

 5. razvan said, on ianuarie 10, 2011 at 8:48 pm

  ok
  sunt de acord cu ideea de a nu crede in vise, insa ce te faci cand aprox 60% din visele pe care le ai (fireste cele pe care le tii minte dupa trezire), sunt de fapt momente pe care le vei trai in viitorul apropiat sau indepartat.
  De abia dupa ce le-ai trait iti dai seama ca acele momente le-ai visat deja..
  mi s-a intamplat ca sa ma trezesc cu cate un vis mai diferit, in care erau persoane, din viata reala, situatii si decoruri, despre care habar nu aveam, iar dupa o perioada sa trec prin aceeasi situatie identica…
  De altfel interesant este cand stii ca ceea ce traiesti ti s-a revelat intr-un vis si stii ca daca vei face o actiune cel din fata ta va face ceea ce stii deja ca va face…
  asa ca referitor la vise eu unul nu ader exclusiv la ideea de a nu crede in vise, deoarece am vazut cum am primit astfel mesaje.
  pot sa le consider ca niste premonitii…
  daca este cineva pe care il cunosc care a trecut prin asemenea intamplari, eu sunt acela.
  Este bine sa reconsideri draga Saccsiv ideea viselor…
  se intampla ca sa fie mesaje, premonitii, revelari…

  Apreciază

  • saccsiv said, on ianuarie 10, 2011 at 9:11 pm

   razvan

   Mai citeste o data articolul. Cu atentie si nu in diagonala. Tu trebuie sa-ti reconsideri parerea despre vise.

   Apreciază

   • razvan said, on ianuarie 12, 2011 at 9:45 pm

    revin cu o explicatie,
    nu iau fiecare vis in considerare, doar cele care mi se adeveresc, deoarece vad ca intr-adevar au fost parti revelate de viitor.
    atunci cand exista vreun vis care este mai ciudat, ma rog Lui sa imi prezinte adevarul din spatele visului. Stim foarte clar ca nu ti se poate da raspuns gresit atunci cand te vei ruga Lui Dumnezeu, El intr-o forma sau alta iti va raspunde. Astfel ca daca anumite vise vin de la demoni, este clar ca El te va pazi si te va ajuta sa nu cazi in tentatie.
    poate ca m-am exprimat gresit in comentariul trecut… sau poate ca nu…
    important este un lucru, sa cercetam fiecare vis, premonitie, gand pe care il primim, iar dupa ce le trecem prin filtrul Iubirii de adevar, vom putea sa vedem care sunt de la diavol si care de la Dumnezeu…
    Eu chiar am avut parte de premonitii destul de frecvent… adica vise infatisate, de care uitam, insa de care imi aminteam atunci cand mi se indeplineau.
    Daca au fost relevate de catre demoni sau de catre ingeri nu am de unde sa stiu, insa sunt sigur de un lucru, cred in ceea ce visez doar dupa ce mi se indeplineste in tocmai ceea ce visez.

    Apreciază

  • lorena said, on ianuarie 11, 2011 at 8:04 am

   Daca continui tot asa cu siguranta vei si usor manipulat de demoni! Sfintii se considerau cei mai pari pacatosi,atunci cum sa fim noi vrednici de tot felul de premonitii.Diavolul are grija ca ele sa se implineasca pt. a ne prinde in latul lui,cate exemple nu sunt in Vietile Sfintilor.De ex. citeste „Intre iadul deznadejdii si iadul smereniei” a Sfantului Siluan Athonitul!

   Doamne-ajuta!

   Apreciază

 6. G-man said, on ianuarie 11, 2011 at 1:01 pm

  Despre vise

  Demonii se folosesc de vise pentru a tulbura si vatama sufletele omenesti; chiar si
  monahii neincercati, luand aminte la vise, isi aduc vatamare si din aceasta pricina trebuie
  neaparat sa aratam aici ce insemnatate au visele in ceea ce priveste omul a carui fire nu este
  inca innoita prin Duhul Sfant.
  In vremea somnului omenesc, starea celui ce doarme este astfel randuita de
  Dumnezeu, ca orice om se afla intr-o deplina odihna. Aceasta odihna este atat de deplina,
  incat omul, pe durata ei, pierde constiinta existentei proprii si intra intr-o stare de uitare de
  sine. Pe timpul somnului, orice activitate care se face cu efort, in mod deliberat, sub imperiul
  ratiunii si al vointei, conteneste: ramane doar acea activitate care este indispensabila
  existentei si nu poate fi despartita de aceasta. In corp, sangele isi continua miscarea, stomacul
  mistuie hrana, plamanii respira, pielea asuda; in suflete continua sa se nasca ganduri,
  inchipuiri si simtiri, insa nu dependent de ratiune si liberul-arbitru, ci prin lucrarea
  inconstienta a firii. Din asemenea inchipuiri, insotite de o gandire si simtiri caracteristice, se
  alcatuieste visul. El este adesea straniu, dat fiind ca nu apartine sistemului de inchipuiri si
  cugetari voluntare si deliberate, ci apare spontan si de sine statator, potrivit legii si necesitatii
  firii. Uneori visul poarta amprenta incoerenta a cugetarilor si inchipuirilor voluntare, iar
  uneori constituie o urmare a dispozitiei sufletesti. In acest fel, visul in sine insusi, nu poate si
  nu trebuie sa aiba nici o insemnatate. Asadar, este ridicola si cu totul ilogica dorinta unora de
  a vedea in himerele viselor pe care le au, prevestiri asupra viitorului propriu sau asupra
  viitorului altora sau vreun oarecare alt talc. Cum poate exista un lucru care nu are nici o
  pricina ca sa existe ?
  Demonii, care au cale libera spre sufletele noastre in vremea cat suntem treji, au cale
  libera spre ele si atunci cand dormim. Si in vremea somnului, ei ne ispitesc cu pacatul,
  amestecand cu inchipuirea noastra si inchipuirea faurita de ei. De asemenea, vazandu-ne ca
  luam aminte la vise, se silesc sa ne faca visele cat mai interesante, iar in noi sa starneasca omai mare atentie fata de aceste naluciri, sa ne faca, incetul cu incetul, sa ne incredem in ele.
  Aceasta incredere este intotdeauna impreunata cu parerea de sine, iar parerea de sine, falsifica
  modul in care ne vedem cu mintea pe noi insine, iar drept urmare, intreaga noastra activitate
  se lipseste de dreapta socoteala – exact ce le trebuie demonilor. Celor ce au sporit in parerea
  de sine, demonii incep sa li se arate in chip de ingeri de lumina, in chip de mucenici si
  preacuviosi, chiar si in chipul Maicii lui Dumnezeu si al lui Hristos Insusi, fericesc petrecerea
  lor, le fagaduiesc cununile ceresti, ridicandu-i prin aceasta la inaltimea parerii de sine si a trufiei.
  Aceasta inaltime este, totodata, si prapastia pierzarii. Trebuie sa stim si iarasi sa stim ca
  in starea noastra, neinnoita inca prin har, nu suntem in stare sa vedem alte vise in afara de
  cele alcatuite de aiurarea sufletului si de barfirea demonilor. Asa cum, in stare de veghe, din
  firea cazuta, rasar in noi, sau sunt aduse de demoni in chip statornic si neincetat, cugete si inchipuiri,
  si in vremea somnului vedem vise doar prin lucrarea firii cazute si prin lucrarea
  demonilor. Asa cum mangaierea noastra in vreme de trezie sta in strapungerea inimii, care se
  naste din constiinta pacatelor noastre, din aducerea-aminte de moarte si de judecata lui
  Dumnezeu (numai ca aceste ganduri apar in noi din harul lui Dumnezeu, care traieste in noi,
  sadit prin Sfantul Botez, si sunt aduse de ingerii lui Dumnezeu, potrivit starii noastre de
  oameni aflati sub pocainta) tot asa si in somn, foarte rar, la mare nevoie, ingerii lui
  Dumnezeu ne infatiseaza fie sfarsitul nostru, fie muncile din iad, fie infricosata judecata care
  incepe odata cu apropierea mortii si continua dupa moarte. Aceste vise ne aduc frica de
  Dumnezeu, strapungerea inimii, plansul pentru noi insine. Asemenea vise se dau, insa, foarte
  rar unui nevoitor, sau chiar si unui pacatos vadit si inrait, prin osebita si nestiuta iconomie a
  lui Dumnezeu; sunt date rar nu din zgarcenia Dumnezeiescului har, fata de noi – nu ! Ci din
  acea pricina, ca tot ce se intampla cu noi in afara randuielii obisnuite ne duce la parere de sine
  si clatina in noi smerenia, care este neaparat trebuincioasa pentru mantuirea noastra.

  Sfântul Ignatie Briancianinov

  Apreciază

 7. […] Sa credem in vise? CATEGORIC: NU […]

  Apreciază


Vă rog să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: