SACCSIV – blog ortodox

Video: PATRIARHUL SERBIEI aprinde lumanari la CELEBRAREA EVREIASCA HANUKA. Canonul 71 Apostolic: „SA SE AFURISEASCA”. Ce inseamna afurisirea? ATENTIE MARE: „Daca cineva, se va ruga impreuna cu cel afurisit, sa fie afurisit si el”

Posted in EVREI, HANUCA, HANUKA, PATRIARHUL IRINEU, PATRIARHUL SERBIEI by saccsiv on decembrie 12, 2010

Citez din articolul Patriarhul Serbiei, Irineu, aduce jertfa alaturi de jidovi in celebrarea Hanuka. Conform Canoanelor trebuie afurisit:

Sanctitatea sa Irineu,  sarb a vizitat pe 8 decembrie 2010 sinagoga Sukat Shalom din Belgrad si cu această ocazie, el a aprins una dintre cele opt lumanari intr-o ceremonie tradiţionala de Hanuka – sarbatoarea evreiasca a libertatii şi a luminii. In afara de patriarh, au mai aprins lumanari, de asemenea, Presedintele Republicii Serbia domnul Boris Tadic, episcopul Irineu de Backa, muftiul din Serbia Haji Efendi Jusufspahic, papistasul Antonini Orlando, ministrul Cultelor Dr. Bogoljub Sijakovic, presedintele tineretului evreu din Serbia Danijel Bogunovic şi presedinte de onoare al Asociatiei Comunitatilor Evreiesti din Serbia, domnul ACA Singer.

Canonul 71 Apostolic:

Dacă vreun crestin ar duce untelemn sau ar aprinde lumanari la templul paganilor sau la sinagoga iudeilor, in sarbatorile lor, sa se afuriseasca.

La intronizare sa, noul patriarh al Serbiei a avut invitati la randu-i pe jidovi si pe musulmani. Acum le-a intors vizita, dar s-a lepadat de Ortodoxie. Conform Canoanelor, Biserica Sarba nu mai are Patriarh, acesta incalcand Canonul 71 Apostolic. Acest patriarh prigonitor al episcopului Artemie este acum lepadat de Dumnezeu si a cazut in apostazie. Biserica Sarba merita un patriarh ortodox si cel mai potrivit ar fi episcopul Artemie. Dar binenteles ca de numirea patriarhilor se ocupa masoneria, nu-i asa?

Cititi va rog si:

P.S. ARTEMIE, Episcopul de Kosovo, A FOST CATERISIT si apoi ARESTAT …

Iata ce putem citi in articolul AFURISIREA:

11. Afurisirea sau excomunicarea este excluderea credinciosului din comunitatea Bisericii, cind se face vinovat de pacate contra credintei sau a moralei (Matei, 18,17; Cor. 5, 2-5; I Tim. 2, 20; Tit, 3, 10). Ea este de doua feluri:

a) duhovniceasca-interna, cind credinciosul este oprit de la impartasire sau de la alte slujbe pentru o vreme;

b) cind un credincios devine un necredincios public si se iau masuri administrative publice contra lui, inlaturindu-l din obstea crestina. Numai cel ce se indreapta, este reprimit. (II Cor. 2, 6-10). Clericul, mai intii se cateriseste si, daca este cazul, apoi se afuriseste temporar sau definitiv, iar cind staruie in erezie si in rautati, se da anatemii. Afurisirea publica o face numai arhiereul – si mai ales sinodul – care are dreptul s-o si ridice, cind cel vinovat s-a indreptat. 2 (Const. Ap. VII. 34).

12. -„Daca cineva, se va ruga impreuna cu cel afurisit, chiar pe ascuns, in casa particulara, sa fie afurisit si el„. – Apost. 10.

13. -„Daca vreun episcop sau diacon este afurisit de episcopul sau, acela sa nu poata fi primit de alt episcop, decit numai de cel ce l-a afurisit, afara numai daca, din intimplare, ar fi murit episcopul care l-a afurisit”. Apost. 32

14. -„Asupra celor afurisiti, fie ei clerici sau laici, sa aiba putere, hotarirea episcopului eparhiot, dupa canonul care orinduieste ca cei ce sint afurisiti de un episcop, sa nu fie primiti de catre alti episcopi. Insa sa se cerceteze, daca nu cumva au fost afurisiti din pricina micimii de suflet a episcopului, sau din pofta de gilceava, sau din oarecare ura personala. Deci, pentru ca aceasta cercetare sa se poata face, s-a gasit cu cale sa se intruneasca sinodul de doua ori pe an, la care vor lua parte toti episcopii eparhiei, spre a se cerceta toate problemele de acest fel si toti cei care s-au facut vinovati fata de episcop, sa fie afurisiti de catre toti membrii sinodului, potrivit legilor, pina ce sinodul va socoti ca trebuie sa dea o hotarire mai usoara. Aceste sinoade sa se tina, unul inainte de postul mare, pentru a se indeparta micimea sufleteasca si spre a se aduce lui Dumnezeu darul rugaciunilor curat, iar al doilea sa se tina toamna”. -I ec. 5-

15. – „Daca cineva a fost afurisit de episcopul sau, sa nu mai fie primit de alt episcop, mai inainte de a fi reprimit mai intii de episcopul sau; insa el poate sa apeleze la sinod ca sa se apere si sinodul convingindu-se de nevinovatia lui, poate da o alta hotarire. Aceasta hotarire are valoare pentru mireni , prezbiteri si diaconi si pentru toti clericii”. – Ant .6

16. – „Ep. Osiu zice: Sa se aprobe de toti si acestea: Daca vreun diacon, prezbiter sau cleric ar fi afurisit si s-ar duce la alt episcop care-l cunoaste si care stie ca acel cleric este dezbinat de episcopul sau, nu trebuie sa-i acorde impartasirea, facind de ocara pe fratele sau episcopul. Daca va indrazni sa faca asa ceva, sa stie ca adunindu-se episcopii la sinod, il vor trage la raspundere. Toti episcopii au raspuns: Aceasta hotarire va aduce pace si va pastra unitatea tuturor”. – Sard. 13.

17 . -Nu este bine ca un preot sau arhiereu sa blesteme sau sa afuriseasca cu usurinta, ci numai dupa ce a judecat bine sa pronunte numai afurisirea pe care o indreptateste legea Domnului, altfel se leaga el insusi cu legaturile aceleiasi osindiri. Cel afurisit sa nu stea nepasator, ci sa caute sa se indrepte, cerind iertare la cel ce l-a afurisit, sau sa se duca la cel mai mare al Bisericii si sa-i arate situatia spre a se curati de afurisire. – S. Tes. IX, 3o-32.

Comentariu saccsiv:

Consider ca ne aflam in cazul:

a) duhovniceasca-interna, cind credinciosul este oprit de la impartasire sau de la alte slujbe pentru o vreme;

Desigur, teologii vor stii mai bine cum sta treaba. Atentie mare si cu:

-„Daca cineva, se va ruga impreuna cu cel afurisit, chiar pe ascuns, in casa particulara, sa fie afurisit si el

Pe Patriarhul Serbiei nu l-a afurisit nimeni, insa trebuie afurisit. Cine o va face? Si pana atunci, e in regula a se mai ruga cineva cu el? Iata ce mai spun alte doua canoane:

Canonul 70 Apostolic:

Dacă vreun episcop sau presbiter sau diacon, sau oricare din catalogul clericilor ar posti cu iudeii, sau ar prăznui sărbătorile cu ei, sau ar primi de la ei darurile de sărbătoare, precum azimele sau ceva de acest fel, să se caterisească, iar dacă ar fi laic, să se afurisească.

Canonul 64 Apostolic:

Dacă vreun cleric sau laic ar intra în sinagogă (adunarea iudeilor sau a ereticilor) spre a se ruga, să se şi caterisească şi să se afurisească.

Nu stiu daca Patriarhul Serbiei doar a aprins lumanari. E bine de aflat si ce altceva a mai facut acolo. Caci daca a facut mai multe, trebuie sa fie si caterisit

Cititi va rog si:

VIDEO (si transcriptul): Patriarhul Ecumenic Bartolomeu la Park East Synagogue din New York

16 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. saccsiv said, on decembrie 12, 2010 at 1:34 pm

  Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

  https://saccsiv.wordpress.com/about/

  Apreciază

 2. fanu said, on decembrie 12, 2010 at 2:29 pm

  apăi să mă ierte Dumnezeu dar parcă sunt nişte milogi nu patriarhi, vă rog să mă iertaţi dar mă doare sufletul când văd câtă închinare la aceşti „slujitori” ai ortodoxiei

  Apreciază

 3. Graiul Ortodox said, on decembrie 12, 2010 at 3:14 pm

  44) Reprezentantul Vaticanului în Serbia dezvăluie de ce este înlăturat Episcopul Artemie
  http://graiulortodox.wordpress.com/

  Apreciază

 4. ROrtodox said, on decembrie 12, 2010 at 3:22 pm

  In video la secunda 26 e un salut normal, la secunda 28 tot un salut normal, dar uitati-va la secunda 30 la pozitia degetului mare ..

  Apreciază

 5. natalia said, on decembrie 12, 2010 at 4:04 pm

  Da este grav, dar cine sa-l afuriseasca…Patriarhul ecumenic cumva?Am vazut vinerea trecuta stirea pe blogul Apologeticum…atunci insa eram prea preocupata de emisiunea domnului valentin stan care baga ecumenism la greu(scuzati expresia da nu gasesc alta mai potirvita).Se pare ca si Serbia recupereaza cu pasi repezi ca sa fie asemenea Americii,tara unde „sinagoga si moschea stau impreuna”citat din ilustrul profesor de istorie de pe antena 3.Deci totul sa cam leaga… vin asa in avalanse atacurile si vestile proaste.Doamne ajuta

  Apreciază

 6. […] articolul integral aici: Saccsiv’s Weblog Tags: AFURISEASCA”., afurisirea, afurisit, Apostolic, aprinde, Atenţie, Canonul, CELEBRAREA, […]

  Apreciază

 7. cb said, on decembrie 12, 2010 at 8:16 pm

  Exista vreun precedent in Biserica, asemanator cu ce s-a intamplat in Serbia?

  Apreciază

 8. singur said, on decembrie 12, 2010 at 8:45 pm

  @ saccsiv
  Dupa parerea ta cine ar trebui sa aplice canoanele daca insusi patriarhul le incalaca ? Exista vreo reglementare canonica in acest caz??? E unul nu stiu sa fie vreun precedent.

  Apreciază

 9. […] Video: PATRIARHUL SERBIEI aprinde lumanari la CELEBRAREA EVREIASCA HANUKA. Canonul 71 Apostolic: „… […]

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: