Saccsiv – Weblog

Sfantul Sinod: PRIMA ZI A SAPTAMANII VA FI DUMINCA, in calendarul ortodox

Posted in Calendar Ortodox, ORTODOXIE, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane by saccsiv on decembrie 29, 2010

Citez din articolul Prima zi a săptămânii este duminica în calendarul ortodox / Vezi aici cum comentează preoţii şi enoriaşii decizia Sfântului Sinod:

Preoţii spun că din 2011 se revine la tradiţia creştinească, lucru menţionat şi în biblie. Revenirea duminicii ca zi întâi a săptămânii în calendarul ortodox pe 2011 este o decizie a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române

Din 2011, În Calendarul Ortodox, săptămâna va începe duminica

Creştinii care şi-au procurat de la biserici sau care au primit acasă de la preoţi calendarul ortodox pe anul 2011 au avut supriza să constate că, de anul viitor, săptămâna bisericescă începe nu cu ziua de luni, cum era până acum, ci cu ziua de duminică.

Acest lucru a produs un soi de derută în rândul enoriaşilor, care au fost convinşi iniţial că s-a produs o greşeală de tipografie când s-a realizat calendarul, unora trecându-le prin minte chiar că acele calendare sunt rodul unor falsuri de pe piaţă.

„Când a venit părintele de Crăciun, mi-a lăsat şi calendarul ortodox pe 2011. Răsfoindu-l, am văzut că linia care demarchează săptămânile este pusă după ziua de sâmbătă şi nu după duminică, cum ştiu că era de atâţia ani, fapt care m-a pus pe gânduri. Chiar am vorbit cu vecinii, erau şi ei nedumeriţi”, ne-a precizat Ioana Petrescu, pensionară din Focşani.

Act reparatoriu

Preoţii din Focşani spun că nu au avut cunoştinţă de modificarea făcută, dar că aceasta reprezintă un act reparatoriu făcut faţă de biserică.

„Mi-au spus şi mie nişte credincioşi despre situaţie, pentru că nu fusesem înştiinţat de nimeni de la Arhiepiscopie. Le-am spus că aşa e normal să fie, pentru că aşa scrie în Evanghelie, că Mântuitorul a înviat în prima zi a săptămânii, duminica”, ne-a declarat preotul Valeriu Tufaru, de la Biserica „Sf. Nicolae Nou” din Focşani.

Curiozitatea legată de acestă controversă avea să ne fie potolită de preotul Adrian Ionescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei.

„Revenirea ca zi întâi a duminicii în calendarul ortodox pe 2011 este o decizie a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, prin care se repune în drepturi o situaţie absolut firească. Suntem creştini, preaslăvim numele lui Hristos, care este centrul a ceea ce am moştenit noi, creştinii, Sfânta Scriptură, unde se vorbeşte că Iisus Hristos a Înviat duminica”, a ţinut să facă precizarea părintele Adrian Ionescu.

Ce spune Biblia

În biblia ortodoxă, la capitolul 16 din Sfânta Evanghelie după Marcu se menţionează: „Şi după ce a trecut ziua sâmbetei, Maria Magdalena, Maria, mama lui Iacov, şi Salomeea au cumpărat miresme, ca să vină să-L ungă. …Şi înviind dimineaţa, în ziua cea dintâi a săptămânii (Duminică) El s-a arătat întâi Mariei Magdalena, din care scosese şapte demoni”.

Comentariu saccsiv:

Ii rog pe parintii preoti si pe cititorii cu pregatire teologica sa-si expuna parerea.

Poate gresesc, dar mie imi pare inca un pas spre rataciri si mai mari. Daca duminica e prima zi a saptamanii, atunci ultima e sambata. Si mai e un pas pana acceptam ca zi de odihna sabatul.

128 Răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. saccsiv said, on decembrie 29, 2010 at 2:15 pm

  Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

  https://saccsiv.wordpress.com/about/

  Apreciază

  • cunoscatoriu said, on decembrie 29, 2010 at 2:31 pm

   Deci, pana acum ortodocsii erau …in greseala…ori se deja dupa romano-catolici. Vad ca sila Patriarhie s-a introdus bradul in biserica. E de fapt …o traditie catolica,..de la 1611. Si mai sunt alte rituri, pe care ortodocsii le ..inghit …cu ochii inchisi. Bravo…la urma urmei, tot…in Apus… se da ora exacta ?!?

   Apreciază

   • andrei-d said, on februarie 28, 2015 at 4:30 pm

    Legat de ziua Duminicii, ca prima zi era doar la evrei, ca si taierea imprejur si ca sabatul, Dumnezeu in facerea spune ca ziua de odihna sa fie a 7a zi, nu prima! Daca ar fi sa ne luam dupa „sfantul” sinod al lui Daniel ar urma dupa Duminica ziua intaia, si sabatul(ca doar e ultima zi, si se tine ca zi de odihna..pentru jidani), iar legat de traditiile evreilor cu privire la sabat si la taierea imprejur ne clarifica Sf. Ap. Petru si Pavel, unu spune ca Dumnezeu a binevoit a Se arata si popoarelor fara a fi taiati imprejur, iar de sabat ne spun Sfintii Parinti ca e pacat mare sa fie tinut, ca si intrarea in sinagoga satanei..pardon a iudeilor! Oare de ce au spus Parintii ca „Hristos, in vremea de pe urma…” nu putem apara astfel Duminica? Ca zi de Inviere, dar sa fie tot ultima zi, reprezentand vremea de pe urma in care a purtat trup si a Inviat! Sfantul Ap. Pavel ne spune ca popoarele nu au nevoie nici de taierea imprejur sa fie primiti de domnul, caci botezul cu Duhul Sfant e cel desavarsit, deci nimic din ce au Evreii incapatanati nu trebuie sa imprumutam! Noi pastram Duminica ca ziua a 7a, zi de odihna, zi de Inviere, caci evreilor li s-a spus si poruncit ca Duminica sa fie ziua dintai! Ne apropiem de jidani asa de incet dar sigur!

    Apreciază

  • intrus117 said, on decembrie 30, 2010 at 12:58 pm

   Nu sunt in masura sa spun cum e bine sau nu pentru ca nu sunt specialist in domeniu.
   Insa, insa-si saptamana s-a perpetuat ca si masura de timp de la Dumnezeu , din geneza. Dumnezeu le-a facut pe toate in 6 zile dupa care a 7-a s-a odihnit.
   In geneza scrie clar : in prima zi Domnul a facut…etc , iar in a 7-a zi s-a odihnit.
   La fel cum” istoria ”de azi e scrisa (dictata) de ce-i de la putere, asa a fost de cand e lumea.Nu stim ce obiceiuri aveau romanii , insa foarte posibil ca textul biblic sa fi fost eronat inspirat dupa alte obiceiuri .(Isus a inviat in prima zi a saptamanii, Duminica).la fel cum dupa mine pot sa-mi fac prima zi din saptamana joia, ca asa vreau eu sa tin saptamana, insa prin definitie ultima zi te odihnesti-logic. Nu poti incepe o saptamana cu odihna, e ca si cum ai vrea sa construiesti ceva si incepi prin a te aseza in fund 24 de ore, e aberant. Atentie la sambetisti, se pot produce erori si comfuzii grave pe chestia asta. Dumnezeu a lasat 7 zile pe saptamana,iar in a saptea zi trebuie sa te odihnesti , PUNCT.

   Apreciază

   • intrus117 said, on decembrie 30, 2010 at 1:10 pm

    P.S Numai o Biblie foarte veche ne-ar mai putea dumeri cumva .Pentru ca nu avem nici o garantie ca Biblia de azi nu a fost ”remodelata ” pentru a deservi unele interese.

    Poate apare cineva cu o Biblie veche de 1000 de ani..

    Apreciază

   • George said, on decembrie 30, 2010 at 8:56 pm

    @intrus 117: descarca” Biblia de la 1688″, prima in lb. romana, a lui Serban Cantacuzino la
    http://www.filestube.com/36d00051d1e6438903ea,g/Biblia-de-la-Bucuresti-1688.html

    Apreciază

   • ion adrian said, on ianuarie 2, 2011 at 3:26 pm

    Intrus 117,
    Prin ce anume te-ar lamurii o Biblie veche?
    Ca aia de la 1688 se descaraca in mai mult de o ora si daca cumva ai ontrat in ea ce ai aflat? :)
    PS Cele spuse de tine ma fac sa cred ca nu ai nevoie neaparat de acestea.

    Apreciază

 2. Fulger said, on decembrie 29, 2010 at 2:47 pm

  Nu stiu ce sa spun Saccsiv , poate daca lasau asa cum era nu se intampla nici o nenorocire, doar n-au intrat drept credinciosi ortodcsi in iad pentru ca nu incepea prima zi a saptamani cu duminica.

  Apreciază

  • UK said, on decembrie 30, 2010 at 4:52 pm

   Mai repede cred,ca s-a dorit si la noi in tara inceperea saptamanii cu DUMINICA sa grabeasca NOUA ORDINE ,cat esTe de logica,MONDIALA si cred ca nu tin ei niciun cont de -cele sfinte-! Ordinea trebuie sa se aseze peste tot! Incetul cu incetul se fabrica otetul…Oricum o sa fie un iad si pe nimeni de la nivel inalt nu-l mai intereseaza deloc despre cele sfinte…S-a dorit un calendar identic cu cel….al uniunii europene,pai nu?

   Apreciază

 3. Mihai said, on decembrie 29, 2010 at 2:58 pm

  Mai de mult citisem ca in perioada romana ca sa popularizeze religia crestina au mutat ultima zi a saptamanii care era sambata sa fie duminica.Asta deoarece erau sarbatorii inchinate zeilor romani : jupiter , iunona … .
  Daca stai sa analizezi numele zilelor ai sa vezi sambata = sabato(italiana) , duminica =sunday (sarbatoarea soarelui).
  Din cartea Genezei aflam ca Dumnezeu s-a odihnit Sambata si una din cele 10 porunci este sa ne aducem aminte de ziua a saptea.
  Acum nu zic sa refuzam tot ce vine de la evrei ca si cum ar fi gresit.

  Apreciază

  • Stefan said, on decembrie 29, 2010 at 4:12 pm

   Domenica-ziua Domnului,Sambata este ziua in care pomenim pe adormitii nostri stramosi si Mantuitorul a coborat in iad „cu moartea pre moarte calcand” iar Duminica este ziua invierii Domnului conform Legii Noi daruita de Mantuitorul nostru si spre ascultarea Sfintei Liturghii unde prin auz si vaz ne impartasim ! In rest ….e tacere!

   Apreciază

   • George said, on decembrie 30, 2010 at 8:54 pm

    Dumnezeu vine de la Dominus + Deo, adica Imparat si Zeu (soarele), cele doua elemente la care trebuia sa se inchine crestinii, incepand cu secolele 3-4 d.H.

    Apreciază

  • Daniel said, on decembrie 30, 2010 at 7:09 pm

   Din cate stiu in Anglia Duminica e zi lucatoare (nu stiu in celelalte tari cum e), ce credeti pentru ca e prima zi a saptamanii nu o vor declara lucratoare ulterior?

   Daniel

   Apreciază

   • ion adrian said, on ianuarie 2, 2011 at 3:27 pm

    Nu cred asta. :)

    Apreciază

 4. Ciprian said, on decembrie 29, 2010 at 2:58 pm

  Eu am calendar din 2010 e birou si acum am sesizat ca e cu prima zi Duminica, e tiparit de Tipografia Arhidiecezana Timisoara…

  Apreciază

 5. Rustic said, on decembrie 29, 2010 at 4:14 pm

  Calendarul crestin ortodox 2011 tiparit la tipografia „Sfantul Ioan Cel Nou” de la Suceava, editat de Sfanta Arhiepiscopie a Sucevei si Radautilor e tiparit normal ca si pana acum cu prima zi a saptamanii fiind lunea.Saccsiv ai perfecta dreptate mai e doar un pas pana la acceptarea sabatului.Fratilor crestini ortodocsi ne asteapta zile grele.

  Apreciază

 6. derscanu said, on decembrie 29, 2010 at 4:26 pm

  Daca ne luam dupa Biblie Duminica e prima zi a saptamanii asa cum a scris si ziarul Libertatea de astazi. Daca ne luam dupa traditiile vechi bisericesti Duminica e ziua a saptea.
  Acum depinde de noi ce vrem, Biblia sau traditia?
  Sau poate de frica evreilor si a celor ce tin sambata ca zi de odihna vrem sa inlaturam Biblia?
  Personal cred ca BOR a decis corect.

  Apreciază

  • George said, on decembrie 30, 2010 at 8:59 pm

   Catolicii, care conduc practic lumea, nu tin sambata

   Apreciază

   • saccsiv said, on decembrie 30, 2010 at 9:56 pm

    George

    Catolicii care practic nu conduc lumea

    Apreciază

  • ion adrian said, on ianuarie 2, 2011 at 3:28 pm

   E mai complicat si poate ca deja iti dai seama.

   Apreciază

 7. agerstress said, on decembrie 29, 2010 at 5:41 pm

  Pare corect dar nu-mi este clar ce urmaresc prin aceasta modificare tocmai acum in plina „febra” ecumenista. In urmatorul pas banuiesc ca o vor declara zi lucratoare pentru a-i impiedica pe ortodocsi sa participe la slujbele de duminica. Cred ca asta este de fapt scopul otravit.
  Pentru a fi totul si mai confuz, trebuie sa ne amintim ca odata cu fiecare an bisect toate zilele saptamanii se rotesc intre ele deoarece se mai adauga o zi care nu are un nume special asa ca Sabatul de altadata nu stim carei zile din saptamana actuala ii corespunde. Din punct de vedere fizic (cosmic) imparteala asta calendaristica si orara s-a dovedit o eroare (o zi eroare la 4 ani de zile). Eu as merge chiar mai departe spunand ca timpul planetei Pamant (ciclurile de rotatie) este uniform variabil, prin urmare, si ora / calendarul ar trebui sa fie uniform variabile daca vrem sa vorbim de exactitate si ciclicitate corecta (adica daca vrem sa spunem ca ziua de sambata din prezent corespunde d.p.d.v. ciclic cu ziua de sambata de acum 1000 de ani).
  Din cand in cand mai apare cate o interventie majora din exterior care modifica aceasta ciclicitate (una este descrisa oarecum si in Apocalipsa).

  Apreciază

  • Grigore said, on decembrie 30, 2010 at 9:03 pm

   Ciclul saptamanal nu s-a schimbat in timp, chiar daca s-au facut incercari. In timpul Revolutiei Franceze, s-a introdus „decada”, cu scopul conturbarii timpului de inchinare, apoi comunistii, au incercat, tot cu decade…

   Apreciază

   • agerstress said, on decembrie 31, 2010 at 8:13 pm

    In 1582 papa Grigore XIII (numar cu noroc :-) ) a sters 10 zile din calendar cand a reformat calendarul Iulian pentru a-l „sincroniza” cu timpul astronomic (in realitate nu l-a sincronizat ci doar l-a realiniat, eroarea reala fiind la unitatea de masura de baza a timpului terestru – ora cu toti submultiplii ei prin urmare, si la durata unei zile nu neaparat la numarul de zile- acea eroare a continuat sa se manifeste drept urmare fiind necesara introducerea anului bisect). Anul cosmic are 365.242199 zile 11 minute si 14 secunde (momentan…).
    Ziua terestra adevarata este aceea care incepe la rasaritul soarelui si se termina la apusul acestuia iar sincronizarea timpului nu trebuie facuta cu ceasul atomic de la Greenwitch ci in raport cu pozitia pamantului fata de soare (sau a soarelui fata de pamant d.p.d.v. logic e totuna).
    Poate cineva sa spuna dupa ce calendar a facut Dumnezeu cerul si pamantul si toate celelalte?
    „Şi a zis Dumnezeu: „Să fie ‘ntru tăria cerului luminători care să lumineze pământul, să despartă ziua de noapte şi să fie ei spre semne şi spre anotimpuri şi spre zile şi spre ani” [Geneza 1.14] (ceea ce numim noi „calendar astronomic”). Retineti ca nu a spus-o vreun fistecare Iulian sau Grigore ci a spus-o Dumnezeu.
    Dar asta se intampla in ziua a patra. Intrebare: ce durata au avut primele trei zile?

    Apreciază

 8. iulian121 said, on decembrie 29, 2010 at 5:53 pm

  Eu din ce am cautat pe internet am inteles ca mai demult saptamana incepea cu duminica si se termina cu sambata, la evrei dar si la alte popoare. Parca la romani era prima ziua soarelui , apoi luna si restu planetelor. Mai incolo in ambele imperii romane, parca prima data in vest, din motive mai putin clare sa schimbat sa fie duminica ultima zi, unul din motivele sugerate era ca sa se converteasca mai multi din paganii care aveau duminica ca sarbatoare.

  Unii sectanti de ex adventistii aia cu ziua a saptea poate si altii sunt chiar foarte insintenti pe treaba asta cu sambata ultima zi.
  Dar daca era asa cam mult a durat sa isi dea seama, multe sute de ani, se aseamana intr-un fel cu o gluma gen basescu ha-ha am gresit .
  Mie treaba asta nu prea mi se pare prea inspirata, creaza multa confuzie, cred ca trebuia gandita asa mai ardeleneste mai indelung nu asa dintr-o data ca o surpriza.

  Acuma daca Dumnezeu a zis lucreaza sase zile si in a spatea sa te odihnesti noi dupa calendar facem exact invers ne odihnim prima zi si lucram sase apoi.

  Apreciază

  • ion adrian said, on ianuarie 2, 2011 at 3:35 pm

   Relativ la ce referential spui tu duminica. Noi crestinii il spunem relativ la sabatul evreiesc caci Hristos a inviat la trecerea din sabat in prima zi a saptamanii deci in calendarul iudaic dupa care s-au intamplat acele evenimente divine dar si istorice , repet dupa calendarul iudaic de care eu ca crestin nu sunt tinut decat in mod relativ nu si in numerotarea zilelor saptamanii ci in relatia ca distanta in timp dintre o zi din calendarul meu numiti-o cum doriti si o zi de la evrei sabat, prima zi sau care vreti voi din saptamana iudaica.
   Intrus a intuit pefect aceasta relativitate…fiind de felicitat.

   Apreciază

 9. Aurora said, on decembrie 29, 2010 at 6:01 pm

  Mie nu mi se pare buna aceasta schimbare. Cred ca e opera jidovilor care vor sa faca din sfanta zi de duminica o zi lucratoare.

  Apreciază

 10. Maria said, on decembrie 29, 2010 at 6:26 pm

  Am un calendar de anul acesta 2010, primit de la Sf. Munte Athos. Si eu am observat ca in acest calendar prima zi a saptamanii este duminica si ma gandeam de ce o fi oare asa si credeam ca probabil l-au gresit., dar se pare ca nu este asa…

  Apreciază

 11. Nica Lucian said, on decembrie 29, 2010 at 6:38 pm

  Prea mult zgomot si prea multe temeri exagerate pentru ziua de Duminica ca fiind prima zi din saptamana dupa cum de fapt si este. Eu am vazut calendare englezesti in anii trecuti si incepeau cu Sundy(Ziua soarelui)-Duminica nu am insistat asupra provenientei calendarelor respective sa observ ca ar fi de origine adventista. Prima zi a saptaminii este in mod cert Duminica vezi Biblia sinodala,Editia 2006 Matei 28,1;Marcu 16,2;Ioan 20,1. Faptul ca pana acum era trecuta in calendare ca ultima zi a saptamanii nu corespundea cu realitatea si chiar ii deranja pe sambatari, dar aceasta modificare survenita mi se pare fireasca si nu cred ca a fost facuta ca sa ii multumeasca pe altii de alte confesiuni, asa poti sa despici firul in patru si sa vezi la tot pasul tot felul de pericole ireale.

  Apreciază

 12. pr petru said, on decembrie 29, 2010 at 6:42 pm

  Oricum ar da-o tot degeaba. In perioada triodului saptamana liturgica incepe cu duminica. Duminica da numele saptamanii: a izgonirii, a judecatii, brazei etc. Dupa Rusalii se produce intoarcerea: duminica devine ultima a saptamanii, sau mai bine zis saptamana se termina cu duminica. Asa se fac citirile din apostol si evanghelie. Duminica e si ziua intai si ziua a 7-a dar si ziua a 8-a. Eu cred ca se zbat mai mult pentru locul unde se pune linia de demarcatie… sau inclin sa cred asa…

  Apreciază

 13. georgel said, on decembrie 29, 2010 at 6:49 pm

  Fratilor, nu cumva strecuram tantarul si inghitim camila? Nu cumva Hristos a inviat in prima zi a saptamanii? La cine ne raportam noi credinta, nu la el? Credeti ca saptamana de lucru o sa inceapa Duminica pentru ca Patriarhia a hotarat ca sa diferentieze clar inceputul saptamanii crestine? Noi ca si crestini nu trebuie sa serbam Duminica, PRIMA ZI A SAPTAMANII? Sau prefera cineva ca Duminica sa fie ziua a saptea din saptamana? Eu cred ca decizia(si nu indreptarea, ca nu am fost in greseala pana acum fiindca respectam tot duminica) a fost o decizie inteleapta, curajoasa si marturisitoare pentru timpurile de acum. Femeile mironosite au mers la mormant in prima zi a saptamanii si nu in weekend, adica la sfarsitul ei. Ce zile fac parte din weekend-ul saptamanii laice? Sambata si Duminica. Erau puse la egalitate cele doua zile de catre cineva. Acum se diferentiaz clar una de cealalta. Sambata- Legea Veche, incheiata si Duminica – Legea Noua, cea a Harului, cea lucratoare. Asa vad eu. Doamne ajuta.

  Apreciază

 14. georgel said, on decembrie 29, 2010 at 6:51 pm

  Imi cer iertare. Coectez o greseala pe care am vazut-o dupa postare. Am facut referire la Domnul Hristos cu e mic. Iertati.

  Apreciază

 15. blackjack said, on decembrie 29, 2010 at 6:51 pm

  In anul 321 prin decretul imparatului Constantin, Duminica s a transformat in zi de odihna.
  Duminica – Sunday (ziua inchinarii la soare)
  Sabat – in limbaj evreiesc inseamna odihna
  „Biserica Catolica : Duminica este semnul autoritatii noastre. Biserica este mai presus de Biblie si prin schimbarea Sambetei in Duminica se demnostreaza ” [Catholic Record of London 1.09.1923]

  Apreciază

  • Adrian.I said, on decembrie 29, 2010 at 7:29 pm

   @blackjack. Duminica a devenit zi de odihna inca din anul 50, dupa sinodul apostolic de la Ierusalim. 321 Constantin????El le-a dat decat libertate religioasa, inclusiv tinerea Duminicii. Sabat = ziua de odihna, care doar coincidea cu ziua a saptea . Sunday e din engleza ?Spune-mi ti se pare ca bizantinii sau Constantin foloseau limba engleza(in anul 321)?Aceasta limba a aparut peste cateva sute de ani…Astfel sabat (zi de odihna) a devenit dupa invatatura apostolilor Duminica pentru Invierea Mantuitorului , iar asemanarea dintre cuvintele sabat si sambata(atat si in alte limbi) pentru ziua a saptea, a ramas doar o umbra a ceea ce a fost, termenul fiind preluat direct din iudaism.

   Apreciază

  • mucenicul said, on decembrie 31, 2010 at 2:16 pm

   @ blackjack
   in limba greaca duminica=kiriaki=ziua Domnului(inchinata Lui). deci n-are nici o legatura cu sarbatoarea pagana.

   Apreciază

 16. […] Sfantul Sinod: PRIMA ZI A SAPTAMANII VA FI DUMINCA, in calendarul ortodox Comments RSS feed LikeBe the first to like this post. […]

  Apreciază

 17. Ciprian said, on decembrie 29, 2010 at 7:36 pm

  In felul acesta, cred eu, ca se sfinteste saptamana ce incepe!
  Eu personal cred ca e mai bine asa; e mai bine sa incepi saptamana cu bucurie si cu nadejdea la Dumnezeu.

  Apreciază

 18. pr petru said, on decembrie 29, 2010 at 7:37 pm

  In schimb pe hotnews e din nou o gafa monumentala a purtatorului de cuvant pr. Stoica. El zice: „Pe de alta parte, este o stransa legatura intre ziua de Duminica si slujbele care sunt oficiate zilele urmatoare. Avem Duminica a doua dupa Rusalii si saptamana care urmeaza trebuie sa fie a doua dupa Rusalii.”
  Cade la liturgica, iar daca stia cum e corect iar acel „trebuie” e pus intentionat cu intentia de a schimba randuiala, atunci e ff grav. Eu inclin sa cred ca nu stie… Nu ar fi prima data…

  Apreciază

 19. asaincepe said, on decembrie 29, 2010 at 8:01 pm

  Geneza, cap II, inceputul Bibliei:
  „Capitolul 2
  1. Astfel au fost sfârşite cerurile şi pământul, şi toată oştirea lor.
  2. În ziua a şaptea Dumnezeu Şi-a sfârşit lucrarea, pe care o făcuse; şi în ziua a şaptea S-a
  odihnit de toată lucrarea Lui pe care o făcuse.
  3. Dumnezeu a binecuvântat ziua a şaptea şi a sfinţiit-o, pentru că în ziua aceasta S-a
  odihnit de toată lucrarea Lui, pe care o zidise şi o făcuse.
  4. Iată istoria cerurilor şi a pământului, când au fost făcute.”
  Ziua a şaptea apare ca fiind ziua de odihnă, ultima zi a săptămânii. Lumea începe cu prima zi de muncă.
  Ce nevoie avem să schimbăm ce cunoaştem şi trăim de foarte mult timp? Conştiinţa trebuie pregatită, mai ales în aceste timpuri, cu schimbările, necesare pentru cei ce sunt împotriva ei. Efectul urmărit nu este decât buimăcirea totală a conştiinţei.

  Apreciază

  • Octavian said, on decembrie 30, 2010 at 8:23 am

   Nu sunt foarte in masura sa fac judecati logice pe aceasta tema insa si eu cred acelasi lucru Dumnezeu a inceput facerea lumii in prima zi (luni) si S-a odihnit in ziua a saptea (duminica).

   Apreciază

   • iosif said, on ianuarie 7, 2015 at 6:01 pm

    atunci cand ai de tras concluzii precum cea de mai sus ,daca din biblie scoti argumentul cum ca DUMNEZEU a creat pamantul in 7 zile esti obligat ca tot din biblie sa stabilesti si care este ziua 1,2,3…7,iar conform cu biblia ”marcu 16” duminica este prima zi a saptamanii iar CHRISTOS sa odihnit dupa lege in mormant tot dupa Scriptura asa ca daca avem bunavointa de a fi corecti vom vedea in ce zi sa odihnit DUMNEZEU cand la creat pe OM SA-MI FIE CU IERTARE nu pe evrei

    Apreciază

 20. georgel said, on decembrie 29, 2010 at 9:24 pm

  Nu cumva toate zilele saptamanii sunt legate de glasul care incepe in ziua de (liturgica) de duminica de dinaintea ei? Cu alte cuvinte, Duminica oricum era considerata prima zi a saptamanii. Ati vazut vreun praznic ce e serbat cu opt zile inainte, sau dupa? Cred ca este o intelegere gresita a lucrurilor. Ziua intai a saptamanii tot Duminica ramane. Nu ne raportam la zilele Creatiei, ca asa ar trebui sa serbam sambata(sabat). In calendarul actual este separat clar, nu doar cu culoarea rosie, ci si cu o linie, ziua de odihna a evreilor fata de Duminica, ziua noastra de odihna. Daca au stat alte criterii la baza acestei schimbari, nu stiu. Dar mi se pare ca prea se raspandeste neincrederea si se produce dezbinare pe o chestie nu foarte insemnata. Dupa unii(si nu putini) Sf Sinod – care este canonic si nu a cazut inca in erezie – nici nu ar trebui sa mai existe pt. ca face numai rele. Sigur vor aparea in zilele urmatoare interviuri de la marii duhovnici, care vor fi prezentate intr-un mod favorabil pozitiei pe care o sustine cel care o sa faca aceasta. Zic inca odata – strecuram tantarul si inghitim camila.

  Apreciază

 21. Antisistem said, on decembrie 29, 2010 at 9:36 pm

  Traim „vremurile din urma”… ecumenism, acte biometrice, sodomie acceptata…
  Dumnezeu sa ne aiba in paza!

  Apreciază

 22. antidemocratie said, on decembrie 29, 2010 at 9:42 pm

  Cum ramane cu ziua a saptea in care Domnul s-a odihnit, dupa facerea lumii

  Apreciază

  • georgel said, on decembrie 30, 2010 at 3:19 pm

   Cum ramane cu ziua intai in care a Inviat Hristos?

   Apreciază

   • iii said, on august 2, 2012 at 11:01 am

    ziua intii e doar la El. pentru oameni ea devine a saptea, pentru ca in a saptea zi se arata masura rabdarii Domnului si a iertarii, nu in prima. prima o veti avea doar daca va veti sfinti, adica sa fiti sfinti adevarati, mai sfinti decit cei din calendar

    Apreciază

 23. marius said, on decembrie 29, 2010 at 10:05 pm

  tot asa tacit au cenzurat si cartile de cult, dezlegari in post, clopote electrice, prescura in pungi de hartie, imbratisarea ecumenismului etc

  nu ma mira si de aceasta ultima isprava, si am impresia ca lucrurile nu se vor opri aici… din pacate

  Apreciază

 24. un g said, on decembrie 29, 2010 at 10:36 pm

  Mai inteligenta mi s-a parut editia de buzunar de la Episcopia Alexandriei si Teleormanului care desi are pe coperta 1icoana ortodoxa a Mantuitorului si pe coperta 4 o „photoshop”-are de icoane catolice nu are impartirea pe zile ale saptamanii si lasa luna sa „curga” firesc. Nu stiu daca este voita sau nu aceasta abordare insa asa a iesit.

  Apreciază

  • georgel said, on decembrie 30, 2010 at 3:20 pm

   Au fost tiparite mai inainte de aceasta decizie. Vezi ca mai are un calendar de buzunar IPS Galaction, ,,model” vechi.

   Apreciază

 25. Aurora said, on decembrie 29, 2010 at 10:38 pm

  Voi chiar nu vedeti in ce pericol ne aflam ? Voi nu vedeti ca totul merge dupa un plan jidovesc ? Explicatia parintelui Vasile nu va este de ajuns ? Ce tot interpretati voi, cu capetele seci ca e mai bine asa, ca asa scrie in biblie ? Voi chiar sunteti orbi si surzi ? Cum este posibil sa incepem sapatamana cu ziua de odihna ? Voi chiar nu intelegeti ca aceasta mutare face parte din agenda Noii Ordini Mondiale ? Nu stiti ca se pune problema sa fie din nou sapatamana de lucru de 6 zile si atunci automat duminica va trece ca zi lucratoare ? Ma asteptam sa va buluciti cu comentarii, dar voi, aveti ,se pare, creierii ametiti. Ce e cu voi ? Ati baut prea mult vin la masa de Craciun ? Unde va e reactia ? Poate ca inca un an, doi, slujbele se vor tine duminica, dar putem fi siguri ca nu se vor muta sambata ? Nu vedeti ce sinod de paie avem ? Cred ca suntem tot mai aproape de vremurile prigoanei, se strange latul din zi in zi. Toate dezlegarile la peste, suspect de multe, incurajarea femeilor de a intra in biserica in perioada menstruala – pe motiv ca nu mai suntem in Antichitate, ci in vremuri moderne , adica nu degeaba s-au inventat tampoanele ob, savarsirea slujbei de cununie cand mireasa este indispusa, imartasirea fara spovedanie sau dupa una foarte sumara, de ordinul secundelor,

  Apreciază

  • agerstress said, on decembrie 30, 2010 at 11:06 am

   Iisus a spus „Eu sunt Alfa si Omega, inceputul si sfarsitul”. A inchina Lui Dumnezeu inceputul si sfarsitul saptamanii are sens d.p.d.v. biblic sub foarte multe aspecte. Tu ai dreptate insa in ceea ce priveste „saptamana lucratoare”. Cele doua zile inchinate Lui Dumnezeu (una pentru odihna si cealalta pentru slujire si rugaciune sau pentru apropiere de Dumnezeu, daca vrei) trebuie neaparat sa fie zile libere de orice alte activitati lucrative. Avem dreptul ca fiinte umane de aceste doua zile libere de obligatii lumesti din aceasta cauza saptamana de lucru trebuie sa inceapa cu ziua de luni si sa se incheie cu ziua de vineri.
   Sensul vietii crestinului nu este acela de a munci fara limite si cat mai eficient pentru vreun stapan lumesc (chestia cu „castigatul painii”, salariul, pensia sunt doar niste glume lacrimogen de ilare in raport cu ceea ce sacrifici pe „altarul” muncii – SA FIM SERIOSI! :-) :-) :-) este doar o forma de inselaciune pentru a intretine sclavia moderna). Sabotajul discret (actiunea nu trebuie sa fie suficient de evidenta pentru a te acuza pe baza evidentelor dar efectele trebuie sa fie usturatoere pentru cel ce abuzeaza) este o metoda de penalizare a abuzurilor stapanilor.

   Apreciază

 26. Aurora said, on decembrie 29, 2010 at 10:42 pm

  continuare
  toate abaterile de la canoane si toata depravarea care domneste peste lume nu va duc cu gandul ca s-ar putera sa nu ne mai rabde Dumnezeu mult ? TREZITI-VA !!!

  Apreciază

 27. tataia said, on decembrie 29, 2010 at 11:10 pm

  Se pare totusi ca ziua sabbathului din vechiul calendar iudaic nu corespunde nici cu simbata si nici cu dumineca, din calendarele „moderne”, atit cel gregorian cit si cel iulian. Ambele calendare provin de la romani si drept urmare au nume de zile inchinate zeitatilor pagine. E suficient sa stii numele zilelor in latina sau engleza. LUNI = lunis dies = monday = Ziua lunii. Simbata=Saturnis dies=Saturday=ziua lui saturn. Dumineca=solis dies=sunday= ziua soarelui. Deci dumineca e o zi inchinata zeitatii pagine numita soare. Asta nu inseamna ca simbata este mai potrivita pentru a o asemana cu ziua a 7-a (sabatul). Niste informatii despre vechiul calendar iudaic din vremurile biblice si adevarata zi a sabatului (a 7-a zi a saptaminii) gasiti aici

  Apreciază

 28. tataia said, on decembrie 29, 2010 at 11:25 pm

  Completare la ce am scris mai sus. Deci dumineca este o zi inchinata zeitatii pagine soare din mitologia romana. Poate pina la urma despre asta era vorba in comentariul cititorului vercingetorix la articolul https://saccsiv.wordpress.com/2010/03/17/razboiul-lumilor-cand-unul-din-soti-se-trezeste-iar-celalalt-ramane-habauc-analiza-unui-fenomen-plecand-de-la-un-atac-din-mass-media-impotriva-calugarului-daniel-plesa-de-la-manastirea-frasinei/ unde cita versetul Iezechiel 8.16. Posibil ca cei care se „inchina soarelui” sa fie cei care folosesc dumineca ca zi inchinata Domnului. Dar nu ma intelegeti gresit, sint 100% de acord cu ceea ce a comentat Pr.Vasile, acesta schimbare este pur politica. Iar a mai incerca acum sa descoperim adevarata zi a sabatului dupa atita amar de vreme si sa schimbam ritualurile bisericesti e chestie de factura protestanta nu ortodoxa. Sint ortodox ca si voi (cu vorba mai mult caci cu fapta…mai e mult pina acolo) nu sectar. Chiar si clipul pe care l-am postat mai sus imi pare de origine sectara si de factura protestanta, dar continutul conteaza. Se pare ca intr-adevar nici una din zilele saptaminii din actualul calendar gregorian provenit de la romani nu este cu adevarat ziua inchinata Domnului si Creatorului nostru.

  Apreciază

  • agerstress said, on decembrie 30, 2010 at 10:43 am

   Noi nu recunoastem nici un „Sunday”, noi avem „Duminica”. Daca altii ii spun altfel, e treaba lor. Ar trebui sa nu le luam ca o simpla traducere pentru ca efectiv nu este traducere ci substitutie, neavand nimic comun decat pozitia in calendar.

   Apreciază

 29. Lucian said, on decembrie 29, 2010 at 11:41 pm

  Consider ca e o miscare inteleapta, nu neaparat doar dinmotive biblice sau religioase, ci prin acest lucru Biserica arata ca are un cuvant de spus in societate, se implica mai mult chiar in aplicarea unei traditii crestine, are un rol social mai pronuntat. Duminica e bine sa fie prima zi a saptamanii, ziua cea cinstita, zi aleasa si e firesc sa fie prima si nu ultima. E adevarat ca se pot face asocieri, comparatii, care smintesc. eu cred ca intentia a fost una buna, iar omul de rand nu se va gandi la evrei sau alte cele, ci la cinstea data Duminicii, ca unei zile pe care trebuie sa o inchine Domnului!

  Apreciază

 30. PG said, on decembrie 30, 2010 at 10:11 am

  Luati aminte : toate schimbarile vin cu viclenie ; noi la judecata noastra zicem ca asa e mai bine sau o sa fie mai bine dar ne inselam caci judecata noastra nu corespunde cu judecata Domnului .
  Doamne Ajuta !

  Apreciază

 31. Adrian.I said, on decembrie 30, 2010 at 12:32 pm

  octogon. Duminica a fost pusa ca zi de odinha chiar de sfintii apostoli dupa sinodul de la Ierusalim din anul 50. Sabat = zii de odihna. Sabat a devenit odihna. legea nu era desavarsita atunci „Ştiind aceasta, că legea nu este pusă pentru cel drept, ci pentru cei fără de lege şi răzvrătiţi, pentru necredincioşi şi păcătoşi, pentru necuvioşi şi spurcaţi, pentru ucigaşii de tată şi ucigaşii de mamă, pentru omorâtorii de oameni,”(1 Tim 1,8)Aceasta a fost desavarsita dupa Hristos pana atunci fiind o umbra a ceea ce a avea sa vina „În adevăr, Legea având umbra bunurilor viitoare, iar nu însuşi chipul lucrurilor, nu poate niciodată – cu aceleaşi jertfe, aduse neîncetat în fiecare an – să facă desăvârşiţi pe cei ce se apropie.”(1 tm 10,1) Astfel toate s-au indumnezeit, s-a desfiintat circumciderea cu botezul, sabatul care era ziua a saptea cu randuielile lui, cu ziua de Duminca cu alte randuieli ca amintire pentru Invierea Mantuitorului , pastele iudaic care comemora iesirea din egipt si o plaga data lui Faron, cu cel care comemora Invierea lui Hristos. Acelasi apostol Pavel le spune crestinilor care voiau sa tina legea veche iudaica si nu invataturile date de ei prin Hristos” Şi mărturisesc, iarăşi, oricărui om ce se taie împrejur, că el este dator să împlinească toată Legea.
  Cei ce voiţi să vă îndreptaţi prin Lege v-aţi îndepărtat de Hristos, aţi căzut din har „(legea cea noua) (2 gal 5. 3,4). Ai vazut ma!!!
  (Ce legatura au versetele tale cu ce vorbim noi?Nu ma intereseaza cine a cules floricele pe campii ci vorbeste pe subiect :) )
  Si aceste schimbari ale legii nu le-au facut toti nebunii si toti sectarii dupa capul lor ci apostoli prin Duhul Sfant „parutu-sa nou si Duhului Sfant” si de la ei a mostenit Biserica

  Apreciază

 32. Adrian.I said, on decembrie 30, 2010 at 12:34 pm

  „Sabat a devenit odihna” rectific. vroiam sa zic Duminica a devenit acum zi de sabat, adica zi de odihna.

  Apreciază

 33. Ghita said, on decembrie 30, 2010 at 1:39 pm

  E simplu. Vor sa unifice tot. Credintele, moneda, tot. Sa poata conduce unificat.
  Aceleasi reguli pentru toti. Indiferent de motive si discutii.

  Apreciază

 34. Adrian.I said, on decembrie 30, 2010 at 3:08 pm

  Saccsiv. octogon chiar vrea sa iasa in evidenta :) Lasa-l ca se ne mai amuzam si noi :)

  Apreciază

 35. beniamincruceru said, on decembrie 30, 2010 at 3:21 pm

  Scriptura spune că prima zi a săptămânii este Duminica, aşa că schimbarea urmează Biblia şi este bine. Foarte mulţi români consideră lunea ca fiind prima zi a săptămânii, din păcate.

  Apreciază

  • Ciprian said, on decembrie 30, 2010 at 4:03 pm

   Esti ruda cu Marius Cruceru ca ca idei sunteti pe aceeasi lungime de unda din pacate pentru voi si pentru cei care ii trageti dupa voi… Chiar … de ce nu vreti sau nu puteti sa vedeti Adevarul?

   Apreciază

   • beniamincruceru said, on decembrie 30, 2010 at 9:07 pm

    Are rost să mai discut când presupoziţiile omoară orice alt argument? Adevărul, dragul meu, nu este o religie şi nici ceea ce ne spune un om, Adevărul este Logosul, Cuvântul, iar pe acesta îl avem cu toţii în Biblie. Oricum aş fi, de la orice om puteţi învăţa câte ceva.

    Apreciază

   • Ciprian said, on decembrie 30, 2010 at 10:09 pm

    de la orice OM, dar unii se aseamana cu dobitoacele, asa am fost si eu…

    Apreciază

   • via said, on ianuarie 29, 2013 at 3:34 pm

    Hristos este Adevarul. asta spune biblia.

    Apreciază

  • Adrian.I said, on decembrie 30, 2010 at 9:29 pm

   @beniamincruceru. Se vede cu ochiul liber ca logosul divin prin puterea cuvantului deschide decat numai niste simple sentimente in alte religi,chiar si budistilor si musulmanilor ci nu lucreaza real ca in ortodoxie unde acesta impartaseste harul si omul devine partas real al energiilor dumnezeiesti fiind in coumuniune cu Dumnezeu, …..trecand cu mult peste stadiul simplelor sentimente.

   Apreciază

   • beniamincruceru said, on decembrie 31, 2010 at 8:05 am

    1.Logosul nu produce doar sentimente şi nu este doar mistic: El eliberează omul de curvie, pornografie, dependenţa de alcool, vorbirea murdară etc. Tit 2:11-12.
    Subiectul era altul oricum: vb despre Duminica, prima zi a săptămânii. Dacă veţi citi Scripturile veţi vedea că Duminica este prima zi a săptămânii. Matei 28:1
    2.Prefer să trăiesc într-o ţară care trăieşte orthodox, decât într-o ţară care se numeşte ortodoxă dar nu este. Probabil 90% din conducătorii noştri sunt ortodocişi: pe ce loc suntem în ce priveşte corupţia: penultimul loc în Europa, după Grecia. Ah, apropos, şi grecii sunt ortodocşi.
    3.Domnul meu, eu nu mi-am permis să fac pe nimeni dobitic şi cer acelaşi lucru. Mai înainte de asta, verificaţi-vă şi greşelile de gramatică.
    4.Dragii mei, problema nu trebuie să fie religia, ci trăirea şi apropierea de Hristos.
    Pentru ca ţara noastră să fie cu adevărat orthodoxă, trebuie să trăiască astfel, să o rupă cu păgânătatea. O să-mi spuneţi: „Cine e păgân la noi în ţară?” Păi toţi care trăiesc în păcat şi iubesc păcatul şi nu se pocăiesc de el: ortodocşi, baptişti, penticostali, catolici, etc.
    Nu mă lupt cu voi pentru că eu nu ţin la o ideologie sau o religie. Să ne dea Dumnezeu puterea în noul an să fim orthodocşi în adevăratul sens al cuvântului

    Apreciază

   • Adrian.I said, on decembrie 31, 2010 at 9:37 am

    beniamincruceru. Nu elibereaza de nimic in afara ortodoxie stai linistit , daca nu este revarsat ca har degeaba.El lucreaza deplin doar in ortodoxie(in adevar) deschide sentimentele si revarsa si harul pe cand in afara ei doar sentimentele sunt deschise. Spune-mi care e prezenta reala a logosului in afara ortodoxiei, ca eu nu vad nimic? Unde e lucrarea lui vreau exemple concrete.

    Apreciază

   • el said, on decembrie 31, 2010 at 11:34 am

    @beniamncruceru

    esti dus cu pluta depare pe marea inselarilor dar TRUFIA din tine te imbrânceste sa graiesti prostii cu emfaza.

    Si printre aberatiile prezentate m-ai facut curios la una : ce tara cunosti tu care „traieste ortodox” (evidenta dupa mintea ta,caci pana acum n-ai dovedit ca ai habar ce inseamna sa fii ortodox) dar nu este ortodoxa ca sa traiesti in ea ?Vad ca Romania si Grecia iti put si ai doar critici la adresa lor.Ori poate ai gasit tu vreo „tara”/spatiu virtuala din genul celor propovaduite de inselatii yoghini?

    Cat despre dobitoace iti spune Psalmul despre oamenii inselati si cu viata murdara : „alaturatu-s-au dobitoacelor si s-au asemanat lor”.Mai citeste si Psaltirea (caci cartile gen corut si alte sminteli si filosofii de 2 parale care au poluat astazi spatiul intelectual sunt toxice).
    Dar ca sa nu dispere nici dobitoacele care se intorc prin lucrare duhovniceasca la statura de om zice alt Psalm(talcuit de Sf Vasile cel Mare) :”oameni(cei ajunsi cel putin la starea ontologica a omului dinainte de cadere)si dobitoace(cei ce inca sunt mutilati de pacatele si viata lor stricata dar care s-au intors spre indreptare cu ranva) vei mantui Doamne.” !

    Apreciază

 36. Stratilat said, on decembrie 30, 2010 at 4:14 pm

  Schimbarea NU ESTE un gest Ortodox, ci un gest de apropiere fata de ecumenisti. Azi-maine ne vor propune si schimbarea saptamanii laice, in asa fel incat sa lucram Duminica si sa avem ziua de odihna sambata, ca la evrei si neoprotestanti.

  Decat sa stam si sa protestam aici pe blogul ui Saccsiv mai bine ne-am aduna la Patriarhie sa zicem: NU!

  Apreciază

  • agerstress said, on decembrie 30, 2010 at 5:46 pm

   E limpede precum cristalul acest lucru. Dupa cum spunea si Ghita scopul lor de baza este religia unica si guvernul mondial. Ingrijorarea ca vor declara Duminica zi lucratoare este deasemeni foarte intemeiata. De data asta insa, nu-i putem combate cu argumente. Ne-au lasat o buna bucata de timp sa traim intr-o eroare (nu grava ci atata cat au putut ei sa strecoare) iar acum o „repara” pentru a crea cat mai multa destabilizare (au mai incercat si in „problema” cu lingurita, daca va amintiti). La urma urmei toate calendarele aflate in vigoare pe pamant (iulian; gregorian; evreiesc; islamic; chinezesc) sunt o varza, una mai mare decat alta d.p.d.v. al exactitatii timpului.
   Partea comica este ca toti antihristii care sunt iritati peste poate de prezenta simbolurilor crestine marturisesc pe Hristos in momentul in care ii intrebi „in ce data suntem azi?” :-)
   2010? Ce e aia 2010? -DOUA MII ZECE ANI DUPA HRISTOS antihristilor si ateilor, cu gura voastra o spuneti!
   Nu-i asa ca babilonistii acestui veac sunt adevarate monumente de ipocrizie?

   Apreciază

 37. ion adrian said, on decembrie 30, 2010 at 4:26 pm

  Fratilor , de acum serbam Sabtul ca fiind ziua de odihna si ultima a saptamanii.

  Ce geniali ierarhi avem, au descoperit ceva ce nu pricepusera nici Sfintii Parinti, care au dorit sa uneasca ziua de odihna , ultima zi a saptamanii adica ziua Domnului si cu ziua Fiului a carui apoteoza prin Inviere se produce in noaptea de sambata spre duminica.

  Ce motivatie puerila invoca Sinodul. :) Mai bine unificau Pastele cu catolicii dar asta se pare ca nu se poate, mai bine recunoastem primatul papal dar nici asta nu se poate si adevar va graiesc ca singura piedica dogmatica reala adica filioque ar fi fara importanta in ochii ierarhilor -oameni, ai celor doua biserici surori, daca nu ar fi primele doua care nu prea poarta decat lumesc in ele, pe cand Sfanta Treime este cu adevarat Marea Taina a Crestinismului.

  Apreciază

 38. JIKUTZA said, on decembrie 30, 2010 at 7:07 pm

  1.Rolul unei astfel de decizii?…..Dezbinarea ortodoxilor.(nu-i asa ca ii cam supara pe elite ortoxi astia/)

  Apreciază

 39. cristian said, on decembrie 30, 2010 at 7:56 pm

  Doamne ajuta!nu s-ar putea posta reguli tipiconale cu privire la perioadele de post?(am observat diferente intre editii din 1990 si editii din 2006 iar cea cu saptamina brinzei m-a pus pe ginduri).Doamne iarta-ne si ne miluieste

  Apreciază

  • el said, on decembrie 31, 2010 at 11:54 am

   @cristian

   In Postul Craciunului nu se manaca peste sambata si duminica (caeasta sminteala este recenta) nici la zilele tuturor sfintilor zisi mai mari din aceasta perioada (cum s-a petrecut recent in calendare ) ci DOAR la Praznicul Intrarii in Biserica al Maicii Domnului si Sf Ierarh Nicole ; iar pentru parohiile care au hram unul din sfintii cunoscutu mari din acesta perioada de exepmlu :Sf Andrei?Sf Filofteia,Sf Ecaterina,etc ….DOAR cu dezlegarea episcopului locului se dezleaga la peste DOAR pentru parohia respectiva.

   In perioada Penticostarului se tine post TOATE miercurile si vinerile de dupa Saptamana Luminata. (NU ca SMINTELILE din caledarele actuale).

   In urma dezlegarilor „generoase” recente ale ierahilor nostri ecumenisti spre asemanarea RAPIDA cu obiceiurile/randuielile papistasesti unde postul este o caricatura si in scopul „UNITATII” ecumeniste a ajuns bietul calendar ortodox o babilonie de dezlegari la peste ,ai zice ca Postul Craciunului si Perioada Penticostarului sunt o CURA DE PESTE iar nu RADUIELI de tarire dupa Sfintii Parinti si Sfanta Traditie a Bisericii.

   @saccsiv

   frate te rog sa-i dai(daca ai) fratelui cristian un link cu randuiala tinerii posturilor corecta aceea a Sfintei Traditii a Sfintilor Parinti de dinainte de „innoirile” si smintelile actuale;trebuie sa se gaseacasa pe undeva in Tipicele mai vechi; parca si tu aveai un articol cu Randuiala corecta a Posturilor.Multumesc.
   Doamne ajuta.

   @Pr Vasile

   poate ne dati si dv va rugam aici pe site un text cu randuiala corecta a posturilor caci este de utilitate practica crestinilor mai ales acum cand calendarele noastre sunt pline de „innoiri” si batjocoriri ale postului.
   Multumesc.

   Apreciază

 40. George said, on decembrie 30, 2010 at 8:45 pm

  @intrus 117: descarca” Biblia de la 1688″, prima in lb. romana, a lui Serban Cantacuzino la
  http://www.filestube.com/36d00051d1e6438903ea,g/Biblia-de-la-Bucuresti-1688.html

  Apreciază

 41. George said, on decembrie 30, 2010 at 8:50 pm

  Dumnezeu vine de la Dominus + Deo, adica Imparat si Zeu (soarele), cele doua elemente la care trebuia sa se inchine crestini, incepand cu secolele 3-4 d.H.

  Apreciază

 42. Adrian.I said, on decembrie 30, 2010 at 8:51 pm

  @George . Nu are importanta anul din care e Biblia, toate facute de BO sunt traduse dupa Septuaginta (VT).

  Apreciază

 43. mona said, on decembrie 31, 2010 at 10:52 am

  Putem spune cu adevarat care este ziua a saptea? Are vreun sens ca Hristos sa stabileasca o zi ca amintire a puterii Sale creatoare, o zi speciala, in care toti sa I se inchine , sa se odihneasca si sa nu ne descopere care este aceasta? NU !! Nu avea nici un sens . Trebuie sa existe ceva indicii cu privire la ziua speciala a lui Dumnezeu.
  Toti crestinii si Biserica au tinut si au continuat sa se inchine in Sabat pana la sfarsitul sec 1 . Dar la inceputul sec 2 , unii crestini au inceput sa serbeze in mod voluntar ziua rastignirii. Ei isi centrau sarbatorile in jurul zilei rastignirii, care era Pastele iudaic. Dar datorita unor revolte ale iudeilor impotriva romanilor, iudeii au devenit din ce in ce mai nepopulari, si crestinii au inceput sa sufere din cauza originii lor, ca o secta iudaica. Sarbatoarea Pastelui, in amintirea rastignirii, a fost privita de multi ca o identificare in continuare a crestinismului cu iudaismul. Asa ca unii crestini au hotarat sa faca o schimbare. Sixtus , episcopul sau papa bisericii crestine din Roma, a inceput procesul care a dus la transferul zilei de inchinare de la Sabat la duminica. El i-a convins pe crestini sa serbeze invierea, care a avut loc duminica, in locul rastignirii. La inceput, sarbatoarea nu a fost o randuiala saptamanala, ci anuala. Schimband aceasta sarbatoare la ziua de duminica si aplicand-o invierii, crestinii din Roma au putut sa se disocieze de iudei. S-a intamplat ca aceasta sarbatorire a invierii sa coincida cu o vesela sarbatoare romana in cinstea soarelui. Inchinatorul la soare, convertit la crestinism,se simtea mai la indemana cu sarbatoarea de primavara crestina, tinuta in ziua soarelui. Astfel, Sixtus incurajandu-i pe crestini sa sarbatoreasca invierea in prima zi a saptamanii, de fapt i-a pus in situatia de a onora ziua soarelui. Prima lege care de fapt impunea duminica drept o zi de odihna, a fost promulgata de Imparatul Constantin in luna martie, anul 321 d.Hr. Al treilea sinod de la Orleans, in anul 538 d. Hr. a interzis lucrul in zilele de duminica . Si asa, pas cu pas , ziua soarelui a fost acceptata in biserica crestina si a fost facuta o zi de odihna pentru majoritatea crestinilor.
  Vremurile au fost intr-adevar schimbate…
  dar ce are de spus Biserica Catolica despre rolul ei in schimbarea Sabatului? Biserica Romano-Catolica vede in schimbarea Sabatului un semn al Puterii bisericii. Afirmatiile facute de persoane cu autoritate din Biserica Catolica ne arata clar acest lucru:
  ‘ Puteti citi Biblia de la Geneza la Apocalipsa si nu veti gasi un rand care sa autorizeze sfintirea duminicii. Scripturile impun pazirea sambetei, o zi pe care noi nu o sfintim niciodata.'(Cardinal Gibbons, Faith of our Fathers, pag.111,112)
  Monseniorul Segura scris: ‘Biserica Catolica a fost cea care , prin autoritatea lui Hristos, a transferat aceasta odihna la ziua de duminica, in amintirea Domnului nostru. Astfel, pazirea duminicii de catre protestanti este un omagiu pe care il aduc, fara sa vrea , autoritatii bisericii catolice. (Plain Talk About the Protestantism of Today, pag.225) Vezi si http://www.bible.ca/7-4-positions.htm
  Preotul romano-catolic Enright a fost citat in revista americana Sentinel din New York:
  ‘Biserica Catolica spune: ‘Nu! Prin puterea mea divina am desfiintat ziua de Sabat si va porincesc sa paziti prima zi a saptamanii.’ Si acum toata lumea civilizata se pleaca in ascultare respectuoasa fata de porunca sfintei Biserici Catolice. Pozitia acestei biserici este clara. Daniel a prezis schimbarea si Biserica Catolica recunoaste acest lucru. De fapt, ea arata cu mandrie schimbarea ca dovada a puterii ei in probleme religioase.Consultati orice dictionar obisnuit. La titlul Sambata ce gasiti? Sambata este ziua a saptea a saptamanii – Dictionarul Webster Standard. Deoarece Sambata este ziua a saptea, sambata este in mod evident Sabatul. De fapt in 108 limbi ale lumii, ziua de sambata este identificata ca Sabat.
  Si totusi, in ciuda atator si atator dovezi, unii spun :
  ‘Ce importanta are? O zi este o zi. Timpul este timp. Trebuie sa fim atat de exacti?
  Eu cred ca trebuie. dar adevarata problema nu este o problema de zile. Este o problema de stapani. Sa examinam doua intrebari foarte simple: Cand ne odihnim in ziua a saptea, in inchinare respectuoasa fata de Dumnezeu, de cine ascultam?
  Raspunsul este destul de usor, ascultam de Dumnezeu. Cand muncim in ziua a saptea a saptamanii sau no folosim pentru placerea noastra sau pentru afaceri, si ne odihnim si ne inchinam in prima zi a saptamanii, de cine ascultam? Nu poate fi vorba de Dumnezeu, pentru ca El n-a dat nici o porunca sa procedam asa. De care stapan aveti de gand sa ascultati? Biblia spune : ‘Nu stiti ca daca va dati robi cuiva, ca sa-l ascultati, sunteti robii aceluia de care ascultati, fie ca este vorba de pacat, care duce la moarte, fie ca este vorba de ascultare, care duce la neprihanire?'(Romani 6,16)
  Biserica Romano-Catolica citeaza sinodul de la Laodicea ca fiind glasul oficial, care a transferat ‘solemnitatea de la sambata la duminica’. Observati ce spune un Catehism:
  Intrebare: Care este ziua Sabatului?
  Raspuns: Sambata este ziua Sabatului.
  Intrebare: De ce pazim duminica in locul sambetei?
  Raspuns: Tinem duminica in locul sambetei deoarece Biserica Catolica , la Sinodul de la Laodicea (336 d.Hr.) a transferat solemnitatea de la sambata la duminica.
  ( Rev. Peter Geiermann, C.SS.R., The Convert’s Catehism of Catholic Doctrine, pag.50, 2nd Edition,1910)
  Constantin a dat cel putin sase decrete privitoare la pazirea duminicii. Incepand de la el, atat imparati, cat si papi au adaugat alte legi care intareau pazirea duminicii. Totusi, in ciuda acestor legi, adevarul despre Sabat a fost tinut viu in Evul Mediu de catre oamenii credinciosi lui Dumnezeu, care n-au ingaduit sa li se clatine constiinta.
  Si chiar si astazi sunt multi credinciosi care stiu adevarul si tin la el indiferent de traditii si de parerile altora si poate ei sunt vazuti ca si sectanti sau mai stiu eu ce altceva….
  Cititi, studiati si veti afla adevarul daca cu adevarat doriti asta si Dumnezeu va va lumina…..

  Apreciază

 44. mona said, on decembrie 31, 2010 at 11:01 am

  Ca si completare pentru cei ce stiu ceva engleza…
  „If Protestants would follow the Bible, they should worship God on the Sabbath Day. In keeping the Sunday they are following a law of the Catholic Church,” (Albert Smith, Chancellor of the Archdiocese of Baltimore replying for the Cardinal in a letter dated February 10, 1920)

  „The Catholic Church of its own infallible authority created Sunday a holy day to take the place of the Sabbath of the old law,” (Kansas City Catholic, February 9, 1893)

  Apreciază

 45. Adrian.I said, on decembrie 31, 2010 at 4:35 pm

  @ Mona. Nu ai citit comentariile. Cei care au schimbat ziua de sabat punand-o Duminica au fost sfintii apostoli in anul 50. Rastignirea nu a avut loc Duminica ci Vinerea :) ,afirmatia ta ca ei praznuiau rastignirea atunci este o alta minciuna. Traditia privind pascalia era diferita in apus fata de orient pana in secolul 4. O alta minciuna a ta este aceea ca ei praznuiau pascalia intr-o zi care corespundea unui zeu al soarelui. Pascalia praznuita in apus nu a avea data fixa si deci nu putea sa corespunda cu o zeitate solara, doar Craciunul corespundea. Spui ca e o greseala sa corespunda cu sarbatorile zeilor? Fiecare zi a saptamanii avea zeitatea ei propie ca si fiecare luna deci chiar si sambata .Eu te pun pe tine sa-mi pui o sarbatoare sau chiar sabatul (sabat = zii de odihna nu ziua a saptea) care sa nu corespunda unei zile care era inchinate zeilor? E posibil oare asta?Apostolii au dat canon sa fie afurisiti toti cei care sarbatoresc ceva impreauna cu iudeii . In primele doua secole Biserica era condusa de ucenicii si apostolii Mantuitorului care indeplineau si rolul de episcopi, ai grija pe cine contrazici.In catacombe inca din secolul 1 crestinii se adunau mereu la Liturghie Duminica iar Papa Sixtus a trait in secolul 2, de asemenea din scrisorile sfintilor Policarp si Ignatie care au fost ucenicii apostolilor Petru si Ioan zeci de ani se vede ca acestia spun ca au primit toata traditia privind Duminica posturi sarbatori direct din gura apostolilor. Se vede foarte clar ca decizia de la sinodul 50 de la Ierusalim a apostolilor privind praznuirea Duminicii in locul Sambetei este cat se poate de adevarata ci Biserica a primit invatatura direct de la Sfintii apostoli ci nu a facut aceasta dupa capul ei, cum au facut toti nebunii si toti sectarii.

  Apreciază

 46. cristian said, on decembrie 31, 2010 at 5:27 pm

  @el
  multumesc foarte mult,astept si link-urile utile cu bunavointa voastra .Sfintul Vasile cel Mare sa va miluiasca cu rugaciunile inaintea lui Dumnezeu

  Apreciază

  • el said, on decembrie 31, 2010 at 5:53 pm

   @cristian

   multumesc de urari.Si pe tine frate sa te miluiasca Mântuitorul Hristos si Ierarhul Lui Sf Vasile cel Mare cu har si intelepciune,cu toate cele de folos in viata si cu an nou bun,binecuvantat si plin de sporire duhovniceasca.

   Apreciază

 47. ion adrian said, on ianuarie 2, 2011 at 12:28 am

  @Mona
  Scrii : „Si asa, pas cu pas , ziua soarelui a fost acceptata in biserica crestina si a fost facuta o zi de odihna pentru majoritatea crestinilor”
  De ce pui astfel problema cand ar trebui s-o pui : „Si asa, pas cu pas , ziua Invierii Domnului a fost acceptata in biserica crestina si a fost facuta o zi de odihna pentru majoritatea crestinilor”

  Nu crezi ca astfel s-a unit odihna zilei a saptea ziua Domnului pe care crestinii nu au obligatia s-o comemoreze odata cu evreii si cu sabatul lor care nu ne serveste decat sa stim cand a fost invierea, dar pe care cred ca in baza celor 10 porunci trebue s-o tinem ca pe o zi sfintita cu ziua Invierii. Oare nu e logic ca cel ce este una in treime cu Dumnezeu Tatal sa aiba aceiasi zi de praznic cu Tatal si acesta zi sa fie de rugaciune si deci de odihna in raport cu cele sase zile lucratoare?
  Oare in intelepciunea ei nu asta a facut Biserica decretand ziua Invierii si nu ziua soarelui zi de sarbatoare si de rugaciune?
  De ce oare sa desfacem acest dat. Ce ar fi fost daca Invierea ar fi fost in mijlocul saptamanii evreiesti , nu tot zi a Domnului si de odihna si rugaciune am fi considerat-o.
  Si daca Duminica este ziua intai si pentru noi de ce sa nu facem ce a facut si Tatal nostru ca s-o respectam adica sa lucram ?

  Este o mare adancime ca sens dar si un mare pacat ce se intampla si are dreptate pr Vasile in ce spune.
  Asa cred eu si am dreptul sa cred asta.

  Apreciază

  • Adrian.I said, on ianuarie 2, 2011 at 10:34 am

   @Ion adrian .Intra pe linkul lasat de ea http://www.bible.ca/7-4-positions.htm
   E super comic eu m-am amuzat cand am citit prostiile alea. Citez ;”the first pope was in 606 AD not Peter ” :) Primul episcop al Romei a fost Linus pus de apostolul Pavel, nu de Petru. Biserica primara il numeau papa pe episcopul Romei nu pentru ca avea succesiune de la Petru ci pentru ca marturiseau credinta lui Petru propovaduita la Roma.(si patriarhul de Antiohia era numit tot papa) Astia sunt mai tari in cerbicie decat evreii care L-au rastignit pe Hristos, vad ca papalitatea si catolicismul (lor) este o minciuna dar tot nu vor sa se intoarca la ortodoxie, pur si simplu o scot din istorie ca si cum nu ar fi existat.(ii incomodeaza rau :) )

   Apreciază

 48. ion adrian said, on ianuarie 2, 2011 at 1:05 am

  PS Biserica Catolica de la Laodicea nu este cea catolica de azi. Ea era intreaga Biserica Crestina. Schisma se produce mult mai tarziu .De fapt azi catolicii considera Duminica prima zi a saptamanii si sambata ca fiind a saptea, exact ca si evreii si exact exact cum a hotarat Sinodul BOR.
  In calendarul ortodox de pana acum era asa cum trebuie sa fie in dreapta credinta care tine cont de sinoade inclusiv de Laodiceea care de fapt este

  De fapt ce insemna cuvantul catoli? Inseamna universal si pe atunci chiar asa si era.

  Ce s-a hotarat atunci:
  „Nu se cuvine creştinilor să urmeze obiceiurilor iudaice si sâmbăta s-o
  petreacă în repaus, ci să lucreze în ziua aceasta, duminica însă
  cinstind-o cu deosebire şi de le-ar fi cu putinţă, să o petreacă în
  odihnă ca (şi) creştini. Iar de s-ar găsi că sunt iudaişti, să fie anatema
  de la Hristos”

  Pentru mine Duminica este in acelasi timp a saptea zi a saptamanii mele crestine si nu iudaice si ziua Invierii Domnului pe care calendaristic o asez in an dupa o zi de sabat evreiesc(Invierea a avut loc in Iudeea).
  De aceea cred ca era foarte bine gandit calendarul nostru in care Duminica este o zi de odihna care urmeaza sase zile lucratoare dpdv bisericesc si premerge altor asemenea sase zile.

  Apreciază

 49. ion adrian said, on ianuarie 2, 2011 at 1:14 am

  PPSIntrus 117 a sezizat foarte bine esenta lucrurilor. Si depinde de unde incepi sa innumeri . Daca incepi ca evreii ai sambata ziua a saptea si daca numeri altfel adica precum crestinii incepand de luni ai Duminica ziua a saptea deci si ziua de odihna conform Genezei dar si ziua de Inviere adica de dupa ziua de sabat evreiesc care este sambata.

  Apreciază

 50. ion adrian said, on ianuarie 2, 2011 at 1:17 am

  Daca ma iau dupa Sinodul BOR pastrez Invierea si Noul Testament, dar dau la gumnoi cele zece porunci adica Vechiul Testament

  Apreciază

  • ion adrian said, on ianuarie 2, 2011 at 4:34 pm

   Ai bun simt Octaviane,(#30 dec 2010 ora 8:23) dar corectitudinea maxima este sa nu ne legam de nume de zile(au caracter istoric sau conventional) ci sa zicem ca noi crestinii numaram zilele imitand Creatiunea(Facerea, Geneza) si ca ziua de odihna fiind a saptea si fiind Ziua Domnului este aceiasi cu ziua Invierii.
   Desigur acelasi lucru il fac si evreii si este foarte bine.
   Si dupa ce convenim acest adevar absolut nu avem decat sa ne legam, sa ne relationam de orice calendar, si corect este sa ne legam de cel existent in locul si timpul Invierii adica cel ebraic.
   Despre acesta in http://ro.wikipedia.org/wiki/Calendarul_ebraic
   Ce este esential este ca si in acest calendar ziua si noaptea sunt fenomene astronomice legate de rasaritul si apusul soarelui , oricum acest calendar daca este sa masuram anii duce la alte rezultate decat cel folosit azi pe glob.
   Esential este ca in saptamana patimelor descrisa in Evanghelii cu totul normal dupa calendarul iudaic, a fost o prima zi a saptamanii evreiesti pe care o intitulam noi crestinii Duminica Floriilor cu evenimentele aferente si apoi urmeaza zilele saptamanii evreiesti in continuare adica ziua doua =luni ptr noi si tot asa pana in ziua a sasea ultima lucratoare ptr evrei =Vinerea Mare pentru noi, cand Hristos este rastignit si apoi asezat in mormant.
   Sabatul adica cea de a saptea zi a saptamanii evreiesti = sambata noastra, este ziua in care evreii nu fac nicio activitate asa dar abia dupa trecerea Sabatului respectiv devreme in prima zi a saptamanii evreiesti merg femeile la Mormant si afla ca Hristos nu este in el si ca a inviat conform promisiunii deja facute pe cand traia.
   Aceasta cronologie ne permite sa asezam in timp dar pe calendarul evreiesc cele intamplate.
   Fiind crestini nu avem nicio obligatie sa ne tinem de calendarul evreiesc si daca avem motive si avem din cele mai esentiale, am explicat asta intro alta postare de ieri, putem foarte bine sa incepem numratoarea zilelor saptamanii cu ziua de luni a noastra ziua a doua le evrei . De fapt asta a decis imparatul in 321 impararul Cionstantin care avea sfetnici intelepti si s-a consfiintit la Niceea(325) cand Pastele s-a asociat strict cu ziua de Duminica si nu cu prima zi a saptamanii si apoi la Laodiceea, destul de repede(336) s-a decis:

   “Nu se cuvine creştinilor să urmeze obiceiurilor iudaice si sâmbăta s-o
   petreacă în repaus, ci să lucreze în ziua aceasta, duminica însă
   cinstind-o cu deosebire şi de le-ar fi cu putinţă, să o petreacă în
   odihnă ca (şi) creştini. Iar de s-ar găsi că sunt iudaişti, să fie anatema
   de la Hristos”

   Retineti ca la acele sinoade s-a format Biserica Crestina Sfanta Soborniceasca Apostolica care este pomenita in Crez atunci creeat, ca fiind una.

   Asa ca nu este ceva ce cu usurinta trebuie tratat sau lasat in spate, chiar daca din punct de vedere practic deocamdata nu se schimba nimic , dar canonic?
   Daca eu gresesc sa ma ierte si sa ma lumineze Dumnezeu.

   PS Retineti ca in istorie calendarele au fost si sunt diferite, astfel:

   Asirienii foloseau calendarul în care săptămâna avea 6 zile.

   Romanii foloseau calendarul în care săptămâna avea 8 zile.

   Grecii şi egiptenii au împărţit lunile de 30 de zile în 3 părţi a câte 10 zile, numite decade.

   Azi se folosesc aproximativ 40 de calendare din care cele mai importante sunt calendarul gregorian, calendarul islamic şi calendarul iudaic.

   Repet :Problema este a relationarii dintre ele si in functie de ce se face aceasta relationare.

   Aduceti-va aminte ce problema a creat cea neglijata, cu efectul in softuri pe care l-ar putea avea schimbara cifrei mileniului, care nu fusese prevazuta ! :)
   Dar si disputa aprinsa, daca anul 2000 sau 2001 este primul an al noului mileniu:)
   Nu aveau conotatii religioase, dar se vede cat sunt de complicate unele de acest tip, altfel aparent simple.

   Apreciază

   • ion adrian said, on ianuarie 2, 2011 at 4:36 pm

    Erata: „Desigur acelasi lucru il fac si evreii si este foarte bine” asta evident cu exceptia Invierii.

    Apreciază

   • agerstress said, on ianuarie 2, 2011 at 5:53 pm

    As mai adauga dilema orei 0 in loc de ora 24, alta idiotenie scornita de „stiintifici”. Zero este simbolul nulitatii nu este un numar semnificativ pentru a exprima ceva concret, plin.

    Apreciază

   • ingrid said, on ianuarie 2, 2011 at 9:03 pm

    Din ce scrii, aceasta fraza nu este corecta, ortodoxa: „Retineti ca la acele sinoade s-a format Biserica Crestina Sfanta Soborniceasca Apostolica care este pomenita in Crez atunci creeat, ca fiind una.”

    Biserica Una Sfanta Soborniceasca si Apostoleasca s-a format la cinzecime. La Sin II Ec 381 s-a formulat doctrina, invatatura dogmatica despre ea, si aceea preluatadin invatatura Bisericii marturisita de TOTI PARINTII ANTERIORI.

    in ce priveste Duminica, prima zi a saptmanii, cerceteaza calculele pascale din scrierile lui Athanasie cel mare (inclusiv tabelele lui Hippolit), pana la Dionisie exigul, Maxim Marturisitorul, Ioan Damaschin.

    Vei vedea ca fiecare zi a saptamanii are o litera: alfa pt Duminica, beta pt Luni, gama pt marti, delta pt miercuri, epsilon pt joi, sigma pt vineri si zeta pt Sambata!!!!!

    Aceasta este numerotarea corecta, patristica a zilelor saptamanii!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Apreciază

 51. ingrid said, on ianuarie 2, 2011 at 3:13 pm

  frate Sacciv,

  stiu ca este doar o parere smerita, si ca nu stii nici tu cum ar fi mai bine, dar iata ca-ti scriu pt ca m-a anuntat unul ca nu stiu ce interpretari au aparut la tine cu privire la repunerea Duminicii ca prima zi. iti scriu cu dragoste, pt ca si tu ai cerut sincer, fara rautate parerea „Ii rog pe parintii preoti si pe cititorii cu pregatire teologica sa-si expuna parerea. Poate gresesc, dar mie imi pare inca un pas spre rataciri si mai mari. Daca luni e prima zi a saptamanii, atunci ultima e sambata. Si mai e un pas pana acceptam ca zi de odihna sabatul.”

  De mai de mult (cel putin din 2008 stiu sigur), atat in calendarul grecesc cat si in cel sarbesc prima zi a saptamanii este Duminica!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Despre cel rusesc nu stiu, ar trebui verificat.

  Ai aici cateva pagini scanate din calendarul grecesc ortodox (stil nou) pt 2009, cumparat de mine.

  http://dl.transfer.ro/transfer_ro-02jan-bbfc14f2d236d4e.zip

  Iar de aici se pot downloada calendarele catolice si greco-catolice pt 2010: nu au nici un fel de demarcatie pt saptamani.

  http://www.pastoratie.ro/index.php?option=com_docman&task=cat_view&gid=29&Itemid=112

  Nu sunt de acord sub nici o forma cu ce s-a intamplat in 1924, totusi nu pot decat sa ma bucur enorm pt decizia patriarhiei de anul acesta. M-as bucura mult si de o revenire la o numerotare de la Facerea Lumii, dar….slava lui Dumnezeu macar pt ce s-a facut!!!!!!!

  „Daca luni e prima zi a saptamanii, atunci ultima e sambata.” Luni n-a fost niciodata prima zi a saptamanii, ci DUMINICA ESTE PRIMA ZI A SAPTAMANII SI IN ACELASI TIMP ZIUA A OPTA!!!!!!!!!!!!!!!!!! NICIODATA NU A FOST DUMINICA ZIUA A SAPTEA, IAR NUMEROTAREA AIURITA CU DUMINICA ULTIMA ZI ZAPACEA PE CRESTINII CARORA ADVENTISTII LE ARGUMENTAU CA SAMBATA ESTE ZIUA A SAPTEA. nU STIAU SA-I COMBATA CU MARTURISIREA ADEVARULUI: DE CE PRAZNUIM ZIUA I A SAPTAMANII, SAU ZIUA A OPTA SI NU PE A SAPTEA.

  Daca citim spre ex comment patristice la Apocalipsa 17, 11, vom vedea ca la Sf Parinti „al optulea” sunt cei ai Invierii, cei ce praznuiesc ziua de odihna dupa sabatul iudaic, respectiv Praznicul anual al Invierii dupa iudei,

  Iar fiara, desi se lauda ca ar fi a invierii, sau „al optulea”, este dintre cei ce praznuiesc cu iudeii, in timpul al saptelea, si praznicul anual inainte de pastile iudeilor, sau odata cu iudeii, „si merge spre pieire” (Apoc 17, 11)

  Apreciază

  • saccsiv said, on ianuarie 2, 2011 at 4:25 pm

   ingrid

   De ce te-ai „bucura mult si de o revenire la o numerotare de la Facerea Lumii„?

   Apreciază

   • ingrid said, on ianuarie 2, 2011 at 6:11 pm

    Pai asa ne-au lasat Sf Parinti,si asa este firesc, pt ca acest „minus infinit” inainte de Hristos inventat de eretici este in stransa legatura cu nebuniile heliocentriste ce ajung pana la enormitatea Big bang-ului, + povestile cu extraterestri. Toate acestea sunt legate strans si de evolutionism. Stii bine despre ce vorbesc, de aceea nu intru in detaliu.

    Dar oricum ortodocsii nostri sunt in cea mai mare parte destul de convinsi de „miliardele de ani inainte de Hristos” ca sa ia in deradere atat Scriptura cat si o astfel de decizie, daca s-ar lua. Aici este nevoie de o alta lupta, trebuie redescoperita cosmologia biblica si patristica si predata credinciosilor mai intai.

    Apreciază

 52. ingrid said, on ianuarie 2, 2011 at 3:57 pm

  Iata de la Sf Vasile cateva cuvinte:

  „facem rugaciuni stand in picioare in zi de Duminica dar nu cunoastem toti motivul. Facem aceasta nu numai pt a ne reaminti prin aceasta pozitie in ziua invierii de harul care ni s-a dat, de faptul ca am inviat impreuna cu Hristos si ca trebuie sa privim catre cele de sus – ci si pt ca aceasta zi pare sa fie chip al veacului viitor. De aceea, desi este INCEPUTUL ZILELOR SAPTAMANII, nu a fost numita de Moise prima, ci una. pt ca zice Scriptura s-a facut seara si s-a facut dimineata, zi una, ca si cum aceeasi zi avea sa aiba loc de mai multe ori. Aceasta zi este UNA SI IN ACELASI TIMP A OPTA si simbolizeaza pe acea cu adevarat una si a opta zi la care s-a referit Psalmistul in unele suprascrieri ale psalmilor (este vb de Ps 6 si Ps 12/11-LXX, care au coment patr extraordinare cu privire la supratitlurile „pt al optulea, pt sfarsit”); este starea care se va arata dupa acest timp, ziua cea fara de sfarsit, care nu cunoaste seara nici a doua zi, acel veac netrecator si fara de sfarsit. Prin urmare, Biserica isi invata fii sa se roage in aceasta zi stand in picioare, pt ca prin continua amintire a vietii celei fara de sfarsit, sa nu neglijeze merindele necesare in vederea mutarii.”

  Toti Sf Parinti nu au identificat niciodata ziua Duminicii cu sabatul vechitestamentar, cu ziua sambetei, pt ca Domnul Dumnezeu ne-a randuit „o alta zi de odihna” (Evr. 4, 4-10)!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Asadar, in ziua sabatului, in ziua a saptea, Dumnezeu S-a odihnit in mormant de toate lucrurile Sale!!!!!!!!!!!!! Ziua a saptea este intotdeauna simbol al veacului acesta finit!!!

  Dar noi nu praznuim asta, ci praznuim ziua a opta, care simbolizeaza Invierea, sau veacul viitor, sau taierea imprejur prin care moartea noastra a fost taiata, prin care am fost eliberati din legaturile mortii!!!

  Apreciază

  • ion adrian said, on ianuarie 2, 2011 at 4:52 pm

   Ingrid,
   Interpretarile sunt infinite, dar eu nu pot separa Treimea si voi asta doriti.
   Catolicii sunt OK caci vad ca nu marcheza in niciun fel saptamanile, ci doar pun in corespondenta zilele din luna cu zilele saptamanii, Duminica fiind una din ele deosebita prin culoarea rosie ce indica sarbatoarea.
   Este de fapt o recunoastere ca nu au solutie la aceasta problema.
   Eu vad ca Sinodul a gasit-o, dand la cos Vechiul Testament ca nu pot sa cred ca ne face Adventisti de ziua a saptea, pastrand si cerand respectarea celor zece porunci.
   Eu cred ca rezolvarea BOR de pana acum era cea mai canonica Duminica inconjurata si in trecut si in viitor de cele sase zile de ;lucru in care omul dupa chipul si asemadarea Domnului lucreza si el la ce este de nasul lui macar ca acest nas a inceput sa se inalte cam primejdios si este mare pericol sa fie scurtat. :)
   Daca era sa fie dat la cos, trebuiau s-o faca mai intai Iisus explicit si apoi Apostolii tot explicit si nu indirect si interpretabil vorbind ei de una si intelegand noi ce vrea fiecare, ca sa creeze fluvii de rationamente de soiul celor despre sexul ingerilor.

   Apreciază

 53. ion adrian said, on ianuarie 2, 2011 at 5:37 pm

  De fapt in rationamentele si argumentele de pana acum nu vad ca cineva ar vrea sa inteleaga si eventual sa afle ceva, ci doar sa justifice prin rationament o convingere anterioara, care de regula imparte lucrurile in alb si negru si neincercand de fapt sa inteleaga si motivatiile propinentului, care in acest caz recunosc ca sunt pentru ambele parti de luat in seama, eu invatand mult de la ambele tabere, dar deocamdata negasind motive clare sa aprob decizia Sf Sinod.

  Apreciază

 54. ingrid said, on ianuarie 2, 2011 at 7:22 pm

  @Ion Adrian

  „Interpretarile sunt infinite, dar eu nu pot separa Treimea si voi asta doriti.”

  nu este asa, ai rabdare. Ereticii marcioniti credeau ca Dumnezeul Vechiului Testament este altul decat Dumnezeul Noului Testament, dar Biserica l-a combatut serios, si Sf Parinti au scris enorm ca Noul Testament este o continuare a Vechiului Testament, ca ACELASI DUMNEZEU ESTE SI CEL AL VECHIULUI SI CEL AL NOULUI;
  AU DESCOPERIT pasaje clare cu SF. TREIME SI IN SCRIERILE VECHITESTAMENTARE, in mai multe locuri decat cele clasice arhicunoscute, socotite de teologi cele mai importante.

  Noi nu dam la cos vechiul testament, chiar daca refuzam sa praznuim lunile noi, si Pastile lor, si ziua lor de odihna, si saptamana azimelor, si Yom Kippur (ziua curatirii), etc. Toate acestea au un corespondent in traditia ortodoxa liturgica, dar intelese in functie de implinirea nou-testamentara a celor proorocite prin randuiala liturgica vechitestamentara.

  Chiar si cele 10 porunci noi suntem datori sa le timem cu totul altfel!!!

  Daca inainte de intruparea Domnului porunca era: „sa nu ucizi”, acum nu trebuie doar sa nu ucidem, ci nici sa jignim cu cuvinte grele; nu numai sa nu facem adulter, ci si sa nu privim poftind; nu doar sa iubim pe aproapele nostru ca pe noi insine, ci mai mult, sa-l iubim asa cum Hristos ne-a iubit pe noi, adica si-a dat viata pt noi, pe cand noi ii eram vrajmasi! etc.

  Taierea imprejur a noastra este cea dupa duh. Saptamana azimilor este saptamana vietii noastre pe care a praznuim cu azimile curatiei si a sinceritatii inainte de ziua a 8-a: vesnicia impreuna cu Domnul. Nu intamplator atat Ps. al 6-lea cat si Ps al 12/11-lea au ca supratitlu „pt al 8-lea, pt sfarsit”, intrucat este vorba despre 2 invieri, si un psalm vb despre prima, prin Botez, cand murim si inviem cu Hristos, iar celalalt vb despre a 2-a Inviere.

  „Catolicii sunt OK caci vad ca nu marcheza in niciun fel saptamanile, ci doar pun in corespondenta zilele din luna cu zilele saptamanii, Duminica fiind una din ele deosebita prin culoarea rosie ce indica sarbatoarea.
  Este de fapt o recunoastere ca nu au solutie la aceasta problema.”

  Nu, nu este deloc deloc normal ca sa nu avem impartirea pe saptamani!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Nu este adevarat ca ar fi vreo dilema, sau vreo oscilatiie in scrierile patristice ca Duminica sa fi fost vreodata altfel socotita decat ZI UNA SAU ZIUA A OPTA.

  Pana la decretul prin care Constantin cel mare a hotarat Duminica zi de odihna, crestinii au indurat multe. „Saptamana” romana avea 8 zile, adica octava, iudeii isi tineau sabatul lor, alte popoare aveau zeita venera, sau mercur sa-i cinsteasca saptamanal si nu numai,

  iar crestinii se incapatanau cu ziua a opta intr-o saptamana de 7 zile. Si cu ajutorul lui Dumnezeu, au biruit toate piedicile.

  Este deosebit de important sa marturisim Invierea in ziua a OPTA SAPTAMANII, NU IN A SAPTEA!!!! de aceea este extrem de importanta si impartirea pe saptamani.

  Acum eu nu stiu de cand BOR adoptase vechea impartire cu Duminica la sfarsitul saptamanii care nu este corecta, si e bine de verificat in calendarele tuturor patriarhiilor ortodoxe, si ce a determinat mutatia asta la noi in calendar. Eu stiu doar atat, ca grecii si sarbii, cel putin in 2008-2009 aveau Duminica la inceputul saptamanii in calendar.

  „Eu vad ca Sinodul a gasit-o, dand la cos Vechiul Testament ca nu pot sa cred ca ne face Adventisti de ziua a saptea, pastrand si cerand respectarea celor zece porunci.”

  Nu este asa frate, ci tocmai pt ca Duminica pe care noi o cinstim NU este ziua a saptea, ci Ziua Invierii, cand Domnul a facut cer nou si pamant nou, tocmai de aceea se cuvine sa o punem la locul ei, la inceputul saptamanii. Pentru ca odihna noastra nu este odihna vechitestamentara, ci viata vesnica, sau Invierea cea de-a doua pe care o asteptam cu dor!!! Este noua odihna pe care a randuit-o Domnul, cand din nou oamenii se vor odihni in rai, precum era la inceput, inainte ca Adam sa pacatuiasca.

  „Daca era sa fie dat la cos, trebuiau s-o faca mai intai Iisus explicit si apoi Apostolii tot explicit si nu indirect si interpretabil vorbind ei de una si intelegand noi ce vrea fiecare, ca sa creeze fluvii de rationamente de soiul celor despre sexul ingerilor.”

  Scriptura si Sf Parinti vorbesc foarte limpede si explicit, in mod unanim despre Duminica = zi una, ziua a opta, ziua Invierii.

  Iar despre sexul ingerilor rationamentele de care vorbesti sunt strict strict eretice, combatute aspru de toti Sf Parinti, dar resuscitate de protestantii moderni.

  Apreciază

  • ion adrian said, on ianuarie 3, 2011 at 3:21 pm

   Deturnezi cele spuse de mine si combati cu nespuse de mine.
   Chestia cu sexul ingerilor pe care tu o iei ad literam(ceea ce arata din nou ca nu ai inteles ce scriu) azi , in limbajul curent desigur al celor cultivati cat de cat, desemneaza discutii inutile , onania intelectuala si vanarea de vant.
   Tu nu poti depasi nivelul literal al Scripturilor.
   Nu deosebesti relativul contingent de absolutul Divin asa ca nu prea are rost sa continui discutia. Sper ca PR Vasile sa ma fi inteles.
   Si daca mergi la Liturghie de fapt este suficient.

   Apreciază

 55. ingrid said, on ianuarie 2, 2011 at 10:07 pm

  Pt exemplificare, in continuare la commentul meu:
  „ingrid said, on ianuarie 2, 2011 at 9:03 pm”

  intrucat nu este nevoie sa ma credeti simplu pe cuvant ca Sf Parinti notau Duminica „alfa”, si restul, precum am zis, iata spre verificare

  incercati sa cercetati spre exemplu aici, pascalia lui Hippolit

  http://www.nabkal.de/osterstreit/anhang/zyklhippol.html#absatz1

  E in greaca, apoi tradus in germ. Exista si in engleza pe net, am dat de el, dar nu mai stiu unde.

  Observati ca din tabelul in greaca, traduc in latina astfel: alfa cu 1, beta cu 2, gama cu 3, delta cu 4, epsilon cu 5, sigma cu 6, zeta cu 7,

  Trebuie stiut ca ciclul pascal al lui Hippolit incepea in anul 222 si era pe 7 cicluri de 16 ani, care totalizau 112 ani.

  Coloanele indica ziua saptamanii in care cadea Pastile Legii, dupa ciclul sau.

  Vedeti, prima coloana este: 7, 4, 1, 7, 4, 1, 7, 4, 3, 7, 4, 3, 7, 4, 3, 7, dupa care urmatoarea coloana incepe cu 6.

  Acestea sunt redate cu sambata (13 aprilie 222), miercuri, (2 aprilie 223), duminica (21 martie 224), sambata (9 aprilie), miercuri (29 martie), duminica (18 martie), etc.

  Este limpede ca Hippolit nota ziua Duminicii cu litera „alfa”

  Desigur, pascalia lui pe 16 ani cu repetarea primei secvente de Pastile Legii, secventa pe 8 ani, era gresita.

  Sf Anatolie al Laodiceii, in 258 a pus in functie in tot rasaritul ortodox pascalia cu ciclul pe 19 ani, care se pastreaza pana astazi.

  Dar notarea Duminicii cu litera alfa, sau cu 1 in alfapet latin, cercetati va rog toate scrierile pascale, aveti aici de ex textul latin la tratatul despre pascalie al Sf Dionisie Exigul:

  http://www.henk-reints.nl/cal/audette/denys.html

  Apreciază

 56. ingrid said, on ianuarie 2, 2011 at 10:11 pm

  Scuze, am lasat fraza neterminata:

  Dar notarea Duminicii cu litera alfa, sau cu 1 in alfabet latin, este universal valabila in toate pascaliile patristice, cercetati va rog toate scrierile pascale, aveti aici de ex textul latin la tratatul despre pascalie al Sf Dionisie Exigul:

  http://www.henk-reints.nl/cal/audette/denys.html

  Apreciază

  • ion adrian said, on ianuarie 3, 2011 at 3:36 pm

   Ingrid , nu intelegi ca nimeni nu te contrazice pe date, dar concluzia corecta nu este cea care crezi tu ca este.
   Nu e vorba de aritmetica.
   Nimeni nu spune ca ziua de Duminmica a crestinilor, la momentul Invierii Domnului si conform calendarului tzarii si poporului unde a avut loc Invierea nu ar fi fost prima zi a saptamanei evreiesti si urmatoarea dupa Sabatul evreiesc.
   Despre altceva vorbim noi ca nu suntem adventisti sau sectanti specialisti in numarare si tabla inmultirii.
   Noi stim si ca Pilat a spus: Ce este adevarul? :) si ca IIsus a spus :Eu sunt Calea, Adevărul şi Viaţa!

   Apreciază

   • ion adrian said, on ianuarie 3, 2011 at 3:37 pm

    Erata: …ziua de Duminica…

    Apreciază

 57. ion adrian said, on ianuarie 3, 2011 at 7:08 pm

  Dar dragilor, iubind eu mai mult Adevarul decat propria mea inchipuita dreptate si luptandu-ma permanent cu pacatul cel mai mare, caci este cel al lui Lucifer respectiv orgoliul si al lui Cain si al Ciobanilor asasini din Mioritza, trebuie sa recunosc ca am cautat in continuare nu pentru ca m-ar fi convins Ingrid sau altii asemenea ci pentru ca este destul de greu de crezut ca Sf Sinod totusi sa greseasca atat de mult . Aici ajuns trebuie sa ma smeresc si sa consifder exagerata, patimasa si deci necrestineasca prima mea postare :
  ion adrian said, on decembrie 30, 2010 at 4:26 pm

  Si am gasit aceasta propozitie a unui Sfant din vechime care deci era gandita in perioada cand Biserica dezbatea aceste probleme cand nu erau toate precis stabilite:

  „Iar Sf. Iustin Martirul (+155) scria pe la mijlocul veacului al doilea dupa Hristos: «In ziua soarelui (Duminica), noi ne adunam cu totii laolalta, deoarece aceasta este prima zi in care Dumnezeu, schimband intunericul si materia, a creat lumea, iar Iisus Hristos, Mantui-torul nostru, in aceeasi zi a inviat din morti»591 (Apologia I, cap. 67, trad. cit., p. 71.).

  Deci aici este clar Duminica este serbata de acei primi crestini ca o zi a Facerii prima si nu cea de odihna si ca o zi a Invierii ambele evenimente fiind conform Cartii Sfinte.

  Parinte Vasile(daca esti preot), ce spui de acest pasaj care mie mi-a dat peste cap tot rationamentul?

  Apreciază

  • ion adrian said, on ianuarie 3, 2011 at 7:42 pm

   Da, fratilor, dar iata ce mai gasesc:

   Sfântul Irineu scrie: “Noi toţi păzim Duminica ca fiind ziua de odihnă, bucurându-ne de lucrurile lui Dumnezeu”

   Si deci la Irineu, Duminica este si zi de odihna in care te bucuri de lucrurile lui Dumnezeu . Nu ne duce asta la Ziua De odihna a Domnului si la porunca a patra?

   Sa fiu iertat, dar cred ca solutia pentru o problema atat de speciala trebuie sa fie tot una la fel de speciala , adica asa cum exista Treimea Divina de ce nu am avea aici pe pamant Treimea aniversara: ziua de inceput a Facerii, de aparitie a cosmosului, caci asta este in termenii stiintei de azi separarea luminii(nu a celei solare ) ci a celei Taborice de Intuneric care nu e noaptea astronomica ci nefiinta(nonlumina), ziua de odihna si de bucurie in fata Lucrarii terminate si ziua Invierii a nasterii omului nou intru Hristos, desigur ca toate conform unei realitati teologale independente de arbitrariul unei sarbatori evreiesti in care Hristos a fost in mormant.

   Nu sunt teolog tare tare mult mi-ar place ca inteleptii teologiei sa ajunga la aceasta.

   Doamne Ajuta-mi si Iarta-mi marea indrazneala de care am dat dovada.

   Apreciază

   • ion adrian said, on ianuarie 3, 2011 at 7:54 pm

    PS. Sfantului Irineu din Lyon, este considerat „pe departe cel mai important teolog al secolului al II-lea”. Sfantul Irineu inmanuncheaza in sine traditiile Bisericii crestine din Rasarit si din Apus. Nascut, crescut si educat in Asia Mica, el isi va desavarsi studiile la Roma, sub indrumarea Sfantului Justin Martirul si Filosoful.
    Sfantul Irineu este cunoscut in istoria gandirii crestine mai ales pentru tratatul sau impotriva gnosticilor, retinut in literatura de specialitate sub denumirea de Adversus haereses, adica Contra ereziilor. In acest tratat avem cele mai exacte informatii despre miscarile eretice care, in veacul al II-lea d. Hr., au pus in primejdie integritatea si unitatea emergentei Biserici crestine. Sfantul Irineu nu s-a multumit insa sa retina numai informatii despre aceste miscari, ci a luat o atitudine ferma impotriva invataturilor propovaduite de ele, aparand cu darzenie adevarul credintei transmis prin Scriptura si Traditie.

    http://www.crestinortodox.ro/diverse/coordonate-gandirii-teologice-sfantului-irineu-lion-69610.html

    PPS: http://www.basilica.ro/ro/stiri/sfantul_iustin_martirul_si_filosoful_intemeietorul_filosofiei_crestine.html

    Apreciază

 58. ingrid said, on ianuarie 4, 2011 at 9:36 am

  „Sfântul Irineu scrie: “Noi toţi păzim Duminica ca fiind ziua de odihnă, bucurându-ne de lucrurile lui Dumnezeu” Si deci la Irineu, Duminica este si zi de odihna in care te bucuri de lucrurile lui Dumnezeu . Nu ne duce asta la Ziua De odihna a Domnului si la porunca a patra?

  Frate drag, iata cum stau lucrurile.

  Domnul l-a facut pe om in ziua a sasea, si l-a asezat la odihna in rai, urmand ziua a saptea, l-a pus sa „lucreze gradina raiului, si sa o pazeasca”. Dar vezi ce spune Sf. Ioan Gura de Aur: sa o pazeasca de cine? ca doar nu erau hoti, sa fie nevoie de paza. Avea de pazit doar porunca data, si sa poarte de grija la sine insusi, sa creasca duhovniceste, sa-si povatuiasaca femeia, care nu fusese de fata sa auda porunca, si sa se bucure de darurile Domnului.

  Daca n-ar fi pacatuit, ar fi ramas la odihna in rai.

  Dar roada neascultarii a fost pierderea odihnei: la Adam osteneala (Fc. 3, 17) apoi la Cain zbucium permanent (Fc. 4, 12), etc.

  Dupa un timp mai indelungat a venit legea prin Moise, si fagaduintele.
  Domnul stia ca fara intruparea si jertfa Domnului omul nu se va putea mantui, nu va putea intra din nou in odihna raiului, anume in binecuvantarea Domnului si in starea de sfintenie. Cu totii, drepti si nedrepti ajungeau in acelasi loc dupa moarte. Toti mureau cu nadejdea la Ziua Domnului (In. 8, 56, Evr. 11, 13), dar se pogorau cu totii in iad.

  S-au dat porunci: sa nu ucizi, sa nu furi, sa pazesti ziua a saptea, pentru ca prin toate acestea omul trebuia sa-si aduca aminte de odihna raiului, de viata cea fericita de acolo.

  Dar desi la inceput, inainte ca omul sa pacatuiasca, odihna era ca un sfarsit, ca o incununare a creatiei, acum dupa pacat, odihna adevarata in binecuvantare si sfintenie nu a mai fost posibila decat ca INVIERE, ca UN NOU INCEPUT, devreme ce omul prin pacat a murit.

  Asadar Moise a dat lege, pana la venirea Mantuitorului, sa fie amintire a odihnei omului si a odihnei Domnului din rai (Ies. 20, 10-11).

  Dar cu toata stradania lor, nimeni nu s-a mantuit prin lege, nici un om nu a reusit sa se faca fara de pacat ca sa intre in odihna Domnului: adica in binecuvantare si sfintenie.

  Toti cati erau sub lege, erau inchisi sub blestem (Gal. 3, 10) si „din faptele Legii nici un om nu se va indrepta inaintea Lui,” (Rom. 3, 20),

  dar dreptatea lui Dumnezeu vine prin credinta in Iisus Hristos, pentru toti si peste toti cei care cred, caci nu este deosebire, fiindca toti au pacatuit si sunt lipsiti de slava lui Dumnezeu, indreptandu-se in dar, cu harul Lui, prin rascumpararea cea in Hristos Iisus, pe Care Dumnezeu L-a randuit jertfa de ispasire, prin credinta in sangele Lui” (Rom. 3, 22-25).

  Gustand acum din Invierea Domnului, incepand de la botez (Rom. 6, 3-11), ce sens mai are sa ne aducem aminte de odihna Domnului si a omului de la sfarsitul creatiei Sale, cand noi acum nu mai tanjim dupa vechea odihna din rai, ci sa ramanem vesnic in odihna Domnului cea noua de la inceputul noii creatii (2, Cor. 5, 14-15; Col. 2, 20; Col. 3, 3-4; 2 Tim 2, 11)

  „Sa fiu iertat, dar cred ca solutia pentru o problema atat de speciala trebuie sa fie tot una la fel de speciala , adica asa cum exista Treimea Divina de ce nu am avea aici pe pamant Treimea aniversara:”

  Ei, frate: nu ti-a zis Sf. Ap Pavel ca noi acum am murit fata de Lege ca sa traim lui Dumnezeu? (Gal. 2, 19) Intelege si tu ca oricat s-ar stradui cineva sa nu pacatuiasca, odihna, binecuvantarea si sfintirea omului nu mai este posibila ca un sfarsit, ca o incununare a ostenelilor. Ar fi fost asa posibila, daca omul n-ar fi cazut in neascultare!!!!!!!!!!!!!!! Dar acum ne-am rastignit impreuna cu Hristos, ca Hristos sa traiasca in noi. Iar odihna nu mai este urmare a ostenelilor noastre, ci este in dar, in har, prin El biruim pacatul, prin El biruim moartea, El este INVIEREA NOASTRA, El ne va invia in ziua cea de apoi. El a zidit pentru noi cer nou si pamant nou!!!!!!!!!!!!!!!! A zidit pamantul firii omenesti din nou, facand plamada noua, Trupul si Sangele Sau cu Care impartasindu-ne, crestem ca mladita altoita in butuc. Daca dreptatea ar fi venit prin Lege, atunci Hristos ar fi murit in zadar (Rom.2, 21)

  ziua de inceput a Facerii, de aparitie a cosmosului, caci asta este in termenii stiintei de azi separarea luminii(nu a celei solare ) ci a celei Taborice de Intuneric care nu e noaptea astronomica ci nefiinta(nonlumina), ziua de odihna si de bucurie in fata Lucrarii terminate si ziua Invierii a nasterii omului nou intru Hristos, desigur ca toate conform unei realitati teologale independente de arbitrariul unei sarbatori evreiesti in care Hristos a fost in mormant.”

  Ratacesti, frate pt ca nu cunosti Scriturile, dar nu-i nimic. Iata cum trebuie sa privim lucrurile: La sfarsitul ostenelilor noastre nu poate fi vorba sa meritam nici un fel de odihna, ci marturisim ca suntem „slugi nevrednice care am implinit cele pe care eram datori sa le implinim”, ci primim odihna in dar, prin Inviere, prin credinta in invierea lui Hristos, si prin credinta ca in El biruim pacatul permanent, ne rastignim pacatului si inviem impreuna cu El!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Asadar sub nici o forma nu mai este cazul sa tinem sambata ca o odihna in care noi am mai nadajdui, intrucat nu nadajduim sa ne mantuim prin implinirea Legii. Nu nadajduim sa ne mantuim singuri fara Hristos, nu nadajduim sa ajungem din nou in binecuvantarea raiului simplu prin implinirea Legii, ca nimeni afara de Hristos nu se arata complet fara de pacat, asadar inafara blestemului Legii. Iar paganii aveau si ei legea firiipe care o incalcau, astfel incat nimeni sa nu poata sa aiba cuvant e aparare!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Ci acum tinem noua zi de odihna, marturisind neincetat prin asta, ca nu ca rasplata a ostenelilor, ci in har, prin credinta in Inviere nadajduim sa intram din nou in odihna Domnului, sa devenim sfinti si binecuvantati.

  Ziua de odihna nu este pt noi doar simpla amintire, ci si pregustare a veacului celui fara de sfarsit.

  Desigur, cinstim si sambata cu un statut special: sambata, ultima zi a saptamanii este „ziua mortilor”, rezervata pt colive, pomene si rugaciuni pt cei adormiti. Noi toti asteaptam momentul cand toti vom invia: „unii spre viata vesnica, ia altii spre osanda vesnica”. Dar pana atunci, suntem datori sa ne rugam unii pentru altii mereu, pt adormiti si neadormiti, iar la sfarsitul saptamanii, care indica tainic si sfarsitul saptamanii vietii noastre, sa intensificam rugaciunile atat pt vii cat si mai ales pt cei adormiti,

  sa evitam sa venim cu colivele chiar Duminica, atunci cand simbolic, invierea si veacul viitor inchipuite de ea o fac absurda (a se vedea disputa colivasilor, cu Andrei de Paros, Nicodim Aghioratul, etc.)

  Apreciază

 59. ion adrian said, on ianuarie 4, 2011 at 10:34 am

  Eu nu am curaj sa spun cuiva cu usurinta si fara a intelege ce spune, ca rataceste, asta ar putea-o spune doar Sf Duh . Personal nu cred in infailibilitate nici papala nici de alt soi. Pot analiza ce spune unul sau altul. Pot credita doar textele sfinte in ceea ce decurge in mod clar din punct de vedere logic sau textual si in acele interpretari care pentru mine nu constituie un motiv de indoiala, dar interpretarile astea, cand nu decurg absolut cert nu indraznesc sa judec categoric precum multi crestini, mireni sau ierarhi care cred ca detin Adevarul.
  Convingerea mea de exemplu ca Sfantul Duh vine de la Dumnezeu, ca in crezul nostru nu se bazeaza pe rationament de interpretare sau pe dispute inalte teologice cum incearca Biserica Catolica, ci pe textul de necombatut cu sofisme, asa cum este el scris explicit in Evanghelia dupa Ioan.
  Asta doar ca sa exemplific cum judec eu in aceste chestiuni.
  Nici macar nu intelegi ca eu nu am dorit sa tinem Sambata, ci doar Duminica intr-o tripla semnificatie pentru a respecta simultan si prima zi a creatiei deci ca prima zi a saptamanii lumesti, omenesti careia ii spunem Duminica(ziua Domnului)cat si ziua Invierii, tot Duminica dar si ziua Odihnei tot Duminica care dupa sf Irineu poate fi considerata ca zi de odihna, atat si nimic mai mult .
  Dar tu cred ca din orgoliu si credinta in infailibilitatea rationamentului tau (pacatul orgoliului) deformezi spusele mele pe care apoi deformate le combati cu asrgumente care adevarate sau nu, nu sunt relevante in raport de ce am spus eu.
  Daca cineva care a inteles ce spun, are niste argumente relevante cu drag le voi studia si analiza.

  Apreciază

 60. ingrid said, on ianuarie 4, 2011 at 10:34 pm

  frate drag, nu este nici un orgoliu, ci ti-am explicat cumva prea complicat pt tine, invatatura Bisericii despre ziua odihnei. Te deranjeaza ca am zis ca „ratacesti necunoscand scripturile”, si te simti jignit, dar nu intelegi admiratia pe care o am, ca putini crestini sunt interesati, cerceteaza si cunosc macar atat cat cunosti tu.

  Am inteles tot ce ai zis. Nu am zis nici o clipa ca ti-ai dori sa serbezi sambata.
  Cat despre tripla aniversare, pe de o parte „Treime aniversara” este prea mult, ca teologic, doar Sf. Treime o numim Treime, si a aplica in acest mod cu totul tras de par asemenea expresie sfanta la ce vrei tu, personal imi suna deplasat.

  In alta ordine de idei, ziua I a creatiei, a facerii luminii a fost intr-adevar cinstita de Domnul cu invierea, si cu adevarat se poate sarbatori si este sarbatorita impreuna.

  Dar Duminica nu se poate identifica teologic cu sfarsitul saptamanii, pt ca trebuie s-o intelegem ca inceput al lucrurilor si nu ca sfarsit! Nu stiu ce n-ai inteles din ce ti-am explicat mai sus, dar n-am rabdare s-o iau de la capat cu explicatiile.

  Apreciază

  • ion adrian said, on ianuarie 4, 2011 at 11:50 pm

   Ingrid,
   Am spus ca nu vad cum si in ce baza, as renunta la porunca a patra data de Dumnezeu.
   Din tot ce am gasit, inclusiv aici la acest fir, rezulta clar pentru crestini doar renuntarea la sarbatoarea evreiasca a Sabatului, dar nu si la ziua sfintita de Dumnezeu ca zi de odihna, la care nici sf Irineu se pare ca nu a renuntat. In rest referitor la mine nu doresc sa adaug nimic. Numai bine si Dumnezeu sa fie cu tine.
   Poate ca tripla aniversare sa fie fortzata, dar in nici-un caz nu vad o rezolvare in serbarea atat a Sambetei cat si a Duminicii desi dupa reglementarile laice nu ar fi imposibil, caci si una si alta sunt zile libere zile legale de odihna(asta cat se va mai putea …), dar dogmatic nu mi-ar face placere. Dar daca Biserica ar hotari astfel personal nu as avea un motiv de nesupunere.

   Apreciază

  • ion adrian said, on ianuarie 7, 2011 at 11:00 pm

   Spui: „Dar Duminica nu se poate identifica teologic cu sfarsitul saptamanii”
   Cine a spus ca D. este sfarsitul saptamanii? am spus doar ca ptr a nu incalca porunca a 4 trebuie sa avem o zi de odihna iar porunca a patra efectiv nu spune a cata sa fie, chiar daca la momentul creatiei a fost a saptea zi a creatiei care evident ca nu are nicio legatura decat simbolica cu zilele noastre astronomice.
   Treaba evreilor ca au mers cu simbolistica lor vetrotestamentara si au facut corect aceasta dat fiind ca ei nu aveau nici Treime si nici Inviere, nu aveau decat o asaptea zi de odihna in interpretarea pe care o dadeau ei celor zece porunci.
   Deci repet imi pui in sarcina nespuse chir daca poate cele spuse nu au fost spuse cu maxima claritate. Recitind ce am scris cred ca este totusi clar ce am sustinut.

   Apreciază

 61. ingrid said, on ianuarie 5, 2011 at 10:00 am

  Pai sambata, ca si Duminica este scutita canonic de posturi prea aspre, fiind socotita tot o zi de bucurie, sambata e ptr agape, pomene…

  Totusi Duminica are semnificatia ei, speciala si separata de a sambetei…
  provenind oarecum din cea a sambetei, in sensul ca daca omul n-ar fi pacatuit, odihna ar fi ramas la sfarsitul saptamanii, dar acum, ea este odihna, ea este Invierea, ea este, am putea spune „plinirea sambetei”, dar diferita de Sambata, prin necesitatea ei de a fi prima, asemanatoare totusi cu vechea sambata prin faptul ca este odihna, binecuvantare, sfintenie, timpul primit cum zice Sf. Ap. Pavel.

  Apreciază

  • ion adrian said, on ianuarie 5, 2011 at 12:49 pm

   Cum vrei tu Ingrid. :)

   Apreciază

   • ion adrian said, on ianuarie 6, 2011 at 8:19 am

    Nu pot insa sa uit cele spuse de Parintele Arsenie Boca, pe care nu cred ca trebuie ca aici sa-l recomand in vreun fel:

    PORUNCILE LUI DUMNEZEU
    494. Lucrarea poruncilor, care păzesc viata curată şi dau viată celui ce le împlineşte (Neemia 9, 29), tocmai slujba aceasta o are: dezgroparea comorii, sau deşteptarea puterilor sădite în noi la a doua naştere, trezirea la viata cea după Hristos şi Duhul Sfânt. Dumnezeu se găseşte în poruncile Sale şi prin porunci vine la noi şi pe noi ne strămută în Sine; precum şi întors: prin fărădelegi se strecoară vrăjmaşul şi ajungem de-o asemănare cu el.
    Deci cei ce ajung la hotarul mortii în nelucrarea poruncilor, nu se vor mântui, ca unii ce n-au aflat comoara, ba şi talantul de negustorie l-au îngropat în pământ.
    495. Aşa vrea Iisus să ne însuşim împlinirea poruncilor: precum nu multumeşti servitorului tău care te serveşte, iar acela n-are nici un motiv să se supere tot aşaşi noi fată de Dumnezeu, nu vom avea pretentia ca Dumnezeu să ne multumească precum că I-am împlinit poruncile.

    Referitor la lucrul si nerespectarea Duminicii ca zi de odihna iata ce spune Parintele:

    „Ca daca Dumnezeu n-a lucrat Duminica, nici tie nu-ti este ingaduit ca sa lucrezi si daca vei lucra, vei pierde nu numai ceea ce ai lucrat Duminica, ci si ceea ce ai lucrat in timpul saptamanii. Sa nu ascultati de sfatul nimanui, cand este vorba de cinstirea Duminicii. Fiecare isi are socoteala lui, tu insa ai un suflet, caci va veni timpul sa ceri apa cu bilet.”

    Nu cred ca banuiti ca Parintele nu stia ca calendaristic Duminica era pe vremuri la Romani si in raport de Sabatul evreiesc prima zi a saptamanii dar cred ca nu este nevoie sa explic eu mai in detaliu ce semnifica cele de mai sus .
    Dar va rog sa ma credeti ca nu cunosteam multe din cele ce le-am aratat spuse de altii importanti si spusele Parinteluii Boca in acest sens abia acum le-am cercetat.
    Adica pe toate l-am gasit fiind spuse, abia dupa ce am avut o opinie pe care nu mi-am schimbat-o, ci doar am gasit justificari pentru ea .

    Eu nu am sa ma mir daca si cand Parintele Arsenie Boca va fi recunoscut ca Sfant al Neamului Romanesc.

    Apreciază

 62. ingrid said, on ianuarie 6, 2011 at 5:36 pm

  Frate, nu inteleg ce vrei cu textul de mai sus. Sunt de acord cu ce zice aici par. Boca si omul nu contrazice ce s-a scris pana acum.

  Invierea Domnului si a noastra este noua odihna! Invierea odihneste si pe Domnul si pe noi: „drept aceea s-a lasat alta sarbatoare de odihna poporului lui Dumnezeu. Pt ca cine a intrat in odihna lui Dumnezeu s-a odihnit si el de lucrurile lui, precum Dumnezeu de ale Sale. Sa ne silim deci ca sa intram in acea odihna, ca nimeni sa nu cada in aceeasi pilda a neascultarii” (Evr. 4, 9-11)

  Desigur, par. Arsenie Boca vorbea pt omul simplu, neduhovnicesc, care nu intelege prea multa teologie, si-l ameninta mai ales cu daune materiale daca nu pazeste ziua odihnei.

  Dar pagubele duhovnicesti sunt mult mai mari, iar Sf. Ap Pavel indeamna pe crestini sa sfatuiasca cu blandete ca omul sa tina ziua din credinta si din dragoste, intelegand rostul ei duhovnicesc, si mai putin de frica de pagube materiale (Rom. 14, 5-9).

  Si precum am spus, Duminica, neincetand sa fie prima zi a saptamanii, este plinirea celor spuse despre sambata, adica odihna, binecuvantare, sfintire, asa ca nu stiu ce ar fi de reprosat in acceptiunea ta par. Arsenie.

  Apreciază

 63. ion adrian said, on ianuarie 7, 2011 at 11:03 am

  Din ce spui acum, nu prea vad de ce m-ai contrzis tot timpul? :)

  Apreciază

  • ion adrian said, on ianuarie 7, 2011 at 11:11 am

   Iar cand m-am referit in mod analogic la treime am spus ca asemeni acesteia sa serbam in aceiasi zi care sa fie Duminica si pe care as numi-o Ziua Domnului fara numerotare explicita prima sau ultima ca sa elimin contradictiile sa zicem de nayura istoric -calendaristica fiind in acelasi timp Zi a Invierii si Zi a Odihnei reclamata de porunca a patra.
   Regret daca acest aspect mai simbolic si poate mai putin banal, sa fi socat persoane cu care de fapt nu ma contrazic cum m-as contrazice cu adventistii de ziua a saptea si toti asemeni lor.
   Ce spun eu este sigura posibilitate de a elimina contradictii care exista in texte si pe care fiecare le foloseste dupa interesul sau convingerea proprie.

   Apreciază

 64. ingrid said, on ianuarie 7, 2011 at 9:24 pm

  „Din ce spui acum, nu prea vad de ce m-ai contrzis tot timpul?”

  „Si precum am spus, Duminica, neincetand sa fie prima zi a saptamanii,”: DE ASTA TE-AM CONTRAZIS!!!!!!!

  „as numi-o Ziua Domnului fara numerotare explicita prima sau ultima” da asa fac catolicii si greco-catolicii, dar pt noi ortodocsii este important ca este prima!!!!!!!!

  Iar daca pana acum n-ai reusit sa intelegi ce am scris, inseamna ca fie trebuie sa incerci sa fii mai atent, fie sa-ti vezi de cele care-ti sunt pe nivel.

  Sau daca tu preferi cum zic catolicii, n-ai decat sa fii si ateu daca poftesti.

  Apreciază

 65. ion adrian said, on ianuarie 21, 2011 at 8:05 pm

  Ingrid, Saccsiv

  Constat ca dupa ultima mea postare din 7 ianuarie 11:00, dar aparuta mai sus intre una din 4 ianuarie si una din 5 ianuarie s-a asternut tacerea.
  Totusi pentru Saccsiv care a cerut o opinie avizata a unor preoti imi fac o datorie placuta sa postez textul Parintelui Mihai Valica ale caror cunostinte teologice nu cred ca pot fi puse la indoiala

  http://theologhia.wordpress.com/2011/01/11/pr-mihai-valica-calendarul-ortodox-pe-2011-intre-innoire-dileme-si-perspective/

  Este un text care intr-un fel confirma si se alatura celor spuse de mine problema fiind privita din alte unghiuri si sub alta lumina. Nu pot decat sa ma bucur ca m-a ajutat Dumnezeu sa am o judecata cred eu destul de corecta .

  Apreciază

 66. ion adrian said, on ianuarie 22, 2011 at 2:53 pm

  Fratii mei,
  Am fost incurajat sa postez aceste concluzii ale mele ce urmeaza, si care sunt rezultate din discutia foarte utila cu Ingrid si din citirea si altor opinii aici la acest fir, de o Maica draga sufletului meu, si care mi-a semnalat pozitia parintelui Mihai Valica marturisindu-mi o anume ingrijorare fata de acestea, ingrijorarea care a cuprins-o dupa ce a mai analizat problema si probabil citind si pozitia Pr. Valica.
  Asadar o sinteza cu cap coada a celor spuse aici, pe care i-am trimis-o si Domniei Sale:

  Maica ***, eu cred ca lucrurile sunt putin mai serioase, adica nu este doar ceva conventional si voi prezenta aceasta analiza pe care am facut-o eu singur si neinfluentat decat de scriirile si zicerile sfinte dar cu deformatia cercetatorului, caci asta sunt :

  1. Zilele saptamanii adica numele lor sunt relativ conventionale. Putem incepe numaratoarea lor din orice zi calendaristica, dar pentru religiile cartii(vetrotestamentare) este esential ca Dumnezeu dupa cele sase zile cosmice(ca doar nu erau omenesti- teriene ca pe Jupiter alta este marimea zilei si a noptii in unitati obiective de timp,cum sunt secunda cu multiplii si submultiplii ei, atata vreme cat o legi de fenomene fizice si nu astronomice.
  Oare nu se referea Sf Ioan la ceva oarecum similar cand spune:
  Sf. Apostol Ioan fiind „in Duhul” Domnului nu o numeste prima zi a saptamanii, decat atunci cand descrie cronologic evenimentul invierii raportat la calendarul iudaic, (Ioana 20, 1) insa in perspectiva vesniciei o numeste „Ziua Domnului”.
  2. Este neindoielnic ca Hristos a fost rastignit si a murit pe cruce in ziua de Vineri si a inviat in prima zi a saptamanii, dar …dar acestea sunt dupa calendarul evreiesc, in care a saptea zi a saptamanii este zi de odihna si de inchinaciune si se cheama Sabat.
  Aceasta zi , daca consider ca Duminica este prima zi a saptamanii asa cum socotesc evreii este cea pe care noi o numim sambata.

  Este deci un dat ca, Hristos invie in prima zi a saptamanii, zi lucratoare penrru calendarul evreiesc si pentru toti cei care respectau cele zece porunci(Exod 20: 7 – 20:11) in care in cea de a patra se cere respectarea zilei de odihna, care insa nu e definita calendaristic acolo ci doar urmand sase zile lucratoare instituindu-se astfel saptamana de 7 zile , evreii numesc aceata a saptea zi sabatul si-l tin in ziua de sambata a calendarului nostru.
  Prima zi a saptamanii este cea care reproduce simbolic prima zi a Facerii cand Dumnezeu a despartit Lumina de Intuneric dar cand inca acea Lumina nu este cea data de soare care este facut mai tarziu(in Ziua a Patra) asa ca as numi-o Lumina Taborica, Lumina Divina.
  Ea este o zi lucratoare ca toate celelalte cinci care o urmeaza.
  Asadar, daca consideram conventional ca fiind Duminica prima zi a saptamanii atunci pentru ea nu e valabila aplicarea celor ordonate in Exod 20,10 devenind una din cele sase zile lucratoare asa cum din punct de vedere religios este ea la evrei.
  Dar prin Hristos noi am iesit din Iudaism ruptura fiind brutala si realizata de iudei prin rastignirea Celui care pentru noi este Fiul lui Dumnezeu, iar pentru ei, nu spun eu, ci scrierile lor ulterioare spun cine cred ei ca este.
  Ori pentru crestini, apare datoria sa respecte Ziua Domnului adica ziua a sapte dintr-o serie de sapte zile serie care odata inceputa trebuie sa curga asa si ea incepe cu luni ziua intai a saptamanii civile si se termina cu ziua a saptea ziua Domnului si a Invierii Domnului.
  Crestinii nu puteau separa Treimea, nu-l puteau separa pe Fiu de Tatal si era necesar ca in Calendarul Crestin ultima zi cea de odihna sa fie cea in care a avut loc Invierea ea devenind astfel ziua a saptea a saptamanii.
  Desigur ca nu au mutat invierea in zi de Sabat evreiesc, ci ziua de odihna a lui Dumnezeu, care ne fiind legata de ceva pamantesc calendaristic evreiesc sau de ce neam o fi , au considerat-o suprapusa pe ziua Invierii asa cum in Sf Treime se confunda cele trei ipostaze divine(poate nu-i corecta, exprimarea dar nu sunt teolog)

  Apostolul Pavel in Coloseni practic desfiinteaza Sabatul iudaic dar nu Ziua de Odihna a Domnului :
  „Nimeni dar să nu vă judece cu privire la mâncare sau băutură, sau cu privire la o zi de sărbătoare, cu privire la o lună nouă, sau cu privire la o zi de Sabat, care sunt umbra lucrurilor viitoare, dar trupul este al lui Hristos” (Coloseni 2:16–17).
  Sabatul evreiesc in fapt a fost desfiinţat la cruce, unde Hristos „a şters zapisul cu poruncile lui, care stătea împotriva noastră” (Coloseni 2:14).
  Tot Apostolul Pavel in Evrei 4: 1- 4:11 relativizeaza ziua de oddihna in raport de sabatul evreiesc accentul cazand pe odihna Domnului si pe intrarea credinciosului in aceasta Odihna.
  Si acesta relativizare devine explicita in Evrei 4:9 : Rămâne dar o odihnă ca cea de Sabat pentru poporul lui Dumnezeu.
  Atentie la exprimarea „ca cea de Sabat”, deci similara, adica la fel in continut dar diferind cronologic.
  3. La Sfintii Parinti :
  a) Sf. Ignatie Teoforul, episcop al Antiohiei (+107), scrie in scrisoarea trimisa de el crestinilor din Magnesia (cap. 9): «Asadar, cei care au trait in randuielile cele vechi si au venit la nadejdea cea noua, sa nu mai tina sambata, ci Duminica, in care si viata noastra a rasarit, prin El si prin moartea Lui» (Scrierile Parintilor Apostolici, trad. cit., p. 168.).
  b) Sf. Iustin Martirul (+155) scria pe la mijlocul veacului al doilea dupa Hristos: «In ziua soarelui (Duminica), noi ne adunam cu totii laolalta, deoarece aceasta este prima zi in care Dumnezeu, schimband intunericul si materia, a creat lumea, iar Iisus Hristos, Mantui-torul nostru, in aceeasi zi a inviat din morti» (Apologia I, cap. 67, trad. cit., p. 71.)
  c) Sf Irineu din Lyon discipol al Sf Justin Martirul scrie : “Noi toţi păzim Duminica ca fiind ziua de odihnă, bucurându-ne de lucrurile lui Dumnezeu”
  Nota : Sfantului Irineu din Lyon, este considerat “pe departe cel mai important teolog al secolului al II-lea”. Sfantul Irineu inmanuncheaza in sine traditiile Bisericii crestine din Rasarit si din Apus. Nascut, crescut si educat in Asia Mica, el isi va desavarsi studiile la Roma, sub indrumarea Sfantului Justin Martirul si Filosoful.

  d) Ce s-a hotarat la Sinodul de la Laodiceeia ? S-a hotarat ca :
  “Nu se cuvine creştinilor să urmeze obiceiurilor iudaice si sâmbăta s-o
  petreacă în repaus, ci să lucreze în ziua aceasta, duminica însă
  cinstind-o cu deosebire şi de le-ar fi cu putinţă, să o petreacă în
  odihnă ca (şi) creştini. Iar de s-ar găsi că sunt iudaişti, să fie anatema
  de la Hristos”
  Asadar in cele de mai sus apare o tripla calitate a Duminicii : comemorarea zilei de Odihna , a Invierii si a primei zile a Facerii , ziua esentiala asa cum este orice inceput.
  Apare astfel un fel de treime comemorativa si sarbatoreasca.
  Asadar consider, si sa-mi ierte Domnul indrazneala, ca nu trebuie sa ne agatam formal, conventional de ziua de sambata precum adventistii si evreii si nici de ziua intai daca duminica e raportata la sambata considerata ca zi de odihna cum face azi Sfantul Sinod .
  4. Ce spune Parintele Arsenie Boca referitor la pazirea Poruncilor lui Dumnezeu?

  ”494. Lucrarea poruncilor, care păzesc viata curată şi dau viată celui ce le împlineşte (Neemia 9, 29), tocmai slujba aceasta o are: dezgroparea comorii, sau deşteptarea puterilor sădite în noi la a doua naştere, trezirea la viata cea după Hristos şi Duhul Sfânt. Dumnezeu se găseşte în poruncile Sale şi prin porunci vine la noi şi pe noi ne strămută în Sine; precum şi întors: prin fărădelegi se strecoară vrăjmaşul şi ajungem de-o asemănare cu el.
  Deci cei ce ajung la hotarul mortii în nelucrarea poruncilor, nu se vor mântui, ca unii ce n-au aflat comoara, ba şi talantul de negustorie l-au îngropat în pământ.
  495. Aşa vrea Iisus să ne însuşim împlinirea poruncilor: precum nu multumeşti servitorului tău care te serveşte, iar acela n-are nici un motiv să se supere tot aşaşi noi fată de Dumnezeu, nu vom avea pretentia ca Dumnezeu să ne multumească precum că I-am împlinit poruncile. „
  Referitor la lucrul si nerespectarea Duminicii ca zi de odihna, iata ce spune Parintele:
  “Ca daca Dumnezeu n-a lucrat Duminica, nici tie nu-ti este ingaduit ca sa lucrezi si daca vei lucra, vei pierde nu numai ceea ce ai lucrat Duminica, ci si ceea ce ai lucrat in timpul saptamanii. Sa nu ascultati de sfatul nimanui, cand este vorba de cinstirea Duminicii. Fiecare isi are socoteala lui, tu insa ai un suflet, caci va veni timpul sa ceri apa cu bilet.”
  Nu cred ca se poate banui ca Parintele nu stia ca, calendaristic, Duminica era pe vremuri la Romani si in raport de Sabatul evreiesc prima zi a saptamanii, dar cred ca nu este nevoie sa explic eu mai in detaliu ce semnifica cele de mai sus si doar in trecere:eu nu am sa ma mir daca si cand Parintele Arsenie Boca va fi recunoscut ca Sfant al Neamului Romanesc.

  Dar va rog sa ma credeti Maica *** ca nu cunosteam multe din cele, ce le-am aratat aici, spuse de acesti prea importanti crestini.
  Adica vreau sa spun ca pe toate le-am gasit fiind spuse, abia dupa ce am avut o opinie intuitiva pe care nu mi-am schimbat-o, ci doar cercetand am gasit justificari pentru ea , desi in timpul cercetarii am fost dus dintruna in alta, caci daca il citesti numai pe unul tragi o concluzie sau pe altul o alta, dar toti impreuna duc la una singura : la treimea pamanteasca, bisericeasca, aniversara si comemorativa.
  Iar cand m-am referit in mod analogic la Treime am spus ca asemeni acesteia sa serbam in aceiasi zi care sa fie Duminica si pe care as numi-o doar Ziua Domnului fara numerotare explicita, de prima sau ultima, ca sa elimin contradictiile sa zicem de natura formal istoric –calendaristica, fiind in acelasi timp Ziua Invierii si Ziua Odihnei reclamata de Porunca a Patra.
  Regret daca acest aspect mai simbolic si poate mai putin banal, va soca dar cred ca ce spun eu este sigura posibilitate de a elimina false contradictii care par a exista in texte sau lacune, si pe care fiecare le foloseste dupa interesul sau convingerea proprie.
  De aceea eu cred ca Sinodul a gresit eliminand ideea de zi si de odhna adica dand fara sa-si dea seama la cos porunca a patra., ca doar nu pot sa cred ca ne face Adventisti de ziua a saptea.
  Eu cred ca rezolvarea BOR de pana acum era cea mai canonica: Duminica inconjurata si in trecut si in viitor de cele sase zile de lucru in care omul dupa chipul si asemadarea Domnului lucreza si el la ce este de nasul lui, macar ca acest nas a inceput sa se inalte cam primejdios si este mare pericol sa fie scurtat.
  Daca era sa fie dat la cos, trebuiau s-o faca mai intai Iisus explicit si apoi Apostolii tot explicit si nu indirect si interpretabil vorbind ei de una si intelegand noi ce vrea fiecare, ca sa se creeze fluvii de rationamente de soiul celor despre sexul ingerilor.
  Sa fiu iertat, dar cred ca solutia pentru o problema atat de speciala trebuie sa fie tot una la fel de speciala , adica asa cum exista Treimea Divina de ce nu am avea aici pe pamant treimea aniversara: ziua de inceput a Facerii, de aparitie a Cosmosului, caci asta este in termenii stiintei de azi separarea luminii(nu a celei solare ) ci a celei Taborice de Intuneric care nu e noaptea astronomica ci nefiinta(nonlumina), ziua de Odihna si de Bucurie in fata Lucrarii terminate si ziua Invierii, a nasterii omului nou intru Hristos, desigur ca toate conform unei realitati teologale independente de arbitrariul unei sarbatori evreiesti corespunzand calendaristic cu ziua in care Hristos a fost in mormant.
  Nu sunt teolog dar tare, tare mult mi-ar place ca si inteleptii teologiei sa ajunga la aceasta.
  Doamne Ajuta-mi si Iarta-mi marea indrazneala de care am dat dovada.

  PS. Maica ***, indraznesc sa va expun cateva conceptii sa zicem ca filosofice pe care mi le-am format demult, cand incercam sa-mi raspund la intrebari care au framantat-o si pe Gena Geamanu, chiar destul inainte de a citi cartea ei, motiv pentru care am si fost atat de rascolit de drumul spre credinta al Genei si care m-au facut sa vad lucrurile referitoare la problema pe care o analizam, asa cum le-am vazut in textul trimis aseara si aflat si in acest mail ptr a nu intrerupe continuitatea .
  Consider ca omul cazut in pacat este omul cazut in dual, caci ce altceva este Binele si Raul, Adevarul si Minciuna, Frumosul si Uratul, Viata si Moartea, revelate si insusite intrate in constitutia cea pacatoasa de acum a omului, decat mancarea fructului pomului cunoasterii, decat exprimarea intro logica mundana duala a identitaii divine simultan cu noncontradictia Luciferica, separatoare . Acest adevar se reflecta in cele doua legi fundamentale ale ratiunii umane(tertiul exclus este doar o consecinta deductibila logic din acestea doua).dincolo de care pentru ratiunea umana incepe transcendenta.
  Acestea doua desi par a fi deductibile una din cealalta nu sunt astfel, dar nici independente nu sunt neputand exista una fara cealalta, exact precum de pe o fata a unei foi de hratie nu poti deduce existenta celeilalte dar cele douia fete neputand fi una fara cealalta.(banda Mobius este doar o „jucarea”)
  Asta este lumea in care ne aflam.
  Desigur ca trebuie sa intelegem ca noncontradictia nu exista la Dumnezeu, la EL TOTUL este intr-UNA si nu este decat identitate exprimata cu claritate in autodefinirea pe care Si-o da pentru noi:

  EU SUNT CEL CARE SUNT
  care inseamna identitate absoluta, unicitate absoluta(eu) si existenta vesnica prin acel prezent continuu al verbului a fi.

  Cu asta se rezolva toate discutiile stupide facute in logica Aristotelica deci mundana despre contradictiile dogmelor crestine fundamentale si in acest sens vad eu contopirea a trei sensuri intr-unul asa cum Treimea este Treime fiind Una in acelasi timp.

  Poate gresesc , aceste consideratii eu nu le-am intalnit explicit nicaieri, ci doar le-am simtit intuite si ascunse in multe scrieri sfinte sau chiar profane ale unor mari ganditori .

  Saut mana Maica ***

  Apreciază

 67. el said, on decembrie 29, 2010 at 8:10 pm

  @Pr Vasile

  este perfect adevarat,acesasta este de fapt explicatia la subita lor „evlavie reparatorie” ei care batjocaresc bisericile cu teatre si mascari si slujesc cu monofizitii in paraclisul Sf Ecaterina al Fac de Teologie din Bucuresti PROFANAD biserica;se aduna pe la adunaturi ecumenice cu toti ereticii si FALSIFICA ortodoxia cartile de cult,slujbele, si randuielile postului si ale tainelor ;si MULTE nenumarate altele ,….acum subit i-a apucat un dor de respect al duminicii.
  Dictatorul daniel din deal sluga umila a ecumenismului in fiecare an mai adauga cate o modificare la ortodoxie si randuieli ;anul trecut suprimarea posturilor de miercuri si vineri in toata periodada Penticostarului si saptamana brânzei plus PSEUDO-sarbatorile gen 1 septembrie =ziua rugaciunii pentru mediu (!!!),s.a. ;anul acesta NOUTATE :modificam zilele saptamanii.Mare „INOVATOR” patriarhul acesta !

  Apreciază

 68. el said, on decembrie 30, 2010 at 4:52 pm

  @octogon

  nu ti-e rusine sa blestemi ? Asculta Sfintii Parinti spun ca blestemul NEDREPT se intoarce peste capul celui care l-a aruncat !

  @saccsiv

  frate nu-l scoate te rog de la spam pe octogon ca o merita.Adrian.I poate sa ne expuna parerile sale folositoare si sub alta forma decat ca raspuns la provocarile unui New-Age-ist.Sa nu ne pierdem timpul cu cei carora le place intunericul ca octogon;daca vrea sa se indrepteze poate sa o faca citind si fara sa-si exprime opiniile subversive.Cred ca ar fi bine sa mai epuram spatiul acesta de poluanti !Multumesc.
  Multumesc.

  Apreciază

 69. saccsiv said, on decembrie 30, 2010 at 6:25 pm

  el

  Bine.

  Apreciază

 70. Ciprian said, on decembrie 30, 2010 at 10:12 pm

  voiesc sa luam contakt dati aprobare lu saccsiv au ba?

  Apreciază


Vă rog să comentați decent, în duhul Ortodoxiei

Completeaza detaliile de mai jos sau apasa click pe una din imagini pentru a te loga:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s

Urmărește

Fiecare nou articol să fie livrat pe email.

Alături de 3,848 de alți urmăritori

%d blogeri ca acesta: