SACCSIV – blog ortodox

Cristian Tudor Popescu: intreg Ministerul de Interne e putred si putrezirea a inceput cu ani în urma

Posted in CRISTIAN TUDOR POPESCU, politie by saccsiv on noiembrie 26, 2010

   Citez din articolul Putred şi absurd:

   Superşefii Internelor, Fătuloiu şi Tobă, sunt în fine mătrăşiţi, inspectorului sensibil Şoric, amicul lăcrămos al interlopilor, i se dă în schimb posibilitatea să-şi ceară eroic eliberarea din funcţie. Faptul descrie perfect gradul de disoluţie a autorităţii la care s-a ajuns în Ministerul de Interne şi nu numai.

   Disoluţie a autorităţii înseamnă: subalternii îşi dispreţuiesc şefii, pentru că ştiu cu ce se ocupă de fapt, şefii încearcă să se menţină în scaun nu prin măsuri necesare luate în instituţie, ci prin servirea regimului politic aflat la putere, structurile de poliţie din teritoriu „colaborează” mai degrabă cu clanurile interlope locale decât cu autoritatea centrală, şoricul e mai gros decât toba, cetăţenii privesc îngroziţi şi scârbiţi acest spectacol şi nu mai dau doi bani pe autoritatea Poliţiei şi pe capacitatea ei de a-i proteja.

   Faza autoimună a bolii de disoluţie – anticorpii distrug organele interne în loc să lupte cu microbii – face ca Internele să se mănânce pe dinăuntru, Justiţia să se războiască cu judecătorii şi viceversa, Parlamentul să fie rupt în două, Guvernul să atace toate categoriile sociale, Preşedinţia să se încaiere cu toată lumea. Toţi politicienii care fac vorbire despre situaţia de la Interne au grijă să precizeze că nu e vorba de toată instituţia, ci doar de nişte „uscături”. Niciunul nu-şi asumă o constatare simplă: întreg Ministerul de Interne e putred şi putrezirea a început cu ani în urmă.

   Dictatura comunistă a asigurat o formă de autoritate nedemocratică, nesănătoasă, dar care funcţiona. Miliţienii ştiau de frica Partidului. După 1989, niciunul dintre regimurile care au ajuns la putere nu a reuşit, pentru că nici n-a dorit, să înlocuiască defuncta autoritate comunistă cu una sănătoasă, democratică. Politicienii au cerut Internelor să le servească interesul supravieţuirii la putere cu orice preţ, altceva nu i-a interesat, lăsând în schimb viermuiala postcomunistă din Poliţie să se transforme nestingherită în cuiburi de şerpi „capitalişti” din ce în ce mai veninoşi. Aceasta a fost tăcuta şi monstruoasa înţelegere. Nimeni, niciodată, nu a luat cu adevărat măsuri în interesul cetăţeanului.

   Fătuloiu spune acum că Tobă e incompetent, obedient (şeful Poliţiei, obedient – faţă de cine?!), că nu şi-a terminat şcoala, vorbeşte de trădări şi asasinate la comandă, dar de când se întâmplă toate astea? De ieri, de când Fătuloiu îşi vede scaunul ameninţat, sau de anii în şir de când Tobă e pe funcţie? Guvernul Băsescu îi dă jos pe Fătuloiu şi Tobă, dar o face numai după ce poliţiştii „au făcut striptiz” cu caschetele la Cotroceni, interesul politic personal al domnului Băsescu fiind direct lezat. Iar dl. Şoric, susţinut de frăţia poliţisto-interlopă din Neamţ, nu poate fi dată afară imediat pe baza unor declaraţii publice care smulg pur şi simplu epoleţii uniformei de poliţist. Şi n-ar fi avut nicio problemă dacă interlopii nu manifestau lipsă de disciplină, împuşcându-se între ei.

   Ceea ce domină acum în imaginea Ministerului de Interne şi nu numai este absurdul. În rândurile de faţă am încercat să descriu raţional ce se întâmplă acolo, dar prima senzaţie care te traversează când vezi mutrele unor „poliţişti” ca Şoric şi Fătuloiu făcând vorbiri incredibile, groteşti, senzaţionaliste la nivel de tabloid, e fiorul pur al absurdului. Când clanurile din Poliţie, legate de clanurile politice şi de cele interlope, se ciocnesc, rezultatul e haosul care aşteaptă la capătul corupţiei.

   Înlocuirile de ultim moment de la Interne nu pot schimba nimic esenţial. Pentru asta ar fi nevoie de o putere politică hotărâtă să bage bisturiul până la os, chiar cu riscul de a se tăia pe sine. Iar actualii nu sunt preocupaţi să taie decât salarii şi pensii.

   Cititi va rog si:

Soric, sefului IPJ Neamt, in lacrimi: „DE CE E INTERLOP? PENTRU CA DADEA BANI CU CAMATA?” Nu mai e mult si se alege praful de tara asta …

   CTP spune din cand in cand lucruri interesante. Alteori insa, dovedeste ca pune umarul din greu la pregatirea mentalului cititorilor cu „binefacerile” NOII ORDINI MONDIALE. Dar asupra acestui ultim aspect voi reveni.

4 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. saccsiv said, on noiembrie 26, 2010 at 4:38 pm

  Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

  https://saccsiv.wordpress.com/about/

  Apreciază

 2. mircea said, on noiembrie 26, 2010 at 5:26 pm

  Ce spune acum, a spus si in urma cu 5, 10, 15 ani. Nu e nimic nou. Nici la el nici in societatea noastra. Ce e ciudat la CTP, e ca vede si spune foarte clar realitatea. Dar doar asta mai ordinara. Se opreste si el si multi altii la un moment dat. Poate stie cineva, a zis CTP vreodata ceva de acte biometrice, control… ? In mintea mea naiva ma asteptam ca CTP sa sara imediat cind a fost vorba de pasapoarte, Plesu, Liiceanu…
  Ziceam, mama, vin astia si ii maninca cu tot cu pene. Nu am auzit nimic de la ei. Sau poate nu am auzit eu, si ei au zis. In schimb CTP a scris un editorial despre Obama de ziceai ca e salvatorul omenirii. CTP este o enigma pt mine. Nu ca ar fi foarte important aspectul asta.

  Apreciază

 3. ionut ignat said, on noiembrie 26, 2010 at 6:57 pm

  faptul ca unii ziaristi mai spun cate un adevar, nu inseamna ca spun ADEVERUL… pentru ca si ei fac parte din marea caracatita, sunt supusi cenzurii. se numeste cenzura prin omisiune. adica mai arunca asa, cand si cand cate un adevar, dar ce conteaza de fapt, nu spun, pentru ca nu au voie. ctp=tudor barbu=cristoiu=presa oficiala=adevaruri trunchiate

  Apreciază

 4. agerstress said, on noiembrie 26, 2010 at 7:52 pm

  Faptul ca exista corupti in politie nu este o noutate insa incercarile de generalizare a problemei si de discreditare totala a politiei este ceva nou, o campanie orchestrata si din ce in ce mai intensa care vine la scurt timp dupa povestea cu „javra ordinara”. Nu e prea dubioasa aceasta succesiune de evenimente? Cine si prin cine loveste de fapt in politie si cu ce scop? Daca vroiau sa rezolve cazurile de coruptie se ocupau punctual de cazurile respective dar aici tinta e mai larga…
  Pe CTP nu dau nici o ceapa degerata. Asta e din categoria lui Dinescu si a altor latratori la stele fara un motiv coerent ci doar asa pentru ca si-au descoperit capacitatea de a latra. CTP este cunoscut pentru afirmatiile sale hazardate si pentru tendinta de a generaliza probleme care erau de multe ori specifice doar propriei persoane sau grupului din care face (facea) parte. E o persoana inteligenta dar prinsa in capcana propriei imaginatii si prin urmare nu se poate conta prea mult pe ceea ce spune.

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: