SACCSIV – blog ortodox

O ANALIZA a interviului dat „Evenimentului Zilei” de RABINUL-SEF Sorin Rosen. “Mareşalul Antonescu e un criminal. Nu poate fi reabilitat”

Posted in antisemitism, EVREI, HOLOCAUST, Ion Antonescu, ISRAEL, palestinieni, RABINI, Romania by saccsiv on octombrie 12, 2010

   Citez din articolul Rabinul-şef Sorin Rosen: “Mareşalul Antonescu e un criminal. Nu poate fi reabilitat”:

   Rabinul-şef al comunităţilor evreieşti din România, Shlomo Sorin Rosen, vorbeşte într-un interviu special despre moştenirea Holocaustului orchestrat de regimul mareşalului Antonescu, despre vină, responsabilitate şi viitor, despre învăţăturile Talmudului şi forumişti, despre Mahmud Ahmadinejad şi mitralierele sprijinite de rafturile bibliotecilor din Israel. „Tot ceea ce trebuie ca răul să triumfe este ca oamenii buni să nu facă nimic”, avertizează acesta.

   Început de octombrie peste intersecţiile aglomerate ale Bucureştiului. Plouă mocăneşte. Biroul rabinului Shlomo Sorin Rosen e inundat de un aer seniorial şi cald.
  „Măcar atât vă pot oferi, puţină căldură”, glumeşte păstorul spiritual al comunităţilor evreieşti din România. E unul dintre cei mai tineri rabini din Europa. Are 32 de ani şi aproape zece mii de oameni pe care încearcă să îi ţină laolaltă.
   Pe 9 octombrie, pentru evreii români a fost o zi specială. Ziua Holocaustului. Recent, s-au împlinit şi şaptezeci de ani de la pogromul de la Dorohoi, borna de start a unei istorii sângeroase şi evitate. Moştenirea aceasta este, în egală măsură, a lor şi a noastră.

   EVZ: Istoria Holocaustului s-a construit pe clişee. “Evreul care îi păcăleşte pe ceilalţi”. “Evreul care, financiar, o duce mult mai bine decât ceilalţi”. Cum apar aceste clişee? Şi de ce rezistă ele?
   Shlomo Sorin Rosen: Holocaustul a plecat de la nişte ideologii ale purităţii rasei. Nişte ideologii complet aiurea care au prins rădăcini în condiţiile în care Europa avea probleme financiare. Modelul ţapului ispăşitor merge în perioade de criză. Întotdeauna se găseşte cineva pe care se poate arunca vina. Problema Holocaustului e foarte stranie în România.
   În toate războaiele ţării, evreii au luptat pentru România. Există monumente în cimitire, morminte de eroi cu nume evreieşti care şi-au dat viaţa pentru ţară. La un moment dat însă, fiind aliaţi cu Germania nazistă, cineva şi-a adus aminte că trebuie să dăm curs politicii de exterminare a evreilor.
   Cum vedeţi argumentele de tipul “Antonescu a încercat să-i salveze”?
   Sunt argumentele reciclate ale celor care încearcă să reabiliteze un criminal de război. Antonescu, oricum am vrea să-l reabilităm, nu poate avea această şansă. E complet aiurea să spui că i-a salvat pe evrei. Când a devenit clar că Germania pierde războiul, într-adevăr s-a dat ordinul de reîntoarcere în ţară a evreilor. Dar cine dăduse ordinul de trimitere la moarte? Tot Antonescu!
   Există stenograme din perioada respectivă în care Antonescu spune, şi citez din memorie acum, că nu îl interesează dacă va intra în istorie ca un criminal şi că vrea România curăţată de jidani.
   Nu era singurul purtător al unui astfel de discurs. Cred că aţi urmărit recentul scandal legat de moneda comemorativă înfăţişându-l pe primul patriarh BOR, Miron Cristea.
   În toate vremurile sunt promotori ai acestui tip de discurs. Să fim lămuriţi totuşi, comunitatea evreilor nu condamnă poporul român, nu vorbim aici de vină colectivă. Au existat responsabili. Statul român şi-a asumat recent această perioadă neagră din istoria României.
   De ce ajung evreii, în toate perioadele istorice, ţinte ale urii?
   Putem vorbi de anumite clişee puternice, pentru că în decursul istoriei s-au văzut manifestări de antisemitism chiar şi în absenţa evreilor.
   Ar putea fi relativa lor incapacitate de a se apăra un motiv? Mă referă aici strict la perioada Holocaustului.
   Corect, mai ales în condiţiile în care, la un moment dat în istoria României, nu erau cetăţeni şi nu aveau niciun drept. În Germania, pe de altă parte, fenomenul a fost şi mai interesant, pentru că acolo evreii nici măcar nu-şi declarau etnia, ci se considerau cetăţeni germani de religie mozaică. Probabil că nimeni n-o să poată pricepe până la capăt ideologia nazistă.
   Foarte mulţi o uită, totuşi, repede sau o resping pe de-a-ntregul.
   Asta e provocarea vremurilor noastre. Acum începe să se piardă generaţia războiului, oamenii care au trăit, care au văzut, care pot să vorbească despre mărturiile lor. Posibilitatea de a se repeta există întotdeauna. Posibilitatea ca un ticălos sau un nebun să vină la putere există.
   Scopul principal al adunărilor comemorative nu este ca supravieţuitorii să se întâlnească şi să-şi amintească de nişte momente pe care ar vrea mai degrabă să le uite. Scopul e de a transmite mai departe unei generaţii care n-a văzut aceste lucruri.
   Tinerii evrei români cum se raportează la experienţa Holocaustului?
   Amintirea Holocaustului e o parte din identitatea evreilor de pretutindeni. Sunt mulţi oameni care au părinţi implicaţi într-un fel sau altul în povestea asta. O bună prietenă îmi spunea, odată, că prima sa experienţă de viaţă e legată de imaginea mamei în faţa revolverelor legionare. Fenomenul a fost atât de mare încât nu există casă evreiască în care să nu fie cineva de plâns.
   Fie oameni cu morminte necunoscute prin pustietăţile Transnistriei, fie oameni despre care se cunoaşte, la oră şi la minut, când au ajuns la Auschwitz şi cum n-au mai plecat de acolo. Problemă mare e ce facem cu tinerii care nu au ocazia să intre în contact cu supravieţuitori sau nu sunt evrei.
   Cum le faceţi accesibilă informaţia?
   Există manuale alternative, de exemplu, dar marea provocare este de a convinge profesorii să nu evite subiectul. E un subiect incomod, fără doar şi poate, dar istoria e istorie, nu putem schimba faptele pentru că nu ne place ce auzim. Nu facem decât să ne ascundem de noi înşine şi riscăm ca, undeva, cineva să spună că nu s-a întâmplat.
   Vorbiţi de o realitate prezentă sau de un posibil pericol viitor?
   Există legi în România care pedepsec negarea Holocaustului, dar eu n-am auzit până acum de cineva care să fi fost condamnat, deşi opiniile de acest fel sunt prezente. Nu vreau să condamn un întreg sistem, dar adevărul e că sunt cazuri de tineri care pictează svastici pe pereţi şi îi ia poliţia, îi dojeneşte puţin şi-i trimite acasă. Să zicem că acestea ar fi manifestările minore.
   Dar ce te faci cu oamenii care de ani de zile neagă Holocaustul în publicaţii de mare tiraj? Există bloguri pline de ură, nu doar împotriva evreilor. La fel, pe forumurile ziarelor, dacă te uiţi pe comentarii te doare capul.
   Antisemitism într-o ţară în care mai sunt zece mii de evrei?
   Să ştiţi că în Polonia e mai dramatică situaţia. Eu cred că simplul fapt că a venit cineva şi a recunoscut public şi şi-a asumat nu doar o vină, ci şi o parte neagră din istoria ţării, e un pas înainte.

  • „Holocaustul nu e o problemă evreiască, Holocaustul este o problemă a omenirii. În sensul că el reprezintă ura faţă de celălalt, ura faţă de un oarecare pe care vrei să-l transformi în subom. Dacă evreii ar fi dispărut, s-ar fi trecut la alte categorii”, Shlomo Sorin Rosen

    DESPRE VINĂ
   „România nu este o ţară antisemită”

   Aveţi o explicaţie pentru faptul că în perioada comunistă, deşi în eşaloanele superioare ale puterii erau mulţi evrei, nu s-a discuta absolut deloc despre tragedia Holocaustului?
   Nu am, sincer, o explicaţie pentru asta, dar observ că, după ce evreii au fost învinuiţi pentru că erau evrei, acum sunt de vină şi pentru că au adus comunismul în România. Ecuaţia asta a victimelor este întotdeauna una perdantă. În primul rând, e un lucru îngrozitor atunci când oamenii încep să se joace cu cifre. “N-au murit 300.000, au murit doar 200.000″, de parcă aşa se diminuează grozăvia.
   Dacă a murit unul pentru că era evreu, tot un Holocaust este. În iudaism există o vorbă, “cine a salvat viaţa unui om a salvat întreaga omenire”. La fel, am putea spune că cine a luat viaţa unui om, a omorât întreaga omenire. Repet, oamenii care trăiesc astăzi în România nu pot fi acuzaţi pentru ce s-a întâmplat în urmă cu 70 de ani. N-au nicio vină pentru ce au făcut sau n-au făcut unii bunici de-ai lor.
   Îi putem acuza, totuşi, pentru refuzul de a cunoaşte?
   Îi putem acuza pentru asta, îi putem acuza pentru indiferenţă, îi putem acuza pentru revigorarea unor voci care îndeamnă la ură. Asta e partea cea mai tristă, că nu învăţăm din istorie. Trecem printr-o perioadă neagră, vedem cum dezumanizarea celuilalt aduce dezumanizarea propriei fiinţe, dar nu învăţăm.
   Vă loviţi în prezent de efectele acestei neînţelegeri?
   Cred că oamenii în România au învăţat. Eu merg pe stradă cu chipa pe cap şi nu mi s-a întâmplat să mi se zică altceva decât, eventual, “shalom”. Ba da, de fapt, mi-a zis cineva la un moment dat şi “heil Hitler”. Ok, ce să spun? Sunt şi nebuni pe lumea asta. N-am dat importanţă şi gata. România nu-i o ţară antisemită. Sunt doar unele voci care se tot aud şi nu înţeleg de ce este atât de greu să fie reduse la tăcere.

   CV DE RABIN

  • Shlomo Sorin Rosen s-a născut în anul 1978 în Bucureşti, într-o familie mixtă, mama sa fiind creştin ortodoxă, iar tatăl său, evreu. În 1993, călătoreşte pentru prima oară în Israel, experienţă care îi va inspira transformarea religioasă. Revenit în România, Sorin Rosen începe să frecventeze sinagoga, participând, în fiecare vineri seara, la rugăciuni împreuna cu alţi tineri evrei. La 18 ani, viitorul rabin optează pentru religia iudaică şi intră în legătură cu Marele Rabin al comunităţilor evreieşti din România, Menachem Hacohen. După absolvirea cursurilor Facultăţii de Automatică şi Calculatoare din cadrul Universităţii Politehnice, Rosen urmează studii rabinice la Institutul de Studii Iudaice „Yeshivat Chovevei Torah” din New York. La finalul celor patru ani şi jumătate de acomodare cu învăţăturile Torei şi ale Talmudului, tânărul evreu român se reîntoarce în ţară, unde este recomandat pentru funcţia de rabin-şef. Pe 30 septembrie 2007, Sorin Rosen a fost investit în funcţie chiar de mentorul său, Menachem Hacohen.

    FAŢĂ ÎN FAŢĂ CU FORUMIŞTII
   Dacă vă întreabă cineva ce sunteţi, ce răspundeţi ? Român sau evreu?
   Sunt român şi evreu, amândouă. Născut în România, crescut în România. Provin dintr-o familie mixtă şi mă identific atât cu valorile româneşti, cât şi cu cele evreieşti. Ştiu că se joacă jocul ăsta, “eşti mai întâi român sau evreu?”. Dar nu ai cum să separi lucrurile acestea. E ca şi cum ai tăia un om în două.
   Remarc însă că dilema asta e proprie tuturor minorităţilor din România: ucraineni, lipoveni, maghiari sau romi. Toţi oamenii ăştia sunt născuţi în România, trăiesc în valorile existente la ora actuală şi au nişte elemente de diversitate care ţin de propria lor etnie.
   Într-un interviu pentru Cotidianul din 2007 spuneaţi că unul dintre predecesorii dumneavoastră, Moses Rosen, a avut visul de a-i muta pe evreii români în Israel.
   Intr-adevăr, a existat această dorinţă a rabinului Rosen de a lua comunitatea de aici. Sunt însă oameni care au rămas şi pentru ei trebuie făcut ceva.
   Ca păstor spiritual al comunităţilor evreieşti din România, credeţi că există un viitor pentru evrei aici?
   De fiecare dată când mi se pune întrebarea asta, nu ştiu ce să răspund. Nu sunt profet, nu ştiu ce se va întâmpla în viitor. Comunitatea evreilor din România este una mică. Activitatea noastră este mult dincolo de aşteptările care s-ar ridica dacă ne-am uita doar la numărul nostru. Avem un patrimonoiu uriaş, zeci de sinagogi, opt sute şi ceva de cimitire. Avem o responsabilitate faţă de ele. Suntem puţini, dar avem o activitate vastă.
   Vreţi să creşteţi?
   E greu şi nu ştiu în ce măsură există un mare potenţial de creştere. Dar un potenţial de menţinere, există. Marea provocare este să-i implicăm pe tineri.
   Încercaţi să-i implicaţi în programele derulate şi pe neevrei ?
   Avem o politică a uşilor deschise. Dacă cineva vrea să vină să asiste la un serviciu religios în sinagogi, e binevenit. În urmă cu o lună, am avut un festival dedicat limbei idiş. Am avut câteva mii de oameni. A existat interes şi era clar un program de cultură evreiască.
   Relaţia cu Patriarhia Română cum e?
   Extraordinară. Prea Fericitul Daniel a fost investit în aceeaşi zi în care am fost investit şi eu. Sigur, există şi aici loc de îmbunătăţire, în sensul de diversificare şi intensificare a legăturilor.
   Cum rezolvaţi însă chestiunile legate de percepţia publică? Uitaţi-vă numai, desigur fără a fi scrupulos sociologic, la comentariile de pe forumuri în cazul subiectelor legate de evrei.
   Trebuie să ne uităm şi cine scrie pe forumuri. Şi eu am un site pe care public comentarii la pericopele biblice şi răspunsuri despre evrei şi iudaism. Am vreo 400 de comentarii, majoritatea pozitive, majoritatea publicate de neevrei. Mie nu mi s-a întâmplat niciodată să merg undeva şi să mi se spună ceva pentru că sunt evreu. Şi nici nu vreau să mi se întâmple. Majoritatea reacţiilor proaste cred că vin din necunoaştere.
   Cu alte cuvinte, semnalul ar fi: nu vă luaţi după reacţiile de pe internet, pentru că ele nu descriu o atitudine generală.
   Sub masca anonimatului, internetul dă ocazia unor manifestări de acest gen. Dacă aceste comentarii ar trebui făcute faţă în faţă, ele n-ar mai exista. Nu pot să zic decât că e trist că se întâmplă şi, mai ales, că nu există reacţie. Nu reacţiile negative, sub demnitatea umană, miră, ci faptul că ele nu sunt contracarate.
   Educaţia trebuie făcută inclusiv până la nivelul anulării pasivităţii. Se spune că tot ceea ce trebuie ca răul să triumfe, este ca oamenii buni să nu facă nimic. Uitaţi-vă la perioada Holocaustului, când, pe fondul unei pasivităţi, s-au produs nişte crime îngrozitoare.

   “Sub masca anonimatului, internetul dă ocazia unor manifestări aflate sub demnitatea umană”

  • „Poporul evreu are o coroană de ţap ispăşitor. Ăla pe care se arunca noroiul. E păcat pentru că evreii au contribuit enorm, inclusiv la bunăstarea României. Sunt oameni mari care au plecat de aici”, Shlomo Sorin Rosen

    DESPRE TALMUD
   “Evreii nu pun la cale ruinarea lumii”

   Ce îi învaţă Talmudul pe evrei? Vă întreb acest lucru pentru că am remarcat un fenomen: se extrag diverse pasaje din Talmud, care sunt prezentate ca probe ale atitudinii evreieşti faţă de adepţii altor confesiuni.
   Pentru cine nu ştie ce este Talmudul, nu am decât un răspuns: sunt falsuri, scoateri din context ordinare. În momentul în care scoţi un element din context şi nu ţii seama de perioada în care a fost scris, nu poţi decât minţi. Vă dau câteva exemple. Unele sunt pasaje care nu există deloc în Talmud, acuzaţii gratis. Alte pasaje sunt minciuni cu un iz de adevăr.
   Să zicem că există o discuţie talmudică pe o anumită temă, dar, dacă schimbi contextul în care s-a purtat discuţia, schimbi şi premisa de lucru. Tot aşa, dacă scoţi trei cuvinte dintr-un pasaj, care există, dar este infirmat câteva rânduri mai jos de opinia majoritară, atunci să iei de bună opinia unui rabin de acum trei mii de ani e o greşeală.
   Spuneţi că e nevoie, mai ales, de perspectiva timpului în care Talmudul a fost scris?
   Exact, Talmudul nu e o lucrare care se scrie astăzi. E o lucrare încheiată acum 1500 de ani, învârtită pe toate părţile de comunităţile evreieşti, generaţie după generaţie. A spune “iată ce scriu evreii” e o falsificare. Ai impresia că e o conspiraţie de oameni care stau la o masă şi pun la cale ruinarea lumii. Nu există aşa ceva.
   Evreul obişnuit aplică învăţăturile Talmudului în viaţa cotidiană?
   O spun cu tristeţe din poziţia de rabin, evreul mediu statistic nu cunoaşte Talmudul. Nu l-a citit, pur şi simplu. Paragrafele pe care “binevoitorii” le invocă sunt nişte scoateri din context ordinare.
   Există o ediţie în limba română a lucrării?
   Nu, există doar ediţii în franceză şi engleză. Ca să vă daţi seama, Talmudul are peste şapte mii de pagini. A spune “asta scrie Talmudul” este absurd. Sau a vorbi despre “păgânul” la care se face referire în Talmud ca despre creştinul de astăzi e o mare eroare. La vremea respectivă, existau idolatrii, era cultura politeistă, erau grecii, erau romanii. Aia e perioada Talmudului.
   Mai mult, de obicei, când un rabin ridică o voce, de obicei o ridică împotriva asupritorilor. Rabinii aceştia aveau în discursul lor şi idei de eliberare, acuzatoare la adresa culturii păgâne care îi sufoca. A lua acele pasaje şi a le pune în contextul actual, e ridicol.
   Libertate de expresie?
   În numele libertăţii de expresie putem să exprimăm şi lucruri care sunt dăunătoare societăţii în ansamblu. Şi atunci libertatea aceasta ar trebui temperată puţin. Din păcate, multă lume nu vrea să cunoască. Preferă să-şi păstreze nişte concepţii greşite.
   DESPRE INAMICII ISRAELULUI
   “Mă gândesc cu groază la Ahmadinejad”

   Cum vedeţi conflictul israeliano-palestinian? Sunt multe acuzaţii la adresa evreilor care vin din această zonă.
   Oricine are curiozitatea să deschidă o carte de istorie şi să vadă cum a decurs acest conflict, îşi dă seama că statul Israel n-a făcut altceva decât să se apere. Din 1948 până astăzi. Spuneţi-mi ce armată din lume anunţă public raidurile înainte? Şi, de cealaltă parte, ce armată de eliberare se ascunde printre civili şi aruncă câte o rachetă?
   Ce ţară din lume ar putea să reziste cu graniţa bombardată permanent, cu oameni care se aruncă în aer în autobuze civile? Statul Israel şi-a construit un zid! Ce vreţi mai defensiv decât un zid? Mai mult, Israelul a luptat cu proprii cetăţeni pentru a evacua Fâşia Gaza. Şi tot nu-i pace!
   De Mahmud Ahmadinejad ce spuneţi?
   E strigător la cer că i se dă voce, în foruri de cel mai înalt nivel, unui om care declară ca scop al ţării pe care o conduce ştergerea de pe hartă a Israelului. Ce să vorbească? Ce să spună? E un mesaj de ură, de distrugere din partea unui terorist. Mi-e teamă de ameninţarea lui!
   Vă spun sincer, mă gândesc cu groază la un astfel de om cu mâna pe un buton atomic. Bomba nucleară înseamnă moarte pentru milioane de oameni. Mulţi spun “e conflictul lor”, dar nu e aşa. Un nor radioactiv nu se opreşte la graniţă.
   Se simte în siguranţă un evreu obişnuit în Israel?
   În siguranţa obişnuinţei, aş spune. Acum e bine, în urmă cu ani erau atentate săptămânal. În condiţiile în care 99% erau dejucate. E înfiorător să trăieşti cu sentimentul că-ţi poţi trimite soţia sau copilul la magazin, după colţ, şi să nu se mai întoarcă. Nu e o situaţie normală, fără doar şi poate există consecinţe.
   Există pericolul ca aceşti oameni să fie contaminaţi de ură împotriva arabilor?
   Nu cred că e vorba de asta. Toată lumea suferă acolo, evrei şi arabi laolaltă. Există neevrei cetăţeni ai statului Israel care trăiesc în bună convieţuire cu evreii. Nu e vorba despre ură, toţi au de pierdut. Uitaţi-vă la turism, una din principalele surse de finanţare, care a căzut înfiorător. Dacă israelianul s-a obişnuit cu ameninţarea, turistul n-a făcut-o.
   În 2002, am avut un şoc când am fost lângă Ierusalim şi, urcându-mă în autobuz, am văzut geamuri blindate. Tot atunci, am văzut la o instituţie de studii iudaice, tineri de 20 de ani care veneau cu arma pe umăr, o aşezau pe rastelul de cărţi, citeau o oră şi după aia îşi luau arma şi plecau. Asta e realitatea în Israel.

   Comentariu saccsiv:

   Si totusi, SHIMON PERES spunea in recenta sa vizita in Romania: „in vremuri ale nazismului, Romania a ajutat la salvarea a 400.000 de evrei”.

   Referitor la Patriarhul Miron Cristea, cititi va rog si:

Ambasadorul SUA, EVREUL Mark Gitenstein: Sunt foarte dezamagit de decizia BNR de a emite o moneda cu patriarhul Miron Cristea

Muzeul Holocaustului din SUA considera ca Patriarhul Miron Cristea a fost anti semit si cere BNR să retragă din circulaţie o monedă comemorativă cu portretul sau …

INSISTENTA: Muzeul Holocaustului considea ca refuzul BNR de a retrage  moneda cu patriarhul Miron Cristea este “O DECIZIE NECHIBZUITA”

   Legat de al doilea razboi mondial, se evita o tema esentiala: actiunile unor evrei grei din zona tarilor aliate.

   La articolul SIONISMUL – propunere de dezbatere pornind de la filmul “Rabini contra sionism”, gasiti o inregistrare video in care cativa rabini explica intr-o emisiune televizata motivul pentru care au o atitudine contrara sionismului. Aflam ca chiar si in 1944 puteau fi salvati multi dintre evreii din Ungaria, deoarece nazistii, flamanzi fiind dupa fonduri, au fost deschisi unei intelegeri de tip „evrei contra bani„, insa ELITELE bogatane sioniste n-au fost de acord … Oare de ce?

   Dr. Nahum Goldman (1894 – 1982), presedinte al World Zionist Organization, avertiza in 1958 la World Jewish Conference in Geneva:

   „Un declin al puternicului curent anti-semitism sincer, ar putea constiutui un nou pericol pentru supravietuirea evreiasca. Disparitia anti-semitismului va avea efecte foarte negative asupra activitatii noastre

   Iar rabinii observa foarte bine folosirea holocaustului ca formidabila unealta si nu sunt de acord cu aceasta. Mai spun ei ca marea problema din Orientul Apropiat este actuala formula de stat a Israelului, generatoare de mega probleme voite. Amintesc ca sute de ani evreii aveau comunitati ce traiau in buna intelegere cu musulmanii, pana cand sionistii s-au gandit ca nu este bine asa …

   In afara celor spuse in inregistrare, sa ne mai amintim si de istoria celor 930 de evrei imbarcati in 1939 pe S.S. St. Louis cu destinatia America de Nord, cu speranta ca se vor putea refugia in una din tarile acestui continent. Insa pe rand Cuba si SUA i-a refuzat! Au fost nevoiti sa se intoarca. Toti cei debarcati pe batranul continent au ajuns in lagarele de exterminare … 

   Unul dintre cei mai activi luptatori impotriva Federal Reserve a fost politicianul republican Louis Thomas McFadden (1876-1936), Chairman al United States House Committee on Banking and Currency 1920-1931. Iata o mostra din discursul sau anti ELITE din perioada trimfului nazist din Germania:

   “Dupa primul razboi mondial Germania a cazut in mainile bancherilor internationali care acum o conduc si o aprovizioneaza dar o si imobilizeaza. I-au cumparat industria, i-au luat resursele, ii controleaza industria si utilitatile publice.

   Bancherii internationali subventioneaza actualul guvern al Germaniei si de asemenea aprovizioneaza fiecare dolar din banii pe care Adolf Hitler i-a folosit in campania sa risipitoare. Prin intermediul Federal Reserve Board peste 30 de miliarde dolari din banii americanilor au fost pompati spre Germania. Cu totii ati auzit de cheltuielile ce au loc in Germania: locuinte moderniste, marele ei planetarium, salile ei de gimnastica, bazinele de inot, autostrazile ei, fabricile ei perfecte. Toate acestea au fost facute cu banii nostrii. Toate acestea au fost daruite Germaniei prin intermediul Federal Reserve Board.

   Federal Reserve Board a pompat atat de multe miliarde de dolari spre Germania, incat nici nu indraznesc sa spuna suma totala.”

   Tot el acuza bancherii de pe Wall Street ca au subventionat revolutia bolsevica prin intermediul Federal Reserve Board si ca au cauzat deliberat Marea Depresie. A platit insa pentru lupta sa. Odata s-a tras asupra lui iar mai apoi a fost otravit …

   Dar Federal Reserve a fost creata de cateva extrem de puternice familii … evreiesti:

„The Money Masters” – un excelent documentar despre modul in care ROTHSCHILD si locotenentii lor stapanesc sistemul financiar-bancar mondial

   Stephen Samuel Wise (1874-1949), nascut in Ungaria, plecat in SUA, a fost lider sionist. Fondator al New York Federation of Zionist Societies in 1887. Secretar onorific al Federation of American Zionists, colaborator apropriat al lui Theodor Herzl. Prieten apropriat al presedintelui mason Franklin Delano Roosevelt.

   Intr-o conferinta in New Jersey din 1911 a spus:

   „Marti presedintele Princeton University va fi ales guvernatorul statului vostru. Nu-si va termina mandatul si va fi ales presedintele SUA. In martie 1917 va fi pentru a doua oara presedinte. Va fi unul din cei mai mari presedinti din istoria Americii

   Vorbea despre Woodrow Wilson … Dupa cum vedeti, in istoria moderna a lumii democrate, alegerile sunt de ochii lumii, in fapt sunt desemnari. Aidoma s-au petrecut lucrurile si cu presedintele Obama. Cititi va rog Detalii esentiale despre PAPUSARII si sforile prin care este manuit presedintele marioneta Barack Obama. De fapt chiar Woodrow Wilson recunostea acest lucru:

   “Unii dintre cei mai mari oameni din Statele Unite, din domeniul comertului si productiei, se tem de ceva. Ei stiu ca undeva exista o putere atât de organizata, atât de subtila, atât de atenta, atât de completa, de perseverenta încât nu au curajul sa o vorbeasca de rau sau sa o condamne, decât în soapta.“

   In 1914, Stephen Samuel Wise co-fondeaza NAACP (National Association for the Advancement of Colored People) impreuna cu evreul Jacob Schiff, unul din fondatorii Federal Reserve.  

   Co presedinte al American Zionist Emergency Council, precursor al American Israel Public Affairs Committee (AIPAC).

   In primavara anului 1941 a decis un embargo complet al tuturor ajutoarelor catre evreii din tarile ocupate de nazisti. In acest sens a trimise ordine stricte delegatilor Congresului Mondial Evreiesc din Londra si Geneva: “Toate operatiunile catre Polonia trebuie sa inceteze imediat. Si in engleza imediat inseamna IMEDIAT, nu in viitor”. Asta se leaga cu ce spuneau acei rabini invitati la acea emisiune televizata.

   Din nefericire, cutremuratorul adevar acesta este: puternice si influente familii evreiesti, impreuna cu apropriati colaboratori ai lor, i-au finantat pe national-socialisti …  

NAZISMUL (partea 2): finantatorii si sustinatorii national-socialismului 

   Evreii simpli si multi au avut de suferit in urma prigoanei naziste. Asta trebuie tinut minte. De ce insa unii dintre evreii contemporani par a face ceea ce altii le-au facut stramosilor lor? Cititi va rog:

Cateva motive pentru care sunt urati evreii, Gaza, rabini contra sionism

GRAV. In recenta sa carte, “The King’s Torah”, RABINUL Yitzhak Shapira scrie ca: “EVREII POT UCIDE GOIMI, fie ei si copii” …

   Intrebat de Evenimentul zilei: Aveţi o explicaţie pentru faptul că în perioada comunistă, deşi în eşaloanele superioare ale puterii erau mulţi evrei, nu s-a discuta absolut deloc despre tragedia Holocaustului?
   Rabinul Shlomo Sorin Rosen raspunde:

   Nu am, sincer, o explicaţie pentru asta, dar observ că, după ce evreii au fost învinuiţi pentru că erau evrei, acum sunt de vină şi pentru că au adus comunismul în România.

   Pare a nega faptul ca foarte multi evrei conduceau partidele bolsevice. De ce oare?

   In Jewish Chronicle, Londra, 4 aprilie 1919, se scria:

   „Conceptiile bolsevice sunt in majoritatea punctelor in armonie cu ideea de iudaism

   La acea data 477 din ceie 545 de oficialitati bolsevice erau evrei.

   Winston Churchill, in Illustrated Sunday Herald, 8 februarie 1920:

   “Din zilele lui Weishaupt , Karl Marx, Trotki, Bela Kuhn, Rosa Luxemburg si Ema Goldman, conspiratia acestei lumi a luat amploare. Aceasta conspiratie a jucat un rol recunoscut în Revolutia Franceza. A fost izvorul fiecarei miscari subversive în secolul 19. Si acum, în sfârsit, aceasta banda de personalitati extraordinare din lumea interlopa a marilor orase din Europa si America i-a tras de par pe rusi si au devenit conducatorii acelui enorm imperiu.“

   Cititi va rog si:

VIDEO: Agenti sovietici (EVREI) in Romania. Completari pentru a se intelege ca ticalosul COMUNISM n-a fost inventat de STALIN si nici n-a aparut in RUSIA … Ceea ce s-a petrecut a fost doar o repetitie a ceea ce se doreste sa fie …

   Intrebat fiind Se simte în siguranţă un evreu obişnuit în Israel?, rabinul raspunde:
   În siguranţa obişnuinţei, aş spune. Acum e bine, în urmă cu ani erau atentate săptămânal. În condiţiile în care 99% erau dejucate. E înfiorător să trăieşti cu sentimentul că-ţi poţi trimite soţia sau copilul la magazin, după colţ, şi să nu se mai întoarcă. Nu e o situaţie normală, fără doar şi poate există consecinţe.
   Trebuie inteles ca acei teroristi se infiltreaza printre masele de palestinieni ce circula prin Israel. Ce cauta acele multimi acolo? Muncesc … De ce au nevoie evreii de acea forta de munca? Nu stiu.

   Cititi va rog si:

VIDEO (si trascriptul): RABINI despre SFARSITUL VREMURILOR si … MESIA

VIDEO – Felix Koppelman, presedintele comunitatii evreiesti Oradea: IMPLANTUL CU CIP ESTE NECESAR

   NOTA:

   Blogul este fara moderare, insa pe masura ce voi depista comentarii de genul „toti evreii fac si dreg” sau „moarte evreilor” sau „afara cu evreii din tara”, etc. le voi sterge.

   Trebuie inteles ca un crestin nu poate fi antisemit. Folosesc acest termen, desi e incorect, caci semiti sunt si arabii, dar a intrat in limbajul comun.

   Trebuie sa ne amintim de marii Sfinti din randurile popoarului lui Israel si de faptul ca multi evrei se vor trezi in vremurile apocaliptice.

42 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. saccsiv said, on octombrie 12, 2010 at 10:31 am

    Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

    https://saccsiv.wordpress.com/about/

    Apreciază

  2. […] O analiza extinsa a interviului gasiti la Saacsiv. […]

    Apreciază

  3. Cosmin said, on octombrie 12, 2010 at 1:56 pm

    Zilele trecute am vazut documentarul „Auschwitz.The.Nazis.and.the.’Final Solution’.PAL.DVD-RO.THx” luat de pe torrente, in care la un moment dat se precizeaza clar faptul ca Romania sub obladuirea lui Antonescu a refuzat sa colaboreze cu Germania Nazista, in ceea ce priveste strangerea evrelor si trimiterea lor in lagare de concentrare, in ciuda faptului ca eram aliati ai Germaniai Naziste. NU acelasi lucru se poate spune despre UNgaria, care sub obladuirea lui Horty a comunicat Reich-ului ca se vor ocupa sa-i stranga pe evrei si sa-i tirmita in lagare, fara sa li se ceara in mod expres acest lucru.

    Doamne pazeste!

    Apreciază

  4. Ion de la Chiuiesti said, on octombrie 12, 2010 at 2:00 pm

    Nimeni nu poate lua poporului roman respectul si dragostea pe care i-o poarta Maresalului. Tinerelul asta trebuie sa respecte linia pe care i-au impus-o cei care-l sponsorizeaza si care-l tin in functia asta. Vorbeste prostii!

    Apreciază

  5. danutza said, on octombrie 12, 2010 at 2:16 pm

    despre holocaustul rosu cand se va vorbi? cand se va vorbi despre sutele de milioane de crime facute in numele ideologiei comuniste, a carui parinte este un evreu ???dar despre instaurarea comunismului de catre evrei sau cu sprijinul lor?

    Apreciază

    • saccsiv said, on octombrie 12, 2010 at 3:18 pm

      danutza

      Ca bine zici.

      Documentare celebre: „THE SOVIET STORY” (Povestea sovietelor), subtitrare in limba romana. O excelenta demonstratie a radacinii comune COMUNISM – NAZISM. Completari necesare

      https://saccsiv.wordpress.com/2009/12/07/documentare-celebre-%E2%80%9Ethe-soviet-story%E2%80%9D-povestea-sovietelor-subtitrare-in-limba-romana-o-excelenta-demonstratie-a-radacinii-comune-comunism-%E2%80%93-nazism-completari-necesare/

      Apreciază

    • Mos Ioan said, on octombrie 12, 2010 at 8:24 pm

      Danutza ai dreptate. Înca mai asteptam recunoasterea milioanelor de victime sub comunisti……. Guvernele occidentale criminale si guvernul român criminal nu se grabesc sa vorbeasca de HOLOCAUSTUL ROSU, iar toate aceste guverne ticaloase despagubesc statul Israel, stat care nu exista în timpul celui de-al doilea razboi mondial. Statul Israel a luat fiinta în 1948, asa ca popoarele muncesc si platesc miliarde de euro acestor iude care îsi bat joc de o planeta întreaga.
      Guvernul tradator român în frunte cu Traian Basescu a platit 20.000.000.000.(miliarde) euro statului Israel, ca despagubire de razboi, stat care, deci, nu exista în perioada celui de-al doilea razboi mondial.
      RUSINE TUTUROR GUVERNELOR CARE ÎNFOMETEAZA MILIARDE DE OAMENI PENTRU A AJUTA UN GUVERN CRIMINAL CARE ÎI BOMBARDEAZA PE FRATII NOSTRI PALESTINIENI!

      Apreciază

  6. Relu said, on octombrie 12, 2010 at 2:50 pm

    Maresalul Antonescu va fi mereu in sufletele noastre,Dumnezeu sa odihneasca sufletul sau!Noi ne cunoastem si ne cinstim eroii,indiferent de ceea ce spun unii.Nici evreii,nici rusii,nici ungurii si nimeni altcineva nu are dreptul de a ne scrie noua istoria!

    Apreciază

  7. real said, on octombrie 12, 2010 at 3:51 pm

    http://spaceghetto.st/sgd/index.php?q=node/46407

    evreii sunt noii nazisti. in linkul de sus puteti vedea ce fac cu palestinienii. jegosii

    Apreciază

    • saccsiv said, on octombrie 12, 2010 at 4:00 pm

      real

      Putem respecta ceea ce am cerut la finalul articolului? Adica sa nu generalizam?

      Apreciază

  8. vasilica said, on octombrie 12, 2010 at 5:54 pm

    alex
    Cred ca ai gresit site-ul…Foarte urat din partea ta …
    Asti sa taci e o virtute mai mare decat a sti sa vorbesti….
    [Sfantul Ambrozie]f
    ”Calatorule ce vi din lumea ta,opreste-ti pasii si gandul in fata Sfantului Altar,PLEACA-TI GENUNCHII,INCHINA-TE,RIDICA-TI OCHII CATRE DUMNEZEU si EL iti va trimite PACE si LINISTE IN SUFLET;

    Apreciază

  9. Lidia said, on octombrie 12, 2010 at 7:03 pm

    Am fost in Israel acum doi ani si am stat mai mult de-o luna, la niste prieteni evrei ( nascuti acolo, nu emigrati). M-au dus prin toata tara, am vizitat toate locurile religioase, atat crestine ( eu sunt crestina ortodoxa), cat si iudaice, inclusiv moschei…am plecat de aici cu inima stransa, crezand ca ori mor pe acolo aiurea, ori evreii nu ma vor vedea cu ochi buni, ori…acum, citind articolul de mai sus si comentariile, pot afirma ca e cazul sa terminam cu orice tip de discriminare! Suntem in mileniul 3 si avem tot felul de pretentii de la rasa umana, dar nu am evoluat mental nici cat o amoeba!Cand oamenii sunt fata in fata si impart aceeasi masa, toate dezacordurile intretinute de ideologii si istorie, cad. Nici romanii nu sar in sus de fericire cand aud sau citesc ca in strainatate sunt facuti „hoti” sau „tigani, cand din cauza cate unui infractor, toata natia e pusa la zid si ti-e rusina sa mai iesi din tara…crestinismul a pornit din iudaism, Iisus a fost evreu si a respectat Legea iudaica cat timp a fost pe pamant. Fie si pentru atat, ar trebui sa incetam odata cu invectivele care nu dovedesc decat ignoranta noastra intr-ale istoriei religiilor…

    Apreciază

    • Daniel said, on octombrie 12, 2010 at 8:40 pm

      Ce nu intelegi tu Lidia este ca nu pe evreii ii condamnam noi cu pe acei evrei care sunt in capul relelor (cei despre care spuneau si acei rabini in linkul de mai sus postat de saccsiv ca desi puteau sa salveze evreii morti in lagare nu au facut-o) si pe urmasii lor care sunt continuatorii operelor parintilor lor. Si inca ceva, nu toti evreii care se dau evrei sunt evrei adevarati, f multi dintre ei sunt de fapt kzari convertiti (stiu ca saccsiv a avut parca cateva articole despre asta, o sa mai caut si eu niste materiale despre asta, gasisem ceva la un moment dat legat de acest subiect)
      Iarta-ma daca te-am suparat cumva cu comentariul meu

      Daniel
      Ps: multi dintre ei nici macar nu mai sunt adevarati evrei ci masoni sau iluminati … etc.

      Apreciază

    • tataia said, on octombrie 13, 2010 at 9:36 am

      Chestia cu mileniul 3 si „evolutia mentala” suna intocmai a invatatura new age. Noi sintem crestini si stim ca lumea nu evolueaza, aceasta este o minciuna, ci involueaza, adica decade. Toata omenirea acum este mult mai decazuta decit acum 1000 de ani. Tolerarea avorturilor, a homosexualitatii, expunerea copiilor de la virste din ce in ce mai fragede la materiale cu continut sexual sau violenta, goana nebuna dupa tehnologie din ce in ce mai noua NU REPREZINTA evolutie ci din contra involutie, decadere.

      Apreciază

      • Lidia said, on octombrie 13, 2010 at 12:29 pm

        O scrisesem ironic, tataia…faptul ca avem pretentii e penibil, discrepanta intre ceea ce pretindem ca suntem si ceea ce suntem…si a fi crestin nu cred ca presupune sa involuezi mental…se poate evolua si fara a fi new-age-sit, zic eu, in prostia-mi nemasurata…chiar Iisus ne da directiile…sunt de acord ca toate libertatile si asa-zise drepturi ale minoritatilor de tot felul nu fac decat sa duca la degradare morala si, implict spirituala si toate acestea, sub ambalajul emanciparii prost vandute

        Apreciază

  10. Mos Ioan said, on octombrie 12, 2010 at 8:26 pm

    Rabinul asta este un sarpe veninos care scuipa otrava si minciuni ……..

    Apreciază

  11. Mos Ioan said, on octombrie 12, 2010 at 8:35 pm

    Statul Israel nu exista în timpul celui de-al doilea razboi mondial, el a fost creat în anul 1948…deci nu înteleg de ce guvernele îl tot despagubesc cu miliarde de euro….
    miliarde de oameni muncesc ca sa-i plateasca pe ei ….si holocaustul lor…. Guvernul român criminal a platit statului Israel 20.000.000.000.( miliarde ) euro, stat care nu exista, deci, în timpul celui de-al doilea razboi mondial…
    Românii crapa de foame, iar guvernantii nostri ticalosi arunca cu banii pe fereastra….
    Oare când vor fi despagubiti cei care au suferit sub Comunismul finantat de sionisti…???

    Apreciază

  12. Lidia said, on octombrie 12, 2010 at 9:04 pm

    Domnilor, eu stiu un lucru: ca daca cred in Iisus trebuie sa-L si cred pe El! Si daca Iisus insusi nu a dat cu pietre in nimeni, nici chiar in pacatosi, ci dimpotriva, ei au fost primii pe care s-a dus sa-i indrepte, cine suntem noi, eu, sa ma cred indreptatita sa etichetez, de la distanta, fara sa cunosc bine( nici pe mine insami) pe unii si altii? Cum pot sa stiu cine e autentic si cine fals, vorbind de oricine pe lumea asta? Am avut surpriza sa constat chiar ca vechi prieteni s-au dovedit a fi ce nu pareau…aflam cateodata ca in propria familie, cutare unchi, chiar tatal sau mama au facut in tinerete chestii de care cel putin te minunezi…stam cu soti, sotii despre care, in realiatate, e posibil sa nu stim chiar tot…mai trist e ca si noi romanii nu facem nimci sa ne schimbam, desi toata ziua ne criticam ca popor…vecinii mei critica pe cei care fac mizerie, dupa care arunca chistocul de tigara pe jos…as putea innebuni stand sa vad observ absurdul psitei omenesti, dar atunci ma intorc iarasi la Iisus, si din nou Il cred pe El, cum ca o data lucrurile se vor schimba si ca exista o judecata pentru fiecare…cei care se dau evrei si fac , sub acoperire, ticalosii vor avea si ei timpul judecatii lor, eu tot cred ca „nu mor caii cand vor cainii”…dar avem atatia evrei care au schimbat lumea, avem evrei si in stiinta, arta, cultura de nu le mai stim socoteala…cu ei ce facem? dam cu pietre si in Steinhard, de exemplu?
    De asta uras generalizarile…bine ca macar nu m-ati injurat, cum se practica pe forumuri cand exista diferente de opinii..va raman recunsocatoare pentru asta…
    Multumesc, Kery, sunt o „copila” de 44 ani!

    Apreciază

    • gherasim said, on octombrie 13, 2010 at 11:03 am

      1. ti s-a explicat mai sus ca nu generalizam ci o anume „casta” a lor este luata in analiza, asadar, citeste mai atent.
      2. nu stiu care’s cainii si care’s caii, poate explici;
      3. poti stii cine e autentic si cine e fals aplecandu-te mai mult asupra istoriei neamului nostru in special si a istoriei ultimilor 5o de ani in general;
      4. pana nu te vei cunoaste pe tine nici nu ai cum cunoaste pe altii si deci nici nu poti emite judecati fie ele generale si ambigue ca cea de mai sus;
      5. dupa ce vei citi acest raspuns nu trebuie sa te inflamezi ci sa ramai calma si sa judeci, probabil astfel, citez din memoria ta: „bai, dar daca oamenii astia au dreptate? eu inclin sa cred ca eu am dreptate DAR hai sa studiez mai mult si sa confirm ori infirm parerea lor”;
      6. inventarierea evreilor care au contribuit la progresul omenirii e de prisos: vrei sa enumeram si de la romani sau de la englezi ori de la americani ori de aiurea? fiece tara si-a adus contributia ei, mai mica sau mai mare la progresul societatii umane. si, apropo, pe Steinhard este chiar iubit de crestinii ortodocsi; intreaba-i si pe evrei ce parere au despre el si convertirea lui.

      Apreciază

      • Lidia said, on octombrie 13, 2010 at 12:52 pm

        Gherasim, din pacate se generalizeaza! Chiar saccsiv atrage atentia mai sus sa nu se generalizeze…cineva chiar incepuse cu „evreii sunt toi nazisti”, „jegosi”…cum se ajunge la acest subiect, majoritatea romanilor incep cu injuraturi pe forumuri, acesta a fost si motivul intrarii mele pe acest forum: sa vad daca, fara sa injur si sa atac pe nimeni, pot scrie o opinie si sa primesc replici neveninoase si fara pretentia de judecata de valoare definitiva. Nu ma inflamez, sunt doar curioasa. Nu ma cunosc pe mine insami cum nici tu si nici aproape nimeni nu se cunoaste. Am fi mult mai pacifisti si” serafici” si nu ne-am mai lupta aiurea cu morile de vant ( pt. ca pe sionisiti chiar nu vad cum i-ar putea opri cineva prin bleseteme pe forumuri). cand spuneam ca nu mor caii cand vor cainii ma refeream, in contextul acela, la masoni ( evrei sau nu) si restul omenirii care nu vrea noua ordine mondiala…adica, ca in final, binele va invinge. Chiar cred asta, desi sunt convinsa ca pana atunci multi vom musca tarana pentru credinta. Inca un detaliu, daca tot am pomenit de sederea in Israel: oamenii de rand de acolo, cu care eu am avut contact, sunt si ei nervosi pe sionisti, injura si ei guvernul, foarte multi sunt speriati de europeni, nesperat de multi nu-i considera pe palestinieni dusmani de moarte, dimpotriva, sunt constienti ca sunt oameni ca si ei, ca in definitiv il au pe Avraam stramos comun si inca multe altele, care, daca le auzi si vezi la fata locului, iti schimba pe veci viziunea despre evrei…amk asistat la scene incredibile in Ierusalim, cand putea sa se lase cu sange si totusi, partea umana a invins…intr-un fel e ca si cu conflictul intretinut de autoritatile noastre intre romani si unguri…sunt din Timisoara si locuiesc intre unguri si nemti de cand ma stiu, nu tin minte o data sa fi avut loc vreun schimb de cuvinte agresiv, cel mult se „face misto”, dar nimeni nu se supara…in fine, nu am timp si spatiu sa redau aici prea multe

        Apreciază

  13. mircea said, on octombrie 12, 2010 at 9:30 pm

    Lidia,

    Nu se generalizeaza.
    Au fost si evrei convertiti la crestinism. (Steinhardt de ex).
    Daca citesti Jurnalul Fericirii – Steinhardt, si Intoarcere la Hristos – Ioan ioanolide,
    cred ca vei intelege mai bine cine sint evreii rai, si ca in fond cei 500.000, cel putin, de detinuti politici morti, cam de mina si creier de evrei (aia rai) au murit. Nu uita ca a fost selectionata floarea, fruntea societatii romanesti. Cei care ar fi trebuit sa educe acest neam. Din toate domeniile. Si asa a fost distrusa romania.
    Si nu uita, ca evreii prin religia lor, pe antihrist il cam asteapta. Asa zice la Biblie si asa zic toti Sfintii. In „intoarcere la Hristos” e un pasaj in care un evreu convertit, la momentul respectiv era pastor luteran, parca, prin 1946 ia cuvintul la o adunare a cultelor si le spune evreilor din sala adevarul despre Hristos, ” asa cum numai un evreu o putea face” – asa zice in cartea mai sus pomenita.
    Sint niste carti tari de tot.
    Si era sa uit, acesti evrei (aia rai) dupa ce au facut tot raul asta mare aici, cind au vazut ei ca nu le ies toate pasentele, si-au luat frumos jucariile si fara sa-si ceara scuze macar, au tirat-o direct in Israel. Sint multe de spus despre tupeul lor, dar mai bine citeste cele 2 carti.

    Apreciază

  14. mircea said, on octombrie 12, 2010 at 9:46 pm

    Pt a fi si mai clar, exista si o perversitate a raului pe care il faci.
    De ex tiganul sau romanul fura. Dar el nu va incerca sa te convinga ca e spre binele tau. Evreii – aia rai, cind fac cite-o „boacana”, omoara cu sutele de mii, fura cu miliardele, vor sa te convinga si ca e spre binele tau. Nu se compara gainariile celor rai de la noi, cu „gainariile” celor rai de la ei. Gradarea e evidenta.
    Pai daca zice Steinhardt ca nu a fost holocaust, cum vin de-alde astia, inca cu pampersi, sa ne zica ca a fost? Pai ar trebui sa-i zica saru’ mana lu’ Antonescu.
    Kiar nu e frumos

    Apreciază

  15. Aquarius said, on octombrie 12, 2010 at 9:47 pm

    Minciuni! Toti sunt la fel afara de adevaratii evrei, cei care respecta in litera legea lui Moise.

    Apreciază

  16. Lidia said, on octombrie 12, 2010 at 10:01 pm

    Cum, Mircea, pai toti politicienii care fura cu legea in mana, nu incearca sa ne convinga ca e spre binele tarii? si ca ei mor la datorie ca sa ne fie noua bine? asta doar asa, ca sa ma leg de ultimele afirmatii…bun, noi scriem aici diferite, ne contrazicem, dar exista vreo solutie impotriva ‘railor”? in afara de a ne opune ideatic, mai face cineva ceva? o sa oprim cumva instaurarea noii ordini mondiale? o sa-i puna cineva piedica antihristului, cand va fi sa fie? si daca e scris sa vina toate amaraciunile astea, prin masoni sau alte creaturi abominabile, putem sa oprim cumva ceea ce dat de Dumnezeu?
    Multumesc pt. recomdanrea de carti, incerc sa dau de ele, pe Steinhard l-am mai citit…

    Apreciază

  17. mircea said, on octombrie 12, 2010 at 11:52 pm

    Lidia,

    M-am enervat un pic pe pr cu Antonescu si holocaustu.
    Despre politicieni nu ne mai intereseaza de mult.
    Libraria Sophia, cum se coboara de la Mitropolie, str usor dr, si e pe stg.
    Sau libraria manastirii care e pe stg in spatele blocurilor de pe victoria socialismului spre capatul casa poporului. stg fata de sens unirii-casa poporului. (cred ca e manastirea Antim, sau poate gresesc).
    Nu o fac pe profesorul, dar unul din exemplele de viata cele mai minunate e a Parintelui Calciu ” Viata parintelui Gheorghe Calciu”. De cite ori recitesc si jurnalul fericirii si cartile de mai sus mai descopar ceva. Sint printre cele mai bune lectii si au aplicabilitate 100% pt ce va urma. Dupa mine asta e fraza keie, care o spun ei. ” Plecăciunea (închinarea, cedarea, capitularea imediată) iscă – de data aceasta fără greş – alt rezultat: măreşte pretenţiile adversarului, îi dă acestuia un surplus de energie, de neruşinare, de tupeu. Totodată ea semnifică pasul dintâi pe calea unei înrobiri din ce în ce mai perfecte. O lege inexorabilă se aplică în toate cazurile de cedare: neluptătorului i se va cere mereu altceva, va fi exploatat cu predilecţie, departe de a-şi fi asigurat liniştea va ajunge, ca şi consumatorul de stupefiante, la o stare de totală dependenţă şi-şi va sfârşi mizerabila viaţă ca sclav al unui gangster obraznic şi nesăţios, la consolidarea puterii căruia va fi contribuit şi el, victima”. Citatul cred ca e Steinhardt. Ei au trait asta atunci si au stiut sa reziste. Cum ti se pare ca seamana cu ce e deja si cu ce va fi?

    Apreciază

  18. gherasim said, on octombrie 13, 2010 at 11:10 am

    ” Dacă a murit unul pentru că era evreu, tot un Holocaust este. În iudaism există o vorbă, “cine a salvat viaţa unui om a salvat întreaga omenire”. La fel, am putea spune că cine a luat viaţa unui om, a omorât întreaga omenire.”

    ce sa intelegem de aici, ca omenirea este vinovata de holocaust chiar daca ar fi omorat un singur evreu? adica, omenirea este raspunzatoare de uciderea unui singur evreu dar evreimea nu da aceeasi socoteala in fata omenirii pentru uciderea unui singur alt om? interesanta unitate de masura. omenirea este judecata dupa legea evreiasca, altceva nu conteaza!! ULUITOR!! ce usor trecem peste aceste randuri care arata detul de clar cum se pozitioneaza evreii fata de restul lumii…
    au si oamenii un proverb: gura pacatosului adevar graieste!!

    fara alte comentarii. ceea ce era de spus a spus chiar el. cine a avut ochi de citit, a citit si inteles.

    Apreciază

  19. Ion said, on octombrie 13, 2010 at 1:21 pm

    Lidia, draga, spui ca esti crestina!
    Ai citit tu oare Biblia?
    Daca da, nu se poate sa nu-ti amintesti ca in numeroase randuri Iisus i-a admonestat pe evrei ca au devenit fiii diavolului si l-au facut pe acesta tatal lor. Ceea ce a si determinat respigerea lui iisus de catre evrei si rastignirea acestuia.
    De atunci, in aceasta lume, numai crestinii mai pot evolua, fiindca ei cunosc calea, adevarul si viata.
    Ceiilalti, desi in viziunea acestei lumi s-au „modernizat”, au decazut tot mai mult, inclusiv evreii care se inchina lui Mamona.
    Draga Lidia, Dumnezeu ne-a facut ca natie si pe noi romanii. Si fiecare natie trebuie sa isi aduca rodul ei. Noi ni l-am adus pastrand credinta si, mai mult, crestinandu-i si pe cei din jurul nostru (vezi Ioan Lupes, „Istoria Romanilor”). I-am crestinat si pe multi evrei si tinem la ei ca la fratii nostri.
    Dar a fi insultati cand avem curajul sa ne aparam tara si credinta nu poate fi acceptabil si de aceea avem dreptul sa replicam si sa spunem lucrurilor pe nume.
    Sunt multe faptele abominabile pe care, printre altii, si evreii le-au comis impotriva romanilor. dar noi, crestineste, le-am iertat si am lasat lui Dumnezeu judecata. Asta le cerem si lor.

    Apreciază

    • Lidia said, on octombrie 13, 2010 at 1:40 pm

      Pai, primii crestini nu au fost evrei? Apostolii insisi nu au fost evrei? De ce IIsus a aparut in sanul poporului evreu si nu al celuio fenician, de exemplu? Tora lor nu e Pentateucul nsotru? Am citit Biblia (n-o stiu pe de rost!) si chiar in Biblie apare la un moment dat ideea ca poporul ales e oprit sa vada adevarul , ca sa vina neamurile din urma…stiu ca asta m-a pus pe ganduri ( sa nu-mi cer sa-ti spun acum exact in care din cartile Bibliei, cred ca undeva in Faptele Apostolilor)…am ajuns la concluzia ca Dumenzeu are un plan al lui cu acest popor, plan pe care noi nu avem cum sa-l intelegem..de aceea nu vreau sa ridic eu piatra! si nu ma refer numai la evrei, ci la toti cei infiierati…apropos: am un vechi prieten, pe care-l stiu din copilarie..dupa ani si ani, mi-a marturisit ca e homosexual! ca o crestina ce sunt, trebuia sa-l sterg de pe lista prietenilor? sa-l resping ca pe un ciumat? ce e de facut in situatia asta? e treaba mea sa-i judec eu orientarea sexuala? tot ce i-am spus e sa incerce macar sa nu sminteasca si pe altii…sa se spovedeasca si sa incerce sa …sa ce? spuneti-mi voi!
      ce sa fac? de cand ma stiu am tinut cu cei urati, respinsi, abandaonati…asa ca eu propun doar o doza de umanism aici, nu sunt nici new-age-ista, nici siniosta, mason sau mai stiu eu ce soi…sunt un filolog care am citit si altceva decat istorie

      Apreciază

      • Ion said, on octombrie 13, 2010 at 5:55 pm

        Draga Lidia,
        Nu exista nimic mai pur decat iubirea crestina care este inspirata de credinta in Iisus Christos si care aduce numai roade bune.
        Parafrazandu-l pe Apostolul Pavel, iti spun: cand te insotesti cu pacatosii ai grija ca pacatul lor sa nu te biruie si pe tine.

        Apreciază

    • Lidia said, on octombrie 13, 2010 at 1:41 pm

      Pai, primii crestini nu au fost evrei? Apostolii insisi nu au fost evrei? De ce IIsus a aparut in sanul poporului evreu si nu al celuio fenician, de exemplu? Tora lor nu e Pentateucul nsotru? Am citit Biblia (n-o stiu pe de rost!) si chiar in Biblie apare la un moment dat ideea ca poporul ales e oprit sa vada adevarul , ca sa vina neamurile din urma…stiu ca asta m-a pus pe ganduri ( sa nu-mi cer sa-ti spun acum exact in care din cartile Bibliei, cred ca undeva in Faptele Apostolilor)…am ajuns la concluzia ca Dumenzeu are un plan al lui cu acest popor, plan pe care noi nu avem cum sa-l intelegem..de aceea nu vreau sa ridic eu piatra! si nu ma refer numai la evrei, ci la toti cei infiierati…apropos: am un vechi prieten, pe care-l stiu din copilarie..dupa ani si ani, mi-a marturisit ca e homosexual! ca o crestina ce sunt, trebuia sa-l sterg de pe lista prietenilor? sa-l resping ca pe un ciumat? ce e de facut in situatia asta? e treaba mea sa-i judec eu orientarea sexuala? tot ce i-am spus e sa incerce macar sa nu sminteasca si pe altii…sa se spovedeasca si sa incerce sa …sa ce? spuneti-mi voi!
      ce sa fac? de cand ma stiu am tinut cu cei urati, respinsi, abandonati…asa ca eu propun doar o doza de umanism aici, nu sunt nici new-age-ista, nici siniosta, mason sau mai stiu eu ce soi…sunt un filolog care am citit si altceva decat istorie

      Apreciază

      • mucenicul said, on octombrie 13, 2010 at 4:02 pm

        @ Lidia
        @ Lidia
        chiar daca ai 44 de anisori nu inseamna ca ai citit ce trebuia in timpul vietii. poate ar trebui sa incepi s-o faci de acum inainte. nu este vina oamenilor ca sionistii si-au arogat denumirea de ” evrei” desi ei n-au nimic de-a face cu poporul lui Iisus. daca ai curiozitatea citeste despre adevaratii evrei, cei care tin legea lui Moise si care spun adevarul si despre statul Israel si despre Holocaust. citeste acest site, din pacate in limba engleza: http://www.jewsnotzionists.org/holocaust-zionism.htm; o sa gasesti aici o multime de lucruri pe care nu le stiai. faptul ca suntem filologi, ingineri, doctori, etc. nu inseamna ca citim numai beletristica si carti de specialitate. ce citim nu este strict legat de meseria noastra ci de cat de mult ne dorim sa aflam anumite lucruri care ne-au fost ascunse. cred ca sunt putini istorici pe aici dar asta nu i-a impiedicat sa incerce sa afle adevarul. si ca sa nu te simti lezata de cele scrise iti spun ca sunt putin mai mare decat tine. doza de umanism pe care o ceri nu poate implica inchiderea ochilor la crimele savarsite de sionisti in numele lui Dumnezeu si a predestinarii biblice. nici macar Dumnezeu nu-i va ierta pentru asta. te rog incearca sa citesti ce ti-am recomandat mai sus. daca nu te descurci in engleza incearca cu google traducere. este suficient de inteligibila traducerea.

        Apreciază

  20. Lidia said, on octombrie 13, 2010 at 6:46 pm

    Ion, a incerca sa nu judeci nu inseamna ca te „insotesti cu pacatosii”, cel putin eu asa credeam….ce am citit eu sau nu despre sionisti nu am cum sa scriu pe site, nu am intrat sa monopolizez subiectul si nici nu am simtit ca e vorba in mod special despre sionisti aici…interviul atinge mai multe aspecte, nu doar Holocaustul ( drept sa spun, muzeul Holocaustului din Ierusalim m-a ingrozit, m-am si enervat cand am vazut ca Romania e trecuta cu vreo 700.000 de evrei trimis in lagare) …eu tot o tin una si buna cu umanismul si toata lumea ma trimite la surse , de parca as fi intrat intr-o dezbatere pe viata si pe moarte, eventual citat contra citat, pe tema sionsimului. Am pornit de la un fapt de viata despre acre am spus ca mi-a schimbat optica. Am constatat, in \isarel, ca mie mi-era frica de evrei si lor de mine! O teama vaga, indusa de istorie, povesti de groaza, antisemitism indelungat…cand prietenii mei evrei au fost si ei in |Romania, in premiera, unul din ei a izbucnit in plans cand am trecut cu trenul printr-o gara in care stationau vagoane de marfa!!! ca cele pe care ei le vedeau, cica, la scoala,in documentare, cand invatau despre deportarea bunicilor sau parintilor lor… am fost gazduiti cateva zile in casa unui protopop din Ardeal! la randul meu, cand am fost acolo, am mers si eu la sinagoga, de Purim,,,preotul nostru ortodox i-a primit omeneste, a stat cu ei de Shabat, bucuros ca poate asista la sarbatoarea pe care si IIsus o tinea…rabinul lor m-a primit omeneste pe mine, o crestina declarata…si au mai fost inca multe „schimburi culturale si religioase” care au facut ca pretinsa dusmanie dintre crestini si iudei sa para cam tarsa de par…adica, desigur, o putem intretine cu vorbe grele si studii fara sfarsit pe aceeasi si aceeasi tema. Dar eu ce sa-l invat pe fiul meu de 3 ani? sa-i deteste pe evrei, tigani, arabi,americani, unguri, rusi etc? V-am intrebat mai sus si de homosexuali..nimeni nu raspunde la intrebarile delicate, care fac de fapt esenta vietii de zi cu zi..ce invatam un copil care acum deschide ochii la lume? sa dea inapoi daca cineva il bate, sa plece sau sa intoarca si celalalt obraz?

    Apreciază

    • crip 71 said, on octombrie 14, 2010 at 10:55 am

      tu poti sa -i spui la copilul tau sa iubeasca pe toata lumea , ca asa ne-a poruncit Dumnezeu ,sa ajute pe oricine dupa a lui putere , insa dupa aceea sa se ideparteze de ei si sa nu le caute prietenia ( dupa cum invata un sf apostol , parca Sf Pavel )

      Apreciază

    • Ion said, on octombrie 15, 2010 at 3:51 pm

      Draga Lidia, fiindca ai cerut ajutor in legatura cu probleme ale vietii lumesti, doresc sa te ajut. Nu iti voi da sfaturi, caci nu ma pot substitui tie ca sa inteleg corect ceea cu ce te confrunti. Vreau insa sa te indemn sa citesti din Noul Testament epistolele Apostolilor (in special Pavel si Ioan). Acolo vor fi si multe lucruri greu de inteles pentru niste prunci, dar te sfatuiesc sa nu te descurajezi, ci sa parcurgi cu rabdare si credinta epistolele in care vei gasi expuse cu simplitate foarte multe sfaturi practice cu privire la abordarea realitatii lumesti.
      Sunt convins ca vei gasi multe raspunsuri.

      Apreciază

      • Lidia said, on octombrie 16, 2010 at 7:24 pm

        Multumesc, Ion, chiar imi prinde bine indicatia unor surse pt. ca tratatele de psihologie infantila nu ating aspectul spiritual, iar cei mai multi parinti se gasesc „suspendati intre lumi” cand e sa explice sau sa inceapa indrumarea chiar tacita a copilului ( de ex, sa-l feresti sa aiba contact cu medii subculturale)…si apropos de subiectul nostru, ca sa nu deviez prea mult, ce-i spui unui copil mai mare de Holocaust? de „revolutia romana” samd.? Societatea ii invata ceva, noi altceva si, in final, ce iese?

        Apreciază

  21. crip 71 said, on octombrie 13, 2010 at 10:21 pm

    Comunismul şi Nazismul (I)
    Domnule profesor ION COJA, aţi publicat de curînd, pe site-ul dumneavoastră, conferinţa ţinută de Freedman în 1961, la Chicago. I-aţi pus şi un titlu care nu aparţine autorului: Cine a declanşat şi la ce au folosit războaiele mondiale? Cu subtitlul Au existat şi evrei care au spus adevărul. Un text vechi de 50 de ani. Ce v-a făcut să-l aduceţi în atenţia cititorilor dumneavoastră?

    * Am citit textul conferinţei lui Benjamin H. Freedman pentru prima oară în urmă cu vreo 15 ani. L-am recitit de curînd, cînd cineva mi l-a trimis pe Internet, scos din revista Lumea, numărul pe luna august. M-a copleşit, aşa cum nu se întîmplase la prima lectură, în urmă cu mulţi ani. Deduc că abia acum, în anul de graţie 2010, eu, Ion Coja, sînt pregătit, adică ştiu destul de multe ca să înţeleg importanţa excepţională a acestui text pentru înţelegerea lumii în care trăim. L-am trimis unor prieteni evrei şi i-am rugat să-mi spună ce nu este adevărat în acest text, să-mi dea referinţe asupra unui autor, evreu sau nu, de la care să aflu de ce acest text nu merită să fie luat în seamă… Din răspunsul lor am înţeles că nu există o contestaţie serioasă din partea evreilor. Dar evreu a fost şi Benjamin H. Freedman, aşa că nu e corect să-l opun evreilor, ci unor evrei, hai să le zicem evreii sionişti. Aceşti evrei sionişti, cei mai vizaţi de dezvăluirile lui Freedman, din cîte am putut eu să aflu, încă nu au contestat cu seriozitate acuzaţiile atît de grave aduse de Freedman. S-au mulţumit să spună că aşa au mai făcut şi alţi evrei convertiţi. Convertiţi la ce? La respectul adevărului?

    * Ce informaţie nouă aţi primit din acest text, acum, la recitirea lui?

    * Nu am primit nicio informaţie nouă… Recitirea unui text îţi oferă altceva, altă şansă, şansa de a înţelege ceea ce deja ştii! Nu e destul să ai în cap informaţia. Ea trebuie să se integreze, să se aşeze la locul ei în mozaicul din creieraşul tău şi să stabilească nişte conexiuni care produc la un moment dat în capul tău ceea ce se numeşte înţelegere, dumirire. Eu, după ce am recitit declaraţia lui Benjamin Freedman, am înţeles care este rolul extraordinar de mare pe care l-a avut şi îl mai are apariţia statului modern Israel pe harta lumii! Cît de mult este implicată existenţa Statului Israel în viaţa noastră de toate zilele!

    * Am înţeles bine: „Cît de mult este implicată apariţia statului Israel în viaţa noastră de toate zilele”? A noastră?!… Acesta ar putea fi titlul interviului nostru.

    * Ar fi un titlu incomplet… Da, ai înţeles bine. Afirm că viaţa a milioane de oameni, sute de milioane, dacă nu cumva chiar mai mulţi, a fost afectată de apariţia Statului Israel! Nu cunosc, în istoria Secolului al XX-lea, un eveniment cu consecinţe atît de mari, de complexe, asupra unui număr mai mare de persoane.

    *V-aţi gîndit la apariţia comunismului? A nazismului?

    * Comunismul şi nazismul sînt fenomene adiacente, mai exact spus sînt fenomene subordonate apariţiei Statului Israel!
    * „Comunismul şi nazismul au fost subordonate apariţiei Statului Israel”… Ar trebui iar să mă mir, să mă crucesc de ceea ce spuneţi, dar tac. Nu mai zic nimic, căci nu mai pricep nimic. Vorbiţi dumneavoastră! Nu vă mai întrerup pînă cînd voi începe să mă dumiresc unde vreţi să ajungeţi!

    * Hai să ne amintim ce informaţii ne dă Freedman acesta: mai întîi aflăm că în 1916 Germania domina scena războiului mondial, lucru pe care îl ştiam şi noi, de pe propria piele: intrarea României în război, la 15 august 1916, triumfală în primele zile, s-a întors împotriva noastră, mai mult de jumătate din ţară, în frunte cu Capitala, Bucureşti, a intrat sub cizma ocupaţiei prusace, teutone, sau cum să-i zicem. Anglia şi Franţa, care ne promiseseră marea cu sarea dacă intrăm alături de ele în război, s-au dovedit neputincioase. Nici măcar pe ele însele nu se puteau apăra ca lumea… De ce nu au cîştigat nemţii războiul? Aflăm de la acest Freedman: pentru că au intervenit evreii sionişti, care au imaginat un scenariu la al cărui final ei să se aleagă cu Palestina, cu posibilitatea de a coloniza Palestina cu evrei şi de a o transforma în Eretz Israel… Urmarea: nu s-a mai încheiat armistiţiul propus de Germania, atît de convenabil pentru Anglia, şi războiul a continuat încă doi ani. Cu ce consecinţe?… Nu, nu mă interesează consecinţele politice, ci cele strict umane şi uşor de contabilizat: milioanele de morţi pe care le-a înregistrat prelungirea războiului. Nu este un sofism să pui aceşti morţi în relaţie cu proiectul Israel în Palestina: în primul război mondial au murit circa zece milioane de oameni pentru ca evreii sionişti să bifeze un punct din programul lor: sprijinul Angliei pentru viitorul stat Israel. Mai mult, Freedman lasă să se înţeleagă că, încă de la izbucnirea sa, Marele Război a fost controlat de marii bancheri evrei, de cercurile înalte ale evreimii sioniste. Printre altele, aceste cercuri, fiind interesate de un război care să facă posibilă revoluţia prin care ţarul, marele inamic al Kahalului, să fie măturat de la putere… Cu alte cuvinte, dacă nu ar fi existat proiectul sionist al înfiinţării Statului Israel, primul război mondial ar fi durat numai doi ani, iar numărul victimelor ar fi fost cu mult mai mic. Istoricii profesionişti pot stabili fără nici o dificultate cîte milioane de oameni au murit din cauza prelungirii războiului. Cel mai uşor le este americanilor să stabilească această cifră, pentru morţii lor!… Toţi americanii care au murit în Primul Război Mondial au murit de fapt pentru înfiinţarea ststului Israel! O spune un american, un evreu american, Benjamin H. Freedman. Culmea este că americanii nu au nici azi habar. Pentru cei care au decis continuarea războiului, adică pentru liderii evrei, englezi şi americani, este sigur că aveau cum să previzioneze sacrificiul la care erau astfel supuse popoarele. Era să zic „propriile popoare”, dar expresia aceasta se potriveşte numai pentru anglo-americani. Evreii combatanţi pe front şi, deci, victime ale proiectului evreiesc, victime ale „propriului proiect”, au fost foarte puţini. Aşadar, miza nu a fost numai Palestina, asupra căreia Anglia avea drepturi foarte firave, discutabile, ci s-a ştiut că mai intră la socoteală şi cei ce vor muri în continuare, ca să asigure derularea proiectului sionist. Fă-mă atent, te rog, dacă exagerez cu ceva sau dacă bat cîmpii fără nici o logică!

    Un punct de vedere
    Comunismul şi Nazismul (II)
    * Mi-e teamă că este prea logic ce spuneţi! * Aşadar, războiul se încheie în felul descris de Freedman. Cu o victorie a sionismului, care, după cîte ştiu eu, deja declanşase colonizarea evreilor în Palestina. După război, eforturile sioniştilor se intensifică, avînd acum garanţia britanică, faimoasa declaraţie a lordului Balfour. Ca o paranteză fie spus, am auzit cîndva un comentariu, cum că Balfour acesta şi alţi englezi ar fi sprijinit proiectul sionist din… antisemitism, cu speranţa că un număr cît mai mare de evrei din Marea Britanie vor lua calea Palestinei.

    Ceea ce ne aminteşte de poziţia legionarilor şi a lui Ion Antonescu, care au sprijinit şi ei ideea strămutării în Palestina a unui număr cît mai mare de evrei, dacă s-ar fi putut chiar toţi. Am putea spune că întreaga Europă a sprijinit ideea ca evreii să-şi dobîndească o ţară proprie, un cămin naţional. Au luat în serios ideea şi dorinţa lor ca în statul evreiesc să se adune toţi evreii. Li s-a oferit evreilor Madagascarul, Uganda, Rhodesia, oricare dintre ele, eventual ca adaus la o metropolă evreiască stabilită pe teritoriul vechiului Israel, în Palestina. Repet, cei mai decişi susţinători ai acestui proiect au fost anti-semiţii, care în felul acesta vedeau soluţia problemei evreieşti: nu prin exterminare (soluţie la care, se pare, nu s-a gîndit niciun anti-semit), ci prin masarea evreilor într-un stat propriu. Şi acum intervin cu revelaţia pe care am avut-o zilele acestea, recitind declaraţia Freedman: domnule, evreii sionişti au făcut un mare secret din faptul că în ciuda susţinerii internaţionale quasi unanime, proiectul sionist nu a întrunit susţinerea din partea evreilor, din partea celor care, în conformitate cu scenariul sionist, ar fi trebuit să-şi facă bagajele şi să plece din casa lor, din ţara lor, unde aflaseră găzduire pînă atunci. Să-şi părăsească bunăstarea şi afacerile, pentru a se stabili într-o regiune neospitalieră, în mijlocul lumii arabe, sigur ostilă la acest proiect. Evident, era vorba de un scrificiu imens, pe care evreii de rînd, cîteva milioane de care era nevoie ca să populeze noul stat, nu se grăbeau să-l facă. După aproape 40 de ani de la lansarea oficială a proiectului, nu se stabiliseră în Palestina nici măcar 100.000 de evrei.

    * N-am înţeles care este revelaţia pe care aţi avut-o?

    * Repet: scenariul constituirii Israelului a mizat pe idealismul şi romantismul a cîteva milioane de evrei, care să renunţe la viaţa pe care o duceau şi să rişte totul plecînd în necunoscut, după fantasmele lui Theodor Herzl şi urmaşii acestuia. Fie că sioniştii se aşteptau la altceva, fie că nu, cert este că evreii de rînd nu s-au grăbit în număr mare, suficient de mare, să emigreze în Palestina. S-au găsit evrei bogaţi care să doneze sumele mari cu care să fie cumpărate terenurile din Palestina, dar evrei bogaţi care să se mute în Palestina nu s-au găsit. Astfel că tot proiectul stătea să cadă, să cadă mai ales în ridicul: evreii nu se înghesuiau să-şi edifice o ţară proprie. Cea în care trăiau, unii practic dintotdeauna, le era îndestulătoare. Îţi dai seama că era vorba de o atitudine absolut normală din partea oricărui evreu normal, întreg la minte. Anormali au fost cei care nu şi-au dat seama că aceasta va fi reacţia îndeobşte a evreilor faţă de invitaţia de a-şi schimba radical viaţa de pe o zi pe alta. Au mizat pe un eroism imposibil de aflat. Nu există popoare de eroi sau de martiri. Pricepi greşeala sioniştilor? Impasul în care au intrat?
    * Asta pricep!

    * Ei, bine, această situaţie, acest refuz al evreilor de a urma îndemnul sionist a produs consecinţe extraordinar de mari pentru omenire. Căci sioniştii nu au abandonat proiectul lor atît de nerealist. Aş zice utopic, dacă n-aş şti ce a urmat şi dacă n-aş ţine la nobleţea utopiilor. Şi acum te rog să fii atent: dacă au văzut că de bună voie evreii nu vor să fie eroi cu orice preţ, sioniştii au decis să-i oblige, să-i constrîngă pe evrei să-şi părăsească casa, ţara şi să plece în Israel. Ba chiar s-au gîndit cum să-i constrîngă în aşa fel încît evreii să nu-şi dea seama că sînt constrînşi, evreii să ajungă să-şi dorească ei să plece în Israel, ei să vadă în Palestina unica soluţie de viitor, ba chiar o soluţie extrem de atrăgătoare. Pricepi?

    * Parcă încep să pricep, dar mă îngrozesc!…

    * Nici mie nu mi-e uşor să cred, să fiu chiar convins în ultima vreme că pentru a-i determina pe evrei să plece din ţările unde trăiau foarte bine, cu un statut material peste medie, sioniştii, Cahalul, marii înţelepţi ai Sionului, Congresul Mondial Evreiesc etc., etc. s-au pus toţi de acord între ei că nu-i pot face pe evrei să emigreze în Palestina decît dacă, în ţările unde evreii se simţeau atît de bine, se instituie un regim politic ostil evreilor, un regim declarat anti-semit, capabil să împingă acest anti-semitism pînă la crimă, la genocid…

    * …Holocaust?

    * Ai înţeles, deci. Aşadar, îi invit pe istoricii de profesie, mult mai informaţi decît mine, să aprofundeze această problemă: refuzul sau reţinerea, abţinerea evreilor de a se conforma proiectului Israel în Palestina. Ce i-a făcut pe aceşti evrei să-şi schimbe atitudinea şi să pornească în exod spre Palestina? Ce altceva decît anti-semitismul nazist, legile anti-semite din mai toată Europa

    * Adică vreţi să insinuaţi că Hitler şi nazismul au fost creaţii ale evreimii mondiale?

    * Stai liniştit! Nu te emoţiona! Nu e nici o noutate. Exact asta au spus-o înaintea dumitale o mulţime de istorici. Pe care, recunosc, nu prea i-am luat în serios. Dar acum, după ce am recitit Declaraţia lui Benjamin Freedman, m-am lămurit. M-am dumirit. Toate ciudăţeniile şi contradicţiile din desfăşurarea celui de al II-lea Război Mondial capătă sens, se organizează într-un întreg, cu logica lui, dacă ţii seama că evreii, deşi nu au avut nici o armată, au fost atît de importanţi în declanşarea şi desfăşurarea războiului. Care a fost interesul evreiesc? Se pare că mai presus de orice înfiinţarea Statului Israel. Un proiect lipsit de realism, între oameni normali. Dar nu şi pentru paranoicii care îl concepuseră. Am folosit mai sus cuvîntul logică. Au un fel de logică şi paranoicii. Aşadar, cine vrea să priceapă declanşarea şi desfăşurarea celui de al II-lea război mondial trebuie să aibă în cap şi acest reper: proiectul sionist al constituirii Statului Israel şi mai ales impasul în care ajunsese acest proiect. Restul sînt detalii. Trecem mai departe. La următorul eveniment istoric. Care?

    * Probabil că… comunismul. Rolul comunismului în edificarea Statului Israel…

    * Formularea trebuie nuanţată: rolul comunismului în determinarea evreilor din ţările comuniste să plece în Israel. Aşa trebuie pusă problema: de ce evreii au început să plece în massă în Palestina numai după ce în ţările respective s-a instalat comunismul? Poţi spune că regimul comunist din România sau Polonia nu a avut un rol în determinarea evreilor să plece în Israel?

    * Aici cunosc bine situaţia, nu am nevoie de bibliografie. Toţi evreii prieteni cu părinţii mei aşa s-au explicat, aproape că s-au scuzat cînd au plecat din România în Israel: din cauza comunismului o fac! În România nu se mai putea trăi! Legile comuniste aproape că desfiinţaseră proprietatea. Marea proprietate nu numai că a fost desfiinţată, dar în cele mai multe cazuri a fost sancţionată, pedepsită ca infracţiune. Comerţul a fost etatizat, la fel meseriile, inclusiv farmaciile, cabinetele medicale, atelierele meşteşugăreşti, practic tot!

    * Bordelurile, la fel! (Va urma)

    Apreciază

  22. crip 71 said, on octombrie 13, 2010 at 10:22 pm

    * Glumiţi!… * Deloc. Toate pensionarele bordelurilor au fost preluate de partid şi au devenit activiste de partid. Unele, prin căsătorie cu tovarăşi de viitor, au ajuns în funcţii de partid importante. Dar să revenim la comunismul instaurat după al II-lea război mondial, la suita de neajunsuri şi abuzuri la care au fost supuşi cetăţenii din lagărul comunist.

    Este bine cunoscută această tragedie. Dar trebuie evidenţiat un detaliu: pentru prima oară în istoria lumii, în statele comuniste a fost interzisă plecarea din ţară, libera circulaţie de-o parte şi alta a graniţelor. A fost interzisă sistematic părăsirea raiului comunist pentru infernul capitalist. Cu o singură excepţie, o singură categorie de oameni puteau cere părăsirea sistemului comunist: evreii. Acest lucru trebuie subliniat de zece mii de ori: evreii impun în Rusia şi Europa de Est regimul comunist, un regim care intra în contradicţie cu toate drepturile omului, dar mai ales cu spiritul mercantil, speculator, al evreului, ceea ce face tot mai nesuferită viaţa în aceste ţări pentru evrei. Psihoza plecării, a abandonării a tot ce ai numai ca să pleci din ţară, a cuprins aproape întreaga societate. Unii îşi riscă viaţa ca să treacă graniţa. Unii chiar plătesc cu viaţa sau cu libertatea încercarea de a părăsi sistemul în singurul mod posibil: prin trecerea ilegală a graniţei. Numai evreilor li se oferă posibilitatea de a părăsi legal, comod şi fără probleme lagărul socialist, putînd lua cu ei şi o parte însemnată din avuţia agonisită. Condiţia era una singură: să ceară repatrierea în Israel. Alt detaliu de primă însemnătate: în ţările lagărului comunist trăiau cei mai mulţi evrei din Europa, atît ca număr, cît şi procentual. Te rog să-mi explici de ce nu am voie să trag concluzia că scopul sau, mă rog, unul din scopurile pentru care s-a instaurat comunismul în ţările respective a fost să-i determine pe cît mai mulţi evrei să părăsească acest ţări spre a se stabili în Israel.
    *Aşa cum prezentaţi lucrurile, se impune această concluzie. Nu cunoscusem acest aspect: evreii, ani de zile nu s-au înghesuit să populeze Palestina. Exista riscul ca evreii sionişti, liderii evreimii, să obţină toate aprobările pentru înfiinţarea Statului Israel, dar să nu aibă amatori pentru onoarea de a fi cetăţeni ai Israelului. Onoarea fără gheşeft nu face nici două parale pentru majoritatea oamenilor, deci şi pentru majoritatea evreilor. Abia cînd au ajuns să se confrunte cu duritatea regimului comunist, evreii descoperă că au de cîştigat foarte mult plecînd în Israel, iar cîştigul înseamnă să scapi de regimul comunist, atît de inuman… Deci nu pentru ce găseau în Israel, ci pentru ce lăsau în ţara lor, evreii au acceptat să emigreze. Ca să scape de regimul comunist în primul rînd. …Asta e perfect logic. Dar să spuneţi că regimul comunist a fost instaurat cu acest scop, că acesta a fost scopul urmărit prin expansiunea regimului comunist, mi se pare un exces.
    * Sigur că lucrurile sînt mai complexe, adică prin aceeaşi acţiune, prin producerea aceluiaşi eveniment, au fost urmărite mai multe scopuri, mai multe efecte. Nu le am în vedere pe toate, nu ne-ar ajunge o zi întreagă să vedem ce s-a urmărit prin apariţia comunismului. Ci încerc să pun în evidenţă un singur efect sau scop, care pînă acum a fost ascuns sau neglijat: rolul comunismului în determinarea evreilor să părăsească ţările comuniste din Europa cu destinaţia Palestina, mai apoi Israel. Adică rolul comunismului în apariţia şi consolidarea statului Israel.
    * S-ar putea să fie un efect colateral, nu o ţintă anume urmărită.
    * Pui întrebări la care, dacă răspund, ne vom pierde în detalii. Nu sesizezi esenţialul. Eu propun să fie luat în calcul un fenomen niciodată discutat pînă acum. Îl mai enunţ o dată: evreii de rînd, marea massă a evreilor, nu au răspuns cu entuziasmul scontat la propaganda făcut de liderii sionişti în favoarea înfiinţării Statului Israel. Foarte puţini evrei au luat drumul Palestinei. Astfel că pe la 1930, liderii sionişti puteau constata că Statul Israel nu se poate înfiinţa pe baza evreilor care vin în Palestina de bună voie. Acesta este un moment de mare importanţă, cînd sioniştii, liderii evrei, dacă ar fi fost oameni normali, raţionali şi cu simţul măsurii, ar fi trebuit să abandoneze proiectul şi să recunoască că nu au fost realişti, că au mizat pe romantismul şi idealismul unor oameni obişnuiţi, normali, care nu aveau nimic comun cu ideea de sacrificiu de sine pentru o idee politică. Dar se pare – iar eu propriu-zis cred asta tot mai mult, că bîntuie la cel mai înalt nivel evreiesc de decizie o judecată paranoică, o lipsă de măsură şi un cinism de-a dreptul criminal, fără nici o sensibilitate pentru suferinţa umană. Căci decizia luată a fost total indiferentă la preţul în vieţi şi destine omeneşti frînte, distruse. Mai întîi în 1916, cînd evreii au provocat respingerea armistiţiului şi continuarea războiului cu pierderi de vieţi de cîteva ori mai multe ca pînă atunci. Milioane de oameni tineri, neevrei, care au murit pe front pentru ca evreii să obţină din partea Angliei acordul pentru instalarea în Palestina a statului Israel. Repet întrebarea: care a fost preţul plătit de întreaga omenire pentru acest cîştig sionist. Măcar acest calcul: cîţi oameni au murit după semnarea Declaraţiei Balfour?
    * Nu pot numi acest cîştig un cîştig evreiesc, deoarece evreii, invitaţi să emigreze în Israel conform proiectului aprobat de învingători, nu s-au grăbit să emigreze în Palestina. Se simţeau foarte bine fiecare pe la casa sa.
    * A doua oară, cînd liderii evreimii au luat o decizie paranoică (probabil pe la începutul anilor 1930), decizia de a provoca un antisemitism sălbatic în cîteva din ţările în care se aflau mulţi evrei ca prin terorizarea evreilor să-i determine pe aceşti co-naţionali să-şi părăsească rosturile din ţara respectivă şi să se refugieze în Palestina. Zic unii istorici, iar eu acestora înclin să le dau dreptate, că în acest scop evreii l-au susţinut pe Hitler să aibă ascensiunea politică pe care a avut-o, iar în final au determinat declanşarea celui de la II-lea război mondial şi, implicit, declanşarea Holocaustului.
    * Asta am întîlnit şi eu, la mulţi istorici. Ideea că producerea Holocaustului a contribuit mult la apariţia Statului Israel. Dar, drept să spun, nu prea am înţeles cum.
    * Istoricii care fac această afirmaţie perfect justă au în vedere un singur aspect: Holocaustul, eventual cu exagerările de-acum cunoscute, trebuia să provoace o emoţie aşa de mare în toată lumea încît întreaga omenire să înţeleagă cît este de justificată dorinţa evreilor de a avea o patrie. Nu aveau nici o şansă cei care s-au opus, căci Naţiunile Unite, toată lumea bună a Planetei erau de acord. Se omite, se ascunde sau nu se pricepe faptul că Holocaustul a avut şi menirea ca, în interiorul lumii evreieşti, să înfrîngă rezistenţa sau reţinerea faţă de proiectul sionist, producînd o importantă mutaţie în mentalul colectiv evreiesc: le-a inoculat, dar cu ce preţ, convingerea că viaţa printre creştini, printre goimi este atît de nesigură, că goimii sînt capabili oricînd de alte persecuţii cu caracter de pogrom, de genocid, astfel că emigrarea în Israel este singura care poate asigura viaţa oricărui evreu şi un viitor acceptabil copiilor.
    * Nu mai înţeleg rolul comunismului dacă Holocaustul putea să producă aceste efecte.
    * Putea, dar nu era sigur că le va produce… Evreii nu se confruntau prima oară cu ravagiile antisemitismului. În plus, mai trebuie adăugată ipoteza unor istorici, potrivit cărora Holocaustul a mai avut un scop, din perspectivă iudaică şi în măsura în care a existat un control cît de cît evreiesc în desfăşurarea Holocaustului.
    * „Control evreiesc în desfăşurarea Holocaustului”? E aproape o blasfemie, domnule profesor.
    * Te rog citează corect: am spus „cît de cît evreiesc… control cît de cît evreiesc în desfăşurarea Holocaustului”, şi am avut în vedere un detaliu uitat, neglijat sau ascuns din desfăşurarea Holocaustului. Cred că ştii că nu toţi evreii au fost deportaţi. Ştiai?
    * Nici nu era posibil să fie toţi deportaţi, dar ce importanţă are acest detaliu?
    * Nu te-ai întrebat niciodată dacă au existat anumite criterii după care se făcea selecţia, care evreu merge la Auschwitz şi care nu?!
    * Din ce am citit, e clar că nemţii îi alegeau pentru gazare şi exterminare pe evreii bolnavi, inapţi de muncă.
    * Păi de ce nu făceau nemţii de la bun început această selecţie? De ce îi plimbau pe evreii inapţi de muncă prin toată Europa pentru ca abia la Auschwitz să-i dea deoparte şi să-i trimită la camerele de gazare, la moarte? Şi se pare logic, ţi se pare treabă nemţeşte gîndită?
    * Nu, într-adevăr nu văd logica, îmi scapă. Nu pricep.
    * Nu pricepi pentru că nu cunoşti un detaliu. Un detaliu pe care sioniştii îl ascund cu multă grijă. Atenţie: nu nemţii decideau care evrei pleacă în lagăre şi care nu. De cele mai multe ori un lider evreu, rabinul, de exemplu, făcea listele. Şi rabinul îi trecea primii pe listă pe evreii taraţi fizic, nevolnici de viaţă, cum spune vorba din bătrîni. Iar ipoteza acelor istorici de care vorbeam este aceasta, o ipoteză cutremurătoare: atît cît a depins de evrei, de evreii sionişti, victimele Holocaustului au fost evreii degeneraţi, taraţi, evreii de calitate proastă. Căci, vai, nu toţi oamenii sînt egal dotaţi pentru viaţă, pentru reuşită. Se cunoaşte foarte bine că a existat o preocupare a sioniştilor ca în Palestina să ajungă numai evrei de calitate, mai ales tineri, bine dotaţi, bine pregătiţi pentru viaţă, care să nu devină un balast pentru tînărul stat evreiesc. Te rog să nu te mai cruceşti atîta, acestea sînt lucruri care s-au spus de multă vreme, cu argumentele cuvenite, numai că nu au circulaţie în public. Sînt informaţii cenzurate. Şi cred că ele sînt ascunse în primul rînd faţă de publicul evreiesc. Sînt însă evrei care ştiu asta. O ziaristă din Bucureşti, care a stat ceva pe la Auschwitz, s-a confesat unor prieteni români exact în aceşti termeni, învinuindu-i pe evreii sioniştiă. Nu pe nemţi.
    * E cumplit pentru evrei să afle toate astea.
    * De 70 de ani tot facem inventarul suferinţelor evreieşti. Şi constatăm că multe dintre aceste suferinţe au fost cauzate de evrei, de lideri ai evreimii. E dreptul evreilor să reacţioneze sau nu faţă de această dezvăluire: evrei vinovaţi de holocaustul din al II-lea Război Mondial. Dar cred că e timpul să facem şi inventarul suferinţelor pe care aceiaşi lideri evrei le-au cauzat altor popoare! E un subiect pe care îl deschide Declaraţia Freedman. Subiectul acesta vreau să-l discutăm cu maximă seriozitate. Acum îl discutăm noi doi, ca istorici amatori, pîrîţi, dar în continuare, de aici înainte, sper ca acest subiect să fie abordat cu profesionalism, de persoane mai bine informate, specialişti propriu-zis în istorie recentă. Eu nu fac decît să propun subiectul.
    * Deja aţi identificat două teme de cercetare. Prima: cîte vieţi omeneşti s-au pierdut prin decizia Angliei de a respinge în 1916 oferta de armistiţiu a Germaniei? Decizie luată în urma intervenţiei liderilor evrei sionişti. Corect?
    * Cred că pot fi inventariate şi distugerile, costurile materiale, mai ales că o bună parte din cheltuielile războiului se făceau pe bani împrumutaţi de guverne de la băncile evreieşti. Motiv în plus ca să le convină evreilor prelungirea ostilităţilor.
    * A doua: cîtă suferinţă a provocat nu numai evreilor, ci şi ne-evreilor decizia liderilor sionişti de a împinge Germania şi alte ţări la adoptarea şi exacerbarea anti-semitismului ca politică de stat! Am rezumat corect?
    * Da, e corect rezumatul. Va fi o cercetare complexă şi delicată: victimele ne-evreieşti ale politicii anti-semite… Sună ca un paradox. (Va urma)

    Apreciază

  23. crip 71 said, on octombrie 13, 2010 at 10:22 pm

    Comunismul şi Nazismul (III)
    * Poate că nu ar strica să daţi un exemplu, două. * După cum se ştie, la încheierea războiului anti-semitismul a fost cu severitate incriminat. Cei vinovaţi de crime împotriva evreilor au fost aspru pedepsiţi. Din păcate, acuzaţia de anti-semitism a devenit o armă folosită deseori împotriva unor oameni nevinovaţi.

    De exemplu, eu, subsemnatul, sînt o asemenea victimă. Dar nu mă plîng. Alţii însă, pe aceeaşi acuzaţie, neîntemeiată, au înfundat puşcăriile, au fost daţi afară din slujbă, marginalizaţi. Sau condamnaţi la moarte, precum George Alexianu, omul care a fost binefăcătorul evreilor din Transnistria. S-au găsit evreii nemenici care să-l acuze de anti-semitism, dar nu s-au găsit şi evreii cinstiţi care, ştiind bine care era adevărul, să intervină în apărarea sa. Evrei laşi, în frunte cu rabinul Alexandru Şafran! Care vine la Bucureşti în 1995, la 50 de ani după procesul Mareşalului, unde a refuzat să depună ca martor, vine şi-i declara d-lui Şerban Alexianu, „amic din tinereţe”, că iată ce mare păcat, un om ca George Alexianu, care a făcut numai bine evreilor, să fie condamnat la moarte şi executat de comunişti. Un om aşa de minunat. Cîtă neruşinare!
    * Aşadar, e vorba de victimele pe care le-a produs şi le produce acuzaţia nedreaptă de anti-semitism, de holocaust, genocid, pogrom etc. Noi, românii, ca popor, sîntem acuzaţi pe nedrept de holocaust în Transnistria şi de pogrom la Iaşi şi Bucureşti, în iunie şi ianuarie 1941. Dar nu sîntem acuzaţi la Tribunalul de la Haga sau la ONU, sau la Tribunalul din Băileşti, cu dovezi juridic valabile, ci sîntem acuzaţi cu argumente propagandistice, ziaristice, adunate de comisi fără nici o autoritate morală sau juridică. La fel de nedreaptă este şi acuzaţia de pogrom anti-evreiesc, în ianuarie 1941.

    * La Iaşi ce a fost?

    * Pentru ce a fost la Iaşi să fie întrebaţi germanii, ei i-au împuşcat pe evrei şi nu au făcut-o aşa, din senin, că erau ei anti-semiţi. Să se disculpe nemţi. Nu mă bag. Eu îmi apăr sărăcia, şi nevoile, şi neamul meu românesc. Şi încercînd să aflu cît sînt de adevărate acuzaţiile la adresa românilor, am găsit o mulţime de dovezi cum că nu sîntem deloc vinovaţi. Din păcate, pentru cei care ne-au acuzat pe nedrept, a trebuit să cercetez problema în contextul ei. Aşa mi-am dat seama că nici nemţii nu sînt chiar aşa de vinovaţi cum se clamează pe uliţele Hollywoodului. Dacă nu apărea această acuzaţie nedemnă la adresa noastră, nu ajungeam nici eu anti-semit. Căci pentru sionişti anti-semit este mai ales acela care nu acceptă acuzaţia de anti-semitism fără argumente serioase. Evreii de proastă calitate s-au cam jucat cu acuzaţia de anti-semitism. În final, această acuzaţie se va demonetiza cu totul. Nu din vina …anti-semiţilor ca mine.

    * Deci trebuie făcut şi inventarul suferinţelor şi neajunsurilor provocate prin acuzele nedrepte de anti-semitism. Cap de listă românii?

    * Nu-mi dau seama, dar sîntem şi noi pe lista celor ultragiaţi şi păgubiţi prin acţiunea bezmetică a haitelor de acuzatori de teapa lui Radu Ioanid, Andrei Oişteanu, Lya Benjamin şi ţuţării lor, alde Pleşu, Gabriel Andreescu.
    * Gabriel Liiceanu?

    * Nu chiar.

    * Ce urmează?

    * Urmează inventarul cel mai dureros, cel mai absurd, al victimelor comunismului. S-a vorbit atît de mult despre comunism. Despre comunismul de tip bolşevic, cominternist, instaurat în Rusia şi ţările est-europene de cei „40.000 de evrei care au luat puterea la Moscova, după care, prin varii metode, au obţinut comanda în atîtea ţări ale lumii”, despre care vorbeşte Benjamin H. Freedman.

    * Numai 40.000 de mii?

    * Ar fi de discutat acest număr… Dar altădată. Cred că trebuie să povestesc o întîmplare, care, cu cîteva săptămîni în urmă, m-a luminat. Am făcut întîlnirea de 50 de ani de la terminarea liceului „Micea cel Bătrîn”. Printre colegi, unul dintre cei mai iubiţi, Peter, venit din Germania. La un an după terminarea liceului, în 1961, Peter a plecat cu toată familia în Israel. A revenit mereu în România, s-a însurat de două ori aici, a făcut Facultatea de Medicină aici, a trimis-o şi pe fiică-sa să facă facultatea tot în România, la Constanţa. A participat Peter al nostru cam la toate întîlnirile de foşti lemebişti. La ultima, în plină petrecere, cînd ne simţeam mai bine cu toţii, cu un aer gînditor, Peter îmi spune: „Mă, Ioane, dacă nu erau comuniştii, noi nu plecam de aici.” Cred că vorba asta a fost pentru mine revelatorie: aşadar, Peter şi familia lui, cu părinţi medici foarte respectaţi în Constanţa, au plecat în Israel din pricina regimului comunist. Au plecat în Israel, iar mai apoi au plecat şi din Israel. Deci nu dorul de Eretz Israel i-a mînat, ci lehamitea şi teama de comunism.
    Atunci, pe loc, mi-a venit să-i spun că nu românii sînt vinovaţi de comunism, ci evreii, dar m-am abţinut şi bine am făcut. Nu se potrivea cu atmosfera de bine, de confort sufletesc în care respiram cu toţii briza mării, la Zorile. Deduc: evreii sînt de două feluri, evrei autori ai comunismului şi evrei victime ale comunismului.
    În ce fel Peter şi alţi evrei, plecaţi în Israel, sînt victimele comunismului, iată un subiect interesant, pe care însă nu e cazul să-l dezvolt eu. Îl semnalez doar. Şi mă întorc la subiectul meu: m-am considerat întotdeauna o victimă a comunismului, în măsura în care toată agonisita părinţilor şi bunicilor mei s-a dus pe apa sîmbetei în 1948, cînd cu naţionalizarea. Başca tot ce a urmat, ca degradare a vieţii, ca neputinţă de a-ţi afirma potenţialul creator etc. Numai că acum descopăr că acele suferinţe ale unui neam întreg erau necesare nu pentru a edifica o societate nouă – nu se poate face omletă fără să spargi ouăle, cum ne explicau propagandiştii mai subţiri. Ci sufeream pentru a-i determina pe evreii din mijlocul nostru, care sufereau cot la cot cu noi, să părăsească România comunistă. România comunistă, căci România românească, cea de pînă la 23 august 1944, evreii nu prea se grăbiseră s-o lase pentru Israelul din Palestina. Adică evreii sionişti, cu proiectele lor nebuneşti, paranoice, erau cei ce ne stricaseră viaţa. Şi nouă, românilor, şi evreilor! Ne-au cufundat în rahatul comunist pe toţi, dar posibilitatea de a ieşi la lumină, la aer curat, respirabil, au oferit-o numai evreilor care cereau să plece în patria lor cea nouă, Eretz Israel. Cum să nu ceară evreii …repatrierea?

    * Să înţeleg din asta că adversitatea dintre evreii comunişti şi evreii sionişti nu a fost prea mare?

    * A fost o diversiune! Un teatru criminal, jucat destul de bine. Sînt nenumărate dovezile că, la un nivel aflat deasupra acestei adversităţi trucate, sioniştii şi comuniştii aveau un for de decizie comun. Şi-au dat mîna întotdeauna cînd a fost nevoie. Desigur, nu în văzul nostru.

    * Susţineţi aşadar că dacă evreii ar fi plecat destul de mulţi în Palestina înainte de 1944, în România nu se mai instituia comunismul?

    * Cam da! Dar, reţine ce ţi-am spus deja: instaurarea comunismului urmărea şi alte efecte, multe dintre ele tot în beneficiu evreiesc. Însă acest subiect nu-l putem aborda integral într-o discuţie de un ceas, două. Nici nu am datele necesare. Aş zice cam aşa: dacă proiectul Israel în Palestina ar fi avut printre evreii normali succesul scontat de evreii sionişti şi dacă, aşadar, Statul Israel se înfiinţa după primul război mondial, al II-lea război mondial nu mai izbucnea.

    * Deci de vină sînt evreii care nu au dat curs invitaţiei de a se strămuta în Palestina încă de la bun început, după primul război. Le plăcea mai mult la Bucureşti şi Budapesta decît pe Malul Iordanului.

    * Ca glumă, glumă amară, merge. Nu le putem reproşa evreilor de atunci că au procedat ca fiinţe raţionale, normale. Dar cînd vom face socoteala cum am ajuns să facem din ţara şi din viaţa noastră o sperietoare pentru evrei, nu mai e de glumit. Eu sînt un om sărac. Părinţii mei ajunseseră la o stare materială foarte bună în 1948. Dacă în viaţa părinţilor mei nu intervenea comunismul, naţionalizarea, colectivizarea agriculturii, mi-e aşa de uşor să-mi imaginez cum ar fi fost viaţa lor, viaţa mea, a copiilor mei. Cu totul alta. Şi nu uita, avem o singură viaţă.
    * În concluzie?

    * În concluzie, fac apel la cei care au acces la datele exacte ale celor întîmplate să cerceteze istoria secolului trecut din această perspectivă: 1) refuzul sau reţinerea evreilor de rînd de a se conforma proiectului sionist de înfiinţare a Israelului şi 2) politica, mai exact spus stratagemele criminale imaginate de sionişti pentru a-i constrînge pe evrei să emigreze totuşi în Palestina! Am zis totuşi, adică împotriva voinţei lor.

    * Nu e prea mult spus împotriva voinţei lor?

    * Nu. Ştiu bine că o dată plecaţi din România, evreii descopereau că nu aveau voie să-şi aleagă destinaţia. Ajungeau de regulă la Viena şi erau întrebaţi numai de formă unde vor să meargă mai departe. Indiferent de răspuns, cei mai mulţi erau mînaţi în Israel, unde obligatoriu trebuiau să stea cîţiva ani, băieţii să facă armata etc. Ar fi bună o statistică: cîţi din evreii emigranţi în Israel după 1945 au rămas în patria regăsită? Ar fi chiar imperios necesară, separat, pentru evreii plecaţi din România, pentru cei plecaţi din Rusia ş.a.m.d.

    * La ce ar fi necesară o asemenea statistică?

    * La multe, printre care ne-ar fi utilă în discuţia pe marginea ultimei turnuri pe care pare s-o ia proiectul Israel în Palestina. Ai auzit de diasporism ?

    * Diasporism? Nu.

    * Eh, lăsăm pe altă dată acest subiect. (Sfîrşit)

    Apreciază

  24. Lidia said, on octombrie 14, 2010 at 6:41 pm

    Crip, interviul de mai sus confirma ceea ce expune un francez , Roger Garaudy in cartea sa ” Afacerea Israel”…pe Freedman nu l-am citit, dar deja sunt doua surse care sustin aceeasi idee ceea ce nu e de neglijat…cartea lui Garaudy am gasit-o cu totul intamplator, la un chiosc banal de ziare, cazuta printre reviste de gastronomie si carti de colorat expuse in vitrina…am laut-o pt. ca ma interesa orice legat de evrei si dupa ce am citit-o am ramas si eu …muta! Nu am auzit de ea ulterior, nimeni nu stia de aparitia acestei carti, de parca ar fi fost „ilegalista”…

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.