SACCSIV – blog ortodox

Daca e real, e grav: copie a GIULGIULUI DE LA TORINO la Manastirea SIHASTRIA PUTNEI?

Posted in Manastirea SIHASTRIA PUTNEI by saccsiv on septembrie 3, 2010

   Iata o parte a comentariului cititoarei parereamea, postat la articolul Monahia SILUANA VLAD, cam pro acte cu CIP, pro Fatima si „Sfanta” Tereza. Si cam prea apropriata de habaucul SERAFIM PANTEA, cel ce-l numea pe Parintele Iustin Parvu: „SATANA” …:

Legat de sminteli, m-am smintit si eu cand am fost de curand la Sihastria Putnei, si in biserica noua, imensa si goala, care strica total decorul superb care e acolo si in care se incadra perfect vechea biserica de piatra, am vazut expus mare si bine incadrat… o copie a giulgiului de la Torino! Mi-a pierit brusc entuziasmul cu care parcusesem cativa km pe jos ca sa ajung acolo.
   Iata ce putem citi in articolul Manastirea Sihastria Putnei despre:

   Manastirea Sihastria Putnei este situata in nordul Bucovinei, la 4 km mai sus de Manastirea Putna. Prima atestare documentara este in jurul anului 1466, in timpul domniei Binecredinciosului Voievod Stefan cel Mare si Sfant, cand aflam si despre cel dintai vietuitor al Sihastriei cunoscut cu numele: un tatar increstinat, calugarit apoi cu numele de Atanasie, venit aici de la Manastirea Putna. Exemplul sau a fost urmat si de alti monahi iubitori de viata sihastreasca, unii chiar ucenici ai Sfantului Cuvios Daniil Sihastrul, care isi vor ridica aici chilii, o bisericuta de lemn, apoi o biserica mai mare de piatra.

   In ultimii ani, lucrarile de amenajare a acestui asezamant monahal s-au diversificat, in ianuarie 2005 fiind ridicat la rangul de manastire. Astazi, aici functioneaza o serie de ateliere de croitorie, tamplarie, sculptura, pictura, inramat si aplicat icoane pe lemn. In prezent, la Sihastria Putnei se afla in constructie o noua biserica, avand hramul „Izvorul Tamaduirii„.

   Comentariu saccsiv:

   N-am fost acolo, deci nu stiu daca informatia e reala sau nu. Ii rog pe cei care au mers la Manastirea Sihastria Putnei sa confirme sau sa infirme. Daca asa e, bine ar fi ca cei ce vor ajunge acolo, sa faca niste fotografii.

69 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. saccsiv said, on septembrie 3, 2010 at 5:21 am

    Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

    https://saccsiv.wordpress.com/about/

    Apreciază

  2. umilinta said, on septembrie 3, 2010 at 7:19 am

    De Adormirea Maicii Domnului eram la sfintirea picturii de la Putna , am trecut pe la Sihastria Putnei si era in biserica noua o poza mare , cred ca de marimea unui om cu giulgiul de la Torino.

    Apreciază

  3. parereamea said, on septembrie 3, 2010 at 8:09 am

    http://sihastriaputnei.ro/

    Apreciază

    • saccsiv said, on septembrie 3, 2010 at 8:19 am

      parereamea

      E vreo fotografie pe site?

      Apreciază

      • parereamea said, on septembrie 3, 2010 at 9:15 am

        Cu copia giulgiului, nu. Este doar o foto a biserici noi la meniul Multimedia.
        Am pus linkul pentru ca nu l-am vazut in articol.
        Eu am vazut siteul lor mai demult si m-a incantat si am vrut mult sa merg acolo. Au si materiale folositoare de descarcat de pe site. La meniul Foto au niste poze superbe facute de fotograful Dragos Lumpan (sper sa nu gresec), foto pe care le-am vazut si in albumul foto care se gaseste de vanzare la ei.
        Am fost acolo la finalul lui iulie.
        M-am desumflat total cand am vazut biserica aceea noua imensa care acoperea tot cadrul. Nu se incadreaza deloc in peisajul superb cu chiliile pline de flori si biserica veche de piatra pictata parca pe fundalul verde al padurii. Ca sa o construiasca au taiat jumatate din panta in varful careia se afla biserica veche.
        Nu pot sa-i inteleg deloc…De ce au construit o biserica asa mare? Va sta goala majoritatea timpului. Nu spun ce lux e inauntru! De ce atatia bani investiti? Dar mai bine tac, ca iar ma smintesc..
        Am ajuns acolo fix de vecernie care se tinea in biserica veche si unde erau cativa calugari si vreo 3 sau 4 pelerini. Loc arhi-suficient. Iti incalzea inima.
        Vederea copiei giulgiului a pus capat la toate…

        Apreciază

      • Valentin said, on septembrie 3, 2010 at 6:31 pm

        In clipul acesta vedeti toata biserica mai in detaliu in interior, se afla giulgiul acolo dar cred ca e o copie, nu stiu exact. Este filmat cu telefonul mobil.

        Apreciază

      • Valentin said, on septembrie 3, 2010 at 6:49 pm

        Vara acea biserica (foarte frumoasa) este neincapatoare, de aceea au facut-o asa mare. Despre calugari: no comment!

        Apreciază

  4. quintus said, on septembrie 3, 2010 at 8:34 am

    Si care este problema ?Giulgiul este si el …catolic?

    Apreciază

    • rica said, on septembrie 3, 2010 at 12:12 pm

      qintus problema esti tu :te crezi prea smecher ca si cand ai fi plin de teologie,cand de fapt esti pe dinafara! daca nu ai fi asa de barosan ti as spune istoria carpei asteia,dar asa esti de cunoscator ca nu mai are loc sa ti mai spuna cineva ceva ca tu le sti pe toate

      Apreciază

      • vikishor said, on septembrie 4, 2017 at 1:25 am

        Raspunsul dv. este , din pacate, agresiv si nefolositor. Chiar daca intrebarea si conversatia dv cu „Quintus” nu a fost optima .. totusi ati putea sa impartasiti ceea ce cunoasteti si poate fi verificat si util celor ce citesc comentariile dv.
        Mie mi-ati starnt curiozitatea si probabil ca voi cauta infomatii despre acest subiect. Va multumesc pt asta si va rog , ramaneti mereu cu bunavointa.😔

        Apreciază

  5. Ion said, on septembrie 3, 2010 at 8:38 am

    Offtopic. E bine sa stie tara:

    În atenţia procurorului şef al DIICOT, dl. Codruţ OLARU şi a procurorului-şef al Serviciului de Combatere a Infracţiunilor de Terorism şi a celor contra Siguranţei Statului, dl. George MUSCALU

    http://www.exploziv-news.ro/audio-exploziv/512-denun-penal-al-exploziv-news-impotriva-numitului-bsescu-traian-primul-pas-spre-restabilirea-ordinii-in-statul-de-drept-in-dauna-statului-mafiot.html

    Apreciază

    • vantelegar said, on septembrie 3, 2010 at 1:12 pm

      articolul,denuntul, este din luna iunie.eu nu am auzit nimic in mass-media despre asta.au trecut nu 10 ci 70 zile de atunci.

      Apreciază

  6. Mumushel said, on septembrie 3, 2010 at 9:17 am

    Si daca se aduc moastele Sfantului Nicolae din Italia vom avea oare repulsie din cauza ca au fost aduse de de la catolici…

    Eu vad problema in felul urmator. daca ar fi doua exemplare si s-ar minti crestiniii ca giulgiul adevarat este la Putna sau invers s-ar minti ca giulgiul adevarat este la Vatican atunci ar fi cu adevarat o problema…

    Pana la urma este giulgiul Domnului Iisus Hristos chiar si o copie de ar fi… Bineinteles numai daca este acelasi care s-a pastrat de la punerea in mormant a trupului Mantuitorului, atunci faptul ca acest giulgiu se afla intr-un stat majoritar catolic nu cred ca-l face catolic, Asa cum moastele sfintilor crestini mucenici din catacombele Romei nu au devenit catolice doar pentru faptul ca se afla la Roma…

    Singura problema care o poate crea este in cazul in care ierarhii sau alti clerici se vor folosi de aceasta reprezentare pentru ai apropia pe crestinii ortodocsi de Biserica catolica…altfel nu stiu care e prblema?

    Apreciază

    • rica said, on septembrie 5, 2010 at 5:58 am

      mumuselule problema giulgiului ca si foarte multe alte probleme crestine sant foarte foarte grele si iti trebuie foarte multa rabdare,cunostinta.. dar cand in istoria bisericii nici un sfint nu a spus ca giu;giul este adevarat si mai apoi a scris sfintul Serafim Rose ca giulgiul nu e adevarat ar trebui sa nu mai intorci tu lumea cu jocuri de cuvinte

      Apreciat de 1 persoană

      • vikishor said, on septembrie 4, 2017 at 1:34 am

        Avet cumva un link spre textul in care Sf. Serafim Rose spune/ scrie .. despre giulgiu?
        Daca vreti si puteti, va rog s-l postati, caci imi doresc sa citesc despre acest subiect. Multumesc.

        Apreciază

  7. Mihaela said, on septembrie 3, 2010 at 10:18 am

    O sa incerc sa va raspund de ce s-a facut o biserica asa de mare, avand in vedere ca sunt originara dintr-o localitate invecinata cu Putna. Pentru ca enorm de multa lume vine la Sihastria Putnei iar mica biserica era neincapatoare (putin spus) duminicile si in zilele de sarbatoare, chiar si vinerea noaptea, cand multa lume merge la Sf. Maslu. Majoritatea lumii statea afara pentru ca inauntru era un adevarat cuptor pe timp de vara. Si apoi trebuie sa–l cunoasteti pe staretul manastirii, Parintele Nectarie, ca sa va dati cu parerea despre cat e de bine ce fac sau nu fac acolo. Este un parinte cu har, un duhovnic pe care atata lume il recomanda. In privinta copiei giulgiului nu ma pot exprima pentru ca nu am vazut-o desi am fost la sfintirea noului paraclis in iulie (cand nici macar in biserica mare nu am putut intra din cauza aglomeratiei si am mers in cea mica, de unde se auzea slujba la difuzoare).

    Apreciază

  8. G-man said, on septembrie 3, 2010 at 10:33 am

    saccsiv , deci giulgiul e fals in opinia ta? ca nu inteleg altfel gravitatea de care zici . explica sau da link daca ai mai scris ceva despre giulgiu.

    Apreciază

    • rica said, on septembrie 3, 2010 at 12:18 pm

      g man (cer scuze ca m am bagat in locul lui saccsiv si raspund):citeste ce spune Sfantul SERAFIM ROSE despre gigiulica si o sa pricepi

      Apreciază

    • saccsiv said, on septembrie 3, 2010 at 12:22 pm

      G-man

      Frate, cat e lumea asta ortodoxa de mare, ai auzit pe cineva sa spuna ca giulgiul de la Torino ar fi ceva? Desigur ca nu. Asadar, din cat e lumea asta ortodoxa de mare, chiar n-au gasit cei de la Sihastria Putnei sa puna ceva? De ce au ales giulgiul?

      In mentalul maselor, giulgiul este un soi de simbol catolic. Asta e gravitatea. In mass-media s-a vorbit de el probabil cu mult mai mult decat de toate moastele Sfintilor de dinainte de marea schisma, la un loc. Si omul cand vede giulgiul direct la Vatican se gandeste, intr-un gest reflex.

      Nu se poate pune semnul egalitatii intre acest giulgiu si moastele Sfintilor de dinainte de marea schisma, cum incearca cativa comentatori. Lasand la o parte ca ei fac si erori, putem lua totusi exemplul moastelor Sfantului Nicolae, care acum sunt la catolici. Noi stim cand a trait Sfantul, stim ca moastele sunt ale sale si ca acum se afla la rataciti. Putem spune acelasi lucru despre giulgiu?

      Reiau un pasaj din articolul http://theologhia.wordpress.com/2010/05/18/ortodocsii-romani-din-italia-au-cinstit-giulgiul-din-torino/:

      In toata iconografia bizantina giulgiul este reprezentat ca luând forma trupului Mantuitorului, fiindcă ucenicii au facut dupa cum era obiceiul la iudei (In. 19, 40), infasurand trupul cu giulgiu si miresme. Ori acele miresme faceau ca giulgiul sa se lipeasca de trup si sa se pietrifice, devenind ca un corset, ca sa ne exprimam mai plastic. Aici este miracolul invierii Mantuitorului, fiindca Petru, cand a intrat sa vada mormantul, zice evanghelistul ca “a vazut giulgiurile singure zăcând” (Lc. 24, 12), ceea ce nu era de mirat daca trupul Mantuitorului ar fi fost infasurat precum arata giulgiul din Torino, insa imediat evanghelistul spune, la fel de uimit ca si Petru, ca acesta “a plecat, mirandu-se in sine de ceea ce se intamplase” (Lc. 24, 12). Cu alte cuvinte, lui nu-i venea sa creada cum giulgiurile “zac singure”, adica pastreaza forma trupului, aratand prin aceasta invierea miraculoasa. De asemenea, mahrama este mentionata ca fiind pusa deoparte de giulgiuri, fiind “infasurata”, dupa cum zice evanghelistul> “Iar mahrama, care fusese pe capul Lui, nu era pusa impreuna cu giulgiurile, ci infasurata, la o parte, intr-un loc” (In. 20, 7). Verbul “a infasura” arata tocmai acest lucru: acoperirea stransa de jur-imprejur a conturului capului cu o panza pentru a-l cuprinde.

      Foto:

      Imobilitatea pe care o oferea giulgiul infasurat cu miresme si mahrama infasurata pe cap se poate vedea lamurit si la invierea lui Lazar: “Şi a ieşit mortul, fiind legat la picioare şi la mâini cu fâşii de pânză şi faţa lui era înfăşurată cu mahramă. Iisus le-a zis: Dezlegaţi-l şi lăsaţi-l să meargă” (In 11, 44). Aici este frumusetea invierii lui Hristos!… fiindca a biruit moartea si a inviat lasand giulgiurile si mahrama asa cum fusesera puse de ucenici cand a fost ingropat, adica a lasat pecetile intregi. Si ale mormantului si ale giulgiurilor si a mahramei. Asadar, “chipul” reprezentat pe giulgiul din Torino nu are cum sa fie cel adevarat al Mantuitorului, deoarece mahrama, dupa cuvintele evanghelistilor, era cea care acoperea capul si care a fost dupa inviere “infasurata” si pusa “la o parte, intr-un loc”. Astfel ca Giulgiul din Torino vine si contesta cuvintele evanghelistilor, nerespectand deloc obiceiul iudeilor dupa care fusese ingropat Mantuitorul deoarece, dupa cum se observa in imagine, giulgiul din Torino acoperea pe “de-a lungul” trupul, nu pe “de-a latul”, ca la iudei. Astfel se explica de ce apare chipul acela imprimat pe giulgiu si nu pe mahrama, asa cum ar trebui. Iarasi, giulgiul din Torino este doar o singura bucata de panza de in, in schimb peste tot in Evanghelii cuvantul “giulgiu” este trecut la plural> ” Si, aplecandu-se, a vazut giulgiurile puse jos” (In. 20, 5).

      Apreciază

  9. mihai-cristian said, on septembrie 3, 2010 at 11:08 am

    frate G-man :”Şi Petru, sculându-se, a alergat la mormânt şi, plecându-se, a văzut giulgiurile singure zăcând. Şi a plecat, mirându-se în sine de ceea ce se întâmplase. „Deci zacand „singure” ,adica erau inca infasurate dar corpul din interiorul lor lipsea….asta cred ca inseamna zacand singure…pentru ca altfel ar fi fost exprimarea daca panzele ar fi fost desfasurate si aruncate in neoranduiala…….si de asta s-a mirat Sf Petru mai ales. (era un lucru nefiresc sa stea infasurate fara sa aiba trupul inauntrul lor).Imprimarea pe care o are giulgiul arata ca nu ar fi fost infasurat un corp ci doar ca panza ar fi acoperit corpul….Explicatia nu este a mea ci a unui Sfant Parinte (din pacate nu mai retin care).

    Apreciază

    • Mihai said, on septembrie 3, 2010 at 1:22 pm

      Nu stiu daca giulgiul este adevarat sau nu (avand in vedere ca romano-catolicii se afiseaza cu el, inclin sa cred ca este fals) dar ai spus ceva care nu este bun: ”pentru ca altfel ar fi fost exprimarea daca panzele ar fi fost desfasurate si aruncate in neoranduiala”. Folosirea acestui cuvant, neoranduiala, sa nu fie cumva ca o hula. Pentru ca si presupunand ca Hristos ar fi fost infasurat doar in panza ce nu continea acele substante (care lipeau panza de trup), inviind, nici nu ar fi cazut panza de pe el in neoranduiala; sau chiar presupunand ca ar fi cazut intr-un mod fara rânduiala (si aceasta presupunere ar putea sa fie hula) nu le-ar fi lasat pur si simplu in ”neoranduiala”, nu se potriveste cu dumnezeirea. De fapt, chiar un om oarecare, infasurat in panza, inviind, nu si-ar lasa panzele in acest mod.
      Imi cer scuze daca pare off-topic, dar mi se pare ca trebuia precizat, ca nu cumva, vorbind despre Dumnezeu, sa scadem in hula.

      Apreciază

  10. rodica said, on septembrie 3, 2010 at 11:31 am

    Nu conteaza care sfant parinte…!!! Daca nu era ortodox…??? Apoi ce s-ar fi intamplat !? Grav, si nu e cazul sa se mai adauge lucruri grave !!!!

    Apreciază

    • danutza said, on septembrie 3, 2010 at 12:20 pm

      hai, lasa ironiile. sunt dubii in biserica catolica cum ca ar fi veritabil giulgiul. catolicii au niste rataciri: cauta dovezi materiale ale existentei lui Hristos (sfantul graal, giulgiul,lancea cu care a fost impuns etc), in timp ce noi Il primim in inima si nu avem nevoie de dovezi, pt ca Ii simtim prezenta zi de zi.
      in plus, se pare ca giulgiul ar fi opera lui da vinci.
      si, trebuie sa vrei sa intelegi ca adevarul este in ortodoxie, pt ca este credinta care pastreaza intacta invatatura lui Hristos, fara erezii, adaosuri si alte interpretari omenesti. stiu ca e greu de acceptat asta de catre catolici, care au fost si sunt convinsi ca sunt singurii care se mantuie, avandu-l pe papa drept cap al Bisericii si nu pe Hristos si putand primi indulgente papale.

      Apreciază

  11. quintus said, on septembrie 3, 2010 at 11:34 am

    @mihai-cristian
    Eu sunt ferm convins ca daca giulgiul se gasea la Moscova(sa zicem) si nu la Torino,nu mai faceai atata caz.

    Apreciază

    • rica said, on septembrie 3, 2010 at 12:21 pm

      qintusica io cred ca daca erai ortodox nu mai circoteai atata,vrei sa spui ca esti mai destept adu tu argumente ca e adevarat giulgiu si nu mai vorbi ca la colt de ulitza ca smecheriile tale sant fumate rau,mai lasa iarba si nu mai sufla in punga

      Apreciază

  12. mihai-cristian said, on septembrie 3, 2010 at 11:39 am

    „In toata iconografia bizantina giulgiul este reprezentat ca luând forma trupului Mantuitorului, fiindcă ucenicii au facut dupa cum era obiceiul la iudei (In. 19, 40), infasurand trupul cu giulgiu si miresme. Ori acele miresme faceau ca giulgiul sa se lipeasca de trup si sa se pietrifice, devenind ca un corset, ca sa ne exprimam mai plastic. Aici este miracolul invierii Mantuitorului, fiindca Petru, cand a intrat sa vada mormantul, zice evanghelistul ca “a vazut giulgiurile singure zăcând” (Lc. 24, 12), ceea ce nu era de mirat daca trupul Mantuitorului ar fi fost infasurat precum arata giulgiul din Torino, insa imediat evanghelistul spune, la fel de uimit ca si Petru, ca acesta “a plecat, mirandu-se in sine de ceea ce se intamplase” (Lc. 24, 12). Cu alte cuvinte, lui nu-i venea sa creada cum giulgiurile “zac singure”, adica pastreaza forma trupului, aratand prin aceasta invierea miraculoasa. De asemenea, mahrama este mentionata ca fiind pusa deoparte de giulgiuri, fiind “infasurata”, dupa cum zice evanghelistul> “Iar mahrama, care fusese pe capul Lui, nu era pusa impreuna cu giulgiurile, ci infasurata, la o parte, intr-un loc” (In. 20, 7). Verbul “a infasura” arata tocmai acest lucru: acoperirea stransa de jur-imprejur a conturului capului cu o panza pentru a-l cuprinde.

    Imobilitatea pe care o oferea giulgiul infasurat cu miresme si mahrama infasurata pe cap se poate vedea lamurit si la invierea lui Lazar: “Şi a ieşit mortul, fiind legat la picioare şi la mâini cu fâşii de pânză şi faţa lui era înfăşurată cu mahramă. Iisus le-a zis: Dezlegaţi-l şi lăsaţi-l să meargă” (In 11, 44). Aici este frumusetea invierii lui Hristos!… fiindca a biruit moartea si a inviat lasand giulgiurile si mahrama asa cum fusesera puse de ucenici cand a fost ingropat, adica a lasat pecetile intregi. Si ale mormantului si ale giulgiurilor si a mahramei. Asadar, “chipul” reprezentat pe giulgiul din Torino nu are cum sa fie cel adevarat al Mantuitorului, deoarece mahrama, dupa cuvintele evanghelistilor, era cea care acoperea capul si care a fost dupa inviere “infasurata” si pusa “la o parte, intr-un loc”. Astfel ca Giulgiul din Torino vine si contesta cuvintele evanghelistilor, nerespectand deloc obiceiul iudeilor dupa care fusese ingropat Mantuitorul deoarece, dupa cum se observa in imagine, giulgiul din Torino acoperea pe “de-a lungul” trupul, nu pe “de-a latul”, ca la iudei. Astfel se explica de ce apare chipul acela imprimat pe giulgiu si nu pe mahrama, asa cum ar trebui. Iarasi, giulgiul din Torino este doar o singura bucata de panza de in, in schimb peste tot in Evanghelii cuvantul “giulgiu” este trecut la plural> ” Si, aplecandu-se, a vazut giulgiurile puse jos” (In. 20, 5).” Articol citat de pe : http://theologhia.wordpress.com/2010/05/18/ortodocsii-romani-din-italia-au-cinstit-giulgiul-din-torino/

    Apreciază

    • parereamea said, on septembrie 3, 2010 at 12:17 pm

      Chiar si cei care se uita doar la Discovery si National Geographics ar fi trebuit sa stie ca sunt dubii mari ca acel giulgiu este autentic. Au fost emisiuni despre asta si s-au facut tot felul de teste si presupuneri.
      Ortodocsii cinstesc mahrama, adica chipul lui Hristos, nu degeaba se pune pe unele catapetesme chiar in punctul central al ei, sus, deasupra usilor imparatesti. Nu se discuta nicaieri in ortodoxie despre giulgiu. Macar la asta daca ne gandim, de ce sa fie preluat asa tam-nesam „folclorul” catolic?
      E intr-adevar buna intrebarea din linkul pus de mihai-cristian (multumim pentru informatii si link). De ce asa brusc s-au apucat ierarhii romani sa cinsteasca acest giulgiu? E cumva un trend nou? Devine si la noi obiect turistic? O sa vedem in curand pe la pangare suveniruri cu acesta? Fereasca Sfantu! Si asa e plin de kitch-uri si chinezarisme pe la pangare.

      Apreciază

    • saccsiv said, on septembrie 3, 2010 at 12:27 pm

      mihai-cristian

      Iertare, scriam comentariul meu in timp ce tu deja postai, asa ca pare ca am reluat o parte a comentariului tau.

      Apreciază

  13. quintus said, on septembrie 3, 2010 at 11:57 am

    @mihai-cristian
    Mda, mi se pare interesant cum se ating extremele.Stii cine mai neaga autenticitatea giulgiului,nu?Te las pe tine sa-mi zici.

    Apreciază

  14. Ion de la Chiuiesti said, on septembrie 3, 2010 at 12:06 pm

    Nu pare nimic grav a arata lumii o copie a giulgiului. Oricum, nu putem noi sa ne pronuntam asupra autenticitatii acestuia. Subiect de discutie…

    Apreciază

    • fane said, on septembrie 3, 2010 at 2:13 pm

      Bravo , Ioane ! Si daca tot nu putem sa ne pronuntam asupra autenticitatii , vrand sa-l aratam , il expunem intr-o biserica ortodoxa dintr-o manastire foarte frecventata . Super !

      Daca tot mergem pe principiul asta , hai sa-l ducem si pe nenea papa sa-l vada , la urmatoarea vizita in Romania , sa-i aratam ce baieti destepti suntem . Merge ?

      Apreciază

    • rica said, on septembrie 5, 2010 at 6:15 am

      ioane intrebi:ca ce e grav?? pai daca este ceva mincinos la adresa lui Hristos tu nu vezi nimic grav? nu mai am ce sa ti spun ! adica tu de ce inghiti ceva ce nu au spus sfintii sa inghiti?ai parerile tale cand este vorba de credinta? eventual sa spui : nu stiu!! ca asa sa salvat si sfintul Augustin !! dar tu zici ca ori adevarul ori minciuna tot aia e ce e ceva grav! e de tot rasul,asa ca d aia am vorbit mai distant cu tine ca esti comic si am crezut ca esti mai glumetz dar daca ai vorbit serios inseamna ca ai probleme grave si nu spun sa te jignesc ci sa te trezesc!! ca si altii daca ma trezeau mai devreme nu eram asa prost ca acum,as fi avut alta stare sufleteasca ,as fi vorbit altfel,aveam mai multe cunostinte…

      Apreciază

      • Ion de la Chiuiesti said, on septembrie 5, 2010 at 12:11 pm

        @rica:
        daca e ceva mincinos, nu sta in putinta sau in dezbaterea noastra sa dezlegam. Nu am facut nici o afirmatie, dar tu citesti printre randuri. Am scris „Nu pare nimic grav”. Or una este sa spui „nu pare” si alta este sa spui „nu este”, dar limba romana inca constituie o enigma pentru multi.

        „Cei care mustra fara discernamant au intunecare duhovniceasca si rautate, iar pe oameni ii vad, din pacate ca pe niste busteni. Si in timp ce ii cioplesc fara mila, facandu-i pe oameni sa sufere, ei se bucura de „fasonarea” ce le-o fac, de „cubizarea” lor. Cei care se grabesc sa faca pe Parintele duhovnicesc, desi au inca multe toxine duhovnicesti, seamana cu gutuile verzi strepezite, care oricat zahar am pune peste ele, nu vor ajunge niciodata o dulceata buna, iar daca vor ajunge, repede se vor acri” zice cu multa intelepciune cuviosul Paisie Aghioritul.

        Apreciază

  15. rica said, on septembrie 3, 2010 at 12:23 pm

    ioane de la ciucilesti credeam ca esti mai destept dar m am inselat! ceea ce nu e adevarat este ceva grav daca te intreaba cineva ca pentru tine vad ca minciuna sau adevarul tot aia este

    Apreciază

    • Ion de la Chiuiesti said, on septembrie 3, 2010 at 3:46 pm

      Lasa ironiile de doi bani si „supercorectitudinea” pe care vrei sa o afisezi. Daca erai mai bun ca altii, nu te exprimai cum te-ai exprimat. Danutza are dreptate, nu e nevoie de giulgiu ca sa cred in Dumnezeu. Si te mai intreb, ce rau poate produce?

      Apreciază

      • ROrtodox said, on septembrie 3, 2010 at 4:45 pm

        Zici ” Si te mai intreb, ce rau poate produce? ” .. In momentul in care crestinii ortodocsi saruta opera aceea a lui Da Vinci ( asa se pare, inclusiv datarea cu carbon 14 corespunde ) crezand ca e Mantuitorul infatisat acolo ti se pare OK ? Un lucru ( care daca ar fi adevarat ( desi clar nu e )) de o asemenea insemnatate pentru Crestinism crezi ca nu ar fi pomenit de catre Sfintii Parinti ( canonizati ) ? Sunt romani care au fost la Fatima si s`au rugat ” Fecioarei ” .. si au avut numai surprize .. nu bune, niciuna.

        Dar totusi ma indoi de prezenta sa acolo. Eu personal as fi curios sa vad o poza cu giulgiul ..

        Apreciază

      • ROrtodox said, on septembrie 3, 2010 at 4:48 pm

        @ Ion de la Chiulesti ( II )

        In fine tu ai trimitere spre Oastea Domnului din blogul tau deci trebe` ca ai diverse simpatii .. sau mai mult ?

        Apreciază

      • Ion de la Chiuiesti said, on septembrie 3, 2010 at 6:05 pm

        @ROrtodox:
        Nu cred ca cineva va saruta copia aia, daca exista. Nu esti tu expert ca sa imi explici mie despre autenticitatea giulgiului. Stiu doar ca mai multi oameni de stiinta s-au pronuntat pro.

        Privitor la trimiterile de pe blogul meu, vreo 30 la suta judeca contrar convingerilor mele si asta nu inseamna ca nu trebuie sa asculti toate partile. Exista un principiu al egalitatii partilor, egalitatea armelor pentru o judecata corecta. Nu, nu ai nimerit! Nu sunt ostas. Oricum nu avea nici o legatura dar nu aveai cu ce sa „lovesti”

        Doamne ajuta!

        Apreciază

      • rica said, on septembrie 8, 2010 at 5:50 pm

        produce ioane ceva care este peste puterile tale de intelegere:te inchini la el? tu da ! si deci te inchini la ceva mincinos,pus de dracul ! inchinate in continuare la altceva decat ceea ce a raduit biserica si o sa afli candva ce rau ti a produs !

        Apreciază

  16. danutza said, on septembrie 3, 2010 at 12:37 pm

    dar nici un lucru bun, atata timp cat nu e ceva cert si e motiv de smintire. oricum, nu avem nevoie de giulgiu ca sa credem!

    Apreciază

  17. georgel said, on septembrie 3, 2010 at 1:16 pm

    La Sihastria Putnei intr-adevar sunt afisate pe un perete al noii biserici cateva fotografii cu negative ale unor radiografii facute asupra giulgiului din Torino. Un lucru m-a incantat la aceasta manastire – dragostea si smerenia de care au dat dovada fratii calugari de acolo.

    Apreciază

    • parereamea said, on septembrie 5, 2010 at 8:39 pm

      fotografii cu negative …?
      Cand ai fost tu acolo?
      Eu am fost in ultimele zile de iulie, 30 sau 31 si acolo este afisat pe peretele din stanga, la inaltimea ochiului un cadru mare din lemn de lungime aproximativ cat un om, deci marime 1:1 a giulgiului. In acest cadru este pusa o listare sau ce o fi ea , nu m-am uitat sa vad pe ce fel de suport, daca era hartie , panza sau ceva gen poliplan cum se foloseste la bannere (adica un material plastic). Cadrul are si sticla pentru protectie, iar alaturi un alt panou mai mic, cu ceva explicatii. Nu m-am uitat deloc pe acele explicatii, nu stiu ce contineau.

      Apreciază

  18. daniela said, on septembrie 3, 2010 at 1:58 pm

    eu am fosty la sihastria putnei chiar saptamana trecuta si pe pertele din stanga cum intri in biserica e chiar o copie dupa giulgiul din torino si e inramat. am ramas asa un pic pe ganduri pt ca stiam ca doar catolici il cinstesc. poze nu i-am dacut ca v-as fi trimis, dar chiar este acolo copia dupa giulgiul din torino.

    Apreciază

  19. daniela said, on septembrie 3, 2010 at 2:02 pm

    vroiam sa zic, ca poze nu i-am facut, daca ii faceam v-as fi trimis!! scuze de greseli

    Apreciază

  20. a4m said, on septembrie 3, 2010 at 3:40 pm

    mai ”san antonio” lipseste…

    Apreciază

  21. rodica said, on septembrie 3, 2010 at 4:19 pm

    Cum se spune indeobste :bun crestin sau bun ortodox, sau bun catolic ? Am fost in spital cu mama si am avut o deosebita grija de ea fiindca : asa este normal, la noi sistenta medicala este deficitara ( mai ales moral ) si o colega de salon a mamei m-a intrebat pe hol ,suntem cumva pocaite ? Nu! Nu suntem.Ei bine ….mi-am dat seama ca nu trebuia sa ma simt eu ofensata de aceasta remarca, adevarul este ca nu sunt pocaita, nu sunt catolica si botezul este facut ortodox. Si infirmiera de salon era tot ortodoxa, doctorii de acolo la fel.Indiferenta si lacomia lor era …fara nume !?Sau fara suflet ?Sau…

    Apreciază

    • rodica said, on septembrie 3, 2010 at 4:37 pm

      Cand iesim in lumea reala , parca …teoriile frumoase despre noi insine, nu mai sunt asa de frumoase. Nu ne place si intoarcem repede privirea , nu ?

      Apreciază

  22. GHIŢĂ said, on septembrie 3, 2010 at 5:17 pm

    Un subiect de discuţie interesant acest giulgiu , zis din Torino…
    Sunt şi mă consider creştin ortodox.
    L-am văzut în anul 2000, la expunerea publică jubiliară, aşa cum o numesc catolicii.O fac cu periodicitate de 25 de ani sau la evenimente mari, gen căsătorii regale(nu mai e cazul Italiei de azi).
    Multă lume, organizare catolică perfecţionistă.
    Interesante istoriile relatate cu privire la Sindone, cum îi spun peninsularii.
    Multe încercări ale persoanelor private mai mult sau mai puţin celebre de a-l stăpâni..Şi mai multe incercări de distrugere( prin foc–mai ales), cea mai recentă prin 2003, dacă nu mă înşeală memoria.
    Mi s-au părut foarte interesante informaţiile publicate la vremea aceea, despre istoria posesiei giulgiuluii, dar şi despre minunatele*salvări *ale giulgiului din pericole de distrugere mai mult decât covârşitoare.
    Disputa asupra autenticităţii nu e deloc nouă, iar multora dintre noi românii, care nu am avut acces la informaţii de natură religioasă din spaţiul extra-ortodox până în 1990, prezenţa acestui obiect ni se pare o provocare, un fals sau cel puţin ne face suspicioşi.
    Ultima oară când s-a permis de către custozi o analiză ştiinţifică(tripartită) a giulgiului, concluziile au fost împărţite:2 la 1 pro autenticitate – laboratoarele europene pro iar cel european contra.
    Ce voiam să spun e concluzia comună a celor trei echipe de cercetători: că nu e un fals, s-au contrazis doar asupra vârstei giulgiului.
    Părţile care m-au impresionat din concluzii-ADEVĂRAT RAPORT MEDICO-LEGISTIC- sunt următoarele:
    Amprentele respective nu provin dinafară înspre înăuntrul ţesăturii, ci dinspre interiorul ei, CA ŞI CUM O SURSĂ PUTERNICĂ DE LUMINĂ LE-A IMPRIMAT,FĂRĂ SĂ ARDĂ ŢESĂTURA;că nu sunt urme de vopsele sau alte substanţe de pictat, că granulele de polen găsite în ţesătură corespund florei regiunii Iudeii în vremea Evangheliei, că nu există urme de iradiere gamma sau de altă natură CUNOSCUTĂ:că pare un negativ perfect al unui bărbat de rasă caucaziană,avînd vârsta de circa 32-33 ani, înalt de circa 1,90 m, cu faţa prelungă şi constituţie atletică peste media vremii, arătând o sănătate perfectă şii SUPUS UNEI TORTURI PESTE LIMITELE UMANULUI.
    Numai loviturile de bici roman(curele împletite cu gheare de animale sau bile de plumb-pentru a distruge ţesuturile în profunzime şi a provoca dureri inimaginabile) numărate sunt circa 130, când pedeapsa maximă prin biciuire la evrei era de 39 plus una lovituri, iar la romani nu avea limite pentru condamnaţi la moarte.
    Genunchii prezintă urmele unor contuzii puternice, ca şi când persoana ar fi căzut putând pe umeri o greutate foarte mare, obrazul drept e tumefiat puternic, ca urmare a unei căzături sau lovituri puternice cu pumnul sau piciorul.
    Capul a fost practic cuprins într-o *cască*de spini, cu o urmă de sânge sub forma cifrei trei, rămasă pe frunte.
    Un ochi era tumefiat astfel încât uzul său era practic imposibil.
    Coasta dreaptă(coastele, dacă vreţi) e străpunsă de un obiect ascuţit, de tip militar, care a pătruns PÂNĂ LA INIMĂ, traversând pleura şi plămânul drept.
    Unul din braţe(nu-mi amintesc care anume) a fost disolcat din umăr şi se presupune că urmare a execuţiei şi reacţiei condamnatului la pironirea primei mâini.
    Palmele şi labele picioarelor sunt străpunse de piroane de răstignire(conice) în zona numită medical a lui Diderot– la încheietura mâinii şi în osul tălpii.
    Moartea condamnatului lui a survenit prin asfixiere datorită execuţiei sau prin infarct – crepacuore zic itailenii.
    Amprenta trupului condamnatului nu prezintă urme de descompunere chimică specifică cadavrelor.
    Amprenta este extrem de provocatoare inteligenţei în negativ fotografic, dealtfel acesta fiind şi imboldul primului studiu ştiinţific asupra Giulgiului, la sfârşitul secolului 19.
    Aş mai vrea să amintesc că Italieni au în grijă o altă tesătură, considerată secole de a rândul ca relicvă – mahrama Domnului(a Sf. Veronica), păstrată într-o mânăstire din centrul Italiei.
    Mult reprezentată în pictura ortodoxă.
    Altă relicvă pentru care s-au luptat mulţi s-o posede, din varii motive şi interese.
    Şi mai amintesc de lancea lui Longinus, pe care Hitler, Churchill şi gen american din WW 2 Patton(poreclit Taurul – militar de mare succes la vremea debarcării în Normandia, despre care se spune că a fost oprit în NE Franţei tocmai ca să nu se apropie cu tancurile pe care le conducea invincibil spre Germania lui Hitler, de locul depozitării lăncii în acel moment)au căutat-o cu ardoare la vremea lor, crezând în puterea pretins miraculoasă a ei, ca şi cea a Graal-ului.Acum aflată în locaţie necunoscută marelui public.
    Deci interesul e constant, scopurile pot diferi.
    O explorare pe net vă poate arăta imagini multe despre giulgiu, un fals pentru atei şi o enigmă pentru creştini.
    Consider că faslurile nu rezistă mult la proba timpului şi că numai Domnul Dumnezeu ştie tot Adevărul, pe care noi suntem datori să-l căutăm, pentru a deveni liberi, aşa cum ne-a promis.
    Iertaţi îndrăzneala şi lungimea comentariului !
    Doamne, ajută-ne !

    Apreciază

    • saccsiv said, on septembrie 3, 2010 at 5:31 pm

      GHIŢĂ

      Pe giulgiu se vad toate cele de mai sus? Numarul loviturilor de bici? Sau ca obiectul ascutit a traversat pleura si plamanul drept? Sau ca:

      Moartea condamnatului lui a survenit prin asfixiere datorită execuţiei sau prin infarct – crepacuore zic itailenii.”?

      Faptul ca ai amintit la final de sulita si Graal ma determina sa cred ca esti adeptul unei anumite literaturi … Voi continua poate mai incolo, caci acum am ceva de lucru.

      Apreciază

      • GHIŢĂ said, on septembrie 3, 2010 at 5:54 pm

        Da Saccsiv, aşa spunea materialul amintit în comentariu.Au numărat-susţin autorii materialului – urmele vizibile pe pânză.
        Am impresia că voi sunteţi cam fariseici şi aţi uitat bunul gust al unui schimb de idei civilizat.
        Vedeţi să nu strecuraţi apa chioară cu habotnicia voastră !
        Dacă mă uit la tonul cu care numitul rica o apostrofează pe danutza, mai că aş zice că ai scăpat echilibrul blogului de sub control.
        Îţi urez înţelepciune, că noi toţi avem nevoie de ea.

        Apreciază

  23. Mihail said, on septembrie 3, 2010 at 11:56 pm

    Saccsiv – poate ca securistii s-au hotarat sa schimbe tactica, si in loc sa te atace si sa ti se opuna, iti dau dreptate dar forteaza limitele.
    Nu stiu daca e asa – dar citind ultimele comentarii la articolele postate, ceva s-a schimbat – in rau.
    Poate gresesc, Dumnezeu stie, dar incearca sa urmaresti ideea asta, poate totusi este ceva.

    Doamne ajuta!

    Apreciază

  24. G-man said, on septembrie 4, 2010 at 6:09 am

    mie imi place chipul Mantuitorului reprezentat aici:

    iar afirmatii ca: datarea cu carbon .. sau ce spun artistele Larissa Tracy si Lillian Schwartz ………………nu stiu nu comentez dar nu ma pot lua dupa ele.

    daca aud parerea unui sfant e alceva.

    Apreciază

    • Clifford said, on septembrie 4, 2010 at 4:14 pm

      Parintele Sofian Boghiu, asa cum stiti, iconograf cu har, spunea ca
      icoana Mântuitorului cea mai apropiata de adevaratul ei prototip este ”cea pictata de un pictor din Balcani in 1259, in plina Renastere bizantina. Este chipul cunoscut sub numele de Hristos Everghetul din biserica de la Boiana, in Bulgaria”…

      Apreciază

    • rica said, on septembrie 5, 2010 at 6:07 am

      g man crede ma ca si eu am fost foarte interesat de problema asta giulgiulita!! nu sant duhovnic sau preoteasa sa tin minte dar nu sant numai eu care m am bucurat ca Sfintul a rezolvat aceasta problema!! scuze miliarde ca nu stiu capitolul dar am sa i intreb pe altii cu mai multa tinere de minte ,insa sigur e fals si mai era si o fotografie facuta dupa chip !!! si toti yoginii o aveau mereu la ei!!! sa stii g man ca noi fiind mai mult trupesti instinctele noastre (adica placerile) sant majoritatea trupesti,trecatoare,gresite !! caci noi primim mai intii idei de la diavol pe care un cresin ar trebui sa le „loveasca de piatra” adica de cele comunicate noua de Dumnezeu prin intermediul sfintilor,adica sa zica: sfintii spun una si ceilalti alta,deci eu aleg ce spun sfintii..si asa mereu; imi amintesc de un calugar destept in gandire dar prostut cu cunostintele religioase si l intreaba dracul: cum crezi? si calugarul: ca sfintii ! dracu: si sfintii cum credeau?(ca stia dracu ca acest calugar nu citise mai deloc),calugarul zice: sfintii credeau la fel ca mine! deci noi ca sfintii sfintii ca noi si mai mult nimic

      Apreciază

  25. Clifford said, on septembrie 5, 2010 at 11:09 am

    @Gman
    imi pare rau, nu am gasit-o pe net.
    Insa, poti sa cauti cartea Parintelui Sofian Boghiu, ”Chipul Mantuitorului in iconografie”, Ed. Bizantina, Bucuresti, 2001.
    De aici am citat afirmatia Parintelui
    am impresia ca a aparut deja o noua editie.

    Apreciază

    • G-man said, on septembrie 5, 2010 at 11:26 am

      @Clifford cu siguranta o caut , multumesc de indrumare , ca eu sunt fascinat de chipul Mantuitorului, sper sa aiba si icoana in carte.
      @rica vorbesti de „o fotografie facuta dupa chip ” te referi la cea data de mine in linkul de mai sus?
      aceste fotografii care scrie ca sunt dupa giulgiu sau marama , si mai sunt unele facute de necunoscuti sunt necanonice, dar considerati ca nu sunt bune daca eu consider ca e chipul Mantuitorului? e o inselare?
      Mie imi plac si stiam ca sunt necanonice , dar nu mi-am pus problema daca e o inselare si cum ar afecta aceasta.
      o sa incerc sa vad ce imi zice la biserica despre ele.

      Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.