SACCSIV – blog ortodox

Ziarul LUMINA elogiaza sminteala HARRY POTTER …

Posted in Harry Potter, vrajitorie, ziarul Lumina by saccsiv on decembrie 17, 2010

Citez din articolul Elogiul cartii si autoarei lui “Harry Potter” in ziarul Lumina:

Iarasi ziarul oficial al Patriarhiei ne mahneste cu un articol care n-are nici in clin, nici in maneca cu duhul ortodox. Lumina nu mai lumineaza in intuneric, ci, iaca, se infrateste cu el. Si e tarziu, si e noapte, si Harry Potter a devenit carte buna de cetit… Pai daca asa zice la gazeta, atunci asa o fi… Nu mai pot sa spun decat atat: Pacat, fratilor! (Laurentiu Dumitru)

++++++

Călătorie în lumea imaginației

Copiii noştri au crescut împreună cu eroii lui J.K. Rowling. Au visat, au zburat şi au atins stelele împreună cu ei şi acesta e cel mai mare merit al autoarei, de a le fi deschis poarta imaginaţiei.

Cu ani în urmă, am descoperit uimiţi un puşti cu ochelari care mergea la o şcoală diferită de şcolile obişnuite. O lume nouă, a vrăjitorilor, şi-a făcut loc în cea reală şi Harry Potter a devenit un fenomen. Băieţii se identificau cu eroul, fetele, cu Hermione. Părinţii au ţinut pasul cu greu în desişul evenimentelor şi al numelor, dar au meritul de a se fi străduit. Au cumpărat volumele groase, au fost tovarăşii copiilor lor în sala de cinema. Încet-încet, fenomenul i-a prins şi pe ei, şi atunci când copiii lor strigau “Expelliarmus”, agitând prin casă bagheta magică, nu-i mai îndemnau, ca în alte situaţii, să se potolească fiindcă îi deranjează pe vecini.

Dincolo de talisman e dragostea

De câteva zile rulează, la cinema, “Harry Potter şi talismanele morţii”. Cartea a fost lansată, în România, acum trei ani, de unde normalitatea nerăbdării fanilor. Personal, m-am aşteptat la mai multă acţiune. Poate că fiind împărţit în două, acest film acordă mai multă atenţie emoţiilor şi e, în comparaţie cu precedentele, mai static. Fiindcă dincolo de căutarea Horcruxurilor pentru a-l putea anihila pe Cap-de-Mort, în film e şi o căutare a dragostei, o descoperire a sentimentului care transformă camaraderia în competiţie, dar şi în gelozie puternică. Harry, Hermione şi Ron formează un trio unde sentimentele urâte se nasc din Horcruxul purtat pe rând la gât, trimitere mai mult sau mai puţin directă la răul pe care fiecare dintre noi îl poartă în el însuşi şi care ne poate deveni stăpân dacă nu ştim să fim mai puternici decât el.

Morală transparentă, dar necesară

Această penultimă parte a seriei este un film al adolescenţei şi al descoperirii iubirii. Al sfioşeniei şi al privirilor plecate, al îmbujorării şi al întrebărilor. Iar cei din sală, în marea lor majoritate, erau adolescenţi care crescuseră odată cu seria. Mulţi dintre ei au deschis prima carte cu ani în urmă, când Harry Potter era un puşti şi mulţi dintre ei au visat să devină scriitori faimoşi precum autoarea seriei. Harry Potter e fiecare dintre aceşti adolescenţi din sală şi fiecare dintre ei are de înfruntat un Cap-de-Mort. Luptă fiecare cu demonii din jur, dar atât timp cât o să aibă alături prieteni devotaţi va fi învingător. O morală transparentă, dar necesară în zilele noastre, când, iată, povestea lui Harry Potter se apropie de sfârşit. Harry Potter devine adult. O altă viaţă începe.

Preluat de aici: Călătorie în lumea imaginaţiei

Comentariu saccsiv:

Asadar, „cel mai mare merit al autoarei, de a le fi deschis poarta imaginaţiei.Iar Sfintii Parinti ne invata limpede sa nu ne jucam cu imaginatia, tocmai pentru ca astfel oferim diavolului punti largi spre mintea noastra …

Iata ce s-a urmarit de fapt cu aceasta serie:

Documentare celebre: HARRY POTTER si vrajitoria moderna (cum au facut un lucru rau sa para inocent) – subtitrare in limba romana

Iar in caz ca inca nu s-a aflat si de catre cei de la Lumina, reamintim ca:

VRAJITORIA, cumplit pacat … Nu va lasati amagiti, fugiti de ea, indiferent cum se numeste: magie neagra, alba, farmece, astrologie si alte rataciri new age

Sa ne miram insa de asemenea articol? Nu, caci deja:

Vaticanul lauda ultima serie din Harry Potter

Cititi va rog si:

ADAM A FOST UN MAIMUTOI? Ziarul Lumina promoveaza evolutionismul

Elogiu adus REVOLUTIEI FRANCEZE la TRINITAS TV …

GRAV: Ziarul Lumina rataceste credinciosii cu traditia Ramakrishna …

Ziarul LUMINA il elogiaza pe Bogdan Petriceicu Hasdeu. Dar acesta a fost un fervent practicant al SPIRITISMULUI …

Reclame

16 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. saccsiv said, on decembrie 17, 2010 at 6:33 pm

  Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

  https://saccsiv.wordpress.com/about/

  Apreciază

 2. wolfwie said, on decembrie 17, 2010 at 7:34 pm

  la adresa asta este o revista care poate fi downloadata, poate va intereseaza http://rsmatrix.com/e-books/magazine/21440-the-square-december-2010-uk.html

  Apreciază

  • Ciprian said, on decembrie 18, 2010 at 1:52 pm

   @saccsiv

   arunca o privire pe link de mai sus… vor templu in Ierusalim …

   Apreciază

 3. Veaceslav said, on decembrie 17, 2010 at 8:09 pm

  Sfantul Ioan Scararul:

  inchipuirea este amagirea ochilor in gandirea adormita; inchipuirea este extazul mintii, al trupului in stare de veghe, inchipuirea este contemplatia neintemeiata

  mai multe la http://www.crestinortodox.ro/credinta/imaginatia-69864.html

  Apreciază

 4. parereamea said, on decembrie 17, 2010 at 8:09 pm

  E tragi-comic textul. Suna exact ca un sinopsis de pe cinemagia, o lipitura de texte standard de reclama, minutios traduse si infrumusetate cu chestii lacramoase.
  Ce o fi cautand in respectivul „ziar”, numai madam autoarea si sefii ei or fi stiind. Probabil autoarea e „consultant” pe probleme de media si bla-bla-bla….
  A dat Domnu’ si a ajuns adult si acest Harry, poate scapam de el pana la urma, ca a distrus o generatie de copii.

  Nici o rubrica de comentarii la articole, nici un vot, nici o sansa sa spui ca nu-ti place ceva pe ziarul „Lumina”…Exista doar butonul „Imi place” !!!

  Imi permit sa dau mai jos un text preluat dintr-o revista pentru copii, nu-i spun numele ca sa nu se spuna ca-i fac reclama:
  ” Harry Potter este la început un copil obişnuit, izolat şi inutil, nu prea simpatizat, destul de rece cu părinţii săi adoptivi. Mulţi copii pot găsi cel puţin un motiv pentru a se identifica cu el, mai ales aceia care îşi doresc cu disperare o schimbare în viaţa lor şi o aşteaptă dinspre supranatural. Unii dintre copii îşi doresc protecţie sau putere, în special dacă se simt victime sau sunt răniţi în vreun fel.
  În cărţile şi filmele Harry Potter copiii sunt învăţaţi că singura cale de a combate răul este prin magie şi nu prin puterea lui Dumnezeu, că pot să aibă puteri încât să devină mici dumnezei. În nici una dintre cărţi nu se face referire la Dumnezeu sau la Iisus Hristos.
  Pentru prima dată în istoria lumii, vrăjitoria este expusă copiilor, la nivel mondial, într-o lumină atrăgătoare, iar şcoala de vrăjitorie ca o şcoală de elită. Dar copiii, în general, nu ştiu că multe din elementele de vrăjitorie din carte se regăsesc şi în lumea reală. În cărţile Harry Potter întâlnim:
  – Obiecte şi practici vrăjitoreşti: mături zburătoare, licori magice, alchimie, levitaţii de obiecte, incantaţii, baghete magice, glob de cristal, astrologie, talismane, numerologie.
  – Simboluri oculte: fulgerul de pe fruntea lui Harry Potter (Am văzut pe satana ca un fulger căzând din cer. – Ev. Luca 10:18), animale jumătate ceva – jumătate altceva (pegas, unicorn, grifon), pasărea Phoenix, şarpele.
  – Denumiri malefice: Draco şi Lucius Malfoy, casa Viperinilor, Snape (şarpe), Lord Voldemort, Salazar (nume de diavol), Aleea Diagon (dragon).
  Regulile “morale” ale lui Harry Potter sunt tipic anticreştine, binele şi răul sunt relative: nesupunerea este permisă atunci când regulile nu urmăresc propriile interese; minciuna este un mod potrivit ca să-ţi atingi scopul; putem răsplăti cuiva răul cu rău; trebuie să te porţi frumos cu ceilalţi dacă şi ei se poartă frumos cu tine; oamenii obişnuiţi care nu practică magia sunt consideraţi inferiori şi batjocoriţi.
  În lumea lui Harry Potter magia este împărţită în magie albă şi magie neagră, adică una bună şi una rea. Dar biserica spune că magia este de un singur fel: demonică sau satanică. (Vechiul Testament, Deuteronomul 18:10-14)
  Pentru a-i scoate pe copii de pe panta alunecoasă a acestor gen de cărţi oculte, trebuie să le oferim o alternativă, să le arătăm că lumea lui Harry Potter este o falsitate, că puterea adevărată este cea a lui Dumnezeu. „

  Apreciază

 5. parereamea said, on decembrie 17, 2010 at 8:44 pm

  Pe aceeasi tema…
  In caz ca nu v-ati stricat ziua destul cu Harry Potter, iata cu ce se ocupa psiho-para-logii clujeni…Preiau scursurile psihologilor americani – cica – la care nu au pus botul probabil destul cobaii de acolo, si le livreaza impachetate frumos fraierilor de la noi. Bonus: plina de simboluri oculte toata tărăşenia.

  http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/cand-psihologia-si-magia-isi-dau-mana-s-a-intamplat-la-cluj-56620.html

  Apreciază

 6. Iones said, on decembrie 17, 2010 at 11:16 pm

  Sfintii Parinti au numit imaginatia „Podul dracilor”

  Bineinteles nu orice tip de imaginatie (cum ar fi imaginatia creatoare care e inascuta exemplu pictori de icoane)….aceasta este o imaginatie buna, sanatoasa, dar si aici trebuie folosita cu moderatie nu trebuie dat frau liber.

  Problema e atunci cand omul da frau liber imaginatiei, cu atat mai grav cand avem de-a face cu creatii monstruase de genul HARRY POTTER.

  Dracul poate intra cel mai usor in sufletul si in inima omului prin poarta imaginatiei, a parelniciei de sine zugravita, a fanteziilor de orice tip, gandite sau vizionate , a formalismului ce tine de exterior.

  De obicei oameni care dau mai multa importanta lucrarii exterioare, care vor sa arate, vor sa para, vor sa de-a bine doar in ochii altora, mai buni decat sunt ei cu adevarat, fie ca vor sa para credinciosi, fie ca fac zeci de matanii dar in realitate au alta fata si in inimile lor alte cugete, De obicei felul acesta de oameni, dau o mare importanta viselor, au o dorinta nestapanita de a vedea semne si minuni, si in afara de asta dau mare importanta vedeniilor…

  Viata unor astfel de oameni este o viata rupta de realitatea duhovniceasca si sunt in mare pericol de a-si pierde sufletul. Diavolul poate sa le modeleze viata foarte usor tocmai prin aceasta latura sensibila a lor de care el se foloseste de cele mai multe ori cu succes.

  Nu putini sunt oamenii din aceasta categorie care spun ca au avut vedenii, ca li s-a aratat Hristos, ca li s-a aratat Maica Domnului, ca li s-a aratat Sfantul Arhanghel Mihail si culmea este ca sunt foarte convinsi de aceste lucruri. Daca intalnesti un astfel de om cu mare greutate poti sa-l convingi ca nu e sanatoasa gandirea sa ca se poate afla in ratacire. De multe ori nici chiar cei mai iscusiti duhohnici nu ii pot convinge pe astfel de oameni de ratacirea in care se afla si de pericolul care ii pandeste.

  Foarte grav ce se intampla din nou. In loc de ziarul Lumina cred ca i s-ar potrivi numele de ziarul Intunecimea mintilor si a cugetelor.

  De aceea si Hristos a zis „Sa nu stie stanga ce face dreapta”. orice lucru bun, orice virtute trebuie savarsita cat mai discret, sau daca nu ai incotro si trebuie sa o vada si altii sa nu o faci de ochii lumi si ca in fata lui Dumnezeu.

  Apreciază

  • alexandru said, on decembrie 18, 2010 at 12:22 pm

   as dori sa ma lamuresti si pe mine ce e aia „realitatea duhovniceasca ” ca eu sunt mai „ratacit” !
   din parte asta: „Nu putini sunt oamenii din aceasta categorie care spun ca au avut vedenii, ca li s-a aratat Hristos, ca li s-a aratat Maica Domnului, ca li s-a aratat Sfantul Arhanghel Mihail si culmea este ca sunt foarte convinsi de aceste lucruri. Daca intalnesti un astfel de om cu mare greutate poti sa-l convingi ca nu e sanatoasa gandirea sa ca se poate afla in ratacire. De multe ori nici chiar cei mai iscusiti duhohnici nu ii pot convinge pe astfel de oameni de ratacirea in care se afla si de pericolul care ii pandeste.”
   inteleg ca nu trebuie sa-i cred nici pe acei preoti, sau oameni ai bisericii sau credintei care sustin lucrurile astea sau de genul asta ?

   Apreciază

 7. vasilica said, on decembrie 18, 2010 at 10:22 pm

  alexandru
  Parintele Cleopa spunea :Sa nu credeti in VISE si in VEDENII-ca sunt naluciri ale satanei.

  Apreciază

 8. […] Ziarul LUMINA elogiaza sminteala HARRY POTTER … […]

  Apreciază

 9. […] Ziarul LUMINA elogiaza sminteala HARRY POTTER … […]

  Apreciază

 10. […] autoarei lui “Harry Potter” in ziarul Lumina, care intre timp a disparut, dar il preiau de pe saccsiv unde apucasem sa-l […]

  Apreciază


Vă rog să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: