SACCSIV – blog ortodox

TAIEREA CAPULUI SFANTULUI IOAN BOTEZATORUL (zi de post)

Posted in Calendar Ortodox, Ioan Botezatorul, SINAXAR by saccsiv on august 28, 2010

   Marcu VI, 14-30:

14. Şi a auzit regele Irod, căci numele lui Iisus se făcuse cunoscut, şi zicea că Ioan Botezătorul s-a sculat din morţi şi de aceea se fac minuni prin el.
15. Alţii însă ziceau că este Ilie şi alţii că este prooroc, ca unul din prooroci.
16. Iar Irod, auzind zicea: Este Ioan căruia eu am pus să-i taie capul; el s-a sculat din morţi.
17. Căci Irod, trimiţând, l-a prins pe Ioan şi l-a legat, în temniţă, din pricina Irodiadei, femeia lui Filip, fratele său, pe care o luase de soţie.
18. Căci Ioan îi zicea lui Irod: Nu-ţi este îngăduit să ţii pe femeia fratelui tău.
19. Iar Irodiada îl ura şi voia să-l omoare, dar nu putea,
20. Căci Irod se temea de Ioan, ştiindu-l bărbat drept şi sfânt, şi-l ocrotea. Şi ascultându-l, multe făcea şi cu drag îl asculta.
21. Şi fiind o zi cu bun prilej, când Irod, de ziua sa de naştere, a făcut ospăţ dregătorilor lui şi căpeteniilor oştirii şi fruntaşilor din Galileea,
22. Şi fiica Irodiadei, intrând şi jucând, a plăcut lui Irod şi celor ce şedeau cu el la masă. Iar regele a zis fetei: Cere de la mine orice vei voi şi îţi voi da.
23. Şi s-a jurat ei: Orice vei cere de la mine îţi voi da, până la jumătate din regatul meu.
24. Şi ea, ieşind, a zis mamei sale: Ce să cer? Iar Irodiada i-a zis: Capul lui Ioan Botezătorul.
25. Şi intrând îndată, cu grabă, la rege, i-a cerut, zicând: Vreau să-mi dai îndată, pe tipsie, capul lui Ioan Botezătorul.
26. Şi regele s-a mâhnit adânc, dar pentru jurământ şi pentru cei ce şedeau cu el la masă, n-a voit s-o întristeze.
27. Şi îndată trimiţând regele un paznic, a poruncit a-i aduce capul.
28. Şi acela, mergând, i-a tăiat capul în temniţă, l-a adus pe tipsie şi l-a dat fetei, iar fata l-a dat mamei sale.
29. Şi auzind, ucenicii lui au venit, au luat trupul lui Ioan şi l-au pus în mormânt.
30. Şi s-au adunat apostolii la Iisus şi I-au spus Lui toate câte au făcut şi au învăţat.

   Cititi va rog si:

http://www.credo.ro/Taierea-Capului-Sfanului-Ioan-Botezatorul.php

   Cuvant la Taierea cinstitului cap al Sfantului Ioan, Inaintemergatorul si botezatorul domnului nostru Iisus Hristos, al celui dintre Sfinti, Parintelui nostru Ioan Gura de Aur

   Precum un barbat iubitor de pustie, ajuns intr-un loc cu dumbrava, la umbra copacilor, la chemarile pasarilor si racoarea apelor, isi simte lina si netulburata cugetarea mintii si se arata cu fire blanda, catre toti oamenii, asa si noi, in zilele trecute, fiind mangaiati de suflarea Duhului, cea blanda, va vorbeam voua despre milostenie. Iar cand Evanghelia ne vorbeste despre nebunia lui Irod, inversunarea femeilor, ospatul barbarilor nebuni si masa cea pangarita, darul cel fara de lege, lucrul cel necuvios si ingroparea trupului preacinstit, simt ca ma fac alt om, fiindca incremenit ma simt, iubitilor, cand, inaintea mea, aduc faptele facute de Irod, de este ingaduit a le numi fapte si nu ucideri, ale celui ce a facut niste lucruri ca acestea. Ca, zice Evanghelistul Matei: „In vremea aceea, a auzit tetrarhul Irod despre faima lui Iisus. Si a zis slujitorilor sai: Acesta este Ioan Botezatorul, el s-a sculat din morti, si de aceea, se fac minuni prin el” (Matei 14, 1-2). Marturiseste uciderea Proorocului si nu poate minti, ca a stiut, pe cel ce l-a omorat ca este Prooroc si barbat drept. Ca, de nu ar fi cunoscut acest lucru, nu ar fi zis ca el s-a ridicat din morti si pentru aceasta se fac minumi printr-insul. Si, pentru care pricina a ucis pe Prooroc? Pentru ca acesta a fost propovaduitorul adevarului. Si voia, prin vadire si mustrare, sa curme fapta cea fara de lege si sa fie, precum i se cadea, ca imparat, pazitor al poruncilor lui Dumnezeu, el, care, prin sminteala cea desfranata a dulcetilor, strica legile. Ca acela este imparat, care da legi cu dreptate, implinindu-le, mai intai el insusi, iar nu schimbandu-le. Ca, in ce alt chip s-ar fi putut pune randuiala, in lumea pe care o stapanea, daca nu prin legile cele dupa dreptate, infranand neamul oamenilor, cel greu de tinut in frau. Dar Irod era imparat, nu al popoarelor, ci al desfatarilor si rob al patimilor. El nu numai legea lui Dumnezeu o strica, ci si ucidere pe nedrept facea. Si pe cine a ucis? Pe un barbat drept, decat care, mai mare intre cei nascuti din femei, nu s-a ridicat, precum si Domnul a marturisit. Pe un barbat care locuia in pustiu, nu fugind de neamul oamenilor, ci de faptele cele rele si scamave ale lor.

   Pe acesta prinzandu-l, Irod il tinea legat si l-a pus in temnita, pentru Irodiada. O, lucru strain. Ioan vroia, prin mustrare, sa dezlege sufletul lui Irod, cel legat cu lantul pacatului, iar el lega pe cel ce-l dezlega. Era legat Ioan si, cu toate acestea, graia, era inchis si, in temnita fiind, mustra. Ca nu se temea Ioan de moarte, ci ii era frica sa taca si sa nu spuna adevarul. Pe acesta l-a ucis Irod si nu numai o singura ucidere a facut, ci mai multe. Ca cel ce ucide un dascal folositor sufletelor, acela nu ucide numai unul, ci pe atatia pe cati i-ar ar fi putut face vii, prin cuvantui sau, de ar fi trait. O, zi, de praznuire a unei nasteri, care marturiseste din sine ucidere de prooroc. Ca, desi vasul de lut al acestuia se risipea in mormant, faclia de lumina a duhului sau purta in ea lumina credintei.

   Pe acesta l-a ucis Irod. Si cum l-a ucis? In vremea cand se praznuia, ziua nasterii lui cand, jucand fata Irodiadei, jocul ei de dezmierdare, a primit aceasta plata. Ca n-a cerut aur, nici argint, nici pietre scumpe ci povatuita fiind de maica sa a zis: „Da-mi, aici, pe tipsie, capul lui Ioan„. Ca, daca l-ar fi cerut, pentru ca sa-l cinsteasca, capul lui Ioan ar fi pretuit cu adevarat, mai mult decat tot aurul si argintul si pietrele scumpe. Dar ea nu l-a cerut pentru credinta, din evlavie, ci ca, dupa ce il va ucide pe Mustrator, sa daruiasca mamei sale slobozenie, fara oprire, pe calea pacatului. Deci, auzind, imparatul s-a intristat, nu pentru uciderea Proorocului, ci de frica poporului, ca toti il cinsteau pe Ioan ca pe un prooroc. Si era sufletul lui Irod ca o corabie in mare, care se clatina, cand de o parte cand de alta; sa faca ucidere, se temea de popor, sa nu faca ucidere, nu-si putea ierta juramantul, fata de cei ce erau impreuna cu el. Deci, ingreuiat de dulceata cea cu multe vapai, pe care o avea femeia, trimitand, a taiat capul lui Ioan in temnita. O, rau lucru este juramantul! Ascultati pe Domnul, care zice: „Sa nu va jurati nicidecum” (Matei 5, 34). Ca ticalosul, de nu s-ar fi jurat, n-ar fi suferit sa faca ucidere.

   Ce mana a indraznit a apropia sabia de sfantul grumaz al lui Ioan, de care fiarele, in pustie, s-au sfiit, leii s-au cutremurat, serpii si balaurii s-au infiorat, albinele cele salbatice, pentru sfintenie il hraneau, lucrand mierea pe care i-o daruiau? Pe acesta mana de calau, l-a taiat, neinspaimantandu-se de fata lui de inger, nici cutremurandu-se de obrazul lui, cel cu chip dumnezeiesc. Imi vine sa cred, ca, intunecat de betia lui Irod, calaul avea sabie, dar ochi nu avea. Ca Dreptul, si dupa moarte, traia si capul lui, taiat fiind, glasul ii era inca viu. O, cruzime si asprime a omului! O, tiranule fara de lege! Nu este oare destul injunghierea pruncilor, ucisi in Betleem, de Irod, cel dinainte de tine? Cand plangerile maicilor erau mai ascutite decat sangele, cand picaturile lacrimilor biruiau izvoarele, cand pieptul maicilor, cu lapte, albea pamantul? Care fiara n-a lacrimat atunci? Nu a fost destula neomenia acelui Irod, ci ai taiat si tu pe Ioan, implinind nemilostivirea aceluia, tu care nici de un fir de par al lui nu esti vrednic? Pentru care din lucrurile acestea, voi fi tie milostiv, zice Domnul? O, cetate a sangelui, in care Irod a imparatit, iar fiul a desavarsit, cel deopotriva cu numele si asemanarea cu naravurile!

   Vai noua, ca cei ce par sprijinitori bunei randuieli, s-au facut povatuitori neoranduielii. De unii ca acestia, povatuiti fiind si invatati a ucide, toti, spre uciderea lui Hristos, au cazut la intelegere. Pe Isaia l-au ferastruit, pe Ieremia l-au omorat, pe Nabot l-au improscat cu pietre pe Zaharia l-au ucis, pe Hristos l-au rastignit. Cu toate acestea plansul si tanguirea, pentru cele rele, lasandu-le lor, sa alergam la lumina invataturii de taina, in Hristos Iisus, Domnul nostru, Caruia slava se cuvine, in vecii vecilor! Amin.

   Cititi va rog si:

Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul

AUDIO: Pr. Gheorghe Calciu Dumitreasa

15 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. saccsiv said, on august 28, 2010 at 3:25 pm

    Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

    https://saccsiv.wordpress.com/about/

    Apreciază

  2. Karol said, on august 28, 2010 at 3:37 pm

    DA, stiam ca este zi de post maine, am vazut in calendar, trebuie sa mergem la biserica ca este sarbatoare mare, oricum nu trebuie sa lipsim duminica , sa ne odihnim putin, sa ne rugam, sa cautam doar linistea,macar o singura zi de pace avem envoie, de as putea sa stau departe de PC macar o zi ar fi bine….

    Apreciază

  3. a4m said, on august 28, 2010 at 4:24 pm

    cat de aspru ar trebui sa fie tinut postul in aceasta zi, tinand cont ca e duminica?

    Apreciază

  4. ingrid said, on august 28, 2010 at 5:01 pm

    @a4m
    De obicei, cand nu este Duminica, se tine post negru, daca se poate din ajun pana seara.

    Chiar daca tii posi negru, nu cred ca te va certa duhovnicul, dar pt ca este Duminica se recomanda sa fie mai putin aspru.

    Important este postul sufletesc. Sa ne amintim ca Mantuitorul fiind vestit de Taierea capului Sf Ioan Botezatorul, a cautat un loc singuratic, sa se roage. Dar multimile au aflat si au venit dupa El, pe jos, din cetati. Mantuitorul le vindeca bolnavii, inmulteste painile si pestii, si apoi se retrage singur in munte ca sa se roage.

    Cam acest exemplu trebuie sa-l urmam.

    Apreciază

  5. strepsils said, on august 28, 2010 at 9:30 pm

    tare as vrea sa pot sa-l intreb pe Sfantul Ioan Botezatorul ce e de facut ASTAZI:

    sa ma fac frate cu „ala”…si sa trec puntea – sa tac cuminte ca sa nu ma dea afara din vreo IERARHIE, sau sa nu sperii cumva turma „bunilor crestini”
    sau
    sa fiu constient ca ma asteapa taierea si mucenicia, si sa marturisesc cu bucurie, iubire si speranta pe Hristos si prin fapte, nu doar prin vorbe

    ce ar face Sfantul Ioan astazi, daca ar fi PREOT al lui Hristos ????????????????

    raspunde Alin – 7 (nume de cyborg) !!!
    stiu ca citesti,
    sau nu-i pe placul inimii matale Sfantul – prea era incruntat, revoltat, „isterizat” de sistemul de atunci…nu prea stia sa stea cuminte in banca lui…

    oare ce ar face acum ?

    ce impact colosal si renastere morala si spirituala a acestui neam ar fi daca preotimea intr-un glas ar demasca viclenia si boala celor care ne conduc (spre iad)

    presupunand ca si-ar pierde slujba, sau chiar libertatea…
    ar trezi la viata acest popor candva crestin in duh si adevar

    …sau nu e in ordinea de zi a BOR…?!
    (targul de haine bisericesti s-a incheiat, ce asteptati…o parada a modei ?…)
    da, stiu…mai incet, sa nu deranjez pe unii cu ochii albastri, care sa deranjeze pe altii, si aia pe altii, si sa inchida SC Parohia SRL…

    Sfinte Ioane, Botezatorule, da un semn necredinciosilor, intoarce-i la dreapta marturisire,
    si daca eu am gresit, nu intarzia sa ma certi, dupa dreptate, in Numele Tatalui, al Fiului si al Sfantului Duh !

    Apreciază

  6. Ortodox pe stil vechi said, on august 29, 2010 at 4:48 am

    strepsils Astazi trebuie sa marturisesti adevarul nu trebuie sa acoperi minciuna.Lui Dumnezeu ai place Adevarul si de aceia trebuie marturisit.In primul rand e pe 11 Septembrie TAIEREA CAPULUI SFANTULUI IOAN BOTEZATORUL cand capitalismul si-a aratat colti sai se joaca ca si comunisti dar intrun mod mai miseel.Ne spun Minciuni tocmai sa credem ,de aceia sa intanplat in america cu cele doua turnuri sa ne vesteasca ca deacum suntem in era lor ,cand singurul scop e panica.Panica care are ca rezultat introducerea cartelelor si tatuajelor cu semnul fiarei. Parca suntem inapoiati pentru ei cei care luptam inpotriva acestor acte cu microcip.In America tocmai dupa 11 septembrie multa lume are in posesie semnul fiarei si nu au grija de suflet au devenit niste robotei.Lupta se mai da in tarile Ortodoxe tocmai acolo unde inca nu sa primit in totalitate aceste acte.Si inca comunismul inca nu a mutat la tabla de sah,caci deacuma e randul sau si el e cam rece in decizi ce se intanpla in Moscova e un fel de mic experiment sa vada cum se trateaza subiectul.Noi sa avem credinta in Bunul Dumnezeu sa ne luminam inimile si mintile pentru a nu fi inselati si sa urmam calea cea bine placuta de Dumnezeu.

    Apreciază

  7. ANCA said, on august 29, 2010 at 8:14 am

    Sincer spun pentru mine ca crestina nu este o zi de sarbatoare nu pot sa sarbatoresc ziua cand IOAN BOTEZATORUL a fost omorat de un tiran ca IROD .Aceasta zi este pentru post si rugaciune sa nu uitam toti sfinti care au patimit pentru noi si sa-i urmam in tot ce facem .Santem asa de rai si fara suflet incat ne aducem aminte numai rar de oameni prin care DUMNEZEU a fost tot timpul alaturi de noi .Bani si bogatiile lumesti au un loc mai mare in sufletul nostru decat cuvantul lui DUMNEZEU sa nu mai ne amagim de raul care vine peste noi santem primi vinovati de ce nenorociri vin peste noi .

    Apreciază

  8. GABY said, on august 29, 2010 at 5:07 pm

    Da un guvern economic al uniuni si conducatorul va fi ANTICRIST care va conduce lumea la dezastru si nenorocire in fiecare zi planuieste cum sa ne distruga .Sa ne rugam la DUMNEZEU sa ne ocroteasca tara si poporul .

    Apreciază

  9. Ortodox pe stil vechi said, on august 29, 2010 at 6:30 pm

    Pana aucuma au mutat capitalisti deacuma e randul comunistilor sa rupa Ortodoxia .sa ne rugam Lui Dumnezeu sa avem inimile curate si mintile treze sa putem merege pe drumul cel placut de Dumnezeu.Iertati-ma si Dumnezeu sa ne ierte.Iar deacuma incolo in noi trebuie sa avem Drumul Noului Adam care este ansusi Mantuitorul nostru care pentru dragostea noastra sa rasticnit tocmai sa ne dea un exemplu ca si noi sa-l urmam si sa facem bine celui ce ne face rau poate daca o randui Dumnezeu sa se intoarca si acela caci Dumnezeu ne iubeste pre toti si nu vrea sa piarda pre nimeni dar e drept si numai aceia ce de buna voie vor vrea sa mearga la nunta Fiului Sau si vor avea haina cu fapte bune si Botezul prin Scufundare in numele Sfintei Treimi inpreuna cu cele 7 Taine.Pacea lui Hristos sa fie launtrica acolo unde inima trebuie pastrata in Gandurile si mai ales Fapte bune intru Hristos.

    Apreciază

  10. […] al Bisericii Ortodoxe, adică în plin post al tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul Chef în zi de post şi rugăciune… , au fost nişte zile… oarecare… în fine, nimic dintru ale nimicului şi îndelungă […]

    Apreciază

  11. Prahovean said, on august 30, 2010 at 12:10 am

    Off topic
    Am aflat zilele acestea că părintele Iustin Pârvu ar fi spus că urmează un cutremur mare în toamna lui 2010. Informația nu e sigură. Rog pe cine știe să confirme sau să infirme.
    Sursă http://vestitorul.blogspot.com/2010/07/se-anunta-vremuri-din-ce-in-ce-mai.html

    Apreciază

  12. Ortodox pe stil vechi said, on august 30, 2010 at 4:59 am

    Prahovean Cutremur nu in sens de cutremur ci in sens de neliniste sufleteasca .Nu putea sa-ti explice anumite amanunte ca te-ai panica asa e firea noastra omeneasca mai bine se cade noua sa primim toate cele ce vin din Dragoste Fata de Dumnezeu si fata te puterile ceresti.Un pusnic zilele trecute a venit prin oras sa ne anunte ca vremurile acele deabia deacuma vin dar noi sa ne iubim ca frati si sa ne dorim doar mantuirea sufleleasca.A spus ca suntem prea mofturosi si e posibil cu papita sa fie probleme dar nu tre sa ne panicam ,caci are grija Dumnezeu de noi pacatosi dar vrea sa vada cat vrem noi Din Dragoste sa ne nevoim pentru o nota de trecere la Marele Examen.Dumnezeu nu ne da mai mult decat putem duce,dar daca nea dat roade bune ne va da si roade rele tocmai sa vada cine carteste eu zic sa-i multumim pentru aceste rele poate o sa ne mai trezim.Parintele care asi iubeste copilul al si plesneste dar din Dragoste sa poata sa puna pret pe Sufletul care e infinit si nu se poate cumpara.Asa ca nu te panica ci mai cu seama cauta Pacea cea launtrica ,Pacea care ne-a lasat-o Mantuitorul.Dar oare el ce pace a avut.Normal cea launtrica caci din Dragoste pentru noi sa dat de buna voie in mainile celor care l-au rasticnit.Stiu ca vrei sa poti ajuta la dezlegarea unor portite dar cauta la poarta inimi tale si vezi ce e rau sa dai afara si sa ramai cu ce e bun ,caci deacolo primesti nota din faptele care pleaca de la Inima Buna.Iartati-ma si Dumnezeu sa ne ierte si sa ne lumineze inimile si mintile sa putem merge pre calea cea bine placuta.

    Apreciază

    • strepsils said, on august 31, 2010 at 10:29 am

      @ Ortodox pe stil vechi

      Bravo frate !!!
      Gand la gand…

      Sa-l iubim pe Hristos cu toata bucuria si Credinta – vointa, ratiunea si inima noastra !
      Iubirea Lui ne invata pe noi toate

      Apreciază

  13. […] TAIEREA CAPULUI SFANTULUI IOAN BOTEZATORUL (zi de post) […]

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.