SACCSIV – blog ortodox

HOMEOPATIA – ratacire NEW AGE. Hahnemann, fondatorul homeopatiei, a fost MASON …

Posted in HOMEOPATIE, MASONERIE, NEW AGE by saccsiv on octombrie 31, 2010

   Citez din articolul HOMEOPATIA între magie şi Ortodoxie:

  de Parintele Damaschin Grigoriatul, Sfânta Mănăstire Grigoriu, Sfântul Munte Athos
după www.sihastru.net

Cuvânt înainte

Homeopatia, una dintre metodele alternative de tratament din ziua de astazi provoaca confuzii între credinciosii crestini. Aceasta pentru ca multi apeleaza la ea fara sa cunoasca clar despre ce este vorba. Astfel, exista marele pericol ca homeopatia sa aiba rolul unui “pod” care o sa conduca pe multi crestini nestiutori la religiile orientale, pentru ca aceste religii orientale sunt baza tuturor metodelor alternative de tratament.

Homeopatia nu face parte dintr-o specializare medicala

În primul rând, când vorbim despre homeopatie trebuie clarificat ca homeopatia nu face parte dintr-o specializare medicala, asa cum este chirurgia ginecologia etc., pentru ca, dupa cum spun si homeopatii însisi dar si legislatiile sanatatii din toate statele dezvoltate, homeopatia nu este oficial recunoscuta ca specializare universitara. Homeopatia este un sistem de tratare în totalitate care are la baza privirea integrala asupra lumii si omului. Fondatorul ei, Samuel Hahnemann, medic german, în cartea, sa principala “Organon artei vindecarii”, sustine urmatoarea teorie: “Marea varietate a puterii se afla ascunsa chiar în plante, ale caror caracteristici exterioare le cunoastem de multa vreme, dar sufletele lor, caracterisicile lor interioare si orice element dumnzeiesc au ele, pe acestea toate înca nu le-am perceput”.

Aceasta existenta a elementului dumnezeiesc este dezvaluita si de catre un urmas al lui Hahnemann, James Tyler Kent, care scrie ca: “…energia însasi nu este energie, ci o substanta dinamica … exista un Dumnezeu Suprem care este alcatuit din substanta si este o substanta uniforma. Toate provin, curg de la El, toate de la cel supe­rior si pana la ultimul corp material fiind legate în acest mod. Bineînteles, daca exista separare si curgere continua de la primul pîna la ultimul, ultimele o sa înceteze sa existe”.

Aici este foarte important sa întelegem ca, Kent nu vorbeste despre Dumnezeu si creatie în acelasi fel în care îl priveste credinta ortodoxa, adica un Dumnezeu Creator care are substanta diferita de creaturile Lui, pentru ca El însusi esle Necreat. Conform parerii lui Kent, exista un Dumnezeu “de substanta” impersonal care este aceeasi cu creaturile lui, deoarece substanta Lui Dumnezeiasca este aceeasi cu cea a creaturilor Sale.

De asemenea, nu separa energia Dumnezeiasca de substanta Dumnezeiasca, separare pe care ortodoxia o face, învatîndu-ne ca numai la Energia Dumnezeiasca putem participa, iar la Substanta Dumnezeiasca, nu. Dupa aceasta teorie a lumii care este exprimata prin cunoscuta dogma a apocrifismului, adica toate sunt una, homeopatia explica si fenomenul bolii: viata exista atât cât “Dumnezeul Suprem”, care este “o substanta”, curge continuu catre fiinte. Daca o sa se opreasca sa curga, atunci “o sa se opreasca sa existe”. Deci, tulburarea curgerii acestei substante dumnezeiesti provoaca boala. Kent scrie: “Aceasta substanta este supusa schimbarilor, adica poate sa curga în ordine sau dezordine, poate sa ne bolnava sau normala”. (cu aceasta eroare apare text n.ed.)

Aceasta substanta sau energie dumnezeiasca care exista în om si la care reactioneaza medicamentul homeopat este ceea ce homeopatia numeste “energie vitala” a omului. Dupa homeopati, aceasta “energie vitala” nu esle altceva decât energia “Ki sau Chi” a chinezilor sau “orgoni” a lui Wilhelm Reih. Un medic american, coleg al lui Michael Winer, o echivaleaza cu energia hinduista “prana sau kudalini”. Alti medici o echivaleaza cu “energie bioplasmatica”, care este exprimata în fenomenul Kirlian, si cu “orgoni” lui Reih si cu “forma energiei animale care s-a numit mesmerism în cinstea lui Mesmer, care a descoperit-o în secolul XVII”. Aici e de subliniat ca Antonie Mesmer se considera fondatorul “parapsihologiei”.

Unii homeopati o numesc “energie cosmica” si spun ca este aceeasi energie pe care hindusii o numesc “Prana, Paracelsus o numeste Magnale, Van Helmod îi spune Alcahest, cabalistii o numesc Lumina stelelor, alchimistii ii spun Azorth, Fludd îi spune Spiritus, Puterea Fiintelor la Reihenbach, magnetism animal la Mesmer, energia vazduluilui sau bioenergie sau substanta sinpla la mistici ca Suedeborg, energie vitala sau putere vitala sau corp vital la Institutia Vitalistica, Orgoni la Reih, Bioplasma la cercetatorii rusi etc.”.

De asemenea, se mentioneaza de catre aceiasi homeopati si extazul în care cad yoghinii ca un mod prin care cineva poate sa vina în contact cu aceasta “energie cosmica” si este subliniat ca astfel de situatii sunt extrem de revigorante. Echivalarea “energiei vitale” cu toate care s-au raportat mai înainte nu se face întamplator, ci izvoraste din teoria totala a lumii (absolut monism panteistic), care “inspira” pe lânga homeopatie si toate sectele religioase ale tarilor orientale de ale caror credinte sunt absolut incompatibile cu ortodoxia.

Boala, adica modificarile din fluxul energetic al omului au capacitatea, dupa cum spune Kent “într-o mare varietate… sa fie observate sau provocate de catre om însusi. Omul poate sa o faca sa curga dezordonat. Dar si tratarea se realizeaza de catre om însusi când este mobilizata ratiunea lui sufleteasca”. La realizarea acestui lucru ajuta doi factori: autocunoasterea cu tehnici rationale si medicamentul homeopat. Winer scrie: “Când pacientul cunoaste ca tulburarile lui se reflecta si asupra constiintei lui, pe masura înaintarii tratamentului poate sa continue sa observe situatia lui interna si în acest fel sa învete sa vina în contact cu energia vindecatoare a “puterii vitale”, exact cum fac si yoghinii care învata sa-si controleze functiile “spontane” ale corpului. Dintre tehnicile pe care le recomanda Winer. pentru a se reusi aceasta, este si reflectarea.1

Dar si în alte parti ale textelor pe care le-au scris homeopatii se observa ca medicamentul homeopat este simplu, înca un mod în plus ca sa reuseasca cineva ceea ce ofera tehnicile autoevolutiei religiilor orientale. Si spun homeopatii mai departe: “Medicatia homeopata exista peste tot în jurul nostru, în exteriorul si în interiorul nostru, este fiecare câmp energetic dinamic care fie este administrat cu capsula de la vindecator, fie este produs sau exploatat de subconstient si vine sa completeze vindecator regiunile corespunzatoare din mediul câmpului nostru energetic”. Cel ce face tratamentul mobilizeaza “puterea terapeutica a vietii.”

“Vindecatorul, dupa teoriile homeopate, o sa trebuiasca sa înteleaga ca el reprezinta doar conducta care prin legatura lui cu bolnavul mobilizeaza puterea vindecatoare a vietii… Binînteles, asa ceva presupune trairea de catre cel care trateaza a diferitelor tehnici traditionale si noi, a tuturor acestor fenomene fizice care alcatuiesc manifestarea solida a unei realitati independente de fenomene. Aceasta a reusit probabil vindecatorul saman prin modul în care a crescut si a venit în contact cu puterile naturii, astfel încît sa fie capabil sa treaca conform vointei la o stare neobisnuita a constiintei ca sa-l trateze pe cel bolnav; dupa cum se vede, acest lucru îl învata vindecatorul chinez înca din copilarie simtind miscarea vietii în spatele chipurilor… În chip asemanator simteau medicii antici ai lui Asclepios în timpul oficierii slujbelor de tratament bazat pe visele din timpul somnului înauntrul templului. Dupa homeopati, acest principiu de vindecare nu-l cunoaste medicul modern al medicinei alopate.

Tehnicile energetice de tratament, asa cum sunt homeopatia, acupunctura, Tai-Chi, reflectarea, Yoga, tratarea bioenergetica si tehnicile lui Reith, dau confirmarea absoluta ca fenomene ca: magnetismul, iradierea, dispozitia celui ce trateaza sunt evenimente la fel de obiective ca trairea sentimentelor lui si a functiilor lui rationale. Este caracteristica sustinerea unor homeopati care spun ca: “Deci, pentru a cunoaste cel care trateaza si pentru a reusi sa se plaseze corect în aceste domenii care trateaza va trebui el însusi sa le traiasca si sa fie supus unei educatii psihospirituale, asa ca din experientele lui personale sa dobândeasca o echipare sufleteasca si rationala echilibrata. Adica, în primul rând el o sa trebuiasca sa se faca sanatos cât mai mult posibil. Prin exercitarea diferitelor tehnici o sa traiasca tot spectrul sentimentelor care sunt dezvaluite de la seninatate pâna la extaz”.

Aici este important sa fie mentionate si parerile unor homeopati si acupunctori care sustin, pe de o parte, ca mai exista o metoda de tratament care poale sa influenteze câmpul energetic, aceasta fiind “atacul mâinilor”, adica, tratamentul cu mâinile unui individ care are un înalt nivel spiritual, în realitate fiind râul energiilor. Ca exemple de “giganti spirituali” sunt citati Ramana Maharishi si Ramakrishna. Si, pe de alta parte, alti homeopati spun ca acele folosite de acupunctura reprezinta conducte care fac legatura între energia corpului si energia universala.

În final, Kent, unul dintre fondatorii homeopatiei, scrie ca: “Ceea ce vedem în jurul nostru este universul urmarilor, însa universul cauzei ramâne nevazut. Omul are capacitatea sa perceapa lucrurile cele mai profunde si este foarte important ca poate sa cunoasca si sa vada din interiorul lui toate lucrurile pe care le contine universul naturii, în loc sa înceapa de la cosmosul natural si sa încerce sa constientizeze universul imaterial”. Aici, Kent considera cauza si urmarea existentei universului ca putând fi cunoscute de catre om prin procedurile interioare misticiste ale acestuia, pentru ca, dupa el, toate se afla în interiorul nostru.

Dar acest lucru, bineînteles, vine în contradictie cu învataturile Bisericii, conform carora cunoasterea universului imaterial si cauza existentei universului natural sunt urmarea apocalipsei dumnezeiesti, iar nu a “cercetarii interioare”. Din toate acestea rezulta clar în ce spatii “se desfasoara” activitatea homeopatiei.

Cauza actiunii “medicamentului” homeopat, conform homeopatilor

În legatura cu medicamentul homeopat, tot “secretul” eficacitatii lui este în modul prin care se prepara medicamentul, adica, cunoscutul dinamism caruia îi este supus medicamentul homeopat (dizolvari în serie si agitari ale “substantei medicamentoase”, deseori pana când nu ramâne nici o molecula din ea în “medicamentul fi­nal”). Kent scrie: “facem dinamism la medicamentele noastre pentru a putea ajunge pana la substanta simpla”, adica substanta dumnezeiasca, cum este explicata în alte texte din cartea lui. Deci, conform homeopatiei, actiunea “medicamentului” ei se datoreaza proprietatilor dumnezeiesti ascunse ale materiei lui, care se descopera prin dinamism, ce este evident de natura spirituala, asa cum însusi Hahnemann o recunoaste raspicat: “Puterea medicamentoasa nu se afla în moleculele materiale a acestor “medicamente”, care au fost dinamizate (agitate) si nici în suprafata lor fizica (cum ar fi masurate în mod normal), ci este descoperita si eliberata din materia medicamentoasa care are cu atât mai mare actiune, cu cât mai libera si nemateriala s-a facut prin dinamism.”

În alta parte, Hahnemann scrie “plsarea substantei medicamentoase si agitarea ei (la dinamismul care se face la râsnita de medicamente) dezvaluie puterile ei medicamentoase din ce în ce mai mult pâna când se spiritualizeaza materia”. Si, continuând, spune: “Cu modul de preparare prin dinamimizarea substantei medicamentoase, materia se distruge complet pâna la natura ei spirituala si de aceea, în starea ei finala, poate sa se considere ca e alcatuita într-adevar numai din aceasta substanta spirituala.” Toate acestea au strânsa legatura cu calitatea de alchimist a lui Hahnemann.

De asemenea, dupa homeopati, Hahnemann a fost un chimist perfect, dar calitatea lui de alchimist se deosebeste de cea de chimist, pentru ca cea alchimista se refera la semnificatia metafizica.

Referitor la medicamentele homeopate, Winer mai adauga: “În simptomele rationale gasim o confirmare a imaginilor alchimiste”

Pentru Hahneman, Confucius a fost superior lui Hristos, pe care îl considera “sentimentalist înflacarat”

De asemenea, din manualele homeopate mai aflam ca Hahnemann a avut strânse legaturi cu misticismul si cu spiritismul, iar despre ideile lui religioase se stiu eu claritate, urmatoarele: “Hahnemann a fost theist, adica credea într-o religie naturala”. Parerea lui a fost ca învatatura lui Confucius a fost superioara fata de cea a lui Hristos, pe care îl caracteriza ca “sentimentalist înflacarat”. Credea ca exista o strânsa legatura între fiinta suprema si actiunea medicamentelor. A fost un iubitor fanatic al religiei spiritiste, de aceea a ajuns sa dea pacientilor sa miroase substante foarte puternic dinamizate ca sa se trateze. Hahnemann, fondatorul homeopatiei, a fost mason, iar radacinile homeopatiei se afla în misticism

Este foarte bine cunoscut ca intrarea lui Hahnemann în loja teutonica, înca de tânar, a influentat decisiv credintele lui filosofice si religioase. Legatura lui cu misticismul se dovedeste net din cea mai cunoscuta carte a sa “Organon al artei vindecarii” în care are foarte multe capitole dedicate elogiului “tatalui” misticismului. Anton Mesmer, în a carui teorie despre “magnetismul animal” credea si o practica el însusi. Din toate acestea rezulta ca homeopatia îsi are radacinile în misticism si spiritism, lucruri clar dezaprobate de biserica ortodoxa si în general de lumea crestina.

Sunt de mentionat parerile unor homeopati care sustin ca legea principala a homeopatiei, adica cea “a asemanarilor”, nu este corect sa fie atribuita initial lui Hahnemann. pentru ca aceasta lege a fost inclusa în “arta” magiei. Exista si alte exemple de practicare a homeopatici care sunt bazate pe principiile magiei. Asadar, este evident ca principiile homeopatice magice nu coincid cu credinta si viata ortodoxa, nici într-un caz.

Un alt punct important al teoriei homeopate este legea “infectiilor”, prin care homeopatii înecarca sa explice cauza producerii bolilor. În legatura cu acest subiect este mentionata ideea lui Kent, care sustine: “Omul a fost creat liber, a fost creat cu posibilitatea sa gândeasca si sa faca sau binele, sau raul. Deci, pentru a avea predispozitie la infectia psoriatica, ar fi trebuit, mai întâi, sa existe în gândirea omului o stare care sa prezinte împrejurarile potrivite pentru atragerea bolii, ar fi trebuit sa existe dorinta pentru a gresi si a provoca raul. Astfel, omul, gândind si dorind raul, îsi pregateste corpul sa primeasca boala”.

În alta parte, Kent spune urmatoarele: “Starea sufleteasca si trupeasca a omului este o situatie de sensibilizare la boala când cineva doreste raul. Specia umana care traieste astazi pe Terra este un pic mai buna decât un lepros sufletesc… Fiecare om are psoriasis… o noua infectie vine cu fiecare copil.”

Bineînteles, aici se confunda raul spiritual cu cel material, lucru care vine în contradictie cu traditia ortodoxa, conform careia o boala trupeasca nu este în mod obligatoriu urmarea unui gând pacatos sau a unei fapte pacatoase a bolnavului. Pentru ca, ce am putea sa spunem despre Iov sau despre atâtia alti sfinti ai bisericii noastre, care, desi aveau o desavârsire spirituala atât de mare, totusi sufereau, dupa iconomia lui Dumnezeu, de o multime de boli, confirmând cele spuse de apostoli: “…puterea Mea se desavârseste în slabiciune…” (II Corinteni, XII, 9) ?

Conform homeopatiei, infectiile psoriasisului, sifilisului si hepatice (care nu au legatura cu bolile corespunzatoare din medicina clasica) se mostenesc, si în felul acesta raul material si spiritual se eternizeaza. Fara teama, Winer adauga urmatoarele: “…psoriasisul este o manifestare simbolica a pacatului originar”.

Dupa parerea fondatorilor homeopatiei, “nu exista nimic în lume care sa fie capabil sa modifice si sa îmbunatateasca o infectie, în afara de medicamentul homeopat spiritualizat”. Asa se descopera ca homeopatia este un sistem care depaseste limitele tratarii, intervenind un sistem care propune “moduri de mântuire” pentru om, pentru ca este autodeclarata ca fiind capabila sa inverseze consecintele spirituale si trupesti ale pacatului originar!

Winer mentioneaza niste comentarii ale homeopatului Schwartz, care se raporteaza la un mod de actiune mai profund al homeopatiei, spunând ca: “…homeopatia are legatura nu numai cu evolutia trupeasca a omului, ci si cu evolutia lui spirituala – medicamentul homeopat într-adevar salveaza sufletele cu acest mod de actiune, Homeopatia ajuta la distrugerea raului, ajuta sa se deschida “centrele” superioare si sa curga de acolo energie cereasca si spirituala”. De asemenea. Winer, punând întrebarea “daca homeopatia este un sistem de desavârsire pentru ispasirea omului de pacatul originar”, da raspunsul ca homeopatia “poate sa fie un mijloc care sa ajute oamenii sa alunge «straturile» necunoasterii, orbirii si egoismului, iar în final o viata perfecta si morala poate fi tinta tuturor metodelor de tratament”.

Asadar, si aici se observa ca homeopatia se extinde si la vindecarea patimilor spirituale, ca de exemplu egoismul. Dar, pentru un crestin ortodox, vindecarea unei astfel de patimi cum este egoismul se trateaza numai cu participarea la viata bisericeasca, bineînteles nu cu medicamentul homeopat.

Deci, homeopatia uneste legea de tratament cu legea spirituala a carei încalcare produce boala. De aceea si marele homeopat Pierre Schimdt, la un congres international al asociatiei homeopatilor, sustine ca medicul homeopat, în afara de medicament, trebuie sa dea pacientului indicatii exacte” …în legatura cu «igiena» de natura morala si sufleteasca, astfel încât sa nu se mai repete aceleasi greseli care le-a facul înainte încalcând legea, în acest fel provocându-si boala sau cele facute de stramosii lui… Prevedem o purificare a speciei umane…

Medicul homeopat, pentru a merita aceasta denumire trebuie sa fie un întelept sintetic si în acelasi timp instruit spiritual.

Deci, ce ne-au învatat întelepciunea secolelor si religia tuturor oamenilor? Ca diminuarea dorintelor, înlocuirea sau materializarea patimilor, concentrarea sunt cele mai sigure moduri pentru ca sa dobândeasca cineva bucuria dezvoltarii si sanatatii perfecte. Dar, pentru aceasta, pacientul are nevoie de instruire pentru a pricepe necesitatea alinierii lui la poruncile sfinte ale legii. Puteti sa spuneti ca nu este necesar medicul pentru a-1 instrui în biologia metafizica pe pacientul care cere ajutor? Tocmai aici este marea diferenta între alopatul care trateaza doar corpul material care se pierde o data cu moartea si homeopatul care-l hraneste pe cel care continua sa traiasca si sa sufere, adica pe omul viu, lucru pe care nici o stiinta nu a reusit sa-l determine înca.

Reînnoiti-va, reînsufletiti-i pe pacientii vostri eliberati omul de infectia cronica, eliberati-l prin homeopatie, prin homeopatie pura, din aceasta catastrofa numita psoriasis faceti omul potrivit pentru treapta lui Dumnezeu”.

Asadar, este clar ca homeopatia înecarca sa “elibereze” omul si ca tinta ei principala este sufletul pacientului, nu corpul lui. Sa subliniem ca homeopatia trateaza mergând de la suflet catre ratiune si corp. Exista homeopati care compara modul de preluare a istoricului bolii de catre un homeopat cu un fel de spovedanie, si continua sustinând ca, în principiu, homeopatia este interesata de cele care “în conceptia crestina sunt considerate adânci si întnecacioase”. Aici trebuie subliniata si legatura homeopatiior cu hindusii si punctele comune pe care le are legea hindusa a lui Karma cu tratamentul homeopat.

Asa ca în afara de contemplarea în totalitate a cosmosului, prin elementele spiritiste, alchimice si magice pe care le contine, homeopatia da medicamentul homeopat, care reprezinta “elementul dumnezeiesc”, pentru a readuce la normal fluxul substantei dumnezeiesti a omului, iar medicul homeopat preia sarcina intermediarului care conduce omul la eliberarea din pacatul originar, precum si din raul material si spiritual.

Dar noi, fiind crestini, stim foarte clar ca numai biserica este cea care poate sa-l elibereze pe om din pacatul originar si din raul spiritual si sa refaca relatia omului cu Dumnezeu, însa aceasta prin participarea la energiile necreate ale lui Dumnezeu, iar nu printr-o falsa coincidenta a substantelor.

Înainte de încheierea acestui vast subiect care, desigur, nu poate fi finalizat într-un studiu atât de scurt dar a carui intentie este sa arate aceasta mare problema si sa ne dea motive sa problematizam, as dori sa mentionez foarte pe scurt înca trei puncte de vedere asupra acestei probleme:

a) Cauzele raspândirii metodelor homeopate

b) Cum este explicata actiunea “medicamentului” homeopat când apare vreun
rezultat

c) Daca într-adevar nu este periculos “medicamentul” homeopat, dupa cum spun sustinatorii lui.

Observam urmatoarele:

a) Cauzele raspândirii metodelor alternative

Nu sunt scutiti de vina pentru raspândirea metodelor alterna­tive, neconventionale de tratament niste reprezentanti inconstienti ai medicinei clasice, care exagereaza cu administrarea medicamentelor si deseori cu privirea impersonala asupra pacientului. Aceste situatii, care cu siguranta trebuie corectate, în principiu se datoreaza practicarii gresite a medicinei. Multi medici apartinând medicinei clasice nu au rabdarea sa ia bolnavului un istoric complet, care este cel mai important element pentru un diagnostic corect. De asemenea, comunicarea corecta medic-pacient ajuta la tratament, mai ales în situatiile afectiunilor cronice psihosomatice.

În orice caz, raspândirea metodelor alternative de tratament (homeopatie, acupunctura etc.) nu este independenta de raspândirea ereziilor din vremurile noi, de tendinta de înselaciune si de confuzia care exista în ziua de astazi.

b) Explicarea actiunii “medicamentului” homeopat

În cazurile în care da rezultate “medicamentul” homeopat, acestea o sa trebuiasca sa fie explicate cu actiunea medicamentului figurativ Placebo. Nu este corect ca unii sustin ca ceea ce ne intereseaza este numai rezultatul tratarii. Sa nu uitam ca si în spatiul magiei exista “tratari”, precum si în spatiul protestantilor cu “darul vindecarii”. “Tratari” exista si cu fenomenul extravagant al uroterapiei, adica administrarea orala a urinei la pacient sau prin alte modalitati. Dar, în general, aceste tratari sunt de scurta durata, boala revenind.

Trebuie subliniat ceea ce ne este cunoscut din Sfânta Scriptura si din traditia noastra ortodoxa, ca ispita poate sa trateze pentru a castiga sufletul omului. Deci, nu ar fi trebuit sa excludem si elementul ispititor al “tratarii”, mai ales când aceasta este practicata în strînsa legatura cu practicile provenite din traditiile orientale.

În orice caz, metodele alternative de tratament “dau rezultat”, în general, la afectiunile de natura psihica, dar în cazuri mai dificile “ridica mîinile sus “, adica nu au nici o propunere sau solutie pentru rezolvarea lor.

Specialistii bisericii în tema ereziilor încadreaza homeopatia în capitolul alchimiei. Într-adevar, metodele alternative de tratament nu reprezinta nimic altceva decât reîntoarcerea anticului medic magician-vrajitor în viata societatii de astazi.

c) Pericolele homeopatiei

Sunt periculoase “medicamentele” homeopate?

Vom aminti situatia “medicamentelor homeopate nocive” (Nosodes) care sunt preparate din tesuturile canceroase, din cele cu lichid tuberculotic, din lichid sifilitic, din secretii gonoreice, din venin de sarpe, din mercur etc. Aceste medicamente sunt periculoase pentru sanatatea celor care le folosesc si sunt contrarii moralei medicale si deontologice.

Situatiile în care “medicamentul” homeopat este extrem de periculos sunt cele în care pacientii cu boli grave renunta la tratamentul medicinei clasice pentru a urma o metoda de terapie hemeopata sau o alta alternativa. Deseori evolutia acestor boli este irevrsibila dupa ce oamenii descopera gresala lor si revin la tratamentul traditional pe care îl luau iar vina pentru aceste situatii este absolut a “terapiilor alternative” cu promisiunile lor false.

Epilog

Toate acestea au fost scrise cu intentia de a fi clarificata problema homeopatiei, care nu are nici baza stiintifica, este clar ca este întemeita în spatiul misticismului si pe modul de gîndire al teoriilor religiilor orientale.

Exista pericolul major, daca se dezvolta homeopatia, precum si celelalte metode alternative de tralament (acupunctura. reflexoterapie etc.) ca aceasta sa aiba un loc de “punte” care sa-i conduca prin înselaciuni pe multi crestini neinformati spre religiile orientale, în prima faza crescând sentimentele lor crestinesti. Crestinii apeleaza la astfel de metode necunoscând acest aspect care a fost mentionat în text.

Dar homeopatii care spun ca sunt crestini, cum este posibil sa nu cunoasca aceste aspecte ale problemei sau însala cu ipocrizie sustinând ca homeopatia nu este contrara crestinismului ? :
Este cunoscut ca pe iubitorii “New Age-ului” îi repreznita astfel de teorii si chiar îi satisfac. Este aplicarea teoriilor lor despre univers la nivel medical.

De asemenea, trebuie clarificat ca “metodele alternalive” de tratament (homeopatie-, acupunctura etc.) nu trebuie confundale cu reigimul sanatos de hranire si cu tratamentele cu plante simple care trebuie sa faca parte dintr-un mod de viata echilibrat..

Exista multe grupari mistice si cu caracter religios, care folosesc în mod foarte periculos în învataturile lor idei referitoare la sanatate. Toate aceste grupari, împreuna cu credintele lor, sunt bazate pe religii si conceptii orientale, amestecate cu diferite forme si practici de magie.

Învatatura principala a acestor grupari este totalitatea “cosmosului”. Conform acestei teorii, exista un dumnezeu impersonal, care este o putere universala sau o energie care coincide cu universul (bioenergie). Absolut tot ce se întâmpla este manifestarea acestei energii absolute. Nu exista deosebire între substanta lui Dumnezeu si cea a omului. Dumnezeu nu exista în afara omului. Luând ca baza acest punct de vedere pentru Cosmos, cei care se ocupa cu misticismul învata ca omul, descoperindu-l pe “Dumnezeu – El însusi” si activând puterile care se ascund în interiorul lui, are puterea sa se vindece singur.

Homeopatia este si ea una dintre aceste practici terapeutice bazate pe aceasta teorie despre cosmos. Bineînteles ca toate aceste metode mistice care izvorasc din învataturi si credinte specifice religiilor orientale si magiei sunt contrare cu credinta crestin-ortodoxa, mai ales în ceea ce tine de conceptia despre viata si despre cosmos, conceptie total opusa celei crestinesti.

Cum este oare posibil ca practicantii crestini ai acestei metode sa nu stie ca fondatorul homeopatiei, Samuel Hahneman, sustinea ca Confucius a fost mai mare decât Iisus Hristos? Si oare cum este posibil ca o metoda “terapeutica” sa fie dupa voia lui Dumnezeu, daca fondatorul ei a vorbit împotriva lui Iisus Hristos?

Cu dorinta si în speranta ca, cu ajutorul si binecuvântarea lui Dumnezeu acest text o sa ajute la clarificarea confuziei.

   Cititi va rog si:

Articolul zilei (14.03.2010): ECOGRAFIILE sunt foarte NOCIVE

DEZBATERE pe tema „FERTILIZARE IN VITRO” („copii in eprubeta”). Robert Edwards, “părintele fertilizării in vitro”, va primi premiul Nobel

Dezbatere privind TRANSPLANTUL (DONAREA) DE ORGANE

DIALOGURI despre PSIHOLOGIE

MISCARE DE MAESTRI: Conform DSM, toti oamenii vor putea la nevoie sa fie diagnosticati cu un tip de TULBURARE MINTALA. Extrem de necesar SISTEMULUI politic corect in lupta impotriva crestinilor

   Cat despre new age, cititi va rog si:

Articolul zilei (27.05.2009) si completari utile despre NEW AGE si MASONERIE: „Obiectivul Patriarhului, acelasi cu al masoneriei: “Unitatea spirituala a lumii””

Personalitati si organizatii: MADAME BLAVATSKY (H. P. Blavatsky)

Personalitati si organizatii: ALICE BAILEY si FOSTER BAILEY

Aleister Crowley si REVOLUTIA SATANISTA (rock, sexualitate, droguri) – video si completari necesare

Radio LUCIFER Publishing Company …

DOCUMENTARE CELEBRE: „THE NEW AGE – A PATHWAY TO PARADIS?” (new age – calea spre Paradis?)

Documentare celebre: “DOORWAYS TO SATAN”, subtitrare in limba romana

Documentare celebre: „Meditation – Pathway to deception” (MEDITATIA, O CALE SPRE DECEPTIE), subtitrare in limba romana

Documentare celebre: “GODS OF THE NEW AGE” (zeii new age)

Documentare celebre: INVAZIA PAGANA – Caderea NEW AGE-ului, subtitrare in limba romana

ZEITGEIST ADDENDUM, subtitrare in limba romana. Despre PROIECTUL VENUS. Demonstratia faptului ca aceasta miscare pregateste NOUA ORDINE MONDIALA

VIDEO: Cei ce se opun GUVERNULUI MONDIAL al NOII ORDINI MONDIALE sunt … TERORISTI

Comentariul zilei (22.12.2009): PAGANISMUL este imbratisat de din ce in ce mai multi factori de decizie din Romania …

TARA SUB ASEDIUL RATACITILOR: Meditatie activa OSHO incepand de Joi, 7 octombrie 2010

VIDEO: Care este motivul pentru care PAVEL CORUT, varfurile masoneriei, yoghinii sau adeptii new age, NEAGA EXISTENTA DRACILOR si ca IISUS HRISTOS ESTE FIUL LUI DUMNEZEU?

GRAV: Ziarul Lumina rataceste credinciosii cu traditia Ramakrishna …

   Daca homeopatia este o ratacire, asta nu inseamna sa ne aruncam in bratele medicinii Big Pharma, ce ne indoapa cu vaccinuri si chimicale, ci sa ne indreptam spre Domnul nostru Iisus Hristos.

89 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. saccsiv said, on octombrie 31, 2010 at 12:19 pm

    Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

    https://saccsiv.wordpress.com/about/

    Apreciază

  2. danutza said, on octombrie 31, 2010 at 1:16 pm

    din pacate, f multi dintre cei care se numesc crestini apeleaza la homeopatie, ca si la alte metode de asa-zisa medicina alternativa, ca la ultima speranta pt bolile lor, uitand ca Cel care vindeca cu adevarau este doctorul sufletelor, IISUS HRISTOS.
    acupuntura, bioenergia, osteopatia, homeopatia, etc sunt rataciri. atunci cand suntem bolnavi, sa chemam preotul sa ne faca slujba de maslu si sa ne unga cu ulei sfintit, asa ne indeamna sfanta Evanghelie.tot mai multi ma intreaba in ultimul timp: „cesa fac daca sunt bolnav? mie imi face bine homeopatia sau bioenergia sau…” nu inteleg sa e o vindecare aparenta si de scurta durata. pentru ca diavolul nu te vrea sanatos.
    e trist ca tot mai multi apeleaza la astfel de metode. multi nici nu stiu ca pacatuiesc prin asta. pt ca nu le explica nimeni.si asa, putin cate putin, ne indepartam de Dumnezeu si de adevar.

    Apreciază

    • Tullia said, on noiembrie 1, 2010 at 7:58 am

      danutza, ar trebui sa nu mergi la nici un fel de medic/doctor/vindecator vreodata (pentru operatie/control/medicatie etc) conform celor spuse de tine. Sfintii doctori fara de arginti de ce erau medici? Oare Dumnezeu nu lucreaza prin oameni?

      Apreciază

      • danutza said, on noiembrie 1, 2010 at 4:07 pm

        nu am nimic impotriva medicinei alopate. hai sa nu rastalmacim spusele. din experienta proprie iti spun ca , daca te rogi, iti faci maslu, t e poti vindeca acolo unde medicina da din umeri. si ma refer la medicina alopata, nu la rataciri ca homeopatia.
        DOAR DUMNEZEU VINDECA!!! asta trebuie sa pricepem, nu pastilele ( denici un fel) sau alte metode alternative de tratament.
        accept si folosesc medicina alopata si fitoterapia ( plante). atat!

        Apreciază

      • danutza said, on noiembrie 1, 2010 at 4:08 pm

        si da, la vindecator nu voi merge NICIODATA! sfintii fara de argint erau medici care aveau har d el a Dumnezeu. si…erau FARA DE ARGINTI, nu cu arginti cum sunt cei prezenti care lucreaza ,dar NUcu putere de la Dumnezeu!

        Apreciază

  3. elena said, on octombrie 31, 2010 at 1:54 pm

    Ce parere aveti despre reflexoterapie? Intra in aceeasi categorie cu homeopatia si alte practici orientale?

    Apreciază

  4. Karol said, on octombrie 31, 2010 at 2:04 pm

    merci din suflet pentru postare, chiar am de invatat despre homeopatie, ne-a predat-o la scoala, la psihologie, si am sa printez acest material sa il prezint in fata colegilor si al profesoarei, sa le spun si eu ce inseamna homeopatia, si sa iau si citatele masonilro celebrii, sa le aduc la cunostinta despre aceste pericole !

    Apreciază

  5. cezar said, on octombrie 31, 2010 at 2:48 pm

    poate ati auzit de doctorul Pavel Chirila de la clinica NATURALIA din Voluntari .Dansul , printre altele , practica cu succes si homeopatia si fitoterapia .O simpla cautare Google va poate lamuri despre cine e vorba..doctor crestin , ctitor al unei manastiri ,fondator al centrului SFANTA IRINA , al clinicii NATURALIA,si nu numai.

    Apreciază

    • saccsiv said, on octombrie 31, 2010 at 6:10 pm

      Cezar

      Ai dreptate:

      http://www.naturalia.ro/catalog/homeoterapia.php?pag=terapie

      Sa speram ca nu promoveaza si „invatatura” de care se vorbeste in articol. Oricum, foarte rau face ca promoveaza homeopatia, chiar daca practic poate se limiteaza doar la dilutii. Caci promovand-o, ii face pe oameni sa creada ca e buna si apoi cautand acestia tot soiul de surse new age de informare, pot ajunge sa accepte si ratacirile anti crestine.

      Apreciază

      • cristi marin said, on octombrie 31, 2010 at 10:05 pm

        despre problema homeopatiei , a fost intrebat si Parintele Paisie Aghioritul , inca de prin anii 80, el a spus doar atat in legatura cu aceasta problema , „Nu sunt de incredere” medicamentele ascestea, si daca te uiti mai bine chiar asa si este, nici macar nu este mentionat nicaeri pe ambalaj ceea ce contine

        insa la inceput prin anii 2000 pe unele era mentinut si continutul medicamentului, si anume divrse carnuri in putrefactie, tuberculoza, sifilis, si alte neumarate boli, iiar unele dintre aceste medicamente homepatte sunt facute din toate bolile astea la un loc, cockteiluri de boli

        PS Frate Saccsiv, cred ca daca te rezumai doar la continutul acestor mdicamente (continut ne specificat nicaeri pe flacone, ei folosind doar denumiri sub acoperire gen hepar surfur, sulfur iodatum etc)
        cred ca ar fi avut un impact mult mai mare aceasta postare
        cine din lumea asta vrea sa ingereze sifilis, sau holera, chiar si in stare latenta

        Apreciază

  6. Andrei said, on octombrie 31, 2010 at 4:38 pm

    Citesc cu tristete articole pe care nu imi imaginam sa le vad pe acest blog. Sunt profund recunoscator D-lui saccsiv zi de zi pentru informatia postata si nu pierd nimic din de publica.
    Din pacate sunt foarte dezamagit de acest articol despre terapi alternative. Este adevarat ca Bunul Dumnezeu vindeca si curata trupurile noastre de pacate si bloi (se stie ca boala este o urmare a pacatului in marea majoritate a cazurilor). Ceea ce nu intelege probabil Domnul saccsiv este ca exista o seri e boli care nu au neaparat o origine pacatoasa. Este bine cunoscut cazul reumatismului artritic, boala existenta la marinari si la locuitorii zonelor reci si umede din nord. Si chiar am sa dau exemplul personal. Sufar de un reumatism cronic chiar din tinerete. Frigul si umezeala sunt factori clasici in aceasta boala, iar cauzele nu sunt de origine pacatoasa, oricat ar cauta cineva sa traga tema pe terenul asta. Cand muncesti noaptea la aer liber, mai ales iarna, este imposibil sa te protejezi 100% de umezeala, ploi, frig, etc etc.Corpul se regenereaza, rugaciunile sunt binevenite, dar solutia finala, de a lasa acea munca si a pleca intr-o tara calda si seaca nu o are oricine la indemana. Bunul Dumnezeu insa a lasat de la El o intreaga minunatie de plante si ne-a si invatat sa le folosim. Nu este nici un pacat sa te ungi cu untul pamantului sau sa bei o sunatoare. Sunt lasate de Domnul ca sa le folosim. Si ca sa ajung unde de fapt bate fierul Dl saccsiv, a crea o religie falsa si o stiinta parapsicologica plecand de la proprietatile plantelos – asta da este un pacat. Am nevoie de planta pentru alinarea durerii musculare, oaselor, etc, dar credinta mea este Iisus Cristos si nici o alta explicatie orientala sau de alt tip poate sa inlocuiasca aceasta credinta. Prin urmare, dau dreptate Dl saccsiv pe tema parapsiclogiei ieftine dar il contrazic in ceea ce priveste terapia naturala a plantelor. Daca masonul creator al homeopatiei a facut ce a facut, nu inseamna c a nu trebuie sa folosim metoda homeopatica, pentru simplul motiv ca ea exista de cand lumea si respectivul mason doar s-a apropiat de aceasta metoda si a folosit-o pentru a sustine si altceva decat medicina naturala. Ei bine, aici greseste Dl saccsiv. Nu arata cu degetul intr-o stiinta pentru ca un stiintific e nebun. Eu am folosit homeopatia si nimeni nu mi-a bagat in cap credinte orientale sau ne-crestine. Pur si simplu corecta dozificare si aplicare a plantelor este o alta minune pe care o utilizam, in fond se stie ca pana la Noe, oamenii mancau numai vegetale. Asa ca sugerez cu mult respect autorului blogului sa incerce a privi lucrurile dintr-un punct de vedere corect: ce este pacat si ce este stiinta ca unealta lasata de Dumnezeu. (Sa nu interziceti musetelul!!!!) Tocmai faimosul Codex Alimentarius interzice aceasta resursa dumnezeiasca de vindecare. Saccsiv: rau Samuel Hahneman – bune sunt plantele!!!!!!!!

    Apreciază

    • saccsiv said, on octombrie 31, 2010 at 5:30 pm

      Andrei

      Amesteci lucrurile si nu e bine. Homeopatia deschide drumul spre putregaiul new age. Asta ai inteles.

      Poti folosi plante. Si asta ai inteles. Pana aici e bine. Dar sub nici o forma nu te mai uita in ograda lor pentru a invata sa folosesti plantele. Pentru ca fara sa vrei te otravasti cu „invatatura” lor. E ca si cum ai citi articole impotriva cipurilor de pe site-ul MISA. Fara sa vrei gusti si din ratacirile lor.

      Apreciază

      • Andrei said, on noiembrie 1, 2010 at 11:22 am

        Acum am inteles care este diferenta. Ca sa fiu mai exact in experienta personala, nu am apelat de fapt la un homeopat titulat, cu diploma. Pur si simplu am cautat sa aplica leacurile „babesti”. Adica folosirea plantelor asa cum stiu oamenii din mosi stramosi. Si este adevarat ca acesti New Age au facut un talmes balmes ca sa atace de fapt radacina sufletului. Exista o mare asemanare intre metodele homeopatice si leacurile stramosesti, caci de acolo s-a inspirat si creatorul homeopatiei. Prin urmare trebuie evitat contactul cu asa zisele invataturi New Age si trebuie sa ramanem la credinta noastra ortodoxa de nestramutat.
        Un salut cordial
        Doamne ajuta!

        Apreciază

  7. patrascu_voda said, on octombrie 31, 2010 at 4:38 pm

    Ptiu, postaci comentatori!Sectari sunteti voi. V-a vindecat homeopatia pentru ca sunteti nevrotici, kuku la cap.Vreti sa fiti sanatosi la trup, va proslaviti carnea putreda si va dati pe degeaba sufletul. Noroc de caraghiosi ca voi, ca se imbogatesc escrocii pe seama naivitatii.Cand ajungeti in ultimul hal de lepra trupeasca, de ce nu va mai duceti la homepopat? Ca nu se mai poate face nimic ? Cum asa?Poate ca sunt rezultate, dar cararea e infundata, scuze, ati gresit drumul, cadere sprancenata!Da, sunt taine, dar raspunsul este prin Hristos.Iar tu, asta de mai sus, daca citesti de 2 ani saccsiv, inseamna ca te intereseaza. Scuteste-ne de prezenta ta ingamfata. Du-te la site-uri de habauci asemeni tie!Hai, valea!

    Apreciază

    • adris said, on octombrie 31, 2010 at 5:55 pm

      Bine grait-ai, patrascule_voda.
      Unde mai pui ca marea majoritate a „vindecatorilor” fac „Tatal Nostru” si multe alte „chestii” religioase, deci sunt crestini rau de tot, ca si vrajitoarele de pe la teveu, mamele omida si toate suratele ei.

      Apreciază

  8. bogdan said, on octombrie 31, 2010 at 5:12 pm

    saccsiv cred ca ar trebui sa fi mai tolerant. lasa-l pe Dumenzeu sa judece. noi avem dreptul sa judecam si sa condamna in momentul cind nu vom mai avea nici un pacat. cu atitudinea ta radicala faci mai mult rau decit bine si nu te vor intelege decit cei asemenea tie.

    Apreciază

    • saccsiv said, on octombrie 31, 2010 at 6:01 pm

      bogdan

      Cu ce sa fiu mai tolerant? Cu new age?

      Toleranta il va inscauna pe antihrist.

      Apreciază

    • lorena said, on noiembrie 1, 2010 at 6:36 am

      HOMEOPATÍE, homeopatii, s. f. Sistem terapeutic care constă în administrarea în doze foarte mici a substanțelor care, în cantități mari, ar putea provoca unui om sănătos o afecțiune analoagă cu aceea care este combătută. [ Pr. : -me-o-] – Din fr. homéopathie.
      Sursa: DEX ’98 |,

      „Metodele alternative” de tratament (homeopatie-, acupunctura etc.) nu trebuie confundate cu regimul sanatos de hranire si cu tratamentele cu plante simple care trebuie sa faca parte dintr-un mod de viata echilibrat..

      Parintele Cleopa Ilie spunea in cartea sa ’’ Călăuză în credinţa Ortodoxă’’:

      terapii şi mişcări paranormale, de care
      bunii creştini trebuie să se ferească:

      radiestezia, bioenergia, medicina holistă cu toate ramurile ei, (homeopatia, acupunctura, reflexologia – care folosesc „energii vindecătoare” pentru a „reface armonia forţelor vitale în fiecare celulă umană”, pentru a „echilibra energetic organismul”, a intra în „armonie cu energiile cosmice” şi a „regenera armonia în organismul suferind” -, antroposofia, remediile florale, diagnosticul bolilor cu ajutorul pendulului, a chiromanţiei, a energiilor spirituale, cristaloterapia, cromoterapia ş a . ) , şi toate terapiile care au ca scop folosirea „energiilor şi puterilor cosmice” pentru realizarea „armoniei” dintre Dumnezeu şi om, sau „refacerea echilibrului energetic” al omului, hipnoza, terapia regresivă, dianetica, urinoterapia, ufologia, parapsihologia, toate terapiile de provenienţă păgan-orientală, folosirea zodiacului, a astrologiei, a ocultismului credinţa in reincarnare, destin ş.a.

      Apreciază

    • Mihai said, on noiembrie 1, 2010 at 1:55 pm

      noi nua vem dreptul sa judecam, indiferent de situatie: ” nu judeca, ca sa nu fii judecat.” Daramite sa mai condamnam. De unde ai scos asta?!

      Apreciază

  9. valer said, on octombrie 31, 2010 at 5:33 pm

    ADEVARAT ESTE ca homeopatia e o practica New Age . Multi din cei ce-si dau cu parerea nu stiu ce e curentul New Age sau au o idee vaga . In toate aceste dispute trebuie sa stii intai INVATATURA ORTODOXA ca sa poti intelege ratacirile . Despre aceste practici ale medicinii alternative ce au luat amploare si in tarile ortodoxe ne vorbeste P. Rodion in cartea sa OAMENI SI DEMONI . Sunt forme de vrajitorie ascunse fie sub masca stiitifica , fie sub cea naturista . Cine se teme de Dumnezeu va avea grija sa verifice cu grija sa sa nu se foloseasca decat de remedii clasice si de medici care practica medicina asemenea . Nu trebuie sa ne inselam cand aceste practici vrajitoresti dau rezultate , ele sunt doar pentru o vreme scurta , pt. ca UNDE DUMNEZEU ADEVARAT NU E NIMIC BUN NU E. Suferinta trupeasca trebuie asumata , nu ca nu ne este ingaduit sa ne tratam si sa cautam remedii dar nu oriunde si oricum

    Apreciază

  10. ostilul said, on octombrie 31, 2010 at 5:45 pm

    frate Saccsiv, scuze pentru off-topic, dar ce parere ai despre ce spune acest Adrian Severin in interviul publicat in Adevarul ? http://www.adevarul.ro/interviurile_2_plus_1/Adrian_Severin-europarlamentar_PSD-_-Un_razboi_in_Europa-_Nu_este_exclus_0_363563984.html
    Ne avertizeaza in vreun fel ? Vrea sa ne pregateasca pentru relele urmatoare ? sau…
    Multumesc. Doamne ajuta !

    Apreciază

  11. georgel said, on octombrie 31, 2010 at 5:46 pm

    Andrei, daca te-ai documenta mai bine, ai vedea ca insusi Haneman recunoaste ca homeopatia este o forma de bioenergie; bolnavul isi ia din ,, astral” vindecarea. Conteaza, zice el, chiar energia preparatorului de substanta homeopata, vindecarea venind nu de la plante, ci de la ,, amintirea ” substantei. Nu confunda deci fitoterapia(terapia cu plante) cu homeopatia(terapia prin energie). Stii poate efectele bioenergiei si punctul de vedere al Bisericii vizavi de ea. Apropo, oamenii mancau carne si inainte de Noe. Doar Abel pentru asta crestea animale nu?

    Apreciază

    • Andrei said, on noiembrie 1, 2010 at 11:37 am

      Da, ai mare dreptate. Eu sunt un consumator de fitoterapie, ca sa zic asa. Nu am atins homeoterapia cu adevarat, pentru ca nu am apelat la un homeopat diplomat niciodata. Folosesc retetele naturale mostenite de generatii.
      Cat despre faptul ca oamenii mancau carne si inainte de Noe este adevarat. Insa eu am inteles ca desi Abel crestea animale, totusi ar fi fost semintia lui Cain care ar fi inceput sa manance carne. Noe ar fi cerut voie Domnului sa se alimenteze cu carne dupa potop, cand pamantul nu mai rodea ca inainte. (vorba ceea, Adam si Eva mancau doar fructe in Eden). Spun asta pentru ca desi nimeni nu poate certifica cu siguranta, Hronograful (care nu se vrea o istorie exacta si se mentioneaza la inceput acest lucru) – povesteste ca pana la Noe doar legume si fructe se mancau si mai ales in stare cat mai cruda, putin gatit. Se speculeaza de fapt in Hronograf ca de aceea traiau atat de mult oamenii (pe langa alte proprietati mostenite din Eden). Inteleg intr-un fel (repet este doar o speculatie) ca exista o legatura stransa intre ce mancam si sanatatea noastra. Ori este clar ca vegetalele sunt mai usor acceptate de catre ficatul nostru decat proteinele animale. Se stie ca exista o limita suportabila, un fel de dieta echilibrata intre ce mancam vegetal si animal si mai ales in modul de preparare a alimentelor.
      Zilele trecute am vazut un material foarte interesant numit Healing the cancer from inside out. Explica de fapt relatia intre proasta alimentatie si incidenta atat de mare a cancerelor. Ce mi-a placut cel mai mult este faptul ca autorii materialului nu insista in a nu manca absolut nimic animal (asa zisii „vegan” – vegetarieni absoluti) ci recomanda o alimentatie cu carne care sa nu depaseasca 20% din totalul alimentelor.
      Ma rog, ma departez de tema noastra, dar cred ca merita vazuta si tema asta, stiind ca este foarte important sa ne alimentam sanatos si sa nu apelam atat de mult la medicina alopata, sustinuta de industria farmaceutica. Cautati Rave Diet pe net.
      Si desigur, multa credinta, fara de care nu suntem nimic.

      Apreciază

  12. constantin ortodox said, on octombrie 31, 2010 at 6:38 pm

    parintele paisie aghioritul era impotriva homeopatiei inclusiv a presopucturii sau acupuncturii.Despre pastilele homeopatice spunea ca nu neaparat cele mici sunt problema ci cele mari,ca sunt malefice ,ca sunt vrajite.

    Apreciază

  13. cristian dogaru said, on octombrie 31, 2010 at 6:39 pm

    am intrat accidental pe aici…cat obscurantism!!!!….e condamnata pana si acupunctura!…homeopatia e pusa la zid, in schimb ingerarea de chimicale de 2 lei din hapurile traditionale de prin farmacii e cat se poate de crestina…..oare ati aflat ca pamantul se invarte in jurul soarelui sau o fi ramas plat?

    Apreciază

  14. radu said, on octombrie 31, 2010 at 6:47 pm

    Personal am avut o experienta foarte neplacuta legata de tratamentele homeopatice si in mod special de lipsa de discernamant, asta pentru a nu o numi, rea intentie, a medicului.
    In faza experimentala, doctorul de familie, care urmase si cursuri fooooarte lungi si scumpe de homeopatie i-a recomandat mamei mele, in injectii subcutanate, produsul Cerebrum compositum, ca stimulent al circulatiei cerebrale spunandu-i acesteia:”Veti intineri, doamna”.
    Cam dupa 3 injectii, am avut curiozitatea sa citesc ce contine fiola. Printre multe elemente de natura vegetala, continea si venin de sarpe si elemente embrionare. Am intrebat medicului daca este vorba de embrion uman si mi-a raspuns, „Da”.
    Unei alte persoane i s-a facut rau instantaneu. Dupa circa un an, am consultat notita atasata „medicamentului” si am, constatat ca veninul de sarpe fusese retras, elementul embrionar, nu.
    In homeopatie este foarte dificil sa controlezi ce substante alcatuiesc un medicament, iar doctorii au contracte cu Laboratoarele de Cercetare, pentru a testa leacurile pe pacienti adesea ignoranti, increzatori in „blandetea” si eficacitatea acestora.
    Am testat produsele gemoterapiei, bazate pe principii active extrase din muguri si am constatat ca toate problemele de sanatate au fost ameliorate. Marturisesc ca am urmat sfatul unui internaut. A mers, am scapat de insomnii si de palpitatii, s-au reglat valorile colesterolului.
    Stiu ca la necaz omul este tentat sa incerce orice, dar homeopatia este inca o poarta spre necunoscut, prin care poti ajunge si la dracu in praznic. Iertati expresia.

    Apreciază

  15. dante said, on octombrie 31, 2010 at 7:02 pm

    Saccsiv

    Caz concret: Eu am fost diagnosticat cu ceva timp in urma cu o boala cronica destul de grava, care nu are vindecare medicamentoasa. Din om in om am ajuns la cineva care mi-a dat un tratament bazat pe un amestec de plante, acel cineva sustinind ca a avut si el boala cu pricina acum 30 ani, iar in urma tratamentului cu ceai s-a vindecat. Mi s-a spus ca o sa am primele rezultate dupa 8 luni – un an de zile. Tot ce trebuie sa fac este sa beau zilnic acest ceai si nimic mai mult. Pe de alta parte de cind s-a declansat boala credinta in Dumnezeu este si mai mare decit o aveam pina in acel moment, poate ca asa a vrut Dumnezeu sa-mi puna la incercare credinta. Acuma intrebarea este: gresesc prin ceea ce fac luind ceaiul respectiv?

    Apreciază

    • saccsiv said, on octombrie 31, 2010 at 8:10 pm

      dante

      Daca e ceai, de ce sa gresesti?

      Apreciază

      • danutza said, on octombrie 31, 2010 at 9:53 pm

        si saccsiv si eu am precizat de mai multe ori A NU SE CONFUNDA HOMEOPATIA CU FITOTERAPIA, desi homeopatii isi doresc asta si amesteca leacurile lor cu cele din plante.
        de citit: Ieromonah Adrian Fageteanu, Ieromonah Mihail Stanciu
        De ce cauta omul contemporan semne, minuni si vindecari paranormale? Un raspuns ortodox

        http://luptapentruortodoxie.blogspot.com/2010/05/despre-false-vindecari-sau-cum-se-lasa.html
        :Sfintele Taine sunt cele mai importante remedii supranaturale de vindecare lãsate Bisericii de Însusi Dumnezeu Mîntuitorul nostru pentru mîntuirea si sfintirea credinciosilor. Prin ele, harul dumnezeiesc ni se dã de cãtre Mîntuitorul Hristos în chip supranatural, si în mãsura în care ne este de folos spre mîntuire. Harul divin nu poate fi obtinut prin metode strãine de rînduielile Bisericii, strãine de învãtãtura si sfintenia Bisericii, cãci Dumnezeu este trãit si cunoscut deplin în comuniunea Bisericii, si nu în afara ei. Vindecarea deplinã a omului presupune, deci, participarea lui prin Sfintele Taine la viata lui Hristos, la viata Bisericii, la cunoasterea si trãirea (constientã si rationalã!, nu superstitioasã) a credintei ortodoxe. Îndeosebi Taina Pocãintei si Taina Sfîntului Maslu împãrtãsesc credinciosilor harul iertãrii pãcatelor si al tãmãduirii sufletesti si trupesti. „Este cineva bolnav între voi? Sã cheme preotii Bisericii si sã se roage pentru el, ungîndu-l cu untdelemn, în numele Domnului. Şi rugãciunea credintei va mîntui pe cel bolnav si Domnul îl va ridica, si de va fi fãcut pãcate se vor ierta lui. Mãrturisiti-vã deci unul altuia pãcatele si vã rugati unul pentru altul, ca sã vã vindecati, cã mult poate rugãciunea stãruitoare a dreptului.” (Iacov 5.14-16) Dacã nu totdeauna omul se vindecã trupeste, aceasta se datoreazã fie nevredniciei (necredintei) lui, fie pentru motivul cã Dumnezeu are un plan tainic cu el (si aici se vede iconomia lui Dumnezeu care face din suferintele omului un prilej de pãstrare a lui în smerenie), amînîndu-i vindecarea.
        …..
        Aproape toate formele de „medicinã complementarã” aduc în doctrina lor erezii contrare Adevãrului crestin trãit si mãrturisit de Bisericã, precum: antropocentrismul, preexistenta sufletului, reîncarnarea lui, predestinatia lui astralã, dualismul, existenta unor „energii” (yin si yang) necunoscute si nerecunoscute de nici un Sfînt Pãrinte al Bisericii, nici de vreun cinstit om de stiintã, alienarea constiintei morale a omului, relativizarea valorilor infinite ale omului si a libertãtii lui, impersonalizarea harului divin si chiar a lui Dumnezeu, promovarea „iluminatilor” pãgîni s.a.. Sunt unii „terapeuti” care apeleazã si la remedii naturale (acceptate de Bisericã) si la întortocheate explicatii stiintifice, dar, ce este foarte grav, introduc si rãstãlmãciri ale remediilor supranaturale (Sfintele Taine) din Bisericã.

        defolos: http://luptapentruortodoxie.blogspot.com/2010/04/doar-dumnezeu-vindeca.html -HOMEOPATIA – FORMA MODERNA DE VRAJITORIE

        Un pas mai departe în jungla new age,astrologia: „În continuare sunt prezentate cele douăsprezece tipuri de caractere după I. Chartier combinate cu elemente definitorii ale astrologiei europene şi asiatice.”5
        Consecvent, se trece la un punct forte, de succes sigur, terapii alternative: 1. acetoterapia; 2 acupunctura; 3. apiterapia; 4. argiloterapia; 5. aromoterapia; 6. auriculoterapia; 7. bioenergoterapia; 8. chiroterapia; 9. cristaloterapia; 10. crenoterapia; 11. cromoterapia; 12. cura termală; 13. dieta alimentară; 14. electroterapia; 15. euritmia; 16. fitoterapia; 17. helioterapia; 18. homeopatia; 19. masoterapia; 20. magnetoterapia; 21. meloterapia; 22. metaloterapia; 23. medicina alopată; 24. osteopatia; 25. post alimentar; 26. presopunctura; 27. psihanaliza; 28. radioterapia; 29. reflexologia; 30. sacroterapia isihastă; 31 sophorologia; 32. talasoterapia; 33. urinoterapia.6 Dacă eliminăm numerele 23 şi 27, vom găsi toate tehnicile de mai sus în orice ghid de terapii neconvenţionale new age, radiesteziştii făcând casă bună (deşi la concurenţă…) cu medicina ayur(istică)-veda lui Bivolaru…

        Apreciază

      • Vindecator said, on noiembrie 1, 2010 at 5:02 am

        Saccsiv, daca plantele nu sunt din tara noastra e bine sa fac ceai din ele ? Am niste plante indiene … oare sa le folosesc ?

        Apreciază

    • Mos Ioan said, on noiembrie 1, 2010 at 12:30 am

      @ dante
      Ce planta bei? Atentie ca si ceaiurile din plante trebuie baute cu masura.
      Bei 2-3 saptamâni ceai si faci pauza 2 saptamâni si reâncepi….
      Spre.ex.menta devine toxica bauta timp îndelungat.

      Apreciază

  16. laurentiu said, on octombrie 31, 2010 at 7:45 pm

    am gasit printre mailuri raspunsul unui prieten duhovnicesc, ce mi s-a forwardat si mie. il postez aici nu pt etichetari ulterioare, ci pt a vedea putin nuantat lucrurile.
    cu pretuire, in Hristos Domnul,
    Laurentiu

    Ca de obicei, răspunsul meu nu poate fi decât unul de obşte; părerea mea e într-un caz precum acesta ar trebui să se facă ascultare de duhovnic.
    Aşadar: părintele Sofronie de la Essex le-a dat blagoslovenie la doi dintre monahii săi (unul dintre ei fiind părintele Rafail) să trateze homeopatic. Mi se pare (deşi s-ar putea să mă înşel!) că nici părintele Porfirie Kavsokalivitul nu era împotriva homeopatiei. Părintele Rafail spune, în esenţă, că important e ca doctorul homeopat să fie din Biserică şi că principiul de vindecare homeopat („Cele asemenea cu cele asemenea se tămăduiesc”) este, duhovniceşte, unul ortodox. Un punct de vedere ortodox pro-homeopatie poţi găsi în cartea „Vindecarea” (Ed. Christiana, 2009) a dr. Pavel Chirilă (a cărui aşezare duhovnicească, din câte ştiu eu, n-o tăgăduieşte nimeni – e prima dată că aud despre el că-i „în înşelare”!) Ştiu că părintele Paisie Aghioritul era împotriva homeopatiei (deşi, din câte am citit, mai mult împotriva persoanei care a adus homeopatia în Grecia, Vithoulkas, un new-age-ist, decât împotriva principiului în sine). Însă de vreme ce Biserica n-a legiuit soborniceşte în privinţa asta, eu aş trata lucrurile ipostatic – ca fiecare persoană să se roage şi să ceară cuvânt de la duhovnic. Poate unuia îi va fi de folos să încerce şi aşa, poate altuia îi va socoti Domnul de cuviinţă că nu-i e de folos… Iar până la urmă şi homeopatia este ceva omenesc, adică nu poate „chezăşui” vindecarea; Dumnezeu nu lucrează cu reţete.

    Apreciază

    • saccsiv said, on octombrie 31, 2010 at 8:22 pm

      laurentiu

      Ce sa incerce frate? Plantele? Sigur ca majoritatea duhovnicilor vor fi de acord.

      Tema principala este insa „invatatura”. Aici e chichita. Aici e primejdia. Majoritatea oamenilor considera ca a bea ceai inseamna homeopatie. Si aici e necazul. Si merg la specialistul homeopat si zic ca-i bine. Si ala ii deschide poarta spre iad.

      Apreciază

    • karenin said, on noiembrie 1, 2010 at 9:09 am

      perspectiva prezentata de Laurentiu mi se pare cea echilibrata si sanatoasa duhovniceste…cat despre invatatura din spatele ei si posibile rataciri bunul Dumnezeu le stie si le indreapta pe toate si invedereaza acolo unde-i cadere…insa a rataci si a cadea in obscurantism este posibil si celui din Biserica daca nu are dragoste si nu-i in ascultare sa sa nu mai vorbim ca a pune in balanta la modul general medicina „clasica” si cea „alternativa”, acordandu-i aprori intaietate si valoare de adevar primeia mi se pare usor superficial.

      Apreciază

  17. set said, on octombrie 31, 2010 at 9:23 pm

    Saccsiv eu te respect foarte mult pentru ceea ce ai realizat pana acum prin acest site si in majoritatea subiectelor sunt deacord cu tine, dar articolul acesta mi se pare total deplasat.
    Homeopatia daca intelegi cum functioneaza iti dai seama ca nu e nimic malefic in ea.
    Eu am fost cu ani in urma foarte bolnav iar medicina clasica nu a reusit decat sa-mi agraveze starea iar mai apoi am apelat la Homeopatie. M-a ajutat enorm sa imi regasesc sanatatea si echilbru in viata. Iar medicii ca sunt doi la care am fost sunt ambii crestini ortodocsi cu o viata exemplara.
    Mai apoi sa stii ca am cunoscut oameni care nu suporta altfel de taratamente doar cele homeopate .Homeopatia deasemenea are rezultate foarte bune la copii.
    Fratele meu de exmplu este impotriva vacciunurilor cum sunt si eu si cred ca si tu, el are doi copiluti si a refuzat sa le faca aceste vacciunuri.
    In schimb copii si-au castigat o imunitate deosebuta prin Homeopatie.
    Si mai stiu foarte multe cazuri in care homeopatia a rezolvat probleme de santate foarte grave la care medicina clasica nu a avut rezultate.
    Parerea mea este ca atata timp cat un tratament da rezultate pentru o boala de a ta nu e nimic rau si daca te faci bine inseamna ca si duhul sfant lucreaza acolo.
    Sa nu vedem numai partile rele, sa incercam sa luam si ce e bun.

    Apreciază

    • danutza said, on octombrie 31, 2010 at 10:02 pm

      frate, ce parti bune, ca sunt inselari de la diavol. si eu am fost pacalita , dar se vede ca n-a vrut bunul Dumnezeu sa cad in pacat prea rau, deoarece nici la mine , nici la copil NU a functionat nici un remediu homeopat ( poate si pt ca simteam ca e ceva in neregula si nu prea eram convinsa de eficienta).
      ce nu e de la Dumnezeu e de la diavol.
      citeste articolul despre homeopatie, foma moderna de vrajitorie ca iti explica pe ce principii e construita aceasta metoda.
      ca ssa te vindeci trebuie sa ai credinta, sa te rogi, sa urmezi tratamentele pe care medicul ti le prescrie si sa ai un mod de viata cat mai corect, dar in nici un caz sa apelezi la alternative care iti vindeca aparent trupul si-ti omoara sufletul.

      eu am constat ca e mare inselare cu homeopatia, acupunctura, relexoterapia etc.
      desi ne consideram crestini, cand nu ne convine invatatura crestina, ne lepadam de ea pt confortul propriu. cam asa se va intampla si cu actele biometrice!!!!

      Apreciază

      • Set said, on noiembrie 1, 2010 at 2:16 pm

        danutza iarta-ma ca iti spun dar bati campii si ii batii rau de tot.
        ca sa intelegi homeopatia cum functioneaz si principiile ei trebuie sa citesti o carte de homeopatie nu un articol.
        Homeopatia functioneaza foarte bine la copii, daca vrei o sa vin cu statistici si o sa-ti deomnstrez si nu doar la copii. Bineinteles ca speranta ti-o pui in primul rand in Christos dar cred ca suntem destul de pacatosi ca Dumnezeu sa lucreze direct adica doar prin puterea rugaciunii, si de asta n-ea lasat si alte forme de vindecare prin care el lucreaza. Nu cred ca e nimic malefic intr-un tratament pe care il faci si te faci bine.
        Si sa-ti mai spun ceva, majoritatea doctorilor homeopati sunt si foarte buni crestini, pentru ca pe langa felul in care actioaneaza aceste medicamente trebuie sa ai si credinta ca sa functioneze.
        Homeopatia nu e un grup de sectanti, e pur si simplu o latura a medicinei care crede-ma functionaeaza foarte bine.
        Sunt medicamente ca orice medicament doar ca functioaneaza pe alte principi.
        Si am sa-ti spun pe scurt cum functioneaza:
        Homeopatia nu trateaza doar diagnosticele pe care le avem ci si pentru ceea ce a dus la aceste diagnostice. Homeopatia este o metoda de terapie complementara (o alternativa la tratamentul clasic, alopatic), care urmareste stimularea capacitatii naturale a organismului de a se vindeca.
        Eu cred ca deviem foarte mult de la invatatura lui Christos si uitam cu adevarat ce este important pentru el si cautam in orice lucru pe care il facem ceva malefic.

        Actele biometrice sunt cu totul si cu totul alta poveste!

        Apreciază

      • saccsiv said, on noiembrie 1, 2010 at 2:25 pm

        Set

        HRISTOS. Asa se scrie. Esti ortodox?

        Mesajul tau deviaza foarte mult de la invatatura.

        Apreciază

      • ozana said, on decembrie 25, 2013 at 1:16 pm

        Vindecarea prin plante se numeste fitoterapie si se practica de la inceputul omenirii,poate chiar inainte de aparitia primelor religii.Dumnezeu ne-a lasat aceste plante cu diferite proprietati pentru a ne vindeca cu ele,asa cum ne-a lasat si fructele sau legumele.Ce spunea Hipocrate.parintele medicinii?,, Alimentele sa-ti fie medicament si medicament sa-ti fie alimentele”..Danutza intreba undeva daca osteopatia este erezie.Osteopatia este numele generic dat bolilor de oase. Homeopatia se bazeaza pe informatizarea materiei,nu ete magie,asa functioneaza creatia lui Dumnezeu. Cititi cartea profesorului Dumitru Constantin Dulcan – Inteligenta materiei. Revenind la homeopatie.o cantitate infima dintr-o substanta activa care ajuta la tratarea unei boli se amesteca cu zahar de regula intr-o centrifuga ,de un anumit numar de ori,pentru ca informatia din molecula de substanta activa sa treaca in zahar.In felul acesta nu-ti mai supui organismul si organele la supliciul de a metaboliza substante chimice nerecunoscute de organism.Si apa sfintita,printre altele,se prepara si prin informatizare deoarece se spun rugaciuni atunci cind se prepara,pe linga altele,desigur,astfel ca tu o poti ,,inmulti” de citeva ori prin adaugarea apei nesfintite. Defapt nu facem altceva decit sa informatizam apa nesfintita cu acea cantitate mica de apa sfintita.Nu tot asa se intimpla cind preotul sfinteste mincarea la un parastas de pilda? El sfinteste cite o mostra din toate bucatele apoi acestea se amesteca cu restul preparatelor.Informatizare.

        Apreciază

  18. danutza said, on octombrie 31, 2010 at 9:55 pm

    DIN ÎNDREPTARUL DE SPOVEDANIE:
     În caz de boală am refuzat ajutorul medical, sfidându-i pe doctori.

     Am apelat la medicina alternativă: homeopatie, acupunctură, osteopatia ca şi chiropractică, masaj bioenergetic, shiatsu, medicina holistică, radiestezie, cromoterapie, cristaloterapie, reflexoterapie, reflexologie, medicina ayurvedică, dialogism transcendental, meditaţia transcendentală, numărul de aur, puterea gândului, gândirea pozitivă, mişcarea de integrare spirituală în absolut MISA, urinoterapia, helioterapia, longevitate, aromoterapie, botanoterapie, presopunctură, bioenergie, magie albă, magnetoterapie, magnetism, scientologie, auditare, electropsihometru (E-metru), dianetică, engramele minţii, orgonomie, spiritism, medium, credinţa în puteri energetice, cosmice, vrăjitorie cu calculatorul (biorezonanţă) şi orice altă medicină cu orice altă denumire care nu se foloseşte de puterile vindecătoare pe care le-a pus Dumnezeu ori în Sfintele Taine ale Bisericii Ortodoxe ori în legile naturale fizice sau chimice (cum sunt bunele metode medicale clasice: medicamentele, plantele, fizio- şi kinetoterapia). Am apelat la orice medicină care se bazează pe puterile „vindecătoare”, miraculoase, bioenergetice ale omului, aparaturii sau naturii şi care indiferent de denumire este vrăjitorie (exemple de termeni moderni folosiţi în vrăjitoriile şi/sau şarlataniile moderne: paranormal, structuri subtile electromagnetice a celulelor şi componentelor sale, reglaj de energie, reglaj al câmpului magnetic, energii Yin şi Yang, energii pozitive şi negative, diluţie şi/sau dinamizare homeopatică sau atingerea „esenţei dumnezeieşti a creaţiei” – idee care provine din erezia panteismului).
     Ocultismul sau esoterismul este falsa ştiinţă cultivată de minţile înfierbântate, prin care ocultiştii spun că posedă un simţ superior celor obişnuite, şi prin care ei ajung să cunoască rădăcinile adevărurilor. în realitate, nu este decît o înşelăciune a diavolului, care a înşelat pe oameni sub diferite forme ale idolatriei, spiritismului şi altor practici, pornind de la anumite realităţi fizice şi psihice, pentru ca pe temeiul unui adevăr parţial, să ducă la o rătăcire şi mai mare a minciunii înşelătoare. Ocultismul se manifestă parţial sub alte nume, osândite de biserică. Orice nume ar purta el, trebuie demascat şi osândit, fiindcă orice fel de rătăcire cu cît conţine mai mult adevăr în ea, cu atît este mai periculoasă.
     În vechime oamenii învăţaţi se numeau magi (Fac. 4, 8; Matei 21,1), însă cu timpul au fost umbriţi de magii falşi, vrăjitori, şarlatani şi înşelători, încît astăzi prin magie se înţelege totalitatea mijloacelor oculte de a lucra misterios în sânul naturii, şi de a supune spiritele nevăzute, ba chiar folosindu-se de numele lui Dumnezeu la comanda vrăjitorului ca să facă lucruri supranaturale, neobişnuite. Magia prin care se face binele vicleşugului, se numeşte magie albă, iar cea prin care se face răul se numeşte magie neagră. În realitate este o aceeaşi lucrare drăcească, prin care diavolul se pune în slujba omului vândut Iui, pentru ca apoi acest om şi cei care apelează la serviciile lui, fără ca să se spovedească pentru aceasta, să-i aparţină cu totul în muncile veşnice (Ex. 7,11-12 şi 22, 8-18; II Tim. 3, 8; Luca 10,18; Apoc. 12, 8-10).
     Magia care lucrează asupra minţii oamenilor prin numere, adică numere cabalistice, prin care se pretinde că ar reprezenta lucruri ascunse, pe care le descifrează numai magul, se numeşte magie cabalistică. Magia care se foloseşte de elementele naturale, geologice şi chimice ca pietre diferite, ape şi soluţii cu diferite amestecături se numeşte alchimie. Toate aceste fiind creaţiuni ale înşelăciunii, ele se osândesc aspru (VI ec. 61,65).

    Apreciază

  19. Mos Ioan said, on noiembrie 1, 2010 at 12:47 am

    Saccsiv, multumim pentru articol. Foarte interesant!

    Apreciază

  20. Bog said, on noiembrie 1, 2010 at 6:15 am

    Ca sa fiu in ton cu atitudinile de aici as dori sa va adresesez o intrebare. Am revizitat, de curand, manastirea Voronet din Moldova. Fiind atent la frescele din interior am constatat o multime de semne si simboluri necrestine zugravite: hexagrama, zodiile.
    Ce ar trebui sa facem in situatia asta, sa consideram biserica manastirii eterodoxa? Sa nu-i mai calcam pragul sau sa nu ne mai rugam in ea?

    Apreciază

    • greta said, on noiembrie 1, 2010 at 8:00 am

      Sunt pictati ingerii Maica Domnului si Iisus Hristos. In bolta turlei e Iisus Hristos, El fiind capul Bisericii, astfel fel incat cine intra sa-si faca o imagine despre cele sfinte, nu sa se inchine. Rostul hexagramei e pictata acolo pentru cei ce ajung sa inteleaga si sa stie de ce sa se fereasca. Un fel de avertisment sa nu mergi pe aceasta cale. (cine a pictat Voronetul o fi avut ceva anume sa spuna), Asta e ceea ce inteleg eu (vezi si Biserica Draganescu pictata de par Arsenie Boca, omul care sta in fotoliu si vorbeste la telefon refuzand chemarea Domnului, fiind ocupat cu cele vremelnice sau pe filosofii nihilisti etc)

      Apreciază

  21. lorena said, on noiembrie 1, 2010 at 7:42 am

    HOMEOPATÍE, homeopatii, s. f. Sistem terapeutic care constă în administrarea în doze foarte mici a substanțelor care, în cantități mari, ar putea provoca unui om sănătos o afecțiune analoagă cu aceea care este combătută. [ Pr. : -me-o-] – Din fr. homéopathie.
    Sursa: DEX ’98 |,

    „Metodele alternative” de tratament (homeopatie-, acupunctura etc.) nu trebuie confundate cu regimul sanatos de hranire si cu tratamentele cu plante simple, care trebuie sa faca parte dintr-un mod de viata echilibrat.Homeopatia nu este acelasi lucru cu fitoterapia si eu am facut aceasta confuzie.

    Parintele Cleopa Ilie spunea in cartea sa ’’ Călăuză în credinţa Ortodoxă’’:

    terapii şi mişcări paranormale, de care
    bunii creştini trebuie să se ferească:

    radiestezia, bioenergia, medicina holistă cu toate ramurile ei, (homeopatia, acupunctura, reflexologia – care folosesc „energii vindecătoare” pentru a „reface armonia forţelor vitale în fiecare celulă umană”, pentru a „echilibra energetic organismul”, a intra în „armonie cu energiile cosmice” şi a „regenera armonia în organismul suferind” -, antroposofia, remediile florale, diagnosticul bolilor cu ajutorul pendulului, a chiromanţiei, a energiilor spirituale, cristaloterapia, cromoterapia ş a . ) , şi toate terapiile care au ca scop folosirea „energiilor şi puterilor cosmice” pentru realizarea „armoniei” dintre Dumnezeu şi om, sau „refacerea echilibrului energetic” al omului, hipnoza, terapia regresivă, dianetica, urinoterapia, ufologia, parapsihologia, toate terapiile de provenienţă păgan-orientală, folosirea zodiacului, a astrologiei, a ocultismului credinţa in reincarnare, destin ş.a.

    Si punctul de vedere al Parintelui Paisie Aghioritul,legat de subiectul discutat pe urmatorul link:

    http://www.ortodoxia.md/articole-preluate/2514-despre-sntate-

    Apreciază

  22. Liviu said, on noiembrie 1, 2010 at 10:28 am

    Doamne ajuta!
    Ar fi bine sa faci un artocol cu:

    http://atitudini.com/parintele-justin-parvu-traim-intr-un-veac-al-minciunii-si-al-inselarii/

    Apreciază

  23. mihaikon said, on noiembrie 1, 2010 at 2:08 pm

    1 Nici homeopatia ,nici acupunctura nu sunt in mod esential negative ,sunt incercari ale omului de a sari in ajutorul aproapelui…terapia „similio similibus ” si ideea de” echilibrare energetica” sunt experimentari medicale.Din pacate ,insa ,cortegiul ideologic al acestor variante de terapie este extrem de daunator ,insist -extrem de daunator-,incat nu se justifica navigarea prin aceste ape prea tulburi.Nu exista ratiuni (nici macar cele legate de o deontologie medicala care chipurile nu lasa in afara experimentului medical ,solutii alternative ,pe motive de prejudecata-fie ea si religioasa)deci nu exista ratiuni pentru a folosi solutii atat de lisite de posibilitatea verificarii efectului,altele decat cele de orgoliu medicalo-demiurgic.Nu se poate desprinde” tehnica” homeopatica de contextul idologic care
    a generat-o,la fel si cu acupunctura…incercarea orgolioasa de extragere a” tehnicii „medicale din smarcul filozofiei orientale este o cale luata in calcul de raspandacii „terapiilor orientale”,inchinatori la „zeii neamurilor care draci sunt „…si aceasta cale sfarseste adesea prin a corupe cautatori-cercetatori bine intentionati.Nu mai insist desi sunt cazuri tragice …savanti carora putoarea eterata a acestor ideologii le-a luat mintile.Sfatul meu ar fi urmatorul: nu luati aceasta cale nici ca cercetare,nici ca tratament.. decatdoar.. daca va simtiti la masura unui.. SF.Vasile ..dar daca simtiti asta, consultati in primul rand un duhovnic .

    si un pic alaturea de topic :
    un ariticol lamuritor in privinta riscurilor la care se expun cei care au incercat miraculoase alternative terapeutice de iz oriental il gasiti aici :
    http://mihailconstantin.blogspot.com/2008/09/radiestezia-si-inforenergetica-sunt.html

    Apreciază

    • oarecare said, on noiembrie 10, 2010 at 5:23 pm

      homeopatia asta până la un punct parcă ar avea același principiu de funcționare cu al vaccinurilor… 🙂

      Apreciază

  24. danutza said, on noiembrie 1, 2010 at 4:42 pm

    http://luptapentruortodoxie.blogspot.com/2010/04/de-ce-cautam-vindecarea-in-alta-parte.html- De ce caută omul contemporan semne, minuni şi vindecări paranormale?

    (Editura Sophia, 2004)

    scrisă de

    Ieromonah Adrian Făgețeanu

    Ieromonah Mihail Stanciu

    Apreciază

  25. mihaikon said, on noiembrie 1, 2010 at 5:01 pm

    danutza,
    nu privi simplist …chiar pentru noi ,boala nu e Doar o consecinta a pacatului .
    fraza ta:”adica in noi nu e Duhul Sfant, ci energia chi” poate fi recompusa mai grosolan in „adica in noi nu e Duhul Sfant, ci potentialul de membrana responsabil de transmisia electrica neuronala”,adica nu avem certitudine ca prin „energia chi” orientalii se refera la Duhul Sfant ,desi grosso-modo putem identifica energia chi,sau energia kundalini cu energia duhului nesfant ,demonic..totusi cred in aceasta asociere doar ca ipoteza de lucru in desconspirarea ocultismului .
    Dar ,daca prin energia chi se intelege o realitate biologica ,fie ea si la un nivel de organizare mai inalt ,mai subtila adica ..atunci nu am motive sa o resping aprioric .Diferitele tipare energetice care ar inveli faptura umana nu vin in contradictie cu ceea ce au invtat Sf. Parinti, important ramane de ce NU au vorbit ei de aceasta :ori au considerat acest lucru ca neimportant ,ori cunoasterea aceasta era considerata oarecum daunatoare omului obisnuit (vezi goana orientalilor dupa asa-zise inzestrari spiritualiste”shidis”-chiar de ei infierata) .Cred ca perspectiva aceasta e mai buna …desi daca as fi fost nevoit sa vorbesc in putine cuvinte despre homeopatie si acupunctura as fi folosit exact cuvintele tale.
    totusi pentru ca pe aici mai intra si medici si fizicieni ,chimisti ..e bine sa dam la o parte un pic din dara de habotnicie pe care uneori din necunoastere o putem lasa in urma .
    cu respect..Mk

    Apreciază

    • danutza said, on noiembrie 1, 2010 at 9:21 pm

      eu sunt chimist ( chimie organica), asa ca inteleg f bine ce se petrecein celula si ce reactii sunt! poate ca privesc simplist, dar incerc sa privesc fara sa imi alterez credinta. crede-m ca e tare greu, iti spun asta pt ca am incercat si bioenergia si homeopatia si acupunctura, pe vremea cand nu prea stiam multe despre dreapta credinta. ma numeam ortodoxa, tineam post, incercam sa respect poruncile dumnezeiesti, fara sa fi citit prea multe. si, am testat pe mine ca aceste practici sunt de la diavol. o singura sedinta de bioenergie am facut si am simtit cum intra in mine ceva rau. nu pot descrie in cuvinte, dar m-a sagetat. iar homeopatia sau acupunctura nu au dat nici un rezultat ( poate pt ca am simtit intitdeauna ca nu sunt in regula si nu ma crezut in ele). de fiecare data m-am dus impinsa de alte persoane, nu din convingere.
      pe mine nu ma convinge nimeni ca aceste practici sunt in regula sau lasate de Dumnezeu. energia care ma vindeca este cea a Duhului Sfant,care m-a si vindecat o data, cand medicii erau neputinciosi. pt mine e suficient sa ma rog. si stii ce? chiar da roade, atunci cand o fac cu inima si NU CU MINTEA.Doamne-ajuta!

      Apreciază

      • mihaikon said, on noiembrie 2, 2010 at 6:41 am

        te inteleg ,sunt fost bioenergetician ,dar daca despre bioenergie pot spune cu mai multa usurinta ca e demonica,in ciuda buneiintentii a unora din cei care o practica…in cazul homeopatiei si acupuncturii nu am aceasta certitudine .
        Ce cred insa e ca pretentia de „Exorcizare a elementului demonic „din aceste stiinte este de cele mai multe ori infatuare si lipsa de sfat de la duhovnic..Sunt convins de asemeni ca Pr Vasile nu isi sfatuieste fii duhovnicesti ,decat in foarte rare, cazuri sa cerceteze aceste stiinte pt ca inevitabil cei intrati in latura medicala a ocultismului se manjesc ..trebuie adesea o prea mare credinta in Dumnezeu pt a te sterge de „amprentele malefice” pe care un asemenea demers le presupune .
        e posibil ca lipsa de rezultat in cazul tau , sa fie datorata si inexperientei celor ce te-au tratat…nu stiu …
        mi-e frica de o prea usoara etichetare,pt ca efectul pe care il are asupra primului intelectual neortodox intrat pe site poate fi ..-a da !discutii superficiale-ori
        targhetul blogului e format si din habauci cu potential

        Apreciază

      • mihaikon said, on noiembrie 2, 2010 at 7:16 am

        iar despre rugaciunea cu inima nu cu mintea…parca ma trage ata catre rugaciunea cu mintea in inima 🙂
        „incerc sa privesc fara sa imi alterez credinta”.. nu cred in ruptul capului ca cineva intrat cu dreptul in ortodoxie isi mai poate altera convingerea ..nu mai poate ..ce poate insa e sa isi impietreasca inima pe seama pacatului .Ani de zile am cercetat cu pasiune campiile sterile ale astrologiei (aveam structurat proiectul unei carti) …de la momentul descoperirii ortodoxiei nu am simtit macar nevoia sa ma uit in urma( desi pana atunci simteam ca insasi personalitatea mea s-a constrit pe seama astrologiei )
        Cred cu putere ca orice studiu onest al altei pretinse religii,stiinte-religii cercetata in paralel cu ortodoxia va sfarsi inevitabil prin imbratisarea ortodoxiei..toti ajung sa simta, intr-un sfarsit ,odihna in casa mintii,mai mult ,cei ageri vor simti si cand pe parcursull vietii, au trecut fara sa bage de seama pe langa aceasta fantana de intelepciune si dragoste.
        Cu binecuvantare de la duhovnic pe acest drum nu te impiedici nicidecum.

        Apreciază

  26. dante said, on noiembrie 1, 2010 at 5:32 pm

    Mos Ioan
    ceaiul pe care-l iau e un amestec de mai multe plante, autohtone cu siguranta, insa nu am insistat sa aflu neaparat compozitia. Stiu doar ca in el se regaseste : Dragaica, turita mare, lipanul, etc. Beau de 6 luni si nu am reactii adverse, insa ma interesa aspectul religios al fenomenului. Cel care mi l-a recomandat nu mi-a mai spus sa fac alte matrapazlicuri in combinatie cu acest ceai, ci doar sa tin o cura destul de lunga.

    Apreciază

    • Mos Ioan said, on noiembrie 2, 2010 at 11:09 am

      dante,

      Eu beau ceaiuri macerate, pun câteva frunze de planta ( salvie, menta, rozmarin, cimbru, matase de porumb, flori de tei, deci fiecare planta separat) în apa si o las la macerat toata noaptea. A doua zi încalzesc putin si beau ceaiul caldutz. Simt aroma plantei respective, este o minune…. nu prea beau ceaiuri fierte……iarna mai mi se întâmpla, totusi, sa le beau calde sa ma încalzesc….
      Astazi am cules, urzici si frunze de papadie, le las cel putin 12 ore în asteptare, iar mâine pregatesc un piure de urzici si o salata cruda de papadie( adaug putin ulei si lamâie în salata de papadie). Stii ca aceste plante se pot folosi si ca ceai…..
      Eu usuc urzica si o faramitez si o folosesc, iarna, pe salate sau pun urzica uscata în pâine ( ador pâinea preparata acasa)….
      Este bine sa ai plante aromatice în gradina ( salvie, rozmarin, cimbru, menta, lamâitza, patrunjel, marar, leustea, etc.etc..) Daca locuiesti la bloc cultiva, macar, câteva plante în ghiveci ( de pamânt ars).

      Daca locuiesti la bloc, grabeste-te si vinde si cumpara-ti o casutza la tara…..cine are pamânt în ziua de astazi este cel mai bogat……. plecarea de urgentza la tara si cultivarea plantelor dupa metode biologice…..
      Frate Dante, „astia” ( stapânitorii acestei lumi) ne îngroapa cu zile…..trebuie sa iesim din sistem, ca sa ne salvam viata noastra si a copiilor nostri….
      Roaga-te pentru mine cum ma rog si eu pentru dta.
      Doamne ajuta!

      Apreciază

  27. lorena said, on noiembrie 2, 2010 at 8:27 am

    In acelasi context recomand un citat minunat al parintelui Staniloaie :

    „Dacă mi s-ar cere să trimit un mesaj îndeosebi unei singure categorii sociale, l-aş trimite tinerilor, ca să pornească mai departe de unde am ajuns, printr-o îndelungă experienţă, la vârsta mea, ca să nu mai piardă timpul ce le stă înainte, încercând să caute drumul cel adevărat. Cuvântul de sfătuire pe care sunt înclinat să-l dau în urma întregii mele experienţe de viaţă ar fi: Alipiţi-vă cu toată credinţa adevărului lui Hristos şi siliţi-vă să sporiţi din unirea cu El într-o nesfârşită înnobilare, prin asemănarea cu El, Care fiind Dumnezeu şi întrupându-se pentru veci ca Om, a ridicat la suprema înălţime umanitatea Sa şi o va înălţa şi pe a noastră, ajutându-ne să creştem în iubirea Lui şi a semenilor noştri.”

    Comentariu postat de cineva care a ratacit mult…,bine-ar fi sa putem sa tinem drumul bun,sunt atatea procedee chiar si in medicina care stim sigur
    ca sunt bune,de ce sa calcam pe alaturi cand stim ca ne putem arde rau,daca sunt indoieli cred ca e mai bine sa stau de o parte,macar cu ce se poate,iar legat de subiect ne putem folosi linistiti de fitoterapie,medicina alopata,(cu mare grija-abuzurile nu sunt bune),SfantulMaslu,Sfanta Liturghie,iar daca acem Credinta ne vor fi de folos si neaparat sa nu uitam sa spunem, Faca-se voia Ta !
    Tuturor, bun discernamant !!

    Apreciază

  28. oarecare said, on noiembrie 10, 2010 at 6:07 pm

    Vă voi relata un fapt care mi s-a întâmplat în istoria recentă. După ce ne-am săturat de medicina tradițională pentru copii noștri am apelat la homeopatie. Între timp am descoperit și ortodoxia. Dar le-am amestecat. În urmă cu câteva luni am venit de la doctorița homeopata cu cei doi copii au fost foarte agitați seara înainte de culcare, lucru oarecum nefiresc pentru ei, plânsete etc…. până nu am aprins o tămâie nu s-au liniștit, așa și a doua zi și a treia. Între timp am fost și la un Sfântul Maslu iar lucrurile au revenit la normal și nu mai apelăm la homeopați… Ambele doctorițe homeopate aveau icoane în cabinet, cea mai bună a ezitat la întrebarea cât de ortodoxe sunt aceste medicamente, cealaltă a zis că nu sunt probleme. Ce mai rătăcește omul e combinația de biluțe cu tincturi din plante (care în mod normal nu au nimic necurat în ele). După mine efectul vine de la tincturile de plante mai mult decât de la biluțele alea… Pentru mine am apelat odată dar nu a avut efect. Efectul sigur și testat pe propria piele a fost spovedania sinceră după îndreptar și participarea la Sfintele Taine. Să avem inimă bună și Dreaptă Credință!

    Apreciază

  29. mihaikon said, on iunie 18, 2011 at 8:24 am

    @ oarecare
    nu are legatura cu astrologia ci cu calitatea de creator al cerulul si al pamantului al Dumnezeului nostru,deci cu valentza cosmogonica,astronomica,iar astronomia e stiintza ,nu ghicitura ca astrologia…

    Apreciază

  30. Alexandru said, on decembrie 15, 2011 at 8:07 pm

    Ati face bine sa examinati fondul problemei nu suprafata, si anume, metoda, nu opiniile gresite raspandite inclusiv de practicantii ei. Acum mii de ani oamenii credeau ca magnetismul e un fenomen zeiesc. Nu folosim din cauza aceasta motoare electrice? Ratacitul Rudolf Steiner pretindea ca motoarele Otto (cu explozie) contin… „fiinte ahrimaniene sechestrate si folosite in beneficiul omului”. Sa nu-mi spuneti ca veti avea ezitari ortodoxe cand va suiti intr-o Dacie Logan!
    „Metoda este folosita ca sa raspandeasca erezii”. Adevarat. Diavolul foloseste si asemanarea ortodoxiei ca sa raspandeasca erezii. Yoghinii pretind ca un cristal de cuart e o fiinta spirituala. Pana la aparitia electronicelor moderne aceste fiinte (asa-zis) spirituale stabilizau frecventa de emisie a radioului.
    Locul unde trebuie citit masonul Hahneman arata asa (il citez): „trebuie osanditi ca sarlatani si escroci cei care-si pierd timpul cu teorii desarte despre cauzalitati si fenomene complicate; esenta actului vindecator trebuie sa ramana experimentala si empirica” – se constata incercand un remediu pentru cutare set de simptome ca el are efect sau nu; se constata daca remediul are o actiune de tip placebo (care este de obicei trecatoare) sau stabila si durabila.
    Meridianele de acupunctura au fost obiectivate de Dr. Ionescu Targoviste prin studii cu radiotrasori (elemente radioactive in cantitate mica) drept fenomene electrice inrudite cu simplul fapt ca inima sau creierul au activitate electrica. Faptul ca mii de ani li s-a atribuit alta natura dovedeste numai cat de prost e omul in fata complexitatii creatiei si cate prejudecati aiurea ne putem crea singuri. Este regretabil sa punem frana unor practici corecte pentru ca cei care le produc sunt ei insisi rataciti. Am vazut medici avand in cabinete poze de guru yoghini ale caror teorii sunt blasfemii la adresa ortodoxiei. Totusi nu suntem obligati sa inghitim si doctrina cu medicamentele! Singura ratacire provine din credinta alterata, dar, cata vreme practicile terapeutice nu contin ritualuri sau marturisiri de credinta alterate, opinia despre natura a practicantilor trebuie sa nu conteze. Practic homeopatie si acupunctura de 15 ani si nu tin minte sa fi rostit vreodata o incantatie sau sa fi acceptat ca viabila o parere gresita. Nu e nevoie de asa ceva. Un farmacist mahomedan poate prepara un remediu cu tot atata succes ca un rus ortodox sau un japonez shintoist. Nu are nicio treaba cu vreun ritual sau o credinta nici producerea nici aplicarea. Acum mii de ani egiptenii vechi credeau ca soarele e un zeu. O centrala electrica solara nu este totusi o erezie. Faptul ca principiile de actiune ale unor metode sunt inca incomplet intelese sau au rezultate oscilante este inca o ispita a necunoasterii. De aici pana la a striga erezie acolo, erezie dincolo e bine sa pastram o distanta prudenta.
    Pentru smerenia noastra Dumnezeu ascunde priceperea unor lucruri la neortodocsi. Pentru smerenia lor, ascunde buna intelegere asupra metodei la ortodocsi.
    Parintele Teofil Paraianu a fost intrebat daca e bine ca studentii sa se roage pentru reusita la examene. Raspunsul a fost socant dar drept: desigur ca e bine, dar va atrag atentia ca examenele se iau cu invatatura si pricepere, aiba apoi cu rugaciune, dovada ca ateii care invata bine si se pricep au succes. Cine are urechi de auzit, sa auda.
    „Exista riscul sa fie smintiti bolnavii de vindecatori”. Exista, fratilor, vindecari mincinoase sau facute pentru ratacire de cand e lumea. Nazistii au inventat sulfamidele. Erau ele o dovada a „superioritatii ariene”?
    Ar fi bine ca cei care incearca sa inteleaga sa-si cunoasca limitele mintii. Este absolut irelevant in cate feluri arata rau un lucru inteles prost. Cel mai mare duhovnic ar trebui sa-si cunoasca limitele in fata (sa zicem) fizicii cuantice. Nu cred ca institutul teologic face pe cineva medic bun, chiar daca poate face un medic mai bun dupa studiile medicale de rigoare. Masura intelegerii naturii NU este pentru oricine. Cu atat mai putin judecatile pripite. Este nerelevant de asemenea in cate feluri intelege rau un duhovnic ceva daca informatia care i se da este eronata. Cata vreme metoda de vindecare nu este prin ea insasi produsul unui ritual eretic, conteaza mai degraba staruinta noastra in buna credinta (ortodoxa) decat sa ne grabim sa osandim pe baza celorlalte opinii ale terapeutului. Terapeutul nu este duhovnic, nu este preot si de multe ori pentru smerenia noastra se poate intampla sa fie ateu sau eretic. Asa este de cand lumea. Numai la catolici se transfera pe vremuri buna credinta (obligatorie dupa ei) a practicantului asupra metodei. Si sa mai zic una, am cunoscut medici atei capabili profesional si am cunoscut ortodocsi care-si ascundeau (fatarnic) erori grosolane dupa „asa a vrut Dumnezeu”.
    Este fals ca trebuie sa apelam numai la credinta pentru vindecare. Asa ceva cred numai iehovistii. Cand ajungem la credinta pentru vindecare e un caz grav si trebuie sa lucreze pronia. Dar cand se arde un bec nu il inlocuim cu rugaciune, cel mult ne rugam sa-l inlocuim fara incidente.
    Regret daca am ofensat pe cineva, dar aici s-au spus multe lucruri foarte aspre si din pacate si cu lipsa clara de informatie. De vina sunt in buna masura acei homeopati (declasati, dupa parerea mea) care practica medicina pentru a-si consolida inchipuirea de sine si credintele false.
    Voi mai spune ceva. Profesorul Ion Bruckner a fost un mason cunoscut dar un internist excelent. Asa sunt uneori „nepatrunsele cai”… Nu tinea de Bruckner sa dramuiasca buna credinta ortodoxa a pacientilor vindecati de el. Depindea de ei sa inteleaga ca una e vindecarea, alta sunt sortul si mistria…

    Apreciază

    • Ciprian said, on decembrie 15, 2011 at 8:31 pm

      Uite, numai ce am terminat cartea Parintele Paisie Aghioritul, Marturii ale inchinatorilor, in cele 400 si ceva de pagini spune clar diferitor inchinatori (doctori, profesori, oameni simpli etc) faptul ca homeopatia este de origine demonica (pastilele cele mai maricele carora li se „citeste”), acupunctura are doua ramuri (una demonica si una care omoara nervul de aceea dispare durerea).

      De asemenea duhovnicul nostru care este unul incercat ne-a spus clar ca sa nu tratam copii prin homeopatie. Din prea multa incredere in stiinta a ajuns omul in criza actuala, ar trebui sa ne smerim oleaca si sa ne dam seama ca sfintii vor intrece intotdeauna fizica cuantica pentru simplul fapt ca ei primesc „informatia” de la Insusi Dumnezeu prin Duhul Sfant.

      Apreciază

  31. Alexandru said, on decembrie 15, 2011 at 9:41 pm

    @ danutza cu dedicatie: (te citez)

    „care va sa zica, nu sunt chiar niste scarpinaturi sau intepaturi nevinovate. frectia traditionala merge pe principiul activarii circulatiei sanguine.
    fiecare sa traga concluzii.
    iar energia care ne vindeca este cea de la Duhul Sfant!”

    Si iti raspund asa: e cu atat mai grava inchipuirea ta de sine cu cat mai si revendici ca ai cunostinte de specialitate. Pentru ca, daca le ai, urmeaza sa intreb asa:

    – A dovedit stiinta clasica cu temeiuri de netagaduit ca orice celula vie are activitate electrica?
    – Exista studii (am citat mai sus pe dr. Ionescu-Targoviste, dar ulterior au aparut si altele) care s-au efectuat prin injectare de substante ionizate radioactive in puncte de acupunctura?
    – Aceste studii au dovedit ca substantele respective migreaza pe traiecte de meridiane de acupunctura descrise clasic?

    Nu te osteni, toate intrebarile de mai sus sunt retorice… Cei care treceti de la judecarea credintei (unii vindecatori inclusiv medici au credinte gresite si profita de priceperea lor sau de ignoranta pacientilor pentru a le raspandi) la judecarea metodei dovediti multa inchipuire de sine. Ce cred ca trebuie sa faceti e sa va rezumati la a discerne heterodoxia opiniilor. Va trece mult pana cand validitatea stiintifica a unei metode sa faca obiectul „duhovniciei” vreunui autentic sau pretins gheronda. Bizantinii, care n-au avut nicio problema sa invete chimia focului grecesc de la un arab ca sa salveze Constantinopolul de un asediu ar fi ras de asemenea pretentii. Ioan Tzimiskes cand taia capul unui bulgar nu cred ca avea probleme spirituale daca fierarul care-i forjase armele era ortodox „cu acte”. Asemenea probleme le discutau numai catolicii in decaderea lor, pentru ca numai religia lor pretinde ca energiile necreate pot fi discernute cu aceleasi metode cu care discernem pe cele create.
    Dar prima intrebare de pus este asa: Doamne, daca eu nu sunt chemat sa vorbesc asupra unei metode si gresesc, nu se va cere de la bietul de mine viata sau sanatatea celor pe care i-am indus in eroare?

    Apreciază

  32. […] HOMEOPATIA – ratacire NEW AGE. Hahnemann, fondatorul homeopatiei, a fost MASON … […]

    Apreciază

  33. […] HOMEOPATIA – ratacire NEW AGE. Hahnemann, fondatorul homeopatiei, a fost MASON … […]

    Apreciază

  34. […] HOMEOPATIA – ratacire NEW AGE. Hahnemann, fondatorul homeopatiei, a fost MASON … […]

    Apreciază

  35. […] HOMEOPATIA – ratacire NEW AGE. Hahnemann, fondatorul homeopatiei, a fost MASON … […]

    Apreciază

  36. […] HOMEOPATIA – ratacire NEW AGE. Hahnemann, fondatorul homeopatiei, a fost MASON … […]

    Apreciază

  37. […] HOMEOPATIA – ratacire NEW AGE. Hahnemann, fondatorul homeopatiei, a fost MASON… […]

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.