SACCSIV – blog ortodox

Episodul Nea Sandu demonstreaza in ce hal functioneaza statul …

Posted in INUNDATII, Romania by saccsiv on iulie 12, 2010

   Citez din articolul Eroul de la Şendreni: Nea Sandu a lucrat forţat la canal, dar a venit voluntar la dig:

   Nea Sandu, un bărbat de 51 de ani, i-a propus premierului ca o parte din debitul imens al Dunării să fie deviat prin Canalul Dunăre – Marea Neagră. Reticenţi pe moment, miniştrii au anunţat câteva zile mai târziu că au făcut exact lucrul sugerat.

Ideea lui Sandu Gheorghiu a salvat Galaţiul de la inundaţii

   Sandu Gheorghiu s-a născut la Şendreni şi locuieşte acum în Braşov. Când a auzit că Siretul ameninţă localitatea sa natală, bărbatul de 51 de ani a mers să ajute la ridicarea digului pe malul râului. În tinereţe, nea Sandu a lucrat la canalul Dunăre – Marea Neagră.

   Când l-a văzut pe premierul Emil Boc, omul şi-a făcut curaj şi i-a propus varianta folosirii canalului pentru scăderea nivelul Dunării.

   „Domnu’ prim-ministru, o întrebare. Am lucrat zece ani la Canal, la Constanţa. De ce nu se dă drumul puţin la ecluze, să facă o cădere de nivel?”, a spus Sandu Gheorghiu.

   Patru zile mai târziu, ministrul Economiei anunţa că a fost deschisă ecluza de la Cernavodă. Cotele Dunării au început să scadă la Galaţi şi fluviul a putut să preia şi apele Siretului.

   „Au contribuit şi cei peste 500 de metri cubi pe secundă pe care îi degajăm pe canalul Dunăre – Marea Neagră”, a declarat Vasile Blaga, ministrul Administraţiei.

   Şi secretarul de stat în MAI Mihai Capră a declarat că informaţia bărbatului a fost utilă. „Înţeleg că cetăţeanul respectiv a lucrat acolo, cunoştea exact problema”, a declarat Mihai Capră.

   Autorităţile locale susţin că fără acest sfat, Galaţiul ar fi putut trece prin momente extrem de dificile.

   „Până la urmă salvarea Galaţiului a plecat de la Galaţi. Acel om este un erou”, a declarat Nicolae Ciumacenco, viceprimarul Galaţiului.

   Vizionati va rog si:

http://webtv.realitatea.net/actual/sandu-gheorghiu-i-a-oferit-lui-emil-boc-solutia-salvatoare

   Comentariu saccsiv:

   La tv Realitatea mai era un fragment de inregistrare, in care era intrebat nea Sandu, care crede ca era motivul pentru care autoritatile nu s-au gandit dinainte la solutia data de el. Raspunsul a fost edificator: ori nu se pricep, ori exista interese …

   De fapt, este raspunsul pentru tot ce merge prost in Romania … Si aproape toate merg prost.

   Este fabuloasa si scena: Cum statea prim ministrul si dadea la lopata … Si vine nea Sandu cu roaba. Si Boc cica: “Hai cu roaba, hai cu roaba”. Iar nea Sandu ii explica cum sta de fapt treaba.

   In cateva secunde de actiune, este demonstrat intregul dezastru in care ne aflam: un prim ministru care in loc sa stea la butoane inconjurat de specialisti care sa-i ofere solutiile optime, vine pe teren si pozeaza pentru presa in rol de hei-rupist.

   Si un nea Sandu, om simplu si saritor, care are solutia …

   E de mirare ca mai functioneaza statul asta. E un haos, e ceva ce-ti vine greu sa crezi ca se petrece aievea.

   Va dati seama ca depaseste cu mult ceea ce multi dintre noi presupuneam? Multi credeam ca chiar daca se urmaresc preponderant interesele stapanilor din vest si cele personale, totusi in structuri mai exista destui oameni ce asigura functionare statului. Nu-i asa. Acestia din urma sunt foarte putini si poate cat de curand vor fi eliminati cu totul.

   Din armata aia de functionari ce se agita cu inundatiile, nu s-a gasit unul sa stie ce stia nea Sandu? Sau poate stia, dar exista interese? Nu conteaza, e jale …

   Cititi va rog si:

Daca inundatiile au produs un asemenea dezastru in Romania, ce se va petrece dupa un mare cutremur? Dar in timpul unui razboi sau revolutii?

 

20 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. saccsiv said, on iulie 12, 2010 at 4:32 pm

    Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

    https://saccsiv.wordpress.com/about/

    Apreciază

  2. Alexandra said, on iulie 12, 2010 at 5:21 pm

    Mai fratilor nu este numai in Romania chestia asta. Personal in meseria mea, inginer proiectant de statii electrice vad ce se petrece aici in Canada. Efectiv acelasi lucru.
    Trebuie sa recunoastem ca azi fara un sistem energetic bine pus la punct ca stat esti mort. Merg pina acolo incat sa zic ca sistemul de producere si distributie al energiei electrice este precum armata unei tari, obiectiv strategic.
    Singura explicatie ca in Canada nu se petrece ceea ce se petrece azi in Romania, dezastre mari de tot, este pentru ca pina in anii 80 sistemul a fost proiectat si condus de oameni care stiau bine de tot, iar acum sistemul functioneaza in virtutea inertiei, numai ca la un moment dat se va opri, mai ales cand sunt unii care fac prostii cat casa.
    In Romania numarul lucrurilor facute foarte bine (proiectare si executie) s-a cam diluat in anii comunismului. Multe s-au facut dupa ureche la „indicatiile pretioase” iar ceea ce s-a facut bine s-a intamplat prin anii ’70, ’80 si putin dupa ’90 dupa care gata, nimic.
    Nu pentru ca tara nu ar fi avut nevoie, nu pentru ca tara nu ar fi avut specialisti ci pentru ca exista interese si incompetenta crasa. Lucru care il constat si aici.
    Sotul meu nu crede de pilda in existenta elitelor care ne vor noua raul, de altfel spune ca noi astia care credem asa ceva suferim de un fel de paranoia. El insa este ferm convins ca galeata in care suntem este cauzata de incompetenta. Si mai zice de principiul lui Peter: „Incompetenta atrage incompetenta si fiecare evolueaza in cariera pina isi atinge nivelul de incompetenta”.
    Parerea mea sincera este ca e vorba de o combinatie: elitele chiar exista si nu ne vor binele si din aceasta cauza in posturile importante de decizie sunt oameni incompetenti (adusi si incurajati) care executa orbeste niste lucruri dupa cum li se dicteaza. Elitele au enorm de castigat de pe urma incompetentei. Daca stii despre ce vorbesti in general te opui la prostiile care „vin de sus”, daca nu stii, taci si executi, iar daca esti lasat in pace sa iei decizii de capul tau sansa sa le iei pe cele bune, fiind necunoscator, e mare.
    Ce inseamna decizii bune? Eficienta, cu putini bani, in folosul oamenilor prin ridicarea nivelului de trai si automat al dezvoltarii (companiei, industriei respective, orasului) sau chiar salvare de vieti omenesti. Cine are interesul pentru asa ceva in contextul mondial actual?
    Numai noi astia de jos, nimeni altcineva.

    Va dau un simplu exemplu de ceea ce se intampla aici:
    Productia de energie a lui Ontario este comparabila cu cea a Romaniei 24000MW. Aceasta putere este asigurata in mare parte de nuclear, hidro, carbune si gaz si vreo 7% eolian, solar si biogaz care sunt la ora asta foarte incurajate sa ajunga la 10%.
    Centralele nucleare existente vor trebui inchise cam una cate una in urmatorii 20-25 ani. TOATE cele care functioneaza azi.
    O centrala nucleara necesita in trecut in jur de 15-20 ani pentru a fi construita. Azi cu toate ca beneficiem de o gramada de solutii tehnice mult mai avansate, plus computere avansate, sincera sa fiu cred ca ar luat in jur 20-25 ani (ma uit la instalatii mult mai mici si de mai putina importanta cat le ia sa le faca). Deci in mod normal ar fi trebuit sa porneasca constructiile pentru noile centrale ieri. Nu se misca nimic, absolut nimic….ce va spune asta?
    Ori nu se vrea: pentru cine? pentru ce? probabil ca se gandesc ca in curand oricum vom fi foarte putini.
    Ori e incompetenta cat China…..
    Mai fratilor oricum ar fi, eu ma pregatesc sa sting lumina….

    Apreciază

    • Alexandru said, on iulie 13, 2010 at 8:48 am

      Intrebare tare: Cum se numeste un paranoic care are dreptate?

      Apreciază

  3. Alexandra said, on iulie 12, 2010 at 5:24 pm

    erata
    „sansa sa le iei pe cele proaste” nu pe cele „bune”

    Apreciază

  4. ovidiu said, on iulie 12, 2010 at 6:17 pm

    Nea Sandu for president!!!

    Apreciază

  5. ioana said, on iulie 12, 2010 at 6:26 pm

    Alexandra,
    ma bucur ca ai spus cum e cu energia in Canada.
    In Romania, vor sa ne stinga lumina curand, curand. Imi vine sa inchid ochii (nu sa mor, ca mi-e draga viata) sa nu vad bezna care ni se pregateste.
    Cati nea’ Sandu lucreaza in compania pt care lucrez si eu, si nimeni nu ii asculta, ba ii mai si prigonesc un pic, asa, ca sa nu le para rau daca isi vor pierde locul de munca dupa 38 de ani de servici…

    Apreciază

  6. tarotoffice said, on iulie 12, 2010 at 7:59 pm

    Ce dovada mai clara trebuie , cred ca Nea Sandu ar putea rezolva in cateva luni problema inundatiilor din romania , elsingur fara o armata de consilieri si secretari si tot felul de bagatori in seama de prin ministere . Romania este un ras de tara cand vorbim de managment politic , imaginativa guvernul boc in sua , Udrea director general NASA , primul avion de hartie a 4 va fi lansat cu succes in 2020 . In ce secol romania va lasa ca specialisti sa conduca ministerele , de ce un pompier sa fie ministru la sport si un pictor ministru la finante ? E posibil ca domnul sandu sa devina pe viitor PAUL al guvernului?

    Apreciază

  7. Didi said, on iulie 13, 2010 at 11:15 am

    Uite-asa ii mai smereste Dumnezeu pe debilii nostri conducatori : prin cate un om simplu si incercat !
    Bravos natiune , halal lideri !

    Apreciază

  8. Razboinicul Luminii said, on iulie 13, 2010 at 3:48 pm

    Sa va spun eu – cum functioneaza Politia romana. Mi s-a intamplat – acum o saptamana.

    Gasesc aruncat langa gardul unui spital – un portofel plin cu acte ( C.I, card-uri de la banci, si altele…).Era plin de noroi, ud…- se vede ca hotul a luat banii si (milos) a aruncat portofelul unde credeti? Chiar vis-a-vis de Inspectoratul General al Politiei.

    Eu, crestin…iau portofelul – vad CI eliberat de jud.Timis – ma gandesc la bietul pagubit cate card-uri a trebuit sa anuleze+ act identitate …in fine- urc treptele la Politie si, stupoare ofiterul cand ma vede cu portofelul in mana- intra in panica si….”Plecati, plecati cu el de aici, CINE V-A PUS SA-L LUATI DE PE JOS?”

    Raman MASCA. La care politistul zice: „Duceti-va cu el vis-a-vis la Spital si, lasati-l acolo, la portar, ca poate l-a pierdut vre’un bolnav”.

    No comment!

    (Mi s-a intamplat mie – Razboinicul Luminii – in data de 06.07.2010 – in jurul orei 10.00).

    „Traiasca” Politia romana!

    Apreciază

    • Ciprian said, on iulie 14, 2010 at 7:48 am

      Ce politie si vis-a-vis de spital e in Timisoara?

      Apreciază

    • Ciprian said, on iulie 14, 2010 at 7:49 am

      Ce politie si vis-a-vis de ce spital e in Timisoara?

      Apreciază

      • Razboinicul Luminii said, on iulie 14, 2010 at 2:26 pm

        Am spus ca, uitandu-ma pe CI – am constatat ca pagubitul era un tip din Timisoara.

        S-a intamplat sa gasesc portofelul in Bucuresti – vis-a vis de Politia de la Dinamo. iar langa este spitalul Colentina.
        Acum este clar?

        (Cu ocazia asta stiti unde „ma gasiti”- in capitala – am vrut sa glumesc…)

        Apreciază

      • Ciprian said, on iulie 14, 2010 at 5:25 pm

        Si pana la urma l-ai predat? Daca nu pot vorbi la militie in Timisoara sa dea de proprietar, cred ca s-ar bucura…

        Apreciază

  9. em said, on iulie 13, 2010 at 4:49 pm

    macar pe nea Sandu tot l-a ascultat cineva.
    Acum 15 ani lucram intr-o institutie mare. La un moment dat vine directorul general in vizita. Un oarecare salariat se apropie si incearca sa-i spuna ceva despre un lucru care putea fi imbunatatit. La care directorul: „Lasa ma, ca are cine gandi pt voi!”

    Apreciază

  10. Florin M. said, on iulie 14, 2010 at 10:18 am

    Fabulos episod!!!

    Apreciază

  11. Razboinicul Luminii said, on iulie 15, 2010 at 10:05 am

    Ciprian,

    L-am lasat la Spitalul Colentina – la poarta – asa cum mi-a zis militianul ( el presupunand- cu mintea-i „docta” – ca e al vre’unui bolnav).

    Trec des prin zona – o sa-l intreb pe portar ce a facut cu portofelul.

    (Saracu’timisoarean, sa vina in Bucuresti cu treburi, sa fie pungasit….of, Doamne – unde-i Tepes voda?)

    Apreciază

    • Ciprian said, on iulie 15, 2010 at 11:41 am

      Daca nu s-a intamplat demult ii poate fi util timisoreanului, am cativa amici militieni si cred ca as putea vorbi cu ei sa il ajute. Daca e de vreo cateva luni, degeaba…

      Apreciază

  12. Razboinicul Luminii said, on iulie 15, 2010 at 12:35 pm

    Saptamana trecuta am gasit portofelul. cred ca fusese aruncat cu o zi-doua inainte ca era plouat si cu noroi pe el.

    Militia Timisoara poate telefona la Spitalul Colentina – sa ceara Poarta si sa intrebe de soarta acelui portofel – adus de o persoana (indrumata de militienii de vis-a-vis)saptamana trecuta.

    Continea Carte identitate si Carduri banci.

    Apreciază

  13. Razboinicul Luminii said, on iulie 15, 2010 at 12:50 pm

    Inca ceva:

    Data exacta este 05.07.2010.

    Uitandu-ma mai atent pe site-ul Politiei Capitalei vad ca cei de vis-a-vis de Colentina (carora m-am adresat) sunt Directia de Investigatii Criminale.

    Daca era bunavointa puteau si ei sa sune la Timisoara…da’ or fi crezut ca portarul de la Spital e mai …”dibaci”.

    Apreciază

    • Ciprian said, on iulie 15, 2010 at 1:10 pm

      Militienii sunt destul de ocupati pentru a suna ei la spital. Ce as fi dorit sa fac eu e daca as avea un nume de persoana sau cnp sa il sun pe un militian amabil sa il sune pe omu care si-a pierdut actele ca doar de aia au baza de date la militie… Daca nu ti-e greu poti sa imi dai un cnp sau nume/prenume sa facem o fapta buna. Doamne Ajuta!

      Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.