SACCSIV – blog ortodox

Dupa ce Episcopia Caransebesului l-a depus din treapta pe preotul Daniel Crecan (ce slujise cu un catolic), enoriasii au facut scandal …

Posted in ECUMENISM, EPISCOPIA CARANSEBESULUI by saccsiv on noiembrie 8, 2010

   Citez din articolul Pedeapsă „medievală” în Episcopia din Caransebeş:

   CARAŞ SEVERIN. Un preot ortodox a fost caterisit pentru că a asistat la o slujbă catolică

   Sute de bloguri conţin fotografii şi comentarii, pozitive ori negative, despre evenimentul din 23 mai 2010 de la Parohia Ortodoxă din Bocşa Montană. Preotul paroh ortodox, dr. Daniel Crecan, este acuzat de către superiorii săi „că ar fi dat sfintele taine neortodocşilor şi că ar fi concelebrat Sfânta Liturghie împreună cu preotul romano-catolic Rolf Philip Schoenenberg, în duminica Pogorârii Sfântului Duh”. Credincioşii ortodocşi spun că, de fapt, preotul lor nu a concelebrat, ci doar a asistat la Sfânta Liturghie catolică, în spiritul bunei-înţelegeri care domneşte în comunitatea lor între toţi creştinii.

   Consistoriul Episcopiei Caransebeşului s-a sesizat şi l-a depus din treaptă pe preotul Daniel Crecan, care a făcut însă recurs la Consistoriul Mitropolitan din Timişoara. În toată această perioadă, însă, preotului Daniel Crecan nu i s-a mai dat voie să slujească în biserica parohială, fapt ce i-a nemulţumit extrem de tare pe credincioşii de acolo.

   În ciuda tuturor fotografiilor de pe internet, care se pare că ar fi fost postate şi pe profilul de facebook al preotului, credincioşii spun că acesta nu a concelebrat cu preotul Rolf Philip Schoenenberg, deşi recunosc că acesta a fost prezent în Biserică, dar spun că nu ar fi rostit nici un cuvânt. Mai mult, supăraţi că preotul lor a fost pedepsit, oamenii au închis biserica şi nu au permis preotului trimis de către Episcopie să suplinească parohia nici să săvârşească Sfânta Liturghie, adică slujba duminicală şi nici pomenirea morţilor, care în Banat a avut duminică, în ajunul sărbătorii Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil. „Preotul nostru nu a făcut altceva decât a făcut patriarhul Teoctist când a asistat la slujba făcută de Papa Ioan-Paul al II-lea. Păi, dacă este aşa de grav, de ce nu l-au caterisit şi pe patriarh? Din contră, preotul ar trebui lăudat, pentru că încurajează buna înţelegere între culte. Suntem cu toţii creştini. Atunci, de unde această intoleranţă de tip medieval a celor de la Caransebeş? Unde este ecumenismul cu care fac paradă cei de la Episcopie? Să fie, atunci, caterisit şi episcopul care se roagă în fiecare duminică pentru unitatea credinţei. Asta a făcut preotul nostru: a dat dovadă de dragoste frăţească faţă de alţi creştini”, îi iau tinerii din localitate apărarea preotului pedepsit. Ei îi cer mitropolitului Banatului, IPS Nicolae Corneanu, să ridice pedeapsa aplicată parohului din Bocşa Montană.

   Presiune pe protopop

   Deşi în faţa bisericii a ajuns şi protopopul Reşiţei, Cătălin Nicolae Mirişan, cei aproape 200 de credincioşi adunaţi în faţa bisericii au refuzat să deschidă uşa şi l-au luat la rost pe protopop. Ei i-au cerut să anuleze sancţiunile asupra preotului Crecan şi au ameninţat că ei alt preot nu acceptă acolo.

   Discuţiile au degenerat şi oamenii s-au certat la propriu cu protopopul pe care l-au acuzat de tot felul de nereguli şi lucruri murdare. În mijlocul oamenilor a venit şi primarul oraşului, care a încercat să îi ia apărarea preotului Crecan şi să invoce clemenţa episcopului Lucian.

   Cu toate acestea, după mai bine de două ore de discuţii şi reproşuri oamenii au refuzat să deschidă biserica iar protopopul a fost nevoit să facă cale întoarsă la Reşiţa, de unde a venit, negăsind nici o înţelegere din partea credincioşilor din cartierul Bocşa Montană.

   Vizionati va rog si:

http://videonews.antena3.ro/action/viewvideo/62123/Un-preot-ortodox-a-fost-dat-afarAA-din-cauza-unor-fotografii-postate-pe-Facebook/

   Comentariu saccsiv:

   Despre evenimentul din 23 mai 2010 am scris in articolul:

APEL pentru un minim front comun in lupta impotriva ECUMENISMULUI: SA LUAM ATITUDINE IMPOTRIVA preotului ortodox ce a slujit impreuna cu un eretic catolic

   Specificam acolo:

   Consider ca peste cele expuse in articolul de mai sus nu trebuie sa trecem cu usurinta, pe considerentul ca din ce in ce mai multi preoti ortodocsi fac aceeasi greseala. De undeva trebuie sa incepem si sa zicem stop. Si trebuie profitat la maxim de angajamentul luat de Sinod.

   Asadar, fac un apel la toate blogurile si revistele ortodoxe, la cei ce tin conferinte, la cititori, pentru crearea unei presiuni de jos in sus. Biserica suntem noi toti, nu doar dealul Patriarhiei.

   Asa cum in campania anti vaccinare, efortul nostru comun a avut efect, tot asa si acum este necesar sa ne straduim oleaca. Daca nu adoptam o hotarare ferma acum, plaga ecumenismului se va tot extinde. Indubitabil, intre multi dintre noi exista divergente sau chiar certuri. Sa avem insa si o arie a actiunilor comune. Altfel se alege praful.

   Cititi va rog si:

EXTREM DE IMPORTANT: RUGACIUNEA COMUNA cu CATOLICII (sau alti eretici) este ASPRU PEDEPSITA de canoane. Dar pare ca la putini le pasa … Propunere de dezbatere: CE-I DE FACUT?

   Revenind in actualitate, ma mira actiunea episcopiei Caransebesului, caci parea tare deschisa la rataciri:

Pagina de ECUMENISM a site-ului „EPISCOPIA CARANSEBESULUI”. Si putin KLAUS KENNETH … ca se leaga

   Cum m-as mira si daca IPS Corneanu va lasa pedeapsa aplicată parohului din Bocşa Montană. Caci el e si mai ratacit:

Daca tot s-a impartasit la catolici, IPS NICOLAE CORNEANU continua misiunea sa, binecuvantand o lucrare despre aparitiile SATANISTE de la MEDJUGORJE …

   Una peste alta insa, trebuie sustinuta pedeapsa ce i s-a aplicat preotului dr. Daniel Crecan.

   Interesanta este atitudinea credinciosilor. Unii zic ca nu s-au petrecut cele ce par a se fi petrecut, altii insa aproba ecumenismul. Iar asta este extrem de grav …

20 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. saccsiv said, on noiembrie 8, 2010 at 8:58 pm

    Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

    https://saccsiv.wordpress.com/about/

    Apreciază

  2. Aurora said, on noiembrie 8, 2010 at 9:44 pm

    Impreunaslujirea cu papistasii sau cu oricare alti eretici este sanctionata de sfintele canoane prin caterisire.Degeaba se opun enoriasii. Ei nu cunosc canoanele. Daca nu se respecta canoanele,se inmultesc neoranduielile si smintelile.

    Apreciază

  3. oarecare said, on noiembrie 8, 2010 at 9:51 pm

    Este un lucru mare ceea ce a făcut P.S. Lucian Mic, mai ales că este în județul unui mare „stăpân”:
    http://www.memo.ro/news/sfantul-sinod-masoneria-dusman-al-lui-dumnezeu,24974.html
    http://sfinx777.wordpress.com/2010/05/26/ayatollahul-frunzaverde-e-chitit-sa-vandalizeze-caras-severinul/
    http://vipinbanat.ro/?p=602
    care, după cum se vede, are ceva greutate prin BOR… Să ne rugăm atât pentru P.S. Lucian Mic cât și pentru dușmanii țării să le lumineze Dumnezeu mintea.

    Este îngrijorător faptul că mirenii apără erezia, asta din nefericire vădește căldiceala de care până nu demult mă făceam vinovat și eu și poate aș fi reacționat asemenea lor… numai așa li se vor aprinde niște unora beculețele și vor cerceta poate mai îndeaproape Ortodoxia, prin respectarea canoanelor, de undeva trebuie început și arătat poporului năimit ce e bine și ce e rău. Pentru situația dată fiecare dintre noi are o mică parte de vină. E nevoie de multă rugăciune pentru țară și neam să ne lumineze Bunul Dumnezeu calea, mintea și sufletul.

    Apreciază

  4. Mihaela said, on noiembrie 8, 2010 at 10:38 pm

    „profilul de facebook al preotului”?! Chestia asta cu facebook-ul este o epidemie deja.

    Apreciază

  5. Vulturul Legionar said, on noiembrie 9, 2010 at 12:34 am

    Are curaj Episcopia sa marturiseasca Adevarul si bine o face. Iar cu nemultumirea ,,credinciosilor”, sa nu cedeze, ei sunt oi daca sunt sa speram ca da si n-au voie sa impuna pastorului ce vor pentru mantuirea lor, ar trebui lamuriti oamenii cu aceasta decizie si cred ca se face acest lucru.
    Ce sa facut e un lucru imbucurator si sper sa se mentina decizia data.SA STAM BINE SA LUAM AMINTE!

    Apreciază

  6. Vulturul Legionar said, on noiembrie 9, 2010 at 12:42 am

    Toti sunt crestinii? Unde poate sa duca necunoasterea Sfintei Scripturii si a Sfintei Traditii.. Iar acum Episcopia e pusa sa aleaga intre Hristos si ,,actele de umanitate si toleranta” ale masonilor din cadrul ierarhiei . Sa nu uitam cum spune si Mantuitorul: O sa vina un timp in care cei ce va vor ucide, o sa faca acest lucru crezand ca aduc cinste lui Dumnezeu.
    Episcopia a luat drumul Crucii, si acum trebuie sa explice cum ,,unii” pot merge cu dracul, iar ei nu. SA STAM BINE SA LUAM AMINTE!

    Apreciază

  7. Stefan said, on noiembrie 9, 2010 at 4:47 am

    Foarte bine spus ,chiar ai subliniat sora Mihaela importanta unirii Ortodocsilor de pretutindeni si La multi ani pentru praznicul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil pentru tine si pentru toti bucurosii purtatori ai acestor nume ! Crestini Ortodocsi ,SA LUAM AMINTE ! L-am citat pe Sfantul Arhanghel cand a oprit caderea ingerilor,iar noi sa pazim Sfanta Credinta mai presus decat lumina pe care am vazut-o prima oara cand Dumnezeu prin Sfantul Duh ne-a deschis ochii in aceasta anticamera a vietii vesnice!

    Apreciază

  8. Stefan said, on noiembrie 9, 2010 at 5:09 am

    M-am grabit ca de obicei si fac adaogirea cuvenita :”l-am citat pe Sfantu Arhanghel MIHAIL „…

    Apreciază

  9. Clifford said, on noiembrie 9, 2010 at 6:49 am

    IPS Nicolae Corneanu se vede pus in fata unei dileme:
    – daca aproba decizia PS Lucian atunci recunoaste implicit ca a gresit cand s-a impartasit cu greco-catolicii;
    – daca se opune deciziei PS Lucian atunci nesocoteste insusi Sfantul Sinod care l-a mustrat (parca asta a fost termenul) pentru gestul sau de acum cativa ani. Daca Sfantul Sinod l-a mustrat inseamna ca a facut ceva rau; daca el recidiveaza (iar daca se opune cateririsirii preotului care a incalcat grav canoanele Ortodoxiei asta inseamna: recidiva) atunci rezulta un fapt cu mult, mult mai grav: NESOCOTIREA DECIZIILOR SFANTULUI SINOD

    oricum, toata blogosfera ortodoxa trebuie sa-l sustina pe PS Lucian. Avem in fata un ierarh care ar putea fi prigonit, marginalizat si luat in deradere fiindca respecta canoanele Sfintilor Parinti. Sa fim alaturi de el.

    Apreciază

    • razvan said, on noiembrie 9, 2010 at 7:42 am

      Corect. Hai sa vedem cum putem sa-l sprijinim concret pe PS Lucian. Poate elaboreaza cineva un model de scrisoare pe care sa-l trimitem la episcopia Caransebesului (si cc: mitropolia Banatului 🙂 )

      Apreciază

  10. mihai said, on noiembrie 9, 2010 at 8:00 am

    Enoriaşii din Bocşa Montană:
    „Preotul nostru nu a făcut altceva decât a făcut patriarhul Teoctist când a asistat la slujba făcută de Papa Ioan-Paul al II-lea. Păi, dacă este aşa de grav, de ce nu l-au caterisit şi pe patriarh? Din contră, preotul ar trebui lăudat, pentru că încurajează buna înţelegere între culte”

    Apreciază

    • Clifford said, on noiembrie 9, 2010 at 9:15 am

      In orbirea lor „enoriasii” au dreptate: PF Teoctist a asistat NU S-A IMPARTASIT cu catolicii asa cum a facut-o preotul „lor”, D. Crecan. Nici PF Daniel nu s-a impartasit cu catolicii.

      PS Lucian poate duce dosarul lui Crecan in fata Sfantului Sinod daca IPS Nicolae se baga peste el si anuleaza sentinta pronuntata in Consistoriul eparhial. Poate invoca atat decizia Sf Sinod de acum cativa ani, cat si spetele din Patriarhiile ortodoxe surori (vezi cazuri recente de caterisire pt slujire , impartasire cu ereticii)

      Apreciază

  11. filofteiabejan said, on noiembrie 9, 2010 at 9:00 am

    Problema e foarte delicata pt ca enoriasii totusi il vor pe preotul respectiv dar ca si in alte cazuri se poate tece peste ce vor ei.Din pacate zona vestului tarii imi este cunoscuta destul de bine si oamenii de acolo,EXISTA SI EXCEPTII, mi se par mai indoctrinati in ideea de multiculturalism,interconfesinalitate vrajeli de astea fiind mai aproape de lumea civilizata.Sa ne rugam pt ei si pt pastrarea dreptei credinte!Am auzit si pe un preot la slujba spunand ca catolicii sunt si ei crestini si stiu crestini ortodocsi (de fapt singura religie crestina) care merg la liturghiile catolice spunand ca acolo e mai multa ordina poti sa sti jos etc.Recunosc ca si eu am pacatuit mergand de vreo doua ori dar am facut-o mai mult din obligatie.Dar regret.

    Apreciază

  12. coco said, on noiembrie 9, 2010 at 10:02 am

    Un roman adevarat este un roman crestin ortodox,pacat ca in vestul tarii sunt din ce in ce mai putini romani adevarati.Preotii ortodocsi care slujesc impreuna cu catolicii sau alte culte nu stiu ce inseamna Credinta Adevarata.

    Apreciază

  13. Adrian.I said, on noiembrie 9, 2010 at 10:16 am

    E foarte groaznic ce a reusit sa faca preotul de acolo cu credinciosii,numai si pentru acest lucru ar fi trebuit sa fie caterisit:

    La anii veacului din urma
    Pastorii cei duhovnicesti
    Se vor abate de la turma
    Urmind curentelor lumesti

    Pasi-vor ei pe cale strimba
    Lasindu-si drumul parintesc
    Si vor cinta la oi din „drimba”
    Iar nu din „fluier pastoresc”

    Vor face focul cu „progresul”
    In „staulul duhovnicesc”
    Si fumul va stirni eresul
    Retezului papistasesc
    ……
    (fragment din Graiuri Profetice de Sfantul Ioan Iacob)

    Apreciază

  14. natalia said, on noiembrie 9, 2010 at 1:20 pm

    @coc,ArianI aveti dreptate preotul acela ata de tare i-a indoctrinat pe enoriasi incat au ajuns sa creada ca asa este bine.Cred ca alta ar fi fost situatia daca orotdocsii din vestul tarii ar fi fost mai putin deschisi la ecumenism si ar fi tinut de dreapta credinta mai aproape ascultand indemnul marilor duhovnici cum ar fi Arsenie Papacioc poate ca si multi dintre vecinii si prietenii lor eretici cu care convietuiesc in buna intelegere,sunt sigura de asta,ar fi trecut la DREAPTA CREDINTA.

    Apreciază

  15. natalia said, on noiembrie 9, 2010 at 1:23 pm

    SCUZE PT GRESELILE DE ORTOGRAFIEO PROBLEMA MARE E CA IN ZONA ACOLO SI NU NUMAI SUNT MULTE FAMILII MIXTE ADICA SOTIA ORTODOXA,SOTUL CATOLIC ETC. DAR DOMNUL LUCREAZA PT NOI UNDE ESTE CREDINTA ADEVARATA …SE POT REZOLVA TOATE

    Apreciază

  16. Stefan said, on noiembrie 9, 2010 at 5:55 pm

    Superlativul omului bun,sincer,curat si iubitor sunteti voi surorile si fratii mei Crestin Ortodocsi,nu un orb ca mine (inca) si multi alti „orbi” ca si mine calauziti de Bunul Dumnezeu cu lumina spre dragoste si iubire prin cuvintele, comentariile si faptele voastre bune de urmat ! Eu multpacatosul acestei lumi va iubesc pe toti ai mei intru Iisus Hristos Domnul care ma intareste si invata prin voi,dar inca nu pot iubi si pe acei pastori rataciti de la calea cea dreapta(pacatul meu ptr. ca judec pe…) ori cum sunt ecumenistii, masonii ….politicienii….varfurile pastorilor nostri….iudele ce ne vor vinde la vreme de cumpana ! Sunt orb si datorita acelor pastori care in loc sa-mi stearga ochii plansi de lacrimile neputintei cand vor sa ne maculeze Sfanta Credinta,ma imping in prapastia papistasilor,budistilor si a altor….de ziua 14 ! Sunt orb de lacrimile de sange la vederea batjocoririi Sfintelor Biserici Crestin Ortodoxe de la fratii nostri Sarbi din Kosovo,si mai sunt orb de valul „aruncat” special de unii pastori Crestin Ortodocsi care in loc sa ia atitudine impotriva „cipuirii” noastre,zambesc din barbi stufoase inspre „stapanul” din apus ! ORTODOXIE sau Moarte !

    Apreciază

  17. lucian said, on noiembrie 9, 2010 at 6:15 pm

    pestele de la cap se impute !A facut si parintele ce a vazut la capul sau! nicolae corneanu ce a facut?

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.