SACCSIV – blog ortodox

CAT DE PACATOSI SUNTEM … Păcatele care opresc de la Sfânta Împărtăsanie si canonisirea lor după Sfîntele Canoane

Posted in rubrica incepatorului, Sfanta Impartasanie by saccsiv on septembrie 3, 2010

   Iata si ce putem citi in articolul Păcatele care opresc de la Sfânta Împărtăsanie si canonisirea lor după Sfîntele Canoane:

  1. Fermecătorii sau vrăjitorii, 20 de ani să nu se împărtăsească.
  2. Cei care se duc la fermecători, 6 ani să nu se împărtăsească.
  3. Cei care dau în cărti, care dau cu bobii, care ghicesc în cafea, care dau cu ghiocul, care descântă si cei care se duc la ei; cei care poartă talismane, mărtisoare, buruieni descântate sau altceva de acest fel; cei care pun semne la copii si la vite să nu se deoache, 6 ani să nu se împărtăsească.(Canonul 61 Trulan.)
  4. Cine cheamă vrăjitori sau fermecători pentru a face rău altora, ca un ucigas se socoteste si 20 de ani să nu se împărtăsească.(Canonul 72 al Sfântului Vasile cel Mare.68.)
  5. Preacurvarii (Cei căsătoriti, desfrânând cu persoane străine căsătorite se numesc preacurvari.) , homosexualii (Homosexuali se numesc aceia care desfrânează anal bărbat cu bărbat sau bărbatul cu sotia lui desfrânând in chipul arătat mai sus.), cei care se împreună cu dobitoacele, cei ce se împreună cu femeile lor peste fire (împreunarea peste fire este atunci când bărbatul sau o femeie îsi fac demonica plăcere sarutându-se unde nu trebuie.), 15 ani să nu se împărtăsească.
  6. Curvarii (Curvie se cheamă atunci când doi necăsătoriti sau văduvi desfrânează.), sapte ani să nu se împărtăsească.
  7. Cine va curvi cu sora lui de un tată si de o mamă, 20 de ani să nu se împărtăsească.
  8. Cine va curvi cu nora sau cu mama soacrei, 11 ani să nu se împărtăsească.
  9. Cine va curvi cu cumnata lui sau cu vara primară, 10 ani să nu se împărtăsească.
  10. Cine va curvi cu a doua vară, 9 ani să nu se împărtăsească.
  11. Cine va curvi cu nasa care l-a botezat, 20 de ani să nu se împărtăsească.
  12. Cine va curvi cu cumătra, adică cu mama nasei care a botezat, cine va curvi cu două surori sau, femeia, cu doi frati, 11 ani să nu se împărtăsească.
  13. Cine va curvi cu mama vitregă si cine a desvirginat o fecioară mai mică de 12 ani, acela 12 ani să nu se împărtăsească.
  14. Cel ce a curvit cu femeia sa peste fire (împreunarea peste fire este atunci când bărbatul sau o femeie îsi fac demonica plăcere sarutându-se unde nu trebuie.), să nu se împărtăsească 15 ani; la fel si femeia se canoniseste dacă a fost cu voia ei; iar dacă a fost silită (adică fară voia ei), 6 ani să nu se împărtăsească.
  15. Cel ce s-a căsătorit a doua oară, 1 an să nu se împărtăsească.
  16. Cel ce s-a căsătorit a treia oară, 10 ani să nu se împărtăsească; iar de are copii si are sub 40 de ani, 5 ani să nu se împărtăsească. Dacă a trecut de 40 de ani si are copii, să nu i se mai îngăduie a treia căsătorie.
  17. A patra căsătorie nu este îngăduită; iar dacă cineva a încheiat-o, acea căsătorie să se desfacă si 8 ani să nu se împărtăsească.
  18. Dacă se va împreuna cineva înainte de cununia religioasă, 1 an să nu se împărtăsească.
  19. Dacă cineva va curvi cu mama logodnicei lui sau cu o altă rudă a ei, acea căsătorie se opreste.
  20. Cel ce a facut malahie (Onania), 40 de zile să mănânce hrană uscată si să facă câte o sută de mătănii pe zi, si cu mare căintă în suflet hotărându-se de a nu mai gresi; se poate împărtăsi cu Sfintele Taine. Dacă nu îndeplineste canonul arătat mai sus, 1 an să nu se împărtăsească.
  21. Femeia fiind în timpul periodului, adică în zilele necurătiei ei, să nu se împreune cu bărbatul si nici în biserică nu poate să intre, însă ia anaforă si aghiazmă, ori să sărute sfintele icoane, mai înainte de opt zile, adică mai înainte de a fi trecut periodul ei. Dacă femeia, după opt zile nu s-a facut bine, atunci mai prelungeste timpul până s-a facut deplin sănătoasă. In duminici si sărbători, miercuri si vineri si în cele patru sfînte posturi de peste an, sotul ei si sotia să se păstreze în curătie ( Pentru duminici si sărbători sotul si sotia să nu aibă împreunare de vineri orele 24 si până duminică orele 17. Cei căsătoriti dorind să se împărtăsească la praznice, sărbători duminica, sau în oricare alt timp să aibă 7 zile. fără împreunare înainte si trei zile după împărtăsanie. Cei tineri. însă, de curând căsătoriti, pot să se împărtăsească cu trei zile de curătie mai înainte de a se împărtăsi, si o zi după aceea.).
  22. Cei care fac malahie unul cu altul sau femeie cu femeie, 80 de zile să se canonisească mâncând hrană uscată în toate zilele si facând câte o sută de mătănii pe zi. De nu va împlini acest canon, 2 ani să nu se împărtăsească si să facă câte o sută de mătănii pe zi.
  23. Cel ce a ucis de bunăvoie, 20 de ani să nu se împărtăsească.
  24. Cel ce a ucis fară voia lui (din greseală), 10 ani să nu se împărtăsească.
  25. Cel ce a ucis în război sau apărându-se de tâlhari, 3 ani să nu se împărtăsească.
  26. Cel ce de bunăvoia lui s-a lepădat de Hristos si revine, la sfârsitul vietii lui să se împărtăsească.
  27. Cel ce din cauza chinurilor s-a lepădat de Hristos, 8 ani să nu se împărtăsească.
  28. Cel ce a furat si singur a spus fapta sa, după ce va înapoia cele furate, 1 an să nu se împărtăsească; iar dacă a fost descoperit de altii, 2 ani să nu se împârtăsească si să înapoieze cele furate sau costul lor, dacă nu le mai are.
  29. Jefuitorii de morminte, 10 ani să nu se împărtăsească.
  30. Furtul de cele sfinte, fie din biserică sau din altă parte, 15 ani să nu se împărtăsească.
  31. Călcătorii de jurământ, ca si cei care au jurat strâmb, 10 ani să nu se împărtăsească.
  32. Cei ce joacă în horă, cad sub afurisenie (Afurisenie înseamnă despărtire si lepădare de la Biserica Ortodoxă).
  33. De se va căsători un bărbat cu o femeie evreică sau o femeie ortodoxă cu un bărbat evreu sau cu bărbat eretic, sau bărbatul ortodox cu femeie eretică, acea căsătorie să se desfacă; dar dacă iudeul sau ereticul primeste credinta ortodoxă, atunci căsătoria să rămână încheiată.
  34. De va muri pruncul nebotezat din neglijenta părintilor, acestia 3 ani să nu se împărtăsească si să facă câte o sută de mătănii pe zi.
  35. Femeia care si-a omorât pruncul fară să vrea, în timpul somnului, 7 ani să nu se împărtăsească.
  36. Femeile care îsi omoară pruncii în pântece, care avortează sau fac raclaj, 10 ani să nu se împărtăsească, iar dacă se feresc să nu facă copii, 1 an să nu se împărtăsească.
  37. Femeia care pierde pruncul fară voia ei, 1 an să nu se împărtăsească.
  38. Cel ce ocărăste sau batjocoreste pe cineva, trei zile să se afurisească si să mănânce numai pâine cu apă. pentru că: ” … cel ce va zice fratelui meu nebun, vinovat este de gheena focului ” (Matei XIII, 12).
  39. De va avea cineva vrajbă asupra altuia si unul dintre ei moare fară ca ei să se fi împăcat, cel rămas în viată se opreste de la Sfânta Impărtasanie 1 an, si timp de 40 de zile va merge la mormântul celui mort si-si va cere iertare cu lacrimi de durere, si va face câte 50 de mătănii pe zi.
  40. Dacă va ocărî si va batjocori cineva pe părintii săi, cu greu canon să se canonisească, iar dacă îi va bate, pe unul ca acela numai arhiereul, iar la mare nevoie si preotul, poate a-l dezlega de acel mare păcat si numai după ce si-a împlinit canonul ce i-a fost dat si numai după ce si părintii lui iarăsi l-au primit si l-au iertat.
  41. Părintii care îsi neîndreptătesc copii, pe unii iubindu-i iar pe altii defâimându-i, desi ei sunt cu bună cuviintă, si nu le impart drept zestrea ce li se cuvine, dacă nu se vor îndrepta să fie lipsiti de Sfânta împărtăsanie si lepădati de Biserică, adică să se afurisească.
  42. Acela care ar ocărî, ar bârfi, ar necinsti sau ar bate pe vreun preot, chiar dacă ar fi preotul vinovat, unul ca acela va fi dat anatemei si lepădat de la Biserică ca unul ce s-a îndepărtat de Sfânta Treime si la un loc cu Iuda va fi partea lui si 2 ani să nu se împărtăsească, chiar de l-ar lerta preotul, căci zice Scriptura: „Pe mai marele poporului tău să nu-l vorbesti de rău”.
  43. Cel învrăjbit cu cineva, mai înainte de a se împăca, nu poate intra în biserică si nici să trimită prinos si să facă câte 50 de mătănii pe zi până ce se va împăca cu cel pe care l-a supărat, cerându-si iertare cu toată umilinta, iar dacă acela este vinovat si tot el nu vrea să se împace, vina rămâne asupra lui, iar acesta nu mai este sub canon.
  44. Dacă va mânca cineva de dulce miercurea sau vinerea precum si în Postul Pastelui, 2 ani să nu se împărtăsească (Fără numai cei ce au pogorământ deoarece sunt în armată, pe santiere, în cămine etc.).
  45. Dacă va intra cineva ca să se roage cu ereticii: catolicii, protestantii, adventistii, pocăitii, tudoristii, baptistii si altii de acest fel, dau dacă va mânca la praznicele lor, unul ca acela să se afurisească si dacă nu.se va căi să se taie cu totul de la Biserica lui Hristos, ca unul ce a căzut din har.
  46. Dacă va lucra cineva în duminici sau în sărbători, să se afurisească, fară numai dacă va face aceasta fară voia lui.
  47. Acela care nu merge la Sfânta Liturghie trei duminici la rând, să se afurisească, fară numai dacă este greu bolnav, încât să nu poată iesi din casă.
  48. Dacă a stiut cineva despre altul că păcătuieste si nu l-a oprit, cu toate că putea să-l oprească, unul ca acela să se canonisească, la fel cu acela care a săvârsit păcatul.
  49. Dacă cineva se împodobeste ca să facă sminteală si se dă cu mirodenii, dacă îsi vopseste părul, unghiile, fata, sprâncenele si buzele, să se afurisească (Canonul 103 Trulan).
  50. Sinucigasului nu i se face prohodire (înmormântare cu preot) si nici în cimitir nu se îngroapă; aceasta însă numai dacă n-a fost inconstient (nebun) când s-a sinucis.
  51. Dacă cineva ar vrea să intre în cler, dar a căzut în vreunul din păcatele prevăzute mai sus la punctele: 1 până la 19 inclusiv, de la 23 si până la 27 inclusiv, acela nu se mai poate face preot.

   Cititi va rog si:

Rubrica incepatorului: SFANTA IMPARTASANIE

54 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. saccsiv said, on septembrie 3, 2010 at 5:03 am

    Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

    https://saccsiv.wordpress.com/about/

    Apreciază

  2. constantin said, on septembrie 3, 2010 at 7:43 am

    trebuie sa atrag atentia asupra unui lucru care deranjeaza, sau mai bine zis care nu este la locul lui(nu-i vina lui saccsiv, este un obicei generalizat pornit din alta parte). dupa 1989 in Romania s-a reluat publicarea de carte religioasa. fenomenul in sine este extraordinar de pozitiv, DAR, s-au facut si multe prostii. una dintre ele o vedeti mai sus. dupa Canoanele Bisericii si dupa practica pastorala DOAR PREOTUL hotaraste marimea canonului(epitimiei), felul sau etc. a difuza in diferite carti(inca odata nu ma refer la saccsiv, nu e ‘isprava’ lui) canoanele Parintilor(si cele din Molitvelnic) destinate EXCLUSIV preotilor este un obicei prost si cu efecte negative foarte mari. sa va spun doar doua:
    1. deznadejdea. un crestin incepator citind Canoanele va fi aruncat in deznadejde si nu se va mai Spovedi!
    2. minciuna. de frica unii crestini vor ascunde pacatele mai mari la Spovedanie.

    trebuie inteles ca este vorba de ANI CANONICI acolo, adica poti sa faci un canon pentru pacate mari si in 2-3 ani. nu va voi explica pentru ca sunt foarte multi care vor cadea in cealalta extrema: poti sa faci pacate mari ca oricum te iarta ‘popa’. care ar fi solutia? publicati doar indreptare de Spovedanie. acolo sunt citate pacatele ca sa stie fiecare crestin ce are de spovedit, fara anii de oprire la Sfanta Impartasanie. Canoanele de mai sus sunt insa pentru ‘uzul’ exclusiv al preotului(daca poti saccsiv sa scoti anii de acolo, sunt ok).

    Apreciază

    • saccsiv said, on septembrie 3, 2010 at 8:21 am

      constantin

      E binevenita interventia ta si cred ca acum s-a inteles ca daca duhovnicul vede ravna credinciosului, pocainta si stradania sa, atunci anii aceia se scurteaza chiar foarte mult. Punand in balanta efectele pozitive si cele negative, inclin sa cred ca mai bine las acei ani.

      Apreciază

  3. parereamea said, on septembrie 3, 2010 at 8:07 am

    Nu cred ca este precum spui, ca aceste canoane trebuie sa le vada doar preotii, iar mirenii nu.
    Eu am citit pentru prima data aceste canoane pe siteul sfaturiortodoxe.ro si pot sa spun ca m-au marcat. In bine, spun eu. Nu mi le spusese nimeni pana atunci, nici un preot, nici altcineva, ca sa inteleg cu adevarat gravitatea unor fapte.
    Apoi am descoperit ca aceste canoane sunt si in cartea „Calauza ortodoxa in familie si societate” editata de Mitropolia Moldovei si Bucovinei in 1993, si avand ca autor pe Arhimandrit Ioanichie Balan.
    Canoanele sunt la finalul cartii, ultimul capitol, puse pe categorii, si cumva explicate. Difera in unele puncte exprimarea din carte cu ceea ce e mai sus, desigur.
    Cartea se afla de ani de zile in casa parintilor mei, nici nu stiu de unde, am re-descoperit-o de curand. Cand am gasit-o mi-am amintit ca o vazusem cu multi ani in urma, dar o ignorasem atunci. Daca as fi citit-o mai demult, foarte bine mi-ar fi prins…
    Vreau sa spun in final, ca sunt sigura ca stia Arhimandritul Ioanichie ce facea cand a scris in 93 cartea si a pus si canoanele acolo, nu crezi?

    Apreciază

  4. danutza said, on septembrie 3, 2010 at 9:28 am

    „Cel ce de bunăvoia lui s-a lepădat de Hristos si revine, la sfârsitul vietii lui să se împărtăsească.
    „am citit in articolul desprepar Serafim Rose ca , inainte de a deveni ortodox, a fost ateu, l-a blestemat pe Hristos. oare nu s-a impartasit decat la sfarsitul vietii? si cum stim cand murim?daca mor in accident, dar am revenit la credinta cu putin timp?
    „Cei ce joacă în horă, cad sub afurisenie (Afurisenie înseamnă despărtire si lepădare de la Biserica Ortodoxă). ”
    \asta inseamna ca nu avem voie sa dansam la nunti sau alte petreceri? e mai grav sa dansezi decat sa accepti actele cu cip sau sa blasfemiezi?

    Apreciază

    • saccsiv said, on septembrie 3, 2010 at 9:55 am

      danutza

      Pai nu, spune de cel ce a fost ortodox, apoi s-a lepadat, apoi a revenit.

      Apreciază

    • viorel said, on septembrie 3, 2010 at 11:55 am

      faza cu hora chiar este exagerata….

      Apreciază

      • Marturiseste said, on septembrie 3, 2010 at 12:09 pm

        Nu e deloc exagerata, ci doar ti se pare peste putinta. Dar din ce am deprins din invataturile Parintelui Cleopa cand joci in hora, de fapt joci si petreci cu dracu de mana.

        Apreciază

      • viorel said, on septembrie 3, 2010 at 12:27 pm

        @Marturiseste

        Eu nu contest ca jucatul la hora n-ar fi pacat. Dar dupa cum descriu aceste canoane, jucatul la hora e cel mai pare pacat posibil, mai mare decat uciderea, preacurvia, avortul… eu personal am dansat si la discoteca, si la banchetele de sfarsit de an, si la nunti. Deci sunt definitiv lepadat de la Biserica Ortodoxa, si as putea sa imi iau adio de la mantuirea sufletului, nu-i asa?

        Apreciază

      • parereamea said, on septembrie 3, 2010 at 12:40 pm

        Si pe mine m-a intrigat exprimarea cu hora. Sa nu fie o traducere prea limpede?
        Poate se refera doar la hora, nu la dans in general? Un parinte ar putea stie mai bine.
        Stiu doar ca este un obicei pagan, vrajitoresc. Vrajitaorele dansau in hora in jurul focului, tinandu-se de maini si-si faceau incantatiile demonice. Poate se referea la asta?

        Nu am gasit acest canon sub aceasta forma scris in cartea Arh. Ioanichie Balan, ci doar:
        „Daca prin dans unii cad in desfranare, altii in mandrie, iar altii in betie, fiecare se pedepseste pentru pacatul pe care l-a facut.”

        Iata un canon pe care nu il vad mai sus, scris in aceasta forma, ultimul din cartea Arh. Ioanichie Balan:
        Cei ce practica hipnotismul, yoga, ocultismul, spiritismul, magia alba, magia neagra si orice exercitii transcedentale, necrestine, se canonisesc ca si vrajitorii pana la 10-20ani (vezi Sf. Vasile cel Mare….)

        Apreciază

      • viorel said, on septembrie 3, 2010 at 12:45 pm

        @parereamea

        Pai probabil ca la hora vrajitoarelor se refereau. Sa ne amintim totusi ca Hristos a fost la nunta din Cana Galileii, unde cred ca oamenii mai si dansau, nu-i asa? La evrei nu exista dansuri la nunta? Sau ce ar fi fost ca in loc sa prefaca apa in vin, sa fi zis Hristos Maicii Sale: „Le ajunge cat au baut, altfel devin betivi nenorociti si pacatuiesc!”. Deci… sa nu exageram…

        Apreciază

      • saccsiv said, on septembrie 3, 2010 at 1:11 pm

        viorel

        Tu in general esti gica contra pe acest blog. Intelege ca esti un pigmeu iar cei ce ne-au lasat scrierile din care citez sunt niste colosi. Daca tu nu pricepi sau nu esti de acord cu ceea ce spun ei, nu inseamna ca ei gresesc …

        Ca nu poti face ceea ce ne invata ei, e una. Sa-i critici e cu totul altceva. Sigur ca majoritatea dintre noi gresim, insa suntem datori sa ne stradui sa n-o mai facem.

        Apreciază

    • rica said, on septembrie 3, 2010 at 12:29 pm

      danutza nu te lasa pacalita de saccsiv: pune mana si danseaza,topaie,sari in cap..ca vorba aia:o viatza ai! cred ca ar trebui ca saccsiv sa puna o varsta limita si sa nu mai lase minori ca tine sa citeasca despre Dumnezeu?glumeam !pot sa citeasca si copii de pina in 3 ani:citeste danutza citeste si felicitari ca ai reusit sa citesti la o varsta asa de frageda!

      Apreciază

      • parereamea said, on septembrie 3, 2010 at 12:44 pm

        Tu chiar ti-ai propus sa-ti bati joc de toti?
        Nu stii ca batjocura, smecheria e un pacat foarte mare care se va intoarce mai devreme sau mai tarziu impotriva ta?
        Inceteaza cu stupizeniile pe care le spui. Spune ceva util sau taci.

        Apreciază

      • danutza said, on septembrie 3, 2010 at 12:54 pm

        de fapt…am doar 2 ani si jumatate. dar stiu sa scriu mai corect ca matale, nene!!! incearca sa folosesti niste semne de punctuatie! de obicei, asta se invata cam in clasa intai.

        Apreciază

  5. Tardea Raluca Diana said, on septembrie 3, 2010 at 11:51 am

    Am invatat la liceul Petru-Rares din Piatra Neamt si am avut un coleg satanist care ma batea in pauze cu lantul uneori,insa de cele mai multe ori ma dadea cu capul de tabla si imi zicea mereu sa ma inchin la satan si sa fac sex.Acuma,daca acest nemernic care m-a imbolnavit si m-a marcat poate pentru intreaga viata,daca se intoarce la Hristos si se dezice de satanism,ar trebui sa-si ceara iertare si de la mine, sa-mi dea bani pt. medicamente fiindca m-a nenorocit si apoi sa se impartaseasca si sa ceara mila la Iisus.Oare n-ar fi drept asa?Hristos zice sa iert,adevarat este ca un crestin trebuie sa-si iubesca pana si vrajmasii,insa eu daca m-am imbolnavit,daca iau un pumn de antinevralgice si antidepresive pt. ceea ce mi-au facut satanistii din liceu,daca-mi pierd neuronii,cum mai pot sa iert?Cum mai pot ierta daca sunt nebuna?!Acuma, probabil, cei ce mi-au facut atata rau sunt in strainatate si traiesc pe cai mari si au bani cu lopata,insa eu ce fac cu sanatatea mea psihica si chiar fizica?Am ramas nenorocita pe toata viata poate si nimeni nu ma crede,zicandu-mi ca-mi place sa ma autocompatimesc,dar numai Domnul si Duhovnicul meu stiu prin ce trec!Cei din familie m-au lasat victima satanistilor,numai actualul Duhovnic si fratele meu m-au crezut si incearca sa ma ajute,in rest nimeni nu-mi ia in seama durerea sufleteasca!

    Apreciază

    • danutza said, on septembrie 3, 2010 at 1:01 pm

      de iertat, trebuie sa-l ierti, ca si IIsus i-a iertat pe cei care l-au rastignit! ce sa faci cu sanatatea ta? sa te rogi cat mai mult la bunul Dumnezeu, ca doar de aici vine vindecarea! sa te intareasca in credinta si sa te miluiasca Dumnezeu!

      Apreciază

    • Diego said, on septembrie 4, 2010 at 8:09 pm

      „Bucurati-va si va veseliti caci plata voastra multa este in ceruri”, deci bucura-te si iarta, tu vei fii mai sus in rai decat cei pocaiti, adica vei depasi primul nivel al raiului, si rabda si multumeste-i lui Dumnezeu, fiindca El a ingaduit cea ce ti sa intamplat, ca tu sa ai parte de fericire vesnica, si ce fericire cu mult mai mare decat a multora.
      Nu vei putea sa ierti prin puterea ta, decat prin harul Domnului care este harul iubirii, deci roaga-te ca sa ii ierti, sa il imiti pe Dumnezeu.
      Suferinta ta te va mantui, si daca te vei gandi mai mult la viata vesnica chiar nu ti-ar mai pasa ca aici suferi, si cei care ti-au facut rau sunt mai bine aici, dar tu dincolo vei fii cu mult mai bine ca ei, si ei ti-e ti-au facut chiar un bine ca uite ti-a deschis cale spre rai prin suferintele pe care le-ai indurat si le induri si le vei indura, sunt binefacatori tai asa cum ar spune Sf. Nicodim Aghioritul. Dumnezeu totul lucreaza spre mantuire, deci multumeste-i si rabda, Dumnezeu vede durerea ta sufleteasca trebuie doar sa il lasi sa intre in inima.
      Bucura-te si veselestete caci ti sa deschis portile raiului, mai ai putin de indurat si vei intra, si vei primi rasplata suferintelor tale,credintei si mai ales iubiri vrajmasilor!

      Apreciază

  6. Iones said, on septembrie 3, 2010 at 11:53 am

    Deci care dintre voi nu ati jucat vreodata la vreo nunta sau la botez sau mai stiu eu unde…
    Spuneti drept ?

    Deci sa nu ne mai batem atata cu pumnul in piept sa aratam altora cat suntem noi de ortodocsi…

    Daca ar fi sa facem o cercetare amanuntita dupa sfintele canoane va spun sincer ca foarte putini ortodocsi am gasi in adevaratul sens al cuvantului…

    Exista un alt canon local care afuriseste pe cei ce si-au ras barbile si mustatile

    Este cel mai bine sa ne straduim sa traim cat mai mult dupa invatatura de credinta Ortodoxa…

    Dar pana la urma revin la vorba unui avva care spunea asa „Nu stim noi judecatile lui Dumnezeu”

    Iar Parintele Arsenie Boca spunea sa citim mai des Fericirile, sa vedem pe cine a fericit Hristos…

    Apreciază

    • rica said, on septembrie 3, 2010 at 12:40 pm

      ionesh saccsiv ti a aratat canoanele sfintilor!nu a dat cu pumnu nu a aratat cu degetul! ce esti asa frustat! ce te ataci asa de tare! chiar crezi ca nu mai este nimeni virgin pentru ca atata te duce capusorul tau? tu esti genul care bilbiie :toate femeile sant c…e?pai daca zici ca nu sti judecatile lui Dumnezeu de ce judeci pe sfinti si pe saccsiv/ asa te simti tu bine:sa vorbesti aiurea?nu are logica nimic din ce ai scris tu decat ca toata lumea e nebuna si asa ca nu si mai9 au loc cuvintele dumnezeiesti!ca in sfintul altar nu are voie sa intre barbatul fara barba si ca nu are voie sa se impartaseasca-asta nu este canon de pocainta sa poata fi micsorat!! este canon obligatoriu! lumea mai joane este libera sa faca cum vrea:unii rade si danseaza altii vor sa asculte de Dumnezeu! ai tu vreo problema cu ceilalti?te incomodeaza barba si mustata,vrei vreo fusta sau faci colectie?esti tu vreun dumnezeu mai mic care faci derogari de la ce spune Dumnezeu? vrei sa te mintuiesti mai usurel ca altii? crezi ca daca era mantuirea asa de usoara se mai duceau oamenii prin paduri..?

      Apreciază

      • viorel said, on septembrie 3, 2010 at 12:52 pm

        @rica

        Tu de unde ne vorbesti? Din padure? Din crapaturile pamantului? Sau deja esti in Rai si acum ne dai sfaturi?

        Apreciază

      • danutza said, on septembrie 3, 2010 at 12:59 pm

        sancta simplicitas!!!!
        totusi, e cineva de aici care pricepe ce scrie acest rica? unde e logica, fiindca e cam greu de gasit?
        stimate rica, cred ca ai gresit blogul. mai incearca pe la aia cu plante aromate! aici nu se vand!

        Apreciază

      • saccsiv said, on septembrie 3, 2010 at 1:01 pm

        danutza si rica

        Va rog impacati-va si nu va mai certati.

        Apreciază

  7. Tardea Raluca Diana said, on septembrie 3, 2010 at 1:04 pm

    Sunt o curva ordinara!Pana acum am dat sfaturi „ortodoxe” cu tigara in gura!NUMAI IN PRIVINTA CIPURILOR SI A SATANISTILOR AM AVUT DREPTATE!Dar va spun,dragi crestini,ca sunt o scarnava care nu merita sa traiasca.Poate ar fi bine sa raman oloaga pentru pacatele mele!Sunt o scarnava de fiinta!De aceea poate pe drept cuvant mama ma face nebuna!Are dreptate!Sunt un gunoi!

    Apreciază

    • Diego said, on septembrie 4, 2010 at 8:18 pm

      Nu iti pierde nadejdea in Domnul, El este Mantuitorul, nu faptele, este nevoie de cainta si El iarta pacatele, si nu esti nebuna, nebuni sunt cei care nu cred in Dumnezeu, cei mandri care se cred dumnezei.
      Pentru Dumnezeu nu esti un gunoi, trebuie doar sa ii dai inima Lui.

      Apreciază

  8. Tardea Raluca Diana said, on septembrie 3, 2010 at 1:04 pm

    Nu ma pot numi om!

    Apreciază

  9. codrut said, on septembrie 3, 2010 at 1:16 pm

    @Tardea Raluca Diana

    Nu dispera…Chiar si criminalii pocaiti au intrat in Rai….Cand ma gandesc ca talharul care s-a pocait pe cruce , langa Mantuitor , a fost prima persoana care a intrat in Rai , in schimb , un preot care a luat-o razna ( arie) a ajuns in iad ..ei bine , asta imi da oarecare speranta ca desi sunt rau , daca ii voi spune lui Dumnezeu ca imi pare rau sincer, mai am o sansa, nu?

    Apreciază

  10. Iones said, on septembrie 3, 2010 at 1:16 pm

    Ce-am zis eu, si ce-ai inteles tu…

    Eu nu m-am luat de fratele saccsiv, unde ai vazut tu asta…???

    Foarte bine ca a pus sfintele canoane ca sa le vada si altiii….
    Am vrut numai sa subliniez faptul ca multi dintre noi ne batem cum pumnul in piept cat de ortodocsi suntem dar de fapt suntem foarte departe de ceea ce inseamna cu adevarat trairea ortodoxa… Stim doar sa dam din gura…si cam atat…

    Si fac referire aici la o cercetare amanuntita pentru fiecare din noi dupa sfintele canoane…

    Am scris eu undeva ca nu mai exista oameni virgini, sau ca nu mai sunt oameni care traiesc cu adevrat ortodox…?
    Am spus ca sunt foarte putini oameni care sunt cu adevarat ortodocsi ca la carte asa cum invata sfintele canoane si sfintii parinti…
    N-am zis nicidecum ca asta ar insemna ca sfintele canoane nu ar mai trebui respectate…ci cu atat mai mult trebuie sa ne raportam la invatatura Bisericii.

    Asa ca te rog frumos sa nu imi mai rastalmacesti vorbele …

    Daca tu crezi ca pentru tine ceea ce am scris nu are logica…Pentru mine are, si inca foarte multa…

    Apreciază

  11. Iones said, on septembrie 3, 2010 at 1:18 pm

    Mesajul de sus e pentru rica

    Apreciază

  12. Iones said, on septembrie 3, 2010 at 1:42 pm

    @Tardea Raluca Diana

    „Pe cel ce vine la Mine nu-l voi scoate afara” spune Mantuitorul

    Nu uita ca primul care a fost luat de Mantuitorul Hristos in rai a fost un talhar, si nu fariseii si carturarii…

    De multe ori cainta unui mare pacatos are mai multa valoare in ochii Domnului decat dreptate a 99 de oameni care lucreaza virturile dar care sunt se indreptatesc pe sine si sunt plini de mandrie…

    Apreciază

  13. ehupov cristian said, on septembrie 3, 2010 at 2:13 pm

    se poate si nunta crestina……..mi s-a spus un” caz”,tinerii si-au chemat la nunta grup de psalti(acestia fiind colegi de facultate)….fara hore,jocuri,cintece,ci o nunta in care s-au adus doar laude lui Dumnezeu……

    Apreciază

  14. acadennis said, on septembrie 3, 2010 at 2:48 pm

    Astea-s din legile oamenilor, si cate gasesti din legile Lui Dumnezeu.

    Apreciază

  15. ehupov cristian said, on septembrie 3, 2010 at 3:31 pm

    catre raluca diana……nu deznadajdui ,si eu am fumat 13 ani si in ultima faza nu ma mai puteam opri.Si acum mai sunt incercat de ispita asta,dar multumesc lui Dumnezeu ca am reusit si reusesc sa infrunt viclenia cu care sunt ademenit.Pune-ti nadejdea in Dumnezeu si cere ajutorul Maicii Domnului si sigur vei simti ce-ti este de folos……sa se indrepteze rugaciunea mea ca tamaia inaintea ta………..

    Apreciază

  16. codin said, on septembrie 3, 2010 at 4:37 pm

    Toate au rostul lor, mai ales acum in vremuri tulburi. Poate exista ceva adevar si in stirea asta : http://www.agentia.org/anchete/oprea-vrea-sa-convoace-500-000-de-rezervisti-6016.html sau poate nu. Dar nu se stie niciodata.

    Apreciază

  17. Pr.Gabriel said, on septembrie 3, 2010 at 5:33 pm

    Doamne ajuta!
    V-as provoca cu doua lucruri legate de „dans”.
    La nunta din Cana Galileei , conform ritualului iudaic, s-a dansat sau nu?
    Bucuria nuntii inlatura dansul sau nu?

    Unii zic NU, altii zic DA.
    Cert este ca ritualul casatoriei la evrei in vechime prevedea o masa bogata si plina de .vin.

    Astept de la voi nu pareri ci lucruri doveditoare din istoria poporului iudaic.

    Apreciază

    • vlahofil said, on septembrie 3, 2010 at 9:42 pm

      @Pr. Gabriel
      Cateva vorbe despre dans, in general, la iudei.
      Dansul a patruns foarte de timpuriu in ritualurile evreiesti destinate sa marcheze diverse ceremonii. Miriam si celelalte femei au dansat de bucurie dupa traversarea Marii Rosii (Ex.15,20). Israelitii au dansat in jurul vitelului de aur si David a dansat in fata Domnului (2 Sam.6,14). Se pare ca in vremurile biblice femeile si barbatii dansau in grupuri separate.
      In vremea celui de al doilea Templu este consemnat faptul ca fetele dansau pentru a-si atrage mirele intr-o zi si luna anume a anului (15 Av) si putem deduce ca dansul avea o conotatie erotica.
      Rabinii epocii talmudice dansau la nunti si dansul era obligatoriu la sarbatoarea de Sucot. In Europa dansul era invatat prin profesori, asemeni Talmudului si Torei, pentru a se pregati pentru sarbatori ca Purimul cand se executa dansuri in cheie proprie.
      In 1313 este consemnt faptul ca Rabi Hacen ben Solomon ii invata pe crestini dansul intr-o biserica spaniola. Dansurile mixte erau criticate de catre unii rabini dar asta nu ii impiedica sa accepte dansuri”sugestive”, cum ar fi cel ce reda vizita reginei Saba la regele Solomon!
      In Rusia dansul a fost incurajat, creindu-se dansul specific, hasidic.
      EVREII ORIENTALI AU DANSURI TIPICE, NUPTIALE.
      In vremurile actuale, chiar si in familiile ultraortodoxe, se danseaza.
      Cum nu am gasit referiri la dansul in cazul precis al nuntii din Cana Galileii, poate putem deduce ceva din ce am reprodus din Dictionarul enciclopedic de Iudaism, ed .Hasefer.
      Pentru noi, crestinii, singurul dans de tragica amintire, la care se face referire in Cartile Sfinte, este cel al Salomeei in fata lui Irod.
      Cred ca la nunta oamenii pot dansa, rade, bea, dar cu masura. Totul sta in decenta.
      S-a insistat foarte mult asupra acestui subiect dar nimeni nu a gasit potrivit sa isi exprime mirarea referitor la excluderea de la Sfanta Impartasanie a femeii care isi pierde pruncul inainte de nastere, fara voia ei.
      Pe mine acest punct m-a socat peste masura.
      Imi ingadui o intrebare, Parinte Gabriel, asta pentru a nu ramane cu unele nelinisti ce decurg din punctul 42, preotii cu pacate grele, primesc canon de neslujire? Li se da canon de neintrare in Sfantul Altar, de a nu se impartasi din Sangele si Trupul Domnului? Stiu ca este un subiect delicat insa foarte multi mireni isi pun astfel de intrebari. Va multumesc pentru bunavointa de a-mi raspunde.
      Presupun deasemeni ca acest lung sir de pacate ce conduc la atitudini de mare severitate, nu este complet. Nu gasesc precizate pacate monstruase precum pedofilia, promovarea prin „media „a imaginilor daunatoare sanatatii psihice si duhovnicesti a tinerilor, abandonarea semenilor aflati in nevoi de tot felul, batjocorirea vietii si dumnezeirii prin industrializarea experimentelor pe fiinte vii, otravirea cu buna stiinta a lumii in care Dumnezeu ne-a lasat sa existam.

      Apreciază

    • constantin@Pr. Gabriel said, on septembrie 6, 2010 at 7:33 pm

      din cate imi aduc aminte de la Studiul Vechiului testament Dumnezeu a lepadat si pedepsit poporul care ‘bea si maca si dansa’. oi fi studiat eu alta Biblie……..

      Apreciază

  18. Aurora said, on septembrie 3, 2010 at 5:43 pm

    @Raluca Diana,
    Imi dau seama ca dusmanii ti-au facut un rau imens, te inteleg, am suferit si eu enorm din cauza uneltirilor dusmanilor mei care voiau sa fiu data afara din servici. Dumnezeu mi-a intins o mana si m-a mutat departe de ei. Toate le oranduieste Dumnezeu. Si de fumat m-am lasat tot cu ajutorul lui Dumnezeu. M-am rugat la Maica Domnului doi ani ca sa ma las si m-a scapat de aceasta patima nenorocita care m-a tinut inlantuita timp de 25 de ani. Sa nu cazi in deznadejde. Tu esti o fata puternica, inteligenta, cu bun- simt si cu credinta tare. Eu asa te-am perceput de pe bloguri. Nu lasa boala sa te domine, cand vine demonul deznadejdii si-ti sopteste ca esti un gunoi alunga-l cu rugaciunea-psalm CINE ESTE DUMNEZEU MARE CA DUMNEZEUL NOSTRU ? TU ESTI DUMNEZEU CARE FACI MINUNI.

    Apreciază

  19. Karol said, on septembrie 3, 2010 at 9:52 pm

    Din cauza unui astfel de pacat, mi s-a refuzat de 2 ori impartasania,duhovnicul nu m-a putut impartasi, desi nici canon puternic nu mi-a dat,trebuie doar sa lepad pacatul si sper ca de data asta sa reusesc !!

    Nu stiu ce sa zic despre hore, Hristos a fost la nunta dar nu s-a precizat nimic de hora, parintele Cleopa spunea sa nu mergem la nunti cu lautari,crestinii chiar au interdicite sa mearga la petreceri cu lautari !

    Acum …. horele erau singurele lucrucri care ami pastrau traditia, duminica hore in sat, se tineau pana prin anii 70′ traditia stiu de la bunici,dupa ce mergeau la biserica mergeau la dans….
    asta nu e ceva bun,dar totusi, dintr-uun sat de 300 de oameni,10-20 tin poate la traditia adevarata si post,restul si asa sunt pierduti,decazuti, mai bine la hora decat la carciuma si morti de beti si desfrau si tot,asta amcar tinea de traditia romaneasca

    Un preot caruia i s-a furat rachiul a facut rugaciune cu totii oamenii ca cel care a furat sa fie pedepsit, a fsot rugat sa aduca inapoi tuica , dar nu a vrut, a facut rugaciune in bsierica si pana seara a luat foc in casa…..
    deci ce preot ar bea rachiu,tarie, caare e interzis? dar harul nu l-a parasit, si totusi are putere….. acum ce sa zic si eu,pacat de maorte nu o fi, desi nu e bine, am sa emrg la nunta in curand la cineva, si va trebui sa joc si in hora…… ma voi spovedi !

    Nu e ceva grav, dar pentru a deveni sfant, pentru a duce o viata de sfant, nici in hora nu ai voie !
    Nu stiu cati de acii duc viata de sfant,alearga dupa sfitnenie cu atata, ravna, fiecare avem un pacat, dar e bien sa luam aminte, sa fim treziti, ne ramane in subnocnstient,ca fi faza cu plaja si altele, si pe viitor ne vom pazi si de jocul in hora

    Apreciază

  20. Mihaela said, on septembrie 3, 2010 at 11:28 pm

    Mi-a descoperit Dumnezeu de ce am fost impedicata sa ma spovedesc (fara sa stiu as fi fost nesincera) si impartasesc la ultimul post… Slava Tie, Doamne!…

    Apreciază

  21. Tardea Raluca Diana said, on septembrie 4, 2010 at 10:25 am

    Multumesc mult de tot celor ce ma incurajeaza in bine,in credinta!Domnul sa va dea viata vesnica,dragi crestini si frati ai mei!!

    Apreciază

    • Veaceslav said, on septembrie 4, 2010 at 12:46 pm

      @Tardea Raluca Diana,
      Multumeste Lui Dumnezeu pentru toate suferintele si durerile pe care le ai, ca si cum ti-ar fi dat lucruri frumoase si placute, si nu uita ca Dumnezeu ingaduie sa suferim pe masura putintelor noastre, si ne ajuta sa putem rezista, trebuiei doar sa-i cerem ajutorul. Citeste acatistul de multumire Lui Dumnezeu pentru toate.
      Doamne ajuta!

      Apreciază

  22. […] CAT DE PACATOSI SUNTEM … Păcatele care opresc de la Sfânta Împărtăsanie si canonisirea lor du… […]

    Apreciază

  23. cata said, on martie 4, 2015 at 2:06 am

    Ce parere aveti despre punctul 49.Nu cred ca in ziua de astazi mai exista femeie care sa nu se macheze fie si rar sau doar pt anumite evenimente,tot vor apela la un minim de machiaj.Pe acest principiu la fel ca si cel cu horele unde esti afurisit pt o banala hora,picam in deznadejdea si in eroarea de a intelege aceste lucruri ca fiind cele mai grave posibil !Ca o paranteza si femeile care poarta pantaloni sunt uraciune in fata lui Dzeu.De asemenea cele care se epileaza etc…..
    Un crestin practicant are ca datorie sa urmeze canoanele si ceea ce il indruma duhovnicul cat mai bine si are o datorie spre o viata ortodoxa corespunzatoare dar de aici pana la a il vedea pe Dzeu atat de obtuz este cale mare.Pe principiile de mai sus mentionate,probabil in afara de cativa pustnici nu s-ar mantui nimeni.Nici nevestele preotilor care sunt elegante si folosesc un minim de machiaj,chiar nici acestea nu ar mai trebui sa calce in biserica nu !?Dumnezeu sa ne lumineze mintea si sa nu cadem in fatanism

    Apreciază

    • saccsiv said, on martie 4, 2015 at 7:11 am

      cata

      Dar de ce scrii Dumnezeu prescurtat?

      Apreciază

      • cata said, on martie 4, 2015 at 1:39 pm

        Deobicei nu scriu prescurat Dumnezeu,poti vedea asta si in ultima parte a post-ului.Totusi din cate stiu si daca ma insel fie greseala pe capul meu(nu vreau sa ma contrazic pe ceva ce nu sunt sigur),forma de prescurtare se foloseste si uneori este acceptata.Am obs ca si pers cu cunostinte teologice f profunde apeleaza la aceasta prescurtare(aici nu ma refer la preoti,calugari etc ).Acum sper sa nu vad replici de genul si dracii au cunostinte profunde de teologie….
        Inseamna ca toti care folosesc prescurtarea sunt indraciti sau ceva de genul.
        In fine revenind la ce am scris eu se poate considera ca orice femeie din ziua de astazi ar trebui practic afurisita de catre preot !?

        Apreciază

  24. […] CAT DE PACATOSI SUNTEM … Păcatele care opresc de la Sfânta Împărtăsanie si canonisirea lor du… […]

    Apreciază

  25. […] CAT DE PACATOSI SUNTEM … Păcatele care opresc de la Sfânta Împărtăsanie si canonisirea lor du… […]

    Apreciază

  26. […] CAT DE PACATOSI SUNTEM … Păcatele care opresc de la Sfânta Împărtăsanie si canonisirea lor du…. […]

    Apreciază

  27. […] CAT DE PACATOSI SUNTEM … Păcatele care opresc de la Sfânta Împărtăsanie si canonisirea lor du… […]

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.