SACCSIV – blog ortodox

DIALOGURI despre PSIHOLOGIE

Posted in PSHIHOLOGIE, pshihopatologie, psihoterapie by saccsiv on octombrie 18, 2010

   Am primit prin e-mail de la Pr. Gabriel:

De aici a plecat totul:

 ––––

Printesa si broscoiul”

Atunci cand el nu se transforma…

Grup de psihoterapie dedicat femeilor

Incepand cu luna octombrie, organizez un eveniment dedicat exclusiv femeilor, cu tema relatiilor de cuplu.

Sunt invitate sa participe doamnele si domnisoarele care:
– au trecut sau trec acum printr-un divort sau printr-o despartire dureroasa
– se regasesc in relatii de cuplu nesatisfacatoare repetitive („Cum de-am ajuns din nou aici?”)
– au dificultati in gasirea unui partener potrivit si stabilirea unei relatii de lunga durata
– doresc sa inteleaga mai bine dinamica relatiilor de cuplu
– doresc sa-si gaseasca un partener de viata stabil
Vom ingriji impreuna ranile relationale, vom explora procesele psihologice prin care ati ajuns sa fiti (din nou) ranita si vom gasi solutii pentru o viata de cuplu mai fericita!

* * *

Organizare:
– 10 sedinte saptamanale, programate in timpul saptamanii, dupa ora 18:00. Prima sedinta este programata sa aiba loc in saptamana 11-15 octombrie. Zilele exacte si locatia vor fi anuntate la inceputul lunii octombrie.
– O sedinta dureaza doua ore
– Costul unei sedinte este de 50 de lei
– Numarul maxim de participante va fi de 8. Locurile se ocupa pe principiul primului sosit!
– In functie de nevoi si preferinte, putem prelungi desfasurarea grupului si dupa cele 10 sedinte
Pentru acelea dintre dvs. interesate de acumularea orelor de terapie personala in vederea formarii, la finalul grupului se ofera diploma de participare,
orele fiind recunoscute de Asociatia Romana de Analiza Tranzactionala (ARAT) si de Colegiul Psihologilor din Romania (COPSI).
Detalii si inscrieri:
Ioana Preda
Psiholog
Psihoterapeut in supervizare in Analiza Tranzationala
Trainer FreD
0723.861.482
ioanapreda.ro@gmail.com
www.ioanapreda.ro

* * *

In realitate broscoii nu se transforma niciodata in prinţi, oricata rabdare si dragoste le-ati oferi!
Ce puteti face este sa invatati din experiente, sa le intelegeti mai bine si sa le integrati, crescandu-va astfel sansele ca urmatorul sarut sa fie cu un prinţ autentic!

 ……………………………………………………………………………………..

Analiza tranzactionala este anticrestina: anticatolica, antiortodoxa, antiprotestanta. Cei care vor sa mearga trebiie sa stie exact in ce se implica.
Doamne ajuta!
Cristina

…………………………………………………………………….

Doamna Cristina, imi pare rau ca aceasta este opinia dvs.
Cu stima,
Ioana Preda
Psiholog
Psihoterapeut in supervizare in Analiza Tranzationala
Trainer FreD
0723.861.482
ioanapreda.ro@gmail.com
www.ioanapreda.ro

……………………………………………………………………

Doamna Cristina, lansati o afirmatie care nu explica nimic! Daca unui om ii vine cineva in ajutor si ii dati pe tava o astfel de afirmatie, nu-l ajutati cu nimic.
Chiar si psihologia are rolul ei, si, la noi in Romania oamenii au mare nevoie de psiholog.
Multi ajung la psiholog si de la el la preot. Slava Domnului.
De ce va este frica?

http://www.analiza-tranzactionala.ro/
Analiza Tranzactionala

Analiza Tranzactionala (AT) isi are radacinile in psihanaliza traditionala. Fondatorul ei, Eric Berne, studia el insusi pentru a deveni membru al US Analytical Society cand a inceput sa dezvolte AT ca teorie a personalitatii, a comunicarii si a relatiilor interpersonale, bazata pe conceptele comportamentelor observabile si pe cele ale interactiunii dintre oameni.
Putem analiza natura si semnificatia acestor „tranzactii” impreuna cu ceilati, ori avem chiar „conversatii” interne cu diverse parti ale propriului eu. Si acestea pot fi analizate.
Prin AT ajungem la concluzia ca in timpul copilariei concepem un fel de plan de viata (numit script) care este creat sub influenta parentala. Ca adulti urmam scriptul fara sa ne dam seama de acest fapt si fara sa putem lua decizii autonome.
In acest context scriptul poate fi imaginat ca un program de calculator ce ruleaza discret pe fundal, dirijand zilnic procesul de luare a decizilor. Sarcina analistului tranzactional este atat de a contribui la constientizarea scriptului si a modului in care el blocheaza clientul in realizarea obiectivelor sale, cat si de a facilita apoi schimbarea.
AT este de fapt o terapie psihodinamica, comportamentala, congnitiva si emotionala.
In 1959 Berne a demarat ceea ce astazi este cunoscut sub denumirile de 101 (one-o-one) si 202 (two-o-two). Cursul introductiv 101 ofera accesul la sistemul acreditat international al conceptelor de baza din Analiza Tranzactionala, in timp ce 202 reprezinta simbolul cursurilor avansate. Aria instrumentelor AT s-a dezvoltatat de-a lungul vremii, iar printre conceptele cheie sunt:

 
* Starile Eului
* Tranzactiile
* Stroke-urile
* Jocurile
* Triunghiul dramatic
* Pozitiile existentiale
* Structurarea timpului
* Scenariul de viata

 

 

AT este foarte respectata astazi in raport cu alte orientari psihoterapeutice din Europa.
Acest lucru se datoreaza in principal faptului ca insista pe un proces de training si certificare de buna calitate, fiind promovata si prin activitatea de cercetare a unor institutii europene (cum ar fi Asociatia Europeana de Psihoterapie).

 
Pentru a deveni analist tranzactional certificat sunt cerute:

  • capacitatea de a face fata cerintelor academice
  • o educatie universitara
  • excelente abilitati de comunicare
  • orientare vocationala pentru lucrul cu oamenii
 

Asociatia Internationala de Analiza Tranzactionala (ITAA) defineste AT ca fiind „o teorie explicativa a personalitatii si un sistem psihoterapeutic dedicat cresterii si schimbarii personale”.
Totusi Analiza Tranzactionala inseamna mult mai mult. Ea propune o larga paleta de teorii si tehnici care pot fi utilizate de indivizi si grupuri in folosul individual si colectiv, pentru dezvoltarea la potentialul maxim.
Abordarea psihologica o recomanda ca pe o teorie a personalitatii care pune la dispozitie un sistem structurat al comunicarii interumane. Din acesta s-a dezvoltat ulterior metoda complexa de analiza a organizatiilor.
In plus, Analiza Tranzactionala ofera o intelegere practica a dezvoltarii copilului si o teorie a psihopatologiei.

Cele patru domenii de specializare ale AT sunt:

* Clinic – ca sistem de psihoterapie
* Educational – ca suport destinat celor care sunt implicati in actul predarii, pentru ca acestia sa dezvolte o comunicare clara si sa evite confruntarile neproductive
* Organizational – ca instrument managerial de comunicare si analiza a organizatiilor
* Consiliere – (ultima specializare aparuta) – ca domeniu de granita in sprijinul celor care vor sa-si dezvolte potentialul individual.

Astfel, AT poate fi aplicata cu succes in psihoterapie, educatie, consiliere, management, marketing, diplomatie, negocieri, etc.

 
Analiza Tranzactionala are la baza un sistem filozofic ale carui principii de baza sunt:
* Toti oamenii sunt OK.
* Fiecare om are capacitatea de a gandi.
* Oamenii isi decid in mod liber destinul, iar aceste decizii pot fi schimbate.
 

Tinta principala a dezvoltarii umane prin AT este dobandirea AUTONOMIEI, ale carei componente sunt:

* Constienta = a fi aici si acum. Aceasta inseamna capacitatea recunoasterii propriilor senzatii si sentimente ca raspunsuri la realitatea curenta.
* Spontaneitatea, care exprima sentimentul liberei alegeri de a opta pentru un anumit comportament.
* Intimitatea, care presupune interactiune deschisa si increzatoare in timpul careia adevaratele sentimente sunt exprimate si impartasite de catre ambii parteneri aflati in relatie.

Toate acestea sunt relevante si pentru organizatii:

Constienta este incurajata in organizatiile care nutresc respect pentru sentimentele si opiniile angajatilor, de care tin seama in procesul decizional.
Spontaneitatea este manifestata atunci cand angajatii sunt increzatori sa arate initiativa si sa ia decizii in legatura cu munca lor (management participativ).
Intimitatea exista in organizatie atunci cand managerul este doritor sa impartaseasca sperantele si ingrijorarile sale angajatilor, printr-o comunicare eficienta si eficace in ambele sensuri, care presupune feedback constructiv

……………………………………………………………………………………….

Pr.Gabriel

Mi-aduc aminte, acum multi ani, cand am vizitat Sf.Munte Athos, si la o manastire greceasca am intalnit cativa Parinti cu viata crestineasca aleasa, imbunatatita. Cativa aveau si darul inainte vederii, raspunzandu-ti la intrebari inainte sa le formulezi. A fost uluitor si totodata fascinant pt. noi, niste pelerini.

Mi-aduc aminte ca cineva din grup a intrebat pe Parinte despre psihologi, ce parere are despre ei. Acesta tot ne intreba, in greaca – aveam translator  – Vorbiti de neurolog?

Noi ii ziceam de psiholog, el spunea ca nu intelege. Pana cand i-am explicat ce inseamna psihologul. A zambit, si ne-a intrebat asa:

Da, duhovnic nu aveti? La ce va trebuie un consilier cu orientari lumesti?

Studiind putin mai mult problema „psihologului”, as putea sa spun ca este una delicata. In primul rand ca noi stim asa „pomul bun dupa roade se cunoaste” si ca nu poate pom rau sa scoata roade bune si nici pom bun sa scoata roadele rele.

Oricum s-ar vrea sa se creada, psihologia are temelie pe oameni pe care, din nefericire pt. ei, Biserica ii considera  – caz clasic,tipic de inselare demonica-sau mai bine zis- tipul omului indracit (Freud,Guenon,C.G.Jung..).

Nici nu mai este un secret ca multe din tehnicile folosite de cohorta comunista in temnitele rosii la Aiud, Gherla, Baia Sprie, Pitesti, Canal, Ramnicul Sarat, se intemeiaza pe „cunostintele psihologice” despre om ale acestor corifei moderni.Modul in care erau ingenunchiati martirii, cum li se cereau sufletele, era de un demonism feroce, cu metode psihologice puternice.

Nu vreau sa atac pe nimeni, dar felul in care se preda si dezvolta azi psihologia moderna, este cea mai puternica nisa catre ocultism si vrajitorie.

Multi dintre „psihologi” sunt nihilisti, ceea ce ii duce la o stare de indracire foarte agresiva. Biserica cunoaste in experienta ei atatea si atatea cazuri de astfel de „psihologi moderni” care au trecut prin ritualuri de exorcizare ca sa isi revina la normal. (mergeti prin marile manastiri si va spun parintii ce inseamna „psihologia”)

Cat timp „psihologia” nu primeste invatatura Sf.Parinti ai Bisericii despre adevarata natura a omului, ca trup si suflet, primita prin descoperire dumnezeiasca, vor rataci doar pe planul logicii lor intortochiate, ceea ce ii va conduce la o cadere si mai mare.

Multi s-au intrebat.. unde sa mergem, la preot sau la psiholog?

Raspunsul este foarte problematic, deoarece intrece cei doi, exista lucruri care ii separa categoric.

Cunostintele si intelegerile asupra firii umane sunt total diferite in vederea fiecaruia dintre ei.

Ex. psihologii spun ca psihicul este material, fie ca este acelasi lucru cu sufletul, fie..luati la bani marunti…dau din umeri.
Sf.Parinti ai Bisericii au spus clar, raspicat : Asa cum duhul este partea cea mai profunda a sufletului, cea care are putere sa intre in contact cu Dumnezeu, psihicul este partea de la suprafata, cea care intra in contact cu trupul si cu realitatile din trup.

La nivelul psihicului, se arata bolile adanci ale sufletului, in acelasi fel in care se manifesta durerea in cazul bolii de cancer. Asadar, vindecarea psihicului fara vindecarea profunzimilor sufletului este la fel cu vindecarea durerii dar fara sa fie vindecat cancerul. Ba mai mult si mai grav, vindecand „durerea”, omul crede ca s-a facut bine, si nu se mai trateaza de cancer, adica de adevarata boala, si astfel da ocazia cancerului sa se dezvolte in voie, iar omul se trezeste mai tarziu cu metastaza.

De aceea, cel care merge la „psiholog” crede ca se simte „mai bine” dupa cateva sedinte, insa din nefericire, se aseamana omului care a scapat de durerile cancerului, de suferinta, nicidecum de boala. Iata ca de aici in colo, se gaseste in pericol mare. Bolile psihicului recidiveaza si nu de putine ori repercursiunile sunt cu mult mai grave decat in stare de suferinta. (ex, orice psiholog stie ca tentativa de sinucidere are mai sanse de repetare, insa tratamentul ei, nu stie sa il dea, deoarece nu poate cunoaste strafundurile sufletului – si anume- patima care a dus aici.)

Asadar, adevaratul pericol reprezinta pierderea sufletului, caci cancerul din sufletele noastre se afla acolo din cauza pacatelor si patimilor noastre -statornicia in rau, faradelegea.

Nici un psiholog, oricat de scolit si experimentat ar fi el, nu poate sa faca aceasta lucrare de vindecare a sufletului. Sub nici o forma, deoarece ei se pot erija cel mult in asistenti psihologici care ofera o gama variata de „paleative si analgezice” care nu au finalitate vindicativa.

Adevaratii tamaduitori sunt preotii duhovnici, care prin harul primit de la Dumnezeu, pot sa ierte pacatele si sa dea bolnavului adevarata reteta pt. indreptarea sufletului din patimile sale -POCAINTA.

Insa, in „teren”, pot exista si unele lucruri care duc la frustrari, in sufletul unora. Speculand anumite momente neprielnice sau neputand sa-si „odihneasca constiinta” datorita indreptatirilor patimase in fata duhovnicului, crestinul fuge repde la psiholog, unde este ascultat neconditionat, este privit cu simpatie, i se recunoasc meritele, uneori chiar este ridicat in slavi pt. ele..

Desi putin fortat, aceste „bomboane afective” pe care le folosesc acestia, s-ar putea aduna sub ceea ce psihologia numeste CATHARSIS. (curatire). Ca sa dam si o def. placuta lor, Catharsisul este vazut de acestia ca o manifestare libera,deschisa, a trairilor afective, care duce la descarcare, curatire.(In realitate nu poate fi vorba sub nici un fel de curatire sufleteasca).

Pt. a ajunge la o concluzie, psihologul trebuie sa recurga si la un alt fenomen al psihologiei moderne numit „INSIGHT-UL” care inseamna intelegerea, constientizarea intuitiva de catre pacient a unor aspecte interioare foarte importante, pe care anterior nu le-a sesizat sau nu le-a inteles, trecand cu usurinta peste ele.

Cu alte cuvinte, in „lumina” psihoterapeutului, pacientul ajunge sa inteleaga intr-o formula noua, ceea ce i se intampla.

Asadar, sesizam aici, in laboratorul lui, doua nivele : CATHARSISUL    si  INSIGHT-UL.

Acestea doua de mai sus corespund in terapia ortodoxa cu nivelele CURATIRII si ILUMINARII.

Insa, aici vine mare problema si dilema pt. un psiholog.

Catharsisul nu este nici pe departe curatire reala profunda a sufletului de patimile lui, iar Insight-ul este o „iluminare” la fel de periculoasa precum cea lui Adam si a Evei in Rai.

Teologia profunda ortodoxa a Sf.Parinti ai Bisericii ne invata ca in Eden, Adam si Eva trebuiau sa urce, dupa ce au fost creati,  trei mai trepte:

1.Curatirea.

2.Iluminarea.

3.Indumnezeirea.

 IN ACEASTA ORDINE, NICIDECUM IN ALTA.

Fiind curati (necazand in pacat inca), prima etapa -curatirea – urma sa fie implinita/pecetluita prin abtinerea temporara de a accede la cea de a doua -ILUMINAREA- care era cunostinta binelui si raului. Muscand insa din mar, Adam si Eva au trecut direct la etapa Iluminarii, fara a mai trece prin prima etapa complet, iar consecinta acestei rasturnari a ordinii firesti a urcusului spre Dumnezeu, a fost- MOARTEA.

Ca sa inteleaga acum si psihologii moderni:

La fel ca Adam si Eva, daca omul pacatos, necuratit, are prea multe asemenea INSIGHT-URI, paseste, din nefericire, pe cale mortii sufletului sau, desi el se simte „fericit” si „implinit” prin revelatiile pe care le are.

Asadar, omul care are prea multe informatii inainte sa fie suficient de curat sufleteste (des-patimit), se aseamana cu acela care pune carul inaintea boilor, sau, si mai rau, ca diavolul care stie de toate, dar nu-i foloseste la nimic, pt. ca nu se mai poate curati.

De aceea, cand mergem la duhovnic, adesea nici nu se intra in amanunte, ci suntem tratati   – ca un intreg – ca niste oameni maturi, asa cum ne vrea Bunul Dumnezeu. Pe cand psihoterapeutul ne imprastie in toate partile noastre componente, iar noi cautam apoi sa le lipim la loc, sa vedem daca mai putem.

Duhovnicul poarta manusi chirurgicale si indeparteaza raul cu anestezia milei si a iubirii, pe care a primit-o de la Dumnezeu.

Insa, la psiholog, se ia infectia si se analizeaza pe toate partile, se face „ora de laborator”, se creeaza conexiuni intre „infectii” mai vechi si alte mai noi, se stabilesc „infectiile” cu cea mai mare influenta in viata, etc..

Cel care merge la psihoterapeut, cu sufletul liber si mintea deschisa, vede ca acesta cauta in gunoaie si incearca sa ne faca bine cu ele.

Ce tristete, ce apasare pt. noi..duhovnicul este chirurg iar terapeutul este…gunoier..

Duhovnicul este viu, plin de putere dumnezeiasca, pe cand psihologul.. face si el ce poate..desi nu stie ce face (ce are pe maini- sufletul omului)..

Iar noi, cei plini de modernism si cultura moderna tehnico-mecanicista, suntem tot mai incantati de psihologi si de  „psihologia” lor..

CA NISTE ILUMINATI MAI INAINTE DE VREME.

Bine spunea un Parinte cu viata sfanta :

Nu e de mirare ca in vremurile din urma.. tot mai putini se vor mantui!

Sa ne fereasca Dumnezeu de aceasta boala moderna adusa pe stindardul unor nihilisti si promovata azi de cercurile politice si in special „academice”. – vrajitoria (alias psihologia moderna)

…………………………………………………………………………………….

Nu este „opinie”, un cuvant care se foloseste, de obicei, pentru a minimaliza o afirmatie. Cred ca ill folositi in sensul de „parere” subiectiva. Nu este o parere subiectiva.
Asa stau lucrurile si nu este „opinia” mea, ci ma bazez pe studiile unor teologi, psihologi si filozofi din SUA. Inainte de a-mi exprima „opiniiile”, imi pun intrebari si caut raspunsuri. Daca nu stiu ceva – si sunt multe lucruri pe care nu le stiu – caut raspunsuri in literatura de specialitate. Cautati-le si Dvs. Ar fi pacat ca unii oameni sa aiba de suferit, daca ar fi indusi in eroare de tehnici care contrazic credinta crestina in mod viclean. Sunt sigura ca multi vor binele, dar nu au avut timp sa studieze toate aspectele. O sa revin cu lamuriri.
Doamne ajuta!
Cristina

……………………………………………………………………………….

Mie nu mi-e frica, dar se pare ca am atins un punct sensibil. De ce nu spuneti adevarul despre psihologia tranzactionala? Dupa cum stiti, exista multe scoli de psihologie. Oamenii au nevoie de Dumnezeu. El ne-a facut, numai El poate sa ne vindece, daca vrem. N-o s-o faca niciodata cu sila, pentru ca ne-a dat voia libera.
Sa va spun cum am ajuns sa aflu mai multe despre aceasta scoala de psihologie. Acum circa 12 ani cautam raspunsuri la anumite intrebari privind comportarile anormale. Am intalnit un profesor de psihologie la universitate care dadea consultatii particulare la pretul de 90 de dolari pe ora. In acelasi timp, luam si cursuri de psihologie, pentru ca am fost intotdeauna interesata sa privesc comportamentul uman din cat mai multe puncte de vedere. Am mers la el cateva ore, platind cei 90 de dolari ora, ca sa ma lamuresc mai repede asupra lucrurilor care ma preocupau. Eram la inceputul acestui drum. La un moment dat, mi-am dat seama ca spune bazaconii si ca probabil avea el insusi nevoie de cineva care sa-l aduca la realitate. Dupa aceea, mi-am zis ca raspunsurile pot sa le gasesc intr-o carte sau la biserica si asa am si facut – pe gratis.
Cuvantul „psihologie” include, in mod ironic, cuvantul „suflet”, dar psihologii nu vor sa vorbeasca despre suflet. Stim ca numai un duhovnic bun poate sa vindece si asa s-a intamplat si in cazul meu si al multora. Numai Tainele Bisericii por sa vindece sufletul.
Nu neg ca psihologia poate sa ne invete ceva dspre comportamentul uman. dar sa nu uitam ca psihologia este o „stiinta” noua, de circa 100 de ani, care a imprumutat faramite din teologie si din filozofie.
Cel mai mare numar de sinucideri in SUA,dintre toate ramurile medicinii, se intalneste la psihologi/psihiatri. De ce? Pentru ca sufletul lor, a carui existenta nu vor s-o recunoasca, este bolnav.
Freud, de exemplu, era dependent de cocaina (de unde si obsesia sexuala) si a recomandat acest drog multora dintre pacientii sai, transformandu-i si pe acestia in narcomani. Astfel ca, cei care aplica metodele lui Freud, aplica ideile unui om nesanatos la minte unor oameni care, poate, trec numai printr-o perioada dificila in viata.
Dat fiind ca de 12 ani am studiat indeaproape programul Alcoolici Anonimi/Narcomani Anonimi si programul pentru familii Al-Anon/Alateen (Cei 12 pasi), stiu ca in majoritatea cazurilor in care exista probleme in relatiile conjugale, acestea se datoreaza abuzului de alcool sau droguri de catre unul dintre soti. Daca aceasta este situatia, ar fi extrem de gresit sa le facem pe sotii sa creada ca ar putea sa schimbe ceva, prin aplicarea anumitor tehnici de comunicare. Ar trebui sa se recomande participarea la un program de 12 pasi pentru familii: au inceput sa apara grupuri si in Romania.
Cand intervenim in viata cuiva ne asumam o mare raspundere, asa ca trebuie sa pasim cu grija.
Ma iertati, dar am considerat ca este necesar sa avertizez ca oamenii care incearca psihologia tranzactionala, ca si anumite alte scoli, in afara de cea cognitiva, isi pun sufletul in pericol. Sunt convinsa ca multi oameni au intentii bune, sa ajute, dar sufletul omului este foarte delicat. Stiti si Dvs. vorba: „Drumul spre iad e pavat cu bune intentii.”
Cu bine,
Cristina

 ………………………………………………………………………………….

http://www.amenclinics.com/blog/3891/case-of-the-week-dwayne%E2%80%94waning-energy-and-mental-fatigue/
Acesta este creierul unui psihoterapist care doarme 5 ore pe noapte, are 2 servicii, bea 8-10 cafele pe zi, nu face exercitiu fizic si mananca „fast food”. Nu are timp de sotie si a mers la Dr. Amen care foloseste imagini SPECT ale creierului. Acesta a constatat o activitate scazuta a creierului, cauzata de modul sau de viata.
Nu se mentioneaza nicaieri ca acest psihoterapist ar fi acordat timp rugaciunii. Intr-o imagine SPECT mai veche, Dr. Amen prezenta creierul mamei sale la cca. 80 de ani, unul dintre cele mai sanatoase creiere, spunea el, pe care le-a vazut vreodata. Secretul: de cand si-o aduce aminte, mama lui ducea o viata ordonata in care un loc esential il ocupa rugaciunea.
Cum ar putea un astfel de psihoterapist sa vindece pe cineva, atunci cand creierul lui este  supus unui regim atat de brutal?!

………………………………………………………………………………………

Pr.Gabriel

Din nefericire, psihologia este de sorginte evreiasca. Intr-o scrisoare adresata catre K.Abraham (3 mai 1908), Freud scria ” Numai aparitia lui C.G.Jung a salvat psihanaliza de la a deveni o chestiune nationala evreiasca„.

Aparitia acestei „stiinte” in cadrul iudaismului este oarecum fireasca, avand in vedere ca acolo lipseste cu desavarsire Taina Sf.Marturisiri si toate celelate mijloace de „sanatate mentala” lasate de Domnul nostru Iisus Hristos Bisericii Sale.

Interesant e felul cum a prins in Europa „crestina” aceasta invatatura de factura iudaica. Pierderea din comunitatile crestine apusene a duhului isihast si filocalic al Bisericii a dus la consolidarea pozitiei evreiesti in cultura „stiintifica” moderna. Omul decazut din har, protestantizat, rupt de orice legatura cu vietuirea crestineasca, si indreptat catre nihilism, avea nevoie de o solutie pt. reparatiile sufletesti care se provocau in viata cotidiana.

Eliminarea invataturilor crestinesti (pe fondul ideilor marxiste si ateiste) despre diavol, trezvie, paza mintii, rugaciune, patimi, imaginatie au dus la formarea unui nou mod de abordare a celei mai complexe fiinte din univers -Omul. Toate reflectiile care au urmat, nu au facut decat sa conduca la concluzii gresite, eronate si pesimiste despre maretia omului.

Culmea este ca (nici ei nu neaga asta – pt. ca nu au cum sa o nege) noua „stiinta psihanalitica” a fost inca o piatra pusa la temelia genocidurilor sec.XX, dar si a „falsei smerenii” – ca omul nu este creatia cea mai inalta a Domnului, ci cumva vreun soi de gargaune galactic pripasit din neatentie pe planeta numita Pamant.

Insa cea mai dureroasa situatie se creaza atunci cand corifeii psihologiei moderne, propagatori de intuneric, creaza o „teologie a pacatului„, de „justificare” si „legitimare stiintifica” a pacatului, amagindu-i pe oameni sa creada ca asa este firea lor, rea, si nu au ce face si nici nu trebuie sa o vindece.

Exemplu concludent: cohorta rosie socialista din Spania anilor 2010 a sanctionat un spital care trata pe cei suferinzi de patima homosexualitatii, pe motivul ca ,atentie! ” homosexualitatea nu este o boala ci doar o optiune de viata„.

Iata stindardul corifeilor psihologi. Indracirea omenirii prin acceptarea patimilor ca ceva „firesc„, incastrat in firea umana. De aceea, combinatiile medicamentoase cu tot felul de teorii, nu fac decat sa ii arunce, sarmanii si nefericitii de ei, in plasa si barca religiilor orientale oculte, samanice, vrajitoresti – unde pt. atingerea unei anumite stari de transa, acestia ingerau plante cu efect halucinogen sau „psihedelic„(un termen placut psihologilor)

Dionysios Farasiotis, in cartea sa exceptionala „Parintele Paisie si marii initiati ai Indiei” descrie cum Corifeul si salvarea lui Freud – Carl Gustav Jung -catre sfarsitul vietii sale i-a socat pe toti adeptii teroriilor lui, spunandu-le ca  tot ceea ce a invatat provine din „intelepciunea hindusa„, marturisindu-si pe fata atasamentul fata de religia hindusa. Asadar, „parintele” psihiatriei contemporane nu face nici o descoperire uluitoare, ci doar colecteaza pur si simplu „revelatiile” hinduismului despre sufletul omenesc, despre structura si functionarea lui, convertind definitiile sanscrite intr-un limbaj simplu, amplu si accesibil, le cosmetizeaza cu terminologie si iz stiintific, si le prezinta societatii occidentale decazute din harul divin, ca pe niste teorii revolutionare.

-Cata lume a fost avizata de farsa jucata de Jung?
🙂

Din nefericire, un cititor pasionat dupa cartile lui este deja influentat, contaminat si acomodat cu o suita intreaga de conceptii hinduse.

Exemplu tipic de infiltrare oculta a unor anumite tipuri de idei.

O alta intrebare totusi venita la timpul ei:

Cum de omul modern nu simte aceasta capcana orientala?

Din doua motive:

1.Datorita necredintei sau a credintei slabe in invatatura Sf.Parinti ai Bisericii, neacordata cu vietuirea cea dupa Evanghelie.

2.Datorita faptului ca  acesti corifei au avut grija sa imbrace hinduismul intr-o haina „stiintifica”, sa poata fi mai usor digerabil.

Iata dilema si nefericirea omului modern, ancorat in bratele „pseudo-stiintei psihanalitice” de sorginte oriental-hindusa.

Orice „tratament” acordat psihicului (in afara daunelor neuro-fizice) care cuprinde elemente medicamentoase in reteta, nu este decat o mascare a ocultismului si vrajitoriei de tip oriental-asiatic.

PS. Cand vad atatia copii, crestini, curati cu sufletul ca sunt atrasi catre aceste centre de ocultism si vrajitorie institutionalizate si impopotonate cu denumiri atragatoare, ma doare sufletul. Dar Guvernul cum in mare parte e nihilist, va da apa la moara acestor facultati de „psihologie” (magie si ocultism”stiintific„), indracind din ce in ce mai multi tineri.

Nici nu-i de mirare ca in vremurile din urma lumea va iubi mai mult pacatul decat virtutea.

……………………………………………………………………………………

Ma minunez de ce citesc!
Mitropolitul Ieroteos Vlachos, autorul volumelor de Psihoterapie Ortodoxa, Arhimandritul Simoen Kraiopoulos, autorul cartilor „Sufletul meu, teminta mea”, „Te cunosti pe tine insuti”, „Taina suferintei”, s.a, Dr. Dimitri Avdeev din lucrarile caruia s-au tradus si la noi in tara, lucrari care trateza subiecte ca: dpresia, deprimarea, tentativele de sinucidere, bolile psihice, toti, folosesc cunostinte din psihoterapie in vindecarea oamenilor!
Despre Jung si Freud  s-au scris n pagini si s-au dezbatut teoriile lor si bune si „ne-bune”, si s-a luat din fiecare ce era de folos si spre vindecare, s-au scris carti intregi de catre psihologi care au combatut ce era de combatut in operele lor. Nu spuneti lucruri noi, ci doar vechi si perisate!
Sfintii Parinti au vorbit in timpul lor despre acedie, azi psihologii vorbesc despre depresie si deprimare! Surpriza! E acelasi lucru! Azi, mai mult ca oricand, preotii se cuvine sa aiba si studii de psihologie sau sa citeasca cat mai mult, pentru ca e atat de mare nevoie de doctori sufletesti buni.
Ne e frica acolo unde nu e nevoie de frica.
Dumnezeu sa va ajute! 

Ramona

……………………………………………………………………………………….

Îmi aduc aminte din scripturi de tinerii care au încercat să scoată draci „în numele lui Iisus pe care îl predică Pavel” şi care s-au făcut de râs pentru că persoana avea nevoie de o soluţie pe termen lung şi nu doar să mustre cineva în joacă spiritele care îl necăjeau, sau să le întărâte mai rău. Însă demonizare în masă nu exista doar la templele comunităţilor păgâne.

Evreii aveau poruncă din Lege ca să scoată afară din cetate, adică să izoleze de comunitate, pe bolnavii cu diferite afecţiuni. Aceştia se duceau în pustie unde îl puteau căuta pe Dumnezeu prin rugăciune fără să fie deranjaţi sau să deranjeze pe cineva, având o dietă specială 100% din natură.

Ne aducem aminte de cei îndrăciţi, cel mai puternic nivel de demonizare cu crize de posedare în care se schimbă vocea, care conform evangheliilor se ascundeau printre morminte uneori o perioadă îndelungată, şi de epileptici care rămâneau în comunităţi, dar în schimb aveau nevoie de ajutorul celor din jur să se elibereze deoarece făceau spume la gură uneori când erau trecuţi prin apă (condens rece) şi foc (radiaţie fierbinte) dar care erau conştienţi ce ziceau şi făceau, cam aşa cum se petrece  cu unii şi astăzi.

Trebuie avut grijă pentru că psihologia care poate fi ca un sfătuitor nu e tot una cu psihiatria care oferă tratamente după cum se ştie nu tocmai luate din natura lăsată de Dumnezeu ci prin soluţii medicamentoase omeneşti (experimentările pe substanţe vin de la vracii / doctorii din Egiptul antic) care în cazul tratamentelor psihiatrice acţionează asupra transmițătorii neuronilor celebrări. Psihologia poate urmării evoluţia unor persoane care au suferit traume fizice grave, poate sfătui ca în cazul de faţă grupuri de persoane care confruntă cu probleme asemănătoare care astfel se pot încuraja şi se pot documenta prin materiale audio-video, în timp ce psihiatria apelează la psihologie pentru a evalua persoane care nu au cauze fizice pentru bolile lor şi apelează la această ramură ca un ultim loc unde poate fi trimis un om.

Într-o vreme când avem atei care odată şi odată ajung rău, şi care nu vor asculta de un preot, păstor sau duhovnic, persoane cu care autoritățile din diferite instituţii (unde lucrează atei sau ateişti) nu ştiu ce să facă a luat naştere şi această ramură a medicinii de care la noi din nefericire s-a abuzat în perioada comunistă pentru a reduce la tăcere unele persoane care erau incomode sau aveau prea multă autoritate.

Din câte ştiu „demonizarea” sau demoralizarea omenirii nu s-a accentuat de la tratamentele psihiatrice, unde la primul eşec nu se ştie doar să se crească doza somniferelor iar pacienţii devin ca legumele. Psiho-farmaceutica în ultimul timp s-a specializat mai mult pe substanţe speciale organice şi din chimia coloidală, nu pe substanţele „psihedelice” şi afrodiziace folosite în trecut.

Aceste substanţe erau importate în antichitate de preoţii lui Apollo / Apoleon, cei care aveau ca simbol balanţa cu şarpele  Piton (Phyton),  la templele păgâne în primul rând din Efes şi Corint, şi mai rar la Roma şi Atena, ş.a. (unde era alimentația publică), acolo unde apostolul Pavel a dat unele sfaturi argumentând pentru fiecare caz. După extinderea creştinismului aceste afrodiziace au mai dăinuit în India la templele hinduiste, o ţară de unde Europa importă aditive folosite mai ales ca adiţionale alimentare şi mai puţin în farmaceutică probabil în unii coloranţi.

Din păcate mulţi din cauza că alimentele naturale sunt scumpe, aleg ca soluţie alimentele care sunt comercializate ca organice, pentru a nu consuma alimente cu adiţionalele provenite din Asia. Este interesant că această tendinţă este mult mai mare în comunităţile ebraice şi în Israel.

Florin

…………………………………………………………………………………….

Pr.Gabriel

Se pare nu m-ati inteles deloc ce am scris.

Daca vreti sa cunoasteti profunzimile psihicului omenesc, va trebui sa va debarasati de tot ceea ce reprezinta pt. psihologie invatatura si cunostintele freudiene si corifeilor ulteriori, si sa va axati pe invataturile Sf.Scripturi si ale Sf.Parinti ai Bisericii care sunt Evanghelii vii.

Modul de abordare modern al psihologiei este gresit, deoarece pleaca doar de la premise omenesti, dezvoltate pe principii empirice. Ceea ce este o greseala imensa. Astazi, multi sociologi,psihologi sunt pusi in fata unor probleme de neimaginat. Hedonismul care naste nihilismul si sfarseste in dementa-razboiul ultim al satanei-pervertirea totala a firii. Iata lantul „perfect” cu care se confrunta omenirea.

Oare nu Sf.Parinti in scrierile lor filocalice au aratat destul de limpede cum sta relatia dintre suflet si trup? Cati tin cont de ele?

Societatea asta e bolnava deoarece a vrut sa isi croiasca propriul drum, fara sa doreasca a calatori impreuna cu Hristos, asemenea lui Cleopa si Luca catre Emaus. Oare nu Domnul deshide ochii sufletului?

Cati dintre psihologi le explica pacientilor relatia pacat-patima-boala trupeasca? Sau cati dintre ei ii invata cum sa-si pazeasca mintea de infiltrarile gandurilor demonice? Care dreptar,cumpana folosesc ei in tratarea pacientului? Compendiu psihologic si psihiatric sau Evangheliilesi Vietile Sf.Parinti?

Eu unul, ca preot, nu am auzit ca psiholog sa mearga sa Sf.Taina a Marturisirii.

Intr-adevar, exista cateva incercari „subtiri” de tot, firave, din partea unor psihologi si psihiatri care s-au lepadat de toate invataturile demonice freudiene. Este vorba de D.Avdeev si K.Zorin. Felul lor de abordare este unul inca „mixt”, cu solutii „compuse” ceea ce ii fac oarecum vulnerabili la provocarile lumii moderne.

Daca vreti cu adevarat sa cunoasteti strafundurile sufletului, trebuie sa plecati de la indreptarea vietii dupa Evanghelie, apoi sa urmati pasii care trebuie sa va duca la telul final – indumnezeirea-iluminarea (vederea luminii taborice – atat cat ii este dat omului sa primeasca in trup). Numai omul DES-PATIMIT poate sa inteleaga razboiul care se duce cu trupul prin inclinatiile nefiresti provenite din caderea firii adamice.

Tinerii de azi privesc psihologia doar ca o „stiinta” noua, misterioasa si atragatoare-seducatoare. Insa ei nu stiu, saracii, ca pica in plasa ocultismului modern de tip oriental-asiatic ambalat in coaja „stiintifica”.

As dori sa va intreb ceva:

-Se studiaza la fac.de psihologie Filocalia sau scrierile Sf.Parinti sau Sf.Scriptura?

Eu unul, nu prea cred. Si va spun ca am avut ocazia sa stau de vorba cu un absolvent de psihologie si imi spunea ca profesorii fac un ateism feroce. Si sunt o gramada de studenti care intra crestini si ies atei militanti, indraciti – si aici, atentie! – nu e vorba de ultimul stadiu de posesie demonica, ca cel din Evanghelie. Astazi, spun Sf.Parinti, diavolul nu mai doreste un astfel de stradiu deoarece se „decamufleaza” si cea mai mare arta a lui este deghizarea.Ii este suficient doar sa indraceasca mintea, sa o tina sub imperiul gandurilor demonice.

PS.Va indemn sa cititi cu drag cat mai multa literatura duhovniceasca si aproape deloc din cea psihiatrica.

Ar fi bine ca preotii sa nu dea binecuvantari fiilor duhovnicesti catre astfel de „facultati” moderne de sorginte oculto-asiatica cu accente profund hinduse.

Doamne ajuta!

……………………………………………………………………………………

Ok,  abandonăm să consiliem pe mămicile necredincioase, ateiste, sau de alte confesiuni, care au suferit în urma avorturilor sau vor să ceară o părere înainte să se apuce ? Pe cele care vin la consiliere să întrebe dacă ar fi mai bine să se căsătorească şi să ţină copilul ? Pe cele care vin să se uite pe materiale şi mărturii audio-video, pliante, şi să vorbească cu alte femei care s-au fript din cauza avorturilor ?

Psihoterapia se practică în asociaţiile şi centrele creştine de luptă contra avortului din toate confesiunile în est şi vest, inclusiv în centrele din America de unde preluăm materiale şi buletine informative, ar trebui să renunţăm ?  

Florin Bodin

…………………………………………………………………………………………

Cu o specificaţie, mă refeream la ‘psihoterapia de grup’ care am studiat-o şi eu la facultate şi nu la cea de meditaţie tranzacţională (traszactional coaching).

Departe de mine să fiu de acord cu aruncarea a mii de lei pe câteva şedinţe de orice fel  şi cu atât mai puţin pe tehnici care vin mână în mână din hinduism ca şi yoga, la care nu aşi fi participat cu un mentor nici pe vremea liceului când eram interesat de ramura meditației transcendentale ce m-a tras mult în jos spiritual. 

Sunt două extreme şi pot fi recunoscuţi uşor după tarife şi costul materialelor, iar cei care au nevoie de ajutor de obicei sunt tot acei care nu au bani şi oricum nu sunt vizaţi de terapiştii celor care îşi distrug viaţa pentru o vocaţie, un job sau pentru reputaţie şi poziţie socială.

Şi dacă dăm un mesaj „trebuie să ne bazăm pe principiile Sfintelor Scripturi” trebuie să fim atenţi pentru că cineva care a învăţat empiric şi sistematic toată viaţa va lua o traducere a Bibliei în limba lui şi va căuta materiale de analizare sistematică a tuturor subiectelor care îi par a fi importante în domeniul său de activitate (pentru a lustrui talantul cu care deja lucrează pas cu pas).

Ci un creştin trebuie să se apropie prima dată de Dumnezeu, indiferent în ce domeniu profesează şi câte studii are, pentru ca printr-o smerenie care vine din interior prin post şi rugăciune să se facă mai mic, să analizeze de jos cele scrise în scripturi, principiile de care vorbesc preoţii şi misionarii, aşteptând să primim de sus în timp o lămurire mai bună cu privire la problemele noastre şi ale celor semenilor noşti.  

Vă contrazic că nu apar informaţii religioase în materialele care vin din vest, cel puţin am văzut că apar în unele materiale video cum era cel din articolul cu protestele din faţa unei biserici în faţa căreia este o clinică de avort, unde s-au ţinut predici despre avort Duminica în urma vizitei echipei pro-vita. E adevărat că pe alt gen de grupuri sunt mai multe materiale creştine care adresate persoanelor care se feresc de biserică sau provin dintr-un mediu care răspândeşte ateism. 

Florin.

………………………………………………………………………………………..

Câte procente are China faţă de Tailanda, România şi Federaţia Rusă ? Sau în sondaje la avorturi apare Tailanda ca parte din China ?

Dacă e tot una şi psihologii cu psihiatrii am putea renunţa la circuitele acestor medici de care de obicei se foloseşte sistemul când se îndreaptă într-o direcţie greşită şi tratamentele lor fac gaură în bugetul ţării. Poate aşa am avea mai mulţi cetăţeni capabili de muncă şi fiind integraţi într-o comunitate ar începe să-L mai caute şi pe Dumnezeu, şi poate aşa am ajunge o ţară normală codaşi la anticoncepţionale şi avorturi.

Ar trebui ca cei de care vorbiţi să facă mai multe materiale teologice, am văzut că s-au realizat şi montaje video la maternităţi cu diferite cazuri concrete şi filme documentare.  Nu înţeleg de ce nu s-a început imediat după ’89 poate nu ajungeam aici.

Doamne ajută.

Florin

………………………………………………………………………………………….

Pr.Gariel

Se pare nu m-ati inteles sau nu m-am putut eu face inteles prin expunerea mea.

A face disjungere prin acceptarea numai a partii „psihologice” si anularea celeilalte, este o greseala imensa.

Tocmai de aceea v-am dat ca „pilda” cazurile de doctori rusi care pleaca in tratarea bolilor trupesti de la terapii duhovnicesti.(Avdeev si Zorin)

Este vitala relatia psiholog(asistent si indrumator catre duhovnic)-duhovnic, unul poate indruma intr-o oarecare masura, iar celalat sterge din suflet radacina pacatului prin Sf.Taine ale Bisericii.(in situatia cand statul impune consiliere „psihologica” obligatorie)

Nu va inhamati la jugul vindecarii sufletului omenesc fara experienta unui duhovnic incercat!!

Problema pe care va trebui sa o infruntati nu este deloc usoara, deoarece faceti parte si dintr-un colegiu, presupun, care cu siguranta nu impartaseste viziunea Sf.Parinti.

Daca vreti, intr-adevar, sa ajutati omul in necazurile lui, luati Filocalia si Vietile Sfintilor, intrarmati-va cu rugaciunea si operati cu mila si iubire. Asta are nevoie un adevcarat cunoscator al sufletelor oamenilor:

CUNOASTERE DUMNEZEIASCA

PUTERE PRIN RUGACIUNE

JERFTA PRIN IUBIRE

Puneti ingredientele acestea si veti avea roade vrednice de bucurie.

Aruncati tot ceea ce face referire la Freud,Guenon si Jung. ABSOLUT TOT!

Puneti inceput crestinesc experientelor dvs si asa veti fi de ajutor omului in suferinta.

PS. Ispita ratiunii cazute a lumii moderne este foarte mare. Sa nu cumva sa incercati sa „iluminati” omul inainte de curatire.

………………………………………………………………………………………

Pr.Gabriel

Eu nu vin sa combat Provita. Doamne fereste! Cunosc misiunea lor si e una foarte frumoasa.

Eu ma ingrijorez de faptul ca se poate cade intr-o „terapie” fara TERAPEUT.

Lucrurile nu pot fi lasate pe mana oricui care pretinde ca a facut o scoala cu iz stiintific, cu atat mai putin psihologia, avand ca teren de bataie-sufletul omenesc.

Indreptarea omului trebuie sustinuta si de iertarea pacatelor, altfel omul ramane cu „bagaje” care-i poate atarna precum o piatra de moara.

Astazi, in felul in care se vorbeste, nu prea se mai face diferenta intre psihologie si psihiatrie. Atata timp cat cursurile cu materiale de tip freudian si intesate la maxim cu aroma din tochitura lui Jung sunt predate studentilor, cu certitudine putem spune ca directia este gresita total.

Trebuie o curatire la nivel de cunostinte si o asumare constienta a vietuirii crestine.

PS. De 200 de ani, forte oculte se lupta sa smulga Bisericii capacitatea de vindecare sufleteasca. Nu mai e un secret. Exista lucruri si lucrari care nu pot fi impacate prin insasi natura lor. Aici trebuie ajuns.Biserica este singura forta care poate aduce vindecarea sufleteasca si trupeasca, atat cat permite Dumnezeu.

Cand se va preda Evanghelia lui Hristos si Filocalia la Fac. de Psihologie, atunci am sa cred cu toata convingerea ca psihologul  va putea umbla la cea mai mare taina a Universului – sufletul omenesc.

………………………………………………………………………………………..

Eu cred ca este loc pentru toata lumea,daca exista credinta in Dumnezeu.Desigur ceea ce savarseste Dumnezeu prin preot nu poate savarsi un psiholog,dar si psihologia aduce un plus de cunoastere in ceea ce este omul ca fiinta sociala.Eu personal cunosc un psiholog ce lucreaza intr-un spital de psihiatrie,care se spovedeste si este un crestin practicant.

Sorin Adrian

………………………………………………………………………………………….

Pr.Gabriel

Draga Domnule Florin,

lucrurile sunt putin mai complicate. Dupa revolutia din ’89 intreg neamul romanesc era in deriva si accepta orice nu facea atingere cu comunismul. Pe langa cele pe care le asteptau romanii, au venit si cele la care nici nu se gandeau. Apoi, capacitatea de discernamant a fost tocita incet, incet, impunandu-se o linie directoare prin mass media, calul troian al intunecatilor europeni. S-au promovat concepte noi, precum libertatea femeilor, avorturile, incurajarea miscarii feministe, culminand, dupa mersul mondial, cu modelul corporatist. Toate aceste surogate au slabit constiinta religios-morala a poporului, care si asa era subreda. Astazi se vad deplin efectele generatiei ’70, reformata si construita pe cu totul alte precepte – filozofic-idealist-comuniste.

Misiunea Bisericii a fost si este ingreunata si de faptul ca s-a dorit neactivarea ei la nivel duhovnicesc si totodata, social. Biserica este un concurent pt. statul laic, desacralizat si indreptat catre ocultism (vezi razboiul”flacarii violet”,etc..) si totodata un inamic atunci cand interesele devin „conflicte deschise”.

 Tot ceea ce face Provita si Biserica nu este vazut cu ochi buni, deoarece oculta guvernamentala lucreaza cu instrumente de conducere care stimuleaza si cultiva intr-un mod feroce impatimirea natiei. O natie impatimita este una robita si dispusa compromisurilor.(asemenea alcoolicului care si-ar vinde si camasa in miez de iarna pt. 1 pahar de vodka) Parghiile economice dirijate prin banci si reglate prin supermarket-uri nu fac decat sa intretina natia intr-o stare de anestezie generala.

Oare nu vedeti ca 3 mai afaceri au luat proportii majore in Romania?

Bancile, supermarket-urile si farmaciile.

Iata „triada” oculta care formateaza continuu mintile oamenilor cu cea mai mare lucrare demonica – LACOMIA.

Si ar mai fi multe de spus…de ce nu s-a intamplat regenerarea noastra ca natie dupa revolutie.

……………………………………………………………………………………………

Nu prea vad nici o „oculta”! Sunt instinctele populare lasate libere, si oranduirea burghezo-mosiereasca a societatii in actiune.
Lupta pentru avorturi este veche si probabil ca isi are radacinile in cultul antic al lui Molok, amintit in Biblie.
Probabil multi sunt tineri si nu stiu ca motivul principal de ura impotriva lui Ceausescu a fost ca a limitat rezonabil avorturile.
De asemenea fiind tineri, nu stiu ca prin anii ’50 se faceau avorturi intr-o veselie.
Dan G

…………………………………………………………………………………………..

Pr.Gabriel

Poate ca nu vrei sa „vezi” oculta. O mare parte din aparatele de stat folosesc informatii de tip ocult-(vrajitoresc prin ghicitoare) sau de tip new-age-ist.Teosofia ca si Noua Ordine Mondiala se bazeaza pe ezoterie si ocultism. Nici nu mai este un mister ca multi fac parte din masonerie si ca aceasta cuprinde in interior si o parte ezoterica-oculta(satanica – e suficient sa-l vezi pe Oreste si ai sa-ti dai seama usor de latura „mistica” a masoneriei). Partea „ritualica” cu siguranta este oculta. Dosarul intocmit de I.P.S.Nicoale al Ardealului (+ 1955) si votat de Sf.Siond al Bisericii in sedinta din 11.03.1937 arata destul de clar despre radacinile, structura si idealurile masoneriei ca sunt de factura oculta, vrajitoreasca.
Poate tu nu crezi in astfel de lucruri, dar ele exista, indiferent de credinta sau necredinta ta. Exista atatia oameni care se vatama usor datorita acestor ritualuri. Insisi multi dintre ei recunosc asta, fara jena.

In lume nu poti fi decat ori cu Dumnezeu, ori cu vrajmasul, cale de mijloc nu exista (necredinta este calea vrajmasului)

PS. Politicieni, deputati si senatori +presedinti au apelat si apeleaza la diferite forme de ocultism si magie. Daca nu stiai asta pana acum, iata ca de acum o stii. Ca sunt mascate sub forme „pompoase” de „protectie energetica” sau „flacara violeta” sau sindromul „Vasulla”, este un trist si dureros adevar. Cred cu tarie ca cel putin 2 din 3 romani au apelat la o forma de magie si vrajitorie(fie ea si ghicitul in carti sau citiri de horoscoape)

……………………………………………………………………………………….

   Cititi va rog si:

EPIDEMIE? Jumatate din adolescentii americani indeplinesc ‘’criteriile pentru TULBURARE MINTALA’’. Cum stau oare lucrurile in Romania? Ce se intampla cand in loc de BISERICA, se merge la CABINETE DE PSIHOTERAPIE?

29 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. saccsiv said, on octombrie 18, 2010 at 4:00 pm

    Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

    https://saccsiv.wordpress.com/about/

    Apreciază

  2. Filip Carmen said, on octombrie 18, 2010 at 5:14 pm

    Din pacate..si eu am avut cateva traume serioase in viata mea. La prima trauma am cautat un psiholog-femeie. Alarma: incepuse sa ma invete mantre si tot felul de cuvinte, gesturi, exercitii..cu tenta yoghina. Eram plina de ura, durere, razbunare. Vroiam mai ales Razbunare! Dar a avut Dumnezeu grija sa-mi indrepte pasii spre El si am redescoperit biserica, pe IIsus si un duhovnic bun. De fiecare datá, in urma traumelor sufletului…m-am refugiat la maanstire. Acolo am intalnit maicute care m-au invatat ce inseamna sa uiti de tine, iubindu-ti aproapele. Acolo imi regaseam Linistea sufleteasca..
    Deci din propria experienta…Psihologia este o mare pacaleala….construita pe Demoni.
    Doamne ajuta!

    Apreciază

  3. acadennis said, on octombrie 18, 2010 at 6:05 pm

    Off „T”

    Americans Buying Guns In Preparation For Civil Unrest

    Americans are acquiring guns, silver and food stamps at record levels in reaction to the crumbling economy, trends indicative of a fearful public who are struggling financially and preparing for potential mass civil unrest in the aftermath of a total economic collapse.
    Source:
    http://www.prisonplanet.com/americans-buying-guns-in-preparation-for-civil-unrest.html

    Apreciază

  4. acadennis said, on octombrie 18, 2010 at 7:32 pm

    Off T

    Scientific American: Kill More Babies To Save Earth
    Source:
    http://www.infowars.com/scientific-american-kill-more-babies-to-save-earth/

    Apreciază

  5. prelain said, on octombrie 18, 2010 at 8:11 pm

    offtopic

    conform cu http://agenda.ro/news/news/35192/donarea-de-organe-dupa-moarte-optiune-in-cardul-de-sanatate.html#poll2

    ce parere ai despre donarea de organe? stiu ca biserica este de acord

    Apreciază

  6. chisinauian said, on octombrie 18, 2010 at 8:46 pm

    off topic

    interesant, se spune ca si Ahmadinejad participa la acelasi complot illuminati (masonic):

    http://www.abovetopsecret.com/forum/thread504757/pg1
    http://www.conspiracyplanet.com/channel.cfm?channelid=2&contentid=4720

    Apreciază

  7. Ruben said, on octombrie 18, 2010 at 8:52 pm

    @Pr.Gabriel say:

    Teologia profunda ortodoxa a Sf.Parinti ai Bisericii ne invata ca in Eden, Adam si Eva trebuiau sa urce, dupa ce au fost creati, trei mai trepte:

    1.Curatirea.
    2.Iluminarea.
    3.Indumnezeirea.
    END

    Nu contest valabilitatea celor spuse mai sus mai ales daca au fost graite de Sf.Parinti ai Biserici , dar din punct de logic ( stiu divinitatea este deasupra logici ) cred ca ar fi putut fi si asa :

    1.Curatirea. -Adam si Eva sunt fara pacat dar sunt datori sa asculte porunca –
    2.Indumnezeirea. -Vine ca rasplata a ascultari porunci Divine –
    3.Iluminarea. -Iar o data cu indumnezeirea vine si descoperirea binelui si a raului –

    De fapt Adam si Eva in versiunea de mai sus nu au mai asteptat faza a DOUA ci au vrut sa sara dierct la faza a TREIA crezant ca prin iluminare ei pot sa ajunga dumnezei fara Dumnezeu . Sarind de la faza UNU la faza TREI ei de fapt au pierdut faza a Doua si ca raspuns au pierdut comuniunea cu Dumnezeu si Indumnezeirea . Rezultatul il stim cu toti PACAT = MOARTEA .

    Daca si-ar fi pazit vrednicia si ar fi pazit porunca divina de a nu musca din mar , ei prin ascultarea de Dumnezeu s-ar fi Indumnezait si prin aceasta Indumnezaire ei ar fi dobandit iluminarea binelui si a raului . Ei ajungand la Indumnezaire vor fi fost ca Dumnezeu cunoscand binele si raul si atunci cand diavolul ar fi incercat sa-i ispiteasca ei ar fi recunoscut pacatul si l-ar fi refuzat .

    Din pacate iluminarea dobandita de om nu il ajuta sa se indumnezaiasca oricat se va agita omul si oricat va inainta in cele ale stintei . Dar Dumnezeu prin mila lui INFINITA cel care la dat pe fiul lui pentru a ne restaura din starea cazuta . Cred ca ar fi posibil sa redefinim din nou starile de mai sus :

    1.Iisus Hristos.
    2.Curatirea.
    3.Indumnezeirea.

    Apreciază

  8. SorinC said, on octombrie 18, 2010 at 8:57 pm

    @Saccsiv

    fii putin atent la reclamele pe care google le promoveaza pe blogul tau. De exemplu la articolul asta pe ultimul refresh aparea un anunt care promoveaza cartile lui Corut.

    Apreciază

    • saccsiv said, on octombrie 19, 2010 at 2:05 am

      SorinC

      E platforma gratuita si ca atare ei pun ce reclame le trece prin cap.

      Apreciază

      • Ciprian said, on octombrie 26, 2010 at 10:40 pm

        mie nu îmi apare nici o reclamă… și cam citesc pe aicea….

        Apreciază

  9. Ruben said, on octombrie 18, 2010 at 9:32 pm

    De ce spun ca ordinea

    1.Curatirea. +
    2.Iluminarea.
    =
    3.Indumnezeirea.

    Este ca formula mai aproape interesul sarpelui , nu el le-a zis el ca prin muscarea marului ei vor deveni ca Dumnezeu . Deci ei sunt Curati (1) au nevoie de Iluminare (2) ca sa devina ca Dumnezeu (3) . Exact formula de mai sus , ce-a care prin viclenia schimbarea fazelor DOI cu TREI a produs pacatul . Asta in cazul in care ordinea corecta ar fi fost :

    1.Curatirea.
    2.Indumnezeirea.
    3.Iluminarea.

    Da aceia ma intreb daca nu cumva sarpele in viclenia sa a stiut ca daca ii va convinge sa schimbe ordinea fazelor DOI cu TREI va produce pacatul , stind la fel de bine ca daca Adam si Eva nu il vor asculta si nu vor musca din mar , ei se vor indumnezei si prin iluminare ei il vor cunoaste pe ratacitor si el nu va mai putea niciodata sa subjuge neamul omenesc .

    P.S. Avertizez internauti ca cele scrise de mine mai sus sunt doar niste analize personale si nu au nimic de a face cu realitatea teologica .

    Apreciază

  10. Burtus said, on octombrie 19, 2010 at 12:53 am

    Psihologia , ca si psihiatria s-au pus in slujba guvernelor . Daca nu existau psihologi nu exista nici manipularea adusa pe culmile rafinamentului , psihologia reclamelor inselatoare , schimbarea obiceiurilor alimentare ale popoarelor s.a.m.d.

    Cu toate acestea , psihologia este o stiinta , si nu ar trebui sa vina in contradictie cu Dumnezeu , si nici Sa-L inlocuiasca (in sensul de de a crea omului iluzia ca exista ceva posibil fara Dumnezeu).

    Nu stiinta in sine este culpabila , dupa mine , ci psihologia aplicata si aservita celor mai imorale scopuri.

    In privinta curentelor terapeutice de tip Analiza Tranzactionala nu comentez ca sunt in domeniu.

    Apreciază

  11. gabriel said, on octombrie 19, 2010 at 2:13 am

    http://www.timeoutbucuresti.ro/gay-lesbian/6359/5084590/weekenduri-incendiare-in-pride.html
    nu imi vine sa cred, club gay in bucuresti, INAUGURAT ANUL TRECUT.
    trebuie sa se intample ceva cu tara noastra, si cu lumea in general, ca asa nu se mai poate.
    homosexualii vor plati. cei care sunt de acord cu ei vor plati. cei care le-au dat drepturi vor plati. Asta e sigur, sa se pregateasca!

    Apreciază

  12. Pr.Gabriel said, on octombrie 19, 2010 at 4:07 am

    Pt. Ruben.
    Sf.Parinti vorbesc de faptul ca Adam si Eva nu erau curatiti in stare de desavarsire, aceasta curatire trebuia, intr-un fel, consfintita prin examenul moral pe care trebuiau sa-l dea, pazirea poruncilor.
    Cuv.Serafim Rose spunea ca ceea ce ii lipsea lui Adam in Rai era tocmai..imaginatia.
    Diavolul nu face decat sa proiecteze in mintea acestora „imaginea” indumnezeirii. Faptul ca atat Eva cat si Adam si-au permis sa foloseasca imaginatia „crezandu-se dumnezei” i-a dus din stadiul curatirii (care nu era inca deplin, fara examen) in cel al iluminarii prin vointa proprie, neascultare. Dar, „iluminarea” aceasta, care ii da totusi lui Adam si Evei „cunostinta binelui si raului” se realizeaza cu calcarea voii dumnezeiesti.
    Nu faptul ca a mancat din marul cunostintei binelui si raului e problema ci neascultarea, caderea la examenul moral – paza poruncilor. Se putea, desigur, ca Dumnezeu sa-i fi dat cunostinta binelui si raului -iluminarea – chiar prin acel mar, daca nu ar fi ascultat de sarpe. Nu era nici un impediment pt. Adam sa ajunga la iluminare din „consumarea” marului ,la timpul poate randuit de Dumnezeu,daca el se gasea insa pe fagasul ascultarii poruncii divine.
    Aici e cheia.

    Pt. Burtus
    Marii Parinti ai Ortodoxiei ne spun ca de gasim o carte care vorbeste despre Hristos frumos, dar prezinta si unele idei care duc la erezie, atunci cartea trebuie aruncata sau arsa in foc.
    Si aici mi-aduc aminte ceva din Sf.Munte Athos.. Parintii de acolo erau oarecum contrariati de faptul ca noi traducem si folosim la facultate din cartile lui Origen.
    Ei il considerau eretic, pt. ca asta si este, eretic.. insa nu se atingeau de cartile lor, chiar daca ar fi avut o exegeza buna cu privir ela o chestiunea biblica.
    La fel si Parintele de la Rohia avea un mic „dialog” cu vrajmasul care il obliga sa fie de acord cu el in privinta unui adevar logico-matematic, si anume ca 2+2=4. Parintele ii rapsundea ca „nici de ar fi sa afirm ca Dumnezeu existam nu ma invoiesc cu tine pt. acest lucru”, deoarece, cum spunea Pr.Cleopa, „daca de faci frate cu satana pana treci puntea, la capatul puntii o sa fii si tu ca la fel ca el”

    Eu cred ca m-am facut lamurit..
    Nu cred ca trebuie sa „speculam” anumite „invataturi” din cartile acestor rataciti moderni care, unele pot fi bune, nu contest, insa cele mai multe sunt distrugatoare de suflet..
    Mai bine ma pazesc..
    Stiti proverbul romanesc” paza buna trece primejdia rea”

    Apreciază

    • Burtus said, on octombrie 19, 2010 at 4:45 am

      Stimate Parinte Gabriel , cred ca dumneavoastra va referiti la fapta diavoleasca de a amesteca adevarul cu minciuna , si prin asta de a crea confuzie.

      Dincolo de aceasta , eu cred ca este remarcabil faptul ca stiintele in general (intre care si psihologia) au evoluat de la materialismul inchistat , pana la ajunge sa demonstreze ele insele ca Dumnezeu exista. Aici ma refer in primul rand la matematica si fizica cuantica. Desigur e un pas mic in raport cu spiritualitatea Sfintilor Parinti care nu au avut nevoie de stiinta.

      Faptul ca orice stiinta are aplicabiltate , nu cred ca inculpa demersurile celor pasionati. Alfred Nobel poate ca nici nu s-a gandit cum vor fi folosite studiile sale.

      Cred ca pentru cei multi , faptul ca acum stiintele dovedesc ca nu materia creeaza spirit ,ci exact invers ,este un lucru bun.

      Apreciază

      • agerstress said, on octombrie 19, 2010 at 7:20 pm

        „Stiinta” este, cel putin ca intentie, un fel de „reverse engineering” a creatiei, cu alte cuvinte, o abordare frauduloasa a realitatii sinonima cu „muscatul din fructul oprit” (inclusiv ca efecte). Pe unele portiuni ne poate oferi anumite revelatii care coincid cu adevarul dar pe alte portiuni ne arunca in ratacire. Apoi, va rog sa observati cine beneficiaza intotdeauna cu prioritate maxima de toate „cuceririle stiintei” si chiar in mod absolut exclusiv cand este vorba de „cuceririle” mai recente.

        Apreciază

  13. Pr.Gabriel said, on octombrie 19, 2010 at 8:10 am

    Nu doresc sa intru in polemica,
    insa din p.d.v crestinesc, trebuie sa fim foarte atenti ce citim si ne insusim, deoarece fiecare carte contine un duh, care poate linisti sau tulbura sufletul.
    Am zis intr-un post ca vad cu ochi buni ceea ce fac Dr.Avdeev si Zorin, insa ei sunt infimi fata de caruselul in care a intrat omenirea.
    Uitati-va de ex, la J.C.Larchet, care cu toate ca a incercat sa prezinte psihologilor moderni la Congrese varianta sa in format patristic, a fost primit cu reticenta, deoarece, acestia, cum miros „ceva” religios, si pun eticheta „nestiintific”.
    Cred, ca toti acei asisteni psihologici care sunt sinceri cu ei si doresc vindecarea bolnavului de adevaratele patimi sufletesti, conlucrand cu preotul duhovnic si masura credintei si daruirii de sine, incep sa inteleaga adevarata natura umana.
    Insa, precum stiti si dvs., calea este cu totul alta.

    Un ex: In scoli, la inceputul anului, profesorii sunt „evaluati psihologic” cu teste care sunt sablonate pe teoriile sanscrite despre suflet si trup, amestecate cu elemente”exotice” de tantra yoga.
    Vi se pare normal ca intr-un astfel de „test” sa apara intrebari de genul (iarta-ma saccsiv):
    -Va placeti sa faceti xx? De cate ori faceti pe sapt? Dar pe luna?

    Pai, asa face duhovnicul unui pacatos? Ii stimuleaza fanteziile trupesti?
    Si asta e doar un caz..
    Iar rezultatele cele mare „slabe” cine credeti ca le obtin la aceste „teste” de adevarata magie hindusa?
    Va spun eu ca stiu:
    -Preotii suplinitori la catredrele de religie, apoi profesorii de religie, apoi doamnele batrane in prag de pensionare care merg la Biserica.. iar in calificativul lor scrie „persoane cu usoare capacitati de autocondamnare si pedepsire ca rezultat a unor convingeri personale, religioase”.

    Iar rezultatele cele mai „bune” stiti cine le au?
    – Profesorii tineri necasatoriti, distrati la maxim si cu convingeri total necrestinesti..

    Daca asta e societatea spre care ne indreptam, cu siguranta „stiintele” moderne sunt temelia mortii sufletului omenesc..
    Au semanat vant si acum se asteapta sa culeaga fructe?

    PS. Daca reusiti sa scoateti viitori candidati din acest carusel al nihilismului, faceti-o cu drag, ca veti primi rasplata mare in Ceruri pt. un suflet care se mantuieste.
    Cum zicea Cuv.Serafim Rose ” nu avem nevoie de o multime de psihologi ci de o armata de duhovnici”. Iar acela care „indeamna” viitorul preot sa se „specializeze” si prin fac. de „psihologie” , cu adevarat va duce turma in prapastie. Vai de capul lor! Sa nu dea Domnul asa ceva!

    Apreciază

  14. agerstress said, on octombrie 19, 2010 at 7:45 pm

    Psihologia este o stiinta (si am spus mai sus cum sta treaba cu stiinta) care este deja folosita si va fi folosita tot mai intens ca o arma impotriva noastra, o arma care nu ucide (numai) trupul ci tinteste si sufletul dupa cum sugera si Pr. Gabriel.
    Am sugerat in trecut ca ne-ar fi de folos sa studiem cu scop defensiv cateva notiuni de psihologie elementara pentru a intelege cum se actioneaza asupra creierelor noastre, pentru a ne cunoaste slabiciunile de la acest nivel si pentru a ne imuniza pe cat posibil la acest gen de atacuri. Mare atentie insa: este „arma” vrasmasului si daca ne-o insusim ca arma, cu scopuri ofensive, sau „lucrative” 🙂 devenim la fel ca el.
    sarpele din Eden s-a folosit de psihologie pentru a o ademeni pe Eva caci viclenia este un derivat al psihologiei. Daca nu ar exista aceasta legatura intima intre viclenie si psihologie, viclenia nu ar putea functiona pur si simplu. La temelia vicleniei se afla in mod incontestabil cunoasterea psihologiei potentialei victime. Orice forma de inselaciune are la baza ei exact aceasta „temelie”.
    Daca omul ar avea cu adevarat nevoie de un „vaccin”, acela ar trebui sa fie „vaccinul” impotriva atacurilor psihologice.

    Apreciază

    • Andreea said, on iulie 30, 2012 at 6:45 pm

      Mie un preot mi-a spus asa: „psihologia este o falsa stiinta”.

      Apreciază

  15. cristina said, on octombrie 19, 2010 at 9:12 pm

    Daca bine mi amintesc, cand am absolvit fac. de psihologie, mi era foarte clar ca n o sa ajung niciodata psiholog , terapeut, mi se parea totul atat de sec.Abia peste cativa ani am descoperit psihologia ortodoxa si mi am zis : ok acum totul pare sa capete un sens.:)

    Apreciază

  16. a4m said, on octombrie 22, 2010 at 4:47 am

    psihanaliza si adeptii ei sunt cele mai mari prostii din psihologie…chiar si psihologii sau profesorii universitari evita prostiile lui Freud/Jung si recunosc ca nu exista decat nebunie in teoriile lor… Mai sunt si alte abordari gresite in psihologie dar nu putem spune ca tot ce face psihologia e gresit… Se pot face atatea cu cei cu intarzieri mintale sau cu autism…nu oricine stie ce sa faca cu astfel de pacienti…am vazut cazuri de copii cu astfel de tulburari care au invatat sa se descurce singuri, sa manance,sa se imbrace, sa foloseasca toaleta,sa comunice(cateva cuvinte strict necesare)…in conditiile in care inainte de inceperea terapiei erau dependenti de adulti precum sunt bebelusii, si asta a fost posibila datorita teoriilor unor psihologi…la fel cred ca psihologii pot ajuta si tinerii cu probleme de comportament prin tehnici psihologice (nu poti sa-i spui din prima sa mearga la biserica si sa se spovedeasca, dar treptat il poti ajuta sa se trezeasca si il poti indrepta pe calea mantuirii). Bineinteles ca nu e usor sa scoti invataturile rele din toate teoriile psihologice, dar nu e nici imposibil…
    P.s. Exista si psihologi care se spovedesc si se impartasesc…exista si teologi si preotese care au extras doar ce este bun in psihologie.

    Apreciază

  17. Iustina-psiholog said, on decembrie 22, 2010 at 3:21 pm

    Pr. Gabriel

    Este foarte adevarat ce spuneti. Exista putini psihologi care au bunul simt si constiinta atat de necesare in sustinerea semenului aflat in dificultate. De fapt, psihologia este o stiinta foarte atractiva si complexa, dar care este cel mai greu de definit. Poate ca este cea mai „nestiinta” stiinta din toate. Tocmai din aceasta cauza ea rataceste prin practici orientale si devine nihilista pentru a fi „credibila” 9din pacate). Specialistii care imbratiseasza psihologia/psihoterapia/consilierea au o mare responsabilitate, atat fata de Dumnezeu cat si fata de clienti. Nu poti face psihologie daca nu esti curatit in permanenta, daca nu te apleci cu empatie , dragoste si rabdare catre omul care iti pune in palme sufletul sau. Cred ca este timpul ca psihologul ca colaboreze cu preotul. SINGURUL TAMADUITOR ESTE BUNUL DUMNEZEU IAR CEL MAI BUN MEDICAMENT ESTE SFANTUL MASLU. Psihologul este un profesionist (pentru ca acela care a primit mai mult va avea mai mare responsabilitate) care nu trebuie sa fie mai presus de aceste adevaruri.

    Apreciază

  18. […] DIALOGURI despre PSIHOLOGIE […]

    Apreciază

  19. […] DIALOGURI despre PSIHOLOGIE […]

    Apreciază

  20. Saccsiv - Weblog said, on aprilie 13, 2017 at 11:19 am

    […] DIALOGURI despre PSIHOLOGIE […]

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.