SACCSIV – blog ortodox

PLOSNITELE de pat: s-au inmultit, reprezinta o problema, dar cum o va rezolva sistemul?

Posted in PLOSNITE by saccsiv on septembrie 15, 2010

   Citez din articolul Plosnitele de pat ataca din nou. Specialistii se asteapta la o pandemie globala:

   Semnalul de alarma privind amenintarea plosnitelor a fost tras de o cercetare globala intreprinsa de Universitatea din Kentucky si de Asociatia nationala pentru controlul daunatorilor din SUA (NPMA), care avertizeaza ca insectele flamande de sange s-au intors in forta in intreaga lume, scrie BBC. Numai in SUA, 95% dintre companiile specializate in combaterea daunatorilor au spus ca sediile lor au gazduit plosnite in ultimul an. „Rezultatele studiului global arata ca ne aflam in pragul unei pandemii, nu doar in Statele Unite, ci in intreaga lume”, a spus vicepresedintele NPMA, Missy Henriksen.

   In Marea Britanie, un studiu de anul trecut a observat o sporire a numarului de plangeri legate de plosnite in Londra, care ar fi crescut cu 28,5% intre 2000 si 2006 si cu 24% doar in prima jumatate a acestui an. In cautare de solutii, hotelurile din Marea Britanie au apelat chiar la serviciile primului caine din Europa certificat in interceptarea acestor insecte – Lola, care a beneficiat de training in SUA, poate inspecta 200 de camere pe zi si, chiar daca nu le ucide, macar depisteaza prezenta plosnitelor.

   Problema plosnitelor de pat a luat deja amploare in America, New Yorkul, unde insectele au luat in stapanire cladiri de birouri, cinematografe sau magazine, fiind orasul cel mai afectat. Potrivit Asociatiei nationale pentru controlul daunatorilor din SUA, plosnitele impun probleme mai mari in zonele urbane si suburbane, intens populate cu oameni care traiesc aproape unii de altii si interactioneaza constant in spaii inchise.

Flickr/JMazzolaa

   Specialistii spun ca daca oamenii stiu unde sa se uite, plosnitele sunt usor de depistat. Au dimensiunea si culoarea unui sambure de mar, le place sa migreze si se ascund in valize, cutii sau pantofi, in apropierea unei surse de mancare. Plosnitele sunt vietati nocturne si evazive si, in afara de saltele si lemnaria patului, mai pot fi gasite in spatele sipcilor, intrerupatoarelor electrice, ramelor de tablou, tapetului sau in crapaturile din mobila. Desi nu transmit boli oamenilor, ele pot provoca mancarimi usturatoare sau reactii alergice. In plus, stresul emotional si mental provocat de intepaturile plosnitelor poate avea consecinte grave si nu trebuie ignorat, avertizeaza specialistii americani.

   In ultima saptamana, guvernul statului New York a emis legi care le lege proprietarilor cu apartamente date in chirie sa le spuna chiriasilor daca au avut de-a face cu plosnite in ultimul an si scolilor sa ii informeze pe parinti in legatura cu orice posibila infestare. Expertii stiau de sporirea populatiei de plosnite de pat in ultimul deceniu, insa abia acum si-au dat seama ca este o problema serioasa, spune pentru BBC un entomolog de la Universitatea din Kentucky, Mike Potter. Iar problema este cu atat mai serioasa cu cat termenul „plosnita de pat” nu se mai sustine, din moment ce micile vietati incep sa apara peste tot, de la uscatorii si scoli la spitale si mijloace de transport in comun.

   In anii ’30, fiecare locuinta din Londra gazduia plosnite si a fost nevoie de interventia Ministerului Sanatatii pentru a se actiona impotriva lor. De la sfarsitul anilor ’30, numarul lor a inceput sa scada, iar introducerea DDT-ului in 1946 a dus la starpirea lor. Acum, insa, numarul lor incepe sa creasca din nou, fenomen facilitat, cred specialistii, de schimbarile climatice si de inflorirea turismului international.  Totodata, expertii spun ca plosnitele ar fi capatat rezistenta in fata pesticidelor folosite in mod curent in Occident si ca este necesara dezvoltarea unora mai puternice si mai eficiente. Intre timp, oamenii sunt indemnati sa semnaleze de urgenta posibilele infestari cu plosnite de pat.

   Comentariu saccsiv:

   Pare o treaba neserioasa, dar e cat se poate de grava. In puscarie le-am intalnit, insa credeam ca in libertate nu exista asa ceva decat in zonele extrem de sarace. Asta pana acum un an, cand, la scurt timp dupa revenirea acasa dintr-o scurta calatorie, am depistat doua. Ma gandeam atunci ca ajunsesera cumva in geanta de voiaj, dar ca nu au apucat sa depuna oua. N-a fost asa …

   Dupa o alta scurta perioada de timp, intr-o noapte, m-am trezit cu o senzatie de arsura puternica pe picioare. Ma uit si recunosc intepaturile. Trebuie inteles ca nu-i de joaca cu ele. Simti ca-ti ia foc zona unde te-au muscat. Iar daca esti alergic, e jale.

   Nu-ti dai seama, cand te uiti, ca sunt urme lasate de niste insecte. Mai ales ca pe plosnite rar le vezi. Cunosc o persoana, ce nestiind de la ce i se trage, a mers cateva zile la vreo doi trei dermatologi, ce au dat din umeri. Asta pana intr-o seara, cand sotia lui le-a descoperit.

   In timpul zilei nu-ti dai seama ca exista asa ceva in casa. Daca totusi ajungi sa vezi cate una si ziua, e de rau. Inseamna ca numarul lor e deja urias.

   Ataca preponderent noaptea, in timpul somnului. Se petrece un fenomen interesant: chiar daca te culci cu lumina aprinsa, chiar daca pana adormi nu te deranjeaza, la scurt timp dupa ce te ia somnul, ataca … Parca stiu. E foarte stresant. Arsurile te trezesc inevitabil si pana te dezmeticesti, nu vezi nici urma de ele. Si o poti tine asa toata noaptea.

   Daca stii ca exista asa ceva in casa, capeti o oarece experienta si cand te trezesti din cauza arsurii, nu mai stai sa te uiti prima data la locul muscaturii, ci profiti de fiecara secunda, cautand prin pat si mai ales spre marginea lui. Ai astfel o oarecare sansa sa depistezi cate una in goana ei spre locul unde se adaposteste.

   In timpul zilei stau ciorchine in locuri precum cele descrise in articol. Cand m-au  invadat pe mine, multe zile nu am avut bani pentru a chema o firma specializata, asa ca ma disperasera. Dormeam ziua si noaptea lucram. Cand in sfarsit a venit omul cu pompa, dupa ce a dat sistematic peste tot, mi-a explicat ca la fel de eficient este si un spray impotriva gandacilor de bucatarie, totul e sa dai in fiecare noapte in anumite locuri, inca o saptamana sau doua dupa ce ti se pare ca au disparut.  

   Spre deosebire de purici sau paduchi, ce au un soi de carcasa dura, plosnitele sunt foarte fragile si dupa cum am putut constata, sunt usor de combatut. Totul e sa stii cu ce ai de-a face.

   In articol scrie ca specialistii considera ca au devenit rezistente la insecticide. Asa o fi la ei sau poate pregatesc terenul pentru o campanie de genul celor de vaccinare. Poate au de gand sa arunce cu ceva din aer sau vreo alta masura care sa mai rezolve si alte teme aflate pe agenda ELITELOR.

   Un lucru este insa sigur: s-au inmultit.

   Am scris acest articol spre a fi folositor celor ce se confrunta cu o asemenea neplacuta situatie. Si jenanta pana la urma, caci majoritatea considera (cum am considerat si eu de altfel) ca sunt o napasta a zonelor sarace …

11 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. saccsiv said, on septembrie 15, 2010 at 5:40 am

    Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

    https://saccsiv.wordpress.com/about/

    Apreciază

  2. fane said, on septembrie 15, 2010 at 7:47 am

    @saccsiv ,

    din ce in ce mai des ,
    http://www.ziare.com/stiri/tantari/west-nile-a-facut-a-patra-victima-in-romania-1041951
    Imi amintesc ca in timpul ” pandemiei ” de porcina ai avut un articol referitor la tantari si la posibilitatea ca ei sa devina propagatorii unor boli grave si cu mortalitate ridicata . Poate n-ar fi rau sa ne reamintim , chiar in contextul articolului actual despre plosnite .

    Doamne , ajuta-ne !

    Apreciază

  3. rica said, on septembrie 15, 2010 at 7:59 am

    guvernele au grija de supusii sai:ii avertizeaza cu mult timp inainte de ce necazuri o sa vina-si totusi ii gaseste nepregatiti !!-ei gasesc solutiile sa ne salveze de nenorociri-dar de salvat nu reusesc sa ne salveze !!-ei cumpara cu banii nostrii tot felul de apa chioara ca sa omoare aviare tzintzari muste !! si de fapt ei sant cei care cauta prin laboratoare tot felul de otravuri cu care sa ne dea in nas ca ii cam deranjam cu prezentza noastra pe aceasta planeta a lor,in care li se pare ca ei conduc,intr un fel conduc sufletele lor dar intr un loc binemeritat

    Apreciază

  4. Mos Ioan said, on septembrie 15, 2010 at 8:57 am

    Saccsiv ai dreptate, si eu cred ca „Ei” pregatesc terenul pentru o alta facatura …….
    Satanele astea sunt puse sa omoare cât mai multi si sa câstige si bani în acelasi timp…..

    Adevarat ca plosnite si gândaci de bucatarie sunt si la New York, Paris, Londra, Bucuresti, etc.etc……
    Se pare ca acidul boric se poate folosi împotriva gândacilor de bucatarie, împotriva plosnitelor nu cunosc ce s-ar putea întrebuinta……
    DDT-ul este toxic pentru om, animale si culturi, deci eu n-as folosi DDT …….

    Saccsiv,multumiri pentru informatie!

    Apreciază

  5. Mare adevar Saccsiv! Spun asta dupa ce am citit tot comentariul tau, si realizez ca esti o persoana trecuta printr-o infestare cu plosnite de pat! Reprezint o companie de profil si pot spune ca problema plosnitei de pat este din ce in ce mai prezenta in tara noastra. DA, intr-adevar un specialist are Know-how -ul necesar in lupta impotriva acestui daunator. Cu sprayul de insecte totusi… nu cred ca o sa ai vreo data rezultate, indiferent de cate ori ai interveni! Substante exista, metode exista, problema plosnitei de pat, crede-ma ridica probleme in momentul de fata chiar si firmelor DDD. Pot spune ca ne-am concentrat mai mult pe acest daunator, am innvestit in aparatura profesionala, avem variante chiar ecologice contra plosnitei de pat, garantam orice interventie, contractual!
    Lupta contra plosnitei de pat, da-mi voie sa te contrazic, nu este deloc usoara! Daca era usoara nu mai existau deloc, ma gandesc…nu?
    Daca ai plosnite de pat, apeleaza direct la un expert! Economisesti si timp si bani!
    http://www.0219662.ro
    Asta daca vrei sa scapi de ele…

    Apreciază

  6. salajan otilia said, on martie 9, 2015 at 11:55 am

    Sunt groaznice. Si sora mea a fost muscata de o plosnita de pat iar medicul dermatolog i-a spus ca probabil are o alergie usoara. Sunt foarte periculoase, aveti mare grija cu ele!

    Apreciază

  7. Anonim said, on august 18, 2015 at 6:00 pm

    Din ce in ce mai multe cazuri………….iar DSP (Directiile pt Sanatate Publica) nu iau nicio masura. Exista blocuri cu cate 80 de apartamente pe scara si nimeni nu verifica daca Asociatiile de proprietari respecta regulile minime de igiena. Bucurestiul este orasul cu foarte multe cazuri si aceste insecte se vor raspandi rapid peste tot. Si apropo, nu pot fi exterminate!!! Ceea ce scrie mai sus este fals, nu pot fi omorate cu insecticid sau un spray impotriva gandacilor de bucatarie!!! Atentie, daca stati la bloc este inutil sa incercati sa faceti dezinsectie daca ceilalti vecini nu fac la fel! Plosnitele reapar!!!

    Apreciază

    • saccsiv said, on august 18, 2015 at 7:00 pm

      Anonim

      Eu am scapat de ele exact cum am scris in articol.

      Evident ca daca tot blocul e infectat nu e suficient sa faci doar la tine in apartament.

      Apreciază

  8. chimoiu cristian said, on decembrie 25, 2018 at 8:17 pm

    Santem cu viata data peste cap si practic pe drumuri…am dat de 6 ori cu o firma specializata DDD,timp de aproape 2 ani nu reusim sa scapam de ele…acum am aruncat si un recamier(mai vechi dar in stare buna)in momentul cand am scos tablia din spate pt al demonta..au iesit din marginile lui..precum furnicile de ne-am si speriat…s-a dat acolo de fiecare data cu solutie k-otarine profi ec 250 si cu gaz la sfarsit(nebulizator)…par profesinisti…dar nu scapam…mai avem si parchet vechi…ducem la curatat cearsafuri,fete perna,paturi…ne-a costat o groaza de bani aceasta operatiune,sant scumpe metodele de curatare..acum au dat si pe covoar..mai avem un singur pat(avem 2 camere in cartier Chibrit)…santem disperati si in situatia de a sta pe drumuri si ne este frica sa nu ducem si la rude,care nu vor sa ne mai primeasca…ce este de facut caci nu putem arunca tot din casa sa ramana doar peretii?nu exista vreo alta metoda…as ramane recunoscator pe viata ..scriu si de Craciun (va dati seama prin ce trec…)..rog raspuns

    Apreciază

    • claudia said, on decembrie 28, 2018 at 12:57 pm

      Domnule Chimoiu, Cumparati de pe internet sau din magazine, nu stiu daca in magazinele de bricolaj din Romania se gaseste, pamant de diatomee sau diatomita. Este o pudra de alge fosilizate foarte nociva pentru „carapacea” plosnitelor. Le usuca partea uleioasa si mor.Si daca intra in sistemul lor digestiv, tot le omoara.Trebuie sa dati prin toate fisurile casei, parchet, pereti, plinte. Puneti in jurul patului si chiar pe saltea si apoi o aspirati . Nu inhalati, nu e bun pentru plamani. Puteti foarte bine sa stati in apartament . Produsul este biologic, normal..E suficient ca ele sa treaca prin acest praf si vor murii. Nu trebuie un strat gros ci fin. Desfaceti patul si dati la incheieturi. Veti vedea , e foarte eficace.E bun si contra gandacilor de bucatarie amestecat cu zahar, contra furnicilor , puricilor si altor paraziti de animale sau de gradina. Incercati cu incredere si curaj! Doamne ajuta! Claudia H.

      Apreciază

  9. […] PLOSNITELE de pat: s-au inmultit, reprezinta o problema, dar cum o va rezolva sistemul? […]

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.