SACCSIV – blog ortodox

Dezbatere privind TRANSPLANTUL (DONAREA) DE ORGANE

Posted in DONARE DE ORGAN, PATRIARHIA ROMÂNA, TRANSPLANT DE ORGAN by saccsiv on octombrie 19, 2010

   La rubrica de comentarii a articolului DIALOGURI despre PSIHOLOGIE puteti gasi urmatorul scurt dialog:

   Prelain:

conform cu Poti sa decizi daca vrei sa-ti donezi, dupa moarte, organele, ca sa fie salvate alte vieti! Aceasta optiune va exista pe cardul de sanatate

ce parere ai despre donarea de organe? stiu ca biserica este de acord

   Pr. Vasile

BO nu este de acord cu donarea de organe. De acord cu aceasta practica necrestina (de care dupa cum aflam din stirile date publicitatii beneficiaza in special evreii) sunt doar unii teologi implicati in politica ecumenista de promovare a NOM.
Pe forumul easternorthodoxforum am explicat in multe mesaje ca aceasta practica este anticrestina, o profanare a trupului, crima si jefuire.

Stim ce este pacat sa jefuiesti mortul de haine sau podoabe, dar mai mare pacat este sa-i jefuiesti muribundului organele.

Chipurile in numele salvarii unei vieti se jefuieste un muribund prin hacuire si transare, ca mai apoi organele sale sa fie vandute (donate), in cadrul unor operatii ce costa zeci de mii de dolari.

In realitate, nu exista donare de organe, ci doar jefuire. Si asta transpare tot mai bine din legislatia care se adopta.

Pr. Vasile

   Comentariu saccsiv:

   POTRIVIT PATRIARHIEI ROMANE:

   Biserica binecuvinteaza transplantul, atata vreme cat se rezolva criza determinata de lipsa altor solutii de vindecare si se reda viata normala unei persoane.
   Moartea, ca despartire a sufletului de trup, nu justifica ideea considerarii trupului ca un obiect, care sa poata fi folosit dupa bunul plac al unor terte persoane.

   Trupul este „templul Duhului Sfant„ (I Corinteni 6, 9) si, sub o forma spiritualizata, urmeaza sa participe si la viata de dincolo de mormant.
   Se impune solicitarea si obtinerea consimtamantului in scris prealabil, expres si liber al donatorului
   Numai consimtamantul constient al donatorului ii descopera iubirea si spiritul de jertfa, increderea si interesul pentru aproapele;

   Pe baza parerii Patriarhiei, pana nu demult, nu eram contra unui astfel de transplant consimtit. Ba chiar l-am si promovat, intr-o oarecare masura:

Bebe Siluan, fiul preotului Gheorghe Bota, mai are nevoie de 10.500 de euro

   In cazul de mai sus, mama dona copilului ei o parte de ficat.

   Si totusi, mereu m-am gandit ca ceva nu este in ordine cu transplantul de organe. Si nici acum nu stiu clar ce sa zic …

45 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. saccsiv said, on octombrie 19, 2010 at 11:05 am

    Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

    https://saccsiv.wordpress.com/about/

    Apreciază

  2. Bogdan said, on octombrie 19, 2010 at 11:52 am

    si totusi eu am amintesc ca am citit undeva despre o minune facuta ori de Maica Domnului, ori de niste sfinti, in care unui parinte bolnav i-a fost inlocuit in mod minunat piciorul cu cel al unui sclav negru ce tocmai murise

    Apreciază

  3. viorel said, on octombrie 19, 2010 at 12:03 pm

    Simplu, Saccsiv. Eu nu as mai avea incredere in acest „pr. Vasile”, care este de un fanatism abject.

    „Pr. Vasile said, on octombrie 19, 2010 at 8:40 am

    Sa nu ne lasam inselati din noi de Satana. Stiintele moderne isi au radacinile in ocultism si magie, si isi mentin aceleasi scopuri. Ceea ce s-a schimbat este doar forma. Sa nu ne amagim crezind ca trecerea de la materialism spre spiritualitate ne apropie de Dumnezeu. In realitate stiinta il apropie pe om mai mult de lumea nevazuta a demonilor.
    Fizica cuantica este traducerea stiintifica a dialismului oriental, in special a taoismului. Sau altfel spus, fixica cuantica este exprimarea matematica a taoismului.

    La fel de satanica este si genetica, care urmareste descifrarea codului genetic si intelegerea mecanismulor de functionare si replicare a materiei vii, cu scopul de a da posibilitatea omului sa devina creator si astfel sa intervina in planul lui Dumnezeu.

    Ideea este veche si tine si se regaseste in kabbala.

    Pr. Vasile”

    Apreciază

    • agerstress said, on octombrie 19, 2010 at 8:11 pm

      Inainte de a te arunca la gatul omului mai studiaza. Tu nu cunosti nimic despre istoria stiintei? De alchimie ai auzit ceva? Sa nu-mi spui ca nu ai auzit de increngaturile acesteia cu magia.

      Apreciază

  4. Radu said, on octombrie 19, 2010 at 12:21 pm

    Cum sa fie jefuire din moment ce omul in viata si in deplina cunostinta isi da acordul??

    Nu si Domnul a dat sangele Sau si trupul Sau?

    Sunt parinti care isi doneaza sange, maduva osoasa si chiar un rinichi ca sa isi vada copilul traind. E o dovada clara de dragoste si sacrificiu.
    Pai daca nu ar dona, nu cumva ar avea o problema de constiinta.

    Mi se pare mai mare dragostea ca sa iti donezi sangele sau un organ pentru un alt om pe care nici macar nu il cunosti.
    E dreptul fiecaruia sa accepte daca doneaza sau nu, insa este o initiativa buna.

    Apreciază

  5. asrewaa said, on octombrie 19, 2010 at 2:06 pm

    Parinte Vasile,

    Imi cer iertare pentru mania mea.

    Sunt de factura „stiintific-realista” ca sa spun asa, deci cu umanismul am mai putine tangente.

    Am si eu o serie de intrebari inainte de a citi bibliografia recomandata.
    Indiferent de radacinile acestor stiinte, dvs considerati ca:
    – ar trebui sa nu mai studiem sub nici un chip matematica, fizica, chimie etc…?
    – ar trebui sa nu mai aplicam nimic din rezultatele lor (tehnologiile mai mult sau mai putin moderne)?
    – probabil medicina, in opinia dvs e tot de sorginte pagana. Daca am facut medicina, ar trebui sa ma spovedesc la preot?
    – daca ne „dezicem ” de stiinte, ce ar trebui sa studiem la scoala? Doar religie? Sau sa inchidem toate scolile pur si simplu?
    – va inchipuiti cateva milioane de romani ortodocsi care vor trebui sa traiasca in pesteri sau case de lut sau mai stiu eu ce alte locuinte „medievale”, nevaccinati, fara medicina, scoala etc… fiindca acestea sunt satanice?

    V-as ruga frumos sa-mi raspundeti.

    Viorel.

    Apreciază

    • saccsiv said, on octombrie 19, 2010 at 2:25 pm

      Viorel

      Tu esti un ratacit pro cip. Ai grija cum patinezi pe aici si ce cuvinte folosesti, daca chiar vrei sa dialoghezi.

      Apreciază

    • Vladimir said, on septembrie 17, 2013 at 11:07 am

      – cum sa nu studiezi mate, fizica chimie:) sigur ca trebuie aceasta pentru ca omul este chemat sa devina dumnezeu( nu prin fiinta ci participare la Dumnezeu, pentru ca omul nu isi are fiintialitatea de la el insusi) insa nu trebuie sa uite ca e Cineva mai presus de toate acestea….ori omul trebuie sa studieze asa cum am spus , caci e o fiinta rationala insa sa nu obtina cele ale lui Dumnezeu fara de El si inainte de El….caci asa se ajunge la cadere
      -aici e clar ca nu e nici o problema in a aplica rezultatele lor moderne sau mai putin moderne, ca sa te citez, insa ca si la „-” precedenta trebuie subliniez ca aceste descoperiri stiintifice nu trebuie puse pe baza stricta a omului
      -medicina nu este deloc pagana…(ex Sf Luca al Crimeei era doctor…:D)…sa te spovedesti daca ai facut medicina:?? o intrebare inocenta si puerila as putea zice….mai degraba eu as felicita un asemenea om …hai sa iti spun ceva…ortodoxia este mai mult decat aceste lucruri de suprafata: gen sa imi pun batic, sa am fusta? nu spun ca aceste lucruri nu trebuie cat de cat respectate( in numele decentei) insa sa nu ne pierdem in astfel de detalii cum spunea cineva, ca ajungi sa nu mai vezi padurea de copaci…:)…..parerea mea mergi si vorbeste cu un parintel luminat la minte si in mod cert o sa aflii mai multe
      – dupa cum am precizat mai sus, nu ne dezicem de stiinte
      – nu cred ca e cazul sa se ajunga la a trai in pesteri sau locuinte medievale ,…..desi nu neg ca mie unul mi-ar fi placut, decat sa vad betoane si masini cu miresmele lor incantatoare, as fi preferat mirosul de balegar si iarba proaspata…….pace 😀

      Apreciază

  6. Set said, on octombrie 19, 2010 at 3:00 pm

    Saccsiv, cred ca de data asta exagerezi, nu e bine imediat sa pui pecetea pe un om.
    Viorel doar si-a spus o parere. Ca vrem ca nu vrem medicina a salvat foarte multe vieti prin evoultia eii.
    E adevarat se folseste mult in ultimul timp in scopuri meschine dar trebuie sa vedem si partea ei buna.
    Mai apoi fizica, chimia, toate stintele in general isi au fiecare rostul lor atata timp cat sunt folosite in scopuri utile.

    Despre transplanturi si eu sunt de acord atata timp cat cel care le doneaza e constient. Am exemplu unui copi de 5 luni care avea o boala foarte rara la ficat si prin transplant copilul si-a revenit. Am fost chiar foarte fericit sa vad ca bani pe care noi toti i-am donat pentru asta a avut un sfarsit fercit.
    Oricine are dreptul la o noua sansa in viata.
    Si Domnul mai spune: „Nu e nimic mai frumos decat sa-ti dai viata pentru prietenii tai”.
    Doamne ajuta!

    Apreciază

  7. Ruben said, on octombrie 19, 2010 at 3:21 pm

    Ca Viorel a devenit peste noapte un critic duhovnicesc de mare calibru nu este o asa mare problema , ce este stramb se poate indrepta . Cat priveste pe Pr. Vasile pot sa spun ca este o persoana foarte echilibrata si foarte bine documentata , mi-e imi face placere sa citesc ce scrie si mai ales modul cum formuleaza frazele simplu si la obiect fara prea multe complicati , cea ce zic eu ca conteaza foarte mult .

    In problema ridicata de Radu as putea sa il intreb urmatorul lucru , daca persoana care primeste un transplant si viata ii este salvata dar dupa un timp el comite un pacat de moarte si nu se mai poate mantuii . Nu era mai bine sa fi murit cand ii era dat sa fie ? Cineva spunea ca ne nastem fara piese de schimb si asa au fost si stramosi nostri , numai noi incercam sa schimbam aceasta regula . Cuviosul Paisie spune ca find bebelus un soldat a calcat pe el din greseala atunci cand era pe vapor in drum spre Grecia . Daca muream atunci spune Cuviosul Paisie , as fi mers in Rai pentru ca eram prunc si fara pacat .

    Problema este mai complicata deoarece una este cazul lui bebe Siluan in care este vorba de sacrifiu mamei si trup din trup , iar alta este situatia cu comert de organe pe care nici eu nu o accept deoarece este inumana si se impotriveste lui Dumnezeu . Faceti si dumneavoastra diferenta dintre sacrificiu ( dezinteresat ) si comert ( profitabil ) si veti vedea care poate fi acceptata .

    Apreciază

    • viorel said, on octombrie 19, 2010 at 4:53 pm

      Da, Ruben, recunosc ca am devenit un critic duhovnicesc de mare calibru, dar mai am pana sa ajung la calibrul dumitale… 😀
      Daca e sa pui problema cu transplantul precum o pui: „viata ii este salvata, dar dupa un timp el comite un pacat de moarte”… atunci de ce sa nu desfiintam medicina cu totul? Pentru ca daca tot e sa te imbolnavesti, mai bine sa suferi (fiindca boala e mantuitoare pentru suflet), si mai bine sa mori fara niciun tratament (fiindca sunt oricum satanice tratamentele, si daca nu mori atunci, cine stie ce pacate de moarte poti comite dupa…). Ce zici? Facem o petitie sa desfiintam spitalele si sa dam afara toti medicii?

      Apreciază

      • Ruben said, on octombrie 19, 2010 at 8:13 pm

        Viorel trebuie sa intelegi co stinta , matematica , fizica , chimia a fast lasata de Dumnezeu pentru ca noi umanitatea sa-l cunoastem cat ne este dat . Nici ingeri nu il pot cuprine pe Dumnezeu in maretia sa . DAR TOTUL ARE O LIMITA . Cand vi cu mecanica cuantica si spui ca poti explica universul fara Dumnezeu AI SARIT LIMITA , cand spui ca chimia poate produce vita in conditi de laborator AI SARIT LIMITA , cand incerci prin medicina sa substitui niste reguli umane AI SARIT LIMITA . Cand prin stinta indepartezi omul de Dumnezeu AI SARIT LIMITA . Aceasta este marea PROBLEMA nu ca stinta este ceva rau ci modul in care este folosita . Chirurgia are rolul ei bine definit si pozitiv , dar cand transplanteaza organe straine si cu cumul financiar A INTRECUT LIMITA .

        Apreciază

  8. Costy said, on octombrie 19, 2010 at 3:23 pm

    Parerea ortodoxa despre transplant: suntem de acord cu transplantul, atat timp cat donatorul este mort, si aici nu intra acea moarte clinica sau cerebrala. Deci mort in adevaratul sens al cuvantului. De asemenea, suntem deacord cu transplantul de la un donator viu, atunci cand dupa efectuarea transplantului traieste atat donatorul cat si primitorul. Deci Biserica Ortodoxa accepta ransplantul atat timp cat nu omori pe cineva pentru a-i lua organele. Aici este vorba nu de faptul ca cel aflat in moarte clinica sau cerebrala oricum moare (pentru ca nu intotdeauna se intampla asta), ci de faptul ca trebuie sa-i lasam celui murbund tot timpul daruit de Dumnezeu pentru pocainta, el putand sa se caiasca si sa primeasca iertarea lui Dumnezeu pana in ultimele clipe ale vietii sale, prin voia si ingaduinta lui Dumnezeu. S-au intamplat cazuri cand mame aflate in moarte clinica sau cerebrala au nascut copii vii, si aici trebuie sa vedem faptul ca un om viu se naste din alt om viu, nicidecum dintr-un om mort. De asemenea, s-au intamplat cazuri cand oamenii si-au revenit dupa mult timp, chiar si dupa ani de zile.
    Deci este acceptat doar transplantul in cazul in care dupa aceea vor trai atat donatorul cat si primitorul. Trebuie retinut: TRANSPLANTUL NU SE EFECTUEAZA DE LA UN OM MORT LA UNUL VIU, CI DE LA UN OM VIU LA ALTUL TOT VIU, dar asta nu spun medicii. Cel mai intalnit caz de transplant, si il cunoaste oricine, este transplantul sanguin, sau donarea de sange. Pentru mai multe detalii despre transplant si ortodoxie, cautai sa aflati opinia Doctorului Pavel Chirila.
    Doamne ajuta!

    Apreciază

  9. Karol said, on octombrie 19, 2010 at 5:38 pm

    Daca inima aceea sau organula cela da viata unui care este in pacat, si poate dupa devine un bun crestin si se mantuieste?

    Hristos s-a dat cu totul pentru noi, asa ca daca eu ma sting iar inima mea va putea bate in pieptul altuia si i-ar reda viata ,de ce nu ?
    Asta e doar o parere, daca gresesc sa ma ierte Dumnezeu !

    Apreciază

  10. danutza said, on octombrie 19, 2010 at 6:44 pm

    ma bucur ca ai reusit sa scrii acest articol pt ca si eu am niste dubii, pe care ti le-am expus.
    prelevarea de organe es face, din cate stiu, cand pacientul nu este mort, ci in moarte clinica, pt ca organele mor repede si nu ar mai fi de folos.
    mie mi se pare ca nu e in regula cu acest transplant de organe ( nu ma refer la trasplantul partial de organe, adica daca mama cedeaza o parte din ficat), pt ca donatorul nu e mort!!!!
    cum sa il deconectezi de la aparate ca sa ii iei viata? cum sa il golesti de interior? in plus, traficul de organe este la niste dimensiuni de neimaginat.
    nu mi se pare o practica ortodoxa.

    Apreciază

  11. gabriel said, on octombrie 19, 2010 at 7:07 pm

    Par. VASILE va multumesc pentru cele scrise. Nu sunteti un fanatic, ci doar aveti dreapta masura a lucrurilor. e greu sa spui ca un lucru e pacat daca oamenii s-au obisnuit cu el. continuati tot asa si nu uitati ca nu scrieti degeaba.

    Apreciază

  12. smol said, on octombrie 20, 2010 at 10:40 am

    Parinte Vasile,
    binecuvantati…

    Cunoasteti, desigur – dar va rog sa le spuneti si cititorilor Dvs – ca tehnologia informationala actuala se bazeaza pe microprocesoare, iar microprocesoarele pe fizica cuantica. Prin urmare, pe acest blog suntem in plina magie, occultism, alchimie…

    Cat despre N. Berdiaev, dansul se bazeaza destul de mult pe Jakob Boehme…

    De asemenea, Va rog sa comentati spusa Sf. Pavel: „Unde este deci fericirea voastră? Căci vă mărturisesc că, de ar fi fost cu putinţă, v-aţi fi scos ochii voştri şi mi i-aţi fi dat mie.”

    Va multumesc.

    … si iertati!

    Apreciază

    • Ruben said, on octombrie 20, 2010 at 4:48 pm

      Prietene microprocesoarele nu au nimic de a face cu mecanica cuantica , ele se bazeaza pe electronica si pe logica matematica , de exemplu :

      In majoritatea circuitelor electronice care au in alcatuire un tranzistor bipolar de comutatie, se folosesc doua valori discrete, notate conventional cu 1 si 0. (bit)
      Cu aceste elemente 0 si 1 s-a dezvoltat o aritmetica prin definirea a trei legi de compozitie : NOT ; OR ; AND
      O succesiune de biti (0,1) formeaza un cuvant. Prin conventie un cuvant de 8 biti se numeste byte (10101010).

      Microprocesorul este un sistem de porti logice care proceseaza informatia la nivel de bit. Din punct de vedere fizic este o unitate de prelucre a informaţiei, care coordonează un sistem structurat funcţional şi se prezintă sub forma unui cip.

      Microprocesorul cuprinde urmatoarele componente:
      C.P.U – unitatea centrala de prelucrare compusa din:
      UAL – unitatea aritmetica si logica care realizeaza operatii aritmetice si
      logice (adunare, scadere, Si,SAU,OR, deplasare , incrementare,
      decrementare)

      Astea find spuse pe scurt , microprocesoarele ca si fulgerele de pe cer nu au nimic magic ocult sau mai stiu eu ce .

      Apreciază

      • Ruben said, on octombrie 20, 2010 at 5:08 pm

        Intradevar sint in dezvoltare de laborator si procesoare cuantice dar acelea nu se gasesc pe piata de consum si probabil nu se vor comercializa niciodata din cauza puteri foarte mare de calcul .Pana in prezent aceste procesoare cuantice pot rula cu greu doar algoritmi simpli . Actualele microprocesoare din calculatoarele noastre nu au nimic de a face cu mecanica cuantica .

        http://www.soft.ro/2009/07/01/a-fost-realizat-primul-procesor-quantic/

        Apreciază

  13. viorel said, on octombrie 20, 2010 at 11:57 am

    Si o ultima intrebare, parinte Vasile:

    Daca in timpul meu liber sunt pasionat de astronomie (care dupa cum stiti prezinta conceptii heliocentrice – acentrice si originea universului prin Big Bang), intrebarea ar fi: ar trebui sa ma simt vinovat pentru asta?

    Multumesc.

    Apreciază

    • danutza said, on octombrie 20, 2010 at 1:45 pm

      daca tu cauti originea universului prin big bang, atunci da, ar trebui sa te simti vinovat pt ca nu poti sluji la 2 stapani. hotaraste-te, cine e creatorul: Dumnezeu sau big bang-ul?

      Apreciază

  14. DeSeKapa said, on octombrie 20, 2010 at 2:24 pm

    Parintele Vasile poseda argumente destul de pertinente. Dupa lungi romane scrise de fiecare, concluzia este clara:

    Omul foloseste stiinta in 90 la suta din cazuri cu scopuri malefice. Medicina si stiinta transplantului de organe, este folosita in scopuri comerciale… unde doar elitele si-o permit.
    Noi cunoastem lucrurile prin a le distruge intai. Acest mod nu-i este placut lui Dumnezeu.
    Totusi pun intrebarea… Parintele Vasile, studiind si avand informatiile necesare a supercomplexitatii microcosmosului din materie. Nu cumva Dumnezeu-Creatorul este cel mai mare „om” de stiinta?
    Toti uitati ca traiti in complexitatea aceasta de lucruri [fizice] create de Dumnezeu din.. nimic.
    Noi trebuie sa avem baza crestina in sange… abia apoi sa cercetam si sa folosim stiinta. Abia atunci curatirea ne va opri din a folosi tot ce a creat Dumnezeu, in scopuri egoiste si satanice.
    Asistam la vremuri crunte [ pana si religia dreapta v-a fi stilizata si intoarsa impotriva noastra]
    Saru’mana Parinte.

    Apreciază

  15. ioana said, on octombrie 20, 2010 at 4:47 pm

    De ce sa nu fie bine sa donam sange?
    Spunea cineva mai devreme ca nu e bn sa ne amestecam sangele.
    Daca evreul se boteaza, Biserica binecuvinteaza nunta.In Hristos nu mai este elin, evreu,etc.

    Dar Domnul Iisus Hristos nu isi amesteca sangele Lui cu al nostru?

    Apreciază

    • costy said, on octombrie 21, 2010 at 6:20 pm

      Transplantul sanguin este acceptat de Biserica Ortodoxa, si asta tocmai pentru ca donatorul nu trebuie sa moara pentru a dona sangele. Si orice transplant ar fi acceptat, daca nu ar trebui sa moara donatorul (vezi aici transplantul uni rinichi, a unei bucati din ficat). Doar martorii lui Iehova nu accepta transplantul sanguin.
      Doamne ajuta!

      Apreciază

  16. […] Dezbatere privind TRANSPLANTUL (DONAREA) DE ORGANE […]

    Apreciază

  17. ortodox(a) si eu said, on noiembrie 24, 2010 at 8:30 am

    Intr-un transplant de organe, omul vrea a decida precum Dumnezeu:
    1-In momentul in care este bolnav, se interpune in planul lui Dumnezeu, cine garanteaza ca este bine pentru mantuirea lui daca trebuie sa-si continue sau nu viata care in mod normal ar trebui sa se sfarseasca?? Si o problema de etica: de unde stie parintele copilului bolnav ca inima pe care o cumpara pe bani grei nu este a unui copil macelarit pentru a fi jefuit de organele sale? si daca nu e sigur, atunci cum poate sa accepte transplantul?
    2-In momentul in care prelevezi organele cuiva, acela INCA TRAIESTE, deci cum sa decizi daca ii iei sau nu oganele?
    Un alt aspect: la judecata, cand se vor aduna sufletele in trupurile cu care au vietuit pe acest Pamant trist, oare va fi bine ca inima, plamanii, rinichii, ficatul maduva, pielea, etc, etc, ale lui Miron, de exemplu, sa se afle in corpurile altor oameni, in timp ce organele acelora sa fie aruncate prin ghenele spitalelor sau incinerate?
    Nici parintele Argatu nu era de acord cu transplantul de organe, dadea si dansul destule argumente.

    Apreciază

    • Vladimir said, on septembrie 17, 2013 at 10:24 am

      cel mai „smecher ” raspuns de pana acum….dau un like cum se zice acum in generatia vesela…intr-adevar este adevarat ce ai spus daca stam sa ne gandim ca in plus trebuie sa avem o oarecare atitudine morala fata de cei adormiti…de ce spun asta? pentru ca in traditia ortodoxa dupa ce omul moare, sufletul mai salasluieste 2-3 zile pe pamant, ori in acest timp el nu este despartit intru totul de trupul sau……(sursa : Jean Claude Larchet: trad ortodoxa despre viata de dupa maorte…sau Serafim Rose,sufletul dupa moarte)….peace 😀

      Apreciază

  18. Dragan Aurelia Elisabeta said, on februarie 2, 2011 at 6:53 pm

    Consider ca daca nu ti-ai dat acordul in scris in mod obligatoriu sa ai in rubrica privind acordul pentru donarea de organe o negatie si nu un raspuns afirmativO lipsa de comunicare a acordului nu inseamna un acord tacit.Consider ca este un mare abuz.Fiecare face cu corpul sau asa cum ii dicteza constiinta , convingerile religioase si nu cum vor guvernantii.Legiuitorii nostrii ar trebui sa stie acest lucru.Semnarea de primire a unui card care nu ai cum sa ii verifici continutul deoarece la primirea prin posta nu ai aparatura necesara ca sa ii citesti continutul e un mare abuz.Atasat cardului ar trebui sa ai desfasuratorul continutului, in doua exemplare si daca nu vrei sa-ti donezi organele sa poti specifica si aceasta sa fie dovada ca nu doresti acest lucru.Nu trbuie sa fii obligat sa mergi la notariate ca sacertifici un drept are il ai

    Apreciază

  19. cyp said, on februarie 25, 2011 at 8:43 am

    Nu stiu de ce ar fi gresit sa donezi organe. Pr Vasile zice ca daca Dumnezeu vrea sa traiesti te ajuta si fara medici sau transplant. Atunci parintele ar trebui sa explice de ce Dumnezeu a cerut multor ca parte a vindecarii folosirea unor remedii materiale (facute din plante, si sau parti ale animalelor). Intr-adevar transpalntul e oarecum problematic cand te gandesti ca omul nu poate fi declarat mort cu adevarat decat la trei zile dupa ce s-a pronuntat decesul. Ceea ce inseamna ca transplantul de inima de exemplu poate fi considerat pacat deoarece in realitate e posibil sa omori o persoana. Dar transplantul unui organ care se gaseste in dublu exemplar, ca de exemplu rinichiul de ce ar fi pacat? Mie mi se pare mai subtila toata chestia sincer si nu cred ca putem baga toate transplanturile sau toata medicina in aceeasi oala.

    Apreciază

  20. cyp said, on februarie 25, 2011 at 8:57 am

    apropo ma refer la evenimente din Biblie. Un sfant parinte zicea ca Dumnezeu ii vindeca pe cei cu credinta mai tare fara medicamente si pe cei cu credinta mai slaba prin intermediul medicilor atat pentru ca asta e masura credintei lor cat si ca sa nu se mandreasca. Cat despre prelungirea vietii cat vrea omul nu e chiar asa. Dumnezeu daca vrea ia viata de la om si cu transplant cu tot. Exista ceea ce se numeste respingerea transplantului de catre organism, si in 99% din cazuri oricate medicamente ai baga in omul respectiv tot moare. Poate ii mai da o zi sau doua, in care omul se poate impaca cu Dumnezeu daca vrea, poate Dumnezeu daca omul se spovedeste cum trebuie decide sa ii prelungeasca viata asa cum este. Atat timp cat nu depasim anumite bariere si constientizam limitarea noastra ca oameni medicina isi are rolul ei bine stabilit.

    Sincer mie nu imi lac medicii tocmai din cauza asta: considera ca din moment ce au facut o scoala (grea ce este drept) considera ca pot controla tot, se considera aproape Dumnezeu. Mandria asta car exista la majoritatea medicilor din nefericire este ce ma oripileaza cel mai mult. Exista si meidci care cred cu adevarat in Dumnezeu si sunt oameni remarcabili, dar sunt din ce in ce mai putini.

    Apreciază

  21. mihai said, on aprilie 5, 2011 at 5:20 am

    Transplantul de organe este o industrie a mortii. eu sunt impotriva donari de organe.donatorul de organe este mutilat in cel mai cumplit mod,ii sunt scosi: ochi inima ficatul rinichi chiar si pielea pentru arsi.corpul omului este macelarit ca un animal la abator.totul pentru sume mari de bani.

    Apreciază

  22. […] Dezbatere privind TRANSPLANTUL (DONAREA) DE ORGANE […]

    Apreciază

  23. […] Dezbatere privind TRANSPLANTUL (DONAREA) DE ORGANE […]

    Apreciază

  24. Feli said, on februarie 11, 2014 at 1:44 pm

    Pentru cine doreste sa se informeze complet despre ce inseamna cu adevarat donarea de organe si moartea cerebrala:
    http://piersicuta.blogspot.de/2014/01/minciunile-profitabile-ale-stiintei.html

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.