SACCSIV – blog ortodox

STUDIU: 120 de minute petrecute în faţa unui ecran de televizor sau de calculator au efecte dramatice asupra psihicului unui copil. Si cate ceva despre VIOLENTA DIN DESENELE ANIMATE

Posted in CALCULATOR, copii, DESENE ANIMATE, TELEVIZOR by saccsiv on octombrie 13, 2010

Spending just two hours in front of computers or the TV can make children unhappy, a study has found

   Citez din articolul Ce păţeşte copilul tău dacă se uită mai mult de două ore la televizor?:

   120 de minute petrecute în faţa unui ecran de televizor sau de calculator au efecte dramatice asupra psihicului un copil, avertizează un studiu recent

   Calculatorul sau privitul la televizor reprezintă recompensa pe care majoritatea copiilor o primesc din partea adulţilor. Evadarea în lumea de dincolo de ecran are însă efecte nebănuite asupra psihicului unui copil, avertizează specialiştii. Potrivit unui studiu recent, mai mult de 120 de minute petrecute zilnic în faţa monitorului unui computer sau televizorului provoacă copiilor traume psihologice, informează ediţia electronică a publicaţiei britanice Daily Mail. Efectele negative ale privitului excesiv la tv nu pot fi şterse şi nici compensate de exerciţiile fizice, susţin realizatorii studiului.

   Cercetarea, realizată pe un eşantion de 1.000 de copii cu vârste între 10 şi 11 ani, arată că un copil ţinut departe de telecomandă este un copil mai fericit decât cel care are televizorul sau calculatorul la discreţie.

   Dr. Angie Page de la Centrul de Sport, Nutriţie şi Sănătate al Universităţii din Bristol şi autor al studiului recomandă limitarea timpului petrecut de către un copil în faţa unui monitor sau ecran de televizor la maximum două ore pe zi. Mai mult, cercetătoarea susţine că, indiferent dacă un copil face sau nu mişcare, el este victima calculatorului sau a televizorului, datorită efectelor pe care acestea le au asupra psihicului.

   „Am descoperit că un copil poate suferi traume psihice, chiar dacă face mişcare în aer liber. Copiii trebuie încurajaţi să aibă activităţi fizice şi să-şi reducă timpul petrecut în faţa computerului sau a micului ecran”. Sigur, este greu să-i spui unui copil: «Ajunge cu televizorul», susţine dr. Page, dar „privitul timp de patru – cinci ore la televizor sau la calculator este nociv”. Cercetarea, efectuată pe eşantionul sus-menţionat, a relevat că minorii au la dispoziţie între programul de şcoală şi ora de culcare un timp liber de patru – cinci ore în medie, timp pe care şi-l petrec în faţa unui ecran. În acest caz, „limitarea timpului de vizionare la jumătate nu este de neconceput”, susţine dr. Page.

   Copiii românilor stau 20 de ore pe săptămână în faţa televizorului

   Potrivit unui studiu realizat de Educaţia 2000+ şi UNICEF, în România, copiii petrec 20 de ore săptămânal în faţa unui monitor, fie că este de televizor, fie de calculator. Cel mai mult îi ţin lipiţi de ecran desenele animate, eroi precum Dexter, Tom şi Jerry sau Diavolul Tazmanian populându-le universul. E normal, susţin psihologii. Animaţiile reprezintă un stil de viaţă, un model pentru cei mici.

   „Sunt puţine desenele animate care educă. De regulă, ele creează o stare de irascibilitate, de nervozitate sau chiar de depresie. Luăm bine-cunoscutele personaje Tom şi Jerry. Sunt copii care se bucură atunci când motanul Tom ia bătaie, dar de cele mai multe ori aceste conflicte între cele două personaje le provoacă celor mici starea de depresie”, a declarat pentru gândul Lena Rusti, psihoterapeut.

   Campionii violenţei animate

   Potrivit studiului „Măsurarea gradului de violenţă prezent în programele audiovizualului românesc”, realizat de Centrul de Studii Media şi Noi Tehnologii de Comunicare (CSMNTC), realizat în ianuarie 2009, violenţa fizică apare frecvent în programele de desene animate. Cercetarea a monitorizat posturile Cartoon Network, Jetix (actual Disney Channel, n.r.) şi Minimax timp de o săptămână (13 – 19 octombrie 2008).

   Conform cercetării, Cartoon Network era cel mai violent post de televiziune pentru copii dintre cele trei analizate: Cartoon Network, Jetix şi Minimax. Astfel, în programele Cartoon Network, în perioada monitorizată, s-au înregistrat 673 de acte de violenţă, la Jetix – 533 de acte de violenţă, iar la Minimax – 317. În ceea ce priveşte numărul de acte de violenţă per emisiune, cel mai violent canal era Jetix, urmat de Cartoon Network şi Minimax.

   Aceasta se explica, potrivit autorilor studiului, şi prin faptul că Jetix avea cele mai lungi emisiuni (emisiunea medie – de 27 minute, faţă de 18 minute pe Cartoon Network şi 17 minute pe Minimax). Cartoon Network era cel mai violent canal, nu doar prin frecvenţa actelor de violenţă, ci şi prin durata acestora (atât în ceea ce priveşte durata medie a unui act, de 18 secunde, cât şi în ceea ce priveşte cel mai lung act de violenţă), în timp ce Minimax rămânea cel mai puţin violent sub ambele aspecte. La nivel general, predomina violenţa de tip fizic, în peste 50% dintre cazuri.

   Singurul canal cu violenţa verbală majoritară a fost Minimax. Tot acesta a fost canalul cu cea mai multă violenţă de tip psihologic. În privinţa violenţei fizice, Cartoon Network se situa pe primul loc, iar Jetix, pe ultimul loc. Cea mai frecventă formă a violenţei fizice pe canalele de desene animate este „bătaia” (29%), urmată de „agresare/ ciocnire” (21%), „rănirea cu obiecte contondente” (10%) şi „rănirea cu arme de foc” (9%).

   Cititi va rog si:

5 moduri prin care televizorul te ucide lent

Jocurile pe calculator ne pot transforma copiii în criminali

Comentariul zilei (28.01.2010): Promovarea NOII ORDINI MONDIALE prin jocurile video si desenele animate

VIDEO (desene animate): SIMBOLURI in TOM & JERRY “The Fast & the Furry”. De ce atat de pe fata?

VIDEO: Mesajul nociv din productiile WALT DISNEY. Detalii despre greii companiei

VIDEO: Evolutia adolescentei MILEY CYRUS (Hannah Montana) …

11 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. saccsiv said, on octombrie 13, 2010 at 9:18 am

  Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

  https://saccsiv.wordpress.com/about/

  Apreciază

  • IOAN said, on octombrie 13, 2010 at 11:40 am

   ÎNTREBARE…REPREZINTĂ TELEVIZORUL ŞI CALCULATORUL INSTRUMENTE DE SPĂLARE ŞI MANIPULARE A CREIERULUI UMAN ?

   Apreciază

   • saccsiv said, on octombrie 13, 2010 at 11:49 am

    IOAN

    Cu un cutit poti taia paine sau omori un om. Cam asa e si cu televizorul si internetul.

    Apreciază

   • IOAN said, on octombrie 13, 2010 at 12:23 pm

    DA.. dacă stai să te gândeşti.. Câţi oameni folosesc spre bine aceste instrumente !!!

    Apreciază

 2. Ciprian said, on octombrie 13, 2010 at 10:48 am

  Am mai citit undeva că pe Jetix (sau unul dine ele) a fost un desen animat cu LESBIENE ca să fie tacâmul complet … și a fost revoltată populația și s-a retras… în Germania dacă nu mă înșel

  Apreciază

 3. danutza said, on octombrie 13, 2010 at 11:16 am

  in acest context, va recomand sa cititi cartile dlui biofizician virgiliu gheorghe despre efectele televizorului asupra mintii umane ( are mai multe carti pe aceasta tema) sau sa mergeti la conferintele dansului!

  Apreciază

 4. mircea said, on octombrie 13, 2010 at 5:58 pm

  Zicea Tolstoi inainte de 1900, cred, cam asa:

  Lumea fiind in esenta ei rea, tot ce accelereaza comunicarea si transmiterea de info intre oameni duce la amplificarea, extinderea, dezvoltarea mai rapida a raului. Si dadea exemplu de tren, telegraf

  Apreciază

 5. […] STUDIU: 120 de minute petrecute în faţa unui ecran de televizor sau de calculator au efecte dramat…  […]

  Apreciază

 6. Babih Radu-Mirel said, on februarie 28, 2011 at 6:45 pm

  Vad ca s-a trecut de la asasinatele psihiatrice la asasinatele cu ecrane de calculator din materiale nuclear-radioactive.Avem in casa 2 ecrane de acest tip,toata familia este in pericol,ecranele emit enorm de multe radiatii cancerigene,plus alte si alte enorme necazuri mai avem cu radiatia atmosferica si cosmica ce trece prin geamuri ,tavane si peretii prea subtiri.Aceste ecrane Inspiron si Asus care ne iradiaza familia,ar trebui inlocuite cu ecrane ne-radioactive,de exemplu Flatron,dar ,de unde sa se castige ca sa se plateasca ? Firefox nu vrea sa ne ajute,e mai mult oboseala cronica ,observ ca se predestineaza viitorul spre o noua catastrofa nucleara la centrala kozlodui,peste 20 de zile,azi e 28 februarie 2011,dar cine sa ia masuri de protectie,Wimbledon ?Poate era mai sanatos sa se lucreze numai cu hidrocentralele,energia nucleara fiind insuficient studiata teoretic ,deci,prea riscanta,prea toxica.

  Apreciază

 7. […] STUDIU: 120 de minute petrecute în faţa unui ecran de televizor sau de calculator au efecte dramat… […]

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: