SACCSIV – blog ortodox

PREDICA DE PE MUNTE – IUBIREA VRAJMASILOR

Posted in Calendar Ortodox, PREDICA DE PE MUNTE by saccsiv on octombrie 2, 2010

   Iata ce scrie in Sfanta Scriptura, la Luca 6,31-36:
   „Şi precum voiţi să vă facă vouă oamenii, faceţi-le şi voi asemenea;  

   Şi dacă iubiţi pe cei ce vă iubesc, ce răsplată puteţi avea? Căci şi păcătoşii iubesc pe cei ce îi iubesc pe ei.  

   Şi dacă faceţi bine celor ce vă fac vouă bine, ce mulţumire puteţi avea? Că şi păcătoşii acelaşi lucru fac.  

   Şi dacă daţi împrumut celor de la care nădăjduiţi să luaţi înapoi, ce mulţumire puteţi avea? Că şi păcătoşii dau cu împrumut păcătoşilor, ca să primească înapoi întocmai.  

   Ci iubiţi pe vrăjmaşii voştri şi faceţi bine şi daţi cu împrumut, fără să nădăjduiţi nimic în schimb, şi răsplata voastră va fi multă şi veţi fi fiii Celui Preaînalt, că El este bun cu cei nemulţumitori şi răi.  

   Fiţi milostivi, precum şi Tatăl vostru este milostiv.”

   Cat de mult s-a indepartat omenirea de cele de mai sus … Acum, se petrec cele descrise in Epistola a doua către Timotei a Sfântului Apostol Pavel, capitolul 3:

   „Şi aceasta să ştii că, în zilele din urmă, vor veni vremuri grele; 

Că vor fi oameni iubitori de sine, iubitori de arginţi, lăudăroşi, trufaşi, hulitori, neascultători de părinţi, nemulţumitori, fără cucernicie, 

Lipsiţi de dragoste, neînduplecaţi, clevetitori, neînfrânaţi, cruzi, neiubitori de bine, 

Trădători, necuviincioşi, îngâmfaţi, iubitori de desfătări mai mult decât iubitori de Dumnezeu

Reclame

16 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. saccsiv said, on octombrie 2, 2010 at 4:57 pm

  Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

  https://saccsiv.wordpress.com/about/

  Apreciază

 2. Viorel said, on octombrie 2, 2010 at 6:39 pm

  Off-topic: am o propunere pentru tine. Ma gandeam sa pornesc un blog in care sa preiau articole de pe blogul tau, la care sa nu cenzurez pe nimeni. Te-ar deranja daca smintitorii, ratacitii, ereticii, habaucii dati cu smirgel pe creier ar avea un loc in care sa comenteze articolele tale? Observ ca iti pierzi tot mai usor cumpatul cu cei care nu subscriu 100% ideilor tale, poate ti-ar fi de ajutor sa redirectionezi pe acel blog unde sa poata delira in voie. Asa, blogul tau ar ramane imaculat, ai pierde mai putin timp cu comentatorii amintiti mai sus, ai avea mai mult timp pentru rugaciune si monitorizarea sistemului. Astept parerea ta. Viorel Mihai

  Apreciază

  • nea Anderthal said, on octombrie 3, 2010 at 3:35 am

   @VIO
   …interesanta idee ti-a sugetrat sefu’ tau Aghiutza!~..stai site’urile sectare alea cu miracole(voodoo 4 Giza$) sau cind rid toti sectarii nebuneste…lasa-ne in pace PLZ !

   Apreciază

 3. nea Anderthal said, on octombrie 2, 2010 at 6:49 pm

  Da doamne sanatate DUSMANILOR-DUSMANILOR MEI…

  Apreciază

 4. emmma said, on octombrie 2, 2010 at 7:34 pm

  Viorel

  Contacteaza Patriarhia si fa un blog imaculat pentru ei.

  Desigur nici tu, nici Patriarhia nu veti fi deranjati daca smintitorii, ratacitii, ereticii, habaucii dati cu smirgel pe creier ar avea un loc in care sa comenteze articolele tale.

  Iar ziua, in pauze, tu si prietenii tai puteti sa maturati curtea si sa curatati cartofi la bucatarie.

  Noaptea, cu schimbul, ati putea face flotari pe holurile Patriarhiei generand astfel caldura necesara intregii cladiri.

  Si astfel vati face economii insemnate care vor contribui la construirea Catedralei Neamului.

  Cit mai multe dusuri reci!!!

  Apreciază

 5. a4m said, on octombrie 3, 2010 at 4:05 am

  Mi se pare ciudat cum vorbeste parintele Galeriu cu atata admiratie despre Gandhi… spune ca a fost martirizat, dar din ce am citit eu am inteles ca a murit cu conceptiile sale hinduse, a practicat hinduismul toata viata si a crezut ca toate religiile sunt egale, iar în centrul fiecărei religii este adevărul și dragostea, a propovăduit cele cinci precepte ale codului de onoare jainist, învăţate de la mama sa: să nu furi, să nu minţi (căutarea neîncetată a Adevărului), să îţi păstrezi puritatatea (prin igienă, vegetarianism şi posturi severe), să nu fii niciodată violent şi să refuzi bunurile materiale. a fost omorat in timpul unei practici religioase (hinduse); atunci cum se poate spune ca a fost martirizat daca nu a murit pentru Hristos? lamuriti-ma voi, care-va, daca ati inteles…

  Apreciază

  • a4m said, on octombrie 3, 2010 at 4:08 am

   erata ”care-va” = careva
   si mai stiu ca Gandhi a intalnit si crestini, probabil protestanti englezi, si ca a citit Noul Testament, dar din cate am inteles eu, nu s-a convertit la crestinism (ortodoxie)…

   Apreciază

 6. saccsiv said, on octombrie 3, 2010 at 10:15 am

  a4m

  Sa-ti rasplateasca bunul Dumnezeu, frate. Ceea ce am facut eu este o mare greseala. N-am citit predica. Am considerat ca fiind a parintelui Galeriu, altceva decat trebuie spus, nu va spune. Si iata ca am gresit. Sa-mi fie invatatura de minte.

  Voi sterge predica, pentru a nu sminti pe altii, dar voi lasa acest dialog. Mai mult, voi posta un articol separat, cu atat mai mult cu cat ieri s-au implinit 141 de ani de la nasterea lui Gandhi, iar pe chestia asta, 2 octombrie a fost declarata Ziua Internationala a Non-Violentei.

  Apreciază

 7. Viorel Mihai said, on octombrie 3, 2010 at 10:59 am

  @a4m: acesta este un link catre filmul Gandhi, 8 premii Oscar, despre viata lui Mahatma Gandhi. Nu este subtitrat, dar uneori imaginile vorbesc singure. Nici macar nu incerc sa vorbesc aici despre viata si activitatea lui Gandhi, insa Parintele Galeriu are mare dreptate: revolutia din India a fost singura revolutie crestina de pe acest pamant desi motorul ei a fost un hindus. http://video.google.com/videoplay?docid=3677437859600027297#

  Apreciază

  • a4m said, on octombrie 3, 2010 at 12:18 pm

   multumesc de raspunsuri!
   @ Viorel Mihai,
   m-am uitat la cateva secvente din film si mi-a ajuns… de asta mi s-a parut gresit sa spunem ca a fost martirizat… e adevarat ca are o ”masca” frumoasa si atrage multa lume, pentru ca, aparent, nu face nimic rau; gaseste diavolul masca pt otrava lui, ca altfel nu i-ar fi usor sa duca oameni la pierzanie… e periculos, mai ales ca si modul sau de viata pare bun: post, saracie si chiar atitudinea lui in general (in film pare smerit si intelept, parca ar incerca sa-l imite pe Hristos) … am citit comentarille la filmul lui: multa lume a cazut in capcana si a gustat ecumenismul sub o alta forma, cea prezentata de Gandhi…
   trebuie discernamant (duhovnicesc), iar pentru a dobandi acest discernamant ar trebui sa citim cat mai mult scrierile Sfintilor Parinti si Sfanta Scriptura.
   se spun multe despre Gandhi, exista chiar varianta cum ca ar fi fost ca un fel de secta, si s-a folosit de infatisarea de om bland, pasnic, iubitor pentru a atrage cat mai multi adepti (se spune chiar ca dormea cu diferite femei pentru a demonstra ca rezista tentatiei)…. din moment ce vine din partea Indiei, e clar ce radacini are… dupa parerea mea, in cel mai bun caz, Gandhi s-a inspirat din Sfanta Scriptura, considerandu-l pe Hristos un simplu invatator dinaintea lui….

   Apreciază

 8. […] Posted on octombrie 3, 2010 by saccsivfree Citez din comenatriile la articolul PREDICA DE PE MUNTE – IUBIREA VRAJMASILOR. Sursa Blogul […]

  Apreciază

 9. saccsivfree said, on octombrie 3, 2010 at 11:51 am

  Vroiam sa afli direct de la mine despre existenta blogului. Ti-am cerut sprijinul, nu ai raspuns direct. Indirect dintr-un comentariu al tau, am aflat ca nu esti de acord cu ideea mea. De astazi, blogul este activ si este deschis tuturor comentatorilor cenzurati pe blogul tau.

  Interesant ca tocmai in Duminica Predicii de pe Munte despre Iubirea Vrajmasilor ai ales sa stergi o predica excelenta pentru ca te-a deranjat adevarul ca un hindus a actionat mai crestineste decat toti conducatorii de revolutii din Europa.

  Apreciază

 10. a4m said, on octombrie 3, 2010 at 12:21 pm

  bietul de el…, Gandhi, se spune ca era in cautarea Adevarului, insa a lasat Adevarul sa-i scape printre degete (cand a citit Sf Scriptura)… si a prodovaduit minciuni…

  Apreciază

 11. agerstress said, on octombrie 3, 2010 at 1:09 pm

  Si totusi, predica de pe munte ramane un subiect ocolit cu mare abilitate. Stim ca este atat de perfecta incat nimic nu i se poate adauga dar daca stim de ce nu ne conformam? Din pacate, constienta (nu constiinta) inperfectiunii noastre ne sugereaza subtil (asa cum ii sugerase lui Adam sa se ascunda dupa ce a muscat din fructul oprit) sa stam la distanta de cele ce sunt perfecte, de cele sfinte ca nu cumva sa le murdarim cu uratenia sufletului nostru pacatos dar uitam cu atata usurinta ca nimic din ceea ce este sfant nu poate fi murdarit ci dimpotriva tot ceea ce atinge curata. Asadar, fratilor deschideti-va inimile si primiti cu incredere cuvintele Lui Iisus ca nu noi le vom murdari pe ele ci ele ne vor curata si vindeca pe noi.
  Sa va dea Dumnezeu sanatate tuturor, prieteni sau dusmani si sa va apropie in iubirea cea curata!

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: