SACCSIV – blog ortodox

Articolul zilei (08.10.2010): Calculatoarelor virusate ar trebui sa li se interzica accesul la internet cel putin temporar, propune un expert Microsoft

Posted in internet, MICROSOFT, virus by saccsiv on octombrie 8, 2010

   Citez din articolul Calculatoarelor virusate ar trebui sa li se interzica accesul la internet cel putin temporar, propune un expert Microsoft:

   PC-urilor infectate ar trebui sa li se interzica cel putin temporar accesul la internet, la fel cum oamenii afectati de o epidemie sunt pusi in carantina pentru a nu-i infecta pe altii, a declarat intr-o conferinta la Berlin, un expert de securitate de la Microsoft, Scott Charney. El spune ca atacurile informatice s-au inmultit atat de tare, incat e nevoie ca fiecare PC sa poata intra pe internet doar dupa ce primeste un „certificat de sanatate” care sa ateste ca nu e infectat, noteaza BBC.
   Scott Charney spune ca, la fel cum si oamenii care nu se vaccineaza constituie un pericol pentru semenii lor, si PC-urile virusate constituie o amenintare, iar lucrurile trebuie tratate la fel cum se intampla in sistemul de sanatate: trebuie puse in carantina (tinute departe de internet) si apoi trebuie instalate programe antivirus si antimalware.
   Charney propune ca orice computer care se conecteaza pe internet sa aiba un „certificat de sanatate” care sa ateste ca nu e infectat si ca programele antivirus sunt actualizate. El atrage atentia asupra faptului ca se inmultesc botnet-urile – retele de calculatoare infectate ce pot fi controlate de la distanta de cyber-criminali care au ca scop atacarea diverselor tinte de pe internet.
   „Mecanismele de aparare impotriva atacurilor informatice, firewall-uri, programe antivirus si update-uri automate pentru vulnerabilitati – pot reduce riscurile, dar nu sunt suficiente”, spune Charney care adauga ca tot mai multe computere sunt prinse si integrate in aceste retele „zombie” (botnet) astfel ca e nevoie de o strategie radicala prin care unor calculatoare ce pun probleme de siguranta sa li se interzica accesul la internet.
   El spune ca accesul ar trebui interzis temporar si doar in cazuri exceptionale, cand pericolul este mare, PC-urile ar trebui sa nu mai fie lasate sa se conecteze la internet pe termen nelimitat.
   BBC citeaza un cercetator al companiei de securitate Sophos care atrage atentia asupra faptului ca Microsoft nu e cea mai in masura sa vorbeasca despre securitate informatica deoarece in programele sale au fost descoperite multe vulnerabilitati care au fost exploatate de infractorii informatici.
   Publicatia PC World noteaza ca diagnosticarea computerelor „bolnave” ar cadea in sarcina furnizorilor de internet care ar fi nevoiti sa investeasca in servicii de suport si sa angajeze oameni specializati, miscare ce le-ar creste cheltuielile.
   In orice caz, ideea nu este noua. Exista companii la care calculatoarele infectate nu se pot conecta la retea daca soft-urile de securitate nu sunt „la zi” si daca nu sunt indeplinite o serie de astfel de cerinte.

   Cititi va rog si:

AUSTRALIA: Nu ai software antivirus? Nu primeşti conexiune la internet

 

6 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. saccsiv said, on octombrie 8, 2010 at 10:54 am

  Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

  https://saccsiv.wordpress.com/about/

  Apreciază

 2. agerstress said, on octombrie 8, 2010 at 7:50 pm

  Expertul Microsoft a „uitat” sa precizeze ca este vorba de calculatoare cu sistem de operare Windows 🙂 🙂 :-).

  Apreciază

 3. Lucian said, on octombrie 8, 2010 at 8:57 pm

  @manolescudb

  Din pacate, aceleasi tehnici de securitate despre care se vorbeste in primul tau link sunt implementate si pe Linux si tot in colaborare cu NSA.

  Ele sunt, mai exact, implementate in noile versiuni de SELinux ce vin „la pachet” cu aproape toate distributiile de Linux mai folosite.

  SELinux este un modul ce tine direct de kernel-ul (inima) sistemului de operare deci …

  Pt. mai multe amanunte iata si pagina de wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Security-Enhanced_Linux

  Sigur, teoretic acest modul inca mai poate fi dezactivat. INCA. Asta daca stii cum sa-ti configurezi si compilezi singur kernelul, ceea ce nu e chiar o operatiune la indemana oricui. Sau daca distributia iti permite sa dezactivezi modulul fara sa fie nevoie de recompilarea kernelului.

  In windows, evident, situatia nu este aceeasi, kernelul nefiind modular si neputand fi controlat de utilizator decat foarte putin, din registry.

  Deci, nici Linux-ul nu prea mai este ce a fost, din pacate. Ma refer acum mai ales la distributiile folosite pe scara larga. Cum crezi ca s-au ridicat asa sus cei de la Ubuntu, de exemplu, punand pe butuci distributii care erau mult mai vechi si chiar mai bune ?

  Au avut FONDURI. Si de unde oare au provenit acele fonduri ? …

  Apreciază

 4. […] Articolul zilei (08.10.2010): Calculatoarelor virusate ar trebui sa li se interzica accesul la inter… […]

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: