SACCSIV – blog ortodox

PILDA SAMARINEANULUI MILOSTIV. Suntem mai rai decat acel preot si acel levit?

Ev. Luca 10,25-37:

25. Şi iată, un învăţător de lege s-a ridicat, ispitindu-L şi zicând: Învăţătorule, ce să fac ca să moştenesc viaţa de veci?  

26. Iar Iisus a zis către el: Ce este scris în Lege? Cum citeşti?  

27. Iar el, răspunzând, a zis: Să iubeşti pe Domnul Dumnezeul tău din toată inima ta şi din tot sufletul tău şi din toată puterea ta şi din tot cugetul tău, iar pe aproapele tău ca pe tine însuţi.  

28. Iar El i-a zis: Drept ai răspuns, fă aceasta şi vei trăi.  

29. Dar el, voind să se îndrepteze pe sine, a zis către Iisus: Şi cine este aproapele meu?  

30. Iar Iisus, răspunzând, a zis: Un om cobora de la Ierusalim la Ierihon, şi a căzut între tâlhari, care, după ce l-au dezbrăcat şi l-au rănit, au plecat, lăsându-l aproape mort.  

31. Din întâmplare un preot cobora pe calea aceea şi, văzându-l, a trecut pe alături.  

32. De asemenea şi un levit, ajungând în acel loc şi văzând, a trecut pe alături.  

33. Iar un samarinean, mergând pe cale, a venit la el şi, văzându-l, i s-a făcut milă,  

34. Şi, apropiindu-se, i-a legat rănile, turnând pe ele untdelemn şi vin, şi, punându-l pe dobitocul său, l-a dus la o casă de oaspeţi şi a purtat grijă de el.  

35. Iar a doua zi, scoţând doi dinari i-a dat gazdei şi i-a zis: Ai grijă de el şi, ce vei mai cheltui, eu, când mă voi întoarce, îţi voi da.  

36. Care din aceşti trei ţi se pare că a fost aproapele celui căzut între tâlhari?  

37. Iar el a zis: Cel care a făcut milă cu el. Şi Iisus i-a zis: Mergi şi fă şi tu asemenea.  

   Cititi va rog si:

PILDA SAMARINEANULUI MILOSTIV. Duminica a 25-a dupa Rusalii (Începutul Postului Crăciunului) (Dezlegare la peşte). Predica parintelui ILIE CLEOPA 

   Si deoarece suntem in 14 noiembrie, cititi va rog si:

Pomenirea Sfântului Apostol Filip. Pomenirea celui dintre sfinţi Părintelui nostru Grigorie Palama, aparatorul ISIHASMULUI

   Fratilor, cum vi se pare? Nu cumva suntem mai rai decat acel preot si acel levit? Ba da, caci ne dam cu caramida in piept ca suntem ortodocsi. Ba da, caci acel cazut intre talhari era aproape mort, deci nici sa ceara ajutor nu mai putea. Noi insa trecem ca lemnele cele mute pe langa cei ce striga la noi dupa ajutor. Adica ingnoram glasul celor in nevoie. Traim intr-o nesimtire si impietrire a inimii ce o depaseste deseori si pe cea a celor pe care-i numim rataciti. Ba unii ajung a reactiona de-a dreptul ticalosit, caci daca cel ce striga, insista, crezand ca poate n-au fost auzit, cel strigat ii raspunde manios: „Daca vezi ca nu-ti raspund, nu e clar ca nu vreau sa te ajut? Cum indraznesti sa insisti?

   Si daca totusi ajutam, nu uitam sa cotcodacim precum gaina, ce a facut si ea un ou. Si oricum ajutam cica cu dreapta socoteala, ca nu cumva sa ramanem noi prea ciuntiti financiar sau sa pierdem prea mult din pretiosul nostru timp.

   Si daca ajutam, ne inchipuim ca cel ajutat trebuie sa ne devina un soi de soldat disciplinat … Iar daca cel ajutat indrazneste totusi sa aiba vreodata o altfel de opinie, ne caim amarnic ca am fost milostivi cu el si trambitam cat putem de tare acest regret.

   Suntem crestini de paie …

8 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. saccsiv said, on noiembrie 14, 2010 at 12:35 pm

  Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

  https://saccsiv.wordpress.com/about/

  Apreciază

 2. Radu said, on noiembrie 14, 2010 at 12:47 pm

  Frumos.

  Asta trebuie sa reinvatam noi sa fim. Nu modele economice si partide politice.
  Toti banii din lume nu vor salva tara asta, daca oamenii vor renunta la dragostea fata de aproape.

  Apreciază

 3. ana said, on noiembrie 14, 2010 at 1:01 pm

  Asa e. Mi-a placut cel mai mult partea cu „ajutam cica cu dreapta socoteala, ca nu cumva sa ramanem noi prea ciuntiti financiar sau sa pierdem prea mult din pretiosul nostru timp”. Uneori nu ne gandim ca acest timp, viata noastra pe pamant ne-a fost data sa ne mantuim, iar aceasta se face prin pocainta, prin ajutorul dat semenilor nostri. Ne gandim sa nu cumva sa saracim daca dam 1 leu sau 5 lei unui batran care cerseste, dar nu ne gandim ca noi avem totusi mai mult de 5 lei iar daca-i avem tot prin bunavointa lui Dumnezeu ii avem care ne-a ajutat sa ne gasim un servici si ne-a dat si putere de munca. Unii se mandresc ca „pe puterile lor” au avut acces intr-un servici bun, dar nu se gandesc ca numai Dumnezeu i-a ajutat… Multi oameni pe strada grabiti vin de la servici catre casa, nu au timp nici sa se opreasca sa stea de vorba cu un vecin, sa zambeasca la intrarea intr-un magazin, se grabesc, unde s-or fi grabind nu stiu, dari sunt sigura ca majoritatea celor care se grabesc cand ajung acasa nu fac altceva deact sa stea, si de cele mai multe ori la tv…

  Apreciază

 4. tataia said, on noiembrie 14, 2010 at 1:14 pm

  Iarna trecuta, care dupa cum se stie a fost iarna grea, zapezi mari, masini impotmolite in zapada, eram in timpul serviciului si ne intorceam de pe teren, cu masina de serviciu. Eram eu si colegul meu mai tinar, soferul, cel care conducea masina. Nu ne grabeam niceieri deoarece misiunile ce ne-au fost atribuite pe ziua resspectiva se terminasera. Asa ca mergeam agale, fara nici o graba inapoi catre firma. Si vad la un moment dat un barbat care saracul incerca sa isi scoata singur masina impotmolita in zapada, impingind-o. Si ii zic eu soferului: „Hai sa oprim sa il ajutam!” Iar el imi raspunde „Da ce sint eu aici sa ajut toti fraierii? Lasa-l incolo de prost!” Ma rog de fapt el a vorbit mai urit, a folosit niste cuvinte pe care nu vreau sa le reproduc aici. Dar cel putin soferul respectiv nu putea fi numit crestin, era ateu. Nici eu unul nu am insistat, rusine sa imi fie! Respectivul nu cerea bani, ci doar un pic din timpul nostru. De fapt nu a cerut dar ar fi avut nevoie. Iar despre noi chiar nu se putea spune ca am fi fost in pana de timp atunci. Dar ce sa-i faci ! Astia sintem.

  Apreciază

 5. ana said, on noiembrie 14, 2010 at 1:24 pm

  Ce „coincidenta”…sigla National Lotery din Marea Britanie contine o mana cu trei de sase….
  http://beyondthebrook.blogspot.com/2010/05/it-could-be-you.html

  Apreciază

 6. ionut ignat said, on noiembrie 14, 2010 at 3:40 pm

  eu sunt mai rau decat acel preot si acel levit… de nenumarate ori am trecut pe langa oameni in suferinta si m-am facut ca nu-i vad zicand in sinea mea: e un betiv, nu am timp, nu am bani destui…lasa ca il ajuta altcineva…

  Apreciază

 7. floarea said, on noiembrie 15, 2010 at 10:42 pm

  suntem mult mai rai

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: