SACCSIV – blog ortodox

CATASTROFA BP, asemanatoare versetului 3 din capitolul 16 din Apocalipsa?

Posted in APOCALIPSA, BP by saccsiv on august 2, 2010

   Am primit de la un cititor urmatoare traducere a articolului Catastrofă planetara! „Şi al doilea înger a vărsat cupa lui în mare…”:
   Dragi părinţi, fraţi şi surori! Suntem martori la savarsirea profeţiilor din Apocalipsa a sf. ap. Ioan: „Şi al doilea înger a vărsat cupa lui în mare, şi marea s-a prefăcut în sânge ca de mort, şi orice suflare de viaţă a murit, din cele ce sunt în mare.” (Apoc.16:3) Acest lucru se întâmplă acum în Golful Mexic, care, fără îndoială, se va răspândi în întreaga lume. Doamne miluieşte-ne şi ne salveaza!

   Potrivit unor informatii neoficiale cunoscute in timp real:

   La mijlocul lunii iulie in Golf s-au scurs 420-840 milioane de galoane de petrol. Cu toate acestea BP (British Petroleum) au imprastiat 42 milioane de galoane de dispersant otrăvitor COREXIT 9500. De fapt, nimeni nu ştie exact cât de mult, dar este mai mult decât majoritatea de petrol deversate în orice accidente anterioare cu scurgeri de ulei.

    Scurgerile sunt in numar de 5, şi din conducta slab sigilata. Locul conductei din put, nu ne este afisat.

   ИНОСМИ: Conform informaţiilor primite de la surse din domeniul Inginerilor militari, Federal Emergency Management Agency şi Departamentul de Protecţie a Mediului din Florida, Casa Albă a lui Obama şi compania British Petroleum (BP), a investit în campania lui Barack Obama 2008, 71000 de dolari, adica mai mult decat in campania lui John McCain si Hillary Clinton, impreuna deasmenea ascund nivelul de dezastru vulcanic şi lucreaza împreună pentru a reduce nivelul BP de responsabilitate pentru pagubele acestei (prefixul „mega” este în întregime la  cazul dat) megacatastrofa.

   Obama, si principalii lideri de la Casa Albă şi Ministrul de Interne Ken Salazar, împreună cu CEO-ul BP, Tony Hayward dezvolta un proiect de lege potrivit căruia valoarea limită cu privire la cererea daunelor deversarii de petrol ar fi crescut de la 75 milioane dolari la zece miliarde. Dar sursele federale şi locale, ne se spun că prejudiciul potenţial de dezastru ar putea ajunge la cel puţin un trilion de dolari.  Observatorii, privesc critic viitoarea intelegere intre Obama şi Hayward, si indică faptul că 10 miliarde, comparativ cu o pierdere de trilioane – este o picătură în ocean, de asemenea, constată că, dacă se nationalizeaza BP, activele sale sunt în valoare de aproape un trilion de dolari si pot acoperi aceste pierderi. În unele structuri ale puterii, inclusiv FEMA, se vorbeşte despre necesitatea de a naţionaliza în BP pentru a compensa pierderile celor care în cele din urmă suferă in urma la cea mai teribila catastrofa din istoria omenirii.

   BP pare a planifica a instala o cupola pentru a acoperi deversarea care ţâşneşte ulei  ca un vulcan, de asemenea, sa raportat că una din scurgeri a fost deja blocata, dar toate acestea sunt vorbe goale şi dezinformare, care au scopul a preveni răspândirea de panică şi retragerea pretentiilor de administrare ale lui Obama, aşa ne-a fost raportat de Corpul de Ingineri militari si Emergency Management Agency. Deasemenea ni s-a spus, ca dacă gheizerul de petrol de pe fundul marii nu va fi astupat in timp de o perioada de nouăzeci de zile, vor fi pagube ireparabile ecosistemului din Golful Mexic, Oceanul Atlantic de Nord şi alte regiuni ale oceanelor. În cel mai bun caz, potrivit experţilor de la Corpul de Ingineri, pentru astuparea spaţiilor înguste pe fundul oceanului va fi nevoie de doi ani.

   Obama a ordonat ministrului de securitate internă Janet Napolitano să declare  accidentul o chestiune „de securitate naţională” doar după ce urmarile au devenit clare pentru toti. Deşi Paza de Coastă şi FEMA sunt, de asemenea, în domeniul său, Napolitano a vorbit despre securitatea naţională, pentru ca in mass-media sa nu se vorbesca despre amploarea dezastrului care va lovi în curând Golful Mexic şi coasta atlantică a continentului.

   Şi de la Corpul de Ingineri, şi de la FEMA, şi de la gestionarea mediului, şi de la Garda de Coasta, si din nivelul local de la siguranta ecologica parvin aceleasi semnale de alarma: „Cu nimic asemanator nu am avut de a face niciodată.”

   De asemenea, administraţia Obama, împreună cu conducerea BP au ajuns la un acord secret să minimalizeze amploarea de scurgere, asa cum au raportat surse la nivel federal şi la nivel de stat. După ce a explodat si sa scufundat statia de petrol, oficial a fost anunţat deversare de petrol de la fisuri pe fundul oceanului la viteze de 42.000 de litri pe zi, dar după cinci zile de declaraţii oficiale a fost deja vorba despre 210 de mii galoane pe zi.

   Cu toate acestea, ne-au spus că aparatele de mare adâncime, care monitorizeaza scurgerile de ulei de la fundul golfului, inregistreaza pe camerele de filmat o imagine „vulcanica” de eruptie de petrol. Mai ales, atunci când experţi de la Corpul de Ingineri Militari au încercat să ia imagini de la NASA a petei de petrol de pe mare, marimea careia depăşeşte dimensiunea specificata în mass-media, acestia au fost refuzati. Cu toate acestea, jurnaliştii National Geographic a reuşit să obţină o imagine din satelit care arată amploarea dezastrului, şi le-au pus pe site-ul său.

   Mai sunt si alte imagini din spaţiu ascunse de administraţia Obama, pe ele se vede, cresterea cu o viteză înfricoşătoare a petrolului care ţâşneşte, se ascunde o cavitate de marimea muntele Everest. Aceasta informaţie, conform datelor obţinute, este  păstrata in secret fata de public aproape la un nivel de securitate naţională.

   Corpul de Ingineri şi FEMA cu jumate de glas cearta Casa Albă a lui Obama şi Paza de Coastă pentru nefurnizarea de asistenţă. Doar recent a comanda de Paza de Coasta a realizat enormitatea tragediei şi a trimis la dezastru 70 nave. De asemenea, am constatat că verificarile efectuate de experţii de la Biroul de minerale de inspecţie a supapelor turnului a fost o simplă formalitate si rezultatul conspiraţiei între Halliburton si Ministerul Afacerilor Interne, precum şi faptul că, potenţialul pentru repetarea unui astfel de accident nu este exclus la alte treizeci de mii de turnuri, une sunt folosite exact aceleaşi supape.

   Inginerilor Militari şi FEMA despre efectele grave ale dezastrului le-a fost cunoscut chiar înainte ca Casa Albă sa realizeze apropierea dezastrului iminent. Primii care vor avea de suferit vor fi companiile care produc productele de mare, îşi vor pierde locurile de muncă, nu numai pescarii, crescatorii de stridii, crabi si creveti, dar, de asemenea, angajaţii din industria de restaurant. Toată lumea, de la şoferii de camion pana la chelneriţe, sunt amenintati cu concedierea.

   Scurgerea petrolului in limanurile raurilor, mai ales in regiunile bogate in stridii va duce la o mare catastrofă in industria de fructe de mare. Cu toate acestea, principalul pericol este pentru mlastinile din Florida Everglades, experţii la nivel federal şi local, se tem că în caz de erupţii suplimentare de petrol, mlaştinile golfului se vor transforma într-o zonă „moarta”. De asemenea, există temeri că pata de petrol poate fi preluata de către Gulf Stream şi poate fi răspândita de-a lungul coastei de est SUA, poluand tarmurile si limanurile raurilor, în special, Chesapeake Bay şi, eventual, bancul bogat de peşte Grand Terra Nova.

   De asemenea, am aflat că în următoarele zile, catastrofe majore legate de vulcanul de petrol vor afecta 36 de zone urbane situate în largul coastei Golfului Mexic. În ciuda faptului că, în astfel de zone vulnerabile ca oraşul Dauphin Island (Alabama), la gura de varsare a fluviului Mississippi şi Bay Apalachicola (Florida), se construiesc fortificatii, lungimea lor totală nu depăşeste şaisprezece mile (a se vedea lungimea totală a ţărmului Florida 2276 mile).

   În multe oraşe, inclusiv în Corpus Christi (Texas), Houston, New Orleans, Gulfport, Mobile, Pensacola, Tampa zona metropolitană din Sankt-Petersburg, Clearwater, Breydenton Sarasota, Napoli şi Key West, se pregateste de urgenţă o lupta cu ameninţarea de petrol. În următoarele câteva zile sau chiar ore vor fi încheiate aproximativ treizeci şi şase contracte între autorităţile municipale ale municipiilor, oraşelor şi judeţelor, şi a lucrătorilor de urgenţă, aşa cum a fost, de asemenea raportat la FEMA.

   Sunt efectuate planuri de evacuare a persoanelor care suferă de boli respiratorii, în special pensionarii vârstnici care trăiesc pe coasta de vest a Floridai, aceasta este  planificat de a fi realizat înainte ca guvernul sa deie foc la petrolul de pe suprafaţa apei în apropiere de ţărm.

   Ameninţarea atârnă si peste oraşele situate pe continent, distantate de mare. În curând va fi sezonul uraganelor, precum şi orice furtuna ar putea ridica scurgerea de petrol de pe suprafata marii, ulterior poluand lacurile de apă dulce şi râurile, care sunt departe de ocean, ceea ce ar crea o ameninţare şi mai mare de contaminare a aprovizionarii cu apă şi a ecosistemelui.

   Este reamintit faptul că scurgerile de petrol de la tancherul Exxon Valdiz a dus la moartea a 250 de mii de păsări, mai mult de 100 de balene, mii de foci şi delfini. Toţi participanţii la lichidarea accidentului au murit din cauza otrăvirii asociate cu gaze volatile otrăvitoare – în termen de câţiva ani.

   Cu toate acestea, crima gravă a BP nu este numai pe mare, ci si pe uscat – pentru 40 de zile în aprilie şi mai, la rafinaria din Texas au fost scurgeri de substanţe toxice creind daune de zeci de mii de lire sterline.

   Cronologia evenimentelor:

 1. Platforma misterios se scufunda, deşi ar fi putut uşor trasa intro parte.
 2. Pe filmarea subacvatică scurgerea de petrol era din teava, dar în realitate petrolul se scurgea din trei locuri – de fapt din put, şi din două locaţii în conducte. Scurgere de petrol din conducta se afla la 400-500 de metri de foraj. BP ascunde de la public petrolul care erupe din foraj.
 3. 3.          Împreună cu petrolul şi gazele din adânc sub presiunea enormă de 80-100 mii psi (aproximativ 8 tone pe centimetru pătrat) şi la mare viteză (200 km pe oră) este aruncat nisip – acesta acţionează ca material abraziv şi macina suprafaţa forajului care se extinde. Cu cat mai mult o mareste cu atat mai mult este aruncat petrol (şi, prin urmare nisip) şi mai mult marinduse gaura – aceasta este un fel de reacţie în lanţ necontrolată.
 4. Temperatura petrolului este de aproximativ 400 de grade. In petrol sunt dizolvate gaze naturale, metan. Aceasta amestecătura este foarte fluida. Cu cat este mai mare presiunea cu atat este mai mare scurgerea de petrol şi cu atat mai mult se primeste emulsie. Temperatura de fierbere a apei la o adancime de o milă – este aproximativ 350 de grade.
 5. Grosimea peliculei de petrol în emulsie 1 micrometru. Un cub de petrol – aproximativ 5 butoaie sunt în măsură să acopere 1 kilometru pătrat de ocean şi sa opreasca evaporarea apei pentru o perioadă considerabilă de timp.
 6. În Golf sunt curenţi foarte puternici şi petrolul este imprastiat tot golful, şi apoi si în Oceanul Atlantic.
 7. Emulsia nu este vizibila din satelit. În imaginile în infraroşu a oceanului (acolo unde e emulsia) ar trebui să arate ca pielea de leopard. Emulsia nu este vizibilă pe suprafaţa pentru ochiul uman şi, desigur, nu formează un curcubeu pe suprafaţa apei.
 8. O mare parte a petrolului nu s-a ridicat la suprafata. Acest lucru înseamnă că efectele de deversare de petrol (în special climatice) va dura ani sau decenii. Este posibila oprirea Gulf Stream.
 9. În cel mai rău caz 1 milion de kilometri pătraţi a oceanului va fi în curând astupat de pelicula de petrol.
 10. Oamenii de stiinta au descoperit “nori de petrol” deasupra suprafaţei apei în Golful Mexic. Dimensiunile de nori sunt pana la 55 de km în lungime şi 5 km latime, 150 m înălţime şi chiar unul dintre nori conţine o cantitate mare de petrol.
 11. COREXIT este achiziţionat de la compania NALCO, care, la rândul său, este deţinută de Goldman Sachs!
 12. Cantitatea de metan în unele locuri ale apei si ale aerului care vin în limitele Golful sunt explozive. În caz de detonare a câteva sute de kilometri pătraţi – consecinţele pot imaginate cu greu.

http://beforeitsnews.com/news/81/801/New_concern:_Gulf_oil_full_of_methane.html

   Previziuni de deversări de petrol în Golf, şi apoi în Oceanul Atlantic.

http://www.youtube.com/watch?v=qEhhVmxYSNI
   Hartile zilnice ale prognosticului în Golf şi în jurul ROFFS (cum ar fi Centrul de Prognoză al Oceanul pentru pescuit). Hărţi uşor lizibile cu toate curentele şi poluarea http://www.roffs.com/deepwaterhorizon.html

   29 iunie dupa imaginile NASA limbile de petrol au ajuns la tarmul de sud al Floridei, la 20 de mile de insulele Keys!

http://www.youtube.com/watch?v=BS6oo1euNl0

   30 iunie BP continua să irige apele de suprafaţă cu dispersanţi toxici COREXIT 9500 pentru a ascunde gradul de scurgere. Dispersanţii nu permit o mare parte din petrol să se ridice la suprafaţă, în timp ce otrăveste toate formele de viata în apă şi în aer http://www.examiner.com/x-33986-Political-Spin-Examiner~y2010m6d30-Whistle-blower-to-testify-on-oil-spill-worst-fearBP-deliberately-sinks-oil-with-Corexit-as-cover-up

   Dispersarea de substante toxice trebuie urgent să se oprească.

http://www.youtube.com/watch?v=IBxABTV6Bxo

   Pescarii, pe care au nimerit picaturi de apa cu COREXIT, au dureri de cap cicălitoare, dureri ale căilor respiratorii, perturbarea inimii şi hemoragie internă.

http://www.youtube.com/watch?v=73NFeB91Gs0

   Cel puţin 4 milioane de oameni, a cărui viaţă a fost legat de mare sunt în situaţia disperată ca aceasta femeie. Iar statul nu le promit nimic şi nu le da nici o garanţie.

http://www.youtube.com/watch?v=q6US_l_O4Fg

   Sunt zvonuri cu privire la pregătirea planului BP de a opri această catastrofă cu arme nucleare. În Salem News, se spune: „O companie de petrol uriaşa se pregateste acum in linişte pentru a testa un dispozitiv nuclear pentru a suprima catastrofa în cascadă. În timp ce lumea asista la încercările BP de a păstra fantanul de petrol, oficialii companiei au dat undă verde să se folosească aşa-numita bomba nucleara EPFCG în cazul în care nimic altceva nu se reuseste.”

   Potrivit unui om de ştiinţă rus, profesorul Grigore Ryskina Universitatea Northwestern, lumea se afla pe pragul unui caracter ireversibil, o cascadă de apocalipse geologice, care pot duce la dispariţia vieţii pe Pământ pentru multe milioane de ani (până la sfârşitul lumii – nota editorială)

   Dupa parerea lui Ryskin, atunci când gigantul de petrol BP a forat puţuri de mare la o adâncime de câţiva kilometri întro regiune geologic instabila şi, eventual, asa ca el a pus bazele pentru o versiune timpurie a mega-bulelor de metan. În momentul de faţă nu există nici o tehnologie pentru a opri acest proces.

   Angajatul call-center-BP: situaţia este aşa de rea că nu am înregistrat nimic, doar am încercat de a calma oamenii. Toate informaţiile primite, pur şi simplu nu sunt cui a le transmite şi a le procesa.

http://www.youtube.com/watch?v=3x1D0SPkJO8

   BP pulverizeaza dispersanţi direct la oameni.

http://www.youtube.com/watch?v=exaGh3SWTLs

   23 iulie Guvernul foloseste instrumetele gresite pentru a măsura poluarea chimica a  aerului?

http://beforeitsnews.com/story/111/140/Is_government_using_wrong_tools_to_measure_oil_spill_chemical_danger.html

   25 iulie Inginerii din Armata SUA confirma: ploile toxice sunt inevitabile! http://www.agoracosmopolitan.com/home/Frontpage/2010/07/25/03234.html

   26 iulie Dupa cum au stabilit telespectatorii filmarile vii ale BP de pe fundul mării –  camerele de supraveghere afişau coordonatele robot (Meridian / paralel). S-a dovedit că cele mai multe dintre emisiunile directe au venit de la Marea Sulu lângă Filipine (adică, într-un loc foarte diferit de la site-ul accidentului – nota editorială) ..

http://www.youtube.com/watch?v=Og2frm3Pcno

   1 iulie Judecand dupa Forumurile americane 90% din oamenii din nordul Floridai, din Panama, Tallahase Dzhaksonvillya au dificultăţi de respiraţie, senzaţie de arsură în gât, limba uscată şi alte reacţii alergice, în prezenţa gazelor otrăvitoare în aer. http://www.abovetopsecret.com/forum/thread589131/pg1

   Deja 400 de persoane sunt grav bolnave, inhaland aburi de la faimoasa Pensacola Beach.

http://www.youtube.com/watch?v=QYc5VmL44rI

   30 iunie Un pilot viteaz a zburat în zona restricţionată a poluării şi a efectuat inregistrare video la tot ceea ce a văzut. El ar putea pierde licenţa de avion, dar lumea trebuie să ştie … petrol de toate culorile curcubeului la orizont … Zeci de delfini morţi şi balene.

http://www.youtube.com/watch?v=QJRb6NtpcS0

   Va avea loc evacuarea? Mii de furgonete ONU şi autobuze deja sunt pregatite (plus o multime de alte informaţii).

http://beyondthecurtain.wordpress.com/2010/06/24/gassed-in-the-gulf-new-gulf-war-syndrome/

   2 iulie Gregg Evenson, ofiţer superior pentru situaţii de urgenţă, spune ce se va întâmpla în viitorul apropiat.

   Pe scurt: toţi locuitorii statelor de coastă trebuie sa fie evacuati până când nu e prea târziu. „După sărbătorirea zilei independenţei pe 4 iulie începe să se pregătească pentru evacuarea bolnavilor cu handicap, … BP opereaza in zona Golfului, pe baza intereselor financiare ale acestora, pulverizand substanta toxica COREXIT 9500, şi nu din bunul simţ si al ecologiei. Nori subacvatici de petrol a ajuns deja la coasta de sud a Florida, Insulele Keys.

http://www.youtube.com/watch?v=yPq7HRN9Dm4

   3 iulie Medicii clinicii Louisiana nu au văzut niciodata atât de mulţi pacienţi cu probleme respiratorii. Are loc construirea de copertine. Înotul în apele Golfului ar putea duce la pneumonie, astm şi la oprirea respiratiei. http://www.floridaoilspilllaw.com/pulmonary-specialist-never-seen-such-enormous-amounts-of-exposure-swimming-in-gulf-water-can-cause-respiratory-failure

   7 iulie 1500 muncitori BP internati în spitalul companiei cu intoxicaţie, nesocotind numărul civililor http://edition.cnn.com/2010/US/07/07/gulf.oil.disaster/?fbid=ZKJ7enujaaK

   Petrolul este prezent în tot lanţul de viaţă marina din Golf, chiar in cei ramasi in viaţă.

În acelaşi timp, populaţia de stridii este distrusa complet. Cel puţin 5 ani de recuperare, în cazul in care apa şi solul sunt curatite. Pescarii au rămas fără loc de muncă.

http://www.youtube.com/watch?v=ghz0zL0STMw

   8 iulie CNN: BP, ne mint. Nici o reducere a utilizării agentului de dispersie COREXIT 9500 nu se intampla! Experimentul oribil stiintific continua peste noi toţi.

http://www.youtube.com/watch?v=v5hblHU9Md0

   9 iulie Interviu cu Gerald Selente, savant de renume, de prezentare nu este nevoie. „Orice ziarist care a folosit expresia, deversare de petrol trebuie imediat dat afara! Noi nu am varsat o ceasca de cafea … Aceasta este o catastrofă globală, care este ascunsa de noi”

http://geraldcelentechannel.blogspot.com/2010/07/gerald-celente-bp-oil-spill-disaster-is.html

   11 iulie ziua 84. Oamenii de pe locurile natale traite timp de decenii. Locul lor este ocupat de armata … Interviu cu Mark Smith.

http://www.youtube.com/watch?v=yr_H0l_zD1w

   13 iulie Un lucrator BD concediat povesteste totul…

http://www.youtube.com/watch?v=GrK2GCnyPe0

   15 iulie MSNBC: BP ascunde o gaură imensă (cu un fantan de petrol) la câţiva kilometri de la locul accidentului.

   [nota saccsiv: clip sters]

   16 iulie Chris Landau: capacul BP nu va opri petrolul care trece prin defectele de la fundul marii, ci invers, il va mari.

http://www.youtube.com/watch?v=vnJ8Z4oeecw

   16 iulie Deci, ce totusi se intampla la fund?

http://www.youtube.com/watch?v=HeLxju8On_g

   17 iulie In testele de apă, alături de care traiesc oameni a fost gasit petrol de la 100 la 250 părţi pe milion. Aproximativ la fel, ca COREXIT-ul în apa de ploaie. Ultimul  mostra recenta in general a explodat în laborator – cel mai probabil din cauza cantitatii mari de metan dizolvat.

http://www.youtube.com/watch?v=UgHoWb3DxIY

   19 iulie Aşa cum mulţi s-au temut – capacul din foraj a dat scurgeri. http://en.wikinews.org/wiki/ROV_detects_leaks_in_Deepwater_Horizon_well_cap?dpl_id=196213

   19 iulie BP confirmă deversarea de petrol la cateva mile de la put. http://www.examiner.com/x-55371-Tampa-Gulf-Oil-Spill-Examiner~y2010m7d19-Florida-oil-spill-Update-Gulf-oil-spill-sea-floor-leak-now-confirmed

   19 iulie Capacul putului BP – minciuna.

http://www.youtube.com/watch?v=LcECdwx1XFs

   20 iulie Război biologic în Golf … Am ajuns la punctul fără întoarcere. A.C. Griffith + Evensson Greg (Audio)

http://www.youtube.com/watch?v=xWtKXz254MI

   22 iulie Uciderea golfului. Un articol mare cu o selecţie de fotografii. http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=20190

   22 iulie Matt Simmons apreciază curatirea golfului la mai mult de un trilion de dolari. „Tocmai am ucis Golful. Articol cu video.

http://www.youtube.com/watch?v=DwX9RXFRJD4

   27 iulie Un fantan de 20 de metri de petrol in Louisiana! O barja s-a prăbuşit într-un turn de petrol.

http://www.youtube.com/watch?v=CECJZimPO2A

   Informaţii din partea autorităţilor oficiale, care timp de 2 luni spunea populaţiei, că nu s-a întâmplat nimic groaznic.

   Harta interactivă de observaţii curente.

http://map.floridadisaster.org/gator/

   O altă hartă interactivă, cu cronologia evenimentelor. http://www.oilspill.labucketbrigade.org/

   Sub presiunea din partea autorităţilor şi BP, Facebook pe 29 iulie a eliminat grup de utilizatori „Boicotaţi BP”, care combină 800.000 de vizitatori, împărţind între ei informaţii, fotografii şi înregistrări video din zona de dezastru, insa după reportajul CNN a evenimentului, au întors grupul la loc, deşi cu unele pierderi:

Grupa este restaurata

http://www.facebook.com/BoycottBP

   5 iulie – vesti proaste – conţinutul de arsenic în apele Golfului creşte. http://www.news.com.au/world/more-bad-news-for-bp-as-arsenic-levels-rise-in-seawater-around-the-gulf-of-mexico/story-e6frfkyi-1225888272667#ixzz0spoE0nbl

   6 iulie Deversarea petrolului a ajuns la ţărmurile tuturor statelor din Golf. http://www.telegraph.co.uk/finance/newsbysector/energy/oilandgas/7873969/BP-oil-spill-all-states-along-Gulf-of-Mexico-affected-by-slick.html

   6 iulie ATENTIE! Oamenii de stiinta rusi au estimat scurgeri de ulei nu de 1,5 milioane galoane pe zi, ci de 2,9!!! 17 ţări care au tehnologia pentru a combate deversările de petrol a oferit asistenţă pentru Statele Unite, dar Obama a refuzat. În timp ce BP injecteaza milioane de metri cubi de COREXIT 9500 la adâncime chiar in fantana de ulei. Numărul de agent de dispersie, cheltuit  de BP este suficient pentru a distruge vietile tuturor din America de Nord, şi să distrugă tot lanţul de viaţă de la microbi pana la toate plantele şi omul. Este destul ca cateva uragane sa ridice toate aceste chimicate şi se le toarne ploaia pe uscat.

http://ireport.cnn.com/docs/DOC-460431

   6 iulie Rambler / Reuters: nu trebuie oare BP sa detoneze o bomba atomica la locul de sondei deteriorate?

http://www.inosmi.ru/usa/20100706/161094803.html

   7 iulie În ce s-a prefacut coasta Louisiana! Emisii foarte toxice pe plaje, peşte mort.

http://www.youtube.com/watch?v=X9dxGZ00L34

   7 iulie Plaja delimitata, camioane militare. Echipa de proiect ProjectGulfImpact a iesit pentru inregistra filmari. Produsele Chimice din aer se simt chiar şi prin masca.

http://www.youtube.com/watch?v=T0-zvTMa7DI

   8 iulie În partea de nord a SUA in Ohio dupa ploaie au aparut o mulţime de peşti morţi la suprafaţă. Are legatura cu Golful, nu este cunoscut încă.

http://www.minotdailynews.com/page/content.detail/id/540894.html?nav=5010

   9 iulie Zonă moartă, fără oxigen, o suprafaţă de peste 2000 km patrati descoperita în largul coastei din Mississippi şi Alabama, de mărimea New Jersey http://news.discovery.com/earth/gulf-mexico-dead-zone-oil-spill.html

   10 iulie MSNBC: Corexit ucide lucrătorii care participa la curăţire. BP ignoră bunul simţ şi interzice muncitorilor de a purta mască de gaze.

http://www.youtube.com/watch?v=yLtsniN1RTw

   13 iulie O alta deversare de petrol de la o societate afiliată BP, acum din tancher în râu, foarte aproape de prizele de alimentare cu apă, care aprovizioneaza toate Montreal. Originalul în limba franceză. Traducere. http://translate.google.fr/translate?js=y&prev=_t&hl=fr&ie=UTF-8&layout=1&eotf=1&u=http%3A%2F%2Fargent.canoe.ca%2Flca%2Faffaires%2Fquebec%2Farchives%2F2010%2F07%2F20100713-152546.html&sl=fr&tl=en

   14 iulie CNN: O alta scurgere a împotmolit toate lucrările la astuparea putului. Toate vorbele despre sondele incarcate de foraj – rămân doar vorbe. Nu există niciun grafic. Domnilor, suntem prostiti … http://edition.cnn.com/2010/US/07/14/gulf.oil.disaster/index.html?hpt=T1&fbid=ZKJ7enujaaK

   14 iulie În cazul în care cerul toarna petrol – nu aşteptaţi. Plecati, evacuativa. Nimeni nu va ajuta, şi nu va avertizeaza. Nu va uitati la televizor, nu cititi ziare. Acolo, aceste informaţii nu vor fi. Noi nu mai locuim într-un stat democratic, în cazul în care există libertatea de exprimare, în cazul în care avem dreptul să ştim ce se întâmplă. http://www.youtube.com/watch?v=vEjFgN-1zjo

   17 iulie CNN: totusi ceva ţâşneaste din fundul mării, prin crăpături şi fisuri http://www.youtube.com/watch?v=PmxXH_gB0p0

   19 iulie CNN – BP confirma scurgeri de petrol undeva în apropierea găurii. http://www.youtube.com/watch?v=WOBd-f4aZbI

   19 iulie CNN, AP, Reuters: Guvernul a recunoscut în cele din urmă deversarea de petrol la o distanţă de foraj, prin fracturi la fund ies gaze şi petrol:
   Scrisoare oficială de la Ted Allen (lichidatorul principal) la Washington cu privire la situaţia cu scurgeri în alte locuri, prin fracturi de la fundul marii http://www.deepwaterhorizonresponse.com/posted/2931/BP_Letter_18_July.791571.pdf

   22 iulie BP pare a se comuta la afacerile de photoshop, dar face asta din maini rele, subestimând probabil investiţiile! http://techdirt.com/articles/20100722/01352410315.shtml

   BP a confirmat că pe site-ul lor oficial DWH este schimbarea fotografiei. http://gizmodo.com/5593565/bp-admits-photoshopping-multiple-official-images

   22 iulie Plaja Penaskola. Candva cele mai curate plaje cu cel mai alb nisip. Pelicula de petrol, vezici maro şi spumă ….

http://www.youtube.com/watch?v=ufEBPbl_7QA

   26 iulie. Penaskola Beach.

http://www.youtube.com/watch?v=kDTBsc0KcnU

   27 iulie. În timp ce Paza de Coastă tace – administraţia locală gaseste de zi cu zi petrol nou, pe malul Golfului

http://www.youtube.com/watch?v=nU8tT3NQRR4

   Federal Emergency Management Agency, SUA (FEMA) intenţionează să evacueze zona Tampa Bay.

http://salem-news.com/articles/june272010/tampa-evacuation-ro.php

   Operaţia SWIFT FOX:

   În secret se pregatesc planurile de evacuare a oraselor New Orleans, Baton Rouge, Mandeville, Hammond, Houma, Belle Chase, Chalmette, Slidell, Biloxi, Gulfport, Pensacola, Hattiesburg, Mobile, Bay Minette, Fort Walton Beach, Panama City, Crestview, şi Pascagoula.

http://oilprice.com/Environment/Oil-Spills/Government-Insiders-Get-Ready-for-the-Gulf-Dead-Zone.html

   29 iunie. Panica se amplifica în rândul locuitorilor de pe coasta Golfului. Oamenii se confruntă cu o lipsa completă de informaţii din partea autorităţilor oficiale. Site-urile Oficiale ale BP, FEMA, si altele nu clarifica situaţia.

http://www.examiner.com/x-33986-Political-Spin-Examiner~y2010m6d28-Panic-brews-on-Gulf-coast-under-suspicions-of-oil-spill-media-blackout-and-threats-to-public-safety?cid=examiner-email

   O altă hartă care indica de unde trebuie sa se evacueze din cauza ploii toxice. planuri de evacuare sunt confirmate, eventual sub deghizarea uraganului Alex (FEMA de presă al HQ-10-129). Ceea ce este interesant – nu departe de San Antonio deja sunt pregătiti 1100000 raţii, 400 mii de litri de apă potabilă, etc http://www.fema.gov/news/newsrelease.fema?id=52028

   4 iulie Autobuze ciudate apar în locuri de parcare de-a lungul Golfului http://www.youtube.com/watch?v=Wl3DerY2CCk

   4 iulie NATO a ordonat retragerea tuturor facilităţilor sale, care sunt situate în apropiere Golfului – la 100 de mile adânc în teritoriul Statelor Unite! http://www.eutimes.net/2010/07/nato-orders-all-critical-assets-moved-100-miles-inland-from-gulf-oil-spill-region/

   5 iulie Guvernul (Statele Unite), în mod evident ascunde ceva de la noi. Si mult mai multe. Se pare că scurgerea nu este dintr-o ţeavă, ci din-trun vulcan de petrol subacvatic, pe care nu putem nicicum sa-l astupam. Într-o ţară liberă în cazul în care libertatea presei este protejata de cel puţin primele 27 de amendamente din Constituţie – ultimele ordine ale Guvernului asupra jurnaliştilor şi accesul la locurile evenimentelor ar trebui să ne alerteze foarte mult

http://www.shtfplan.com/headline-news/they-must-be-hiding-something-really-big_07052010

   7 iulie Mii de vehicule albe ONU (pe hărţile Google), au dispărut de pe pistă, nu departe de Dzhaksonvillya, Florida.

http://www.youtube.com/watch?v=SBvjBIQSSUM

   8 iulie Marina US evacuata din Golf!

http://www.survivalistnews.com/2010/07/08/u-s-navy-evacuates-gulf/

   9 iulie 46 de nave militare (nu ale Pazei de Coasta) vor fi în Costa Rica pentru a lupta împotriva mafiei de droguri? Ridicol. Informatie oficiala. http://www.military.com/news/article/costa-rica-to-allow-us-to-send-troops.html?col=1186032310810

   13 iulie: Evacuarea este necesara. Vezi stiri din domeniu. http://www.youtube.com/watch?v=hywGlBELPag

   14 iulie IntelHub: Evensson Gregg şi AS Griffith la radio, a 86 zi de catastrofa. (Audio)

   Partea 1. Evacuarea din statele Golfului şi prăbuşirea economică. Autorităţile nu dezvăluie situaţia dificilă cu substanţe otrăvitoare în Bay Area, dar imediat  o împărtăşesc cu BP. Majoritatea oamenilor nu realizeaza groază completă a ceea ce se întâmplă. Dacă nu pleaca – ei nu vor supravieţui si câţiva ani. http://www.youtube.com/watch?v=ZMEoGrGnef4

   Partea 2. Tot ce spune BP – este o minciuna. Tot ce prezinta BP – nu este acelaşi put, de unde sunt deversarile principale de petrol şi metan. Privire de ansamblu asupra cutremurelor ciudat în Arkansas

http://www.youtube.com/watch?v=M3KYnciSFKo

   Partea 3. Discuţie a concentraţiei de gaze toxice în aer. http://www.youtube.com/watch?v=mY5JzUrQOUc

   14 iulie în Louisiana de sud în suburbiile din New Orleans, in golful Bartarrariya au aparut informatii neconfirmate, că militare construiesc block posturi. Dar nici unul dintre localnici nu a vazut nimic asemanator. O femeie la telefon: „Aici mai mult se aseamana deja cu Afganistan.” De asemenea, toate companiile, de microbuze pentru transportul de mobilier sunt complet încărcată. Masini libere nu sunt. Oamenii la rândul lor pleaca. Pana cand ne este nici un obstacol. În orice caz, se aştepta or la o evacuare în masă, dupa pregătirile militare, sau la eliminarea în masă a trupurilor si la prevenirea panicii http://www.examiner.com/x-10438-Human-Rights-Examiner~y2010m7d14-Red-Alert-Gulf-news-Military-road-blocks-S-La-people-leaving

Deşi nu există nici o dovadă video de astfel de apeluri la radio.
   17 iulie Matt Simmons, un veteran de petrol – Sa se evacueze si imediat (audio) http://www.youtube.com/watch?v=Svtxb-EY0Wk

   Arhiva cu linkurile spre video a urmarilor de ploci chimice si petroliere de la 30 iunie pana la – 15 iulie

http://www.webarmy.ru/forums/theme.php?th=8798&m=8798

   17 iulie. Între timp, petrolul a ajuns aproape de intreaga coasta a Mexicii şi Cubai, fără a menţiona cele mai frumoase insule ale Floriday Keys. Pana cand nu avem video, dar există şi imagini din satelit. BP trebuie sa deschida birouri în America Centrală pentru plata unor amenzi şi sancţiuni.

   17 iulie. Scurgerile de la fisuri în fundul mării …

http://www.floridaoilspilllaw.com/rov-captures-seep-crack-fissure-fault-seafloor-nearby-bp-oil-gusher-reported-cnn-video

   19 iulie Filmarile în apropierea fundului mării, la 04:45 luni 19 iulie  

http://www.floridaoilspilllaw.com/mystery-bursts-near-sea-floor-filmed-by-rov-on-monday-at-445am

deversiuni majore … Ce este aceasta? Nu acesta si este acel fantan. Video cu vizibilitate îmbunătăţită –

http://www.youtube.com/watch?v=0koe1OW27zM
Deversari (emisiile) încep de la 20 de secunde din video. Deosebit de puternica în 3:15, 4:40, 08:20 şi 09:45

   20 iulie: Sunt publicate filmarile aparatelor submarine http://www.floridaoilspilllaw.com/rov-captures-rather-interesting-footage-of-seepage-video (filmare 07/18/2010): momente importante. Minutul 3 – Cheaguri ciudate negre (probabil de petrol)

http://www.youtube.com/watch?v=lGx50g3lzWk

   Şi ce înseamnă asta? faptul că BP într-o săptămână după încetarea definitivă a scurgerii (şi atunci când aceasta se va petrece cu adevarat), vor declara: „Restul petrolului din Golf nu este din fântânile noastre, scoateţi-l singuri, noi pe al nostru l-am îndepărtat, iar acesta – este de la o crăpătură da la fundul marii”
   Pensionarul Amiralul Thad Allen, şeful operaţiunii ale guvernului Statelor Unite pentru lichidarea deversarii de petrol, a explicat că scurgerile noi au fost fixată la aproximativ trei kilometri de la put. Aceasta raportateaza Reuters.

   Între timp, unii experţi subliniază că scurgerile noi, pot fi o consecinţă a daunelor aduse partii subterane a fântânilor (lungimea totală a construcţiei este de aproximativ patru kilometri). Dacă această ipoteză este adevărata, atunci blocarea cu cupola de protecţie a fluxului principal de petrol, poate duce la apariţia unor scurgeri de petrol noi http://lenta.ru/news/2010/07/20/oil/

mai mici, dar numeroase.
   Iata acum, va începe o luptă între BP şi Obama http://er.ru/text.shtml?14/6655,110918

 – care este de vina pentru deversările de petrol în crapaturile de la fundul marii.

   Pentru cei care cunosc limba engleza – patru scenarii pentru această situaţie, până la revoluţia din SUA (PDF)

http://standeyo.com/NEWS/10_Earth_Changes/100628.truth-consequences.pdf

   Multi termeni nu pot fi tradusi, dar va esplicam aproximativ ca sa fie fie pe inteles.

   Scenariul 1:
   Au fost eliberate milioane de galoane de petrol şi dispersanţii.
   Ştim că nu stopa ca toate acestea sa ajunga in Gulf Stream. Şi dacă aceasta nimereste acolo, apoi mai târziu vor fi imprastiate pe intreaga lungime a Curentului Golfului. Cuba, de exemplu. Caraibe? Şi Coasta de Est SUA, prin intermediul Curentului Golfului, care alimenteaza Atlanticul – si care influenţează clima în Europa.
   Deoarece Acest cocktail (petrol + substanţe chimice) nicaieri nu va disparea, el va distruge toata viata de pe drumul său de la fund pana la suprafata, deoarece nici o formă de viaţă nu este adaptata pentru acest lucru.
   Oceanelor deja în pericol din cauza numărului excesiv de aeronave şi nave, portavioane şi alte deşeuri care intră în apă.
   Este un scenario excesiv?
   Nu.
   Aceasta sunt  – doar informaţii – care nu pot fi respinse. Acest lucru nu este un scenariu.
   Dar mai sunt si altele …

   Scenariul 2:

   Blast Off And Tsunami

   Scenariul este mai scurt şi mai rău.
   Presiunea la partea de jos a gaurii din care curge petrolul, este estimata ca aproximativ 100 000 psi.
   ideea este că există o acumulare mare de petrol si nu numai, ci şi de metan, în terenuri de deşeuri de aproximativ egale cu Everest, sau ceva de genul asta. Şi totul e sub presiune, astfel încât face fisuri şi creşte cu fiecare secundă care trece. Puteţi compara cu pui, care iese din coajă, apare pentru prima dată ciocul, apoi capul, şi atunci restul. Acum exista un cioc.
   În cazul în care aceasta creste, explozia va fi atât de puternică încât tsunami-ul va mătura toate lucrurile care se afla pe o suprafaţă imensă pentru multe mile. Adică vor supravieţui doar cei de la mijlocul continentului.
   Amar şi crud.

   Scenariul 3:

   Storms – Hurricanes – Acid Rain

   Uraganele se formează datorită diferenţei de temperatură de cald şi la rece. În Golful Mexic creşterile de temperatură. Acest lucru se datorează faptului că el a fost tăiat de la Gulf Stream şi caldă. Şi, de asemenea, faptul că filmul de ulei pe partea de sus face ca apa se evapora. Temperatura a crescut de mai multe grade.
   „Dacă da, cred – uragane pe steroizi.” (I nu va traduce)
   Uraganele se formeaza de la diferenta de temperatura. In golful mexic temperatura se ridica. Acest lucru se explica faptului că el este destarti de la Gulf Stream şi se incalzeste. Şi, de asemenea, faptul că pelicula de petrol nu permite sa se evaporeze apa. Temperatura deja a crescut cu câteva grade.

   “Daca este asa, ganditiva uragane pe steroizi”

   Uraganele produc un fenomen numit „val de furtuna”. Aceasta înseamnă că vântul nu ridică doar apă de la suprafaţă şi ivartidule ca un superblender, care se roteşte mai mult de 100 de mile pe oră, insa partea lui de fata este ca o lama gigant de un buldozer. Cu alte cuvinte, aceasta este o forţă teribilă.

   Apoi, valuri care ar putea fi de 10 metri în înălţime, care vor devora ţărmul, va fi similar cu o patura „de moarte”. Tot ce va fi acoperit de acest val chimic cu petrol va muri imediat (a se citi mai sus – ca nu va supravieţui nimeni).

   Uraganul sau nu, chiar o furtuna moderata, provenind din Golf, va otravi ploaia – cu gaze otrăvitoare.

   Cu acest scurgere a BP, avem si o altă problemă. Ştim că muncitorii au raportat simptome de greaţă, dureri de cap şi palpitaţii cardiace.

   Experţi independenţi asupra sănătăţii spun că este – urmare a expunerii la vapori de benzol. (BP spune că sunt – intoxicaţii alimentare de la o masă rea). Petrolul este turnat cu Koreksitom (chimice, pentru a ascunde petrolul de la vedere sub apă, astfel încât să nu provoace panică în rândul populaţiei). Testele au arătat că aerul este ca si cum curat, dar problema este că Koreksitul este mai greu decât aerul şi se sedimentează, dar din cauza că apa este încălzită şi se evapora, chimicatul asta ajunge in nori şi se imprastie de ei.

   Deasemenea vine sezonul uraganelor, astfel încât orice uragan va răspândi petrolul cine stie unde.

   Filtre de desalinizare a apei se vor infunda cu petrol şi centralele nucleare care folosesc apă de răcire vor fi, de asemenea, obligate să fie închise.

   Scenariul 4:

   Killer Earthquake/s – New Madrid Fault

   În acest scenariu, fantanul petrolifer reduce presiunea asupra rocilor înconjurătoare şi plăcilor tectonice care pot cauza cutremurului cutremure massive neasteptate. Aceasta, la rândul său, va duce la formarea de depresiuni şi va opri fluxul de scurgere. Aceasta este – o veste bună.

   Din păcate, mulţi oameni sunt morţi sau răniţi.

   La prima vedere, acest scenariu este similar cu cel al unor cosmaruri a filmurilor de groază. Cu toate acestea, acesta sigur are picioare:  În 1811, a fost deja asa ceva, din cauza carora mai multe insule s-au miscat in jos, şi au format mai multe lacuri.

   Comentariu saccsiv:

   Nu cred ca este vorba despre cupa celui de al doilea inger, caci, inca nu s-au petrecut cele scrise in Apocalipsa Sfântului Ioan Teologul, 16,2:

   Şi s-a dus cel dintâi şi a vărsat cupa lui pe pământ. Şi o bubă rea şi ucigătoare s-a ivit pe oamenii care aveau semnul fiarei şi care se închinau chipului fiarei. 

   Pe de alta parte, daca va continua in ritmul aceasta, va fi intr-adevar o mega catastrofa, ce o putem asemana cu cele scrise in Apoc.16:3. 

   Bunul Dumnezeu stie ce si cum. Am postat insa acest articol deoarece mi se pare cel mai complex pe tema chestiunii BP. N-am verificat insa toate informatiile prezentate.

50 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. saccsiv said, on august 2, 2010 at 7:24 pm

  Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

  https://saccsiv.wordpress.com/about/

  Apreciază

 2. Veaceslav said, on august 2, 2010 at 7:44 pm

  Ma gandesc oare sa fie aceasta calamitatea despre care vorbea Sf Lavrenite de Cernigov:
  „În ultimul timp, Părintele, stând pe lângă corişti, ne povestea foarte des despre timpurile de apoi şi despre sfârşitul lumii acesteia. În timpurile acelea nu vor mai fi draci în iad, ci toţi vor fi pe pământ şi în oameni. Va fi o mare calamitate atuncea pe pământ, nici măcar apă nu va mai fi, apoi va fi războiul mondial (al treilea n. ed.). Vor fi nişe bombe atât de puternice, încât şi fierul şi pietrele se vor topi. Focul şi fumul se vor ridica până la cer şi pământul va arde, vor rămâne foarte puţini oameni, şi atunci ei vor striga: „Terminaţi cu războiul şi să ne alegem un singur împărat pe tot globul!” Şi vor alege de împărat pe unul ce va fi născut dintr-o desfrânată evreică din cel de-al doisprezecelea neam de desfrânaţi, din neamul împărătesc, şi va fi „el” frumos pentru cei necredincioşi, iar cei dreptcredincioşi îi vor vedea faţa lui adevărată: urâtă şi înspăimântătoare.”
  http://www.razbointrucuvant.ro/2007/08/04/sf-lavrentie-de-cernigov-vor-fi-multi-surzi-si-multi-orbi/

  De remarcat si faptul ca urmatoarea cupa se refera la (exact despre ce spun specialiistii referitor la apele raurilor si lacurilor din cauza urmariolor catastrofei din Golful Mexic):
  „4. Iar cel de al treilea a vărsat cupa lui în râuri şi în izvoarele apelor şi s-au prefăcut în sânge.”
  Apocalipsa 16:4

  Si dupa cum spune Sf Lavrenite de Cernigov va urma dupa asta razboiul cel mare:
  „Focul şi fumul se vor ridica până la cer şi pământul va arde”
  si iarasi exact ca in Apocalipsa urmatoarea cupa:
  „8. Şi al patrulea înger a vărsat cupa lui în soare şi i s-a dat să dogorească pe oameni cu focul lui.
  9. Şi oamenii au fost dogoriţi cu mare arşiţă şi au hulit numele lui Dumnezeu, Care are putere peste urgiile acestea, şi nu s-au pocăit ca să-I dea slavă.”

  Fratilor ma iertati daca gresesc, pur si simplu se leaga multe, traim oare aceste vremuri acum? ce credeti?

  Apreciază

 3. Ion de la Chiuiesti said, on august 2, 2010 at 7:58 pm

  E greu de crezut ca lucrurile sunt atat de avansate. Nici macar catastrofa provocata de BP nu este atat de uriasa, raportata la deversarile zilnice si masive de pe intinsul globului si care au loc de un secol incoace.

  Apreciază

  • Veaceslav said, on august 2, 2010 at 8:09 pm

   @Ion de la Chiuiesti,
   dar totusi razboiul este pe cale sa se inceapa, iar Sf Lavrenite de Cernigov a spus ca: „Va fi o mare calamitate atuncea pe pământ, nici măcar apă nu va mai fi, apoi va fi războiul mondial”

   Apreciază

   • Ion de la Chiuiesti said, on august 3, 2010 at 8:27 pm

    Intr-adevar e pe cale sa inceapa razboiul, dar inca nu stim daca dintr-un conflict regional se va transforma intr-unul mondial.

    Apreciază

 4. Masoneria Demascata said, on august 2, 2010 at 8:17 pm

  Aveam impresia ca s-a terminat povestea asta cu BP insa YoutUbe si Google ingroapa rau de tot orice are legatura cu BP si dezastru asta…

  Am incetat sa mai disper…apocalipsa e pe vine noi suntem pe duca…si incet incet de ducem sigur cu ajutor sau fara…

  Doamne Ajuta!

  Apreciază

 5. Ciprian said, on august 2, 2010 at 8:21 pm
  Sunt cele 7 Surle cu care Dumnezeu cheamă la El pe oameni. Imi cer iertare pentru lungimea comentariului dar consider de actualitate si maxima necesitate ca acest lucru să fie cunoscut de cât mai multă lume. Urmariți vă rog cele ce se petrec atât la noi în țară cât si în afară, totul pare să se împlinească cuvânt cu cuvânt. Voi cita din cartea Cararea Împărăției a Părintelui Arsenie Boca: „CELE ŞAPTE SURLE DUMNEZEU SE ROAGĂ… Aproape intotdeauna, cele mai cuprinzătoare cuvinte ale oricărui om sunt cuvintele lui de pe urmă, intrucat le spune cu cea mai adancă dare de seamă. Mantuitorul incă are un cuvant de acesta, de pe urmă, care, in acelaşi timp, este şi rugăciunea celei mai aprinse iubiri văzute vreodată pe pămant. Cuvantul acesta – totodată rugăciune – ne ajută să intrezărim neasemănata strădanie a lui Dumnezeu-Omul, ca să ne caştige fiinţa intreagă pentru mantuirea cu care a venit in lume, in societatea omenească. Iar despre tot focul cu care tanjeşte inima lui Dumnezeu după noi, vrand să ne atragă spre Sine, Ioan, ucenicul iubirii, scrie: Ev. Ioan 17: 1.Ridicandu-Şi Iisus ochii spre cer a grăit: Părinte, sosit-a ceasul! Preamăreşte pe Fiul Tău, ca şi Fiul să Te preamărească. 2.Precum I-ai dat stăpanire peste toată făptura, ca viaţă veşnică să dea la toţi pe care I-ai dat; 3.Iar viaţa veşnică aceasta este ca să Te cunoască pe Tine, singurul, adevăratul Dumnezeu, şi pe Iisus Hristos, pe care L-ai trimis. 4.Eu Te-am preamărit pe Tine pe pămant; lucrul pe care Mi l-ai dat să-l fac, l-am săvarşit. Şi acum, la Tine insuţi Mă preamăreşte, Tu, Părinte, cu slava pe care la Tine am avut-o mai inainte de a fi lumea. 6.Arătat-am numele Tău oamenilor pe care Mi i-ai dat Mie, şi cuvantul Tău l-au păzit. 7.Acum au cunoscut că toate cate Mi-ai dat de la Tine sunt; 8.Căci cuvintele pe care Mi le-ai dat, le-am dat lor, iar ei au primit şi au cunoscut cu adevărat că de la Tine am ieşit, şi au crezut că Tu M-ai trimis. 9.Eu pentru aceştia Mă rog, nu pentru lume Mă rog, ci pentru cei ce Mi i-ai dat, căci ei ai Tăi sunt. 10.Şi toate ale Mele ale Tale sunt şi ale Tale sunt ale Mele şi mă preamăresc intru ele. 11.Mult nu mai sunt in lume, dar ei sunt in lume şi Eu vin la Tine. Părinte sfinte: pe care Mi i-ai dat păzeşte-i intru numele Tău, ca să fie una, precum suntem şi noi. 12.Cand eram cu ei in lume, pe cei ce Mi i-ai dat, intru numele Tău ii păzeam; şi astfel iam păzit că n-a pierit nici unul dintre ei, fără numai fiul pierzării, ca să se implinească Scriptura. 13.Acum dar, vin la Tine şi acestea le grăiesc in lume, ca bucuria Mea s-o aibă deplină in ei. 14.Cuvantul Tău le-am dat lor, dar lumea i-a urat fiindcă nu sunt din lume, precum nici Eu nu sunt din lume. 15.Nu Mă rog ca să-i iei din lume, ci ca să-i păzeşti pe ei de cel viclean. 16.Ei nu sunt din lume precum nici Eu nu sunt din lume. 17.Sfmţeşte-i pe ei intru adevărul Tău, Cuvantul Tău este adevăr. 18.Precum M-ai trimis pe Mine in lume, şi Eu i-am trimis pe ei in lume. 19.Şi pentru ei Eu Mă sfinţesc pe Mine insumi, ca şi ei să fie sfinţiţi in adevăr. 20.Dar nu numai pentru aceştia Mă rog, ci şi pentru cei ce vor crede in Mine după cuvantul lor, 21.Ca toţi să fie una, după cum Tu, Părinte, intru Mine şi Eu intru Tine, ca şi ei să fie una intru Noi, aşa incat lumea (văzandu-i una) să creadă precum că Tu M-ai trimis. 22.Şi mărirea pe care Tu Mi-ai dat-o le-am dat-o lor, ca să fie una, precum şi Noi una suntem. 23.Eu intru ei şi Tu intru Mine, ca să fie in una desăvarşiţi, şi să cunoască lumea precum că Tu M-ai trimis şi i-ai iubit pe ei, cum M-ai iubit pe Mine. 24.Părinte, aceia pe care Mi i-ai dat voiesc ca unde sunt Eu să fie şi ei impreună cu Mine ca să privească mărirea Mea, pe care Tu Mi-ai dato, căci M-ai iubit pe Mine mai inainte de intemeierea lumii. 25.O, Părinte drepte, dar lumea pe Tine nu Te-a cunoscut, ci Eu Te-am cunoscut şi au cunoscut şi aceştia că Tu M-ai trimis. 26.Arătat-am numele Tău şi-L voi arăta, ca iubirea cu care M-ai iubit Tu să fie intr-inşii şi Eu intru ei. Aşadar, ca să ne mantuim şi să moştenim cu Dumnezeu viaţa veşnică, trebuie să o cunoaştem şi să o trăim cu Dumnezeu, incă din viaţa aceasta vremelnică. Trebuie, adică, să fim străbătuţi şi locuiţi de Dumnezeu, ca să se arate in noi viaţa dumnezeiască. Iar, pe de altă parte, precum nu se află vrajbă in Dumnezeu, aşa să nu se afle nici intre cei ce-L au pe El ca temelie a vieţii. Starea de pace cu toată făptura e o minune aşa de mare, incat uimeşte lumea şi o sileşte să recunoască intr-aceasta fapta lui Dumnezeu. Impărăţia vieţii veşnice s-a propovăduit şi e deschisă; pe impărat il cunoaştem şi iubirea I-o ştim; supuşii insă tare greu s-adună ca să fie una, de aceea trebuie răsunet de surle, după grosimea de ureche la care au ajuns supuşii impărăţiei. N-ar trebui decat să-L recunoaştem toţi pe Dumnezeu ca Tată şi că noi toţi ii suntem fii şi, potrivit cu această cunoştinţă, să ne oranduim viaţa. Pană nu recunoaştem că avem indoită fire şi indoită viaţă: una pămantească şi alta cerească fără de sfarşit şi incepand de aici, pană atunci tot pe afară ne ţinem de rostul la care vrea Dumnezeu să ne ridice. Trebuie să ştim toţi supuşii impărăţiei că suntem făpturi cereşti, trimise vremelnic in corturi pămanteşti spre o mare probă şi anume: să vedem şi să se vadă incotro inclinăm cu inima şi mintea, şi inspre ce inclinăm aceea să avem pentru totdeauna. Dacă năzuim spre Dumnezeu, pe El il moştenim şi viaţa veşnică; iar dacă inclinăm spre firea pieritoare, vom pieri de la faţa lui Dumnezeu şi cu cel rău vom petrece fără de sfarşit. Căci noi suntem pieritori cu firea pămantească, dar nemuritori cu firea cerească; veşnicia noastră insă de noi atarnă unde s-o petrecem. Ne-a adus Dumnezeu din nefiinţă la fiinţă, dar să ne mantuiască nu poate tară noi. Drept aceea, in tot felul ne cheamă ca să-l cunoaştem ca Tată şi pe noi intreolaltă ca fraţi şi fii ai aceluiaşi Părinte. O cunoştinţă sigură despre acestea – iar credinţa ajută şi duce la această siguranţă – inclină inima, sau dragostea, ca să implinim cu toată voia porunca cea mare a iubirii, in care se rezumă toată strădania lui Dumnezeu. Căci firul iubirii ridică fiii spre cerescul Tată, şi pogoară pe Tatăl, Fiul şi Duhul in fii. Iar pe fii Dumnezeul iubirii ii leagă intreolaltă ca să fie una, ceea ce cand se implineşte, minunează lumea, şi o sileşte să cunoască pe Dumnezeu, din fii, căci fiii uniţi in iubire trăiesc in El şi arată in lume capătul pămantesc al impărăţiei cereşti. Aceasta e pe scurt voia Tatălui şi rugăciunea Fiului, să prindă şi societatea omenească in aceeaşi iubire Treimică. La această trăire a vieţii veşnice, cu incepere de aici, Dumnezeu işi cheamă copiii prin mai multe graiuri, prin mai multe surle. Iată cateva dintre ele: 1.Chemarea lăuntrică a conştiinţei; 2.Chemarea din afară a cuvantului; 3.Chemarea prin necazurile vieţii; 4.Chemarea prin necazurile morţii; 5.Chemarea prin semnele mai presus de fire; 6.Chemarea prin chinurile de pe urmă de la Antihrist; 7.Chemarea la Judecată. GLASUL CONŞTIINŢEI E un grai tăcut, o chemare lină, pe care o auzi sau inţelegi că vine dinlăuntru, dar totuşi de dincolo de tine, de la Dumnezeu. insuşi cuvantul con-ştiinţă insemnează a şti impreună, la fel. Iar cei ce ştiu impreună, la fel, sunt Dumnezeu şi omul. Prin urmare cugetul sau conştiinţa e ochiul cu care vede Dumnezeu pe om şi acelaşi ochi cu care vede omul pe Dumnezeu. Cum il văd aşa mă vede – aşa simt că mă vede – vedere deodată dinspre două părţi. Patimile, reaua voinţă şi peste tot păcatele, dar mai ales nebăgarea in seamă a acestui glas, ingrămădesc nişte văluri peste ochiul acesta, nişte solzi, care-i sting graiul, incat abia se mai aude. Atunci şi Dumnezeu se stinge din ochiul nostru incat ne pare că nici nu mai este Dumnezeu. Prin păcatele noastre, capătul omenesc al conştiinţei noastre s-a imbolnăvit. inţelegem prin urmare, cum se face că s-a intunecat Dumnezeu aşa de tare in ochii păcătoşilor, incat aceştia ajung de bună credinţă, in răutatea necredinţei care i-a cuprins şi li se pare că abia acum au ajuns la „adevăr”. Glasul conştiinţei insă, fiind şi capătul lui Dumnezeu din fiii Săi, prin firea Sa, nu va putea fi inăbuşit mereu, toată vremea vieţii noastre pămanteşti. Odată şi odată incepe să strige la noi, parandu-ne inaintea lui Dumnezeu şi inaintea noastră de toate fărădelegile făcute; iar dacă nu ne impăcăm cu paraşul acesta, cată vreme suntem cu el pe cale1, drumeţi prin viaţa aceasta, avem cuvantul lui Dumnezeu, că El va asculta para şi-i va da dreptate, şi ne va băga in chinurile iadului. Sunt oameni care s-au invechit in rele – nevrand să ştie de Dumnezeu – şi, mai către capătul zilelor, cand indărătnicia firii s-a mai stins, s-au pomenit cu o răbufnire năpraznică a conştiinţei bolnave, rupand toate zăgazurile fărădelegilor şi azvarlindu-le pe toate in faţa lor, incat şi somnul le-a fugit, iar la unii le-a fugit şi mintea. Căci cu adevărat a fugit mintea omului care o viaţă intreagă nu face altceva decat să stingă glasul conştiinţei. De aceea nu vrea Dumnezeu să ieşi din viaţa aceasta, fără să ştii şi tu că ţi-ai omorat sfătuitorul cel mai bun, ce-l aveai la indemană pretutindeni, şi nu te lasă să pleci fără să vezi, incă de aici, unde te vei duce. Aşa sunt tocmite lucrurile, ca odată să vadă fiecare, vrand-nevrand, ceea ce trebuia, prin credinţă, să vadă totdeauna. CHEMAREA CUVANTULUI ŞI TĂCEREA TRASĂ LA RĂSPUNDERE Larma vieţii şi gălăgia grijilor deşarte strigă oamenilor in urechi nevoile lor pămanteşti, mai tare decat le strigă glasul conştiinţei trebuinţele lor veşnice. Oamenii abia mai aud cele de dincolo şi li se par departe: surzenia tot mai mult se intăreşte şi chemarea lină nu se mai aude. Dar Dumnezeu, milostivul, ca să nu-i piardă in fărădelegile lor, le randuieşte şi chemare dinafară, prin glasul slujitorilor Săi. Prin preoţi nu te cheamă omul, ca să-ţi pui nădejdea in om, ci te cheamă Domnul ca să-ţi strămuţi viaţa ta de om. incă de demult i-a chemat Domnul pe oameni prin preoţi şi leviţi, prin lege şi prooroci, adică prin conştiinţe mai curate, care nu strambau chemarea lui Dumnezeu. Iar la plinirea vremii a venit la noi oamenii insuşi Dumnezeu-Fiul sau Dumnezeu-Cuvantul. Cine a chemat pe oameni mai duios decat Iisus, ca să-L cunoască pe Dumnezeu ca Tată, iar pe ei inşişi ca fii şi fraţi ai Săi? Iisus, e drept, chema şi cu glasul dinafară, dar nimeni, niciodată, nra grăit mai tainic, mai de-a dreptul conştiinţei chemarea Tatălui către fiii Săi, ca El. Căci Iisus ardea de mila lor, ca un Dumnezeu. El a propovăduit, binevestindu-ne, impărăţia Cerurilor şi, prin slăvită Sa inviere, biruinţa asupra morţii, vestea şi descoperirea celei mai mari bucurii de pe pămant. Ucenicii Săi de atunci şi din toate vremile, au propovăduit pe impăratul Cerurilor, induplecand pe oameni să se adune cu felul de viaţă in ţara de obarşie şi la masa impăratului. Noi, slujitorii Săi, nu purtăm preoţia noastră, sau preoţia legii vechi, ci purtăm şi propovăduim preoţia impărătească a lui Iisus Hristos. Deci nu chemăm pe oameni cu chemare de om, ci Dumnezeu preamilostivul işi cheamă copiii, prin graiul omenesc al slugilor Sale văzute. Nu ne propovăduim pe noi, ci Dumnezeu Se propovăduieşte prin noi, singurul care are dreptul să Se propovăduiască pe Sine, fiind in stare să ne mantuiască. Iată pe cine urmăm, ascultand preoţii cu conştiinţe luminate. Nu e graiul omului, ci voia lui Dumnezeu care strigă către oameni, din sfinţi, o chemare mai tare. Pe sfinţi nu-i ştim, dar pe cei datori cu cuvantul ii ştim. Răspunderea lor e limpede şi tăcerea fără apărare. Dar, cum a zis oarecine: calea cea mai lungă pe pămant e de la urechi la inimă, incat ani de zile nu ajung, ca să-i dai de capăt. De aceea, fiindcă ochiul conştiinţei şi-a mai pierdut vederea şi nici urechea nu inţelege chemarea cuvantului ce-şi are obarşia de dincolo de vorbe, Dumnezeu milostivul, ca să nu piardă pe oameni, Ie randuieşte o chemare mai tare. CHEMAREA CARE USTURĂ Mai tare şi mai duios de cum a chemat Iisus pe oameni, nu-i poate chema nimeni de pe lume. Necazurile vieţii insă, iau pe oameni mai aspru dintr-o altă parte, silindu-i să-L caute pe Dumnezeu. Necazurile nu sunt fapta lui Dumnezeu, ci urmarea greşelilor noastre, urmare pe care ingăduie Dumnezeu s-o gustăm spre inţelepţirea noastră. Am mai putea adăuga că, greşind omul cu toată voia sa, intră sub altă stăpanire unde i se fură şi-şi pierde multe insuşiri sufleteşti – şi de cele mai multe ori libertatea conştiinţei – bunuri fără de care se simte in multe chinuri. Preţuieşti un lucru cand nu-l mai ai. Sunt două feluri de necazuri. Necazurile pentru păcate şi necazurile pentru Evanghelie. Aci vorbim numai despre necazurile vieţii de pe urma păcatelor, şi care, prin usturimea lor, au darul să fie crezute de cel ce trece prin ele. Iar omului care vrea să iasă din ele nu-i rămane altă cale, decat să-şi indrepte purtările după voia lui Dumnezeu. Deci „cand iţi va veni vreo incercare pe neaşteptate nu invinovăţi pe cel prin care ţi-a venit, ci intreabă-te pentru ce a venit? şi vei afla răspuns. Deoarece fie prin acela, fie prin altul trebuie să bei amărăciunea judecăţii lui Dumnezeu”. Pe pricina suferinţei iată un schimb de cuvinte intre Dumnezeu şi om: Omul se roagă de Dumnezeu să-l scape de necazuri şi Dumnezeu se roagă de om să-şi schimbe purtările. Socotiţi acum, care de cine să asculte mai intai? Chemarea aceasta mai aspră o face droaia de necazuri şi nenorociri, stramtorări şi năpaste, vrajbe intre oameni, bătaie intre părinţi şi copii, războaie şi vărsare de sange, pagube, beteşuguri, seceta şi foametea, şi tot felul de pustiiri, ce nu s-au mai pomenit: toate, urmări şi plată indesată pentru purtare şi pentru lipsa de minte, că oamenii nu vor să inţeleagă la ce imblăteală de necazuri ii duce iubirea de păcate. Iar precum că necazurile vieţii sunt un grai mai aspru al lui Dumnezeu către oamenii mai grei sau mai vicleni la minte, ne stă mărturie Scriptura. Sunt mii de ani de cand s-au scris acestea, dar răman mereu dovada că noi silim pe Dumnezeu să ne bată: Levitic 26: 3.Dacă veţi umbla după legile Mele şi de veţi păzi poruncile Mele şi le veţi implini, 4.Vă voi da ploaie la vreme, pămantul işi va da roadele sale şi pomii roadele lor. 5.Treieratul vostru va ajunge pană la culesul viilor, culesul viilor va ajunge pană la semănat; veţi manca painea voastră cu mulţumire şi veţi trăi in pămantul vostru rară primejdie. 6.Voi trimite pace pe pămantul vostru şi nimeni nu vă va tulbura; voi alunga fiarele rele din pămantul vostru şi sabia nu va trece prin pămantul vostru. 7.Veţi alunga pe vrăjmaşii voştri şi vor cădea ucişi inaintea voastră. 8.Cinci din voi vor birui o sută, şi o sută din voi vor prigoni zece mii, şi vor cădea vrăjmaşii voştri de sabie inaintea voastră. 9.Căuta-voi spre voi şi vă voi binecuvanta; roditori vă voi face, vă voi inmulţi şi voi fi statornic in legămantul Meu cu voi. 10.Veţi manca roadele vechi de anii trecuţi şi veţi da la o parte pe cele vechi, pentru a face loc celor noi. 11.Voi aşeza locaşul Meu in mijlocul vostru şi sufletul Meu nu se va scarbi de voi. 12.Voi umbla printre voi, voi fi Dumnezeul vostru şi voi veţi fi poporul Meu. ……………………………………………… 14.Iar dacă nu Mă veţi asculta şi nu veţi implini aceste porunci ale Mele; 15.De veţi dispreţui aşezămintele Mele şi de se va scarbi sufletul vostru de legile Mele, aşa incat să nu impliniţi toate poruncile Mele, călcand legămantul Meu, 16.Atunci şi Eu am să Mă port cu voi aşa: voi trimite asupra voastră groaza, lungoarea, frigurile, de care vi se vor secătui ochii şi vi se va istovi sufletul. Veţi semăna seminţele voastre in zadar şi vrăjmaşii voştri vi le vor manca. 17.Indrepta-Mi-voi faţa Mea asupra voastră şi veţi cădea inaintea vrăjmaşilor voştri; ei vor domni peste voi şi veţi fugi, cand nimeni nu vă va prigoni. 18.Dacă nici după toate acestea nu Mă veţi asculta, atunci inşeptit voi mări pedeapsa pentru păcatele voastre. 19.Voi frange indărătnicia voastră cea mandră şi cerul vostru il voi face ca fierul, iar pămantul vostru ca arama. 20.In zadar vă veţi cheltui puterile voastre că pămantul vostru nu-şi va da roadele sale, nici pomii din ţara voastră nu-şi vor da poamele lor. 21.Dacă insă, şi după toate acestea, veţi umbla impotriva Mea şi nu veţi vrea să Mă ascultaţi, atunci inşeptit voi adăuga lovituri pentru păcatele voastre. 22.Voi trimite fiarele campului asupra voastră, care vă vor lipsi de copii; vor prăpădi vitele voastre, şi pe voi aşa vă voi impuţina, incat se vor pustii drumurile voastre. 23.Şi dacă nici după acestea nu vă veţi indrepta, ci vă veţi purta impotriva Mea, 24.Atunci şi Eu voi veni cu urgie asupra voastră şi vă voi lovi şi Eu inşeptit pentru păcatele voastre: 25.Voi aduce asupra voastră sabie răzbunătoare ca să răzbune legămantul Meu. Iar dacă vă veţi ascunde in oraşele voastre, voi trimite molimă asupra voastră şi veţi fi daţi in mainile vrăjmaşului. 26.Painea care intăreşte o voi lua de la voi; zece femei vor coace paine pentru voi intr-u cuptor, şi vor da painea voastră cu cantarul, şi veţi manca şi nu vă veţi sătura. 27.Dacă insă nici după acestea nu Mă veţi asculta şi veţi călca impotriva Mea, 28.Atunci şi Eu cu urgie voi veni asupra voastră şi vă voi pedepsi inşeptit pentru păcatele voastre: 29.Veţi manca carne de om: trupurile feciorilor şi fetelor voastre veţi manca. 30.Dărama-voi inălţimile voastre şi voi strica stalpii voştri şi voi imprăştia oraşele voastre sub dăramăturile idolilor voştri, şi se va scarbi sufletul Meu de voi. 31.Oraşele voastre le voi preface in ruină, voi pustii locaşurile voastre cele sfinte, şi nu voi mirosi mireasma jertfelor voastre. 32.Pustii-voi pămantul vostru, cat să se mire de el vrăjmaşii voştri, care se vor aşeza intrinsul; 33.Iar pe voi vă voi risipi printre popoare; in urma voastră imi voi ridica sabia, şi vă fi pămantul vostru pustiu şi oraşele voastre dăramate. ……………………………………………….. 36.Celor ce vor rămane din voi le voi trimite in inimi frica in pămanturile vrăjmaşilor lor, pană şi freamătul frunzei ce se clatină ii va pune pe fugă, şi vor fugi ca de sabie, cand nimeni nu-i va prigoni. 37.Se vor călca unul pe altul, ca cei ce fug de sabie, cand nimeni nu-i va urmări, şi nu veţi avea putere să vă impotriviţi vrăjmaşilor voştri. 38.Veţi pieri printre popoare şi vă va inghiţi pămantul vrăjmaşilor voştri. 39.Iar cei ce vor rămane din voi se vor usca pentru păcatele lor in pămanturile vrăjmaşilor voştri şi se vor usca şi pentru păcatele părinţilor lor. 40.Atunci işi vor mărturisi fărădelegile lor şi fărădelegile părinţilor lor, cum au săvarşit ei nelegiuiri impotriva Mea şi au mers impotriva Mea, 41.Pentru care şi Eu am venit cu urgie asupra lor şi i-am dus in pămantul vrăjmaşilor lor; atunci se va supune inima lor cea netăiată imprejur şi atunci se vor căi ei pentru nelegiuirile lor. , 42.(Atunci) Şi Eu imi voi aduce aminte de legămantul Meu cu părinţii lor, şi de pămant imi voi aduce aminte. In loc de orice altă talcuire, spunem că vremea noastră le vede cu ochii pe toate acestea şi oamenii tot nu se indreaptă. E o mare durere că poporul nu pricepe, iar păstorii nu le citesc măcar Scriptura, ca să nu greşească, invrăjbindu-se cu dreptatea dumnezeiască. Nu e chip de-a scăpa de pedeapsă, luptandu-te cu ea, ci numai şi numai cu schimbarea vieţii. RĂSPUNSUL POPORULUI Iată acum şi pocăinţa poporului, luminat de povăţuitorii săi, reintorşi cu toţii din aspra invăţătură a robiei, care a fost in stare să schimbe, de la Dumnezeu, mersul lucrurilor. Neemia 9: 1.In ziua de douăzeci şi patru a acestei luni s-au adunat toţi fiii lui Israil, imbrăcaţi in sac şi cu capetele presărate cu cenuşă, ca să postească. 2.Şi osebindu-se cei ce erau din neamul lui Israil de toţi cei de alt neam, au venit de şi-au mărturisit păcatele lor şi fărădelegile părinţilor lor. 3.Şi, după ce s-au aşezat la locurile lor, li s-a citit din Cartea legii Domnului Dumnezeului lor un pătrar de zi, iar alt pătrar de zi şi-au mărturisit păcatele lor şi s-au inchinat Domnului Dumnezeului lor. Atunci un cărturar inţelepţit de cele păţite şi bun cunoscător al legii care atarnă peste fărădelege, face lui Dumnezeu această minunată mărturisire a păcatelor părinteşti, inaintea poporului. 7. Doamne Dumnezeule, … ………………………………………… 14. Tu le-ai arătat odihna Ta cea sfantă… 15.Tu le-ai dat din inălţimea Cerului paine cand au flămanzit şi le-ai scos apă din piatră cand au insetat… 16.Dar părinţii noştri s-au indărătnicit şi şi-au invartoşat cerbicia lor; n-au ascultat poruncile Tale, nici s-au supus, şi au uitat minunile ce ai făcut pentru ei. 17.invartoşatu-şi-au cerbicia lor şi in răzvrătirea lor şi-au ales o căpetenie, ca să se intoarcă in robia lor; dar Tu fiind Dumnezeu, care iubeşti ai ierta, zăbavnic la manie şi bogat in milă şi in indurări, nu i-ai părăsit, 18.Chiar cand şi-au ftcut un viţel turnat şi au zis: „Iată Dumnezeul tău, care te-a scos din Egipt”, şi s-au pornit cu hulire mare impotriva Ta, 19.In nemărginita Ta milostivire nu i-ai părăsit in pustiu şi stalpul de nor n-a contenit a-i călăuzi peste zi in calea lor, nici stalpul de foc de a le lumina noaptea drumul ce aveau de făcut. 20.Trimisu-le-ai Duhul Tău cel bun, ca să-i inţelepţească, n-ai lipsit gura lor de mana Ta, şi setea le-ai stampărat-o cu apă. 21.Vreme de patruzeci de ani i-ai hrănit in pustie şi nimic nu le-a lipsit, hainele lor nu sau invechit, nici incălţămintele lor nu s-au rupt. 22.Datu-le-ai lor regate şi popoare… …………………………………………… 25.Şi s-au făcut ei stăpani peste cetăţi tari şi peste pămantul roditor, peste case pline de toate bunătăţile, peste fantani săpate in piatră, vii, măslinişuri şi pomi roditori din belşug; şi au mancat şi s-au săturat şi s-au ingrăşat şi au trăit in desfătări prin bunătatea Ta. 26.Dar ei s-au ridicat şi s-au răzvrătit impotriva Ta; au aruncat legea Ta la spate; pe proorocii Tăi, care-i indemnau să se intoarcă la Tine iau omorat, şi ţi-au adus hulire mare. 27.Atunci Tu i-ai dat in mainile vrăjmaşilor lor care i-au apăsat. Dar, in vremea necazului lor, au strigat către Tine şi Tu i-ai auzit din inălţimea cerurilor, şi in mila Ta cea mare le-ai trimis izbăvitor ca să-i izbăvească din mainile vrăjmaşilor lor. 28.Iar dacă s-au odihnit, iarăşi au inceput să facă rele inaintea Ta. Atunci Tu i-ai dat din nou in mana vrăjmaşilor lor, ca să-i stăpanească. Şi ei din nou au strigat către Tine, şi Tu i-ai auzit din inălţi mea cerurilor şi, in mila Ta cea mare, i-ai izbăvit de multe ori. 29.I-ai povăţuit să se intoarcă la legea Ta, dar ei s-au indărătnicit şi n-au ascultat poruncile Tale şi au păcătuit impotriva poruncilor Tale, care dau viaţă celui ce le implineşte, şi şi-au indarjit spinarea lor şi cerbicia lor şi-au invartoşat-o, şi nu sau supus. 30.Tu insă, aşteptand intoarcerea lor, i-ai ingăduit mulţi ani şi le-ai deşteptat luarea aminte prin Duhul Tău şi prin proorocii Tăi, dar ei nu şiau plecat urechea. Atunci i-ai dat pe mana neamuri lor străine. 31.Dar, in mila Ta cea mare, nu i-ai starpit, nici nu i-ai părăsit, căci Tu eşti un Dumnezeu milos şi indurat. 32. Şi acum, Dumnezeul nostru, Dumnezeul cel mare, puternic şi infricoşat, cel ce ţii legămantul Tău şi faci milă, care nu socoteşti ca puţin lucru suferinţele ce am indurat noi, regii noştri, căpeteniile noastre, preoţii noştri şi tot poporul Tău,din vremea regilor Asiriei, pană in ziua aceasta. 33. Tu eşti drept in toate cate ne-au ajuns, căci Tu ai fost credincios, dar noi am făcut rele. 34. Regii noştri, căpeteniile noastre, preoţii noştri şi părinţii noştri n-au păzit legea Ta, şi n-au luat aminte nici la poruncile Tale nici la indemnurile ce le-ai dat. 35.Cat au fost in regatul lor, in mijlocul binefacerilor Tale, intr-o ţară largă şi roditoare, pe care le-ai dat-o Tu, ei nu ţi-au slujit Ţie, nici nu s-au intors de la faptele lor cele urate. 36.Şi astăzi, iată, suntem robi şi Ţara ce Tu ai dat-o părinţilor noştri ca să se bucure de roadele, ei şi de bunătăţile ei, 37.Ea işi inmulţeşte astăzi roadele pentru regii, cărora ne-ai supus pentru păcatele noastre. Aceia domnesc peste trupurile noastre şi peste vitele noastre după bunul lor plac, şi noi ne aflăm in mare necaz. 38.Pentru toate acestea facem legămant, pe care noi inşine, cu iscălitură, şi căpeteniile, leviţii şi preoţii noştri, il intăresc cu pecetea. Astfel fagăduiră, cu jurămant, să se poarte după legea lui Dumnezeu. Nestatornicia firii omeneşti, cu trecerea de vreme, cu venirea pe lume a altor randuri de oameni, făcu să pălească, ba chiar să se şi stingă această lumină a suferinţei, aprinsă de urgiile istoriei. De aceea năpăstuirea vremilor se dezlănţuie cam in fiecare rand de oameni. CEASUL PRIMEJDIEI Mulţime de oameni insă nici grijă n-au de cuvintele chemării acesteia, oricat le-ar vedea cu ochii şi ar trece prin ele. Dacă nici după asprimea unor atare chemări, care ustură pielea vieţii, oamenii totuşi nu se intorc spre Dumnezeu, viaţa incepe să fie in primejdie: incep necazurile morţii, surlele chemării a patra. Viaţa o avem de la Dumnezeu: prin El trăim, ne mişcăm şi suntem. Adică Dumnezeu este izvorul, susţinătorul şi rostul sau destinul vieţii noastre. Dacă mergem aşa, potrivit acestora, avem viaţa asigurată de Dumnezeu, temelia ei; dacă nu urmăm aşa, ci incalcim viaţa noastră in toate fărădelegile şi spurcăciunile, care indrăcesc şi sufletul şi trupul şi o ducem aşa vreme indelungată, atunci Dumnezeu se desface din viaţa noastră. Totuşi nu se desface indată după greşeala noastră, ci rabdă o vreme rătăcirea omului, a fiului Său mai mic, in tot chipul chemandu-l. Iar moartea o avem de la ucigaşul. Deci, cand oamenii se leagă cu totul de voile dracilor, le este in primejdie viaţa şi primejduiesc şi pe alţii. Iar de se leagă ca robii cu inima de lumea aceasta şi de voile trupului cele impotriva firii, mintea li se strambă, incat nu mai deosebeşte adevărul de rătăcire; atunci Dumnezeu se-ntunecă din mintea, din inima şi din voinţa lor şi ajung că nu vor să mai ştie de Dumnezeu şi aşa vine osanda la moarte, aşa vine prăpădul in vremea fiecărui rand de oameni. intai e moartea sufletească a ateismului, a necredinţei, pe urmă se arată şi moartea din afară a trupului, după vrednicie şi spre inţelepţirea multora. La inceput oamenii trăiau mai mult. „Toate zilele lui Matusalem au fost 969 de ani, apoi a murit.” Cu trecerea de vreme inmulţindu-se oamenii pe pămant s-a inmulţit şi stricăciunea desfranării. Şi a zis Dumnezeu: „Nu va mai rămane Duhul Meu pururea in oamenii aceştia, pentru că sunt numai trup; deci zilele lor (pe pămant) să mai fie 120 ani”. Iar după trecere de vreme şi inmulţirea fărădelegii intre oameni, David zicea: „Toate zilele vieţii noastre sunt 70 de ani, iar pentru cei mai in putere 80 de ani; iar ce este mai mult decat aceştia, nu-i decat osteneală şi durere”. Aşa era in vremuri de demult; astăzi mulţimea bolilor şi desimea războaielor mult a mai scurtat viaţa oamenilor. Acestea insă implinesc din ingăduinţa lui Dumnezeu, pedeapsa cea asupra păcatelor. Noi nu mai suntem sub impărăţia legii vechi, ci in impărăţia harului caştigat nouă de Mantuitorul Hristos ca să ne mantuim; dar dacă nepriceputul de om se ţine impotriva lui Hristos, de dragul fărădelegilor, cade din har sub lege, şi aşa atarnă asupra lui pedeapsa cu moarte năprasnică, ce se implineşte prin războaie şi nenorociri, intocmai cum scrie la lege: 1.Cel ce bate pe tată sau pe mamă să fie omorat.1 2.Cel ce va grăi de rău pe tatăl său sau pe mama sa, acela să fie omorat.2 3.Cine nu ascultă de preoţi, unul ca acela să moară.3 4.Ziua de odihnă cel ce o va intina, va fi omorat. 5.Pe vrăjitori să nu-i lăsaţi să trăiască.5 6.Tot cel ce se impreună cu dobitoc să fie omorat. 7.La nici o văduvă şi la nici un orfan să nu le faceţi rău! Iar de le veţi face şi vor striga către Mine, voi auzi plangerea lor, şi se va aprinde mania Mea şi vă voi ucide cu sabia, şi vor fi femeile voastre văduve şi copiii voştri orfani. 8.Sabia s-a făcut ca să piardă pe cei necredincioşi. 9.Tot cel ce va munci in ziua odihnei va fi omorat. 10. Cel ce scoate sabia, de sabie va pieri. (Dar ucigaşii pruncilor, ce atarnă peste ei?) 11. Cei ce se impărtăşesc cu nevrednicie, furand Sfanta impărtăşanie, incă se fac vinovaţi de moarte. Despre ei zice Sf. Pavel: „Mulţi dintre voi sunt slabi şi bolnavi şi o bună parte mor” Primul care a furat Sfanta impărtăşanie a fost Iuda, fiul pierzării, care s-a spanzurat, a căzut din spanzurătoare de şi-a spart capul, a crăpat in două şi i s-au vărsat toate măruntaiele, luand astfef plata fărădelegii sale. Deci, săvarşind oricare dintre acestea, nu facem altceva decat intoarcem ceasul unei primejdii neaşteptate, pe care nu alţii, ci noi ne-am starnit-o in cale. Iată ce fel de lucruri trebuie să scoatem din noi şi dintre noi, că cestea aduc ceasul primejdiei de moarte şi sabia atarnă nevăzut asupra vieţii. Iar dacă, in loc de indreptare pentru care ne dă Dumnezeu oarecare vreme de răgaz, noi totuşi ne indărătnicim cu mintea impotriva voinţei lui Dumnezeu, se intamplă că, plinind măsura fărădelegilor, cade sabia şi se implantă in capul care nu mai are minte. CE URMĂREŞTE DUMNEZEU Pană la judecata din urmă, mantuirea se poate dobandi oriunde, şi pe campuri de bătaie; şi se poate dobandi şi din iad; şi se poate pierde oriunde, şi in mănăstiri, şi in ceata sfinţilor Apostoli, şi s-a pierdut şi in Rai. Talharul, răstignit pentru faptele sale, a sărit de pe cruce in Rai şi Lucifer ca fulgerul a căzut din Ceruri. Orbul din naştere căpătă vederea şi a văzut pe Dumnezeu şi a vorbit cu El, iar fariseii templului o pierdeau zicand că-i păcătos şi are drac2. Cereau semn3 şi umblau să omoare pe Lazăr, cel inviat a patra zi din morţi. Orbia răutăţii, stand de-a pururi impotriva Adevărului, nu are leac, dar are pedeapsă. Inima infrantă şi smerită insă, Dumnezeu nu o va urgisi. De aceea infruntand mandria, a zis că vameşii şi păcătoasele vor lua-o inaintea „drepţilor”, in impărăţia Cerurilor, şi că se face bucurie in Ceruri pentru un păcătos ce se intoarce. Această intoarcere urmăreşte Dumnezeu să ne-o caştige, insă nu poate, dacă nu ne invoim şi noi. De aceea ne poartă pe tot felul de căi şi ne cheamă cu tot felul de surle şi, dacă trebuie, ne grăieşte şi cu tunul. Ceea ce urmăreşte Dumnezeu in ‘tot chipul e mantuirea sau intoarcerea noastră duhovnicească spre El şi Acasă, chiar dacă mai rămanem şi in viaţa aceasta. Oamenii insă legaţi in neştiinţă, scurţi la minte şi slabi in credinţă urmăresc viaţa pămantească şi toată mahnirea lor e pentru trupuri. Cat ţine forma aceasta de viaţă oamenii vor fi amestecaţi: cei din Noul Testament, fiii harului, cu cei din Vechiul Testament pe care numai frica legii ii mai ţine in randuială şi oamenii fără nici un testament, oamenii fărădelegii şi ai neoranduielii fără leac, fiii celui rău. „Acela care iubeşte lucrurile bune şi frumoase tinde de bună voie spre harul indumnezeirii, fiind călăuzit de Providenţă prin raţiunile inţelepciunii. Iar acela ce nu-i indrăgostit de acestea e tras de la păcat impotriva voii lui – şi lucrul acesta il face Judecata cea dreaptă, prin diferite moduri de pedepse. Cel dintai, adică iubitorul de Dumnezeu e indumnezeit prin Providenţă, cel de al doilea, adică iubitorul de materie e oprit de Judecată să ajungă la osandă.” Toată răzbaterea cu nepriceperea popoailui aceasta este, că, in ingustimea vederii lui, stăruie să vadă şi să susţină viaţa aceasta ca pe un scop in sine şi suficientă sie insăşi. Nu vrea să zică „muntelui” lumii acesteia ridică-te din cale şi te aruncă in mare, ca să-şi deschidă vederea impărăţiei spiritului. Şi n-ar trebui credinţă decat ca un bob de mac. Rar să găseşti un om care să dea sens religios morţii, adică s-o aştepte cu bucurie ca pe-o izbăvire sigură din impărăţia păcatului. Cuvintele sfantului ne invaţă: „Pentru greşeala dintai s-a furişat in trup legea păcatului care este plăcerea simţurilor, iar pentru aceasta s-a hotărat moartea trupului, randuită spre desfiinţarea legii păcatului. Cel ce ştie că moartea s-a ivit din pricina păcatului, spre desfiinţarea lui, se bucură pururea in sufletul lui cand vede cum e stinsă legea păcatului in trupul său, prin diferitele stramtorări, ca să primească in duh fericita viaţă viitoare. Căci ştie că nu se poate ajunge la aceea de nu e golită mai inainte din trup, ca dintr-un vas, incă din viaţa aceasta, legea păcatului, susţinută prin inclinarea voinţei spre el. Cel ce nu primeşte intamplările care il depărtează de patimi, acela fuge de ceea ce nu trebuie să fugă.” Drept aceea, pană nu vom ajunge de aceeaşi părere cu Dumnezeu despre viaţa noastră pămantească, precum şi despre cealaltă, de pe celălalt tăram, nu vom avea linişte in suflet, nici unii cu alţii şi nici sănătate in trup şi nici in oranduirea omenească. Trebuie să ne plecăm inţelepciunii atotştiutoare a lui Dumnezeu, care, in tot ce face, urmăreşte inţelepţirea noastră, ori pricepem, ori nu pricepem aceasta. Cand ne plecăm capul şi vrem şi noi ce-a vrut Dumnezeu, in clipa aceea căpătăm liniştea sufletului, orice ar fi dat peste zilele noastre. Căci El e Stăpanul vieţii şi al morţii, de El ascultă zidirea şi de El se teme iadul, şi din porunca lui ascultă dracii de Satana lor. „Toţi locuitorii pămantului sunt o nimica inaintea lui; El face ce vrea cu oastea cerurilor şi cu locuitorii pămantului, şi nimeni nu poate să stea impotriva maniei Lui, nici să-i zică: „Ce faci?” Cand a vrut să mantuiască pe Adam şi cu toţi drepţii, din iad i-a scos şi poate să scoată din ghearele morţii pe oricine vrea. De aceea au şi zis Părinţii, mangaind pe oameni: „Că păcătos ca un drac de-ai fi, nu deznădăjdui de puterea lui Dumnezeu”, fiindcă oricine, care in primejdie de moarte fiind va chema numele lui Dumnezeu, işi va mantui sufletul căci in ce-l va fi aflat moartea in aceea va fi in veci. Iată de ce, neştiindu-ne sfarşitul, suntem datori a ne afla mereu in pocăinţă ca intr-insa să fim socotiţi in veci. Dumnezeu ne caută, ne cheamă, ne strigă, dar dacă nu vrem să inţelegem, incepe să ne urmărească cu primejdii şi năpaste. MĂRTURIA UNUI SFANT Sfantul Efrem Şirul, cu mare talent literar, povestea călugărilor cum a ajuns printr-o primejdie la cunoştinţa lui Dumnezeu: „Cand eram copil ca de 14 ani, tare mai eram neastampărat. intro zi m-au trimis părinţii mei intr-un oraş, afară din cetate. Ducandu-mă, am aflat in cale, pe la mijlocul pădurii, o vacă ingreunată păscand. Era vaca unui sărac. Deci am luat pietre şi am inceput a fugări vaca prin pădure; şi atata am fugărit-o din urmă cu pietre (iar ea era aproape să fete), incat a căzut la pămant, intru cel mai adanc loc al pădurii şi a murit. Deci lăsand-o moartă mi-am văzut de cale; iar noaptea au mancat-o fiarele. Am mai intalnit in pădurea aceea şi pe săracul a căruia ii era vaca, umbland s-o găsească; şi m-a intrebat, zicand: „Fiule, nu cumva ai intalnit o vacă ingreunată prin pădurea asta?” Iar eu nu numai că nu i-am dat răspuns cuviincios, ci şi cu ocările cele mai de pe urmă lam amărat pe săracul acela. Deci mi s-a intamplat că, după o lună de zile, iarăşi m-au trimis părinţii in oraşul acela. Ducandu-mă dar, am innoptat pe cale. Aşa m-au aflat nişte păstori de oi, şi au zis către mine: „Frate, unde te duci la vremea asta?” Şi le-am răspuns: „M-au trimis părinţii pană in oraşul de langă cetate, şi merg acolo”. Iar ei mi-au zis: „De cu seară este, vino şi dormi la noi, iar maine dimineaţă te vei duce in calea ta”. Deci ducandu-mă şi rămanand la danşii, peste noapte au năvălit fiarele in staul şi au imprăştiat turma prin pădure. Deci m-au prins pe mine stăpanii turmei, zicand: „Tu eşti carele ai adus talharii, şi ei au intrat şi au risipit turma oilor noastre”. Iar eu lepădandu-mă şi jurandu-mă că n-am nici o pricină in intamplarea aceasta nu m-au crezut, ci au rămas, zicandu-mi: „Tu eşti carele ai furat şi ai risipit turma oilor noastre!” Deci mai pe urmă m-au legat de coate şi m-au dat eparhului. Iar eparhul a poruncit să mă bage in temniţă, iar slujitorii săi au făcut aşa. In temniţă am aflat doi oameni legaţi, dintre care, unul era clevetit pentru ucidere, iar altul pentru preacurvie. Şi am făcut laolaltă in temniţă 40 de zile; iar după 40 de zile a stătut inaintea mea un oarecare tanăr infricoşat, şi mi-a zis cu glas bland: „Efreme, ce faci in temniţa aceasta?” Iar eu am zis către dansul: „Stăpane, intru arătarea Ta m-am infricoşat cu frică mare foarte şi s-a dus puterea de la mine”. Şi a zis tanărul către mine: „Nu te teme, ci spune-mi mie pricina ta”. Deci am luat puţină indrăzneală din graiurile sale cele blande şi am zis către dansul cu multe lacrimi: Stăpane, stăpane, am fost trimis de părinţii mei la oraşul de langă cetate şi, inserand pe cale, m-au aflat nişte păstori de oi şi m-au luat să mă găzduiască la danşii. Iar in noaptea aceea au sărit fiarele in staulul oilor şi au risipit toată turma. Iar stăpanul oilor m-a prins pe mine, zicand că: „Tu eşti care ai adus talharii ce au intrat şi au risipit turma oilor noastre”. Aşa m-au legat şi m-au dat stăpanitorului. Şi nu sunt vinovat, Stăpane, in această pricină, ci m-au clevetit pe mine. Iar el, zambind cu faţa, mi-a zis: „Ştiu şi eu că nu eşti vinovat la pricina aceasta, ci eşti clevetit. Dar ştii ce ai făcut mai inainte de asta cu puţine zile? Cum ai alungat cu pietre vaca săracului şi ai omorat-o? Deci cunoaşte, că nu este nedreptate la Dumnezeu, ci judecăţile Domnului sunt adanc de adanc. Iar pe langă aceasta vreau să ştii şi tu că şi bărbaţii aceştia, care sunt cu tine in temniţă, sunt nevinovaţi de pricinile cu care s-au parat şi sunt legaţi. Ci ispiteşte-i pe danşii şi invaţă-te că nu in deşert sunt inchişi in temniţa aceasta, ca să cunoşti că drept este Domnul şi dreptatea a iubit.” Acestea zicandu-mi tanărul ce mi s-a arătat, s-a dus. Iar dacă s-a făcut ziuă, am chemat pe bărbaţii care erau cu mine in temniţă, şi am zis către danşii: „Fraţilor, pentru care pricină sunteţi inchişi in temniţa aceasta?” Atunci a zis unul dintre danşii: „Eu pentru ucidere sunt prins, şi nevinovat sunt in lucrul acesta”. Celălalt incă a zis: „Şi eu pentru preacurvie sunt prins şi nevinovat sunt de lucrai acesta”. Şi am zis către danşii: „Cu adevărat aşa este; dar aveţi oarece păcate grele pe care le-aţi făcut voi şi pentru aceea aţi ajuns – cu purtarea de grijă a lui Dumnezeu – ca să fiţi prinşi in invinuirile acestea”. Atunci a zis cel ce pentru ucidere era prins: „Cu adevărat eu vă voi spune păcatul meu. Mai inainte de acestea cu puţine zile treceam pe podul raului, cel afară din cetate, şi alţi doi oameni, ce veneau in urma mea, şi-au făcut pricină intre danşii unul cu altul, şi s-au apucat amandoi la sfadă şi la bătaie, şi unul 1-a biruit pe celălalt şi 1-a aruncat de pe pod in rau şi s-a dus. Iar eu, trecand, puteam să-i dau lui mana şi să-l scot din rau ca să nu moară. Căci acela strigand şi rugandu-se cu multe lacrimi, ca să-i dau mana, eu n-am vrut, ci l-am lăsat să se inece. Căci după vreme de un ceas, luptandu-se şi neputand să iasă din apă, 1-a luat pe el curgerea raului şi a murit; iar eu stand priveam la dansul. Acesta-i păcatul meu; şi ştiu cu deadinsul, că pentru pricina aceasta m-a lăsat Dumnezeu să fiu clevetit şi aruncat in temniţa aceasta, că nu este nedreptate la Dumnezeu”. Iar cel ce era parat pentru preacurvie a zis: „Să vă spun şi eu păcatul meu. Mai inainte de asta cu doi ani s-a intamplat că erau doi fraţi ostaşi avand avuţie multă moştenire de la părinţi şi aveau şi o soră văduvă şi incă nu impărţiseră intre danşii averea părintească ca să-i dea şi ei partea cuvenită. Ci fraţii, nevrand să-i dea nimic, căutau pricină asupra ei s-o poată scoate fără moştenire din averea lor cea părintească. Astfel au clevetit amandoi pe sora lor, zicand că a curvit, şi că au martori, care ştiu lucrul. Iar văduva se jura, zicand că nu e vinovată intru lucrul acesta. Fraţii ei insă, intăratandu-se să dovedească invinuirea lor, s-au inţeles intre danşii că vor veni martori care vor dovedi-o precum că a curvit, ca să o scoată fără moştenire din averea părintească. Deci au venit la mine amandoi fraţii şi m-au rugat, zicand: „Să stai de faţă inaintea surorii noastre şi să mărturiseşti impotriva ei, impreună cu noi, precum că ştii lucrul şi cu adevărat a curvit, ca să o putem scoate fără moştenire din averea părinţilor şi-ţi vom da 50 de galbeni”. Iar eu am stătut de faţă impotriva văduvei, cum că ştiu lucrul şi cu adevărat a curvit, ceea ce nu era adevărat. Aşa am scos-o pe dansa din averea părintească fără moştenire. Acesta e păcatul meu, iar pentru preacurvia, pentru care sunt parat acum şi stau in temniţă nu sunt vinovat”. Atunci amandoi au zis către mine: „Dar tu, frate, pentru care pricină eşti aruncat in temniţă?” Iar eu le-am răspuns: „Mai inainte de aceasta cu două luni m-au trimis părinţii mei la oraşul cel afară de cetate, şi am inserat pe cale. intalnindu-mă nişte păstori de oi, m-au luat să găzduiesc la danşii. Iar in noaptea aceea au sărit fiarele in staulul oilor şi au risipit toată turma. Atunci stăpanii oilor m-au prins pe mine, zicand: „tu ai adus hoţii, care ne-au furat şi ne-au risipit nouă turma”. Şi aşa m-au legat şi m-au dat stăpanitorului. Iată pentru ce mă aflu in temniţă.” Atunci au zis oamenii aceia către mine: „Nu cumva ai facut şi tu vreo greşeală şi pentru aceea te-a lăsat randuială lui Dumnezeu să cazi in ispită şi să te arunci in temniţă?” Atunci le-am răspuns, zicand: „Cu adevărat vă voi spune şi eu ce-am făcut. Mult eram neastampărat, din pricina păcatelor mele. Aşa intr-una din zile m-au trimis părinţii in oraşul de langă cetate. Ducandu-mă, am aflat in pădure o vacă ingreunată. Deci am luat pietre şi am inceput a fugări vaca prin pădure, şi atata am fugărit-o din urmă cu pietre, pană cand seara tarziu, am inghesuit-o in adancul pădurii, unde a căzut de alergare şi a murit. Vaca era a unui sărac. Deci dacă am omorat vaca, intorcandu-mă, am dat de săracul, a căruia era vaca, plangand şi căutand-o, şi m-a intrebat şi pe mine, ziqand: „Fiule, nu cumva ai văzut pe aici, pe undeva o vacă ingreunată?” Iar eu nu numai că nu i-am dat răspuns cuviincios, ci şi foarte l-am ocărat pe el. Acesta e păcatul meu.” * A doua zi a şezut stăpanitorul la judecată şi au adus inaintea lui cangea cea cu trei coarne şi toate uneltele cele de muncă şi a poruncit să ne pună pe noi inainte spre cercare. Deci au venit slujitorii la temniţă şi ne-au legat cu lanţuri de fier peste tot trupul şi ne-au adus inaintea judecătorului. Şi poruncind stăpanitorul să se aducă legaţii, au dezbrăcat pe cel ce era prihănit pentru ucidere şi aducandu-1 l-au pus in mijlocul priveliştei, legat in lanţuri de fier. Stăpanitorul intrebandu-l să spună adevărul mai inainte de munci, cum a tăcut uciderea, el tăgăduia, zicand că nu e vinovat, ci cu totul tară prihană, şi a poruncit să-l pedepsească pe el; iar după multă vreme de pedepsire s-a dovedit că e nevinovat şi a poruncit stăpanitorul să-l slobozească. Apoi a poruncit să aducă inainte pe al doilea, pe cel parat pentru preacurvie. Pe acesta dezbrăcandu-l şi aducandu-l la mijloc spre munci, care lucru făcandu-se, lirică mare şi cutremur a căzut peste mine, incredinţat fiind cu totul, că negreşit şi mie imi vine randul… Deci plangeam şi mă văietam, şi de frică am slăbit cu sufletul. Iar muncitorii şi slujitorii care stăteau inainte, văzandu-mă plangand şi tremurand, radeau de mine, zicand: „Ce plangi flăcăule? Cand tăceai cele rele, nu te temeai; iar acum plangi, cand nimic nu-ţi foloseşte. Nu te teme, indată vei intra şi tu la mijloc”. Iar eu, auzind aceste vorbe, mai mult mă topeam de frică. Şi pedepsindu-se şi celălalt şi aflandu-se şi el nevinovat, judecătorul a poruncit să-l slobozească pe el. Apoi a poruncit ca pe mine, legat in fiare să mă bage in temniţă. Şi am făcut acolo singur incă 40 de zile. * In a patruzecea zi slujitorii au adus trei oameni legaţi şi i-au băgat in temniţă, i-au ţinut in butuci şi s-au dus. Iar cu bărbaţii aceia am tăcut incă 30 de zile. in vis iarăşi mi-a stătut inainte ingerul acela ce mi se arătase mai inainte şi mi-a zis: „Efreme, intrebat-ai pe bărbaţii aceia pe care i-ai aflat in temniţă?” Eu i-am răspuns: „Aşa, stăpane”, şi i-am povestit lui toate acelea care mi-au spus bărbaţii aceia. Atunci mi-a zis: „Vezi dreapta judecată a lui Dumnezeu? Iar ca să cunoşti aceasta, află că cei trei bărbaţi ce sunt inchişi astăzi cu tine in temniţă, doi sunt care au clevetit pe sora lor, prihănindu-o de curvie, şi-au scos-o fără moştenire din averea părintească, despre care ţi-a povestit ţie bărbatul acela ce mai inainte s-a slobozit din temniţă. Iar celălalt e care a aruncat pe omul acela in rau, despre care ţi-a povestit ţie celălalt”. Şi zicand acestea s-a dus de la mine. Deci, dacă s-a făcut ziuă, am chemat pe cei trei bărbaţi, care erau in temniţă cu mine, şi am zis către danşii: „Domnii mei, fraţi, spuneţi-mi cu adevărat pentru care pricină aţi fost aruncaţi in temniţa aceasta?” Atunci cei doi fraţi mi-au zis: „Crede, frate, că pentru păcatele noastre. Unul din noi am omorat, iar celălalt a fost prins in preacurvie cu măritată, şi amandoi suntem vinovaţi de ucidere”. Iar al treilea a zis: „Şi eu, din păcatele mele, am omorat”. Deci am zis către danşii: „Cu adevărat sunteţi vinovaţi de ucideri, sau sunteţi clevetiţi?” Iar ei mi-au răspuns: „Adevărat, frate, din păcate, cu adevărat vinovaţi suntem”. Deci, vrand eu pe deplin să mă incredinţez dacă mi-au spus adevărul, le-am zis: „Fraţilor, nu cumva inainte aţi făcut şi alte greşeli şi pentru acelea aţi ajuns să cădeţi in nişte invinuiri grele ca acestea?” Atunci cei doi fraţi au zis: „Crede, frate, că avem o soră văduvă, cucernică şi temătoare de Dumnezeu, şi vrand noi să o scoatem fără moştenire din averea noastră cea părintească, am clevetit-o de curvie, şi am adus şi martori mincinoşi asupra ei. Aşa am scos-o afară din moştenire”. Iar celălalt a zis: „Eu treceam raul cu incă unul şi pricindu-ne, l-am aruncat de pe pod in rau şi a murit”. La randul meu le-am povestit şi lor toate, cele pentru mine, precum şi pentru cei doi bărbaţi pe care i-am aflat in temniţă, şi pentru acela ce a mărturisit asupra surorii lor, şi pentru acela ce n-a dat mana celui aruncat de dansul in apă, putand să-l scape de la moarte şi n-a facut-o. Auzind, bărbaţii aceia s-au temut cu frică mare şi s-au minunat de dreapta judecată a lui Dumnezeu şi au zis: „Unul singur este Dumnezeu, carele face minuni!” Deci toţi, plangand cu mare necaz, aşteptau sfarşitul. Drept aceea, a doua zi a şezut stăpanitorul la judecată, in priveliştea norodului şi s-au adus iarăşi toate uneltele de caznă inaintea lui şi a poruncit să fim aduşi şi noi spre cercare. Deci, venind la temniţă cei randuiţi cu pedepsele, ne-au pus lanţurile tle grumaz şi ne trăgeau prin mijlocul cetăţii, ca să ne aducă inaintea dregătorului, şi toată cetatea alerga să ne vadă nevoia pedepsei. Ajunşi, stăpanitorul a poruncit să se dezbrace cei doi fraţi şi să-i bage in mijloc. Deci muncitorii dezbrăcandu-i şi aducandu-i, i-au băgat spre intrebare. Iar pe noi amandoi ne-au pus inaintea celor ce acum se pedepseau. Eu plangeam văzand o frică ca aceasta, iar slujitorii mă infricau şi mai mult, zicand: „Crede, flăcăule, că deşi ai scăpat nesupărat din cealaltă cercare, dar acum nu vei mai scăpa, ci vei gusta şi tu muncile ce vezi acum”. Deci eu, auzindu-i şi văzandu-le, intru mare temere şi spaimă am căzut. Şi, poruncind stăpanitorul, au spanzurat pe cei doi fraţi de gemănarea roţii, şi multe ceasuri muncindu-i, au mărturisit clevetirea şi nedreptatea ce au facut-o asupra surorii lor, şi cum că ei sunt vinovaţi de preacurvie şi ucidere. Iar stăpanitorul a dat hotărare asupra lor, ca să li se taie mana dreaptă şi să-i spanzure in furci. Deci, după ce şi-au luat aceştia plata, stăpanitorul a poruncit să-l aducă spre cercare şi pe celălalt. Adus fiind şi acesta, a poruncit să-l spanzure gol in gemănarea roţii şi să-l muncească. Deci după multă vreme, spanzurat şi muncit, de bunăvoie a mărturisit şi uciderea ce o făcuse de curand, precum şi că a aruncat pe altul in rau şi a murit. Atunci stăpanitorul a dat hotărare asupra lui, ca să i se taie amandouă mainile şi să-l spanzure şi pe el in furci. După ce a luat şi hotărarea aceasta, stăpanitorul a zis: „Dezbrăcaţi pe tanărul şi aduceţi-l in mijloc!” Slujitorii, dezbrăcadu-mă de hainele mele, m-au infăşurat cu nişte zdrenţe şi ducandu-mă gol, m-au pus inaintea judecătorului. Eu plangeam cu amar şi rugam pe Dumnezeu, zicand: Atotputernice, Doamne, mantuieşte-mă de nevoia aceasta, că mă fac monah şi-ţi voi sluji Ţie! Iar stăpanitorul a poruncit slugilor, zicand: „intindeţi-l din patru părţi şi-l bateţi cu vine de bou!” Dar cel ce şedea impreună cu stăpanitorul a zis către dansul: „Stăpane, păzească-se acesta la altă cercare, fiindcă e vremea pranzului”. Deci stăpanitorul a poruncit să fiu legat cu lanţuri şi băgat in temniţă. * Atunci a treia oară a venit la mine tanărul acela ce mi s-a arătat mai inainte in vis şi mi-a spus: „Ce-i, Efreme, te-ai adeverit pe deplin că Dumnezeu ocamiuieşte lumea cu dreaptă judecată şi nu este nedreptate la Dumnezeu?” Iar eu i-am răspuns: „Aşa, Stăpane, m-am adeverit şi m-am incredinţat, că minunate sunt lucrurile Domnului şi nenumărate căile Lui”. Aşa am inceput a-i ruga cu multe lacrimi, zicand: „Stăpane, ai făcut dreptatea aceasta mare cu robul tău, şi intru arătarea Ta ai mangaiat neputinţa mea. Miluieşte-mă pe mine robul Tău şi mă scoate din temniţa aceasta, ca să mă invrednicesc a mă face monah şi să slujesc Stăpanului Hristos”. Iar el, zambind cu faţa, mi-a zis: „Se cădea ţie, să fii cu bună aşezare şi să nu te arunci in temniţa .aceasta; dar cu purtarea ta cea rea, intrand aici, ce pot să-ţi fac? insă nu te teme; n-o să iai multe. Căci vine alt stăpanitor, care vrea să te slobozească”. Şi zicand acestea s-a dus. Iar eu, intru mult necaz petrecand, socoteam oare cum vor lua sfarşit cele pentru mine. Deci, după cinci zile a venit alt stăpanitor, care petrecuse in casa părinţilor mei. La şapte zile după luarea stăpanirii, a intrebat pe acela, căruia ii erau incredinţate judecăţile, de sunt ceva legaţi in temniţă? Iar el spunandu-i că e un tanăr legat pentru o pricină oarecare, in ziua opta a poruncit să se randuiască ieşirea. Deci, şezand el in divan a poruncit să fiu adus spre intrebare. Şi Venind slujitorii la temniţă, iarăşi mi-au pus lanţul de grumaz şi mă trăgeau in priveliştea cetăţii spre cercare. Stăpanitorul a poruncit să mă dezbrace şi să mă lege cu zdrenţe şi, punandu-mă in mijloc, m-au adus inaintea judecătorului. Stăpanitorul văzandu-mă m-a cunoscut, insă după asprimea legilor m-a intrebat şi, cunoscand că sunt clevetit, a poruncit să-mi dea drumul. Atunci slujitorii dezlegandu-mi legăturile şi dandu-mi hainele, m-au imbrăcat şi m-au slobozit. Iar eu cu preaslăvire izbăvindu-mă, indată şi numaidecat am mers in munte la un stareţ şi căzand la picioarele lui şi povestindu-i lui toate, m-a făcut pe mine monah. Acestea, fraţii mei, vi le-am povestit pentru folos, ca şi voi impreună cu mine să slăviţi pe Dumnezeu cel ce voieşte ca toţi oamenii să se mantuiască şi la cunoştinţa adevărului să vie”. SOCOTELILE INŢELEPCIUNII CU MOARTEA Cand nu mai răspund oamenii la chemarea dragostei lui Dumnezeu, dau de asprimea dreptăţii Sale, cand, spre pedepsirea răutăţii, ingăduie războaiele. Atunci viaţa oricui se află in primejdie de moarte, şi a celor de acasă şi a celor de pe fronturi. Să cercetăm, intre marginile ingăduite, pricina aceasta, a războaielor, care pe mulţi ii spală de fărădelegi in şiroaie de lacrimi. Luăm ca gand de ajutor in darea răspunsului voinţa lui Dumnezeu, care urmăreşte ca toţi oamenii să se mantuiască şi la cunoştinţa adevărului să vie. Drept aceea. Dumnezeu, cel milostiv intru dreptăţi, pe cei nebăgători in seamă sau protivnici – dar totuşi oameni cumsecade – abia cu ajutorul primejdiei ii induplecă să vrea şi ei ce vrea Dumnezeu, adică mantuirea, singurul lucru cu adevărat de trebuinţă. Al doilea gand de ajutor e primirea de mai inainte ca bun, a ceea ce oranduieşte şi face Dumnezeu, şi ştiind că nimic nu se intamplă fără voia lui Dumnezeu, să ne bucurăm de hotărarea Lui, chiar dacă nu pricepem aceasta. Iar gandul al treilea e că in suferinţe fără de voie s-au mantuit mucenicii, in suferinţe de bunăvoie s-au mantuit cuvioşii; tot aşa şi cu suferinţele războaielor, mult mai mulţi se mantuiesc pe front, decat s-ar fi mantuit acasă. Obişnuit, lumea crede că mor in războaie cei răi şi scapă cei buni. Este şi nu este aşa, pentru că numai singur Dumnezeu ştie şi ţine socoteala fiecăruia. Unul din sfinţi a zis: „Caprele eu sunt; iar oile Dumnezeu le ştie”. Pe urmă numai singur Dumnezeu ştie – şi precum ştie şi face – dacă pentru cineva e mai de folos viaţa, sau mai mult ii foloseşte mutarea din viaţa aceasta. Apoi Dumnezeu, in atotputernicia Sa, foloseşte şi pe cei răi, pe necredincioşi, pe cei fără nici un Dumnezeu, ba chiar şi pe draci, ca printr-inşii să aducă la mantuire pe cei de mantuit. Aşa bunăoară cineva, incărcat de păcate, cum l-au povăţuit cei trei „prieteni” ai săi, ajunge la stramtoare şi nevoie mare. Necazurile ii mai topesc trupul, ii mai subţiază mintea şi aşa găseşte pe Dumnezeu, ca pe singura scăpare a sa din primejdie. Acum I se roagă pentru prima dată, şi poate ca niciodată. Deci, cu prilejul tarcoalelor morţii in jurul vieţii sale, Dumnezeu in atotştiinţa Sa, văzandu-l că s-a indreptat pe calea bună pentru toate zilele lui pe care le-ar mai avea – dacă ar fi cuminte – in chip nevăzut şi minunat il scapă de moarte sigură. Dacă insă il ştie, că mai tarziu va avea o pocăinţă şi mai bună, il va mai ingădui printre mai multe şi mai grele primejdii, scăpandu-l din fiecare, căci necazurile spală petele păcatelor de pe haina noastră nevăzută, – şi mai tarziu il scoate din topitoarea suferinţelor, fie spre viaţa cea fără de trup, fie intorcandu-l spre viaţa pămantească, ca pe un inţelepţit. Pe cei ce insă n-au statornicie in bine, ci iarăşi s-ar intoarce la rele, uitand făgăduinţa ce au făcut-o la stramtoare, pe unii ii scoate din viaţa cea deşartă, atunci cand după ştiinţa lui Dumnezeu, au ajuns la cea mai bună pocăinţă din viaţa lor, ca in aceea să se socotească in vecii fără de sfarşit. Aceştia aşa-s mai de caştig pentru mantuire, primindu-i Dumnezeu cu cat de cată pocăinţă. Pe cei ce trecuţi prin suferinţe au caştigat intărire şi statornicie spre bine şi printr-inşii ştie Dumnezeu că ar dobandi mantuire şi alţii, pe aceştia ii scapă şi-i intoarce iar acasă. De cumva iarăşi se dedau stricăciunii şi ingrămădirii de păcate, iarăşi ii cheamă la şcoală. Şi aşa face de cate ori trebuie şi cu toţi caţi trebuie. Cu cei răi şi, după ştiinţa lui Dumnezeu, fără intoarcere, printre alte neştiute taine, are şi aceste două socoteli: sau ii pierde in grabă, in chip năprasnic, ca să nu-şi mai inmulţească relele şi aşa, mai uşor să se osandească; sau că, prin răutatea lor, vrea să răsplătească, să ispăşească, să intoarcă, sau să mantuiască pe unii din cei de acasă, mai zăbavnici la pocăinţă, sau indărătnici la sfatul şi rugămintea celor buni. Iar pe al treilea fel de oameni, pe cei buni, prin darul lui Dumnezeu, ii scoate din viaţa cea deşartă, fie ştiindu-i că ar avea să cadă mai tarziu, tinzandu-şi la fărădelegi mainile lor, ingreunandu-şi astfel sau chiar pierzandu-şi mantuirea şi cheamandu-i de aceea mai devreme, pană nu se schimbă in răutate nerăutatea lor; fie că, plăcuţi fiind lui Dumnezeu, i-a pus la incercare şi i-a aflat Lui-Şi vrednici, precum scrie: Inţelepciune 3: 1.Sufletele drepţilor sunt in mana lui Dumnezeu şi nu se va atinge de dansele munca. 2.Părutu-s-a in ochii celor nepricepuţi că drep ţii sunt morţi eu desăvarşire şi ieşirea lor din lume e 6 mare pedeapsă, 3.Şi mergerea lor de la noi sfăramare, iar ei sunt in pace. 4.Chiar dacă in faţa oamenilor au indurat munci, nădejdea lor e plină de nemurire, 5.Şi puţin fiind pedepsiţi, mare răsplată vor primi, că Dumnezeu i-a incercat pe danşii şi i-a aflat Lui-Şi vrednici. 6.Ca aurul in topitoare, aşa i-a lămurit, şi ca pe o jertfă de ardere intreagă, aşa i-a primit. 7.Străluci-vor in ziua răsplătirii… Iar dacă sunt cate unii răi, fără leac şi nu păţesc nimic din necazurile oamenilor, trebuie că i-a lepădat Dumnezeu şi-i lasă să se desăvarşească in rele, ca să-şi ia osandă veşnică, – precum s-a spus la cele pentru Saul. * O altă taină a lui Dumnezeu e şi aceasta: Nu pedepseşte toată răutatea tuturor, aici, şi numaidecat; precum nici nu slăveşte bunătatea tuturor, aici, şi numaidecat. Chiar dacă ar face aşa, atunci şi oamenii ar face binele de frică; mantuirea ar fi de silă, iar nu o faptă a libertăţii şi a dragostei. Apoi, dacă repede ar pedepsi tot răul, Dumnezeu ar fi un fricos, un neputincios, micit la o măsură omenească sau cel mult ingerească, şi ne-ar da să inţelegem că se teme de rău şi-şi apără stăpanirea, – cum fac oamenii. Ci tocmai pe faptul că ingăduie răilor să-şi facă de cap, şi-i lasă pe oameni neinfricaţi de pedeapsa năprasnică, ne dovedeşte atotputernicia Sa, veşnic liniştită asupra răului, – atotputernicie, sub ocrotirea căreia, prin virtutea credinţei, stăm liniştiţi şi noi, primind palmele şi scuipările răului, ca pe nişte mărturii ale neputinţei aceluia, in faţa atotputerniciei lui Dumnezeu, care ne intăreşte cu liniştea Sa. Cu aceea că nu pedepseşte răutatea numaidecat, ii intinde ispită puternică, să se desăvarşească şi ea, spre pedeapsă sigură in ziua judecăţii. Iar dacă, totuşi, uneori pedepseşte năprasnic vreo fărădelege, o face ca să mai pună frau răutăţii intre oameni, şi mai ales să nu scadă in credinţă incepătorii, şi să nu se piardă dintre oameni cunoştinţa răsplătirii după fapte. Deci, ori că răsplăteşte, ori că nu răsplăteşte, fie binele, fie răul, un lucru e sigur: că vine o răsplată sigură şi veşnică, şi că hiruieşte binele asupra răutăţii. Apoi, prin răbdarea multor neştiuţi de oameni, atotputernicia şi dreptatea lui Dumnezeu, sfăramă mereu porţile iadului, cu puterea Bisericii văzute şi nevăzute iată de ce toată grija şi rugăciunea să ne fie să-i primească Dumnezeu in locaşurile drepţilor pe cei ce ne-o iau inainte, scăpand, cu oranduire dumnezeiască, din invelitoarea vieţii celei deşarte, linul dintre slujitorii lui Dumnezeu, tanguindu-se de ingustimea vederii şi de stramtimea credinţei oamenilor, că socotesc numai cele de aici, zice că „Oricat ni s-ar părea de neobişnuit, dar adevărul.acesta rămane: că ne-a trimis Dumnezeu in lumea aceasta, ca să invăţăm a ne lepăda de ea şi să o căutăm pe cea adevărată” Pentru iubitorii de Dumnezeu nu este durere, nu este primejdie -afară de păcat – şi nu este moarte: ei trebuie fericiţi şi urmaţi cu aceeaşi lepădare de sine şi de viaţă, oricand vremea ne-ar cere-o. 2 Corinteni 4: 16, De aceea nu ne descurajăm, şi măcar că omul nostru cel dinafară se prăpădeşte, omul nostru cel dinlăuntru se innoieşte zi de zi. 17. Pentru că suferinţa noastră, uşoară şi de-o clipă, ne agoniseşte nouă. mai presus de orice măsură o cumpănă veşnică de mărire, 18. Ca unora ce n-avem in vedere cele ce se văd. fiindcă cele ce se văd sunt vremelnice, pe cand cele ce nu se văd sunt veşnice. 2 Corinteni 5: 1. Ci noi ştim că, dacă pămanteasca noastră louinţă, in cortul acesta, se desface, avem in ceruri clădire de la Dumnezeu, casă veşnică, nefăcută de mană. 2. De. aceea suspinăm in acest trup, dorind să ne imbrăcăm cu locuinţa noastră cea din cer. Deci nu sunt de plans decat necredincioşii, care s-au stins in necredinţă, ca nişte instrăinaţi şi protivnici lui Dumnezeu. Dar e bine să se ştie că viaţa in primejdii pe mulţi i-a scos din numărul morţilor şi i-a primit Dumnezeu dm braţele morţii. in impărăţia vieţii. JUDECATA MILOSTIVĂ De obicei oamenii nu se intorc la Dumnezeu decat atunci cand dau de primejdii, adică atunci cand ii ajunge dreptatea dumnezeiască din urmă şi trebuie să dea seama de ce au (acut. Nu e rău să te intorci la Dumnezeu nici chiar atunci, in ceasul al unsprezecelea; insă ar fi cu mult mai bine să vii. de bună voie. la rosturile tale veşnice, şi nu tras de manecă sau pălit cu prăjina din urmă. Dacă am li noi mai simţiţi, am vedea că Dumnezeu, preamilostivul. ne imbie cu iubire. incă din dimineaţa vieţii, taina sfantă a pocăinţei, ca să nu ajungem către seara vieţii aşa de imblătiţi de rele. Taina pocăinţei este judecata milostivă, ce o face Dumnezeu cu noi păcătoşii, cand mergem noi. de bună voie. şi ne mărturisim greşelile. Preoţii poartă preoţia lui Hristos; prin iertarea lor, Dumnezeu te iartă, prin graiul lor, Dumnezeu iţi vorbeşte. Prin ei, Dumnezeu te cheamă, oricat ai fi de păcătos. Mare este Taina pocăinţei, nu numai fiindcă te iace din rău. bun, din vrăjmaş al lui Dumnezeu, prieten al Lui, ci şi pentru că un lucru aşa de mare e acoperit cu chip smerit. Mila cea tară de margini a Tatălui, ca să scape pe fiii Săi de judecata cea aspră, a dreptăţii după fapte, le trimite, coborand din ceruri, pe Fiul Său cel Unul Născut, să le facă o judecată milostivă şi fără nici o infricoşare, şi iarăşi să-i impace cu Sine. Poate tocmai pentru că e aşa de smerită judecata aceasta milostivă, nu pot să vie la mantuitoarea ei binefacere aproape nici unul dintre cei cu mintea plină de „ştiinţă” şi afumată de mandrie. Cum să poată veni, ei care ştiu totul, ei care stăpanesc peste oameni, să vie in genunchi inaintea unui simplu preot şi să-şi inşire toate fărădelegile şi necazurile lor91 Nu, asta ApreciazăApreciază
 6. Ciprian said, on august 2, 2010 at 8:23 pm

  Nu, asta mandria n-o poate face, să vie de bună voie la smerenie. De aceea, ei dau de asprimea dreptăţii care-i fierbe in zeama lor pană li se moaie oasele trufiei.
  Taina pocăinţei sau mărturisirea e al doilea botez: botezul lacrimilor. Sunt trei botezuri care ne curăţesc de toate: primul, prin care intrăm in obştea creştină e botezul din apă şi din Duh, sau naşterea a doua. cand suntem inzestraţi cu darurile Duhului Sfanţ, după atotştunţa de mai inainte a lui Dumnezeu. Acesta nu se mai repetă. Al doilea e botezul pocăinţei, sau al lacrimilor, pe care il putem face. şi trebuie tăcut, oridecateori ni se incarcă conştiinţa cu greşeli faţă de Dumnezeu. Iată de oameni şi faţă de noi inşine. Iar al treilea e botezul sangelui care. dacă se intamplă să vie necăutat de noi, de asemenea ne spală toate păcatele, mai ales dacă ne-a venit din hotărata mărturisire a lui Dumnezeu. Cel in Treime inchinat şi a Sfintei Sale Biserici Acesta e un dar pe care-l dă Dumnezeu cui şi cui. din vreme in vreme, mai ales in vremea de prigoană a credinţei creştine dreptmăritoare. Acesta iarăşi nu se mai repetă, şi nu atarnă de noi. in privinţa venirii, ci numai in privinţa primirii. Sfantul Ciril ne invaţă:
  „Dacă cineva nu primeşte botezul nu se mantuieşte. afară numai de mucenici, care primesc impărăţia şi Iară de apă. Mantuitorul, cand a mantuit lumea pe cruce şi cand I s-a impuns coasta, a izvorat sange şi apă. ca să se boteze cu apă. cei ce se botează in vreme de pace şi să se boteze cu sangele lor. cei ce se botează in vremea prigoanelor. Mantuitorul numeşte şi mucenicia botez, cand zice: „Puteţi să beţi paharul pe care lui il beau şi să vă botezaţi cu botezul eu care lui mă botez””
  E lucru de mirare, că pentru pricini pămanteşti se găsesc mii şi milioane de oameni, care merg cantand la moarte, dar pentru impăratul Cerurilor abia se mai găsesc puţini, din cand in cand. care să fie liniştiţi şi bucuroşi de moarte.
  Pentru aceasta trebuie ochii spălaţi mai bine. ca să vadă mai departe decat stadia vieţii acesteia vremelnice, precum erau odată sfinţii mărturisitori ai lui Dumnezeu, fericiţi să treacă prin porţile focului şi ascuţişul săbiei la impăratul sufletelor. Mantuitorul nostru.
  In Taina spovedaniei rogi pe Dumnezeu, căruia I te mărturiseşti. – de faţă fiind şi sluga Sa tălmaci al voii Sale către tine şi chezaş al tău către Dumnezeu – să-ţi ierte mulţimea relelor ce le-ai făcut, inşirandu-le pe toaie. după cum te ajută conştiinţa. Şi bun e Dumnezeu, căci te iartă de toate datoriile tale. dar numai dacă ierţi şi tu. din inimă, greşelile fraţilor tăi. Dacă nu ierţi, nici Dumnezeu nu te iartă. Şi trebuie să iertăm la nesfarşit, pe toţi, din toată inima.
  Cei vechi se rugau pentru cei ce-l schingiuiau şi Ie cuprindeau picioarele, binecuvantand pe cei ce-i duceau la moarte; iar alţii ziceau, că ar trebui să cumpărăm cu aur ocările şi necazurile ce Ie pătimim de Ia oameni. Totul e să te invoieşti aşa, pentru Dumnezeu, şi EI iţi ajută; căci adevărat nu e după fire să iubeşti din toată inima pe cel ce ie ucide in toi felul, ci e mai presus de lire Acesta e inţelesul şi capătul acestei judecăţi milostive a lui Dumnezeu, redobandirea iubirii fără margini, intoarsă de la toate păcatele spre Dumnezeu unu) şi spre toţi oamenii. Cat se poate prinde de minunea acestei sfinte taine, iată spunem că ea lucrează revenirea oamenilor la nerăutatea pruncilor.

  SFATUL DIN IAD

  Intr-o carte veche, din Sfantul Munte, un duhovnic iscusit in poveţe a lăsat inchisă intr-o intamplare invăţătura aceasta.
  „Un preot, cu frica lui Dumnezeu şi grija păstoriţilor săi, se ostenea zi de zi. prin toate mijloacele ce-i stăteau in putinţă, să intoarcă pe cei rătăciţi din calea pierzaniei şi sa-i intărească in cuvantul lui Dumnezeu. Cu toate acestea, vedea cu durere că ostenelile sale răman fără roadă. Credincioşii săi iepădară numai făţărnicia; incolo, putrezeau in aceleaşi păcate, cum ii găsise. Zadarnică era slujba, zadarnice predicile, zadarnice sfaturile zilnice, zadarnice sfaturile date la spovedanie. Nimic nu-i clintea din noroiul păcatelor.
  Ce să facă bietul preot? Cum să-i indrepte? Căci se inflăcăra pentru lucrul Iui Dumnezeu, ştiindu-se chezaş pentru sufletele lor, şi se frămanta zi şi noapte, cerand de la Dumnezeu să-i arate, pentru ce nu poate să-i atragă la mantuire?
  Intr-o sambătă seara, după vecernie, stătea amărat pe-o piatră din grădină, covarşit de grija datoriei sale preoţeşti şi mahnit amarnic de truda-i tară roadă. Cum sta aşa, pierdut in ganduri grele, iată că Dumnezeu ii deschise ochii necăjitului său suflet, asupra unei vedenii infricoşate: o gloată de arapi, negri ca tăciunele, i se arătară ca un nor intunecat de duhuri necurate. Era un divan al diavolilor in frunte cu Satana, marele şi incruntatul tartor al lor.
  Deodată, din mijlocul divanului un glas diavolesc zbieră de clocoti văzduhul:
  – Voi, drăceştilor gloate, sfatuiţi-vă, născociţi cu mintea voastră meşteră in viclenii, şi să-mi spuneţi: cum aţi putea voi mai uşor şi mai sigur inşela pe oameni, ca să umplem cu ei impărăţia beznei şi pante cele flămand al iadului?
  La această poruncă a tartorului celui mare, gloatele intunecate ale incornoraţilor, intrară in putoarea diavoleştilor sfatuiri. Nu trecu mult şi din mulţimea aprinsă de sfat ieşi inaintea Satanei o căpetenie, lucind ca păcura, şi zise:
  – Intunecimea ta, să furişăm in mintea oamenilor gandul drăcesc că nu este Dumnezeu; astfel, neavand de cine să se teamă, uşor ne vor cădea in gheare, vor face numai ceea ce vrem noi şi vom umple iadul cu ei.
  Ascultandu-l, Satana chibzui şi apoi răspunse:
  – Cu minciuna asta prea puţini vom putea prinde in undiţă; pentru că lucrurile Celui de sus: cerul şi pămantul şi toate cate le impodobesc mărturisesc slava Lui şi toate dovedesc că El este. Să vie altul, cu o născocire mai vicleană.
  Atunci din gloatele intunerecului, ieşi o altă căpetenie incornorată şi zise:
  – Intunecimea ta, părerea mea e să le spunem oamenilor că, chiar dacă ar fi Dumnezeu, dar după moarte nu este suflet şi nu este judecată, şi, prin urmare, nici răsplată sau pedeapsă. Să le spunem că nu e nici rai nici iad şi, prin urmare sunt slobozi să mănance, să bea şi să-şi facă toate poftele trupului şi ale inimii, căci, ca maine vor muri şi după moarte nu mai e nimic şi o să le pară rău că nu şi-au făcut toate gusturile cat au fost in putere.
  Satana ii cumpăni vorbele, apoi ii zise:
  – Nici cu vicleşugul acesta nu vom putea caştiga prea mulţi: căci printre oameni sunt unii răsăriţi la minte, care ştiu că este Dumnezeu şi că in dreapta Lui stă răsplata sau pedeapsa după fapte. Şi apoi mulţi ştiu că sufletul dăinuieşte şi după moarte şi va merge la judecata cea de pe urmă, după cum ii invaţă Scripturile. Cu vicleşugul acesta ne pică şi nouă ceva in gheare, dar mare lucru nu. Eu vreau oameni mulţi, ca nisipul mării, să-i inchid ca pe o turmă de proşti in toate peşterile iadului răcni Satana şi tranti odată din copită aşa de tare, că toată droaia dracilor sughiţă de groază.
  Atunci din mulţime se rupse o altă căpetenie şi, sprijinindu-se ţanţoş in coadă, duhni următoarea propunere:
  – Prea intunecate jupane şi tată al minciunii, lăudată să fie grija ta de-a umple iadul nostru cu proştii şi destrăbălaţi! pămantului! Am ascultat cu luare aminte vicleşugurile tovarăşilor noştri despre pierzarea oamenilor, aşa de scumpă nouă, tuturor dracilor tăi, şi, văzand că ele nu sunt pe placul intunecimii tale, am născocit Ia randul meu un vicleşug şi mai mare: de ce să nu lăudăm pe oameni pentru credinţa in Dumnezeu, in nemurirea sufletului, in judecata de apoi şi in răsplata după fapte? De ce să nu le spunem şi noi că este un rai şi un iad, care dăinuiesc in veacul veacului9 Dar, după ce Ie vom spune toate acestea – pe care ei le ştiu prea bine – să le şoptim la ureche, o dată, de două ori, de mii de ori: nu vă grăbiţi cu pocăinţa, oameni buni! Mai e vreme destulă. Trăiţi mai intai după cum vă vine pofta. Pocăinţa lăsaţi-o mai la urmă! Nu vă grăbiţi!
  Ascultandu-I, ochii Satanei fulgerară de bucurie drăcească. El se ridică trufaş de pe jilţul de flăcări ca smoala şi, bătand cu laba pe umeri pe diavolul care născocise acest vicleşug, glasul lui tună o dată, de se cutremură tot intunerecul iadului:
  – Voi, duhuri puturoase ale impărăţiei mele, ea gandul risipiţi-vă pe faţa pămantului şi, ca o otravă dulce, strecuraţi in urechile oamenilor şoapta cu adevărat după numele nostru: „Nu vă grăbiţi cu pocăinţa, oameni buni, nici cu spovedania adevărată. Mai e vreme destulă: maine, poimaine, la bătraneţe. Pană atunci, faceţi-vă datoria către Dumnezeu şi suflet numai aşa, de ochii lumii. Vedeţi-vă mai intai de grijile pămanteşti, aşa ca şi pană acum. Pentru pocăinţa adevărată mai aveţi vreme, că doar n-o să muriţi chiar maine!”
  Şi, la porunca Satanei, duhurile iadului se imprăştiară cu iuţeala gandului pe faţa pămantului, să amăgească pe zăbavnicii oameni in minciuna pierzării, cu amanarea pocăinţei pe maine, pe poimaine, la bătraneţe…
  Vedenia se stinse, şi preotul, trudit de soarta credincioşilor săi, inţelese, in sfarşit, pricina zăbavei lor de a se hotări să se mantuiască cu adevărat. De formă şi de ochii lumii, ei işi indeplineau datoriile creştineşti, dar, vrăjiţi de şoapta ademenitoare a viclenilor, găseau că sfaturile părintelui sunt bune mai mult pentru cei bătrani. Cat despre ei inşişi mai au vreme destulă: maine, poimaine, la bătraneţe… „.
  Iată sfatul de primejdie care-i incalceşte pe oameni in rele şi-i bagă in toate necazurile şi in tot intunerecul, iar maine, poimaine, ca nişte storşi de vlagă, nu mai sunt buni de nimic. Dumnezeu iartă neştiinţa, dar viclenia ba. Iar omul cu socoteală vicleană e acela care-şi dă cu voia toată tinereţea dracilor, rămanand ca lui Dumnezeu să-l dea o bătraneţe distrusă. Nu-i va fi zvarlită şi bătraneţea laolaltă cu tinereţea?

  DEZLĂNŢUIREA STIHIILOR

  Dacă oamenii totuşi nu se intorc de la rele, nici după asprimea necazurilor, atunci vin peste intunecata lume necazuri mai presus de fire: „Tăriile cerului vor 11 zguduite; nu voi cutremura numai pămantul, ci şi cerul, zice Domnul!” Căci: „Moartea şi sangele, invrăjbirea şi sabia, zdrobirea şi bătaia, asupra celor nelegiuiţi s-au zidit toate acestea, şi pentru ei s-a tăcut potopul”.
  Sus in Cer, la carma nevăzută a lumii se randuieşte ce să fie jos pe pămant, cu toţi şi cu fiecare. Dar cele ce vin să se intample pe pămant tot de pe pămant işi iau plecarea; aşa că, in toate, oricand, şi de noi atarnă ce să ne vie de la dreapta judecată. Că aşa se ţine cumpăna intre sus şi jos. Iar precum că de pe pămant se suie pricina păcatelor strigătoare la cer şi că din cer coboară răspunsul, avem mărturia ingerilor, trimişi la Lot in Sodoma, in chipul a doi oameni, căci sodomia locuitorilor striga la cer şi chinuia sufletul dreptului:

  Facere 19:
  13.Strigarea lor s-a suit inaintea Domnului şi Domnul ne-a trimis să-i pierdem.
  14.Atunci a ieşit Lot şi a grăit cu ginerii săi şi le-a zis: „Sculaţi-vă şi ieşiţi din locul acesta, că va să piardă Domnul cetatea”. Ginerilor insă li s-a părut că Lot glumeşte.

  Faptele lor nu-i lăsau să creadă, ci tăceau să li se pară glumă şi aşa au pierit şi ginerii lui Lot, făcandu-se nevrednici de cuvantul lui Dumnezeu. Dar avem insăşi mărturia lui Dumnezeu, cea dată lui Noe inainte de potop:

  „Sosit-a inaintea feţei Mele sfarşitul a tot omul, căci s-a umplut pămantul de nedreptăţile lor, şi iată. Eu ii voi pierde de pe pămant”‘.

  Şi s-au deschis stăvilarele cerului şi a fost potopul.
  Iar pentru vremuri viitoare avem alte răspunsuri ale cerului atarnand peste faptele pămantului:

  Apocalipsa 14:
  12.Aci este răbdarea sfinţilor, care păzesc poruncile lui Dumnezeu şi credinţa lui Iisus.
  13.Şi am auzit un glas din cer, zicand. „Fericiţi cei morţi, cei ce de acum mor pentru Domnul! Da, grăieşte Duhul, odihnească-se de ostenelele lor, căci faptele lor vin cu ei”.
  14.Şi am privit şi iată un nor alb, şi cel ce şedea pe nor era asemenea Fiului Omului, avand pe capul lui cunună de aur şi in mana Lui seceră ascuţită.
  15.Şi alt inger a ieşit din Templu şi a strigat cu glas mare celui ce şedea pe nor: pune secerea şi seceră, căci a venit ceasul de secerat, fiindcă s-a copt secerişul pămantului.
  16.Atunci cel ce şedea pe nori a aruncat pe pămant secerea lui şi pămantul Iii secerat.
  17.Apoi alt inger a ieşit din Altar, avand putere asupra focului, şi a strigat cu glas mare celui ce avea cosorul ascuţit, şi a grăit: pune cosorul tău cel ascuţit şi culege strugurii viei pămantului, căci boabele ei s-au copt.
  19.Atunci ingerul aruncă pe pămant cosorul lui şi culese via pămantului şi ciorchinii ii aruncă in teascul cel mare al maniei lui Dumnezeu.
  20.Şi teascul fu călcat afară din cetate şi a ieşit sange din teasc pană la zăbalele cailor, şi in depărtare de o mie şase sute de stadii. Ferindu-ne de a indrăzni vreo talcuire. un lucru e sigur, despre care nu mai incape nici o indoială, că fărădelegile duc omenirea intr-o istorie cu necazuri din ce in ce mai apocaliptice.

  ANTIHRIST

  El e „acela” care va veni in numele său – nu al lui Dumnezeu – evreu de neam, care va tirani sub ascultarea sa tot pămantul. Căci „acela” va primi să fie impărat peste strălucirea tuturor impărăţiilor pămantului.
  Creştinii – cu numele – din pricina inmulţirii fărădelegilor care sting Duhul, aşa se vor slăbi la minte, incat de frică mulţi se vor lepăda de Hristos şi vor primi toată voia rea şi vor gusta toată răutatea răului, „căci credinţa nu este a tuturora”. Viaţa lor, slăbănogită de păcat, va da indrăzneală Satanei, care va lucra in „acela” tot felul de puteri şi de semne, de minuni mincinoase şi de amăgiri nelegiuite pentru fiii pierzării, fiindcă n-au primit iubirea adevărului, ca să se mantuiască. De aceea, pentru că iubesc păcatul mai mult decat pe Dumnezeu, Dumnezeu le trimite amăgiri puternice, ca să dea crezămant minciunii, şi să cadă sub osandă toţi cei ce n-au crezut adevărul. ci au indrăgit nedreptatea.
  Iudeii de odinioară, impinşi mlăuntru de „acela” au răstignit pe Domnul, inţepandu-i călcaiul2, şi nu I-au putut face mai mult nimic; dimpotrivă Domnul, pogorandu-Se prin cruce la cei din inchisoare, a spart veşnicele incuietori, şi mare pradă a făcut nesăţiosului iad. De atunci umblă protivnicul ca un leu turbat. intăratandu-şi uneltele, ca măcar faptele şi invăţătura Mantuitorului să le intunece in necredinţă. Neputand nici aceasta, işi aprinde ciracii şi pe „acela” al lor. care se repetă in fiecare veac de oameni, din zilele Sfinţilor Apostoli’, pană in zilele celui mai desăvarşit Antihrist, din vremea de apoi, cand va propovădui Ilie , ca doară-doară va putea măcar să stingă pe ucenicii lui Iisus de pe faţa pămantului’ prigonindu-i, spanzurandu-i. ucigandu-i, răstignindu-i şi in tot felul omorandu-i.
  Mai mult, cum zice un Părinte, acest Antihrist – care nu se mulţumeşte numai cu necredinţa sa, ci vrea necredinţa tuturora – nu va avea astampăr decat in ziua cand ar izbuti să ucidă pe Dumnezeu şi să-L azvarle din inima şi mintea celui din urmă credincios rămas pe pămant; şi nu ravneşte, nebunul, la o mandrie mai mare, decat aceea dc-a termina odată cu Dumnezeu, iar in locul Lui să-şi implante in sufletul omului, ca pe o sabie a iadului, chipul său de fiară.
  „Acela” nu se mulţumeşte numai să inşele pe oameni cu amanarea pocăinţei pe maine, pe poimaine, la bătraneţe, ci luptă nebun cerand 1.moarte lui Dumnezeu; 2.moarte invăţăturii Sale; 3.moarte creştinilor, ucenicilor Săi; 4. pustiire Bisericii Sale şi oprirea Sfintei Jertfe celei dc-a pururi, care este Sfanta Liturghie. Chinurile cele de pe urmă, cele de la Antihrist, in care va lucra toată puterea Satanei, vor intrece toate prigoanele cate s-au inteţit asupra creştinilor, de la inceput pană in zilele acelea.
  Numai sila unei prigoane peste tot pămantul impotriva creştinilor ii va hotări să lase la o parte orice vrajbă confesională şi să fie una. cum au fost la inceput. Nu vor scăpa de sub tăvălugul urgiilor istorici pană nu vor veni şi la mintea aceea să asculte şi să implinească, măcar la sfarşit, rugămintea cea mai de pe urmă a Mantuitorului in lume.
  Poate că in vremile acelea abia vor mai ti creştini; dar oricati voi rămane, aceia trebuie să treacă, peste ceea ce ar li foarte bine să treacă creştinătatea vremii noastre şi să fie una.
  Primejdia comună s-a arătat in lume, unirea creştinătăţii intarzie, Doamne, pană cand?
  Deci, cand fărădelegile vor incleşta mintea şi inima oamenilor şi-i vor sălbătici aşa de tare. incat vor zice că nu le mai trebuie Dumnezeu şi Biserică şi Preoţi, incat va fi sălbăticirea şi nebunia urii peste tot pămantul, atunci vine sfarşitul.

  SFANTA LITURGHIE MAI TINE LUMEA

  Precum Taina pocăinţei sau mărturisirea este judecata milostivă a lui Dumnezeu, ascunsă sub chip smerit, şi iubitorii de smerenie dau de darul acesta, asemenea şi Sfanta Jertfa a Mantuitorului, din Sfanta Liturghie, ascunde, iarăşi sub chip smerit, o taină a ocarmuirii lumii, Cei vechi ştiau pricina pentru care nu se arată Antihrist in z ile le lor, căci Sfantul Pavel vorbeşte despre taina aceasta in chip ascuns, dar n-o numeşte2. E Sfanta Liturghie, sau Jertfa cea de-a pururi, despre care a grăit Domnul prin DaniiF şi apoi insuşi ne-a invăţat. Ea este aceea care opreşte să nu se arate Antihrist, sau omul nelegiuirii4 decat in vremea ingăduită lui de Dumnezeu. Căci pentru mulţimea fărădelegilor, demult ar fi trebuit Dumnezeu-Tatăl să sfarşească lumea, insă Dumnezeu-Fiul. cel ce este iubirea de oameni şi de toată firea, mereu se aduce pe Sine Jertfa sfantă inaintea lui Dumnezeu-Tatăl, mijlocind milostivirea de la El.
  Rabdă Fiul lui Dumnezeu pentru noi o răstignire neintreruptă; Mielul-impărat stă mereu chezaş inaintea Tatălui, adueandu-se in Jertfa neincetată, rugăminte de mijlocire pentru biata lume. Că de n-ar li sangele Mielului, al insuşi Arhiereului-lmpărat. Iisus Hristos, dat de bună voie şi neincetat preţ de mantuire pentru oameni, stand cu iubire şi părtinire pentru lume. demult ar fi inecat Dumnezeu pămantul in sangele oamenilor şi l-ar li ars cu toc, deslacand de istov stihiile.
  Deci sangele Mielului din Sfanta impărtăşanie mai ţine sufletul in oase şi lumea in picioare. Precum taina pocăinţei e un dar al Cerului, sub chip smerit, pentru mantuirea fiecărui suflet in parte, aşa Sfanta Liturghie, marea taină, ascunsă iarăşi sub chip smerii, mantuieştc lumea, sau o fereşte de urgiile Antihristului, lată de ce. toată lumea ar trebui să vie la Sfanta Liturghie, că pentru dăinuirea lumii e darul acesta pe pămant.
  Ceea ce se poate spune, pe scurt, despre o prea mare taină a lui Dumnezeu, ascunsă in Sfanta Liturghie, care se săvarşeşte şi in Cer şi pe pămant, şi pentru care mai ţine Dumnezeu lumea, am incercat. Dar Sfanta Liturghie este neasemănat mai bogată in taine, care nu se pot depăna pe limbă omenească. Dumnezeu coboară intre oameni şi suie oamenii la Sine. pe scara Sfintei Liturghii.

  PROOROCUL DE FOC

  Deci cată vreme mai sunt oameni ce caută pocăinţa şi Sfanta impărtăşanie. Satana n-are putere. il opreşte Dumnezeu. Dar cand oamenii se vor intuneca la minte aşa de tare. incat vor impiedeca Sfanta Liturghie, cu toată voia lor. vrand necredinţă, in zilele acelea va inceta şi Jertfa cea de-a pururi, şi va incepe uraciunea pustiirii, precum zice la:

  Danul 12:
  Si din vremea cand va inceta Jertfa cea de-a pururi şi va incepe uraciunea pustiirii, vor fi 1290 de zile.

  E vremea de trei ani şi jumătate, in care va propovădui Ilie, cel mai manios prooroc, şi va vesti cele şapte cupe ale urgiei lui Dumnezeu – cele de pe urmă – cu care se va sfarşi mania lui Dumnezeu2. Va fi o vreme de stramtoare, cum n-a mai fost de la inceputul lumii, nici nu va mai fi. in zilele acelea:

  Daniil 12:
  10. Mulţi vor fi curăţiţi, albiţi şi lămuriţi; iar cei nelegiuiţi se vor purta ca cei nelegiuiţi. Toţi cei fărădelege nu vor pricepe, ci numai cei inţelepţi vor inţelege (ce vreme e: apropiindu-se a doua venire).

  Cei fărădelege huliră pe Dumnezeul Cerului din pricina durerilor, care-i frigeau de-şi muşcau limbile, dar de faptele lor nu s-au pocăit, zice Apocalipsa.
  La plinirea acelei vremi de pe urmă, cand răutatea va fi desăvarşit coaptă, va vesti Ilie5, Proorocul de foc, a doua venire a Mantuitorului. Vestirea aceasta, bucuria cea mai mare a creştinilor, va fi primejdie de moarte proorocului adevărat; căci oamenii fărădelegii il vor ucide ca pe Ioan Botezătorul, care era in duhul şi puterea lui Ilie6, la cea dintai venire. Dar tocmai cand protivnicii Atotputernicului credeau că omorand şi pe cel din urmă prooroc, in sfarşit „au terminat cu Dumnezeu”, iată că invie Ilie…
  Iudeii işi dau seama de nebunia protivniciei lor şi de inşelarea Antihristului şi, cu infricoşare şi cutremur mare, se intorc şi primesc pe Iisus Hristos-Dumnezeu, după cum mărturiseşte despre ei Scriptura.
  Proorocul mincinos, Antihristul, prin duhul său necurat cu care lucră şi se ţine, răscoală pe toţi impăraţii lumii să-i adune la războiul zilei celei mari a lui Dumnezeu7, in valea lui Iosafat8, la cel de pe urmă război şi la cea mai mare vărsare de sange de pe pămant.

  SFANTA CRUCE PE CER

  Luminată in slavă, mai strălucitoare ca soarele, căreia incă i-au stat oamenii impotrivă1 şi au injurat-o, se va arăta, in ciuda tuturor vrăjmaşilor ei, semn slăvit de biruinţă a binelui asupra răului. Atunci, in zilele acelea infricoşate, pe pămant şi in tot trupul, insuşi Dumnezeu-Cuvantul vine să cheme pe oameni, pentru cea din urmă oară, insă nu la pocăinţă, ci la judecată. Atunci Dumnezeu şi iconomia mantuirii nu mai e pe crezute, ci pe văzute.
  Iar pe Antihrist, in care lucra toată puterea Satanei:

  2 Tesaloniceni 2:
  8. Domnul il va ucide cu suflarea gurii Sale. şi-l va nimici cu strălucirea venirii Sale.

  Daniil 12:
  12. Fericit va fi cel ce va aştepta şi va ajunge la 1335 de zile.

  E ziua Domnului cea mare şi iniricoşată, zi de fericire pentru cei chemaţi, aleşi şi credincioşi2, zi de bucurie negrăită, ziua intoarcerii Acasă, in ţara de obarşie’ şi capătul plangerii. Zi de fericire, văzand izbanda răbdării, văzand invierea cea de obşte, văzand moştenirea cea gătită de la intemeierea lumii celor ee-L iubesc pe Dumnezeu şi au rămas in dragostea Lui pană in sfarşit. Şi taine intre taine, numai de Dumnezeu ştiute, atunci se vor vedea.
  Ceilalţi insă, vor sta să-şi dea sufletul de groază şi de aşteptarea celor pornite să vie peste lume. căci Tăriile Cerului vor fi zguduite. Atunci vedea-vor pe Cel ce L-au răstignit, venind pe nori, cu putere şi cu mărire multă; pe Cel ce este dragostea noastră, care nouă ne imprăştie frica, dar groaza groazelor pentru cei ce L-au prigonit şi L-au răstignit pentru iubirea Sa de oameni şi trebuind să-şi capete plată veşnică după faptele lor.
  Şi va fi judecata, căci fărădelegile au adus potopul şi fărădelegile strigă şi grăbesc judecata.
  Drept aceea, văzand că s-a luat pacea de pe pămant, dar timpul incă nu ni s-a luat, cu glasul lui Dumnezeu chemăm pe toţi oamenii de pretutindeni să se pocăiască, pentru că a hotărat o zi in care va să judece lumea! Iar ziua aceea poate fi oricand.
  Iată mai pe inţeles graiul rugăciunii Mantuitorului, pentru creştinătatea de peste veacuri şi de peste tot pămantul, prinsă pe cat s-a putut, in sunetul acestor şapte surle…
  Iar despre Antihrist se mai poate scrie şi altfel… ”

  Apreciază

 7. Veaceslav said, on august 2, 2010 at 8:28 pm

  @saccsiv
  Frate uite ce articol am gasit referitor la prima cupa din Apocalipsa pe situl:
  http://3rm.info/publications/4431-o-vtoroj-chashe-gneva-bozhiya.html

  „Despre prima Cupa a mâniei Lui Dumnezeu a fost deja scris de mai multe ori – este boala Morgellons – incurabilă, oribila, cauzeaza suferinţa insuportabila la oameni: „Şi s-a dus cel dintâi şi a vărsat cupa lui pe pământ. Şi o bubă rea şi ucigătoare s-a ivit pe oamenii care aveau semnul fiarei şi care se închinau chipului fiarei.”(Apoc.16:2).

  Unii sceptici se îndoiesc, că această boală ar fi aceea despre care se vorbeste in profetia despre prima cupa, deoarece nu cred că apostatii au luat deja semnul fiarei şi se închina lui. Şi această lipsă de încredere, se datoreaza în principal faptului, că credeau interpretarea inselatoare a Apocalipsei că mai intii se va instaura fiara – antihristul, iar apoi el va cere oamenilor o negarea publica a lui Hristos şi va pune acest lucru pe frunte sau pe mana dreapta, pecetea cu trei de sase. Din păcate, si clerul ortodox a contribuit in cea mai mare parte la răspândirea acestei confuzii în rândul credincioşilor, şi doar o mică parte din ei nu binecuvântau să primim numerele personale şi documentele electronice.”

  Apreciază

  • nea Anderthal said, on august 3, 2010 at 3:57 am

   @Veaceslav
   Mai traduce si tu ce scriu „ciolovecii” de la Est despre ce se intimpla.Noi nu „gavarim” limba lor iar cei ca tine ar putea sa ne traduca si ce spun blogg’urile si presa lor.
   ps:am auzit ca in Rusia au inceput „sa dispara” calugarii din manastiri…o fi adevarat?

   Apreciază

   • Veaceslav said, on august 3, 2010 at 5:34 am

    @nea Anderthal,
    Foarte adevarat referitor la calugari, spre exemplu la o manastire de calugarite (nu stiu exact, mi se pare ca Pociaev) cateva maicaute au disparut de la manastire (si erau cele mai cu har, printe care o maicauta foarte cunoscuta). Ultimii sfinti rusi nu binecuvantau sa ia lumea noile acte (fara de cip insa cu 666) si mai ales nici pe cele biometrice sau electronice, ziceau ca cine le ia, pierde harul, cu parere de rau aproape toti preotii si multi calugari le iau iar prin asta se dezic de Hristos. Mai ziceau ca aproape toti preotii o sa-l primeasca pe antihrist. Acum la moment adevaratii preoti sunt practic inlaturati, un exemplu este ca unui preut i-a fost interzis sa predice ceva de la sine.
    Acum il inteleg pe parintele Iustin, de ce e atat de strict fata de actele cu cipuri, pai are dreptate, iar noi pacatosii am incercat cu mintea noastra sa-l judecam! Doamne Iarta-ne! Fratilor mai stiati ca codul de bare nu este pur si simplu un cod care contine 666 ci mai ales este un semn satanic care se foloseste in magie si are o putere diavoleasca afecatandune pe fiecare din noi, cei care cumparam produse cu cod de bare. Noi deja ne inchinam fiarei!
    NU LUATI ACTE BIOMETRICE!

    Apreciază

   • ioana said, on august 3, 2010 at 12:20 pm

    Veaceslav,
    In lavra Poceaev, sunt calugari, nu maicute.
    Nu trebuie sa luam actele biometrice, evident.
    Si nu trebuie sa ne rusinam sau sa ne temem de aceasta atitudine a noastra.
    Dar daca imi spune cineva ca ma inchin fiarei pt ca mananc orez pe care e scris codul de bare, nu mai cred. Sa nu mai pun nici ulei in candela, ca are cod de bare pe el ???
    Cred ca strecuram tantarul si inghitim camila.

    Apreciază

   • Veaceslav said, on august 3, 2010 at 1:00 pm

    @ioana,
    Sfintii din Russia ziceau sa nu cumparam aceste produse caci sunt marcate cu semnul fiarei, spunea ca chiar daca cineva totusi le cumpara pai atunci sa rupa emblema cu codul de bare si sa faca cruce deasupra produsului.
    Nu eu am spuso ci un om cu viata sfanta care a facut o gramada de minuni!\
    Soro, esti tu oare mai aproape de Dumnezeu decat acesti sfinti (caci mai multi spun asta)?
    Iertare!

    Apreciază

   • Ciprian said, on august 3, 2010 at 2:29 pm

    Imi puneam intrebarea la Sfantul Maslu sunt aproape toate sticlele cu ulei, pungile cu faina cu cod de bare care stim ca are numarul celui rau, se mai sfintesc oare acele produse cu acea eticheta pe ele? Ar fi de folos sa se dea acele etichete jos inainte de a fi aduse.

    Exista chiar si o legatura demonstrata de studiile lui Masaru Emoto care prin etichetarea a unui vas cu apa transmitea o anumita stare apei din vasul respectiv, daca mai adaugam faptul ca prin ingurgitare noi luam continutul respectiv asupra noastra veti intelege de ce e asa important pentru sistem ca totul sa aiba cod de bare si sa dispara culturile traditionale, pietele etc…

    Nu degeaba si Parintele Arsenie Boca ne invata sa facem semnul Sfintei Cruci deasupra a ceea ce mancam sau bem.

    Doamne Ajuta!

    Apreciază

   • G-man said, on august 3, 2010 at 4:26 pm

    Veaceslav ca diavolul se face stapan acolo unde nu e , asta nu il face cu adevarat stapan. eu daca vin cu niste prieteni in fata curtii tale si le zic ca e a mea ..ei poate sa creada sau nu ..adevarul e ca nu e a mea.
    final . eu nu ma inchin fiarei. in acelasi timp orce pacat poate fi considerat o inchinare fiarei.
    dar inchinarea propizisa de care se vorbeste .. vine dupa o lepadare clara de Hrisos.sa nu fie !
    si codurile de bare au aparut acu 35 de ani .. ce facem inseamna ca ne-am nascut vanduti.stampilati,,??
    Domnul si Dumnezeul meu este IISUS HRISTOS .

    Apreciază

   • ioana said, on august 3, 2010 at 6:48 pm

    veaceslav,
    intrebarea dvs este retorica?
    Cum sa fiu eu mai mare decat sfititii parinti si sfintii despre care vorbiti?
    Atat cat pot, traiesc cu constiinta ca sunt in fata lui Dumnezeu si ca merg pe cale, lucrez, mananc, etc incerc sa ma rog. Deasemeni, cand stau la masa. In nici un caz nu mananc ceva daca nu fac semnul crucii peste acel aliment, indiferent unde sunt, chiar daca risc sa smintesc pe cineva. Daca nu pot face asta, nu mananc. Consider ca acest lucru il facem noi toti, crestinii ortodocsi. De aceea si cred ca nu ma inchin diavolului cand consum aceste alimente.
    Nu cred ca Duhul Sfant se impiedica de eticheta de pe sticla de ulei si nu il sfinteste din cauza etichetei. Altfel ar insemna ca preotii ne ung cu ulei…
    Ganditi-va bine, Sf.Maslu este Taina, nu e de glumit cu asta.

    G-man a „punctat” foarte bine cand a spus ca ne inchinam diavolului cand pacatuim. Cu asta sunt de acord – in momentul in care am pacatuit chiar si cu gandul, m-am despartit de Dumnezeu, nu cand mananc.

    Saccsiv, iertare! am deviat discutia de la subiectul articolului.

    Apreciază

   • Veaceslav said, on august 3, 2010 at 8:16 pm

    @ioana,
    Eu nu am zis ca nu se sfinteste uleiul, a fost o intrebare a lui Ciprian, eu zic ca se sfinteste, altceva am zis ceea ce spun sfintii, ca nu e Harul Lui Dumnezeu. Nu poate fi har acolo unde e semnul fiarei! Nu cautati sa va indreptatiti, caci vinovati suntem toti. Zici ca nu pacatuiesti atunci cand cumperi produse cu semnul fiarei? Ioana te rog frumos sa te gandesti mai profund la asta. Doar stii ca acest cod de bare cu 666 face parte din planul antihristic. Pacatuim chiar si acum cand stam in fata fiarei (a computerului).
    Iertare

    Apreciază

   • G-man said, on august 3, 2010 at 9:44 pm

    @Veaceslav
    daca continuii sa gandesti asa o sa pleci dupa tera in curand pentru ca unde intorci capu e stampilat si marcat de diavol.
    sa ii lasam pe cei mari sa talcuiasca apocalipsa .. daca ai citate da-ne citate din sfinti . nu mai interpreta dupa capu tau.
    Parintele Iustin e indreptatit sa interpreteze si trebuie cum a spus sa ne ferim de documentele biometrice. acolo ai ampreta fetei e altceva si iti pui semnatura.

    dar daca o luam ca unde e un numar e diavolu e grav …
    pe scara blocului scrie 666 o sar nu mai merg pe ea?
    pe autobuz a scris unu cu marcar 666 ..gata e autobuzu diavolului …
    tara o vinde maine poimane base lui lucifer ..uite asa face el contract apare la tv si zice ca a vandut tara lui lucifer ..ce facem?…… ne sinucidem ,,, disperam ?
    nu nu ne intereseaza asta facem .. nu trebuie sa luam in seama tot ce face diavolul .. el se fac estapan acolo unde nu e

    inca odata daca ai citate posteazale si lasa interpretarile personale ..ca poti face pacate mai mari ducand lumea la deznadejde si o sa ai marea surpiza sa nu accepti nici un act si sa ajungi tot in iad .. si o sa te miri ..de ce? pai din cauza ta au murit niste oameni de deznadejde o sa auzi raspunsu …
    nu te supara e o poveste fictiva dar dura ca sa iti dai seama ce faci aici

    Apreciază

   • G-man said, on august 3, 2010 at 9:55 pm

    iar crestinii stiu ca trebuie sa faci cruce peste mancare dar asta cu rupi eticheta si faci cruce ,,suna …rau sa nu zic altfel .. pai e ca aia cu” iau cipu si fac cruce pe el cu rosu ”
    cu lucrurile diavolesti nu te legi deloc la cap .. dar ATENTIE cu lucrurile diavolesti cu adevarat diavolesti ..
    nu branza de la oaie care a luat-o un cretin si a pus tipla iar pe tipla scrie ca e a diavolului pai aia e o minciuna cat casa … nu e alui poate sa puna 666 si cu litere de o scioapa ..
    vedeti ca exita riscul de inselare in sensul asta tot inselare diavoleasca e .. sa scuipi si sa arunci lucrurile Domnului create de El oaia vaca ..etc si sa zici ca sunt diavolesti ..
    MARE ATENTIE!

    Apreciază

   • G-man said, on august 3, 2010 at 10:12 pm

    @Veaceslav
    si inca ceva crezi ca nu asistam la caderi ale crestinilor suficiente .. pai nu vedem noi ca inca tinem calea lui HRISTOS .. dar sunt care cad cu miile ..
    secte.. yoga.. zamolxe… extraterestrii … reptilieni … astea cresc zi de zi si sunt mai periculoase ca un numar ..
    se stie ca vine lepadarea de credinta ..si e vorba de lepadarea noastra a ortodocsilor care se luceaza azi ..
    lepadare ca oamenii incep sa ii dea dreptate lui corut .. si sa creada cai verzi pe pereti aia e lepadare .. nu ca imi face mie cineva cadou o ciocolata si scrie pe ea 666 cu invizibil si gata mam lepadat .. e o prostie …
    cei ce cred in IISUS HRISTOS raman ca un nucleu nevazut de credinta.
    si noi o sa fim fortati .. ori de imprejurari (foame .. situatie sociala . familie ori de o forta de conducere .. ori ambele … dar nu asa .. ca sa zici apoi la judecata ca a fost o nedreptate..

    ps: nu ma mai face sa ma cert si cu tine ca imi pastrez nervii pentru aia deviati de la credinta 🙂

    Apreciază

   • Veaceslav said, on august 4, 2010 at 7:55 am

    @G-man,
    Imi primul rand nu interpreztez nimic de la mine si acestea nu sunt parerile mele. Parerea referitor la produsele cu 666 am luato dintr-un documentar despre un sfant rus la care lucrez acum si o sa-l vedeti cei care doriti. Alta parere, cu cea a apocalipsei am luato de pe un site crestin ortodox.
    In al doilea rand nu judeci corect. As vrea sa-ti aduc un exemplu din sec IV:
    „Împăratul roman Iulian Apostatul, în prima săptămână a postului mare, a poruncit ca toate alimentele din piaţă să fie stropite cu sânge de la jertfele idoleşti. Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron s‑a arătat în vedenie episcopului cetăţii, spunându‑i să îi înveţe pe creştini să nu guste din alimentele spurcate, ci, în loc, să prepare colivă.”
    Nu zic ca acest caz este intocmai ca cel cu produsele cu codul de bare ci se aseamana. La fel si produsele acestea in ziua de azi sunt marcate cu semnul diavolului. Iar fiecare crestin adevarat stie foarte bine ca aceste produse sunt marcate cu semnul fiarei!!! deci se face totul deschis si de bunavoie, iar noi cumparam aceste produse, inclusiv si eu!
    Totusi aceasta inca nu inseamna lepadarea totala de Hristos ci este un pacat destul de mare. Noi trebuie sa realizam faptul ca noi credinciosii contriubuim la realizarea planului antihristic, luand aceste lucruri care nu sunt doar lumesti ci mai mult diavolesti!
    Eu nu vreau sa provoc deznadajduire! Doamne fereste asa ceva!
    Din contra vreau sa va atentionez ca facem un lucru ce nu este binecuvantat de Dumnezeu!
    Pentru ca noi sa realizam ca deja facem un pacat si cat de grav mai ales sunt actele biometrice. Acesti sfinti spuneau ca cine va lua chiar si documentele cele noi nebiometrice (din rusia, care au 666 pe ele) deja se afla cu un picior in iad.
    Iarta-ma G-man nu vreau sa tulbur pe nimeni nici sa ma cert cu tine!
    Doamne ajuta!

    Apreciază

   • G-man said, on august 4, 2010 at 9:00 am

    cum sunt documentele alea rusesti fara cip dar cu 666 ? sunt ca ale noastre? da o poza

    Apreciază

   • Veaceslav said, on august 4, 2010 at 11:35 am

    @G-man,
    Sper cu ajutorul Lui Dumnezeu sa traduc documentarele celea si veti primi mutle raspunsuri. Uite aici http://pravoslavie.ws/library/pasport.htm

    Apreciază

   • ioana said, on august 4, 2010 at 2:45 pm

    Veaceslav,
    Acum cand stau in fata calculatorului, sunt sub ascultare, asa ca nu pacatuiesc. Cum am mai spus, duhovnicul m-a sfatuit sa citesc blogul lui saccsiv.

    Nu cred ca pacatuiesc atunci cand cumpar si consum (folosesc) produsele etichetate, si pentru motivul ca nu am simtit niciodata nevoia in atatia ani sa spovedesc acest lucru.
    Sa presupunem ca efortul meu de a trai astfel incat sa nu il supar pe Dumnezeu nu este suficient, ca mintea si inima mea nu sunt niste „receptoare” ale voii lui Dumnezeu, si eu ma insel. Este f. posibil. Dar Dumnezeu, care este atat de atent cu fiecare dintre noi, care „nu are pe nimeni de pierdut”, nu mi-ar fi dat un semn? Vreau sa zic, nu m-ar fi atentionat prin duhovnic…sau oricum altcumva?

    Apreciază

   • Ciprian said, on august 4, 2010 at 7:36 pm

    Tind sa cred ca mancarea de la oras e cu problema, cea cu cod de bare, de altfel se spune despre asta si in profetia lui Mitar Tarabic, prea se leaga lucrurile. Cand am citit acesta profetie o parte din lucruri erau neclare dar acum mai sunt doar cateva sa se implineasca. Sa dea Domnul sa nu fie… dar se suprapune si cu ce spun Sfintii Parinti din Rarau legat de orase… Se poate ca astia sa ne otraveasca prin mancare si lipsa postului. Semnul crucii deasupra mancarii si nadejdea la Dumnezeu. Doamne Ajuta!

    Apreciază

 8. Catalin Kirk said, on august 2, 2010 at 10:21 pm

  Foarte bun articol, foarte documentat. Traducerea este greoaie dar e totusi prea buna ca sa fie de la Google, tocmai ce am bagat linkul in Translate Russian-Romanian si am vazut ce prost traduce, si in general la limba romana e praf.

  Apreciază

 9. Veaceslav said, on august 3, 2010 at 7:38 am

  http://postsovet.ru/blog/russia/3965.html
  Planificate de deversare de petrol din Golful Mexic
  Există o mulţime de dovezi care indică faptul că acest eveniment a fost planificat.
  In primul rand sunt inregistrate vanzari masive de acţiuni cu o saptamana inainte de eveniment. După cum s-a stabilit recent, „Goldman Sachs a vândut 44% din acţiunile sale BP (250 milioane dolari) în doar o săptămână înainte de accident şi inaintea deversarii de petrol. Volumul de vânzări a acestor acţiuni BP a fost de aproape două ori mai mare decât vânzarea de acţiuni, decat vanzarea actiunilor oricaror altor companii care, facute de Goldman Sachs, în această perioadă. Potrivit raportarelor obligatorie, „Goldman Sachs a vândut pentru primul trimestru al anului 2010, 4680822 actiuni ale BP. În cazul în care Goldman ar fi vandut aceste acţiuni astazi, ele ar pierde 36% din valoarea lor, sau 96 milioane de dolari.
  Alte companii de gestionare au vândut, de asemenea, pachete mari de actiuni ale BP în primul trimestru. «Wachovia», care este deţinută de «Wells Fargo», a vândut 2667419 actiuni; Swiss Bank «UBS» a vândut 2125566 actiuni.
  Aici, este interesant faptul ca ultimele două companii au fuzionat acţiunile BP practic „la zero, vanzand 98% şi 97% din suma totală disponibilă a acţiunilor BP, respectiv. În timp ce Goldman Sachs a vândut doar 44% din acţiunile sale BP. Unii cred că nu au vândut totul pentru că o cantitate atat de mare nu poate fi vânduta fără a trezi suspiciuni, altii considera ca Goldman Sachs nu a fost increzuta in fiabilitatea informaţiilor primite. Cu toate acestea, este destul de clar că „Goldman Sachs a primit informaţii prea târziu – si a început vanzarile masive de actiuni cu putin mai mult de o săptămână înainte de accident.
  Peter Sutherland, un membru influent globalist membru al Comisiei Trilaterale şi a Grupului Bilderberg, chiar înainte de eveniment a ocupat poziţii înalte în ambele structuri «Goldman Sachs» si BP, iar directorul executiv Tony Hayward, a vandut prudent cele mai multe dintre acţiunile sale BP cu câteva săptămâni înainte a deversareii de petrol.
  În al doilea rând, «Halliburton» (a doua cea mai mare companie de petrol din lume strans legata de familia Bush si Cheney) care a fost responsabil pentru deservirea platformei petroliere, la care a avut loc o catastrofă, a cumparat compania «Boots si Coots», care este specializata in stingerea incendiilor de petrol, cu doar câteva zile înainte de incident.
  «Halliburton», de asemenea, a participat la operaţiunea de cimentare a platformei cu doar 20 de ore înainte ca sa fie in flăcări. În final, BP a angajat Boots si Coots pentru lucrări de orpire a deversarii de petrol …
  În al treilea rând, în ziua exploziei Paza de Coastă US a raportat prima explozie cu trei ore înainte ca platforma sa ia foc. Mai tarziu, ei au negat mesajul lor iniţial, argumentând că acest lucru sa datorat „unui eşec a computerului a afişarii orei în momentul accidentului” şi că o astfel de explozie, de fapt, nu a avut loc niciodată, ducand informaţiile la versiunea oficială a evenimentelor.
  În al patrulea rând, ciudat este faptul că tacticile folosite în încercarea de a închide gaura, este o tehnologie care până atunci fuseseră utilizate fără succes în Golful Mexic, la o scurgere, mai mica în 1979.

  Apreciază

 10. floarea said, on august 4, 2010 at 1:52 pm

  Veaceslav a spus :

  „Noi trebuie sa realizam faptul ca noi credinciosii contriubuim la realizarea planului antihristic, luand aceste lucruri care nu sunt doar lumesti ci mai mult diavolesti!”

  Eu cred ca nu este departe de adevar, desigur nu trebuie sa cadem in deznadejde, dar e bine sa fim constienti si sa schimbam atat cat se poate obiceiul de a consuma orice ne vand „ei”.
  Nu mi se pare normal ca am ajuns sa ne hranim doar cu alimente ambalate ( cunosc oameni care evita sa cumpere ceva de la tarani, deoarece le este greata, in schimb nu isi pun intrebarea cum se lucreaza in fabrici si ce poate sa contina un anumit produs, ca poate fi nociv sau chiar spurcat ) Cu ce e mai curat un iaurt facut in fabrica si pasteurizat, decat smantana pe care o gasesti la ciobanii sibieni ?( sunt destule magazine cu astfel de produse si in bucuresti)
  Mie imi creste inima cand intru intr-un astfel de magazin si vad icoanele de pe perete. Noi ne-am indepartat enorm de modul de viata al bunicilor nostri, care in gospodariile lor taranesti , isi asigurau singuri totul, pana si hainele si tesaturile. Nu mai vorbesc de mancare.
  Dar azi am ajuns pe la orase sa nu mai stim sa facem o prajitura, o ciorba sau taitei de casa – totul totul ni se serveste gata preparat, asa ca femeile au devenit un fel de caricaturi, ma iertati ca poate e dur ceea ce spun, dar decat sa puna mana la gatit, mai bine umbla cu unghiile vopsite ca sa sminteasca barbatii. Sau oricum, e preferabil a sta 10 ore cu fundul pe scaun intr-un birou, decat a ne indeletnici cu munca in gospodarie. din cauza slavei desarte

  Dar sa revin : e greu sa evitam absolut toate produsele alimentare industriale , dar macar sa incercam , iar acolo unde exista alternativa sa nu ezitam sa le inlocuim cu produse simple, traditionale romanesti.
  E greu, dar nu imposibil

  Apreciază

  • Veaceslav said, on august 4, 2010 at 2:35 pm

   @floarea,
   Ai dreptate cand spui ca mancarea este spurcata. Cunosc o femeie de aici din Chisinau, care nu are nici-un document de tip nou si este foarte credincioasa (o adevarata crestina de la fapte pana la infatisare, vaduva). Mi-a spus sa fiu atent la orice mancare caci aproapre totul este spurcat, de exemplu zice ca in zahar este praf de oase (multi il folosesc in post, eu recomand mierea de albine de la tarani), painea este facuta din drojdie spurcata (drojida avand in compozitia sa o multime de lucruri spurcate). Ultima data m-a servit cu o coliva sfintita pregatita cu miere de albine si mi s-a parut extraordinar de buna. Dumneaei mananca foarte putin, posteste mult (carne nu mananca deloc) si numai mancare de la tarani.
   Fratilor trebuie sa fim foarte atenti, vrajmasul lucreaza pe toate fronturile. Nu uitati toti diavolii au iesit pe pamant.
   Iertare si Doamne Ajuta!

   Apreciază

   • ioana said, on august 4, 2010 at 3:07 pm

    floarea,
    Veaceslav,
    eu nu mananc carne de multi ani, nu consum decat sambata si duminica lactate si oua (unul sau doua), foarte rar peste, nu consum dulciuri, nu beau sucuri, apa o beau de la tara…Imi pare rau ca nu pot sa imi cultiv orezul si cafeaua pe care le folosesc. Nu am nici fabrica de ulei…Ar fi o idee sa renunt si la zahar, desi nu imi place mierea…
    Credeti ca asta ma sfinteste?
    Nu sunt cu nimic mai buna decat cei din familia mea sau decat cei din Biserica.
    Mare atentie!!! Nu a manca sau a nu manca ne duce in imparatia cerurilor!
    Iertati-ma!

    Apreciază

   • Ciprian said, on august 4, 2010 at 7:41 pm

    @ioana
    Cel mai mare ajutor pe care l-am primit a fost renuntarea la televizor. Mierea de albine este de atatea soiuri ca nu are cum sa nu iti placa macar unul. Cafeaua este otrava. Zaharul la fel. Nu a manca sau nu duce in imparatia cerurilor, dar ce mananci iti perverteste gandirea sau nu, te impinge spre pacat sau nu… Doamne Ajuta!

    Apreciază

   • ioana said, on august 5, 2010 at 7:53 am

    Ciprian,
    pt ca spuneti dvs, si Veaceslav, voi renunta la zahar (cel pe care il pun in cafea, ca altul nu consum). O voi bea neindulcita.
    Impreuna cu duhovnicul meu, am hotarat ca in cazul meu, cafeaua este daca nu un medicament, cel putin aliment. Am stabilit aceasta in functie de grupa sanguina, tensiunea arteriala,regimul alimentar,programul de somn,etc…
    Din cate stiu, in muntele sfant s-a baut cafea intotdeauna.
    Cu mierea nu cred ca am sa ma impac vreodata 😦

    Sunt multi ani de cand nu am televizor in casa – multumesc lui Dumnezeu, nimeni din familie nu ii simte lipsa !

    Apreciază

   • Ciprian said, on august 5, 2010 at 11:30 am

    Ioana, nu eu spun ci eu doar am transmis ce am citit. Uite: http://codexalimentarius.info/?p=460 Si mai gasesti acolo si alte „bucurii”

    Apreciază

   • ioana said, on august 6, 2010 at 12:16 pm

    ciprian,
    🙂 multumesc!
    Dimineata am baut cafeaua neindulcita. Sper sa nu ma convingeti sa renunt si la cafea…
    Printre alte calificari, o am si pe aceea de laborant chimic (nu in chimie alimentara am lucrat, dar pe aproape).
    Am monopolizat discutia si am deviat rau de la subiectul articolului.
    Acum, important este sa ne rugam pt insanatosirea gazdei noastre de pe acest blog.
    Spor la rugaciune!

    Apreciază

 11. G-man said, on august 4, 2010 at 3:04 pm

  Veaceslav iti urez sa ai mintea luminata de Dumnezeu cand lucrezi la acel documentar. si sa iei in seama si sfaturile din citatul urmator:

  ” „Si a zis sarpele catre femeie :” Dumnezeu a zis el oare sa nu mancati roade din orce pom din rai?.”Iar femeia a zis catre sarpe : „Roade din pomii Raiului putem sa mancam ; numai din rodul pomului celui din mijlocul raiului ne-a zis Dumnezeu :” Sa nu mancati din el , nici sa va atingeti de el, ca sa nu muriti „. Deoarece ai auzit ca sarpele era mai viclean decat toate animalele, vezi-i si aici viclenia. Se preface ca spune cuvintele lui Dumnezeu , dar intretese propiile curse. Caci desi Dumnezeu a zis:”Din toti pomii din rai poti sa mananci . Iar din pomul cunostintei binelui si raului sa nu mananci , caci in ziua in care vei manca din el , vei muri negresit!” , sarpele , ca si cum ar intreba-o pe femeie , desi Dumnezeu a zis :”Din toti pomii din rai poti sa mananci , dar dintr-un singur pom sa nu manaci „, a strecurat totusi minciuna zicand :”din niciun pom sa nu mananci”, cu tote ca Dumnezeu a poruncit ca numai din pomul cunostintei binelui si raului sa nu se guste. Nu e nici o mirare ca a resurs el la aceasta in selaciune, fiindca cei ce cauta sa nimiceasca pe cineva au obiceiul sa insele. Prin urmare nu e fara talc intrebarea sarpelui. Dar ca sa-ti dai seama ca in porunca n-a putut exista nicio viclenie, femeia i-a raspuns si a zis:” Roade din pomii raiului putem sa mancam , numai din rodul pomului celui din mijlocul raiului ne-a zis Dumnezeu :” Sa nu mancati din el, nici sa nu va atingeti de el ca sa nu muriti”. Prin urmare in porunca nu se ascunde nici un viciu , in schimb in felul in care i se relateaza , da.Intra-devar, cate nu ne invata lectura de fata! INVATAM CA NU TREBUIE SA ADAUGAM NIMIC PORUNCII, NICI CHIAR CA MASURA DE PREVEDERE. Caci fie ca adaugi fie ca sustragi ceva , in amandoua cazurile falsifici porunca. Caci fie ca trebuie pastrata forma curata si simpla a poruncii , fie ca va trebuii sa faci rost de martori , foarte adesea martorul in timp ce adauga de la sine ceva la expunerea faptelor , micsoreaza intreaga crezare a marturiei prin minciuna. Prin urmare , nu trebuie adaugat nimic , nici chiar de pare bun. Si in cazul de fata , ce neajuns are la prima vedere faptul ca femeia a adaugat :” Si sa nu va atingeti de el !”? caci Dumnezeu nu spusese ” sa nu va atingeti ” , ci ” sa nu mancati „- totusi de aici rezida inceputul alunecarii . Caci ceea ce a facut adaosul , fie ca l-a adaugat in chip inutil, fie ca scotand din el ceva in mod intentionat , dat sa se inteleaga despre porunca lui Dumnezeu ca e incompleta. Asadar randurile prezentei lecturi ne invata ca nu trebuie nici sa inlaturam ceva din poruncile dumnezeiesti , nici sa le adaugam ceva. Caci daca evanghelistul Ioan asa a judecat despre scierile sale , cand zice :” De va mai adauga cineva ceva la ele , Dumnezeu va trimite asupra lui pedepsele care sunt scrise in cartea aceasta; iar de va scoate cineva din cuvintele cartii acestei proorocii , Dumnezeu va scoate partea lui din pomul vietii”(Apoc.22,18-19), cu atat mai mult nimic nu trebuie inlaturat din poruncile dumnezeiesti . prin urmare de aici a inceput prima calcare a poruncii. Si foarte multi socot ca vina aceasta a fost nu a femeii , ci a lui Adam ; caci asa a zis Adam femeii ,- intrucat voia sa o faca mai atenta – incat , a adaugat ca Dumnezeu a poruncit ” nici sa va atingeti de el”.
  Sfantul Ambrozie al Milanului.

  Apreciază

  • Veaceslav said, on august 4, 2010 at 8:18 pm

   @G-man
   Multumesc pentru sfat frate, nu voi adauga de la mine nimic.
   Doamne ajuta!

   Apreciază

 12. floarea said, on august 5, 2010 at 1:01 pm

  ioana,
  departe de mine intentia de a va da sfaturi cum se intra in imparatia cerurilor.
  De altfel, nici nu ma adresam celor ca dvs., snt sigura ca nu vi se potriveste portretul femeii moderne pe care l-am schitat mai sus.

  Eu vroiam sa atrag atentia asupra unor aspecte mai lumesti, dar deloc neglijabile. Iata, cel economic :
  se stie ca 80 % din mancarea consumata in Romania, este importata
  Daca

  populatia urbana a Romaniei este in jur de 10 mil locuitori. iar fiecare dintre acestia consuma produse alimentare sa spunem de 100 euro/luna ( legume, fructe, lactate, carne, ulei, dulciuri),
  inseamna 1 MILIARD DE EURO/luna. Bani pe care ii cheltuie romanii oraseni pe mancare.
  Din acestia, 80% adica 800 milioane de euro, se duc in buzunarele strainilor! si nu a micilor fermieri straini, ci a marilor concernuri alimentare mondiale. Anual, suma se ridica la 9,6 miliarde de euro ! BANI CARE IN LOC SA AJUNGA LA EI, AR PUTEA SA RAMANA IN TARA, adica n-am mai fi ajuns datori vanduti.

  Cat este datoria Romaniei catre FMI? 80 de miliarde de euro?

  O sa spuneti ca asta nu prea conteaza si sa ne vedem fiecare de mantuire….

  Dar vi se pare normal ca unii romani n-au o coaja de paine, ca taranii nostri devin tot mai saraci, in timp ce noi, orasenii , chiar si saraci fiind, cumparam orice de la straini.?
  Mie nu!
  Nu doresc ca din banii platiti de mine, sa se finanteze campanii pro homosexualitate sau sa se faca alte cercetari in domeniul plantelor modificate genetic.

  Doamne ajuta!

  Apreciază

 13. floarea said, on august 5, 2010 at 1:10 pm

  inca o data , din considerente economice, dar nu numai!, repet :

  – e greu sa evitam absolut toate produsele alimentare industriale , dar macar sa incercam , iar acolo unde exista alternativa sa nu ezitam sa le inlocuim cu produse simple, traditionale romanesti. SA EVITAM ALIMENTELE STRAINE!

  E greu, dar nu imposibil

  Nu ca asta ne-ar duce in rai automat, dar e mai bine si pentru noi, si pentru cei din jurul nostru.

  Apreciază

  • fanu said, on august 5, 2010 at 2:08 pm

   deloc chiar. cine are bunei la tara poate afla produsele de baza. la buneii mei inca se face agricultura curata. tot ce mananc este din curtea si din gradina bunicilor, doar painea o cumpar de la piata si NU de la market, iar apa doar de la izvor…

   Apreciază

 14. G-man said, on august 5, 2010 at 3:23 pm

  f sanatos si f bun punct de vedere floarea.de ioana stiu demult ca traieste mai drept ca multi ..
  fanu , bune mancarurile sanatoase dar mult mai de pret sunt bunicii tai , pretuieste-i si ajuta-i cu tot ce poti si fii alatauri de ei cat ii ai langa tine.
  sanatate si ajutor de la Domnul pentru toti dreptii Lui si cei ce se silesc pe calea Lui !

  ps: pt ca eu sunt mai iute in cuvinte cand ma supar , simnt nevoia sa compesez tot prin cuvinte si dragostea ce o simt fata de voi .. sa nu va suparati sau sa va luati nasu la purtare.. eu v-am mai zis sunt tot la prima treapta..dar cu ajutorul Domnului ne-om intalni in rai.

  Apreciază

 15. fanu said, on august 5, 2010 at 4:39 pm

  Doamne ce ziceţi de ştirea asta, citţi printre rânduri acolo se vede cum deja smintiţii ăştia vor carne de animale clonate…

  http://www.antena3.ro/externe/scandal-in-marea-britanie-dupa-ce-supermarketurile-au-vandut-carne-de-la-vaci-clonate_104888.html

  Apreciază

 16. floarea said, on august 5, 2010 at 4:45 pm

  G-man,
  si eu tot la prima treapta
  Doamne ajuta in toate cele bune!

  Apreciază

  • ioana said, on august 5, 2010 at 5:37 pm

   floarea,
   te rog iarta-ma.
   Esti indreptatita sa fii suparata de ceea ce se intampla in tara asta.
   Uite, parintele meu duhovnicesc ne-a sfatuit sa nu cumparam produse McDonalds, pt ca aceia ii sponsorizeaza pe homosexuali.De aceea vrea sa urmaresc blogul lui saccsiv, sa vad ce se mai intampla prin lume – multi dintre noi nu avem televizoare, si oricum, acolo este mult neadevar.

   G-man,
   sunt si eu ca si voi, un crestin intre atatia altii…Si sincer, cred ca in Imparatie ne vom intalni toti cei care cautam sa facem voia Lui aici pe pamant!

   Apreciază

 17. G-man said, on august 5, 2010 at 6:28 pm

  saccsiv ai luat vacanta? ce se intampla ca nu ai mai scris nimic nou de 2 zile ?
  sper ca nimic grav.

  Apreciază

 18. floarea said, on august 6, 2010 at 12:28 pm

  ioana,

  nu m-ati suparat cu nimic, a fost o neintelegere din cauza exprimarii mele nu foarte limpede, fapt pt care eu cer iertare.
  Prezenta si comentariile dvs pe acest site ma bucura.
  Dumnezeu sa ne ierte si sa aiba grija de noi toti!

  Apreciază

 19. Mihaela said, on august 6, 2010 at 2:24 pm

  Articolul de fata mi-a produs tulburare pentru ca m-am simtit ispitita la talcuiri apocaliptice. Sunt constienta ca mintea mea e prea limitata ca sa dezvaluie singura ceva, iar sufletul meu prea noroios ca Dumnezeu sa se milostiveasca sa imi dezvaluie taine atat de mari. Cred ca trebuie sa avem mare grija sa nu cadem alergand dupa semne. Intr-adevar, analizand dimensiunile dezastrului, pare destul de catastrofal. Iar boala aceea de care spunea Veaceslav e suficient de bizara ca sa te puna pe ganduri. Spre exemplu, pe mine m-a facut sa imi spun ca daca asta ar fi semnul primei cupe, atunci inseamna ca pecetluirea deja s-a facut, sau a inceput sa se faca, pentru ca acolo se vorbeste despre o boala aparuta la cei care se inchinau fiarei si ii purtau pecetea. Si de aici au aparut alte dileme referitoare la tipul acelei pecetluiri care m-au dus cu gandul pana si la penticostali si „botezul” lor cu „duhul” care ii face sa „vorbeasca” in limbi… Ma abtin teribil de la genul asta de interpretari care dealtfel izvorasc din mandria mintii noastre avida de cunoastere. Cred ca trebuie sa avem mare grija sa nu il ispitim pe Dumnezeu in felul asta si sa lasam interpretarile pe seama celor imbogatiti cu har… Iar in legatura cu spurcarea produselor… Imi dau seama foarte clar ca 90% reprezinta otravuri fabricate in sistem satanic. Numai faptul ca traiesc si sunt sanatoasa este insa o dovada clara a purtarii de grija a lui Dumnezeu, pentru ca intotdeauna cand cumpar ceva din comert am incredere ca El vegheaza si ma va proteja de tot raul. Evit pe cat posibil produsele cu adevarat dubioase dar cred ca este pueril sa ne mai gandim ca putem evita pe de-a-ntregul ceea ce dracul incearca sa perverteasca. Unde este credinta, Dumnezeu purifica… Doamne, ajuta!

  Apreciază

  • Veaceslav said, on august 8, 2010 at 10:32 am

   @Mihaela,
   Ai dreptate, trebuie sa fim foarte atenti la interpretari, dar nici orbi sa fim, pecetluirea deja se infaptuieste, de bun ani, in statele unite si in europa deja multi au acceptat de buna voie implantarea cipului cu 666.
   Doamne Ajuta!

   Apreciază

 20. mareahlizeala said, on septembrie 14, 2010 at 9:39 am

  sunteti dusi cu capul, oameni buni! voi traiti in alta lume, nu intr-asta, a noastra, a tuturor! cred ca n-ar strica sa va puna cineva la munca putin, sa va iasa toate prostiile astea din cap.

  Apreciază

 21. vasilica said, on septembrie 14, 2010 at 10:35 am

  Cred ca ar fi cazul ca cei de la oras sa se mute la tara ,ca la tara este destul pamant ramas nemuncit poti sa-ti faci gradina si-ti pui toate legumele .Ca in timpurile astea de retriste legumele vor ramane ca mancare de baza un timp apoi vom trece la ceai,dupa cum spunea Parintele Cleopa …Doamne ajuta!

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: